Sanyo CO2 ECO hurja sähkönkulutus lattialämmitystalossa

talotiili

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Muutimme muutama viikko sitten taloon, jossa on Sanyo CO2 ECO SHP-TH90GDN vesi-ilmalämpöpumppu. Ollut toiminnassa nyt kymmenisen vuotta, ilmeisesti vaihtelevalla menestyksellä kun katsoo talon valtavaa sähkönkulutusta.

Talossa on noin 200 neliötä ja koko alalla lattialämmitys (myös yläkerrassa).

Sen verran katsoin käyttöopasta ja pumpun säätöä, että näyttäisi olevan tehdasasetuksilla. Huoneanturia ei ole kytketty (tietääkseni).

Sähkönkulutus on niin valtava, että joku tässä nyt ei toimi toivotusti. Viime vuoden sähkönkulutus oli 33 500 kWh ja nyt kahdelta viime viikolta noin 600 kWh ilman, että on edes oikeastaan vielä kunnolla asuttu tässä. Mikä ihme tässä syö sähköä näin paljon (tavanomaiset valaisimet, kodinkoneet ym.) ja mitä tuon pumpun säädöille kannattaisi tehdä?

Kiitän jo etukäteen, jos joku jaksaisi neuvoa. Kompuran käyttötunnit näyttävät olevan reilu 80 000 ja keskimäärin käyntiaika vuorokaudessa 1/3. Tämän enempää en ole osannut katsoa. Pudotin vähän ylävaraajan lämpöä (62 asteesta 58 asteeseen). Muuta en ole vielä tehnyt. Tuosta käyttöoppaasta ei kyllä tule hullua hurskaammaksi :D
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Mitenkäs tuossa laitteessa on lämminvesivaraaja? Otetaankö käyttövesi siitä kierukan kautta?

Jos näin niin sitten 100l sähkövaraaja perään ja siihen lämmmöksi se 58 astetta.

Sanyoon lämmöksi vaikka 40 astetta ja esilämmität käyttöveden sillä. Tiivistetysti: lämmöt alas, copit ylös.
 

repomies

Hyperaktiivi
Hurja kulutus, tuon kokoisen talon kulutus ei pitäisi ainakaan täällä Pirkanmaan korkeudella olla noin korkea edes suorasähköllä, ellei talo ole todella huonosti eristetty.

Kannattaisi selvitellä ilmanvaihdon ja kylmälaitteiden ynnä muiden kodinkoneiden kulutukset siirrettävällä energiamittarilla. Joku siellä horii nyt sähköä. Hetivalmis kiuas ehkä? Sanyon kulutusta seuraamaan voisi olla järkevää hommata joku mittari samoin, sellaisia vaihejohtojen ympärille asennettavia mittareitahan on, tai sitten sähkökaapille erillinen mittari, ei maksa montaa kymppiä ebaysta, asennus lähinnä maksaa jos ei itsellä ole lupia tai halua rikkoa hieman lakia.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Yllättävän pitkäänhän tuo on pysynyt elävien kirjoissa kuitenkin, moni sen sukulaisista on luovuttanut jo aikoja sitten.

Mitään talousihmeitähän nuo Sanyot eivät tainneet olla edes alkujaan ja tuo CO2 kylmäaineena taisi tehdä sen että moni seikka mikä pitää kutinsa normi jäähdykkeiden kanssa ei enää pädekään Sanyolla. Foorumillahan löytyy runsaasti keskusteluja noista kun hiukan hakee.

Veikkaan että eteen tulee uuden lämpöpumpun hankinta jos haluaa merkittävästi leikata tuota nykykulutusta.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Normaali kulutus hiilidioksidi-sanyolle, se toimii ehjänä hieman yli 1 copilla eikä mitään ole tehtävissä.
 
Normaali kulutus hiilidioksidi-sanyolle, se toimii ehjänä hieman yli 1 copilla eikä mitään ole tehtävissä.
Jos tuo pitää paikkansa, miksiköhän tuollaisia on yleensä valmistettu ja myyty ? Mitään järkeä tuollaisessa koneessa ei ole. Onkohan katsottu, ettei ole vain vastukset päällä ?
Tuottaako kone lauhdetta käydessään edes sateella? Kertyikö kylmillä ilmoilla huurretta kennoon?
 

kotte

Hyperaktiivi
Ei sen näin kesällä sentään noin hirveästi pitäisi käydä ja kuluttaa. Voi toki olla rikkikin, mutta kaikkein kriittisintä on saada "alalämpö" riittävän alas, eli hiilidioksidin kriittinen lämpötila on n. 31 astetta ja jostakin täytyy esim. vedenvaraajassa löytyä selvästi viileämpää, jotta kylmäaine nesteytyy. Voi tosin olla, että varaaja on niin vaikea tapaus, ettei sitä saa kunnolla kerrostumaan (tunnetusti yleensä huonosti palveleva pakkaus). Lattialämmityksen paluuvesi saattaa olla viimeinen niitti, jos virtausmäärä on suuri ja lattioihin sekä menee että sieltä palaa hiukan yli 30-asteista vettä.

Talvella tuo on sitten vielä paljon vaikeampi tapaus, ehkäpä toivoton, jos kesälläkin ilmenee moista.

Toisin kuin yleensä ilma-vesilämpöpumpuissa ylälämmön laskeminen ei auta kovin paljon kulutuksen pienentämisessä ja voi jopa suurentaa sitä, jos esimerkiksi lattialämmityksestä palaavan veden lämpötila vastaavasti nousee. Kiertopumpun nopeuden nostaminen tyypillisesti tuhoaa tuottosuhteen lopullisesti, parempi vain antaa veden jäähtyä riittävästi kierrossa. Kesällä laitteen tehon pitäisi sentään kaiketi riittää, talvella laite on varmaankin käytännössä liian pieni (eli ei löydy asetuksia, millä saisi lämmön riittämään samalla, kun lämmitysveden saa jäähtymään riittävästi kierrossa).
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vehje on omalaatuinen, mutta ei se nyt niin huono ole ollut ainakaan uutena. Ei siinä ole tarkoituskaan saada kylmäainetta nesteytymään energian irrottamiseksi kuten tavallisessa lämpöpumpussa - nesteymisen sijasta laite toimii kriittisen paineen ympärillä. Silti pojat ovat oikeassa tuossa lämpötilaeroasiassa - laite on alunperin tarkoitettu siihen että kylmästä käyttövedestä tehdään melkoisen kuumaa kylpyvettä Japanilaiseen kylpyaltaaseen joka on siis ammetta isompi. http://industrialheatpumps.nl/en/how_it_works/transcritical_co2_heat_pump/

On noille foorumilla aikoinaan mitattu ihan kelvolisiakin COPpeja. Voihan toki olla ettei se vaan enää 80000 käyttötunnin jälkeen ole ihan parhaimillaan, vehje vielä toimii aika hirmuisilla paineilla. Tavallsen kompuran luvatut tuntimäärät ovat tuota pienempiä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Jos tuo pitää paikkansa, miksiköhän tuollaisia on yleensä valmistettu ja myyty ? Mitään järkeä tuollaisessa koneessa ei ole. Onkohan katsottu, ettei ole vain vastukset päällä ?
Tuottaako kone lauhdetta käydessään edes sateella? Kertyikö kylmillä ilmoilla huurretta kennoon?
Niimpä, miksi on tehty, tai miksi on kuviteltu että se on kelvollinen tähän käyttöön. Eipä vaan tehdä enää kun huomattiin ettei sitä saada lämmityslaitteena toimimaan kuten pitää. Tuosta koneesta ei montaa hyvää tarinaa löydy.
 
laite on alunperin tarkoitettu siihen että kylmästä käyttövedestä tehdään melkoisen kuumaa kylpyvettä Japanilaiseen kylpyaltaaseen joka on siis ammetta isompi.

Advantages CO2 transcritical heat pump:
  • For a high temperature lift at the side of the gascooler (at least 30-40 °C) and a low temperature of the water that needs to be heated, the efficiency of a CO2 transcritical heat pump can be higher than conventional heat pumps.
Disadvantages CO2 transcritical heat pump:
  • The temperature of the water that needs to be heated has to be low enough to make an efficient heat pump. When the CO2 is not cooled far enough due to the water flowing in, the process will not be efficient. In this situation an Ammonia heat pump is a better solution.
  • The system works with high refrigerant pressures of more than 100 bar.

Eli käyttöolosuhteissa voi olla jotain pielessä. Tarvitsisi kylmän veden, jonka se voisi lämmittää tarvittaessa kuumaksikin. Jos koneelle menee jo kovin lämmintä vettä, se ei voi toimia mitenkään tyydyttävästi. Eli pitäisi olla suuri varaaja, joka on kerrostunut. Aikalailla toisenlaiset käyttöososuhteet kuin "normaaleilla" lämpöpumpuilla. Jos kuumaa ei tarvitse, ei tuosta mitään hyötyä ole mutta ilmeisesti matalilla lämpötiloilla tuonkin pitäisi toimia.

Onkohan tuo ajateltu toimivaksi niin, että kuuma vesi menisi suoraan tuosta läpi, silloinhan saisi suuren dt:n, jostakin +5:stä ->50 °C:een. COP voisi ollakin jotenkin järkevä, jos puhutaan veden lämmittämisestä.

Jotenkin tulisi mieleen, että lämmityskäytössä ei koskaan parhaimmillaan, koska meno ei voi olla juuri alle 30 °C:n mutta kuuman veden teossa voi olla yhtä hyvä ehkä jopa parempikin kuin normaalit faasimuutokseen perustuvat lämpöpumput. Aika hurjat nuo paineet. Voisi kuvitella, että pieninkin vuoto invalidisoi tuon välittömästi.

Ainakaan omaan käyttööni tuo ei sopisi, koska dt ei voi olla mitenkään järkevasti yli viittä astetta. Kyvystä tuottaa korkeaa lämpötilaa ei olisi hyötyä ja kylmää syöttövettä ei koneelle saa mistään.
 

kotte

Hyperaktiivi
Ei siinä ole tarkoituskaan saada kylmäainetta nesteytymään energian irrottamiseksi kuten tavallisessa lämpöpumpussa - nesteymisen sijasta laite toimii kriittisen paineen ympärillä
Sanoisin tuon jyrkemmin, eli kylmäprosessi, jossa ylikriittinen kaasu puhalletaan kapillaarin tai minkä tahansa muun paisuntaelimen kuin turboekspanderin tms. aktiivisen paine-energian talteenottolaitteen kautta ja lämmön kerääminen "höyrystimestä" viilenneen kaasun välityksellä ei voi toimia tehokkaasti. Prosessi toimii paljon paremmin, kun edes huomattava osa kylmäaineesta saadaan lauhtumaan, jolloin lämpöä saadaan faasimuunnoksen ansiosta höyrystimestä tehokkaammin irti eikä kylmäaineen jäähtyminen jää pelkän Joule-Thomson-ilmiön varaan.

Kaasun tulistumisenergian keräämisen osalta sanottu osuu ihan nappiin.
 

kjg

Tulokas
Meillä oli samainen pumppu talossa, johon vuosi sitten muutettiin. Ikä ja käyttötunnit vastaavanlaiset.
Edellisten sähkönkulutus 33MWh/a. 250m2 ja lattialämmitys. Kulutus sisältää tallin lämmityksen sähköpatterein.
Heti kun lämpötila lähenteli nollaa niin huomasi selkeän eron kulutuksessa.
Omilla tottumuksilla ei tullut asiaa pidempään testattua vaan lokakuussa asennettu maalämpö Nibe F1255. Ensimmäisen asumisvuoden kulutus 13,5MWh ja talli siis edelleen sähköllä. Lokakuussa lienee sitten juokseva vuoden kulutus vielä tuosta alaspäin.
Esimerkiksi vedenkulutus puolet aikaisemmasta, joten ihan noin suurta säästöä ei MLP tee.
 

Liitteet

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Pieni sivuhuomatus, nostaako MLP talon hintaa vrt VILP :hmm:jotenkin tää nyt vahvistaa käsitystä että ei. Itse vaihtaisin tilalle joko MLP tai hyvä VILP ihan enempää miettimättä. Co2 tuskin kovin kauan enää kestää. Asiaa kaunistelematta, Co2 on surullisen kuuluisa pommi omalla alllaan.
 
Viimeksi muokattu:

pamppu

Vakionaama
Meillähän oli noin about samankokoisessa sama 33500 kWh edellisellä omistajalla sähkölämmöllä... Toimivalla vilpillä on sitten ollut 11500-14000.

Eli ei se Sanyo taida mitään ilmasta ottaa.
 

roots

Vakionaama
Pieni sivuhuomatus, nostaako MLP talon hintaa vrt VILP :hmm:jotenkin tää nyt vahvistaa käsitystä että ei. Itse vaihtaisin tilalle joko MLP tai hyvä VILP ihan enempää miettimättä. Co2 tuskin kovin kauan enää kestää. Asiaa kaunistelematta, Co2 on surullisen kuuluisa pommi omalla alllaan.
Varmasti nostaa, koska puolet ostajaehdokkaista häipyy kun eivät mm. halua omalle pihalleen ropellihuutajia...ja kun ostajia vähemmän niin ei hintakaan pääse pilviin. MLP:llä sitten ei ole mitään vastaavia epäkohtia mikä karkottaa ostajia...ellei ostaja sitten halua välttämättä vaikka puulämmitystä (taitaa olla harvenemaan päin tuo tapa lämmittää).
 

talotiili

Tulokas
Katsoinpas sitten kuitenkin tuossa väärin käyttötunnit ja kompuran tunnit. Käyttötunnit hilkun yi 80 000 ja kompuran tunnit noin 32 000h. Ei siis tosiaan kompuran käyttötunnit ole tuota luokkaa.

Tällä hetkellä ei käytössä iv-laitetta (se on rikki), ei kiuas päällä eikä edes pesukonetta. Ainoastaan jääkaappi ja pakastin sekä satunnaisesti tv.. On toki tiedossa, että tuo laite ei ole hyvä, mutta toivoin että sillä pääsisi vielä vuoden tai pari.

Eli mitään ei ole enää tehtävissä?

Menovesi näyttää olevan nyt 38 asteista ja paluu 32 asteista.

Vettä tulee päivittäin ulkoyksikön alle, eli jotain toimintaa siinä on. Muutenkin kuin sateella :D

Hälytykset 3x kompressoriin viittaava. Ei saa kuitattua pois. En osaa katsoa, milloin nämä tulleet. Nämä olivat jo edellisellä kerralla kun katsoin käyttöliittymään.

Nyt tyhmänä kysyn, että mistä saan muutettua menoveden lämpötilaa ja mitä kautta pitäisi päästä kuittamaan hälytykset normaalitilanteessa? Mistä tiedän, toimiiko nyt sitten sähkövastuksella?
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Katsoinpas sitten kuitenkin tuossa väärin käyttötunnit ja kompuran tunnit. Käyttötunnit hilkun yi 80 000 ja kompuran tunnit noin 32 000h. Ei siis tosiaan kompuran käyttötunnit ole tuota luokkaa.

Tällä hetkellä ei käytössä iv-laitetta (se on rikki), ei kiuas päällä eikä edes pesukonetta. Ainoastaan jääkaappi ja pakastin sekä satunnaisesti tv.. On toki tiedossa, että tuo laite ei ole hyvä, mutta toivoin että sillä pääsisi vielä vuoden tai pari.

Eli mitään ei ole enää tehtävissä?

Menovesi näyttää olevan nyt 38 asteista ja paluu 32 asteista.

Vettä tulee päivittäin ulkoyksikön alle, eli jotain toimintaa siinä on. Muutenkin kuin sateella :D

Hälytykset 3x kompressoriin viittaava. Ei saa kuitattua pois. En osaa katsoa, milloin nämä tulleet. Nämä olivat jo edellisellä kerralla kun katsoin käyttöliittymään.

Nyt tyhmänä kysyn, että mistä saan muutettua menoveden lämpötilaa ja mitä kautta pitäisi päästä kuittamaan hälytykset normaalitilanteessa? Mistä tiedän, toimiiko nyt sitten sähkövastuksella?
Ulkoyksikkö on melko tyhmä laite joka yrittää puskea vakiotehoa ulos säästä riippumatta - invertteriä ei siis käytetä siihen että laite mukautuisi talon tehontarpeeseen. Säätö on siis siellä sisäyksikössä. Vastukset todennäköisesti myös. Niillä on varmaan omat sulakkeet - sammuta ne sulakkeista. Voi olla että laite on konffattu käyttämään sekä vastuksia että kompuraa koko ajan tms. Ulkoyksikön sähkönsyöttöä ei sitten kannata räpsiä sulakkeista, sen kortti ei kestä esmes yhden vaiheen katoamista - siiitä laite on huonon maineensa saanutkin - vehje ei maaseudulla kestä.
 

MJKA

Jäsen
Katsoinpas sitten kuitenkin tuossa väärin käyttötunnit ja kompuran tunnit. Käyttötunnit hilkun yi 80 000 ja kompuran tunnit noin 32 000h. Ei siis tosiaan kompuran käyttötunnit ole tuota luokkaa.

Tällä hetkellä ei käytössä iv-laitetta (se on rikki), ei kiuas päällä eikä edes pesukonetta. Ainoastaan jääkaappi ja pakastin sekä satunnaisesti tv.. On toki tiedossa, että tuo laite ei ole hyvä, mutta toivoin että sillä pääsisi vielä vuoden tai pari.

Eli mitään ei ole enää tehtävissä?

Menovesi näyttää olevan nyt 38 asteista ja paluu 32 asteista.

Vettä tulee päivittäin ulkoyksikön alle, eli jotain toimintaa siinä on. Muutenkin kuin sateella :D

Hälytykset 3x kompressoriin viittaava. Ei saa kuitattua pois. En osaa katsoa, milloin nämä tulleet. Nämä olivat jo edellisellä kerralla kun katsoin käyttöliittymään.

Nyt tyhmänä kysyn, että mistä saan muutettua menoveden lämpötilaa ja mitä kautta pitäisi päästä kuittamaan hälytykset normaalitilanteessa? Mistä tiedän, toimiiko nyt sitten sähkövastuksella?
Itsellä oli tuo laite n. 8vuotta, kunnes kenno kilahti. Nyt Fujitsu 11kw,n. 2 vuotta, Sanyo/ctc sisäyksiköllä lämmittää 240m2 torppaa n. 13500 kw:n kulutuksella. Pisti silmään tuo sisäyksikön yläosan pyynti, jos ollut yli 60C, en yhtään kulutusta ihmettele, nyt minulla säätö 48C, ja lämmintä riittää. Sanyon aikana vuosikulutus pyöri 15-17000 kw:n paikkeilla. Henkisesti kannattaa valmistautua ainakin ulkoyksikön uusintaan, tuo sisäyksikkö ei aivan hassu ole, lämpö kerrostuu tasaisesti ja helppo säätää. Selvennyksenä, että patterilämmitys, talo 1972/90 laajennus ylös. Mikä sisäyksikön näytössä on ylävastuksen säätö, (0-9 kw) ja onko se näytön mukaan aktiivinen? Entä alavastus, -0-6kw?
 

talotiili

Tulokas
Nyt kun olen pudottanut lämpöjä, niin kompuran käyttötunnit pudonneet melko vakiosta 13h päivässä ajasta 5-6h päivä. Sisälämpötila putosi 23-24 asteesta noin 21 asteeseen. Kompura käy nyt selvästi useammin. En muista ihan tarkkaan, mitä kaikkea tässä jo olen kerennyt säätää. Ihan vaan testimielessä toki..

Tällaisia tietoja antaa:

Kokonaiskäyntiaika 84 431
Kompuran käynti 33 048
Kompura 24h 5:22
Käynnistykset 19

Vastukset ylä 0,0 kW
Varaaja ylä LT (55) 59
Vastukset ala 0,0 kW
Varaja ala LT (0) 56
Ulko LT 7
Varaaja LT (35) 54
Patteri meno LT (26) 25

Varaaja LT 55 (tätä pudotin jonkin verran)
Varaaja max LT 4,5 kW
Varaaja LTT N 40 (taisin laittaa tätäkin alemmas)
Varaaja L max LT 3,0 kW

Lämmitysverkko

Menovesi max 34 (alunperin 36)
Min menovesi 18 (alunperin 22)
Talokäyrä 30 (alunperin 35)
Käyrän asetus 3 (alunperin 5)
 

MJKA

Jäsen
Nyt kun olen pudottanut lämpöjä, niin kompuran käyttötunnit pudonneet melko vakiosta 13h päivässä ajasta 5-6h päivä. Sisälämpötila putosi 23-24 asteesta noin 21 asteeseen. Kompura käy nyt selvästi useammin. En muista ihan tarkkaan, mitä kaikkea tässä jo olen kerennyt säätää. Ihan vaan testimielessä toki..

Tällaisia tietoja antaa:

Kokonaiskäyntiaika 84 431
Kompuran käynti 33 048
Kompura 24h 5:22
Käynnistykset 19

Vastukset ylä 0,0 kW
Varaaja ylä LT (55) 59
Vastukset ala 0,0 kW
Varaja ala LT (0) 56
Ulko LT 7
Varaaja LT (35) 54
Patteri meno LT (26) 25

Varaaja LT 55 (tätä pudotin jonkin verran)
Varaaja max LT 4,5 kW
Varaaja LTT N 40 (taisin laittaa tätäkin alemmas)
Varaaja L max LT 3,0 kW

Lämmitysverkko

Menovesi max 34 (alunperin 36)
Min menovesi 18 (alunperin 22)
Talokäyrä 30 (alunperin 35)
Käyrän asetus 3 (alunperin 5)
No niin, nyt on päästy näköjään ongelman jäljille, eli nuo lämmön pyynnit ovat olleet ihan liian kovat. Ei VILP:t noihin lukemiin ilman sähkövastuksia pääse. Nyt itsella, samoin kuin Sanyon aikana, pyynti yl 48C, ja kun enemmän saunotaan tai suihkutellaan, käyttä ylävastuksia. Jos Sinulla käyttöohjekirja on, siihen kannattaa syventyä. Ja teknisissä ongelmissa osoite on SolarShop Bergman Kouvolassa, sieltä saat tämän masiinan parhaan tiedon, ja tarvittaessa saaneerauspaketin. ( netissä firmalla hyvät sivut.)
 
Ylös Bottom