Sanyo CO2 ECO 9kW ja H11 (+ kuinka se korjattiin)

Kruac

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Tiivistelmä toisen ketjun ohjeista:
https://lampopumput.info/foorumi/threads/sanyo-co2-9kw-ja-h11-ongelman-yleisyys.14605/page-3

Sähkökatkot ja ukkonen särkevät Sanyon CO2 ECO pumpuista melko herkästi ohjauselektroniikkaa. Varaosaa ei kannata käytännössä enää vaihtaa, koska ohjausboksin eri kortteja ei saa erillään ja koko purkin hinta on n.5000eur. Onneksi ohjauselektroniikan vika H11 on kohtuullisen helposti korjattavissa. Korjaukseen riittää käytännössä ristipäämeisseli, yleismittari, sivuleikkurit sekä kolvi. Avuksi purkuun ohjausboksin irrotukseen huoltomanuaali ja kamera, jolla räpsiä kuvia johdoista ennen niiden irrotusta.

Huoltomanuaali:
http://waterheatertimer.org/pdf/Sanyo-heat-pump-service-manual.pdf

Ennen purkamista muistetaan perusjuttuna laskea ulkoyksikön ja mielellään myös sisäyksikön sulakkeet sähkökaapilta alas ja varmistaa mittarilla pumpun johtojen jännitteettömyys ennen purkamista.

Pumpun ympäriltä pitää irrottaa kansi-, etu- ja vasen kylkipelti pois. Sähköjohtojen suojamuovi liukuu alaspäin yhden ruuvin irrotuksen jälkeen.


Tämän jälkeen itse ohjausboksi irtoaa kokonaisuudessaan neljällä ruuvilla.


Ohjausboksin purku kannattaa aloittaa purkamalla "kattolevy" joka kulkee myös boksin reunaa pitkin sekä päällimmäiseksi jäävän filtteri-kortin kaikki johdot. Itse kortti voi jäädä paikalleen. Ferriittirenkulat tippuvat helposti, joten kannattaa pistää merkille niiden sijainti. Lopuksi irrotetaan filtteri-kortin takana olevan emolevyn ja PFC-kortin väliset johdot, jonka jälkeen koko peltilevy kortteineen lähtee muutaman ruuvin irrotuksella pois edestä.


Irrotuksen jälkeen päästään käsiksi ylempään PFC-korttiin. Mittaa yleismittarilla puolijohdesulakkeet F101-F103. Todennäköisesti kaksi näistä on palanut. Irrota kuvassa oikean alareunan punaiset ja mustat johdot sekä oikean yläreunan musta, sininen ja punainen. Näiden lisäksi irrota oikealta reunalta myös piirilevyn keskivaiheilta läpi tuleva ruskea johto, värikäs leveä alemmalle levylle kulkeva johto sekä piirilevyn reunan yli oikealta kulkevat kaksi mustaa lämpötila-anturin johtoa. Reunoilla sijaitsevien kiinnitysruuvien avauksen jälkeen ylemmän PFC-levyn voi kääntää pois edestä pystyyn vasemmalle.


Alemmalla PFC-levyllä vialliset komponentit majailevat huputettuina ruuvikiinnitteisten levyjen alla. Epäilyksen alla ovat kolme kolmejalkaista fettiä sekä kahdeksan kaksijalkaista diodia. Diodit mitataan yleismittarin diodimittausalueella ja tuloksen pitäisi olla paikallaan mitattuna jossain 0,4 tuntumassa.


Fetit ovat tyypiltään 17N80C3
https://paj.otukset.fi/kuvat/Foorumille/Sanyo Co2 Eco 9KW/Fet.JPG?img=full

Diodit ovat tyypiltään HFA16TB120
https://paj.otukset.fi/kuvat/Foorumille/Sanyo Co2 Eco 9KW/Diudiu.JPG?img=full

Oikosulussa oleva fetti mitattuna yleismittarin vastusalueella


Vieressä olevat ehjät fetit näyttävät tältä:


Fetin vaihtamisen vuoksi koko levyä ei kannata irrottaa jäähdytyslevystä, vaan jalat voi katkaista ja uuden fetin juottaa vanhoihin jalkoihin.


Kun kaikki fetit ja diodit ovat ehjiä, ovat kaikkien fettien G- ja D-jalan väliltä mitatut vastusarvot jo ihan eri hehtaarilla.


Sitten sulakkeiden kimppuun: Koska noita Hinoden sulakkeita ei oikein enää ole saatavilla mistään, päädyin käyttämään hieman pienempää 6x32 putkisulaketta ja kantoja. Vanhasta sulakkeesta päädyt pois ja juottaen sulakkeenpitimet paikalleen. Juottamisen aikana käytin palanutta vastaavan kokoista sulaketta, jottei juottamisen lämpö vaurioita oikeasti paikalle tulevaa nopeaa sulaketta.


Hinoden sulakkeen speksit:
https://paj.otukset.fi/kuvat/Foorumille/Sanyo Co2 Eco 9KW/Fuse.JPG?img=full

Uusi FF nopeuden 25A sulake ja vanhat ehjät sulakkeet paikallaan


Ohjausboksin kokoaminen käänteisessä järjestyksessä ja johtojen sijaintien tuplavarmistukset purun aikana otetuista kuvista:


Pumppu takaisin nippuun manuaalin kuvien avustuksella


Sulakkeet ylös, herjojen kuittaus ja taas hyrskyttää
 
Viimeksi muokattu:

Kruac

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #2
Varaosien hankinta tuntui olevan tähän laitteeseen melkein vaikeampaa kuin itse vian diagnosointi. Etenkin korkeahkon jännitteen FF-nopeuden sulakkeet aiheuttivat päänvaivaa. Lopulta omassa korjauksessa tyydyin perstuntuma-arvion perusteella vähän pienempien arvojen sulakkeisiin. Yksi tuollainen toimi jo omassa asennuksessa oikein, kun sähkökatko poksautti yhden diodin oikosulkuun.
Siitä lisää toisessa ketjussa: https://lampopumput.info/foorumi/threads/sanyo-co2-eco-9kw-ja-h04-kuinka-se-korjattiin.28301/

HFA16TB120 diodeja ja 6,3x32mm sulakkeen kannat löytyivät Farnellin kautta:
https://fi.farnell.com/vishay/vs-hfa16tb120-m3/rectifier-single-16a-1-2kv-to/dp/2909660
https://fi.farnell.com/schurter/8040-0001/fuse-clip-pcb-6-3x32mm/dp/1829517

17N80C3 tyypin fettejä Kiinasta. TO-247 on koteloinnin tyyppi, joka kertoo fetin ulkomuodon:
https://www.ebay.com/itm/392164360984

Sulakkeet Briteistä - tyypiltään SIBA-70-125-40, mitoiltaan 6,3x32mm
Huom. näissä sulakkeissa max katkaisukyky 50kA @ 500VAC, alkuperäisissä 100kA @ 600VAC
https://www.ebay.com/itm/SIBA-70-12...ng-type-FF-700V/281878563954?var=580911564005
 
Viimeksi muokattu:

Kruac

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Kiitos! Ohjeen kirjoitus ei kuitenkaan ole iso vaiva ja tuurillaan joku säästää sillä isot rahat. Viralliset huoltajat näitä eivät ala edes korjaamaan, vaan ainoa vaihtoehto on vaihtaa koko purnukka uuteen. Tein ohjeista aika rautalankamalliset, jotta keveälläkin elektroniikan ja sähkötekniikan tuntemuksella voi korjauksen toteuttaa.
 

Janne Aalto

Entinen Tyrkkölän Mies
Kiitos hienosta ohjeesta. Mulla oli kyllä laitteessa kortti aikas pahasti kärähtäneen näköinen, vaikka tuo H11 olikin. Jotta tästä ei valitettavasti ollut sen enempää iloa, kuin että hienosti tehty kun dokumentoitu!
 

Agiles

Aktiivinen jäsen
Sivumainintana..

Itse käytin/käytän sulakkeina fyysisiltä mitoiltaan alkuperäisen kokoisia "tavallisia" 20A nopeita keraamisia sulakkeita. Tilasin farnelilta juotettavat pidikkeet niille ja tinasin palaneista alkuperäisistä sulakkeista ne kiinnitys harukat vain niihin pitimiin.
 

Harrastelija

Aktiivinen jäsen
Pelastaisikohan jotain jos käytössä olisi ”kolmivaihesulake”? Eli jos yhden vaiheen sulake laukeaa, vetää se muutkin vaiheet alas.
Onko tuossa vaarana että kun yksi sulake laukeaa niin muiden vaiheiden virta kasvaa 50% ja tämä johtaa kahden muunkin vaiheen komponenttien ylikuormaan? Vai miten nuo invertterit on toteutettu?
 

mauno

Tulokas
Tervehdys!
Kiitoksia mielenkiintoisista näkemyksistä!
Minulla ensimmäinen hälyytys tuli pari viikkoa sitten sama(H11).Olen asentanut SHP-C90GDN vuonna 2008.
On toiminut helv.hyvin!
Tilasin huollon.Kiva nähdä mitä ehdottavat!
 

PikkuKettu

Tulokas
Tervehdys,
pitää kiittää hyvästä korjaus vinkistä ! Meikäläisellä säästyi paljon rahaa :)
Noin kuukausi sitten ulko yksikkö laukaisi stotsit ja vika ilmoitus tuli. Se ikävä H11 :(
Olen matkahommissa ( vaikka on korona aikoja) joten lähinnä soittelin monelle firmalle josko niillä olisi aikaa katsoa ulko yksikköä. Hirveesti kiinnostusta ei ollu. Vastaus aina melkein sama, asennamme sulle uuden ulkoyksikön. Vanhaa ei kannata korjata koska se on niin vanha. Asennettu 2008. Hinta haarukka uudelle ulko kompressorille 4000 - 6000 € :(
Olin jo melkein menettänyt toiveeni kun luin tätä korjaus selostusta.
Hitsin vitsi ! Laitehan on korjattavissa ! Onhan siinä jonkun verran ruuvaamista mutta noilla hinnoilla voi kyllä yrittää.
Osia löysin Vaasan StarElektric vanha Elektroniikka keskus. Oikeita sulakkeita oli mutta kiinnitys piti vähän muokata.
Nyt pumppu toimii hienosti :) Ja osien hinta alle 50 € !!!!
Kiitos.
IMG_5689.JPG
IMG_5765.JPG
IMG_5770.JPG
IMG_5764.JPG
IMG_5800.JPG
 
Ylös Bottom