Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2

T

Tuomasn

Vieras
Vs: Sanyo SAP-93EHN / omakotitalo 200m2 / Haukipudas

Marraskuussa kului sähköä 1899kWh ja öljyä 2,2 litraa. Kokonaiskulutus oli siis sähköenergiaksi muutettuna noin 1917kWh, keskimääräinen vuorokausikulutus oli 63,9kWh. Öljypoltinta testasin vain että se toimii ja patterit lämpiävät ettei talvipakkasilla tule ikävää yllätystä. Edellisen kerran öljyä on polteltu viime huhtikuussa.

Viime viikolla sähkömittari vaihdettiin etäluettavaan malliin eli nyt päästään arvio- ja tasauslaskuista eroon.
 

Tuomasn

Tulokas
Reilut kymmenen vuotta on kulunut edellisestä kirjoituksesta, joten lienee aika taas vaihteeksi päivitellä lämmityskuulumisia.

Vuonna 2008 asennettu Sanyo SAP-93EHN on edelleen käytössä ja toimii. Jonkin verran sisäyksikkö pitää ylimääräistä mekkalaa ja pumppu on nykyään lähinnä viilennyskäytössä kesähelteillä. Ainoa huolto vuosien aikana on ollut sisäyksikön suodattimien imurointi. Samana vuonna hankittu Opal 80l lämminvesivaaraja repesi neljän vuoden käytön jälkeen ja pitkään käyttövettä lämmitti ainoastaan kattilan kierukka kunnes viime vuoden alussa asensin pannuhuoneen seinälle Jäspin 100l varaajan.

Kymmenen vuotta sitten taloon tuli koneellinen ilmanvaihto. Painovoimainen väistyi iv-koneen ja tulo- ja poistoputkien asennuksen tieltä.

Vuosien aikana taloa on lämmitetty vaihtelevasti Jäspi Eco 17 Lux kattilalla öljyllä tai 6kW sähkövastuksella. Kustannuksiltaan lämmitystavoissa ei ole ollut juuri eroa. Koronaepidemian alkaessa öljyn hinta laski voimakkaasti, mutta säiliö oli tietysti täynnä vanhaakin öljyä ja hinta palasi takaisin entiselle tasolle.

Kun ELY-keskus alkoi tarjota avustusta öljylämmityksestä luopumiseksi, aloin myös itse miettiä mahdollista luopumista öljystä kokonaan. Pyysin paikalliselta yrittäjältä tarjouksen vilp-paketista, mutta Mitsubishin Ecodan oli asennuksineen niin kallis että hankinnassa ei ollut mitään järkeä. Avustusrahan jälkeenkin kaikki kustannukset huomioiden maksettavaa olisi vielä itselle jäänyt yli kymppitonni.

Alueella olisi mahdollista liittyä myös kaukolämpöön ja tietenkin maalämpö olisi yksi vaihtoehto, mutta kustannusten valossa nekään eivät tunnu mielekkäältä. Kaikki öljylämmityksen komponentit on uusittu tällä vuosituhannella, viimeisimmin öljypoltin meni vaihtoon neljä vuotta sitten. Öljylläkin olisi siis laitteiden suhteen voinut lämmittää taloa vielä seuraavat 20 vuotta.

Lopputulos oli se, että öljystä siirryttiin pelkkään suoraan sähkölämmitykseen. Laitoin alkuvuodesta öljypolttimen päälle, jotta sain säiliöstä poltettua öljyt loppuun. Vappupäivänä poltin lopetti tohinan ja aloitin autotallin perälle asennettun öljysäiliön purkamisen. Aluksi purin laudasta ja kaksinkertaisesta kipsilevystä rakennetun kopin, jolla öljysäiliö oli palo-osastoitu. Sitten leikkasin peltisen valuma-altaan etupuolen auki, irroitin tai katkaisin säiliön putket ja heivasin muovisen säiliön ulos tallista.

20210502_130511_small.jpg


Paikallinen säiliöhuolto haki säiliön pihasta, puhdisti ja toimitti kierrätykseen ja kirjoitti todistuksen käytöstäpoistosta. Itse vein pilkotun valuma-altaan ja putket metallikeräykseen.

20210502_163112_small.jpg


Lopuksi purin öljypolttimen ja savukaasuohjaimet kattilasta ja täytin tulipesät uretaanilevyllä ja villalla. Öljypoltin uusine suodattimineen ja 40l polttoöljyä varakanistereissa löysivät uuden kodin naapurista nimellistä korvausta vastaan. Öljylämmityslaitteilla ei ole enää mitään jälleenmyyntiarvoa, mutta sainpa ne kuitenkin nurkista pois.

Jo aiemmin keväällä teetin paikallisella sähkölaitoksella pääsulakkeiden muutoksen 25A -> 35A. Varsinkin öljystä luopumisen jälkeen kuormaa on niin paljon, että 25A sulakkeet eivät enää riitä. Kertaluonteisten muutoskustannusten lisäksi perusmaksu nousee muutaman kympin vuodessa.

Kokemusta öljykattilan 6kW sähkövastuksen riittävyydestä talven pakkasilla on kertynyt yli kymmenen vuoden ajalta. Kun käyttövesikierukka on kokonaan ohitettu eli kattila lämmittää ainoastaan patterikiertoa, sähkövastuksen teho riittää talvella aika hyvin. Jos talvella on pitempiä jaksoja -25c kylmempiä kelejä, vastus ei yksinään riitä pitämään taloa lämpimänä. Ostin kolme kappaletta 2000W seinälle asennettavia puhaltimia lisälämmönlähteiksi kireimpiä pakkasia varten. Yhden asensin sisälle taloon, yhden talon yhteydessä olevaan autotalliin ja yksi jäi varalle.

Tämän kevään kustannukset (sulakemuutos, säiliön poisto, lämpöpuhaltimet) on aika lailla tasan tonni. Maaliskuussa tehdyllä avustushakemuksella tukea saa 2500€, jos rahaa on vielä potissa kun hakemus pääsee käsittelyyn asti. Asentelemalla vaikka itse jonkinlaisen vilpin kattilan kylkeen avustusta olisi voinut hakea 4000€, mutta tässä vaiheessa omaa motivaatiota askarteluun ei löytynyt ja asennusliikkeiden hinnat ovat karanneet pilviin.

20210528_104233_small.jpg


Öljykattila jää nyt toimimaan vastuksen avulla pelkkänä sähkökattilana ja lämmittää ainostaan patterikiertoa, apuna tarvittaessa lämpöpuhaltimet. Käyttövesi kuumennetaan varaajassa.

Olen muutokseen tyytyväinen. Autotalliin vapautui reilusti tilaa kun öljysäiliöstä päästiin eroon. Olisin vaihtanut öljylämmityksestä kokonaan sähköön jo neljä vuotta sitten, jos olisin tiennyt että öljypoltin oli hajalla eikä kyse ollut säiliön tyhjenemisestä. Ehdin tilata säiliön täyteen öljyä, ennen kuin syksyllä lämmityskauden alkaessa selvisi että öljypoltin oli rikki. Sillä ei nyt tässä vaiheessa kustannusten suhteen ole enää merkitystä.

Tähän mennessä lämmityskustannusten suhteen ei ole ollut isoa eroa öljyn ja sähkön välillä. Öljyn hinta on jonkin verran vaihdellut, sähköenergian hinta taas on lyöty aina kahdeksi vuodeksi lukkoon määräaikaisella sopimuksella. Onneksi paikallinen pieni sähköyhtiö on vielä pitänyt vielä siirtohinnat järkevällä tasolla. Sähköä käytettäessä kattilan lämpötilaa ei ole tarvinnut nostaa niin korkeaksi kuin öljyllä, jolloin periaatteessa lämpöhäviöt ovat saattaneet olla hieman pienemmät. Tätä kirjoittaessa Nesteen laskuri näyttää polttoöljyn hinnaksi jo lähes 1€/litra, eli jos polttonesteiden hinnannousu jatkuu tätä nykyistä tahtia niin öljystä sähköön siirtyminen saattaa pelkkien käyttökustannustenkin valossa olla kannattavaa.

Voi olla, että tulevaisuudessa päivitän järjestelmää asentamalla monoblock-vilpin. Kattilan vesitilavuus toimisi puskurivaraajana, kierukka ja vastuskin on kattilassa. Erillinen käyttövesivaraajakin on jo valmiina. Toistaiseksi nyt kuitenkin mennään ainakin tuleva talvi tällä nykyisellä lämmitysjärjestelmällä ja katsotaan tilannetta uudestaan aikaisintaan vuoden päästä.
 

Tuomasn

Tulokas
Joo, periaatteessa vanha ilp Sanyo SAP-93EHN on edelleenkin toimintakuntoinen, mutta lähinnä jäähdytyskäytössä. Sen verran on nyt kokemusta ilpistä, että kyllä tulevat lämmitysjärjestelmän päivitykset tulevat perustumaan tuohon patterikiertoon eli lähinnä kyseeseen tulee vilp.
 

Tuomasn

Tulokas
Katsotaan mitä seuraavat kymmenen vuotta tuovat tullessaan, eli muista käydä lukemassa vastaus kysymykseesi kesäkuussa 2031.
 
Ylös Bottom