Sähkökattila oikkuilee

Skata

Vakionaama
No niin, 5 1/2 vuotta laite toimi ok ;D Tänään sitten temppuilee ensimmäistä kertaa. Yks kaks kauhea rämisevä ääni Nilanin alatasossa olevasta sinkkiboxista eli lattialämmitys temppuilee, äänen pystyy hyvin paikallistamaan.
Lattialämmöt eivät ole olleet mitenkään korkeat, mitä laitetta olen katellut. Ei hälyjä. Tämän kuun ka. kulutus ollut 28 kwh/vrk, mitä en ole vallitsevaan kylmyyteen peilaten pitänyt pahana, kuitenkin selvästi enemmän kuin koskaan 5 vuoden aikana.
Diagnosointi:
- Lattiavastusten poiskytkentä sähkökaapilta ei vaikuta räminään.
- CTS-paneelista laite OFF --> räminä loppuu, mutta niin loppuu tietenkin kaikki muukin laitteen toiminta.
- Keskuslämmitysvalikosta toiminta OFF --> loppuu räminä, ja onneksi laite toimii tämän säädön jälkeen muuten ok.
Vika siis lattialämmityksen osassa laitetta. Kontaktori palasina on oma diagnoosi, onko heittää muita vaihtoehtoja? Sitten kiinnostaa tietää, esim fatmama, paljonko releiden vaihto on kustantanut (ennen mahdollisia vakuutuskorvauksia), eli saako vakuutuksesta jotain takaisin?
 

Skata

Vakionaama
Vs: Sähkökattila oikkuilee

Itse itselleni vastaten, muistin tällaisen vastaavan tarinan täältä aiemmin lukeneeni, kiitos 1pete1 :) Kannattaa näitä tarinoita tänne kirjoitella !! ;D

1pete1 sanoi:
Havahduimme hirveään rytinään teknisessä tilassa.nilani se siellä metelöi. Otin virrat pois, ja takas. Ryminä loppus. Hetken päästä sama ruljanssi. Otin pellit irti ja paikallistin äänen lattialämmitysboksiin. Otin kolme pääsulaketta auki, rytinä jatkui. Otin ohjauspiirilevyn ja sitä myötä ohjaus releet näkyviin. Siellä rauhallista. Otin lattialämmityksen pois päältä ohjauspaneelista ja homma rauhoittui. No töpselikin irti ja lattialämmitysboksi auki. Kahden kontaktorin alla oli "hiiltä" ja molemmissa yksi liitin näytti mustuneelta. Selvisi samalla todennäköisesti syy palaneeseen hajuun (ilman ääntä) viime keväällä, jota etsin jopa lämpökameran avulla. En kuitenkaan tästä paikasta.

No uudet kontaktorit löysin ja sain nopeasti. Pitää ruveta vaihtohommiin. Mikähän näitä polttaa. Kokemuksia?
http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,21452.0.html

Eli kun en itse osaa vaihtaa, niin huolto paikalle. Mutta hintapolitiikka vielä kiinnostaa, menisikö osa vakuutukseen ??
 

fatmama

Jäsen
Vs: Sähkökattila oikkuilee

Releet meillä 79€/kpl. Alle vuoden vanhat, joten saisi täyden korvauksen. Plus työ, lasku oli 223€. Riippuu siis sun omavastuusta saatko mitään takaisin. Releet oli sulla vanhat, joten epäilen korvausta...
Toimilaitteissa, jotka hajosivat jakotukilla loppulasku 141€. Yritettiin samaan korvaukseen, ei mennyt läpi, ku eivät liittyneet toisiinsa eli ei me käytännössä saatu mitään. Yrittää kannattaa silti. Meillä If.
 

Skata

Vakionaama
Vs: Sähkökattila oikkuilee

Vanhat vaihdettu ja uuden puolijohteet tilalla, Nilanin kautta. Laskua en luonnollisesti vielä saanut, mutta kustannusarvion sain (pyysin) kirjallisena huoltoa tilatessa: puolijohteet 45€/kpl sis. ALV (ja kolmehan noita tarvitaan) + vajaa tunti työtä (55€ sis. ALV, katsotaan kuinka paljon työtä velottavat ;))
Kyselin kestävyydestä, on kuulema testattu, että kuormaa pitäisi kestää 50 vuotta, mutta jos vaikka 10 vuotta kestäisivät. Eivät naksahda, korva kiinni sinkkiboxissa voi jonkin pienen viserryksen kuulla. Noissa uusissa on vielä ledi, joka hohtaa vihreää kun kontaktori on päällä, mutta tarvis porata reiät sinkkiboxiin, että näkis koska vihreetä hohtaa ;D
fatmama sanoi:
Releet meillä 79€/kpl. Alle vuoden vanhat, joten saisi täyden korvauksen.
Kysyin tuosta, kun olit sopivasti vastannut. Sun kontaktorit ymmärtääkseni naksuvat edelleen ?? Noi sun kontaktorit ovat uudemman sukupolven versio niistä alkuperäisistä. Mutta miksi hinta on tuo, niin sitä ei kaveri pystynyt selittämään.
Vakuutusyhtiöstä en ole kuullut mitään, katsotaan mikä tuomio on. Mutta kokonaiskustannus noin 200€ - omavastuu niin eipä sieltä missään tapauksessa paljoa tule, jos mitään. Toisaalta noi alkuperäiset kestivät 5 1/2 vuotta, vuosikustannus siis noin 36,40€ / vuosi :p
Jos joku tarvii varaosia, niin 2 kpl toimivia (hyvin vähän käytettyjä) kontaktoreja on tuossa pöydällä, vain yksi oli palasina. Postituskulujja vastaan, kysele YV:llä :)
JA tulipahan opittua samalla, miten lisään lattiakiertoon vettä. Olin välillä ihmetellyt miksi kiertovesipumpusta kuuluu sellainen hetkellinen loriseva ääni. No se oli merkki ilmasta lattiakierrossa ja hieman painetta lisättiin. Mutta eipä tätäkään oltu avaimet saadessani kerrottu (vika ei siis ole Nilanin) :)
 

Skata

Vakionaama
Vs: Sähkökattila oikkuilee

fatmama sanoi:
Riippuu siis sun omavastuusta saatko mitään takaisin. Releet oli sulla vanhat, joten epäilen korvausta...
Yrittää kannattaa silti. Meillä If.
Vakuutusyhtiöstä ottivat yhteyttä. Olisivat korvanneet mukisematta laajasta kotivakuutuksesta. Mutta omavastuu tuossa on 375€ niin parin sadan homma menee omasta pussista (jos lasku nyt on niinkuin pitikin) :) No toivottavasti kestävät seuraavat 10 vuotta :p
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Sähkökattila oikkuilee

Ehkä kannattaisi pitää omavastuut matalina, ainakaan omassa tapauksessa pieni (130e) omavastuu ei ihmeemmin vaikuttanut vak.maksuun.
 

Skata

Vakionaama
Vs: Sähkökattila oikkuilee

pökö sanoi:
Ehkä kannattaisi pitää omavastuut matalina, ainakaan omassa tapauksessa pieni (130e) omavastuu ei ihmeemmin vaikuttanut vak.maksuun.
Joo irtaimiston osalta omavastuu onkin alempi, mutta rakennuksen ja siihen kuuluvien osien osalta korkeampi omassa tapauksessasi. Hintaero vakuutusmaksussa pienemmällä omavastuulla rakennuksen osalta oli sen verran, että tämä case kannatti maksaa itse, on moneen kertaan säästynyt. Ja ei ole IF, toki kilpailuttaa taas vois :)
 

Skata

Vakionaama
Vs: Sähkökattila oikkuilee

BUK sanoi:
Mitä mallia nämä uudet kontaktorit olivat?
En tiedä mallia, kun olivat jo paikallaan kun kotiin tulin, huoltokaveri oli vielä paikalla. Puolijohdekontaktit joka tapauksessa tilasin (ihan Nilanilta tulivat), enää eivät pauku (tämä hyvä ja huono ;D) näissä oli joku vihreä ledivalo (joka olis näyttänyt kontaktorin olevan päällä), mutta tuo ei näy kun sinkkiboxiin olis pitänyt porata reiät...
 

Skata

Vakionaama
Vs: Sähkökattila oikkuilee

Scroll sanoi:
Nilanin rahtikirjassa/toimitussaatteessa on varmasti kerrottu mitä toimittivat, vilaiseppas siitä kontaktorien tyyppi.

Muutenhan ne on hyviä nuo puolijohdekontaktorit mutta herkkiä ylijännitteille. Ukonilmalla ei kannata Nilanin kanssa olla verkossa....
Ei onnistu :p Kontaktorit tuli Nilanin huoltokaverin mukana, ja mitään papereita ei tullut mulle. Toki tuo soittamalla selviäisi :)
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Vs: Sähkökattila oikkuilee

Scroll: loppuvuodesta 2014 konvertoin tuon oman VP18C/EK9:n vastaamaan EC9:a ja sillon tuli viestiteltyä Nilanin edustajan kanssa. Siinä samalla tuli ilmi tällänen malli: Eltako ER12DX-UC. Eivät olleet kuulemma vielä sillon kerenneet testata mutta mahdollisesti kyseessä vois olla tuo.
 

BUK

Jäsen
Vs: Sähkökattila oikkuilee

Hyvä! Sitä vasten vähän kyselin, kun nähtävästi 1 rele jäi torstaina pohjaan ja lattiaan meni noin 45C-asteista vettä. Pesuhuoneen lattian normaalia lämpimämpi lattia herätti epäilykset.

Sulakkeet alhaalla käyttämällä ja oikeastaan koko koneen sähköttömänä käyttämänä tilanne meni ohi. Ajattelin, että tilaa nyt nuo releet valmiiksi ja vaihtaa joskus kesällä tai kun kajahtaa lopullisesti. Laite lienee käyttöönotettu joskus 01/2016.
 

Nila_Nisti

Tulokas
Vs: Sähkökattila oikkuilee

Terve,

Itsellä oli kanssa relevika 5,5v vanhassa koneessa. Tilasin Nilanilta mitä suosittelivat eli puolijohteet carlo gavazzi RGC1A60A15KKE. Nämäkin siis ne ei-naksuvat led-valoilla varustetut :)
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Siellä on varmaan tämän näkönen täyttöventtiili. Toinen hana auki ja toista raottaa sen verran, että paineet nousee mittarissa sopivaan tasoon jonka jälkeen molemmat hanat kiinni.
1573035414413.png
 

Zmies

Jäsen
Oon aina luullu et pitäis olla tollane tuplahana jossai, mut täst en löydä ku tollasen yhen punaisen pikku hanan oliskoha se sit tuo??? Putki tulee suoraan kylmävesi linjaa pitkin! Jos tuo jää joskus vuotamaan ni on paineet ainakii kohallaa...
 
Viimeksi muokattu:

pjr

Aktiivinen jäsen
No nyt on tainnut talon rakentaja tai putkiliike hieman pihistellä kustannuksissa.. mutta sehän se tod.näk. on.
Jos siellä on talo yhdessä kerroksessa niin ihan turhaan nostat paineita yhtään ylemmäs.
 

Skata

Vakionaama
@Zmies hiukan olen muiden kiireiden vuoksi hiljaiseloa tällä foorumilla pitänyt :) saitkin jo vastauksen pjr:ltä. Itselläni on tuollainen tuplahana. Heitä seuraavalla kerralla tuo @ nimimerkin eteen niin tulee muistaakseni s-postiin tieto kyselystä, saatan vastata nopeammin;)
 

Liitteet

  • C0F78C4C-D6E5-4B95-B0D6-34AFB20650F4.jpeg
    C0F78C4C-D6E5-4B95-B0D6-34AFB20650F4.jpeg
    79,7 KB · Katsottu: 193

Telehell

Aktiivinen jäsen
Joo ei minulla kyllä tuollaista venttiiliä ole. Täyttö tapahtuu puutarhaletkulla ja sopivilla osilla...näppärä olisi kyllä tuollainen systeemi, mutta toisaalta pitäisi huolestua, jos täyttä hommiin joutuu useemminkin
 
Ylös Bottom