Ruokakellarin viilennys, mikä laite?

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Meillä on kellarissa, maanalaisessa osassa taloa, öljysäiliötilan vieressä pienehkö ruokakellari, kooltaan arviolta noin 4-5m2. Kellarin harkkoseinät on vuorattu 50mm kerroksella styroxia/EPS:ää ja sisäpuolella muurattu tiiliseinä.

Ongelma tuossa on se että tuo on suurimman osan vuodesta aivan liian lämmin ruokatarpeiden säilytystä ajatellen, kellarissa kun on muuten lattialämmitys ja tuo ko tila rajoittuu ainakin yhdeltä seinältä kodinhoitohuoneeseen jossa on lattialämmöt päällä läpi vuoden. Tarve olisi siis pienelle jäähdytyslaitteelle jolla lämpötilan saisi laskettua jonnekin +8-10 C tietämille.

Tavallinen ILP ei tuohon oikein taivu, muuten kun ehkä antureita modaamalla. Ja todennäköisesti ulkoyksikön pitäisi saada käymään jäähdytyksellä myös vaikka ulkona olisi lämpötila nollassa tai pakkasen puolella. Onko ehdotuksia mitä tuollaiseen käyttöön laittaisin? Kovinkaan paljon se ei mielellään saisi maksaakaan, laitehankintojen maksimibudjetti on kyllä ehdottomasti 1000 euroa tuon osalta, mieluummin vähemmän. Meillä on keittiössä Festivon kaappi eli kylmätilaa on kyllä kohtuullisesti nykysinkin mutta voisihan tuonne kellariin vaikka saunaoluet laittaa jäähtymään.

Muistelisin et Ultilla olisi ainakin jossain vaiheessa ollut joku malli mitä sai jatkuvalle jäähdytykselle sisälämpötilasta välittämättä, löytyyköhän jotain vastaavaa laitetta joltain valmistajalta tänäkin päivänä?
 

pökö

Hyperaktiivi
Ongelma tuossa on se että tuo on suurimman osan vuodesta aivan liian lämmin ruokatarpeiden säilytystä ajatellen, kellarissa kun on muuten lattialämmitys ja tuo ko tila rajoittuu ainakin yhdeltä seinältä kodinhoitohuoneeseen jossa on lattialämmöt päällä läpi vuoden.
Mitä jos eristää tuon muualta tulevan lämmön pois?
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Eristäminen olisi tuossa varmaan varteenotettava vaihtoehto. Lähinnä itseäni mietityttää kun tuossa seinärakenne on jo tuollainen kun nyt on niin oletan et tiiliverhous ja vanhat styroksit pitäisi ensin purkaa pois ja sen jälkeen eristää harkkoseinät uudelleen paksummalla uretaanilevyllä. Lattiastakin todennäköisesti johtuu aika paljon lämpöä kun laatta lienee yhtenäinen ruokakomeron ja kodinhoitohuoneen sekä oleskelutilan/telkkarihuoneen kesken. Ja KH:ssa sekä telkkarihuoneessa lattialämmitys. Voisi ehkä aloittaa sillä että mittaisi lattian ja seinien lämpötilat. Epäilen et ovestakin tulee lämpöä jonkin verran vaikka tuossa onkin kaksoisovi kylläkin. Öljysäiliön jos purkaisi tuosta vierestä pois niin pitäisi yhden seinän eristeet ja tiilet purkaa kuitenkin.

Mikin ensimmäinen ehdotus lienee tuohon kyllä pieni, lisäksi on tasavirtavehje ja (huvi)venekäyttöön niin hiukan epäilen onko tehty jatkuvaan käyttöön.

Tuo toinen kylmäkoneikko voisi olla kyllä ihan hyvä ehdotus eikä kalliskaan ja löytyisi aika läheltäkin. Kylmäkoneikon voisi laittaa autotalliin niin saisi kertyneet lämmötkin hyödyksi. Täytyisi tuohon vaan joku sopiva höyrystin löytää pariksi.

No, ei oo ihan tämän päivän projekti vaan lähinnä hahmotelma miten tuon tekisi. Paikallinen puhelinyhtiö toi monen käänteen jälkeen kuitukaapelin talon viereen ja olen tuota nyt tuonut sisälle asti jotta jossain vaiheessa voivat käydä sitä terminoimassa ja asentamassa modeemin. Aika pitkä projekti ollut tuokin, keväällä kävi heidän edustaja katsomassa paikkoja mistä tuon kaapelin toisivat ja nyt syksyllä yhtäkkiä tupsahti kaivinkone pihalle töihin.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Totta tietysti tuokin että tuonne voisi raahata yhden täyskorkean jääkaapin, olisi ehkä helpoin ja edullinen ratkaisu. Periaatteessa viereisessä varastotilassa on jo ylimääräinen kaappipakastin minkä voisi myös siirtää tuonne.

Mutta tuollaisessa helpossa ratkaisussa kun ei ole ollenkaan propellihattumaisuutta...
 

Jolberious

Vakionaama
Kyllä mää lähtisin siitä, että teet siitä viinikellarin. Eikö niitä säilytetä vähän lämpöisemmässä?

Mikäli haluat taas viilentää, niin kylmiökompressoripaketti sinne.
 

Mekaniker

Vakionaama
Tässä talossa oli myös kylmäkoneikko maakellarissa ja tuskastuin sähkölaskuihin 1990 luvun loppupuolella, yritin lisäeristää kellaria sisäpuolelta mutta huonolla kokemuksella: Eristeet homeessa
Ja sähkökulutus oli luokkaa 3000kWh vuodessa niin yksi puolituttu kylmämies poisti sen käytöstä, R12 oli kylmäaineena

Jos vaan pääseee ovesta sisään kylmäkaappi on paljon halvempi käytössä

Lainaus:
Kurre Orava Mutta tuollaisessa helpossa ratkaisussa kun ei ole ollenkaan propellihattumaisuutta...
Isän rakentamassa paritalossa on myös viileäkellari pannuhuoneen päällä, koneikon lauhduttimella/ putkineen saa noutaa pois jos itse purkaa kylmälaite-asetuksien mukaan sopimalla asiasta minun kanssa
R22? teholtaan noin 300W? Ollut sammuksissa jo 25vuotta...
 
Viimeksi muokattu:

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
  • Keskustelun aloittaja
  • #9
Kyllä mää lähtisin siitä, että teet siitä viinikellarin. Eikö niitä säilytetä vähän lämpöisemmässä?
Meillä ei nuo viinit oikein tahdo jostain syystä säilyä, joku mokoma laittaa ne yleensä tuulensuojaan... Vaimo varmasti syyllinen. Ja hiukan tuo on viinikellariksikin turhan lämmin ainakin kesäaikaan, lämpömittarissa ollut nyt kesällä noin 20C. Talvella se putoaa kyllä tuonne 10-12 asteen tietämille.

Saattaa tuo ehdotettu kylmä-/viileäkaappi olla ihan varteenotettava ajatus.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Ennenhän oli niitä kylmähuoneiden jäähdyttimiä. Sisälsivät termostaatin, mihin lämpötilan haluaa ja se lämmintä tuottava pää tuli kai yleisimmin johonkin varastoon, tässä tapauksessa varmaan tuonne kellarikerrokseen. Olivat vielä kestäviä ja pitkäikäisiä koneita. Kylmässä päässä ei ollut puhallinta ja lauhdittimelle oli sitten pieni puhallin. Ei kai nämä ole kokonaan maailmasta kadonneet?
 

kotte

Hyperaktiivi
Mikin ensimmäinen ehdotus lienee tuohon kyllä pieni, lisäksi on tasavirtavehje ja (huvi)venekäyttöön niin hiukan epäilen onko tehty jatkuvaan käyttöön.
Tehoon en ota kantaa, mutta en epäilisi sopivuutta jatkuvaan käyttöön ainakaan yleisesti. Noiden koneisto ja perinteisten kylmiökoneistojen rakenne suhtautuvat toisiinsa suunnilleen samoin kuin nykyisten invertteri-ilppien ja vanhojen ON/OFF-lämpöpumppujen koneistot. Eli edellisellä ryhmällä voi olla elektroniikkavikoja, mutta kyllä perinteinen kylmäkoneisto joutuu aikamoiseen rääkkiin käynnistettäessä seisokin jälkeen. Matalajännitteinen sähkömoottori on myös vähemmän altis käämivioille kuin ohuesta langasta vyyhdetty verkkovirtajännitteen koneisto (mikä siis koskee vain kylmiölaitevartailua).
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Kuinka kylmää tommonen multiheatteri puhaltaa?


Riippuu ilmamäärästä ja tuloilman lämpötilasta. Huonelämpöisestä eli noin 22 asteesta poistoilman lämpötila menee tuonne noin kuuteen asteeseen mutta jos on sauna lämmin ja tuloilma vastaavasti paljon lämpimämpi niin ei jaksa enää oikein alle +11C painaa tuota.

Mietin kyllä itsekin sitä ajatuksen et olisi tuon MultiHeaterin poistoilman johtanut tuonne ruokakellariin ja viilentänyt sillä mutta nuo ovat fyysisesti silleen eri puolella kellaria että hankalaksi menee. Jos MH:n poistokanavaan laittaisi kanavapatterin ja siirtäisi kylmän vedellä, se olisi ehkä helpommin tehtävissä.

Mutta, kaiketi helpoin ja edullisin tapa taitaa tosiaan olla jos hankkii edullinen viileäkaappi jonka laittaa päälle tarvittaessa.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mutta, kaiketi helpoin ja edullisin tapa taitaa tosiaan olla jos hankkii edullinen viileäkaappi jonka laittaa päälle tarvittaessa.

Meillä on yksi ilmaiseksi saatu kuistilla... aika edullisesti niitä siis saa. Sellainen missä on alaosa vetolaatikoita. Kansa tekee remonttia ja vaihtaa ulkonäön takia. Tuo taisi olla jostain facebookista.
 

korsteeni

Vakionaama
Tuossa on rakennusvaiheessa tehty se ratkaiseva virhe, eristetty, kellariahan ei saa eristää koska se perustuu sieltä maasta tulevaan ilmaiseen viileyteen ja kosteuteen
Meillä oli pakastin vuoden kellarissa mutta ei siitä mitään tullut kun kellari lämpeni kun pakastin puhkui kuumuutta

Nyt uusi yritys lisäeristetyllä ja lauhdutinputket maata vasten peitettynä, aurinkovoimalla
 

pamppu

Vakionaama
Meillä oli pakastin vuoden kellarissa mutta ei siitä mitään tullut kun kellari lämpeni kun pakastin puhkui kuumuutta

Mulla on ollut vähän sama mielessä ja epäilin just tuota myös. Mietin että mitäköhän siitä tulisi jos pakastimen lämmöntuotannon koteloisi ja ohjaisi termostaattiohjatulla puhaltimella ilmanvaihdosta ulos. Eli kun pakastimen tausta alkaa kuumentua, pieni ropeli käyntiin.

Toinen epäilyksen aiheeni tuossa oli kuitenkin sitten kosteus, mitä pakastin mahtais tykätä kellarin kosteudesta pidemmän ajan aikana?
 

sebbe

Jäsen
Pitihän minun kokeilla. Ulti basic 9 joka maksoi 238€ rahteineen 2009 ja on palvellut jo 11 vuotta. Siirsin sitä perunakellariin ja kokeilin laittaa jatkuva jäähdytys päälle.
Lämpötila putosi vuorokaudessa +15 asteesta +5 asteeseen. Sisäyksikkö kusi alleensa ainakin kerran, en tiedä mistä johtui. Vesiletku jäässä kenties.
Toistaiseksi toimii, mutta sisäyksikön elektroniikka kärsii todennäköisesti kosteudesta pidemmän päälle.
 

Liitteet

  • 20200904_153532.jpg
    20200904_153532.jpg
    68,7 KB · Katsottu: 176

sebbe

Jäsen
Jatkuvalla jäähdytyksellä Ultimate basic 9 veti tilat +5 asteeseen ja jäi katkokäynnille. Tilassa nyt tasainen +5C mikä on aika sopiva perunoille. Sisäyksikkö ei ole enää vuotanut kondenssivettä.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vaikka jo kertaalleen tuli päädyttyä siihen että helpoin ja toimivin tapa saada ruokakellariin tasainen ja riittävän alhainen lämpötila ruuan säilytykseen on yksinkertaisesti haalia sinne edullinen kylmäkaappi niin täytyy vielä kertaallen palata aiheeseen. Eli sain tuon vanhan öljysäiliön pihalle ja siitä vapautunut tila hahmottuu nyt paremmin.

Säiliö matkasi siis Stenan hoiviin ja vapaaksi jäi reilun 6m2 tilan. Tämä tila on todennäköisesti talon luontaisesti viilein, sisäseiniltään tuo rajoittuu viileään varastoon ja tuohon aiemmin mainittuun "ruokakomeroon" sekä kolmannelta seinältään "rajäyttämättömään" osaan kellaria. Ulkoseinä ja tuo kalliota vastaan oleva seinä on harkkoa, toiset kaksi seinää ovat kahitiiltä.

Tarkoitus tuossa olisi nyt pestä seinät ja sen jälkeen maalata ne jollain kalkkimaalilla. Led plafondi kattoon ja ainakin ulkoseinälle hyllyt.

Mutta mietinnässä on nyt, olisiko siitä hyötyä jos vetäisin sisäseinille ja kattoon vaikka 100mm:n finnfoamit? Pysyisköhän huone silloin viileämpänä kun sisältä tulisi vähemmän lämpöä? Onkohan kuinka suuri riski et rakentaisin itselleni jonkinlaisen kosteusvahingon jos tuolleen tekisin? Saattaa tietysti olla että tuo tila on joka tapauksessa liian lämmin ruuan säilytykseen mutta ehkä osan vuotta kuitenkin toimisi? Tällä hetkellä tilan lämpötila on noin 12C. Tilassa on painovoimainen ilmanvaihto, tulo yhdellä seinällä ja meno ulkoseinällä. Ilmankiertoa kuristamalla saisi varmaan lämpötilan hiukan alas mutta mahtaakohan kuitenkin sit ruveta kondensoimaan.

Nykyisellään kaikki seinät vaikuttavat täysin kuivilta eikä kosteutta näy missään mutta en ole kyllä tuota mitenkään mitannut.
 

Liitteet

  • Kurkkas kellari v4.jpg
    Kurkkas kellari v4.jpg
    63,3 KB · Katsottu: 130
  • Öljysäiliön jättämä tila.png
    Öljysäiliön jättämä tila.png
    868,5 KB · Katsottu: 213
Back
Ylös Bottom