Runkoäänten vaimennus venttilijousilla

Xartoja

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Näyttää olevan melko kalliita nuo jousivaimentimet, varsinkin kun niitä tarvittais 2:lle pumpulle 8 kpl. Mahtaako nuo juuri poiketa auton venttiilinjousista, niitä kun pyörii nurkissa ja lisää saa muutamalla eurolla. Nehän ei väsy eikä muutu lämpötilan vaihdellessa. Holkit pitäis askarrella ja testata. Veikkauksia toimiiko?
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Runkoäänten vaimennus venttilijousilla

Xartoja sanoi:
Näyttää olevan melko kalliita nuo jousivaimentimet, varsinkin kun niitä tarvittais 2:lle pumpulle 8 kpl. Mahtaako nuo juuri poiketa auton venttiilinjousista, niitä kun pyörii nurkissa ja lisää saa muutamalla eurolla. Nehän ei väsy eikä muutu lämpötilan vaihdellessa. Holkit pitäis askarrella ja testata. Veikkauksia toimiiko?
Veikkaan että jotain pitäisi laittaa ruostesuojaksi. Ulkoyksikkö painaa siinä 30kg - veikkaan myös, että venajouset ( yksi jousi vaikka '120kg' ) ovat jäykän puolella verrattuna jousivaimentimiin. Ulkoyksiköstä kun pitäisi vaimentaa lähes infraääntä olevaa pyörimistärinää.
 

Xartoja

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Vs: Runkoäänten vaimennus venttilijousilla

No nuohan on jo ihan kohtuuhintaiset, vaikkakin hieman hintelän näköiset. Onko entradeista ihan käytännön tietoa että toimii? Varmasti toimiviksi on mainostettu 3 kertaa kalliimpia isotop msn jousia.
Kyllä noi venttiilijousetkin painuu pumpun painon alla, lähempänä 20 kuin 120kg. Ne on 80 luvun micrasta. Ruostesuojausta kyllä varmaan tarvii .
 

Xartoja

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
No tulihan tilattua ja tänään asennettuakin nuo entradet toisen pumpun alle. Tilanne ei muuttunut muuten kuin että ulkoyksikkö on nyt ylempänä ja hieman vinossa, vaikka kevyeen päähän oli löysemmät jouset.

Tärinä vaikuttaa johtuvan molemmissa päissä jousia pitkin kannakkeisiin ilman näppituntumalla havaittavaa vaimenemista.

Seuraavaksi taidan kokeilla toisella pumpulla yhdistelmänä.
..IMG_20181108_200540.jpg
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Itselläni on juurikin niin että kumisylinterit on alimmaisena, sen päällä jouset ja sitten ulkoyksikkö.

Telineeseen ei noin välity värinää.
Kylmäputkissa on ylimääräinen lenkki, silti sitä kautta hieman tulee värinää joka kuuluu sulatukseen aikana kun puhallus on seis.
 

Xartoja

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Koska entraden jouset on valmistettu juuri tähän tarkoitukseen, niin eiköhän pitäisi voida olettaa että ne on valmistajan puolesta viritetty leikkaamaan pahimmat runkomurinat.
Entraden kohdalla voin sanoa että matalimmatkin murinat välittyy edelleen kiviseinään (voi siinä vähän vaimennustakin olla mutta kumityyny toimi paremmin). Luultavasti jousilla suurin vaimennusalue lähestyy 0 Hz:ä ja 20Hz alueella vaimennus on jo vaatimatonta. Kumityynyillä on jousia parempi korkeataajuisen tärinän vaimennus ja kartiomaisilla sylinterimäistä laajakaistaisempi joten yhdistelmällä kyllä varmasti saa paremman tuloksen kuin jousilla yksinään. Löytyyhän noita värinänvaimennusmattoja sitten vielä eri taajuusalueille, mutta niiden vaimennusalue muuttuu lämpötilan mukaan ja kiinnitys menee hankalaksi.
Pitää vähän sekoitella lääkekaapin sisältöä ja jatkaa testailua. Tässä tuskin kukaan kuolee, vaikka väärääkin lääkettä tulisi annettua.
 

Xartoja

Jäsen
Nyt on jousen ja tyynyn yhdistelmät paikallaan. Laitoin molempiin pumppuihin samalla koska käsin telineestä kokeilemalla vaimennus vaikutti erittäin lupaavalta. Kumityynyt jättin päällimmäiseksi jotta korotus jäisi pienemmäksi ja painopiste ei olisi ihan niin korkealla. Ja onpa melkoinen ero sisällä .. Aiemmin niin voimakas runkoääni kuuluu enää vaimeasti sisälle ja puhaltimen ääni täysillä ajettaessa kuuluu nyt vaimeana seinän läpi. Aiemmin puhallinääntä ei kuullut kun murina peitti kaiken alleen
Se on kyllö niin että jousilla tai tyynyillä yksinään ei saa kuin osan taajuuskaistasta leikattua ja yhdistelmä toimii parhaiten.
 

ejuvonen

Jäsen
Xartoja, mikä korkeus sulla on tossa kumimokkulassa ja onko se ihan tavallinen kumi vai jotakin spesiaalia ?
Hienoa, että saan asiallista tietoa modauksista !
Itse meinaan kokeilla, jahka kelit lämpiää, kennoston erottamista pohjalevystä. elikkä 10 mm:in muovilevystä jyrsitään " frame " 5 mm:in portaalla. Kennon alla oleva reuna pyöristetty. Pohjalevy jyrsitään siten, että muovilevy pysyy kasassa eli peltitopparit puhaltimen puolelle.
Takaosaan 5 mm:in porras ja etupuolelle leveämpi. Sulatusvastus jää pois. Poikittainen tukirauta pitää miettiä. Kennon alla kerää jäätyvän veden.
 

mtrantalainen

Jokapaikannörtti
Itselläni on juurikin niin että kumisylinterit on alimmaisena, sen päällä jouset ja sitten ulkoyksikkö
Kumityynyt jättin päällimmäiseksi jotta korotus jäisi pienemmäksi ja painopiste ei olisi ihan niin korkealla. [...] Se on kyllö niin että jousilla tai tyynyillä yksinään ei saa kuin osan taajuuskaistasta leikattua ja yhdistelmä toimii parhaiten
Osaako joku perustella, miksi kumi kannattaisi olla äänen siirtymisen kannalta jousen ylä- tai alapuolella? Itse luulen, että kumi jousen yläpuolella voisi estää jousen metallia saamasta koskaan korkeita taajuuksia ja mahdollistaa häiriöäänen tuottoa jousen korkeataajuisen tärinän kautta. Arvaan kuitenkin, että todennäköisesti tällaisen ylimääräisen äänen äänenpaine olisi mitätön verrattuna edes pelkkään ulkoyksikön puhallinääneen kompressorista puhumattakaan.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Osaako joku perustella, miksi kumi kannattaisi olla äänen siirtymisen kannalta jousen ylä- tai alapuolella?.
Itselläni ei ollut tuossa mitään filosofiaa. Kun en saanut millään sylintereitä irti TI-telineestä, niin laitoin jouset siihen päälle. Oli muutenkin helpompi asentaa kun pystyi ruuvaamaan jousen sylinteristä ulostulevaan kierteesen suoraan kiinni. :)
 

Mikkolan

Vakionaama
Osaako joku perustella, miksi kumi kannattaisi olla äänen siirtymisen kannalta jousen ylä- tai alapuolella?
Äkkiseltään sama kumminpäin, toinen vaimentaa matalat- ja toinen korkeatäänet kunhan molemmille olis katko. Voisko kumeja laittaa kaksi päällekkäin, vaimennettava taajuusalue kasvaisi?

Toisaalta aatelisin niinkin että vaimennussuunnassa ensin jouset, jotka vaimentaisi suuremman intensiteetin ja loput jäisi alemman kumivaimentimen huoleksi.
Käytännössä ero varmaan kuitenkin niin pieni että asennuksen helppous ratkaisisi.

Ilmakompuralle tein kiinteän asennuksen siten että kahden vilmivaneerin välissä liimalla 5 cm styroksi. Alla olevan vaneerin pulttasin alustaan yläpuolisessa vaneerissa olevien reikien kautta ja kompura niittimuttereila kiinni ylävaneeriin. Ainakin pahimmat runkoäänet jäi pois.
 

makke40

Tulokas
mitsubishi kazan25 piti helvetillistä jyrinää matalilla kierroksilla seinätelineessä kumityynyillä.jouset vaimensivat täysin jyrinän.nyt pitää välillä ihmetellä onko koko härveli ollenkaan käynnissä.jouset olivat nuo biottorin jouset.ainut miinus on että jouset vaativat säätöprikkoja että saa pumpun säädettyä suoraan.
 

Jolberious

Vakionaama
Ahlsellin jousissa muuten hyvä huomioida. Niitä on paketissa kaksi eri paria. Toiset kompuran puolelle, toiset sitten kevyemmälle puolelle. Viimeksi asennuksessa kävi pieni ajatuskatko ja ihmettelin kun oli koko ulkoyksikkö vinossa. Minuutin tauolla olisi säästänyt tunnin työtä..
 
Ylös Bottom