Pumpun valinta

Viestejä
22
#1
Hieman lapsenomainen kysymys ehkä, mutta minkä valitsen tästä nelikosta suorasähkölämmitteiseen 100m2 yksikerroksiseen puullakin lämpiävään pohjaratkaisultaan helppoon omakotitaloon: mitsu fd 25, mitsu ln 25, fujitsu lz can nordic, toshiba premium.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Viestejä
24 934
Valvoja #4
Panasonic HZ25 (tai NZ25 tai edullisempi CZ25) tai sitten tuo ehdottamasi Fujitsu.

Tohiba Optimum sitten jos puuta palaa paljon ja sisäyksikön haluat takan viereen.

TMA on lyhin edullisimmassa laitteessa (CZ25). Ei näillä laitteilla saada isoja eroja säästöistä varsinkin jos takalla autetaan kovimmat pakkaset.
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
22
#6
Juu, tuo ln taitaa jäädä pois luettuani käyttökokemuksia kyseisestä laitteesta. Taisan päätyä fujitsuun vaikka fd25:sta hieman kalliimpi onkin
 

timbba

Vakionaama
Viestejä
1 083
#7
Tottakai myyjät hehkuttavat sitä mitä myyvät. Aloittajalle annan neuvoksi, että pumppu kuin pumppu tuo säästöä. Se on sen jälkeen oikeastaan enää mieltymiskysymys mikä on järkevin. Se kun on lisäksi arpapeliä, että mikä on kestävin malli, niin siihenkään ei voi oikein tuudittautua, että joku valmistaja tekisi aina priimaa.

Muutama niksi kuitenkin:
1) jos haluaa hiljaisen, niin käsittääkseni ns. "merkkipumppuja" ei ole juurikaan koskaan tuosta tuomittu (Toshiba, Mitsu, Fujitsu, Panasonic, jne.. Jotkut ovat tosin sanoneet Panasonicien nykypäivänä olevan kovempiäänisempiä kuin ennen)
2) jos haluaa optimisäästöä, niin mitä halvempi hankintahinta, sen parempi
3) jos haluaa takan kanssa toimivan, tais olla Sanyo ja Toshiba parhaita (janti saa korjata, jos väitän väärin)
4) unohda mainoksien korulauseet (hiljainen ku mikä, puhdistaa sisäilmaa, jne...)
5) jne...
 

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Viestejä
342
#8
Timban listaan lisäys vielä, katso puhallusmääriä. Mitä enemmän laite puhaltaa pienimmällä nopeudella, sitä hiljaisempi sisäyksikkö todennäköisesti on.
Muista kuitenkin että ääni on subjektiivinen kokemus.

Vertaa puhallusmääriä esim Gree Amber vs Mitsun LN.
(Mitsun LNää ei kannata ajatuksissa hylätä, vaikka ensimmäisissä laitteissa oli softaongelmaa. En ole kuullut että näissä uudemmissa olisi enää samaa ongelmaa.)
 

timbba

Vakionaama
Viestejä
1 083
#10
Mitä enemmän laite puhaltaa pienimmällä nopeudella, sitä hiljaisempi sisäyksikkö todennäköisesti on.
Muista kuitenkin että ääni on subjektiivinen kokemus.
Lisäillään toinen toisiamme :D...

Ja mitä hiljaisemmalla puhallus on, niin sitä huonompi on yleensä kokonaishyötysuhde ja myös tätä myöden lämmönleviäsyys. Meillä esimerkiksi pumppu puhaltaa jatkuvasti reippaasti yli 500m3/h ja kovemmilla pakkasilla jatkuvasti yli 600m3/h. Jotkutt saattavat kauhistella tuota ilmamäärää, mutta oikeasti Panasonic on onnistunut sisäyksikössään. Tuota mun pumppua yksi lämpöpumppumyyjäkin haukkui kovaääniseksi, mutta väite on osoittautunut täysin vääräksi.

Ylipäätään siis minun neuvoni on, että lämpöpumpun pitää liikuttaa ilmaa n. 400m3/h (ja mieluusti enemmänki), että hyöty on parhaimmillaan. Monissa pumpuissa alimmat nopeudet ovat reippaasti tuon alle ja niitä en itse suosittele käyttämään ollenkaan.. jos siis haluaa enemmän säästöjä. Tämä toki minun mielipiteeni.

Eli lopuksi voisin sanoa, että kannattaa myös miettiä onko valmis siihen puhinaan. Meillä tuo ei ole ongelma ollenkaan ja pumppukin on toisaalta hyvässä paikassa.
 

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Viestejä
342
#11
Juuri näin!
Se että lämpö leviää tasaisesti ja saadaan mahdollisimman suuri hyöty, vaaditaan että ilmaa liikutetaan. Se aiheuttaa pääsääntöisesti ääntä.
Ääntä saadaan pienennettyä samalla ilmamäärällä kasvattamalla sisäyksikön kokoa (isompi kenno, harvemmat lamelivälit), lisäämällä toinen puhallin jne.

Mikäli haluaa äänettömästi lämpöä, on pakko siirtyä johonkin muuhun lämmön levitykseen kuin ilmaan (vesi).
 
Viestejä
52
#12
Kokemusta melkein kaikista valtamerkeistä, ja kahdesta Daikinista, joista pelkkää hyvää sanottavaa. Nykyinen Perfera 40 poikkeaa edukseen siinä, että antaa kaikkia aiempia pumppuja lämpimämmän puhallusilman eli tehoja myös pienimmillä puhallusnopeuksilla.
Eli Daikin Perfera 30 (tai Panasonic HZ25 UKE). Fujitsu LZ ja Mitsu FH ovat vanhalla R410 kylmäaineella, ja Mitsu FD:tä tuskin enää myynnissä?
 
Viestejä
52
#14
Itsellä oli myös Fujitsu lzscan 12 yhdessä edellisistä oktaloista. Kokonaisuutena erinomainen pumppu pitkällä takuulla, vieläpä hiljaisin ja äänensävyltään tähänastisista paras eniten käytettävillä puhallusnopeuksilla. Harmi, että ei saa R32 kylmäaineella.
Daikin Perferassa on vastaava ”aito takkatoiminto” kuin Toshipa Premiumissa. Meillä uudenkarheassa okt:ssa tulee vaan harvoin käytettyä, kun takka pitäisi lämmittää kuumaksi, että tuosta olisi isompaa hyötyä. Ja silloin sisälämmöt nousisi liikaa lukuunottamatta paukkupakkasia.
Uskallan suositella tuota Panan HZ uusinta mallisarjaa, koska sellaista hz 35 uke olen käynyt naapurissa kuuntelemassa, ja kokemuksia vaihdettu. Sensijaan Mitsun LN 35 ja Toshiba Premium 35 toisilla naapureilla käyty jo takuuhuoltamassa, ja äänen sävyt omaan korvaan karkeammat.
 

puu

Aktiivinen jäsen
Viestejä
157
#22
Montako korttipäivitettyä LNää on, jotka jäävät sulatuslooppiin?
Tämän kyselyn perusteella vain yksi seitsemästä, eli alle 15% on korjautunut kortin päivityksellä:
https://lampopumput.info/foorumi/threads/ln-sulatusongelmat-kysely.28217/
Kyselyssä uusimmat ongelmapumput on valmistettu tänä vuonna. Vastaaja on ilmeisesti laittanut päivämäärän väärinpäin (kysytään jenkkiformaatissa), eli valmistusajankohta on ilmeisesti tammikuu 2019 eikä huhtikuu 2019.


Ok, pitää vielö tiedustella tuo mitsun ln, että onko loppunu ongelmat uusissa
Jos Scanofficelta tiedustelet, ei ongelmaa ole koskaan ollutkaan. Sitkeästi kieltävät yhä koko vian. Käskevät myös jälleenmyyjien toistaa samoja diibadaaboja, kuinka "sulatus toimii oppivalla logiikalla" jne. Toiminta on muutenkin siellä päässä ylimielistä. Ei ole pienintäkään itressiä selvittää ongelmaa. Ei vastata kysymyksiin, ja annetaan virheellistä tietoa. Kokemusteni perusteella en voi suositella mitään kyseisin maahanuojan pumppua.

LN on hyvä pumppu toimiessaan, mutta yksi typerä bugi laitteen logiikassa sekä maahantuojan toiminta tekevät sen, että kyseessä on erittäin suuri riskiostos. Pysy kaukana.

Itse olen tässä myös katselemassa sopivaa pumppua Mitsu LN25:n tilalle. Merkki tulee yllättäen vaihtumaan toiseksi.
 
Viimeksi muokattu:
#30
Ei kait näissä Gree amber ja C&H supreme pumpuissa muuta meteliä tai vikaa ole kuin nuo tyyppiviat, että sisäyksikön pienin puhallus on turhan kovalla, ja tuplapyttyinen kompura menee herkästi on/off-modeen. Jälkimmäinen oninaisuus TMRakennusmaailma 6/2016 vertailun mukaan. Ensin mainittu käyttäjäkokemusten perusteella, joita löytyy tältäkin foorumilta.
 
Viestejä
3 455
#31
Ei kait näissä Gree amber ja C&H supreme pumpuissa muuta meteliä tai vikaa ole kuin nuo tyyppiviat, että sisäyksikön pienin puhallus on turhan kovalla, ja tuplapyttyinen kompura menee herkästi on/off-modeen. Jälkimmäinen oninaisuus TMRakennusmaailma 6/2016 vertailun mukaan. Ensin mainittu käyttäjäkokemusten perusteella, joita löytyy tältäkin foorumilta.
Kyllä ne aikamoisia rämisijöitä ovat jos verrataan mitsuun tai tossuun
 
Viestejä
14
#32
Fujitsun LZCANia voin kyllä omalla lyhyehköllä (4kk) käyttökokemuksella suositella. Sisäyksikkö on hiljainen suuremmillakin puhallusnopeuksilla ja lämpöä riittää. Tosin 09 malli voi olla 100 neliöiseen myös mahdollisesti turhan järeä tietyillä keleillä. Pienempi pumppu ottaa minimissään noin 350W, jonka jälkeen siirtyy huilaamaan, joten alaväännöt voivat olla muissa vaihtoehdoissa paremmat.

Itseäni tuo katkominen tosin ei varsinaisesti haittaa, sillä muut lämmönlähteet eivät lähde kompensoimaan automaattisesti, enkä siten näe, että käytännössä hyöytysuhteeseen tuolla olisi mitään merkitystä, ainakaan kokonaisuutena tässä kohteessa.

Meillä 240 neliöistä kolmikerroksista suorasähkölämmitteistä omakotitaloa lämmittää 09 ja 12 mallit. 09 on kellarikerroksessa ja 12 keskikerroksessa. Näillä pumpuilla on tämä lämmityskausi lämmitetty taloa lattia- ja kattolämmityksen ollessa pois päältä kosteita tiloja lukuunottamatta. Tukena on yksi kiertoilmakamina ja varaava takka. Näillä korkeuksilla pakkaset ovat olleet alimmillaan -24 tänä talvena, jolloin pumput tuuppasivat vielä noin 4kW lämpöä noin 1,9 hyötysuhteella loggerin mukaan. Tosin tarkat mittaukset on vain 09 -mallista.

Mitsun LN-sarjan kaltaisia sulatusongelmia ei ole ilmennyt. Nollan pinnassa sulattelee välillä minimissään 45 min sykleillä, mutta sekä pakkasella, että plussan puolella päästään hyvinkin pitkiin lämmitysjaksoihin. Pakkasella ollaan linjassa Jartimin mittailemien maksimissaan noin 3 tunnin lämmitysjaksojen kanssa ja tänään plussakeleillä 09 on tuupannut vuorokaudessa kaksi lähes 9 tunnin ja yhden 8 tunnin lämmitysjakson.

Miinuspuolena voisin mainita, että ulkoyksikkö saattaa olla äänekkäämpi työskennellessään kuin Mitsun ja Tossun ulkoyksiköt. Toinen miinus tulee siitä, että lämmitysmoodissa manuaalista puhallusnopeutta tiputetaan koneen toimesta automaattisesti, jos ollaan lähellä pyyntilämpötilaa. Eli käytännössä meillä harvemmin pumput puhaltelevat 2 -tasoa suuremmalla nopeudella yli -10 lämpötilassa, vaikka pyynti 22 ja puhallinnopeus on asetettu 4-tasolle, eli suurimpaan jatkuvaan puhallusnopeuteen. 2-taso tosin liikuttaa 580 kuutiota ilmaa tunnissa...

Itselläni oli myös harkinnassa LN25 + 35 ja Toshiban Premiumit. Mitsua oli tuohon ajankohtaan mahdotonta saada, eikä varsinaisesti ole harmittanut näin jälkikäteen, ainakaan vielä.
 
Viestejä
25
#33
No, minulla on yksi. Eli ainakaan ihan kaikissa ei ole kauhea meteli ja kovat sulatusäänet. (Tämä ei tosin ole sinun asentamasi)

Sama täällä, eli on niitä sitten ainakin 2. Ei voi kyllä valittaa sulatuksista & äänestä ja lämpöä tosiaan tulee :)
Minulla on Green valmistamia 3 kpl ja kaikki toimii ihan minua tyydyttävästi.
Lillehammeri 9 toki 20 pakkasella ilmoittaa olostaan "ulkoyksikkö"
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom