Pumpun valinta

Anssi79

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Hieman lapsenomainen kysymys ehkä, mutta minkä valitsen tästä nelikosta suorasähkölämmitteiseen 100m2 yksikerroksiseen puullakin lämpiävään pohjaratkaisultaan helppoon omakotitaloon: mitsu fd 25, mitsu ln 25, fujitsu lz can nordic, toshiba premium.
 

tj86430

Aktiivinen jäsen
En osaa sanoa, mutta kannattanee ainakin lukea tuo monikymmensivuinen threadi Mitsu LN:stä ennen kuin sen ottaa.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Panasonic HZ25 (tai NZ25 tai edullisempi CZ25) tai sitten tuo ehdottamasi Fujitsu.

Tohiba Optimum sitten jos puuta palaa paljon ja sisäyksikön haluat takan viereen.

TMA on lyhin edullisimmassa laitteessa (CZ25). Ei näillä laitteilla saada isoja eroja säästöistä varsinkin jos takalla autetaan kovimmat pakkaset.
 
Viimeksi muokattu:

Tonttuj

Jäsen
mitsu fd 25, mitsu ln 25, fujitsu lz can nordic, toshiba premium.
Mulla on 2 täysin moitteetta toimivaa (Scanofficen maahantuomaa) Mitsun LN25-laitetta.
Tarjouksia kun otin, moni myyjä/asentaja halusi tarjota rinnalle Toshiban Premiumia ja kovasti hehkuttivat niitä ja Mitsuja.
 

Anssi79

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Juu, tuo ln taitaa jäädä pois luettuani käyttökokemuksia kyseisestä laitteesta. Taisan päätyä fujitsuun vaikka fd25:sta hieman kalliimpi onkin
 

timbba

Vakionaama
Tottakai myyjät hehkuttavat sitä mitä myyvät. Aloittajalle annan neuvoksi, että pumppu kuin pumppu tuo säästöä. Se on sen jälkeen oikeastaan enää mieltymiskysymys mikä on järkevin. Se kun on lisäksi arpapeliä, että mikä on kestävin malli, niin siihenkään ei voi oikein tuudittautua, että joku valmistaja tekisi aina priimaa.

Muutama niksi kuitenkin:
1) jos haluaa hiljaisen, niin käsittääkseni ns. "merkkipumppuja" ei ole juurikaan koskaan tuosta tuomittu (Toshiba, Mitsu, Fujitsu, Panasonic, jne.. Jotkut ovat tosin sanoneet Panasonicien nykypäivänä olevan kovempiäänisempiä kuin ennen)
2) jos haluaa optimisäästöä, niin mitä halvempi hankintahinta, sen parempi
3) jos haluaa takan kanssa toimivan, tais olla Sanyo ja Toshiba parhaita (janti saa korjata, jos väitän väärin)
4) unohda mainoksien korulauseet (hiljainen ku mikä, puhdistaa sisäilmaa, jne...)
5) jne...
 

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Timban listaan lisäys vielä, katso puhallusmääriä. Mitä enemmän laite puhaltaa pienimmällä nopeudella, sitä hiljaisempi sisäyksikkö todennäköisesti on.
Muista kuitenkin että ääni on subjektiivinen kokemus.

Vertaa puhallusmääriä esim Gree Amber vs Mitsun LN.
(Mitsun LNää ei kannata ajatuksissa hylätä, vaikka ensimmäisissä laitteissa oli softaongelmaa. En ole kuullut että näissä uudemmissa olisi enää samaa ongelmaa.)
 

timbba

Vakionaama
Mitä enemmän laite puhaltaa pienimmällä nopeudella, sitä hiljaisempi sisäyksikkö todennäköisesti on.
Muista kuitenkin että ääni on subjektiivinen kokemus.
Lisäillään toinen toisiamme :D...

Ja mitä hiljaisemmalla puhallus on, niin sitä huonompi on yleensä kokonaishyötysuhde ja myös tätä myöden lämmönleviäsyys. Meillä esimerkiksi pumppu puhaltaa jatkuvasti reippaasti yli 500m3/h ja kovemmilla pakkasilla jatkuvasti yli 600m3/h. Jotkutt saattavat kauhistella tuota ilmamäärää, mutta oikeasti Panasonic on onnistunut sisäyksikössään. Tuota mun pumppua yksi lämpöpumppumyyjäkin haukkui kovaääniseksi, mutta väite on osoittautunut täysin vääräksi.

Ylipäätään siis minun neuvoni on, että lämpöpumpun pitää liikuttaa ilmaa n. 400m3/h (ja mieluusti enemmänki), että hyöty on parhaimmillaan. Monissa pumpuissa alimmat nopeudet ovat reippaasti tuon alle ja niitä en itse suosittele käyttämään ollenkaan.. jos siis haluaa enemmän säästöjä. Tämä toki minun mielipiteeni.

Eli lopuksi voisin sanoa, että kannattaa myös miettiä onko valmis siihen puhinaan. Meillä tuo ei ole ongelma ollenkaan ja pumppukin on toisaalta hyvässä paikassa.
 

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Juuri näin!
Se että lämpö leviää tasaisesti ja saadaan mahdollisimman suuri hyöty, vaaditaan että ilmaa liikutetaan. Se aiheuttaa pääsääntöisesti ääntä.
Ääntä saadaan pienennettyä samalla ilmamäärällä kasvattamalla sisäyksikön kokoa (isompi kenno, harvemmat lamelivälit), lisäämällä toinen puhallin jne.

Mikäli haluaa äänettömästi lämpöä, on pakko siirtyä johonkin muuhun lämmön levitykseen kuin ilmaan (vesi).
 

Heat&Cool

Jäsen
Kokemusta melkein kaikista valtamerkeistä, ja kahdesta Daikinista, joista pelkkää hyvää sanottavaa. Nykyinen Perfera 40 poikkeaa edukseen siinä, että antaa kaikkia aiempia pumppuja lämpimämmän puhallusilman eli tehoja myös pienimmillä puhallusnopeuksilla.
Eli Daikin Perfera 30 (tai Panasonic HZ25 UKE). Fujitsu LZ ja Mitsu FH ovat vanhalla R410 kylmäaineella, ja Mitsu FD:tä tuskin enää myynnissä?
 

Anssi79

Jäsen
Joo, lipsahti, meinasin fh:ta. Entinen pumppu hitachi 25 premium korkkas ja pitäs nyt päättää minkä sitä vaihtas tilalle. Nää on aina vaikeita..
 

Heat&Cool

Jäsen
Itsellä oli myös Fujitsu lzscan 12 yhdessä edellisistä oktaloista. Kokonaisuutena erinomainen pumppu pitkällä takuulla, vieläpä hiljaisin ja äänensävyltään tähänastisista paras eniten käytettävillä puhallusnopeuksilla. Harmi, että ei saa R32 kylmäaineella.
Daikin Perferassa on vastaava ”aito takkatoiminto” kuin Toshipa Premiumissa. Meillä uudenkarheassa okt:ssa tulee vaan harvoin käytettyä, kun takka pitäisi lämmittää kuumaksi, että tuosta olisi isompaa hyötyä. Ja silloin sisälämmöt nousisi liikaa lukuunottamatta paukkupakkasia.
Uskallan suositella tuota Panan HZ uusinta mallisarjaa, koska sellaista hz 35 uke olen käynyt naapurissa kuuntelemassa, ja kokemuksia vaihdettu. Sensijaan Mitsun LN 35 ja Toshiba Premium 35 toisilla naapureilla käyty jo takuuhuoltamassa, ja äänen sävyt omaan korvaan karkeammat.
 

Anssi79

Jäsen
Nyt kun on noita speksejä tarkastellu, niin panan hz9 rke taitaa nousta ykköseks vaikkei listalla alunperin ollutkaan :)
 

Anssi79

Jäsen
Tke malli taitas pelittää kylmemmässä kun uke, ainakin tuotekorttien mukaan. Tke -35, uke -25. Tosin ukessa joku puhdistustoiminto
 

puu

Aktiivinen jäsen
Montako korttipäivitettyä LNää on, jotka jäävät sulatuslooppiin?
Tämän kyselyn perusteella vain yksi seitsemästä, eli alle 15% on korjautunut kortin päivityksellä:
https://lampopumput.info/foorumi/threads/ln-sulatusongelmat-kysely.28217/
Kyselyssä uusimmat ongelmapumput on valmistettu tänä vuonna. Vastaaja on ilmeisesti laittanut päivämäärän väärinpäin (kysytään jenkkiformaatissa), eli valmistusajankohta on ilmeisesti tammikuu 2019 eikä huhtikuu 2019.


Ok, pitää vielö tiedustella tuo mitsun ln, että onko loppunu ongelmat uusissa
Jos Scanofficelta tiedustelet, ei ongelmaa ole koskaan ollutkaan. Sitkeästi kieltävät yhä koko vian. Käskevät myös jälleenmyyjien toistaa samoja diibadaaboja, kuinka "sulatus toimii oppivalla logiikalla" jne. Toiminta on muutenkin siellä päässä ylimielistä. Ei ole pienintäkään itressiä selvittää ongelmaa. Ei vastata kysymyksiin, ja annetaan virheellistä tietoa. Kokemusteni perusteella en voi suositella mitään kyseisin maahanuojan pumppua.

LN on hyvä pumppu toimiessaan, mutta yksi typerä bugi laitteen logiikassa sekä maahantuojan toiminta tekevät sen, että kyseessä on erittäin suuri riskiostos. Pysy kaukana.

Itse olen tässä myös katselemassa sopivaa pumppua Mitsu LN25:n tilalle. Merkki tulee yllättäen vaihtumaan toiseksi.
 
Viimeksi muokattu:

Heat&Cool

Jäsen
Ei kait näissä Gree amber ja C&H supreme pumpuissa muuta meteliä tai vikaa ole kuin nuo tyyppiviat, että sisäyksikön pienin puhallus on turhan kovalla, ja tuplapyttyinen kompura menee herkästi on/off-modeen. Jälkimmäinen oninaisuus TMRakennusmaailma 6/2016 vertailun mukaan. Ensin mainittu käyttäjäkokemusten perusteella, joita löytyy tältäkin foorumilta.
 

slpoy

Vakionaama
Ei kait näissä Gree amber ja C&H supreme pumpuissa muuta meteliä tai vikaa ole kuin nuo tyyppiviat, että sisäyksikön pienin puhallus on turhan kovalla, ja tuplapyttyinen kompura menee herkästi on/off-modeen. Jälkimmäinen oninaisuus TMRakennusmaailma 6/2016 vertailun mukaan. Ensin mainittu käyttäjäkokemusten perusteella, joita löytyy tältäkin foorumilta.
Kyllä ne aikamoisia rämisijöitä ovat jos verrataan mitsuun tai tossuun
 

joona

Jäsen
Fujitsun LZCANia voin kyllä omalla lyhyehköllä (4kk) käyttökokemuksella suositella. Sisäyksikkö on hiljainen suuremmillakin puhallusnopeuksilla ja lämpöä riittää. Tosin 09 malli voi olla 100 neliöiseen myös mahdollisesti turhan järeä tietyillä keleillä. Pienempi pumppu ottaa minimissään noin 350W, jonka jälkeen siirtyy huilaamaan, joten alaväännöt voivat olla muissa vaihtoehdoissa paremmat.

Itseäni tuo katkominen tosin ei varsinaisesti haittaa, sillä muut lämmönlähteet eivät lähde kompensoimaan automaattisesti, enkä siten näe, että käytännössä hyöytysuhteeseen tuolla olisi mitään merkitystä, ainakaan kokonaisuutena tässä kohteessa.

Meillä 240 neliöistä kolmikerroksista suorasähkölämmitteistä omakotitaloa lämmittää 09 ja 12 mallit. 09 on kellarikerroksessa ja 12 keskikerroksessa. Näillä pumpuilla on tämä lämmityskausi lämmitetty taloa lattia- ja kattolämmityksen ollessa pois päältä kosteita tiloja lukuunottamatta. Tukena on yksi kiertoilmakamina ja varaava takka. Näillä korkeuksilla pakkaset ovat olleet alimmillaan -24 tänä talvena, jolloin pumput tuuppasivat vielä noin 4kW lämpöä noin 1,9 hyötysuhteella loggerin mukaan. Tosin tarkat mittaukset on vain 09 -mallista.

Mitsun LN-sarjan kaltaisia sulatusongelmia ei ole ilmennyt. Nollan pinnassa sulattelee välillä minimissään 45 min sykleillä, mutta sekä pakkasella, että plussan puolella päästään hyvinkin pitkiin lämmitysjaksoihin. Pakkasella ollaan linjassa Jartimin mittailemien maksimissaan noin 3 tunnin lämmitysjaksojen kanssa ja tänään plussakeleillä 09 on tuupannut vuorokaudessa kaksi lähes 9 tunnin ja yhden 8 tunnin lämmitysjakson.

Miinuspuolena voisin mainita, että ulkoyksikkö saattaa olla äänekkäämpi työskennellessään kuin Mitsun ja Tossun ulkoyksiköt. Toinen miinus tulee siitä, että lämmitysmoodissa manuaalista puhallusnopeutta tiputetaan koneen toimesta automaattisesti, jos ollaan lähellä pyyntilämpötilaa. Eli käytännössä meillä harvemmin pumput puhaltelevat 2 -tasoa suuremmalla nopeudella yli -10 lämpötilassa, vaikka pyynti 22 ja puhallinnopeus on asetettu 4-tasolle, eli suurimpaan jatkuvaan puhallusnopeuteen. 2-taso tosin liikuttaa 580 kuutiota ilmaa tunnissa...

Itselläni oli myös harkinnassa LN25 + 35 ja Toshiban Premiumit. Mitsua oli tuohon ajankohtaan mahdotonta saada, eikä varsinaisesti ole harmittanut näin jälkikäteen, ainakaan vielä.
 

Jari36

Jäsen
No, minulla on yksi. Eli ainakaan ihan kaikissa ei ole kauhea meteli ja kovat sulatusäänet. (Tämä ei tosin ole sinun asentamasi)

Sama täällä, eli on niitä sitten ainakin 2. Ei voi kyllä valittaa sulatuksista & äänestä ja lämpöä tosiaan tulee :)
Minulla on Green valmistamia 3 kpl ja kaikki toimii ihan minua tyydyttävästi.
Lillehammeri 9 toki 20 pakkasella ilmoittaa olostaan "ulkoyksikkö"
 
Viimeksi muokattu:

plobs

Tulokas
Kokemusta melkein kaikista valtamerkeistä, ja kahdesta Daikinista, joista pelkkää hyvää sanottavaa. Nykyinen Perfera 40 poikkeaa edukseen siinä, että antaa kaikkia aiempia pumppuja lämpimämmän puhallusilman eli tehoja myös pienimmillä puhallusnopeuksilla.
Eli Daikin Perfera 30 (tai Panasonic HZ25 UKE). Fujitsu LZ ja Mitsu FH ovat vanhalla R410 kylmäaineella, ja Mitsu FD:tä tuskin enää myynnissä?
Mites tuo Mitsu FH.

Gigantissa on tällä hetkellä (tänään) alennuksessa FH25 ja FH35.

https://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/lammitys/ilmalampopumput/MSZFH25VEE1/mitsubishi-ilmalampopumppu-fh25

https://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/lammitys/ilmalampopumput/MSZFH35VEE1/mitsubishi-ilmalampopumppu-fh35

Olen ummikko näissä ilp-asioissa ja jotain olen yrittänyt täältä foorumilta vähän lueskella. Pystyykö täällä ihmiset heittämään arviota olisiko jompi kumpi noista hyvä 84 neliöiseen rivitaloasuntoon, jossa on suora sähkölämmitys varaavalla takalla. Täällä on joku vanha Ultimate-ilp (oli jo kun ostimme kämpän), johon tuli E1 virhekoodi ja ajattelimme vaihtaa sen nyt suorilta uuteen kun se on tuntunut olevan muutenkin vähän tehoton tms.

edit. Entä mites sitten tällainen uudempi malli:

https://www.gigantti.fi/product/kodin-tuotteet/lammitys/ilmalampopumput/MSZAP25/mitsubishi-m-serie-ap25-solid-ilmalampopumppu

Onko tämä mistään kotoisin?
 
Viimeksi muokattu:

Heat&Cool

Jäsen
Suoran sähkölämmityksen ja varaavan takan kaveriksi melkein mikä tahansa ilp on hyvä valinta! Neliöiden perusteella 9/25-sarjalainen. Itse valitsisin R32-kylmäaineella varustetun laitteen merkkiin katsomatta. Tuosta Mitsun ap25 ei kokemusta, eikä Gigantista (minkälaisen asennusfirman/asentajan onnistuu paikkakunnalta saamaan, jos heidän kautta tilaa). Yleensä kannattaa kysyä tarjous asennettuna niistä merkeistä, joita paikallisilla yrityksillä on edustettuina. Kaikissa merkeissä/malleissa on omat hyvät ja huonot ominaisuudet. Ja valitettavasti luvattoman paljon on myös maanantai-yksilöitä, ohjelmistokukkasia jne.
Esim. Toshiban premium 25 voisi olla hyvä laite tuon kokoiseen kohteeseen, eikä hinta ole niin kova kuin esim. vastaavat Daikin Perfera 30 tai Panasonic hz9 tai hz25. Premiumista on kuulunut jonkin verran mm. nelitieventtiilin takuuaikaisia hajoamisia, mutta mikä tärkeintä maahantuoja CompiCool on hoitanut nämä ripeästi toisin kuin Mitsun maahantuoja Scanoffice.
Mitäs @janti suosittelet?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

Heat&Cool

Jäsen
Aivan. Pohjapiirros ja miten ahkerasti takkaa poltetaan (,ja onko tarkoitus korvata takan polttoa ilpillä), miten tiivis talo (rv.?), sijainti etelässä-pohjoisessa, ja onko tarkoitus käyttää myös viilennykseen kesäkaudella.

PS. Vaikka tälläkin foorumilla herkästi arvostellaan myyjien/asentajien ammattitaidon vaihtelua niin henk.koht. vahva kokemus, että lämpöpumppuyrittäjältä tai lvis-liikkeestä saa parempaa asiantuntemusta, kun vaan ensin selvittää itselleen nämä perustaustatiedot, mitä laitteistolta haetaan. En olisi ollenkaan varma, että kodinkoneliikkeestä löytyy samaa tieto-taitoa myyjiltä. Perus Panasonic CZ esim. K-raudasta varmaan maksaa itsensä nopeiten takaisin. Onko se perusmalli sitten loppupelissä pitkässä juoksussa halvin saati mukavin, onkin sitten toinen näkökulma.

Pisimmät maahantuojan takuut esim. Samsungissa ja Fujitsussa 5vuotta. Fujitsu lzscan on vielä vanhalla=poistuvalla R410-kylmäaineella, mutta Fujin laatu on omalle kohdalle osuneista paras. Samoin Hitachilta löytyy ihan päteviä laitteita kohtuu hintaan: R32 mallit nimeltään performance RPD= perusmalli ja Shirokuma = lippulaivamalli. Ainakin omassa aiemmassa käytössä ollut premium 35= r410 laite oli todella laadukas ja mukava laite, vaikka löytyyhän siitäkin toisenlaisia kokemuksia saiteilta, lähinnä kestävyyden suhteen.
 
Viimeksi muokattu:

plobs

Tulokas
Tässä tosi yksinkertaistettu pohjapiirros missä mittasuhteet ovat ehkä vähän pielessä varsinkin kuvan yläosan osalta (koska aloin piirtää alaosasta lähtien :D )
Screen Shot 2019-03-11 at 14.59.55.png

Joka tapauksessa, nykyinen ilmalämpöpumppu on siis tuulikaapin oven päällä, eteiskäytävän päässä. Takkaa ei käytetä läheskään joka päivä, lähinnä pakkaskeleillä, varsinkin jollain -10C ja sitä kylmemmillä säillä. Nykyinen ilmalämpöpumppu on tosiaan joku Ultimate ja tuntunut olevan vähän tehoton, kun ei ole saanut pidettyä asetettua lämpötilaa kämpässä (esim 22C). Follow me -toiminnolla olen vienyt kaukosäätimen tuonne olohuoneen yläoikea-nurkkaan, mutta siellä ainakaan ei ole päästy asetettuun lämpötilaan. Ja siis nyt siihen tuli joku E1-virhekoodi eikä kyseinen laite toimi enää, minkä takia täällä nyt olenkin kyselemässä, jos vaihtaisi parempaan pumppuun.

Kombo on siis ollut ilmalämpöpumppu, sähköpatterit ja takka sitten kylmemmillä pakkasilla. Pumppua ei ole käytetty viilennykseen eikä ole vastaisuudessakaan tarkoitus käyttää. Kuvassa olohuoneen yläpääty (kaksi isoa ikkunaa) on about etelään päin niin että aurinko nousee vasemmasta yläkulmasta ja laskee oikeaan yläkulmaan.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Joka tapauksessa, nykyinen ilmalämpöpumppu on siis tuulikaapin oven päällä, eteiskäytävän päässä.
Vakio kysymys kuinka paljon on korkeussuunnassa tilaa sisäyksikön asennukselle? Mikä Ultin ILP siinä nykyisin on?
Toshiba Optimum olisi aika matalalla sisäyksiköllä, kake-mittausta siinä ei ole. Todennäköisesti pyyntiä pitää pitää korkeampana, jotta olohuoneessa olisi haluttu lämpötila.
 
Viimeksi muokattu:

remykv

Aktiivinen jäsen
Jätä vivaxit ja gree ym kiinalaiset tiskille niissä on kauhea meteli sisä ja ulkoyksiköissä sekä sulatus äänet kovia
En oikein ymmärrä tuota sinun hehkutusta noista "merkkipumpuista" ja niiden hiljaisuudesta.
Sulatusäänissä ei pysty tossua liiemmin kehumaan.
Puhallusääni isosta sisäyksiköstä huolimmatta kova, ikäänkuin olisi laakerivikaa jo uutena.
Plus vielä ihme sekoilut käynnissä, ottaa seinästä virtaa mutta ei saa sitä muutettua lämmöksi
Minä ainakin harkitsisin vakavasti tämän toshiba kokeilun jälkeen vivaxin y-desingia ja premium jäisi hyllyyn.
 
Ylös Bottom