Sanyo CO2 9kW toiminnan parantaminen

kotte

Hyperaktiivi
Jos potkurin teho on alimitoitettu, potkurin kanssa samaan suuntaan puhaltava tuuli voi vähentää jään kertymistä ja päin vastoin.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Jos potkurin teho on alimitoitettu, potkurin kanssa samaan suuntaan puhaltava tuuli voi vähentää jään kertymistä ja päin vastoin.
Tätä juurikin tarkoitin.
Tuolle päivälle kun sattui joku lähemmäs 15m/s tuuli. Alkuillasta puhalteli sopivasti antamaan lisää potkua puhaltimille (kuuli hyvin kun kierroksetkin karkailivat kovemmissa puuskissa). Loppuillasta tuuli kääntyi puhaltamaan suoraan edestä ja jostain kumman syystä kun puhaltimien ulostuloaukoista ei ilmaa juurikaan ulos tullut niin kenno oli melko nopeasti tukossa.

Vahvisti siis ajatusta höyrystimen riittämättömästä ilmavirrasta.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Tuli hommattua viimeviikolla loput vesikiertopatterit, eilen ajoin patteriverkoston putket tontille ja loppuviikosta varmaan täytyy viimeinkin hakea Nibe varastosta operoitavaksi.

Pattereiden mitoituksessa kävi niin, että kokonaisteho 45ºC menovedellä näyttäisi olevan vajaat 50% suurempi kuin nykyisten sähköpattereiden kokonaisteho.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Nyt heitti kunnon pakkasen.. -20ºC kahta puolta ollut jostain aamuyöstä lähtien ja COP on pysynyt 1,5-1,6 paikkeilla kuitenkin.

Kapilaari Panasonic ILP hyytyi perinteisesti jossain -15 jälkeen.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Joulukuun COP 1,59.


Patterit on jo olleet tovin seinillä, samoin patteriverkoston runko osittain.
Putkimiehen puristusta odotellessa.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
No niin, nyt ollaan Sanyon armoilla. Illan kähmässä saatiin patteriverkosto pakettiin. Melko rapsakka viikonloppu projekti.
Vedetkin pysyivät kerta yrittämällä sisässä, samoin ilmaus meni kuin elokuvissa. Eikä kohissut ollenkaan mistään vaikka mahdollisia viimeisiä ilmataskuja ajettiin kiertovesipumppu täysillä patteriventtiilit auki.

Pattereita tuli 600mm korkeina: C11: 2000+1000, C21: 1000, 1200, 1400, 1600, C22: 2000. Putkea meni yhteensä ~60m.

Patterit ovat tässä vaiheessa samassa linjassa lattialämmityksen kanssa, ulkona -2,3ºC, sisällä 21,3ºC ja menovesi 28ºC.
Ilmoja jahdatessa hanat auki meinasi tulla kuuma.. sisälämpö kävi ~24ºC lukemissa reilun tunnin hehkutuksella.

Tältä pohjalta pattereiden mitoitus vaikuttaisi onnistuneen. Totuus selvinnee sitten oikeilla pakkasilla.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Nyt on vajaalta viikolta kokemuksia...

Lämmintä riittää, talossa on tasaisempi lämpö kuin aiemmin, yläkerrassa 1-2C enemmän lämpöä kuin ennen. COP nousi n. 5% vaikka kelit ovat olleet oikeastaan huonoimpia mahdollisia. Nousu johtui siitä, että laitos joutuu nyt oikeasti töihin. Aiemmin latasi varaajan ulkolämpötilasta riippuen 2-4h välein, nyt pumppu laulaa 1-1,5h välein. Toisin sanottuna kilowatin jos ottaa pyöriessään ja seistessään 0,1kWh niin huonoltahan se laskimessa näyttää.

Sähkönkulutus ei noussut, mutta ei se aluksi laskenutkaan.. kumma homma jos ylilämmittää. Patteriventtiilejä olen koittanut metsästää säätöihinsä pikkuhiljaa. Vaikeaa on kun ei ole oikeita pakkasia, mutta on se kokonais kulutus nyt hyvässä laskussa.

Eilen pudotin varaajan pyynnin 40C -> 36C. Hystereesi sama +-4C.
COP nousi +1 - -1C ulkolämpötiloilla kolmoseen, mutta nyt haluaa sitten sulattaa joka lämmitysjakson päätteeksi vaikka kenno on puoliksi auki ja antotehokin vielä karvan vajaa 9kW. Puhtaalta kennolta antaa 9,5-9,8kW.
Sulatusten jälkeinen COP 1,8-1,9.


En tiedä mikä sen sulatus herkkyyden nyt sitten laukaisi, mutta veikkaan olhjelmisto bugia. Samankaltainen bugi tuli vastaan kun nostin joskus syksyllä TANK MAXin 60->65C, ulkoyksikkö alkoi rajoittaa tehoja. TANK MAX nosto 66C poisti tämän oireen.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Vaihdoin latauspumpun kondensaattorin. Jurina ja murina vaimenivat vähän. Täydellä teholla virtaus kasvoi ~4%.
Vanhan konkan mitattu kapasitanssi 2,73uF, uuden mitattu 3,28uF (nimellinen 3,5uF +-10%).

Taidan huvikseni kokeilla vielä 4uF konkalla kunhan jossain vaiheessa kerkeän.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Se on Sanyokin toiminut pari päivää melkein kuin oikea VILP :) COP seilannut helleaallon mukana kolmosen molemmin puolin.


Tässä joku tovi sitten pumppu tai oikeastaan sisäyksikkö alkoi toimimaan kuten pitääkin. Ulkoyksikön asennuksesta aina pattereiden asennukseen asti TANK MIN pyynti ei ole suoraan ollut ulkoyksikön käynnistyslämpötila, vaan START/STOP DIFF on toiminut +- hystereesinä.
Esim. TANK MIN 40ºC ja START/STOP DIFF 4ºC = START: 36ºC STOP: 44ºC. Ihmettelin alkuun tätä toimintoa kovastikin, mutta oletin, että se nyt vaan jostain syystä haluttu toimimaan näin.
Vesikiertopattereiden asennuksen jälkeen aloin ihmetellä kun pumppu tuntui starttailevan päivä päivältä useammin ja useammin.
Viimein toiminta muuttui sellaiseksi kuten sen pitäneekin olla... eli TANK MIN = START ja TANK MIN + START/STOP DIFF= STOP.

Aiemmin kun oli puhetta siitä kompressorin käyttötuntien reilusta heitosta niin nyt sekin kello pitää kutinsa kun ulkoyksikkö oikeasti starttaa silloin kun kuuluukin.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Vaihdoin toissa päivänä 4uF:n konkan latauspumppuun. Virtaus kasvoi toiset 4%, pumpun ottoteho ei juurikaan.
Delta T edelleen 19-18C -> ulkoyksikkö antaa ~10kW ulos.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
-1 ja -4C välillä ollut viimeisen vuorokauden ulkolämpö, nyt suhteellinenilmankosteus ~90% ja tältä ajalta COP 1.84 sulatuksineen.

Kuulema hyvä jos edes siihen 1,5 pääsee... Ja juu, ei pärjää näillä keleillä nykypumpuille, mutta ei tämä nyt niin huonolta vaikuta kuin yleisesti "tiedetään".
Ensiviikolla näyttäisi pakastuvan vähän enemmän. Mielenkiinnolla odotellaan kuivempia kelejä.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Eilen illalla pakkanen kiristyi -20C paikkeille. Pääsi patteritkin kunnon testiin.
Sanyon ottoteho ~5kW ja antoteho 9,2kW.

Lämpökäyrä ollut 26C +5, mutta pudotin sen 25C +5 eilen illalla kun 15-16C pakkasessa ja 31C menovedellä alkoi sisälämpötila nousta yli 22C.
Nyt aamulla pakkasta -20C, menovesi 30C ja sisälämpötila 19,5C.. matala on kyllä menolämpö, suurimpana syynä lämpötilan pudotukseen epäilen menovesianturin ja shuntin erittäin suurpiirteistä toimintaa. Menoveden lämpötila seilasi leudommillakin keleillä parikin astetta alakanttiin.
Pitänee kuitenkin nostaa asteella käyrää.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Tammikuun COP 1,74. Väpin mukaan keskilämpötila sama kuin viime marraskuussa, eli -1,3C.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Siirsin höyrystimen lämpötila-anturin alkuperäiseltä paikaltaan imuputken puolesta välistä kennon päätyyn. Vaikuttaisi, että nyt ei vedä kennoa tukkoon niin raivolla kuin aiemmin ja joka toinen sulatuskin taisi jäädä pois.. Sulatus laukeaa vasta kun kenno on aivan totaalisen tukossa. Sulatuksen ottama teho ei kuitenkaan noussut.
Pitänee tarkkailla toimintaa ja mahdollisesti siirtää anturi höyrystimen kokoojaputken ja imuputken liitoskohtaan koska nyt vaikuttaisi jyräävän tukkoisella kennolla n.7Kw antoteholla melko pitkään loppua kohti ennen kuin kyllästyy.
 

mjjj

Tulokas
Mulle tuli vähän vahingossa tollanen H11 vikainen CO2 9kW pumppu... Tarkoitus oli ottaa siitä pelkkä sähkökattila, mut nyt kun näitä lukenut, niin herännyt ajatus et josko pumpun kuitenkin ruuvaisi kiinni, kun korjauskulut ei kuitenkaan ole huimat. Lattialämmitykseen olisi tarkoitus sitä käyttää. Kyll se alle kakkosen COPpikin kelpais, kun investointikulut muutamassa kympissä...

Kysymys kuuluu, et onko sun CO2 harrastus ollut kaiken vaivan arvoista ja laittaisitko vielä saman uudelleen? Itsellä eniten huolettaa noi sulatukset, kun ollaan meren rannalla ja aina kosteaa... alle -15 lämpöjä täällä tuskin montaa kertaa vuodessa on.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
repomiestä lainaten: "Kyllä se jotain säästää."

On sinänsä ollut vaivan arvoista koska sähkönkulutus ei ole noussut. -20ºC pakkasilla alkaa näkymään selvää eroa suorasähköön+ILPpiin. Talvi on kyllä ollut harvinaisen leuto, mutta niillä kovemmilla pakkasilla on kulutus ollut parikymmentä kilowattituntia pienempi kuin vaikka viime talvena vastaavilla keleillä.
Asiaa sotkee lisäksi muutama juttu.. ILPpin sammutin pois tammikuun alkupuolella kun saatiin vesikiertopatterit Sanyon perään. "Elintasosiivessä" ei ennen remonttia ollut kunnollista lämmitystä ja entinen halkoliiteri talon päädyssä on nykyään lämmin autotalli. Siellä on vielä toistaiseksi lämmitysmuotona rakennuslämmitin, mutta lattiassa odottaa vesikierron putket..
Asunnon sisälämpötila on nyt muutenkin ollut tasaisempi ja vähän korkeampi.

Laskeskelin, että tuo minun laitos on maksanut itsensä takaisin luultavasti huuhtikuun lopulla.


Sulatukset loppuvat kokonaan jossain +2-3 asteen paikkeilla niin tuleehan sieltä sitten vähintään ~2,5 COPilla lämpöä.


Laittaisinko saman uudelleen?
Kyllä ja en. Sitten kun oikeasti kun aletaan lämmittämään niin siirryn maalämpöön. En vain nähnyt mitään järkeä investoida väliaikaiseen lämmitysmuotoon tuhansia euroja.
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Aletaan kohta olla niillä näppäimillä, että pitäisi alkaa tietämään millä tyylillä Sanyon ja Niben varaajat kytketään yhteen...

Onko raadilla ehdotuksia?

Toiveissa olisi, että Nibe huolehtisi käyttövedestä, lattialämmityksestä ja tietysti tuloilmapatterista. Sanyo hoitaisi patteriverkoston ja auttaisi Nibeä tarvittaessa.

Itselläni on muutama visio, mutta ei ole mitään käsitystä niiden järkevyydestä. Laitan myöhemmin kuvat niin voitte sitten tyrmätä ne :D
 
Ylös Bottom