Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Eemeli77

Jäsen
Syksyn hankintakierroksen lopputulema hurisee nyt confort asetuksella on käytännössä äänetön olkkarin seinällä. Lattialämpö säädetty alhaiselle eli käytännössä menee päälle vain jos pumppu jostakin syystä menee pois päältä ja lämpö laskee olennaisesti.

Kaikissa huoneissa lämpöä tuntuu riittävän ja jo lämmitys kakkosnopeudella ja pyynnillä 24 astetta oli jo liikaa. Nyt asetus confort ja sama pyynti ja lämpimältä tuntuu edelleen. Kokemus karttuu vähitellen ja mielenkiinnolla odottelen pakkaskautta.
 

Eemeli77

Jäsen
Vs: Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Asetukset alkaa löytää uomiaan. Puhallus alimmalla teholla lämpöpyynnillä 22 astetta, joka on sitten mittarien mukaan toteutuva sisälämpötila huoneissa. Lämpö jakautuu mukavasti koko kämppään ja todella hiljainen laite. Myös ulkoyksikkö on todella äänetön. Ensimmäinen täysi päivä käyttöä toi myös roiman pudotuksen energiankulutukseen. Tajusin vasta kaivaa fortumin palvelun, josta saa seurattua vuosi, kuukausi, päivä ja tuntikulutusta ja historiatiedot löytyy myös. Päivän kulutus 34,4kwh. Aiempien päivien keskiarvo lokakuulle silmämääräisesti jossakin 43-44kwh luokassa. Lattiat myös pysyvät lämpiminä eli hyvin on toiminut lattialämmön säätö niin, että menee päälle vain jos pumppu menee jostakin syystä pois päältä. Toki kylppärissä, kodinhoitohuoneessa ja wc tiloissa lattialämpö on päällä ihan normaalisti. Yöllä Espoossa oli pakkasta 5 astetta ja tuo matalin puhallusteho piti lämmön kämpässä hyvin.

Mielenkiinnolla odottelen kovempia pakkasia ja sitä kuinka paljon puhallusta pitää nostaa lämpötilan pitämiseksi tuossa 22 tasossa. Marraskuussa saan vertailukelpoisen kuukauden lattialämpö vs. ILP lämmitys. Toki lämpötilat eroavat, mutta eiköhän siitä jotakin nää. Tuossa fortumin palvelussa myös jokaiselle päivälle yksi lämpötila eli niitä vertailemalla sitten saanee sen eron edes jotenkin katsasteltua. Merkistä riippumatta suosittelen näitä vekottimia ainakin tämän alkukokemuksen perusteella.

Tässä linkki keskusteluun, jossa pähkin laitevalintaa.

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=20751.0
 

Eemeli77

Jäsen
Vs: Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Reilu viikko käyttöä takana ja muutamia kommentteja sen perusteella. Tähän Espoon ilmaston lämpötiloihin puhallusnopeus 1 on toiminut varsin hyvin. Lämpöpyynnillä 22. Kireimpänä pakkaspäivänä kokeilin 23 pyyntiä, mutta toistaiseksi näin on ollut bueno. Lämpöä leviää kämpässä hyvin ja työhuone ja toinen makkarikin pysyvät lämpöisenä. Tätä hieman olen kummastellut, kun noissa keskusteluissa puhutaan porukat käyttävän huomattavasti kovempia puhallustehoja jo näilläkin keleillä. Tosin asteikot varmaan laitteittain eroavat ja tässä taitaa olla 4 ja joku tehostus vielä päälle. Ei ole ollut vielä tarvetta selvittää. :) hiljaisuus on myös plussaa niin sisällä kuin ulkona. Ulkoyksikkö on makkarin seinän puolella ja illalla pientä viileyttä ja raikkautta otetaan tunti pari raollaan pidettävällä tuuletusikkunalla. Rouva nukkuu ja ei kuule mitään hurinaa ulkoa. Terassilla olen käynyt tuota noina muutamina pakkasiltoina kuuntelemassa ja eipä juuri hurinaa kuulu.

Lyhyellä seurannalla myös kulutus on laskenut. Otos on kuitenkin niin lyhyt, että kunnon trendiä hankala vielä löytää päätyykö 10, 15, 20 vai 25% alle elämän ilman ilppiä.

Sulatustahdista tms. Ei vielä havaintoja. En ole ehtinyt sitä seurata.
 

Eemeli77

Jäsen
Vs: Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Reilu kuukausi käyttöä on takana. Syksy ei ole ollut mitenkään kylmimmästä päästä eli kunnon pakkaselta ei käyttökokemusta vielä ole. Pumppu on puhallellut 1 teholla (alhaisin manuaaliasetus) lämmitystä tämän ajan. Se on tarkoittanut sisälämpönä 22-24 välillä olevaa lämpötilaa. Kun ulkona lämpö huiteli juhannusta kovempia lukemia alkoi olemaan sisällä jo kuuma. Ulkona tuolloin +9 nurkilla. Lisää kaasua ei ole tarvinnut vielä laittaa. Alhaisimmat pakkasasteet on tainnut heitellä jossakin -3 nurkilla tällä jaksolla.

Sulatusten elämästä ei vieläkään ole oikein ymmärrystä. Tämä johtuu siitä, että meni helkkaristi aikaa ennen ensikokemusta. Rouva on ollut nyt viimeisen viikon kotosalla ja todennut muutaman kerran osuneen silmiin tuo suuaukon sulkeutuminen ja pieni tauko, jonka siis epäilen tarkoittavan sulatusta. Viikonlopun olin itse ekaa kertaa kuukauden sisällä kotosalla. Lauantaina aamulla osui 1 sulatus ja tänään sunnuntaina 2 kertaa aamu kasin ja 21.30 välille. Koko ajan tänään olen ollut tässä auttelemassa remppamiestä eli laite on ollut tämän ajan silmissä ja muita sulatuksia ei ole ollut. Lämpötila ulkona on ollut 0-1 välillä ja pumppu siis päällä koko ajan. Kertaakaan en ole ulkoyksikössä huurretta tai jäätä nähnyt, mutta enpä ny sitä ole jatkuvasti seuraillutkaan. Kävin tänään oikein ulkona katsomassa tätä harvinaisuutta ja yksikkö oli puhaltamatta ja tiputteli vettä joten amatööri diagnosoi tämän sulattamiseksi. :) tämä on hieman ihmetyttänyt pientä käyttäjää, kun palstaa seuratessani keskusteluissa noista puhutaan hieman useammin tapahtuvana. No, kaipa joku fiksumpi minua tässä osaa sivistää jos läpiä puhun päähäni.

Sähkön kulutus näyttäisi pudonneen viikkotasolla seurattuna tuollaisen 20%. Tuntikulutusta katsellessani koko kämpän osalta fortumin valpas palvelusta heilahtelua on päivän sisällä 0,8kwh-4kwh riippuen tunneista. Saunoissa ja uunia paahteessa voi noista tunti yli 6kwh, mutta harvemmin. Paljon osuu tunteja alle 2 kulutukseenkin.

Lattialämpöä ei ole tarvittu asuinhuoneissa, kodinhoitohuone, märkätilat ja wc on ollut kuitenkin vanhaan malliin päällä. Lämpö jakautuu varsin mukavasti kaikkialle. Makkarassa pidetään yöt ovi kiinni ja voipi olla, että siellä lämmitystä tapahtuu yön aikana. Siellä yöllä tavoitelämpö 20. Hankintaan olen edelleen tyytyväinen. Ainoa miinus on sisäyksiköstä kuuluva napsahtelu muuten tosi hiljaisesta laitteesta sulatuksen aikana. Pisti oikein ihmettelemään mikä ihme kuuluu, kun ekaa kertaa osui se sulatus kohdalle yli kuukauden käytön jälkeen.
 

Eemeli77

Jäsen
Vs: Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Taas päivitystä, vaikka eipä juuri uutta kerrottavaa.

Marraskuu ensimmäinen täysi kuukausi käyttöä. Kulutus -24% vrt. Marraskuu 2013. Lämpötiloissa tosin jonkin verran eroa, mutta muuten elämisessä ei juurikaan. Sanottiin tänä vuonna varmaan vähän useammin. :) lattialämpö on päällä märkätiloissa, wc:ssä, tuulikaapin laattalattiaa lämmittämässä ja makkarin lämpö menee ajoittain päälle, kun ovi on yöllä kiinni. Siellä lämpö 20 nurkilla yöllä. Kulutus tunneittain vaihtelee alle 1kw 6,5 asti. Pienin päiväkulutus 24,45kw 4.11. Ja suurin 65. 40-45kw useampia päiviä. Itse laitteen jatkuvaa kulutusseurantaa ei ole.

Pumppu on ollut käytössä alimmalla puhallusteholla käytännössä koko ajan. Kokeilin parhaana pakkaspäivänä -4-5 asteen välillä laittaa yhden pykälän lisää toviksi, mutta tuli ehkä liiankin lämmin. Päädyin vaan nostamaan pyyntiä asteella eli 23 asteeseen, joka toimii hyvin. Sisälämpö on näillä asetuksilla 22-24 välissä riippuen mitä muuta tehdään.

Sulatukset ovat melko harvinaisia. Tuona parhaana pakkaspäivänä oltiin kotosalla ja 4-5 kertaa taisi kone sulatella aamun ja puolen yön välillä. Näinä +-0 keleillä aika harvoin. Tänään ei vielä kertaakaan havaittu vaikka taas aamu 9-22 välillä on kotona oltu. Lämpö seikkaillut pienen plussan ja 0 välillä. Ulkoyksikkö ei näytä myöskään jääkuutiolta. :) toki joku valveutunut voi kertoa toimiiko sulatus myös niin, että sisäyksikkö ei reagoi mitenkään, jolloin tämä havainnointiin perustuva sulatusseuranta ei olekaan oikein.

Näillä asetuksilla laite on todella hiljainen. Toki suhinaa alkaa kuulua, kun tehoa laittaa lisää, mutta ei tuo 2 tasokkaan kummoinen ole ja muita en edes ole käyttänyt. Ulkoyksikkö ei myöskään resonoi, melua tai aiheuta mitään häiriötä, vaikka on makkarin ikkunan alla kivijalkaan telineellä pultattu. Lokakuussa pidin vielä ikkunaa auki ennen omaa nukkumaan menoa ja sisälle ei ääntä kuulunut.

Tällä kokemuksella laitetta voin sekä käytössä että toiminnaltaan suositella. Toki hinta vrt. Säästö ei todellakaan ole optimaalisin, mutta ulkonäkö (sisäyksikkö) ja toiminnallisuus varmaankin saa itseltäni kiitettävän arvion. Toki käyttöaikaa on vasta todella vähän ja pakkaskausi kokematta. Näitä ei kuitenkaan ole tälläkään palstalla monta ja toivottavasti joku muukin päätyy moisen hankkimaan ja kertomaan kokemuksia. Myös toivon joskus testejä löytäväni, niin näkee miten vertailussa sitten toimii muihin verrattuna standardiolosuhteissa.
 

Eemeli77

Jäsen
Vs: Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Lisätään vielä nyt koko kämpän kuukauden kulutus 1318,9kw eli keskimäärin 43,96kWh / päivä ja keskimäärin 1,83kW teho.

edit: yksiköitä virtaviivaistettu

On täällä vauhdikas ja tiukka moderointi. :)

No lisään vielä käyttäjän kommentin, että tuo 1,83kw/h on siis keskimääräinen koko asunnon kulutus. En tiedä mistä tuo teho on napattu, jonka Vesa tuohon on korjannut.
 

Eemeli77

Jäsen
Vs: Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Joulukuu takana ja nyt hieman kokemuksia kovemmiltakin pakkasilla. Mitään uutta ja erityistä ei ole ilmennyt. Käyttäjällä lienee petrattavaa vielä säädöissä erityisesti puhallusnopeuden suhteen.

Pumppu on joulukuun käytännössä koko ajan pöhissyt alimmalla nopeudella ja lämpöpyynnillä 22. Se on pitänyt kämpässä lämmöt 21,5-22 asteessa. Tuona kireimpänä pakkaspäivänä -18 nostin puhallustehon 23 ja nopeuden kakkoselle. Kun sisälämpö meni tuonne 21,5 huitteille. Lattialämpö ei ole ollut edelleenkään päällä kuin märkätiloissa ja aika ajoin makkarissa sen aikaa, kun ovet ovat olleet kiinni ja silloin yöllä on sinne lämpöä tuottanut. Sähkönkulutus vrt. Joulukuu 2013 -6%, mutta siihen erona myös se, että jälkikasvun tultua maailmaan on kotona oltu koko kuukausi eikä töissä kuin minä muutamina päivinä ja ruokaa on laitettu sekä vettä kulunut (lämmitetty) paljon enemmän. Myös joulu oltiin kotona ja kokkailtiin eli käyttö elänyt melkoisesti verrattuna ed. Vuoden reissaamiseen ja pitkiin työpäiviin molemmilla.

Sulatuksia pienillä pakkasilla ja nollakelillä äärimmäisen harvoin vaikka nyt kotona enemmän ollessa tätä on tullut seurailtua. Kovimmilla pakkasilla -13-18. Väli oli parin tunnin huitteilla. Ulkoyksikkö ei ole jäätynyt tai omaa juurikaan edes huurretta. Myöskään isoa jääkekoa ei ole alapuolelle syntynyt.

Nyt keskusteluja seuranneena koetan nostaa puhallusnopeutta ja katsoa mitä se tuo tullessaan. Tarvetta lämmön puolesta sille ei ole ollut, mutta kokeillaan kun tuolla mainittiin hyötysuhteen paranemisesta. Amatööri on vaan huolehtinut siitä, että ei palella ja kaasua koneeseen ei turhaan ole tullut laitettua.

Hankintaan olen edelleen tyytyväinen ja uskalla suositella tätä myös muille.
 

Eemeli77

Jäsen
Vs: Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Taas olisi kuukausi täynnä ja aika summeeraa kokemuksia.

Kelit on pääsääntöisesti etelässä olleet leutoja eli pitkien pakkasjaksojen kokemus jää vähille. Laite on toiminut normaalisti eli siltä puolen ei myöskään erikoista raportoitavaa.

Kuukauden kulutuslukemat 1999kwh eli melko tarkalle 64.5kwh/pv tai tunneille jaettuna n. 2,68kw/h. Onko se paljon vai vähän en tiedä. Säästöä viime tammikuuhun ihan karvan alle 25%, mutta se olikin kylmempi ja muutenkin kovakulutuksinen kuukausi. Helmikuu 2014 mentiinkin sitten jo 1880kwh kulutuksella, joka näin tammikuun kokemuksella on tiukka tavoite alittaa 2015. Se mikä minua hieman ihmetyttää, vuorokauden kulutus huitelee nyt kuitenkin nollakeleilläkin reilussa 60kwh, kun aiemmin oli paljon päiviä alle 50kwh. Hyppy tapahtui joulukuun pakkasilla ja sen jälkeen taso on keskimäärin hieman ylempänä, vaikka ulkolämpötila nyt ei poikkea. Nollaa oli silloin ja nytkin... Kalusteissa ja olemisessa ei ole tapahtunut muutoksia viimekuuhun. Edelliseen vuoteen sitten eroa on, että nuppiluku on noussut yhdellä, rouva päivät kotona, kylmätilat on kasvaneet jääkaappipakastimen vaihduttua jääkaappiin ja pakastimeen eli kylmätilat on tuplautuneet.

Mitä itse pumpun tulee, on nyt puhallusteho vakiintunut kakkostasolle. Lämpöä tällöin 22-23 23 asteen pyynnillä. Tämä on myös ero aiempiin kuukausiin, jolloin tuntui, että ihan alin puhallusteho ja 22 pyynti johtivat vastaavaan tulokseen. Asia hieman kummastuttanut, mutta selvitystä en ole keksinyt. Kuten yllä amatööri vaan vertaa tilannetta joulukuun alkuun nollakeleihin ja tammikuun nollakeleihin ja tuttivuoron ratoksi kirjoittelee nettiin, jos joku fiksu jotain sivistävää keksisi ja kommentoisi. :) sulatuksia pikkupakkasilla ja nollakeleillä todella harvakseltaan. Kyllä se kai muutaman kerran päivässä sulatuksen tekee, mutta tässä iltoja tulee oltua paljon kotosalla ja aina ei osu edes 16-24 välillä kohdalle. Pakkasten kiristyessä alle 10 asteen alkaa sitten tahti tihenemään ja se menee tuonne parin tunnin väleille. Ulkoyksikössä alle ei ole kertynyt jääkasaa ja vettä tulee, mutta ei mielestäni älyttömästi kun luntakin siellä on. Myöskään ulkoyksiköön jäätä ei tällä kokemuksella ole vielä kertynyt. Äänimaailma on hiljainen ja verrattuna kavereilla oleviin laitteisiin kuulostaa hiljaisemmalta niin sisällä kuin ulkonakin. Tosin sisäyksikkö sijainti yli 3,5m korkeudessa ja alhainen nopeus vaikuttavat. Kovillakaan pakkasilla ulkoyksikkö ei metelöinyt makkarin seinällä. Yöllä kaikessa hiljaisuudessa jotain hurinaa kuuli, mutta todella hiljaista. Lattialämpöjä ei ole tarvinnut laitella päälle, toki joskus yöllä ovia sisällä sulkiessa jonkun huoneen lämmitys saattaa tovin olla päällä, muta tämäkään ei eroa aiemmista kuukausista.

Siispä edelleenkin tätä harvinaisempaa mallia uskaltaa suositella. Käyttäjää hieman kummastuttaa aiempiin kuukausiin samoilla lämpötiloilla kasvanut kulutus, mutta pumppu itsessään tuskin tuohon syypää. Jos joku osaa kommentoida tuohon jotakin se ehkä poistaa kummastusta pieneltä ihmiseltä. Pumpun hankintaan olen tyytyväinen ja edelleen voin joko tätä tai yleisesti pumpun hankintaa suositella sähkölämmitteiseen taloon.
 

Eemeli77

Jäsen
Vs: Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Täydennetään tätä sen verran, että kuutioita on luokkaa 430, joka tulee korkeista huoneista 2,8-4,8m. Iv-kone asetettu 15 asteelle.
 

Eemeli77

Jäsen
Vs: Samsung Smart exclusive 12, omakotitalo 125m2 Espoo

Kuukausi lisää takana ja tuli jo tuumittua jaksaako ketään enää kiinnostaa samojen stoorien lueskelu. No laitellaan nyt vielä...

Paukkupakkasia ei Espoon korkeudella ole näkynyt. Siispä niistä ei kerrottavaa. Edellisen kuukauden kommentaareista tuli todettua, että ehkäpä käyttelen konetta vajaateholla jos sulatukset ovat harvassa. No höökiä laittelin joksikin aikaa 3 nopeudellle ja saahan niin puhallusta ja lämpöäkin aikaan. Viikon jälkeen rouva kuitenkin totesi, että nyt puhaltaa jo liikaa ja kakkoselle on asetus jäänyt pyynnillä 24 tai 25 keleistä riippuen. Sisälämpö näin luokkaa 22 huitteilla muutaman kymmenyksen heitoilla. Meteli tai paremminkin ääni tuolla kolmosellakin on maltillinen ja vain yöaikaan kun muuten on hiljaista suhina kuuluu. Sulatuksia tuli jonkin verran kai enemmän, mutta ei edelleenkään näillä pikkupakkanen ja nollan keleillä kovin usein.

Kuukauden kulutus kaikkineen 1534kw eli luokkaa keskimäärin 54,8kw/päivä. Tuntuu, että vähäsen yläkanttiin palstan raportoijiin verrattuna, mutta takkaa ei ole ja pikkuihmisen myötä sekä pyykkäys, ruuanlaitto ja läsnäolo kotona lisääntynyt melkoisesti. Pudotus ed. Vuoteen oli 24% em. Huolimatta.

Uutta ja erikoista siis ei ole ja voipi olla, että seuraavaa kommentaaria tulee kun viilennyskausi alkaa. Katsotaan... Kai nyt jolla kulla muullakin tällainen laitos on jo kotiin päätynyt, kirjoitelkaahan omia kokemuksia, jotta saa vertailupohjaa.
 
Ylös Bottom