RAS-10EAVP-E infopaketti

Status
Keskustelu on suljettu.

Samppa

Ylläpitäjä
Ylläpidon jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • Ylläpito
  • #1
Mielestäni nämä, foorumilla esitetyt kysymykset ja vastaukset ovat niin hyviä ja kattavia, että ne ansaitsevat jäädä keskustelun alkuun eräänlaiseksi infoksi. Jatkossa infoja voi tulla lisää tarpeen mukaan. Tästä infosta lausumme kiitokset kolibrille, hiltas-3:lle ja suurin kiitos mystiselle "vieraalle" vastauksista. Olen joitain kysymyksiä ja vastauksia hieman muokannut ulkoasultaan. Alla on ensin numeron perässä kysymys lihavoituna ja alla vastaus kysymykseen.

Ohjeet ovat annettu Toshiba RAS-10EAVP-E -malliin mutta toiminevat muissakin?

1) Mitä tarkoittaa sisäyksikössä lukeva "S.CLEAN" -kohta? Liittyykö siihen jokin toiminto?

Nimi SELF CLEAN on harhaanjohtava ja ei tarkoita puhdistusta vaan kuivausta. Kuivaustoiminto kytkeytyy päälle, jos laite sammutetaan ja se on ollut vähintään 10min. käytössä joko jäähdytys- tai kuivaustoiminnolla (COOLING tai DRY).

Kuivaus kestää 2 tuntia jos laite ollut päällä alle tunnin.
Kuivaus kestää 4 tuntia jos laite ollut päällä yli tunnin.

Kuivaustoiminnossa sisäyksikön puhallin pyörii ihan pienellä nopeudella ja ilmanohjain on vähän auki. Jos haluat keskeyttää kuivaustoiminnon, niin painat POWER-nappia kaksi kertaa peräkkäin.

2) Miten tuo FIX -näppäimen logiikka oikein toimii? Tekeekö laite ainoastaan ylhäältä keskelle ja keskeltä alas sekä näiltä väleiltä -liikettä? Eli saako laitteen liikkumaan täyttä liikettä ylhäältä alas ja takaisin?

Sisäyksikön ohjain ei tee mitään liikettä ellei SWING-toimintoa kytketä päälle kaukosäätimestä. Asetus jää muistiin sammutettaessa laite.
Lämmitettäessä ilma ohjataan alaspäin ja jäähdytettäessä vaakasuoraan. Jos käytät SWING-toimintoa niin lämmitettäessä ohjain liikkuu keskiasennosta alaspäin ja jäähdytyksessä vaakasuorasta keskiasentoon.
FIX-näppäin muuttaa ohjaimen asentoa pykälä kerrallaan haluttuun asentoon. Jos käytät FIX-näppäimen kanssa SWING-toimintoa saat muutettua ohjaimen keinunta-asennon haluamaksesi. Esim. lämmitystoiminnolla voit laittaa ohjaimen toimimaan vaakasuorasta keskiasentoon.
Täydellistä alhaalta-ylös toimintoa ei laitteeseen kuitenkaan saa (tarvitaanko edes?)

3) Automaattinen uudelleekäynnistyminen. Ohjeen mukaan pitäisi resetoinnin jälkeen vihreän valon vaihtua oranssiksi, vaihtuuko muilla, minulla ei?

Ohje on edellisen mallin käyttöohjeesta. Uudessa mallissa toiminto on suunnilleen samanlainen ainut vain, että merkkilampun väri ei vaihdu.

4) Kaukosäätimen power-näppäintä nopeasti painamalla laite sammuu, mutta operation valo jää palamaan. Vastaavasti hieman pidempään painamalla laite myös sammuu, mutta valo ei jää palamaan. Mitä eroa on tuollaisella "valmiustilaan jättämisellä"?

Eipä taida laite kyllä kertomallasi tavalla tehdä. Kun painat POWER-näppäintä joko nopeasti tai pidempään niin laite sammuu eikä mitään merkkivaloja jää palamaan.
Ainut mikä tulee mieleen on se jos laitteesi oli jäähdytystoiminnossa yli 10min. ja sammutit sen, niin laite kytkeytyy automaattisesti kuivaustoiminnolle ja sen merkkivalo syttyy. Merkkivalo on saman värinen ja lähes samassa paikassa kuin OPERATION-valo. Nyt jos painat perään uudestaan sammutus-napista, niin kuivaustoiminto lakkaa ja merkkivalo sammuu.

5) Manuaalista ei löydy tulkintaa kaukosäätimen näytön oikeassa yläkulmassa olevalle symbolille? Näyttäisi olevan aina päällä?

Symboli kuvastaa kai ilmainohjaimen eri asentoja. Ei taida olla mitään merkitystä koska pysyy muuttumattomana.

6) Filter-nappulaa ei kaukosäätimestä löydy, manuaalin mukaan pitäisi olla?

Edellisessä mallissa ei ollut tätä automaattista kuivaustoimintoa (SELF CLEAN) ja siinä toiminto kytkettiin päälle tällä FILTER-näppäimellä.

7) Manuaalissa sivulla 5 on mainittu kohdassa 10, A/B -asetusten merkkivalo? Mitä ovat nämä asetukset?
Lukee myös: "sisäyksikön E-osat muuttuvat myös B-asetuksiin"??? Hepreaa...


Koskee kahden sisäyksikön mallia tai jos on kaksi erillistä laitetta. Kumpaakin pystyy ohjaamaan samalla kakella yhtäaikaa tai sitten määrittelemällä kumpaa sisäyksikköä ohjataan (A tai B).

8 ) Esitteessä kuvattu "hiljainen toiminto" lienee sama kuin ECO-taloudellisuus toiminto??

Näin on. Kummatkin sanat kuvaa hyvin tätä toimintaa. ECO-tilassa mm. rajoitetaan sekä sisäyksikön maksimi pyörintänopeus, että ulkoyksikön kompressorin pyörintänopeutta.

9) Mitä eroa on AUTO-toiminnolla ja sitten pelkällä A-toiminnolla? AUTO-tilassa kone antaa lämpötilan ja puhallinnopeuden itse? 22 °C?

Eipä niillä käytännössä ole eroja. AUTO-pikanäppäin on lähinnä tarkoitettu niille jotka ei jaksa manuaaleja selailla. Myös AUTO-tilassa voi tehdä manuaalisäätöjä jolloin näyttöön tulee pelkkä A.
AUTO tai A toimintoa ei kannata käyttää sillä laite vaihtelee tarpeen mukaan jäähdytyksen, puhalluksen sekä lämmityksen välillä. Lämpötilaerot huoneessa muodostuu suureksi ja on lisäksi epätaloudellinen tapa. Kannatta käyttää joko lämmitys tai jäähdytystoimintoa sekä AUTO-puhallusnopeutta (+ mahdollisesti ECO-toiminto).

10) Jos kauko-ohjain ei saa heti signaalia sisäyksikköön, voiko siihen jäädä väärä symboli kuvaamaa toimintoa, jolloin seuraavan kerran kontaktin saatua sisäyksikkö tekeekin valitun toiminnon ja kaukosäädin ilmoittaa että toiminto ei olekaan päällä?

11) Mitä tarkoittaa tuo ajastimen 15 min viive (sivu 7), jos kaukosäädin ei tavoita sisäyksikköä ajastuksen alkaessa? Käsittääkseni koko ajastus peruuntuu silloin, vai yrittääkö kaukosäädin ottaa yhteyttä useampaan kertaan?


10 ja 11: Ymmärtääkseni kaukosäädin ei yritä uudestaan yhteyttä kuin ajastintoiminnossa. Eli jos yhteyttä ei ole saatu, niin kakessa oleva tieto ei siirry sisäyksikköön ennekuin lähetät sen manuaalisesti uudestaan. Tieto säilyy kakessa kunnes muutat sen. Sisäyksikölle siirretään nimenomaan kaukosäätimen tiedot ei mitään muutosta. Mikäli ajastintoiminnossa ei saada yhteyttä, niin kake yrittää uudestaan 15 minuutin kuluttua. (Se yrittääkö aina myös 30, 45, 60 minuutin.... välein, pitäisi kokeilla )

12) En löytänyt netistä tietoa siitä että sisältyykö tähän Toshiba RAS-10EAVP-E -malliin jonkunlaista kuumakaasusulatusta tai lämpökaapelia vakiona??

Toinen juttu on se että miten laite tuota sisäilmaa pyörittää? Koko ajan samassa asennossa vai vaihteleeko laite itse esim suuntaa minne ilmaa työntää??


Kun ulkona on pakkasta, niin lämmitystoiminnon aikana ulkoyksikön höyrystimeen alkaa kertyä jäätä. Jää on saatava sulamaan jotta ilmankierto turvataan.
Laitteen oma sulatustoiminto on lähes kaikissa lämpöpumpuissa nykyään vakiona. Sulatustoiminto käynnistyy kun höyrystimessä oleva lämpötila sensori alittaa 2-3 asteella (riippuen lämpötilasta) muistiin tallennetun alimman lämpötilan (lämpötila tallentuu aina 5-10 minuutin ajanjaksolla lämmitystoiminnon alusta).
Ulkoyksikössä on venttiili joka kääntää kaasuvirtauksen takaisin höyrystimeen. Toiminto jatkuu niin kauan kunnes tietty lämpötila +5, +8 astetta ja/tai aika saavutetaan.

Tämän lisäksi ulkoyksikön pohjaan täytyy laittaa lämpökaapeli (itsesäätyvä) joka estää sulatetun höyrystimen sulamisvesien jäätymistä laitteen pohjalle.

Sisäyksikössä on mahdollista laittaa päälle Swing-toiminto joka muuttaa pystypuhallusta riippuen toiminnosta, joko keskeltä alas(lämmitys) tai ylhäältä keskelle(jäähdytys). Voit myös valita kaukosäätimestä itse halutun suuntauksen 12 eri vaihtoehdon joukosta.
Sivusuuntaus hoidetaan manuaalisesti kummatkin puolet erikseen.

13) Onko normaalia? Katsoessani aamulla toshiban ulkoyksikköä sen kennosto oli aivan umpikuurassa . kone kyllä oli käynnissä ja antoi lämpöä.
Vahtasin sitä sitten puoli tuntia ja sitten se alkoi itsekseen sulamaan,
ilmeisesti kuumakaasun ansiosta.Mutta pitäsikö sulatuksen toimia ennenkuin se kennosto menee umpikuuraan,eikö se huononna hyötysuhdetta.?


Ei hätää, normaalia on. Se kuurautumisen/jäätymisen ilmaantuminen johtuu paljolti ilmankosteudesta. Mitä suurempi ilmankosteus sen helpommin höyrystin jäätyy. Voisi melkein sanoa, että jos laitteen ulkoyksikkö jäätyy helposti (jos unohdetaan sulatustoiminto), niin laitehan toimii optimaalisesti ja hyvällä hyötysuhteella. Oikeastaanhan ulkoilmaa jäähdytetään eli ilmasta siirretään lämpöä kylmäaineeseen höyrystimen avulla.

Sulatustoiminnan alkaminen on aina kompromissi sulatusjaksojen määrän ja höyrystimen jäätymisen välillä. Jos sulatus aloitettaisiin aina kun laite havaitsee pientäkin jäätymistä, niin sitähän pitäisi sulattaa lähes taukoamatta ja silloin lämmöntuotto ja hyötysuhde jäisi luultavasti vieläkin alhaisemmaksi. Vaikka se kuurautuminen/jäätyminen heikentääkin ilman läpivirtausta höyrystimen läpi niin se on pienempi haitta kun jatkuvat sulatusjaksot jolloin lämmöntuotto on käytännössä nolla.
Jokainen valmistaja on varmasti laskenut tarkkaan miten sulatus kannatta hoitaa mutta Toshibassa se menee näin.

Sulatuksen käynnistyksen ratkaisee höyrystimen lämpötilan muutokset. Kun lämmitystoiminto on aloitettu tai kun sulatusjakso on päättynyt ja lämmitysjakso uudelleen aloitettu niin 10-15 minuutin väliltä tallennetaan alin lämpötila muistiin (Te0) ja nyt tätä lämpötilaa verrataan höyrystimen lämpötila (TE) muutokseen.

- Jos höyrystimen lämpötila (TE) on alle -5 astetta niin sulatusta ei suoriteta koskaan.

- Jos höyrystimen lämpötila (TE) on -5 - -7 astetta ja Te0-TE >=3 ja jatkunut vähintään 2 minuutin ajan niin sulatus aloitetaan lämmitysjakson alusta 34(+2) minuutin kuluttua.

- Jos höyrystimen lämpötila (TE) on -7 - -20 astetta ja Te0-TE >=2.5 ja jatkunut vähintään 2 minuutin ajan niin sulatus aloitetaan lämmitysjakson alusta 27(+2) minuutin 40 sekunnin kuluttua.
- Jos höyrystimen lämpötila (TE) on yli -20 astetta ja jatkunut vähintään 2 minuutin ajan niin sulatus aloitetaan lämmitysjakson alusta 27(+2) minuutin 40 sekunnin kuluttua.

Tästä huomaa selvästi, että hankalimmissakin olosuhteissa sulatusjaksojen väli on noin 30 minuuttia. Sulatusjakso kestää noin 5-15 minuuttia riippuen kuinka sulatus edistyy, mutta kuitenkin maksimissaan tuon 15 minuuttia.
 

kriitikko_o

Toshiba DAISEKAI RAS-10EAVP-E
9)-kohtaan olisi pieni kommentti.

Itse olen sitä mieltä, että lämmitystoiminnossa kannattaa käyttää manuaalipuhallusta (FAN). Mielestäni tämä levittää paremmin lämmön talon eri kolkkiin ja näin talo pysyy paremmin vakiolämpöisenä kokoajan. Jos pakkanen kiristyy, niin puhallusnopeutta kannattaa ainakin nostaa pykälällä, niin saadaan paremmin pumpattua lämpöä talon kaukaisempaankin nurkkaan. AUTO-puhallus ei tätä huomioi, koska termostatti on ilmalämpöpumpussa eikä kaukaisessa huoneessa. AUTO-puhallus pitää siis yhden huoneen lämpötilan hyvin vakiona, mutta ei enään oven takana olevia makuuhuoneita, jonne lämpö leviää huonosti. Jos puhallusnopeus ei ole riittävän suuri, kuten AUTO-puhalluksessa, niin makuuhuoneiden lämpötila jää liian alhaiseksi ja sähkölämmitystä taas tarvitaan...huono asia.

Pakkasella ECOa ei mielestäni kannata käyttää, koska tällöin koneesta loppuu tehot (koska rajoitin päällä) ja juuri pakkasella tehoja pitäisi löytyä, koska silloin juuri tehdään ne säästöt. Tehojen säästäminen ECOLLA käytännössä tarkoittaa kalliin suorasähkön käyttöä... huono asia.
ECOssa suurin hyöty on mielestäni jäähdytystoiminnossa, ei lämmityksessä.

Jos omaat varaavan takan/leivinuunin, niin paras tapa on toimia siten, että takan lämmityksen jälkeen pudotat esim: ilmalämpöpumpun lämpötilaa kahdella asteella ja pidät puhalluksen kakkosella tai kolmosella. Tällöin ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sammuu (=säästää sähköä) ja vain sisäyksikkö kierrättää ilmaa. Riittävä puhallinopeus varmistaa sen, että lämpö varmasti leviää myös makuuhuoneisiin siis ei missään nimessä AUTO-puhallusta, muutoin lämpö jää vain takan eteen ja tulee epätasainen lämpötila jakauma taloon. Toisessa päässä taloa on kuuma ja makuuhuoneissa alkaa olla jo vilpakkaa. Lämpötilaerot muutenkin aina tarkoittavat vedon tunnetta, joten kannattaa säätää puhallusnopeutta itse. Esim ns. halvan yö-sähkön aikaan puhallus voi olla isommalla kuin oleilu aikaan.

Lämpöpumppu lämmitystoiminnon kannalta kannattaa sijoittaa mahdollisimman suureen tilaan (alakertaan). Lämmön leviämistä voi tehostaa SWING:llä.
 

kriitikko_o

Toshiba DAISEKAI RAS-10EAVP-E
Tässäpä pari linkkiä.

Toshiban sivut suomessa:
http://www.toshibafinland.com/?path=fi

Toshiban viralliset sivut naapurimaassa (ruotsissa):
http://www.ventilationsutveckling.se/

Ja norjassa (paljon teknistä tietoa, jos vain ymmärtää norjaa):
http://www.toshibavarmepumper.no/

Norjassa myös löytyy seuraava linkki (Hyvä)
http://www.abk.as/

Toshiban sivut englannissa:
http://www.toshiba-aircon.co.uk/index.html
 
Status
Keskustelu on suljettu.
Ylös Bottom