Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2

T

Tuomasn

Vieras
Tarina on päivitetty 1.3.2009

Talo

Vuonna 1976 valmistunut tiiliverhoiltu yksikerroksinen omakotitalo Oulun pohjoispuolella. Alkuperäiset kolminkertaiset ikkunat, eristettä yläpohjassa 300mm.

Lämmintä pinta-alaa noin 200m2, josta ilpin vaikutuspiirissä 150m2.

Peruskulutus on noin 20-25kWh vuorokaudessa, sisältäen seuraavien laitteiden kulutuksen:
- Kylmiö
- Yksi perinteinen 32” kuvaputkitelevisio
- Kannettava tietokone
- Ainavalmis kiuas, muhimisteho 220W ja täysteho 6kW (saunotaan lähes päivittäin)
- Kylpyhuoneen sähkötoiminen lattialämmitys, teho 500W
- Pesukone ja tiskikone (pyörivät joka päivä)
- Valaistus
- Jne.

Ilmanvaihto on painovoimainen. Poistot saunassa, kylpyhuoneessa, kummassakin vessassa ja keittiössä (liesituuletin). Kylpyhuoneen poistohormissa on kanavatuuletin, jota pidetään saunan/suihkun jälkeen päällä noin tunti. Erillisiä korvausilmaventtiileitä on neljä, ne on asennettu kolmen makuuhuoneen ja takkahuoneen tuuletusluukkuihin.

Lämmitys

Jäspi Eco Lux 17 öljykattila ja Callidus Bentone B1R öljypoltin. Kattila ja poltin on uusittu vuonna 2005. Muovinen 1500 litran öljysäiliö on autotallissa, se on uusittu 2001. Öljynä käytetään kesälaatua. Sunttia säätää Ouman EH-80, jossa on ulko- ja sisälämpötila-anturit, käyränä on ollut c. Kattilassa on myös 6kW sähkövastus, jolle ei alunperin ollut kytketty ollenkaan sähköjä.

Ilmalämpöpumppu Sanyo SAP-93EHN ja lämminvesivaaraja Opal 80l on asennettu marras/joulukuussa 2008.

Vesikiertoiset patterit on joka huoneessa. Kylpyhuoneessa on lisäksi sähkötoiminen lattialämmitys ja saunaa lämmittää ainavalmis kiuas. Autotallia lämmittää patterin lisäksi kylmiön koneisto.

Takkahuoneessa on vanha avotakka, josta ei ole lämmittämisessä apua.

Patteriventtiilit ovat alkuperäiset ja jumissa. Eli sisälämpötilan säätö toimii Oumanin sisäyksikön avulla.

Ilpin sisäyksikkö on asennettu takkahuoneen seinälle ja ulkoyksikkö vastaavaan paikkaan ulkopuolelle. Putkipituus on lyhyt, alle kaksi metriä. Ilpin kaukosäädin (joka mittaa lämpötilaa) on asennettu keittiön seinälle noin kuuden metrin päähän sisäyksiköstä.

80 litran lämminvesivaraaja on kiinnitetty pannuhuoneen seinälle. Varaajassa on 1,5kW vastus. Varaaja on kytketty kattilan lämminvesikierukan kanssa sarjaan. Eli kylmä vesi menee ensin kierukalle ja sieltä varaajan kautta hanoille. Öljyä tai sähkövastusta ei ole pakko pitää päällä jotta saadaan lämmintä käyttövettä, mutta tarvittaessa kattilalla voidaan kuitenkin avittaa jos varaajan tuotto ei riitä. Varaajan mukana tullutta varolaite/sekoitinryhmää ei ole kytketty ollenkaan, vaan käytössä on ainostaan alkuperäinen ryhmä.

Tapahtumia ja kuluja

18.6.2008 Muutettu asumaan taloon.

24.6.2008 Säiliö täyteen öljyä. 839 litraa. 893,01€.

6.8.2008 Nuohottu hormi ja kattila. 60€.

12.8.2008 Huollettu öljypoltin (käytännössä vaihdettu ainoastaan suutin). 108,10

28.8.2008 Kytketty sähköt kattilan 6kW vastukselle. 58,76€.

17.11.2008 Asennettu Sanyo SAP-93EHN ilmalämpöpumppu. Pumppu+asennus (699+291) yht. 990€ (K-Raudan ”Moukarimarkkinat”).

2.12.2008 Poistettu kattilasta savukaasuohjaimet ja täytetty tila palovillalla. Ylijäänyt palovilla laitettu lisäeristeeksi pannuhuoneen oveen. 40€.

17.12.2008 Asennettu Opal 80 litran varaaja kattilan lämminvesikierukan kanssa sarjaan. Varaaja+asennus (275+128,10) yht. 403,10€ (Bauhaus+paikallinen asentaja). Putkimies kytki ainoastaan putket, varaaja asennettiin itse seinälle. Sähkömiestä ei tarvittu, koska varaajassa on normaali pistotulppa.

Kokemuksia

Kun muutimme kesäkuussa 2008 asumaan taloon, patterit ja käyttövesi lämmitettiin öljyllä.

Elokuussa kytkettiin ja otettiin käyttöön 6kW:n sähkövastus. Vastus näyttäisi riittävän talon lämmittämiseen ainakin -10 asteen pakkasille asti.

Marraskuussa asennettiin ilp ja Oumanin sisäyksikön säätö laitettiin 15 asteeseen eli käytännössä patterikierron suntti ajettiin kokonaan kiinni. Patterit tuntuivat kuitenkin hohkaavan sen verran kylmää, että Ouman säädettiin syöttämään koko ajan 25 asteista vettä kiertoon. Pelkästään tällä lämmöllä talo ei kovin paljoa lämpene (c-käyrällä Ouman syöttää normaalitilanteessa esim. 0-asteessa noin 37-asteista vettä), mutta vähentää kylmyyttä pattereiden ja ikkunoiden läheisyydessä. Ilpin asennuksen jälkeen käyttövesi lämpeni edelleen lämmityskattilan avulla. Siksi termostaattia ei voinut säätää 70 astetta alemmaksi, jos haluttiin että lämmintä suihkuvettä riittää kunnolla. Välillä käytettiin kattilan lämmitykseen öljyäkin sähkövastuksen sijasta. Joulukuun alussa tukittiin kattilan konvektio-osa palovillalla läpivedon estämiseksi (vaikka öljypolttimessa on automaattisesti sulkeutuva ilmapelti). Samassa yhteydessä täytyi sammuttaa öljypoltin kokonaan, jotta se ei edes vahingossa yritä käynnistää itseään. Ylijääneet palovillat kiinnitettiin lisäeristeeksi pannuhuoneen oveen.

Joulukuun puolessa välissä asennettiin pieni lämminvesivaraaja kattilan kierukan jatkeeksi. Sen termostaatti säädettiin maksimiin eli noin 65 asteeseen. Koska kattilalla ei tarvitse enää tuottaa lämmintä käyttövettä, sen termostaatti säädettiin ensin 40 asteeseen, sitten 30 asteeseen ja lopuksi 20 asteeseen. Koska termostaatin eroalue on 15 astetta, käytännössä kattilaveden lämpötilan täytyy tippua viiteen asteeseen ennen kuin vastus kytkeytyy päälle. Eli termostaatin säätö on 20 asteessa lähinnä varmuuden vuoksi, etteivät kattila ja putket pääse missään tilanteessa jäätymään. Patterikierron suntti avattiin myös kokonaan. Koska pattereissa ei enää kierrä 25-asteinen vesi, muutos vaikuttaa jonkin verran asumismukavuuteen mutta kuitenkin vähentää hieman sähkön kulutusta.

Tammikuussa päästiin nauttimaan jo kunnon pakkasista ja ilpin pakkasraja tuli vastaan kolme kertaa eli se sammutti itsensä automaattisesti. Palovillat piti repiä pois kattilasta ja öljy ottaa apuun.

Ilpin sisäyksikön puhallus on säädetty täysille ja alaviistoon. Lämpötilapyynti on ollut 24-29 astetta. Tammikuun alusta lähtien kun kunnon pakkaset alkoivat, pyyntinä on ollut koko ajan 29 astetta. Sitä ilp ei koskaan saavuta eli se käy aina täydellä teholla. Sisäyksikkö on aivan toisessa päässä taloa, mutta lämpö leviää silti kohtuullisen hyvin kaikkiin huoneisiin. Toisessa laidassa olevassa kolmessa pienessä makuuhuoneessa lämpötila on noin kaksi astetta alempi kuin oleskelutiloissa (oleskelutilat=takkahuone, keittiö, olohuone, iso makuuhuone).

Ilp riittää yksinään pitämään talon lämpimänä muutaman asteen pakkasilla. Ilp ja 6kW sähkövastus pystyvät pitämään talon yhdessä lämpimänä niin pitkään, että ilpin pakkasraja tulee vastaan noin -20 asteessa. Kun ilp sammuttaa itsensä automaattisesti, 6kW vastus ei pysty nostamaan patteriveden lämpötilaa tarpeeksi korkealle. Siinä vaiheessa täytyy viimeistään ottaa öljy käyttöön.

Ulkoyksikkö tuottaa nollakeleillä sulatusvettä pahimmillaan noin 20 litraa, eli ulkoyksikön alle ostettu 90 litran palju täytyy silloin tyhjentää vähintään neljän päivän välein.

Ottaen huomioon lämmitettävän alan, Sanyo SAP-93EHN on lämmittänyt taloa yllättävän hyvin. Sulatusten tai jäätymisen kanssa ei ole ollut mitään ongelmia, syynä voi olla se että ilpilla on koko ajan reilusti kuormitusta.

Ongelmia

Asennuksen jälkeen ilpin ulkoyksikön resonoinnin ja kolinan vuoksi peltikuori on pitänyt käyttää pois paikoiltaan kolme kertaa. Vaahtomuovia on lisätty kompuran ja jonkin putken väliin ja kompuran ja peltikuoren väliin. Tämä on tehty itse, asentajaa ei ole soitettu apuun.

Ulkoyksikkö on kiinnitetty tiiliverhoiluun ja putkipituus ulko- ja sisäyksikön välillä on lyhyt. Puolella teholla käydessään ulkoyksikön jyrryytys kuuluu rakenteiden kautta talon toiseen päähän asti. Esimerkiksi täydellä teholla vastaavaa ongelmaa ei ole. Jyrinän takia ulkoyksikön telineen jalkojen ja seinän väliin on laitettu vaimennukseksi vaahtomuovia, mutta on vaikea sanoa oliko tästä mitään hyötyä.

Kulutus

Kulutusmittaria on pidetty ulkoyksikön töpselissä muutaman vuorokauden ajan. Silloin kulutus oli noin 18-28kWh/vrk.

Edelliset asukkaat kertoivat että lämmitysöljyä kului vuodessa 2000 litraa. Aiemmin ajattelin, että he arvioivat lukeman reippaasti alakanttiin. Laskin kuitenkin öljypolttimen käyttötuntilaskurin perusteella vuosikulutuksen (uusi poltin oli asennettu keväällä 2005) ja sain tulokseksi 2200 litraa vuodessa. Yllättävän vähän.

Iilpin ja varaajan kustannukset eli yhteensä 1400 euroa haukkuvat hintansa takaisin alle kahdessa vuodessa. Näillä hinnoilla investointi kaukolämpöön (kustannukset vähintään 7000 euroa), ilmavesilämpöpumppuun, pellettiin, tms. ei kannata. Jos vuoden kylmimpien kuukausien aikana ilp ei riitä, lämmön voi tuottaa öljyllä.
 

Dippa

Vakionaama
Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

Otitko huomioon, että öljyä saa jo 52 c/l?
 
T

Tuomasn

Vieras
Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

Jos pelkkää öljyn hintaa tuijottaa, niin tässä tilanteessa kenenkään öljylämmittäjän tuskin kannattaisi investoida mihinkään muihin lämmitysratkaisuihin. Itselläni ainakin on tavoite vähentää riippuvuutta öljystä. Eli käyttää mahdollisimman paljon ilpiä/varaajaa ja ottaa öljy kaveriksi vasta kun on pakko.
 

jrz

Jäsen
Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

Hyvä Tuomasn!

Hatunnoston arvoinen raportti. Öljylämmittäjien ILP-projekteista ei ole liikaa saatavana olevia kertomuksia.

-jrz-
Öljylämmittäjä
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

mielestäni tuo kattilan täyttö villalla on turhaa ja se myös halkaloittaa kattilan mahdollista käyttöönottoa.
 
T

Tuomasn

Vieras
Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

Niinkuin jo kirjoitin, polttimen ilmapellin pitäisi sulkeutua automaattisesti eli lähinnä tuo konvektio-osan täyttäminen palovillalla on tehty varmuuden välttämiseksi ettei kattilan lämpö karkaa hormin kautta kun käytetään sähkövastusta.

Jos on tarvetta käyttää öljyä niin villan poistaminen ja savukaasuohjainten laitto takaisin on noin kahden minuutin homma eli eipä se kovin suuresti kattilan käyttöönottoa hankaloita.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

Mites ne pukuhuoneen ovet, ovatko raollaan?
Kiertääkö ilma sitä kautta takaisin?
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

Mikä järki oli siirtää nämä kommentit omaksi irralliseksi ketjukseen? Näyttää pirun tyhmältä. Yhtä lailla muidenkin käyttökertomusten alla käydään hyvinkin rönsyilevää keskustelua aiheesta tai aiheen vierestä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

Tuomasn sanoi:
Niinkuin jo kirjoitin, polttimen ilmapellin pitäisi sulkeutua automaattisesti eli lähinnä tuo konvektio-osan täyttäminen palovillalla on tehty varmuuden välttämiseksi ettei kattilan lämpö karkaa hormin kautta kun käytetään sähkövastusta.

Jos on tarvetta käyttää öljyä niin villan poistaminen ja savukaasuohjainten laitto takaisin on noin kahden minuutin homma eli eipä se kovin suuresti kattilan käyttöönottoa hankaloita.
samaan lopputulokseen pääsee ilman villoja siten että avaa hormista nuohousluukun ja näin kattilan voi jättää "täyteen valmiustilaan" tulevaa varten.

olen ihan samaa mieltä kommenttien siirrosta,näyttää pirun tyhmältä. ???
no ei kommentoida enempää ettei lennetä suoraan kuumaan rinkiin.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

Siirrä kaikki viestit takaisin alkuperäisen kertomuksen alle ja poista otsikko kokonaan Sanyo-osastolta.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

Tuomasn sanoi:
Siirrä kaikki viestit takaisin alkuperäisen kertomuksen alle ja poista otsikko kokonaan Sanyo-osastolta.

Näin tehty ketjun aloittajan toivomuksesta. /janti

Muistakaapa pitää kommentointi asiallisena näissä käyttökertomusketjuissa tai Kuumarinki kutsuu. :cool:
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli

onko tässä ketjussa ollut asiattomuuksia,janti?
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli

Kiitos janti.

En ole tarkemmin perehtynyt tuohon piippuun, mutta ainakin siihen on asennettu jälkikäteen erillinen sisähormi, eli en tiedä toimiiko nuohousluukun avaaminen. Tai jos sen luukun avaa, eikö sen jälkeen viileä ilma tule hormista pannuhuoneeseen?
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli

jos pannarissa on lämmintä ilma liikku hormissa ulospäin.
kokeile, avaa luukku ja pidä kättä luukulla kyllä veto tuntuu käteen(märkään käteen paremmin),saat ainakin selvyyden onko luukku käytössä vai tukittu putkituksen aikana.todennäköisesti luukku on toimiva jotta nuohous voidaan tehdä.
 
Vs: Tuomasn - Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli - kommentointi

pökö sanoi:
Tuomasn sanoi:
Niinkuin jo kirjoitin, polttimen ilmapellin pitäisi sulkeutua automaattisesti eli lähinnä tuo konvektio-osan täyttäminen palovillalla on tehty varmuuden välttämiseksi ettei kattilan lämpö karkaa hormin kautta kun käytetään sähkövastusta.

Jos on tarvetta käyttää öljyä niin villan poistaminen ja savukaasuohjainten laitto takaisin on noin kahden minuutin homma eli eipä se kovin suuresti kattilan käyttöönottoa hankaloita.
samaan lopputulokseen pääsee ilman villoja siten että avaa hormista nuohousluukun ja näin kattilan voi jättää "täyteen valmiustilaan" tulevaa varten.

olen ihan samaa mieltä kommenttien siirrosta,näyttää pirun tyhmältä. ???
no ei kommentoida enempää ettei lennetä suoraan kuumaan rinkiin.

Kiitoksia vinkistä! Mulla kans kovilla pakkasilla pistetään sähkö peliin ja jos kerkee poltan myös puuta niin varmasti menny jonkun verran lämpöä suoraan piipusta pihalle.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli

Päivitin kulutustaulukon alkuperäiseen viestiini.

Joulukuun koko sähkönkulutus oli 2181kWh. Jos käyttösähkön osuudeksi laitetaan 700kWh, jää lämmitykselle 1481kWh eli 48kWh/vrk.

Joulukuu oli lauha. Alimmillaan pakkanen laski -9,1 asteeseen.

Nollakeleillä taloa lämmitti kuusi päivää pelkkä ilp, muina aikoina ilpiä avusti pattereissa kiertävä 25-asteinen vesi joka lämpeni kattilassa 6kW sähkövastuksella.

Vuodenvaihteessa ilma kylmeni. Nyt mittarissa on -16 ja aamulla piti nostaa menoveden lämpötila 30 asteeseen jotta sisällä tarkenee. Ilp on toiminut ok. Eilisen ja tämän aamun välisen 24 tunnin jakson kokonaiskulutus oli 113kWh:
- Käyttösähkö ~25kWh
- Ilp 28kWh
- Varaaja 8kWh
- 6kW sähkövastus 52kWh

Menovettä olen säätänyt Oumanin min-säädön avulla, jotta pysyn tarkemmin kärryillä kuinka lämmintä menovettä tarvitaan ilpin kaveriksi.

Huomiseksi luvataan pakkasta -20 astetta eli ollaan siinä tilanteessa että ilp saattaa jo sammuttaa itsensä automaattisesti. Öljyä on varalla säiliössä yli 1000 litraa, mutta katsotaan kuinka pitkälle ilp ja sähkövastus riittää.

Ostin toisen energiamittarin jotta saan sekä ilpin että varaajan kulutuslukemat ylös. Tosin ne vievät päivittäin melko tarkasti saman verran sähköä. Ilp käy koko ajan täysillä eli sen kulutus on luokkaa 27-28kWh/vrk ja varaaja vie noin 8-10kWh/vrk.

Hankin myös langattoman lämpömittarin kolmella lähettimellä. Yksi lähetin on ulkona, yksi autotallissa ja yksi pannuhuoneessa. Aiemmin öljyllä lämmitettäessä pannari oli kuin sauna, mutta nyt hukkalämpöä ei synny niin paljoa. Varaajasta ja kattilasta tulee kuitenkin sen verran lämpöä, että pienen kopin lämpötila näyttää näin kunnon pakkasillakin pysyvän yli 20 asteessa. Autotalli ei ole ilpin vaikutuspiirissä, mutta patterin ja kylmiön kompuran lämmöllä se pysyy reilussa 10 asteessa.

CIMG3693.JPG

Leluja
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli

Eilen illalla kello kymmenen aikoihin tuli ilpin pakkasraja vastaan. Mittarin mukaan ulkona oli pakkasta -18,5. Kun sisäyksikkö lakkasi puhaltamasta lämmintä, odottelin hetken aikaa ja käytin laitteesta kokonaan virrat pois ja laitoin uudestaan päälle. Ei auttanut. Kattilan 6kW vastus jaksoi pitää pattereiden menoveden vajaassa 40 asteessa, mutta se ei yksinään noin kovilla pakkasilla riitä pitämään taloa lämpimänä. Revin siis palovillat pois kattilan konvektio-osasta ja laitoin savukaasuohjaimet takaisin. Öljypoltin käynnistyi onneksi ongelmitta ja alkoi paahtaa kattilavettä kuumaksi.

Niin kauan kuin ilp toimii eli noin -20 asteeseen saakka, se riittää yhdessä 6kW vastuksen kanssa pitämään kämpän lämpimänä. Erillinen 1,5kW varaaja pitää käyttöveden kuumana. Mutta siinä vaiheessa kun ilpin pakkasraja tulee vastaan, täytyy ottaa öljy käyttöön.

Viimeisen 24 tunnin kulutuslukemat ovat omaa luokkaansa suhteessa aikaisempiin. Polttimen käyttötuntilaskurista arvioituna öljyä kului yön aikana noin 11 litraa eli energiaksi muutettuna noin 88kWh. Kun tähän lisätään kulutettu sähkö, saadaan talon kokonaiskulutukseksi 175kWh.

Sammutin yöllä ilpin kokonaan. Aamulla keli oli lauhtunut -8 asteeseen. Laitoin ilpin uudestaan päälle ja se toimii taas ok.

Arvioin syys-marraskuun kokonaiskulutuksia (sisältäen kaiken kulutuksen, myös käyttösähkön ja öljyn tuottaman energian). Nämä eivät ole ehdottoman tarkkoja arvoja, koska osaksi on käytetty lämmitykseen sähköä ja osaksi öljyä. Lisäksi sähkömittaria ei ole luettu aina tarkasti kuun vaihteessa. Joulukuun lukema on tarkka.

Kuukausi / Kokonaiskulutus / Kulutus/vrk / Lämmitystapa / Min / Max
syyskuu / 1900 / 63,3 / 6kW vastus / -1,2
lokakuu / 2340 / 75,5 / 6kW vastus/öljy / -4,4
marraskuu / 2450 / 81,7 / 6kW vastus/öljy/ilp / -11,3 / 6,2
joulukuu / 2181 / 70,4 / 6kW vastus/ilp/varaaja / -9,1 / 3,6
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Oulun pohjoispuoli

Ilpin pakkasraja tuli tänä talvena toisen kerran vastaan, päivä taisi olla keskiviikko. Enimmillään pakkasta on ollut -22,3. Öljy on avustanut ilpiä koko viikon. Tänä aamuna keli oli lauhtunut sen verran, että pistin öljypolttimesta virrat pois ja suntin kiinni. Nollakelillä ilp riittää lämmittämään kämpän (ja 80 litran varaaja lämmittää käyttöveden). Sääennusteen mukaan lauhoja ilmoja riittää ainakin tiistaille asti.

En ole jaksanut enää ottaa kulutuslukemia päivittäin ylös, koska eri osa-aluiden kulutukset tietää jo muutenkin melko tarkkaan: käyttösähköön menee 20-25kWh vuorokaudessa, ilp vie noin 26-28kWh/vrk ja lämminvesivaraaja vajaat 10kWh/vrk. Lisäksi tulee 6kW sähkövastuksen tai öljyn kulutus, riippuen lämpötilasta.

Talon edelliset asukkaat kertoivat lämmitykseen kuluneen 2000 litraa öljyä vuodessa. Aiemmin ajattelin, että he arvioivat lukeman reippaasti alakanttiin. Tänään laskin öljypolttimen käyttötuntilaskurin perusteella vuosikulutuksen (uusi poltin oli asennettu keväällä 2005) ja sain tulokseksi 2200 litraa vuodessa. Eli yllättävän vähän. Ensi juhannuksen tienoilla nähdään, kuinka paljon meillä on kulunut vuodessa lämmitykseen sähköä/öljyä.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Ilp lämmitti taloa taas yksinään reilut neljä päivää. Keskiviikkona iltapäivällä töistä tullessani pakkasta oli -12, jolloin pistin öljypolttimeen virrat päälle. Pakkanen kiristyi niin, että ilp sammutti itsensä automaattisesti kolmannen kerran tammikuun aikana. Vuorokauden ajan pakkanen pyöri -20 asteen tuntumassa eli ilpistä ei ollut mitään apua.

Tänä aamuna sammutin öljypolttimen, kun lämpömittari näytti -7. Sääennusteen perusteella oli tarkoitus pärjätä pelkällä ilpillä ainakin ensi torstaille asti. Nyt pakkasta on jo -10, eli jos keli tästä vielä kylmenee niin tarvitaan taas öljyä tai sähkövastusta avuksi.

Silloin kun talo lämpiää pelkällä ilpilla, kokonaiskulutus on luokkaa 60-65kWh/vrk. 14-17.1. kun pakkasta oli -6- -21 astetta, keskikulutus oli sähköenergiaksi muutettuna 147,4kWh/vrk. Jos pelkkä ilp pystyisi tuottamaan talon tarvitseman lämpöenergian vielä -20 asteen tuntumassa esim. kahden copilla, vuorokausisäästö olisi huomattava.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Tammikuussa kului sähköä 2071kWh ja öljyä 125,4 litraa. Kokonaiskulutus oli siis sähköenergiaksi muutettuna noin 3074kWh, keskimääräinen vuorokausikulutus oli 99,2kWh.

Ilp puhalteli maksimiteholla koko kuukauden, lukuunottamatta kolmea päivää jolloin se sammutti itse itsensä kun pakkanen kiristyi -20 asteeseen.

Bauhausissa sattui silmään halpoja lämpöpuhaltimia hintaan 14€/kpl. Ostin niitä kolme, ajatuksena avittaa pakkasella puhaltimilla ilpiä ettei tarvitse heti pattereita lämmitellä öljyllä tai sähkövastuksella. Laitteessa voi valita tehoksi 1000W, 2000W tai pelkän puhalluksen. Käytännössä puhallin pitää kuitenkin sen verran ääntä, ettei sitä voi käyttää oleskelutiloissa tai makuuhuoneissa. Yhden puhaltimen jätin sisälle työ/vierashuoneeseen jossa kukaan ei nuku tai oleskele jatkuvasti, kaksi muuta vein autotalliin odottamaan sopivaa käyttötarkoitusta.

CIMG3772.JPG

14 euron lämpöpuhallin
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Helmikuussa kului sähköä 1548kWh ja öljyä 178,2 litraa. Kokonaiskulutus oli siis sähköenergiaksi muutettuna noin 2974kWh, keskimääräinen vuorokausikulutus oli 106,2kWh. Ilp oli kuun puolenvälin kovilla pakkasilla muutaman päivän kokonaan pois päältä.

Soitin sähköyhtiöön ja muutin vuosikulutusarvion 8000kWh -> 20000Kwh. Aiempi arvio perustui öljylämmitykseen. Ilpin ja varaajan hankinnan jälkeen sähkönkulutus on tietenkin kasvanut huomattavasti.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Maaliskuussa kului sähköä 1677kWh ja öljyä 70,4 litraa. Kokonaiskulutus oli siis sähköenergiaksi muutettuna noin 2240kWh, keskimääräinen vuorokausikulutus oli 72,3kWh. Ilp lämmitti taloa yksinään kahden viikon ajan, mutta loppukuusta pakkanen kiristyi niin että öljyä tarvittiin taas avuksi ja tulipa muutaman kerran ilpin pakkasrajakin vastaan. Aurinko paistaa etelänpuolen ikkunoista jo sisälle niin että usein päiväsaikaan ei tarvitsisi välttämättä pitää lämmitystä ollenkaan päällä.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Huhtikuussa kului sähköä 1265kWh ja öljyä 28,6 litraa. Kokonaiskulutus oli siis sähköenergiaksi muutettuna noin 1494kWh, keskimääräinen vuorokausikulutus oli 49,8kWh. Öljyä ei enää olisi muuten tarvittu ilpin avuksi lämmitykseen, mutta takkahuone oli vieraiden käytössä muutaman päivän ajan jolloin ilpiä ei voinut pitää päällä. Ilp on ollut jo suurimmaksi osaksi päivisin kokonaan sammutettuna, mutta öisin on vielä lämmitystä tarvittu.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Toukokuussa kului sähköä 1141kWh ja öljyä nolla litraa. Keskimääräinen vuorokausikulutus oli 36,8kWh.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Kesäkuussa kului sähköä 971kWh ja öljyä nolla litraa. Keskimääräinen vuorokausikulutus oli 32,4kWh. Nyt on reilun viikon verran ollut niin lämmintä, että ilp on ollut kokonaan pois päältä. Aiemmin lämmitystä tarvittiin lähinnä öisin, jolloin ulkolämpötila on laskenut alimmillaan +1 asteeseen.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Heinäkuussa kului sähköä 914kWh ja öljyä nolla litraa. Keskimääräinen vuorokausikulutus oli 29,5kWh. Tällä viikolla otettiin kylmiö pois käytöstä ja tilalle hankittiin A-energialuokan jääkaappi. Vaikutus sähkönkulutukseen nähdään elokuun aikana.
 

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Tuomasn: Oletan, että sulla on noissa kulutuksissa mukana myös tuo käyttösähkö, noin 700kWh/kk?

Keräilen tässä taulukkoa eri hahmojen ilmoituksista ja katson, että ovatko kulutusten muutokset samassa linjassa kuukausitasolla.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Kyllä, kyseessä on kokonaiskulutus eli mukana on myös käyttösähkö.
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Elokuussa kului sähköä 839kWh ja öljyä nolla litraa. Keskimääräinen vuorokausikulutus oli 27,1kWh. Kylmiön poisto on vähentänyt sähkönkulutusta noin 2-5kWh/vrk. Talvella kylmiön koneisto lämmitti autotallia ja nyt uuden lämmityskauden alkaessa talliin täytyy todennäköisesti laittaa lämpöpuhallin eli lopullinen hyöty voi olla +-0.

Juhannuksen tienoilta lähtien eli noin 2½ kuukautta on pärjätty ilman ilpiä tai muutakaan lämmitystä. Syyskuun aikana täytyy varmaan käynnistellä ilpiä uudestaan jos/kun kelit kylmenee.
 

Sammypiru

Vakionaama
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Tuomasn sanoi:
Elokuussa kului sähköä 839kWh ja öljyä nolla litraa. Keskimääräinen vuorokausikulutus oli 27,1kWh. Kylmiön poisto on vähentänyt sähkönkulutusta noin 2-5kWh/vrk. Talvella kylmiön koneisto lämmitti autotallia ja nyt uuden lämmityskauden alkaessa talliin täytyy todennäköisesti laittaa lämpöpuhallin eli lopullinen hyöty voi olla +-0.

Juhannuksen tienoilta lähtien eli noin 2½ kuukautta on pärjätty ilman ilpiä tai muutakaan lämmitystä. Syyskuun aikana täytyy varmaan käynnistellä ilpiä uudestaan jos/kun kelit kylmenee.

Kun kylmiö kytkettiin pois, niin vähensi tuota ~700kWh kuukausittaista käyttösähkönkulutusta? Olisiko vähenemä 100 kWh/kk lähellä oikeaa?

Eli jatkossa kokonaissähkönkulutuksestasi vähennetään käyttösähköä 600 kWh entisen 700 sijaan, hyväksytkö?
 

Dippa

Vakionaama
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

kylmiö myös lämmittää taloa koko sen syömän energiamärän verra
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Sammypiru sanoi:
Kun kylmiö kytkettiin pois, niin vähensi tuota ~700kWh kuukausittaista käyttösähkönkulutusta? Olisiko vähenemä 100 kWh/kk lähellä oikeaa?

Eli jatkossa kokonaissähkönkulutuksestasi vähennetään käyttösähköä 600 kWh entisen 700 sijaan, hyväksytkö?

Hyväksyn.

Dippa sanoi:
kylmiö myös lämmittää taloa koko sen syömän energiamärän verra

No shit Sherlock? Saman asianhan kirjoitin jo:
"Talvella kylmiön koneisto lämmitti autotallia ja nyt uuden lämmityskauden alkaessa talliin täytyy todennäköisesti laittaa lämpöpuhallin eli lopullinen hyöty voi olla +-0."
 

Dippa

Vakionaama
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

ok. kannattaa siis ilmeisesti lukea kokonaan ennen kirjoittelua. toisaalta kommentointi on niin mukavaa.. ;D
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Syyskuussa kului sähköä 1068kWh ja öljyä nolla litraa. Keskimääräinen vuorokausikulutus oli 35,6kWh. Ilp on ollut taas toiminnassa kuun alkupuolelta asti. Öljykattilan 6kW sähkövastus oli päällä kaksi päivää, kun takkahuone oli vieraiden käytössä ja ilpiä ei voinut pitää öisin päällä. Eilen laitoin autotalliin lämpöpuhaltimen kun kylmiön koneisto ei enää lämmitä tallia. Tehoksi valitsin 1kW ja termostaatin säädin niin, että lämpötila on siellä nyt 14 asteen luokkaa.
 

wattis

Pumpusta ottaa
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Mielenkiintoista verrata tätä kulutusseurantaa omaan, koska n. samankokoiset talot samalla alueelle ja toinen perustuu ILP:n säästöihin ja toinen VILP:n.

Tuomasn, se mikä pisti silmään oli meidän kulutusten samankaltaisuus keväällä/syksyllä, mutta kun tulee kylmät kelit sinulla näyttää menevän selkeästi enemmän (kun öljy tulee mukaan). Mistähän tuo johtuu? Tuntuis että lukemat pitäisivät olla samankaltaiset myös pakkasilla, olisiko niin että öljypolttimen hyötysuhde on mennyt heikoksi?

Näyttäisi että joulu - tammikuussa sinulla voisi olla nipistettävissä lähes 500kWh/kk? Toinen selitys voi tietenkin olla että Sanyo VILP:n COP ei juuri muutu, olipa 0C tai -20C (tämä kyllä piti aika hyvin paikkansa ainakin tuolla 4,5kW laitteella).
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Uusi talo vs. 30v vanha, lattialämmitys vs. patterit, leivinuuni vs. takka, jne. Monia eri syitä joista erot voivat johtua.

Kattila, poltin ja säiliö on uusittu tällä vuosituhannella. Suutin on vaihdettu vuosi sitten. Eli hyötysuhteessa tuskin on mitään vikaa, mutta vanhan talon lämmittäminen kovilla pakkasilla vaatii paljon energiaa. 500kWh/kk vähennys talvikuukausina on utopiaa.
 

R-410A

Aktiivinen jäsen
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Kohta "Tuomasn" ilp ongelmia

Sinun ongelma ”jyryytykseen” on varmaan kiinnitys tiiliseinään ja lyhyt putkipituus.

Itselläni oli samat ongelmat asentajan vakuuttelusta huolimatta, nimenomaan pakkasella aivan kun diesel Scania olisi käynyt tyhjäkäynntiä viereisellä kadulla.
Katso linkin, ensimmäinen kuva, tässä ulkoyksikkö on vielä kiinni tiiliseinässä.
Kunnes kaivoin maata routarajan alapuolelle ja laitoin ruostumattomat putket mitaten valuun.
Käänsin ulkoyksikön kannakkeet ja pulttasin kiinni putkiin. Kannakkeet on noin 2,5 cm irti seinästä ulkoyksikkö noin 15 cm.
Jyrinä on tiessään!
http://koti.mbnet.fi/dqvist/ilp/R-410A/

Olen asentanut myös viemäröintiin itserajoittuvan sulatuskaapelin termostaatin taakse, kytkeytyminen on + 3° C.
Alla on kyllä myös palju ohitiputusta varten.

Muuten jos olen oikein ymmärtänyt niin itserajoittuva sulatuskaapeli kuluttaa virtaa vain,
kun kaapeli on kylmä (saatta silti aina olla pieni kulutus kun virta on kytkeytynyt päälle ).
Vastusmateriaali supistuu avaten lukuisia virrankulkuteitä ydinmateriaalissa olevia hiilikiteitä pitkin, ja sen teho muuttuu jatkuvasti ympäristöolosuhteiden mukaan, eli se pyrkii pitämään johdinlämpötilansa vakiona. Kaapelin kuluttama teho ei ole koko matkaltaan sama, minun tapauksessa maan alla, lämpimissä kohdissa olevan kaapelin vastusmateriaali laajenee ja sähköisten teiden määrä vähenee. Seurauksena on suuri vastus, joka taas saa aikaan lämmönluovutustehon alenemisen.

Ps mielestäni melko edullinen ( 275 € + työ ) kokeilu ainakin sitten jos öljyn hinta pompahtaa äkkiä ylös, pistetään hampaankoloon muistiin!
 

wattis

Pumpusta ottaa
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Joo todennäköisesti erot syntyvät talojen eristävyydestä, kylmemmällä ero vaan tulee selvemmin esiin kun lämmöntarve kasvaa kovasti.

Noilla pienillä plus keleillä ILP jaksaa tehdä todennäköisesti suuremmalla COP:lla lämpöä kuin VILP ja se selittää kulutusten samankaltaisuuden n. 5-10 asteessa.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

wattis sanoi:
Noilla pienillä plus keleillä ILP jaksaa tehdä todennäköisesti suuremmalla COP:lla lämpöä kuin VILP ja se selittää kulutusten samankaltaisuuden n. 5-10 asteessa.

Suurin tekninen syy lienee se että ILP on pistemäinen lämpölähde eikä ulotu joka paikkaan kutenn VILP tekee?
 
T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Lokakuussa kului sähköä 1903kWh ja öljyä nolla litraa. Keskimääräinen vuorokausikulutus oli 61,4kWh.
 
Ylös Bottom