Ruiskutasoitetun sisäkaton ehostus - maalaus vai levyt päälle?

dumo

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Sisäkatot kaipaisivat ehostusta. Rakenteena on tyypillinen kipsilevy + ruiskutasoite. Erityisesti yläpohjassa sisäkaton pintaan on tullut pitkiä hiushalkeamia (ja jopa pieniä tasoitteen murusia tippunut alas), jotka tuntuvat pahenevan erityisesti kun sisäilman kosteus syksyllä ja keväällä muuttuu isommin. Testatusti tasoitteella paikkaaminen tekee halkeamat vain näkyvämmiksi, eli se voidaan unohtaa. Eipä näitä varmaan muut juuri huomaa, mutta minua on alkanut häiritä.

Vaihtoehto 1: Tixomatia pintaan. Plussina halpa hinta ja helppo asennus (eikä tarvetta säätää sähkörasioita ja IV-venttiileitä, jne.). Kysymysmerkkinä kestävyys, ts. halkeileeko vuoden päästä uudestaan. Miinuksina, ettei paranna akustiikkaa ja käsittääkseni tulee varsin kamala liuottimen käry aika pitkään, ellei maalaa vesiohenteisella päälle.

Vaihtoehto 2: Joku kattolevy pintaan - mikä? Mitkään muovi/vinyyli/PVC-kalvolla päällystetyt höttölevyt eivät oikein innosta. Asennus pitäisi onnistua tekemään ilman lisäkoolauksia suoraan ruiskutasoitetulle kipsilevylle (jonka alla luonnollisesti koolaukset) esim. ruuveilla, eli mikään liimavirittely ei onnistu eikä muutenkaan innosta, kun olisi kiva että 6m korkeassa tilassa levyt pysyvät varmuudella kiinni. Plussaa olisi jos absorboisi ääntä paremmin kuin kipsilevy+ruiskutasoite. Tyyli pitäisi olla neutraali ja "2000-lukua", eli ei mitään feikki-puupintoja vaan mieluummin vaikka täysin tasainen tai ruiskutasoitteen tyyppinen pinta.

Ideoita?
 

dumo

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Tai teet kunnolla ja irrotat vanhat, liimaat verkon ja tasoitat
Totta kyllä että oletettavasti alla ei ole verkkoa vaan kipsilevysaumat on vain teipattu, mutta varmuutta ei saa pintaa tuhoamatta.

Sinänsä siis validi ajatus, mutta en ole varma onko optimaalinen kun huomioidaan käytetty raha/aika. Alkaa nimittäin olla sen kokoluokan proggis, varsinkin kun tuota ruiskutasoitettua kattoa on luokkaa 125m2 josta 45m2 on ns. tuplakorkeaa tilaa, että menee ostohommiksi.

Lopputuloksena saa kenties esteettisesti paremman (ei niitä hiushalkeamia) pinnan, joka todennäköisemmin myös pysyy sellaisena, mutta samalla rahalla voisi laittaa jotain akustoivaa materiaalia pintaan :hmm:.
 

Mikki

Vakionaama
Ohut koolaus ja MDF levyt pintaan. Nopea siisti grynderiratkaisu.

Laitettiin mdft uuteen taloon. Ei kipsilevy eikä puinen paneeli innostanut.
 
Millainenhan tuo ruiskutasoite mahtaa olla?

Itselläni on sellaista valkeaa hiekkaa muistuttavaa ruiskutasoitetta. Se on hyvä kun se ei kellastu mineraalipohjaisena ollenkaan valon vaikutuksesta.
Miinuspuolena on tuo sopimattomuus yhteen veden kanssa ja heikko mekaaninen kestävyys. Kattoja nyt harvemmin on tarvetta pestä tai harjata. Tasoitetta sai K-Raudasta. Hinta oli erittäin kohtuullinen, jotain 30 € luokkaa säkki, jolla käsittelee jo useita huoneita.

Halkeilun syytä en tiedä, itselläni katot eivät ole halkeilleet. Edelliset asukkaat olivat rämpineet joitakin pieniä korjauksia ilmeisesti joihinkin tahroihin, lähinnä keittiössä.

Jos katto on samanlainen valkoinen ja kimmeleltävän hiekkapintainen, ruiskuttaisin vain uutta päälle. Vanhasta voi poistaa pahimmat tuhrut ja mahdolliset tummat täplät ja sitten vain ruskuttaa paineilmakäyttöisellä massaruiskulla kuran kattoon. Mahdolliset ruuvin reiät voi täyttää sormella ennen ruiskutusta joko tuolla samalla tasoitteella tai jollakin valkoisella kitillä. Tavaraa tulee niin vähän lisää, ehkä milli, että ei taida vaikuttaa valaisinten koteloiden asennuksiin. Pienellä harjoittelulla tuon saa ruiskutettua katoon. Seinät ja lattiat pitää suojata käsiteltävässä huoneessa, sillä rapatessa roiskuu.

Tuohon omaan ruiskutasoitteeseen ei saa mitenkään tehtyä käsin korjausta niin että se ei erottuisi. Kaikki korjaukset pitää tehdä ennen ruiskutusta. Ruiskutukselle on eduksi, jos pinta on tehty vaikka pensselillä tököttäen hiukan muistuttamaan sitä ruiskutettua. Kuopia tai kohoumia ei ruiskutuskaan korjaa. Jos pinnoite on paikkapaikoin pudonnut tai putoamassa, reunat olisi varmaan ensin pensselillä jotenkin täytettävä ettei kattoon jää kuoppaa.

Ruiskutusta kannattaa harjoitella ensin johonkin levyn palaseen tai pahvilaatikkoon. Ensin kun ruiskuttaa vaikeammat paikat ja reunat, lopuksi voi vetää koko katon. Ruiskutus on nopea toimenpide. Esivalmistelut vaativat energiaa paljon enemmän.
 

dumo

Aktiivinen jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #9
Ohut koolaus ja MDF levyt pintaan. Nopea siisti grynderiratkaisu.
Onko tarkempaa tuotenimikettä? Koolaus tuskin sinällään on välttämätön, koska kipsilevyjen alla on koolaukset ihan normivälein ja voi ne ruuvit niihinkin kohtiin ampua.

Samoin tekisin jos tekisin, sitä röpökattoa en tekis missään tapauksessa.
En minäkään tekisi. Ulkonäkö sinällään OK, mutta kaikki korjaukset ja putsaamiset lähes mahdottomia, ja näemmä halkeileekin. Valitettavasti tässä talossa oli rakentaja tämän valinnan tehnyt 15v sitten.

Millainenhan tuo ruiskutasoite mahtaa olla?
Ei tietoa käytetystä tuotteesta, mutta eiköhän tuo jotain ns. yleistasoitetta ole. Pehmeää on ja oletettavasti vesiliukoista. Ei tuota ruiskuttamalla hyväksi saa. Tulee melko varmasti värieroa jos ei tee koko kattoa, ja joka tapauksessa sama ongelma säilyy.
 

Mikki

Vakionaama
Cello Classic 9 oli tuotenimi paneelille mitä laitettiin. K-Raudan valikoimista.

Sileä pinta ja suht leveä lauta. Neutraalin valkoinen.


Linkin mallikuvassa lauta on 'senttisaumalla'. Kun sen painaa pohjaan asti ei saumasta leveää jää. Parin millin v-ura, jolla kattoon toki jonkun kuvion saa jos haluaa.

Pysyy se katossa vaikka ilmankin koolausta, kun hakasilla ampuu tiheästi. Tiheästi etenkin jos ei satu koolauksiin osumaan.
 
Viimeksi muokattu:
Ei tuota ruiskuttamalla hyväksi saa. Tulee melko varmasti värieroa jos ei tee koko kattoa, ja joka tapauksessa sama ongelma säilyy.
Tuohon on vaikea sanoa.

Katsoin vanhaa säkkiä. Se mitä itse ruiskutin oli semmoista kuin Veber Vetonit LR+, "pintatasoite", ostettu K-Raudasta noin 4 vuotta sitten. Jollakin vastaavalla se oli käsitelty myös alun perin. Tuon kun oikein päästää, pinta on kuin helmikuinen hanki. Päivänvalossa hiukan kimmeltää ja pysyy valkoisena, jos käryt ei tummenna. Meillä ilmanvaihtoventtiilien ympärille ei ole tullut tummia kehyksiä, mutta jos sellaisia tulee, niiden poistaminen on varmaan aika vaikeaa. Ehkä pölynimurilla voisi jotain lievennystä saada aikaiseksi. Se on selvää, että käsitelty alue erottuu vanhasta, koska pinnan laatu riippuu niin ruiskusta kuin ruiskuttajasta. Uudelleen käsitelty tuli jopa paremmaksi kuin vanha, koska varsinkin reunoilla tuota ruiskupinnoitetta oli paikoin niin vähän, että ajan olon tummentunut kipsilevyn pintapahvi kuulsi röpelön rakosista. Tein minäkin silti rajan kapeimmalle kohdalle, kun en olohuoneen kattoa jaksanut uudelleen käsitellä. Tuollaisen kapean kohdan rajan pimeimmällä kohdalla kyllä voi nähdä, jos tietää etsiä mutta muuten siitä ei tiedä mitään. Poistetun koukun tai jonkin ruuvin reiän voi tukkia jälkeen päin kun tekee sen hyvin pienesti esim. tunkemalla pienellä ruiskulla muutaman pisaran suoraan reikään. Sormeilusta tai pensselin käytöstä jää näkyvä jälki joka erottuu aina sopivassa valossa.

Jos sinulla on samaa, olisin varavoinen maalin suhteen. Maali varmaan sitoo pinnan lujaksi, mutta se ei kiinnitä tuota pinnoitetta kattoon. Jos se päättää halkeilla, maalin kanssa varmaan putoilee entistä suurempia palasia. Ihmeesti tuo on katossa pysynyt. Mitään palasia ei ole meillä tippunut.

Tuo LR+ ruiskupinta maksaa itse tehtynä vain luokkaa parikymmentä senttiä / m2 ja jopa kehuttukin sitä on. Valkoisempaa ei varmaan ole olemassakaan.
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Kiitoksia vinkeistä. Ihan totta että eipä se maali tasoitetta pohjaan sido - toisaalta vain yhdestä huoneesta on tasoitetta sauman kohdalta hieman tippunut, muuten tullut muutamia hiushalkeamia. Ehkä voisi kokeilla maalia pariin huoneeseen ja tuohon isoimpaan tilaan harkita jotain MDF-paneelia tai muuta soveltuvaa. Jotenkin houkuttelisi samalla parantaa tilan akustiikkaa, mutta ei ole vielä ns. täydellisesti sopivaa tuotetta tullut vastaan.
 
Ylös Bottom