"Sähkölämmitys on 40 prosenttia öljylämmittämistä pahempi ympäristöhaitta"

Jos nykyiset 130 000 öljylämmittäjää toteuttaisivat hallituksen toiveen eli remontoisivat taloonsa muun lämmitysmuodon, 4 000 euron yksittäiset tuet maksaisivat valtiolle 520 miljoonan euroa. Ylivoimaiselle valtaosalle vaihdos tarkoittaisi sähkölämmitystä. 130 000 uutta sähkölämmittäjää tarkoittaa keskimäärin 260 000 tonnia lisää hiilidioksidipäästöjä vuodessa, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula kommentoi.

 

BBF

Aktiivinen jäsen
No johan on taas laskutapa tuokin. Eli oletetaan että öljylämmityksen CO2 päästöt on pyöreä nolla! JOS kaikki siirtyisivät vaan käyttämään 100% uusiutuvaa lämmitysöljyä. Eikä kukaan öljystä pois siirtyvä käyttäisi lämpöpumppuja. Aikas puhdasta vääristelyä...
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Eipäs nyt vallan innostuta. Onhan tuo vähän markkinalähtöisesti kirjoitettu mutta on tuossa paljon asiasisältöäkin.

"Öljylämmittäminen on Suomessa 100-prosenttisesti uusiutuva tapa lämmittää koti."

Tähän on vaikea yhtyä. Tuota uusiutuvaa ei taideta saada tuotetuksi sellaisia määriä, että sitä riittäisi kaiken öljylämmityksen korvaamiseen jos sillä lämmitetään pääasiallisesti. Hintakin on kalliimpi joten se ei taida olla oikein talousmielessäkään järkevä vaihtoehto lämmittäjälle.

" Ympäristön kannalta olisi parempi, jos hallitus tukisi lämmityksen vaihdosremontteja yhdenvertaisesti. Esimerkiksi sähkölämmitteiset talot, joissa lämmitys tehdään vesikiertoisesti joko pattereilla tai lattialämmityksellä, voisivat lisätä aurinkoenergiaa tai lämpöpumppuja. Vastaavilla ratkaisuilla myös öljylämmittäjät voivat tehdä lämmitysjärjestelmästään hybridin. Öljykattila jäisi peittoamaan kovimmat pakkaset ja lämmittämään tarvittaessa käyttöveden. Kun hybridissä käytetään uusiutuvaa lämmitysöljyä, päästöt ovat pienemmät kuin sähköä käytettäessä. Siten myös ehkäistään kovien pakkaspäivien sähkönkulutuspiikkejä, Hannula toteaa ja jatkaa: "

Tämä on oikeastaan aika hyvin sanottu. Ihan samalla tavalla noita sähkölämmitteisiä voisi muuttaa lämpöpumpuille, joskus jopa helpommin. Sinällään tavoite ei saisi olla näiden sähkölämmitystalojen remppaaminen öljylämmitteisten sijaan vaan molempien. Tämähän on oikeastaan aikamoinen ideologinen ohjelma, jossa nyt käytännössä yksi lämmitystapa yleistettynä on laitettu pannaan (oletettavasti sama koskee hiiltä ja maakaasua, joita käytetään marginaalisesti). Hybridijärjestelmiin nuo "uusiutuvien" vaihtoehtojen tuotantomäärät yltävät helposti. Sitten nuo pakkaspävien huipputehojen tuottamiset ovat joka tapauksessa ongelma, jos käytännössä kaiken muun kuin puupolttoaineen käyttö lämmityksessä kielletään. Pelletti ym. puukattilalaitteet ovat varalaiteiksi kalliita & epäluotettavia ja ympärivuotiseen käyttöön niiden kilpailukyky on OKT mittaluokassa heikko.

"Öljylämmitteisten kotien osuus Suomen kaikista asuntokunnista on noin 4,7 prosenttia."
=> eli Suomessa olisi tämän mukaan yhteensä noin 2,7 milj. asuntokuntaa (?)
 

Mekaniker

Aktiivinen jäsen
Linkki vie öljylämmittäjien sivustolle:

Tommosille teksteille ei ole järkevää hermostua, sen tämän päivän kovaa retoriikka.
Ja fakta on ettei öljylämmitys mikään edullinen lämmitysmuoto on, katselin jos saisin tilattua jostain uusituvaa polttoöljyä mutta en löytänyt myyjää;D Eli en saanut päivän hintaa
Toisaalta kuka on niin hölmö että tilaa pö +20€c lisähintaan, linkissä mainitaan 1,12€ litrahinnaksi?
Yritin samalla löytää energiasisältö/litra mutta se saa varmasti tietää tutkimustuloksista?

Katselin toista vuosikymmentä vähän väliä vanhojen öljkattiloiden toimintaa ja olen sitä mieltä ettei yli 30 vuotta vanhaa öljypoltinta/kattilaa kannata edes käyttää aktiivisesti kesäkaudella veden lämmityksessä, liian kallis
Sähkö on edelleen paljon edullisempi kokonaisuutena, ei välttämättä kaikissa tilanteissa puhtaampi...
 
Viimeksi muokattu:

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Nuo öljymiesten VILPit ovat kovin alimittaisia => suuri tukilämmityksen tarve.
Sitten vielä on elossa halut lämmittää sitä vettä öljykattilalla. Juuri siinä tarkoituksessa se öljykattila on erittäin epätaloudellinen omakotitaloissa. Ehkä kannatus veden lämmitykselle voisi olla parempi jossakin isommassa kohteessa, missä tuon voi järjestää tehokkaammin ja toisaalta on noudatettava lämpötilatavoitteita.

"Koko energian tarve lämmitykseen 22 000 kWh • IVLP tuottaa 70% eli 15 400 kWh, jolloin sen käyttämä ostosähkön osuus on noin (scop 3) 5135 kWh"

Tukilämmityksen osalta pääsee helposti ~5 %:iin - ainakin maan etelä- ja keskiosissa. Jos talossa on takka, sillä voi vielä kattaa tuosta jonkin osan.
 

jlu2006

Jäsen
"Öljylämmittäminen on Suomessa 100-prosenttisesti uusiutuva tapa lämmittää koti."

Kovin hitaasti sitä uutta öljyä taitaa muodostua, eikös se vienyt miljoonia vuosia? :)
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
"Öljyä" voi tuottaa monella tavalla kohtuu nopealla kiertoajalla ....
  • Rasvaisista elintarvike- ja teurasjätteistä
  • Kasvisöljyistä
  • Mäntyöljystä, joka on juuri Suomessa varsin runsas raaka-aine ja melkein kaikkiin OKT öljykattiloihin riittäisi jo yksinään.
  • Synteettisesti, jos on halpaa sähköä eli vetyä + hiilidioksidia (toistaiseksi ei kilpailukykyinen)
  • Puuta pyrolysoimalla (tämä on vähän vaiheessa)
Ja voisihan öljyn asemasta polttaa muutakin, vaikka alkoholia. Sitähän poltetaan paljon autoissakin niin miksi sitten ei kattilassa.
 

harb

Jäsen
Onhan biopolttoaineen käyttäminen tietysti lämmityksessä paljon fiksumpaa kuin vaikkapa tieliikenteessä, kun hyötysuhde lähestyy sataa prosenttia mutta yllättävän vähän noita öljy & VILP hybridiratkaisuita on promottu. Onko tuossa sitten syynä se että ne soveltuvat ainoastaan saneerauskohteisiin, kun uusiin taloihin ei ole järkevää lähteä öljyinfraa rakentamaan.

Polttonesteiden hyvä puoli kun on nimenomaan sähkön kulutuksen piikkikuormien tasaaminen ja tällä tavoin uusiutuvien energianlähteiden käytön tukeminen.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Neste väittää valmistavansa 100% uusiutuvaa lämmitysöljyä.

Ihmettelen kyllä, että mistä meinaavat saada riittävästi jätteitä ja tähteitä.
Nesteen uusiutuvia tehdään etupäässä muualla kuin Suomessa. Neste ei my-dieselinkään kohdalla kerro mistä se pääosin tehdään, eikä siitä tarkkaan ottaen ihan luvata että se olisi kokonaan kasviöljyistä ja eläinrasvoista - siinä viitataan epämääräisesti teollisuuden jäterasvoihin ja ehkä jätteen käyttö uuteen tuotteeseen on sitten sitä uusiutumista.
 

kotte

Hyperaktiivi
Sähkölämmityksen varsinainen ongelma on kulutuksen ja käytettävissä olevan tuotannon luontainen vaihtelu eri tahtiin. Tuo ongelma vain pahenee uusiutuvan energian (ja ydinenergian) lisätuotannon tullessa markkinoille ja korvatessa muuta sähköntuotantoa.

Varastoiva yösähkölämmitys oli nykytilannetta parempi mainitussa suhteessa, mutta nykymittapuun mukaan vain niin toivottoman energiatehotonta. Kulutus tietenkin vaihtelee sään perusteella, mutta suoraa sähköä ja lämpöpumppuja lukuun ottamatta kaikilla vaihtoehdoilla on jonkinlainen sisäsyntyinen mahdollisuus puskuroida vaihtelevaa lämmönkulutusta tai ainakin tuollainen on melko edullisesti lisättävissä tai laajennettavissa.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Neste ei my-dieselinkään kohdalla kerro mistä se pääosin tehdään, eikä siitä tarkkaan ottaen ihan luvata että se olisi kokonaan kasviöljyistä ja eläinrasvoista - siinä viitataan epämääräisesti teollisuuden jäterasvoihin ja ehkä jätteen käyttö uuteen tuotteeseen on sitten sitä uusiutumista.

Näin se taitaa paperilla olla. Jätepohjaiselle on tuplahyvitys eli jos 50% on jäteperäistä niin 50% voi olla vaikka dinoöljyä ja silti se on "100 % uusiutuvaa". Tämä on EU:n käytäntö ja kiistakapulana on, mikä on jätettä ja mikä ei. Tarkoitus kai on suosia jätteiden hyötykäyttöä.

Eri asia on sitten että sisältääkö tuo tuote fossiilisia. Se voi kulkea myös niin että Neste saa jätteosuudelta tuon tuplahyvityksen ja saa näin täytettyä omaa uusiutuvien prosenttiosuuttaan. Sinällään hyvä, että tuon voi myydä myös erillään. Säännöt ovat samat kaikille.

Bioperäisen hiilen osuuden voi tarvittaessa tutkia C13-menetelmällä mutta käytännössä tuo tehdään tasekirjanpidolla.
 

siwer

Aktiivinen jäsen
yllättävän vähän noita öljy & VILP hybridiratkaisuita on promottu.
Jonain kiinalaisyhteistyönä pitäisi vaan insinöröidä sellainen melko halpa yhden laatikon kokonainen talonlämmitysratkaisu, joka olisi monoblock-VILP n. 10kW öljypolttimella ja piipulla. Laatikko pihalle ja imuputki parinsadan litran säiliöön bioöljyä ja poltin käynnistyy automaagisesti vaikka aina -20 asteen alittuessa, tai kun VILPin teho ei enää riitä ylläpitämään lämpöä. Putkari ja sähkäri asentaa.

Laatikon hinta ei saisi olla yli 6-7 tuhatta. Asennuksineen pitäisi olla 10ke.
 

pamppu

Vakionaama
Jonain kiinalaisyhteistyönä pitäisi vaan insinöröidä sellainen melko halpa yhden laatikon kokonainen talonlämmitysratkaisu, joka olisi monoblock-VILP n. 10kW öljypolttimella ja piipulla. Laatikko pihalle ja imuputki parinsadan litran säiliöön bioöljyä ja poltin käynnistyy automaagisesti vaikka aina -20 asteen alittuessa, tai kun VILPin teho ei enää riitä ylläpitämään lämpöä. Putkari ja sähkäri asentaa.

Jossain vaiheessa käväisi mielessä laittaa 8kW webasto siihen monon ja seinän väliin. Pientä pakoputkea vähän sivummalle ja jerrykannu. Ei se webasto kallis ole, kiinalainen kopio suorastaan halpa (mutta vähän pelottava kovin lähellä taloa…)

Mutta eipä sitten tuommoiselle mitään todellista tarvetta ole koskaan tullut, niin säästyipä nekin rahat. Mutta ei tuommoisen boksaaminen yhdeksi siistiksi laatikoksi tosiaan mitään rakettitiedettä pitäisi olla. Valtiovalta ei vaan katsele hyvällä kun öljy on myrkkypilleri joillekin.
 

siwer

Aktiivinen jäsen
Pieni öljymäärä on kuitenkin mahdollista viherpestä bioöljy-argumentilla, joka määrän ollessa tarpeeksi pieni voi olla oikeastikin järkevää. Esim. ravintoloiden, autojen ja teollisuuden jäteöljyn puhdistus ja kierrätys käyttöön ei pysty tuottamaan merkittävää prosenttia täysöljylämmitteisten talojen öljyntarpeesta, mutta tukilämmityksessä öljyntarve putoaakin kymmenykseen tai alle.
 

kotte

Hyperaktiivi
kiinalainen kopio suorastaan halpa (mutta vähän pelottava kovin lähellä taloa…)
Ja sitten on noita venäläisiä kopioita (Binar), joita myös siedettävinä pidetään hintaansa nähden?

Autoihin noita (saksalaisia alkuperäisiä ainakin) kumminkin uskalletaan asentaa ja autoa säilyttää autotallissa tai talon vieressä polttoainelasteineen. Käsittääkseni vakuutusyhtiöillekin kelpaavat hyväksytyt merkit ja autoympäristössä vaatimukset ovat esimerkiksi sähkölämmittimien osalta ankarammat, mihin rakennusten sisätilaan tarkoitetut sähkölämmittimet yltävät.
 
Ylös Bottom