Pumput loppuu taas! :(

Sami68

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Scanofficelta Mitsut taas ja JO NYT loppu. Gree Bora JO NYT loppu. Ei kai jälleenmyyjien tehtävä ole varastoida vaan maahantuojan. :( Saakohan Ruotsista Mitsuja?
 

Tonttuj

Jäsen
Mitä nyt viime vuonna kuuntelin, ei niitä saa vaikka kuinka tilailisi.
Tuotanto ei vaan vastaa kysyntää maailmalla.
 

Jolberious

Aktiivinen jäsen
Mitsua meni pari lavallista ennenkuin ehtivät saapumaan, ajattelin että olisi hyllyssä edes pari pumppua..
Nyt tilattu samanmoinen määrä lisää, oletettu toimitusajankohta toukokuun loppu.
 

Rauski

Ilppien huolto ja kylmätekniikka kiinnostaa.
Isot myyjät tainneet ostaa taas pumppuja lavakaupalla varastoon. Hyvä, että kauppa käy.
 
Jutussa mainittiin että asentajistakin alkaa olla pulaa. Onkohan kukaan vielä keksinyt asentaa ILPpejä seinänpalasiin, jolloin asennus muuttuisi rakennuksen päässä ikkunaelementtiasennusta vastaavaksi? Tällöin kylmäaineputkistoon liittyvät asennukset saisi tehtyä siististi ja huolellisesti sisätiloissa sarjatyönä. Uutta rakennettaessa tuo nopeuttaisi ja helpottaisi hommaa, remontoinnissa tilanne olisi kirjavampi. Toki onnistuisi vain kun ulkoyksikkö tulee seinään kiinni.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Jutussa mainittiin että asentajistakin alkaa olla pulaa. Onkohan kukaan vielä keksinyt asentaa ILPpejä seinänpalasiin, jolloin asennus muuttuisi rakennuksen päässä ikkunaelementtiasennusta vastaavaksi?
En ole kuullut että kukaan olisi lähtenyt sarjatuotantona tekemään tuollaisia elementtejä, ajatuksenahan se ei mielestäni ole mikään huono vaikka itse toki vierastan noita ulkoyksikön seinäkiinnityksiä.

Se että tekijöistä rupeaa olemaan pula ei varsinaisesti yllätä. Ensinnäkin tänä päivänä alalla kun alalla rupeaa olemaan vaikeata löytää päteviä, osaavia ja itsenäiseen työskentelyyn kykeneviä uusia työntekijöitä. Näissä pumppuhommissa vielä se että hankinta kilpailutetaan ensin kuluttajan toimesta tappiin asti viimeiseen senttiin ja tuostakin vähäisestä jäljelle jäävästä katteesta myyntiporras käärii yleensä lähes kaiken taskuihinsa ja suorittavalle portaalle ei tahdo jäädä kun luu käteen. Ja jos työstä ei jää tulosta niin ei vaan motivoi tekemään.

Tämähän ei missään tapauksessa koske ainoastaan lämpöpumppualaa vaan ihan sama virsi on muuallakin, ostaja etsii kaikin keinoin kaikesta halvimman toimittajan ja yleensä se joka myy tai välittää käärii voittoa mutta suorittava/valmistava porras ei enää niinkään. Kohta 20 vuoden yrittämisen jälkeen olen jo aikoja sitten lakannut antamasta tarjouksia sellaisiin tarjouspyyntöihin jossa ainoastaan hintaa painotetaan. Toki on hiukan eri asia myydä kuljetuksia laivalasteittain lähinnä teollisuudelle ja julkishallinnolle kun tehdä kuluttajakauppaa.
 
Onkohan kukaan vielä keksinyt asentaa ILPpejä seinänpalasiin, jolloin asennus muuttuisi rakennuksen päässä ikkunaelementtiasennusta vastaavaksi?
On noita, kun hakee monoblock airconditioners

Itseäni kiinnostaisi jokin tämän tapainen suuresti.

https://www.archiproducts.com/en/products/olimpia-splendid/air-conditioner-without-external-unit-unico-boiler_182799

Kone jäähdyttäisi asuinkerrosta ja lämmittaisi samalla kellaria ja jopa haalistaisi veden. Voisin kierrättää siinä patterikierron vettä joka samalla lämpenisi ja lämpö menisi kierron kautta kellariin. 35 °C lämpötilalla kellariin voisi saada uppoamaan ~2 kW, 40 °C lämpötilalla vielä enemmän. Pienestä liikalämmöstä ei olisi kellarissa haittaa enkä usko lämmön siellä nousevan liiaksi. Pumppu siis toimisi samaan tapaan kuin VILP. Ongelmana on, että veden haalistus jäisi luultavasti melko tehottomaksi, koska vesi kiertäisi ensin pattereissa ja menisi vasta sitten kattilaan. Luultavasti COP olisi kuitenkin erinomainen ja samalla iso Setä saisi huilia. Voisi kuvitella, että tuollaisen hinta olisi edullisempi kuin ILPin asennettuna. Kokonaisuudessaan toiminta olisi tehokkaampaa kuin lämmittää VILPillä kellaria ja jäähdyttää samalla ILPillä asuinkerrosta. Nuo hyödyt vaan menee tietty kovin pieniin mutta siinä vaiheessa kuin MHI:n ILPistä aika jättää, tämä voisi olla todella mielenkiintoinen konsepti. Kellariin saisin ajettua semmoisen pari kW lämpöä ihan tarpeeseen ja uskoisin että tuo riittäisi viilennykseen jotenkin tyydyttävästi, jos kone myös kuivaisi ilmaa tehokkasti. Noita lämpöpattereita on joka puolella ja niistä voisi paremmin ryöstää jäähdytysveden. Miten sitten mahtaisi yhden piirin kierto riittää. Ø15 mm PEX -putkessa ei kierrä paljon, max 0,1 l/s piirissään mutta ehkä vain 0,05 l/s. 10 asteen Δt:llä voisi saada 2-4 kW siirtymään joka saattaisi riittää mutta tuskin COP nyt aivan kuralle menisi vaikka Δt olisi 20 astetta.

Jos on oma vesi kuten minulla, voisi myös käyttää hanavettä kertakäyttöperiaattella, mutta ostovedellä ei kannata. Veden saaminen kohteeseen voi olla hiukan hankalaa.

Runsaalla kylmän veden lähteellä voisi saada myös jonkinasteista viilennystä pelkällä vesipatterilla. Teho voisi riittää esim. yhden makuuhuoneen viilennykseen. Lämpenemä esim. luokkaa 5 -> 15 °C. Q 0,05 l/s antaisi 2 kW jäähdytystehon, veden tarve siis 1,8 m3/10 h jäähdytysaika. Tuo tekisi veden pumppauksen osalta omassa tapauksessani arviolta 0,8 kWh (10 h ajalta, 1,8 m3 vettä) ja lisäsi tietty tuulettimen käynti. COP olisi luokkaa 25 joka nyt ei jäähdytykselle kauhean huonosti. Veden voisi käyttää myös esim. puutarhassa, jos sille käyttöä olisi.

Maailmalla on myös tämmöisiä ikkunaan nostettavia pieniä kylmäkoneita, jotka on kirjaimellisesti monoblock ILPejä. Jotta tämmöinen toimisi tehokkaasti, sen pitäisi kierrättää sisäilmaa eikä puhaltaa koko ajan viilennettyä ulkoilmaa sisälle.

60031
 
Viimeksi muokattu:
Ikkunakojeita näkee amerikkalaisissa remontoiti- ja kämpän osto -ohjelmissa yhtenään, eivät vain käsittääkseni ole suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin. Kirjoittelin noista taannoin blogiini: "Lämpimämmissä maissa käytetään jonkin verran ilmalämpöpumppuja, joissa ei ole erillistä ulkoyksikköä, vaan laite asennetaan joko ikkunan yhteyteen tai muutoin seinään tehtyyn aukkoon. Näistä itselläni ei ole minkäänlaista kokemusta. Joihinkin epäileviin kommentteihin olen törmännyt liittyen kojeiden tuottamaan tärinään ja meluun. Sikäli mahdollista että laitteet ovat sen verran "ohuita" jotta väliin mahtuisi järin kaksisia äänieristyksiä. Toisaaltaan tyhjiö olisi mitä mainioin äänen- ja lämmöneriste, joten itse näen noiden kehittymisessä potentiaalia, nimittäin huonekohtainen lämmitys-, jäähdytys- ja ilmanvaihtojärjestelmä hiljaisena tuntuisi todella näppärältä. "

Pala seinää ja tavallinen pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltu ILP -combo onnistuisi ilman erillistä ikkunamallia vaikka toki aito pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltu "ikkunamalli" olisi varmastikin fiksumpi ratkaisu.
 
Eihän tuommoinen muuta tarvitsi kuin jonkin luukkusysteemin, millä sen saisi suljettua talveksi - mahdollisesti nostettua varaston hyllyyn. Tuuletusikkunan voisi huoletta jakaa kahtia avattaviksi luukuiksi, joista toinen olisi tuolle jäähdytitmelle ja toinen tuuletusta varten.

On toki selvää, että oikea ILP missä se meluisin osa on ulkona on asuinviihtyvyyden kannalta parempi.
 

kotte

Hyperaktiivi
Ikkunakojeita näkee amerikkalaisissa remontoiti- ja kämpän osto -ohjelmissa yhtenään, eivät vain käsittääkseni ole suunniteltu pohjoisiin olosuhteisiin.
Yhtä kylmää tuolla mannerilmaston vaikutuspiirissä ajoittain on. Suurin syykin siihen, ettei niitä täällä näe ovat erilaiset ikkunastandardit: Tuollaisen "ikkunakoneen" voi nostaa kätevästi ylös hissautuvan painolla tai jousella kevennetyn liukuikkunan ikkunalaudalle ja tukea lisätelineellä (jollaisesta esimerkki edellä olevassa kuvassa). Laitte jopa monesti nostetaan pois ikkunalta talven ajaksi (ja ulkopuolelle laitetaan ylimääräinen tuplaikkuna talveksi matalammissa taloissa). Laite ruiskuttaa kondenssivedenn ulkopään lauhduttimeen (ja tosi kostealla säällä ylimäärä sitten tippuu suoraan laitteen ulkopäästä maahan).

Yleensä nuo nimenomaan jäähdyttävät sisältä kierrätettyä ilmaa, mutta "luksusmalleissa" voi ottaa ulkoa mukaan hiukan suodatettua ulkoilmaakin.
 
Ylös Bottom