Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Mertmi

Jäsen
Tervehdys kaikille foorumilaisille!

Otsikon pumpulla lähdettiin hakemaan säästöä meidän sähkölaskuun. Talossamme on suorasähkölämmitys sähköpattereilla ja talo on rakennettu vuonna -85. Neliöitä 85 ja neljä huonetta. Ilmanvaihto on painovoimainen, jota on vauhditettu kylpyhuoneen ilmakanavaan laitetulla puhaltimella saunomisen, pyykinkuivatuksen ja kesäkuumien aikaan.

Laitevalintaa veivasin seuraavilla kriteereillä:

-hinta oltava edullinen, jotta takaisinmaksuaika tulee jollakin muotoa tolkulliseksi
-sisäyksikkö saisi olla järkevän näköinen
-lämpötilan mittaus kaukosäätimestä plussaa (Sanyossa on tämä)
-ulkoyksikön paino mahdollisimman suuri (näin ainakin foorumilta luin, että vaikuttaa käytännön tehokkuuteen)

Kelkka sitten kääntyi Sanyoon, vaikka kilpakumppaneina oli nimekkäitäkin merkkejä. Tämän nordic-mallin pakkasrajaa -20 on moitittu useaan otteeseen tuolla merkkikeskusteluissa, mutta kaikesta foorumikeskustelusta päätellen sen voi ohittaa, jos siitä ylipäätään tulee harmia. On kuitenkin selvää että kovalla pakkasella lämpöpumpun teho ei riitä koko huushollin lämmittämiseen ja toisekseen pitää pitää mielessä että tämä on edelleenkin lisälämmönlähde.

Taustatietoina kerrottakoon, että aion tehdä sähkökulutuksen vertailuja aiempiin lukemiin. Käytännössä olen lukenut kerran kuussa huoneiston kwh-mittarin toukokuusta 2009 lähtien. Näinollen saadaan jotakin vertailu lukemia sähkönkulutuksista jo tulevan talven aikana kuukausitasolla. Nyt kun pumppu on asennettu, luen mittarin tässä kuunvaihteessa ja ensimmäinen vertailujakso on siis lokakuu. Sähkönkulutukseen vaikuttavina seikkoina on tietenkin huoneiston asukkaiden elintavat. Huonelämpötiloina on pidetty makuuhuoneissa noin 20 ja muissa tiloissa 21. Pesuhuoneessa on talvisaikaan pääsääntöisesti noin 23 astetta. Käytännössä olohuoneen ja keittiön lämpötila nousee arki-iltana itsekseen esim. perheen kotiin tultua asteesta kahteen. Perheemme koostuu kahdesta aikuisesta ja yhdestä 2-vuotiaasta muksusta, lisäksi on tulossa perheenlisäystä vuodenvaihteessa. Käyttövesi lämpiää omalla lämminvesivaraajalla. Juoksevan vuoden sähkön kulutus on 14284kWh (jakso: elokuu 2009 elokuu 2010).

Ensivaikutelma pumpusta on positiivinen. Laite on nyt lämmitellyt nämä vähäiset lämmöntarpeet ja olohuoneen patterit on napsuteltu kiinni pakkasia odotellessa. Muksun huoneessa on jokatapauksessa patteri päällä, kun se tuppaa koisaamaan ilman peittoa ja ovikin on monesti kiinni. Asunnon lämpötilaerot tasaantuivat muutamassa tunnissa verrattuna aiempaan. Sisäyksikkö laittaa selkeästi ilman kiertämään. Seuraavana iltana kämppä muuttui saunamaiseksi. Ehkäpä osaltaan vaikutti ulkolämpötilan nousu yli 15 asteen ja toisekseen hieman oma tottumattomuus pumpun säätöön. Nappasin sitten pumpun pois päältä illaksi, kun saunaakin lämmiteltiin ja tuntui mökissä tarkevan turhankin hyvin. Käytännössä tämä meidän talo on ollut sellainen, että ulkolämpötilan laskiessa alle 15 celsiusasteen on jo pitänyt laittaa muutamia pattereita päälle. Nämä seikathan ovat kovin yksilöllisiä. Tiedän joidenkin tuttavien asunnoissa olevan vielä niin lämmintä, että pitää tuulettaa liikaa lämpöä pois. Illan tullen laitoin pumpun pyynnin 19 asteeseen ja vaikuttaisi siltä, että laite on tyytynyt tämän päivän aikana kierrättämään ilmaa pienellä puhalluksella. Toistaiseksi aikomus on mennä automaattisäädöillä. Kaukosäädin lämmönmittauksineen on sijoitettu olohuoneeseen. Sisälämpötila on nyt 21 astetta, kun ensimmäisinä käyttöiltoina se hyppäsi 23 asteeseen. Ärhäkkä aloitus oli ainakin. ;D

Senverran täytyy vielä mainita, että sisäyksikkö näytti kovin pieneltä muihin verrattuna siellä kaupoissa katellessa. Perskuta nyt kun se on survaistu tuonne seinälle, niin ei tuohon olisi yhtään isompaa laitetta kaivannutkaan. Ihan tarpeeksi iso möllykkä on tämäkin.

Tässä pohjakuva, jossa punaisella sisäyksikön sijainti. Pohjakuvassa onkin vielä yksi virhe, eli olohuoneen ja keittiön välinen seinä on poistettu. Näin siis keittiö ja olohuone ovat samaa tilaa.

pohjakuva+copy.jpg


Tässä kuva sisäyksiköstä.

sisayksikko-web.jpg


Sisäyksikön sijanti on mielestäni oikein oivallinen, koska ihan jo oviaukoissa seisoskellessa huomaa ilmavirran kulkevan myötäpäivään olohuoneen pariovista sisään, siitä keittiöön ja keittiöstä taas käytävään. Toisaalta taasen ilmavirta kulkee vasemmalle menevää käytävää oikein mukavasti makuuhuoneisiin, kunhan vaan ovet on auki.

Ulkoyksikkö sijoittuu tuonne pohjakuvassa vasemmalle ulkoseinälle alakulmaan. Kaasuputket ja sähköt on vedetty vintin kautta ja kondenssivesiputken tulen johtamaan wc:n lavuaarin viemäriin eteisen ja WC:n väliseinän sisällä, jahka tässä kerkeän. Asialla nyt ei ole mitään paniikkia, kun jäähdytystä ei tarvitse vähään aikaan. ::)
 

jarip

Vakionaama
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Joo, tuo on hyvä homma, että ilman saa tekemään lenkin huoneissa. Tuossa paikassa se ei liiemmin taida häiritä nukkujia, eikä telkkarinkatselijoita. Kannattaisi laittaa heti alkuun joku energiamittari pumpun syöttöön, niin näkee miten ja milloin pumppu kuluttelee. Siitä on hyötyä, mikäli säästöjä ei alakkaan ilmenemään ja pitää lisätä kuormaa.

Kokeile nyt ihan alkuun, minne asti puhku riittää ja sitten lisäile pattereita peliin, kun pumppu alkaa hyytymään pakkasella. Yleensä se riittää yksinään pitkälle yli -10 pakkasille. Toki ipanoiden huoneessa voi olla pieni peruslämpö päällä, jos arveluttaa.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Joo, hyvin hyrisee ja on mielestäni melko hiljainen kaveri. Välillä olen kuulostellut, että sataako ulkona? Suunnilleen sillä tasolla äänet on olleet, no toisaalta eipä tuo näillä keleillä vielä paljoa tee töitä. Tänään ulkolämpötilat on pyörineet aamun 1:stä asteesta tuonne päivän 8 asteeseen. Ulkoyksiön alle näkyy lorottelevan jo vettä kummasti. Veden keruu hoituu rakennuspaljun avulla. Talvella sitten jääharkkoja valetaan tolla paljulla. :D

Lämpöpumpun energian mittaukseen hommasin Din-kiskoon kiinnitettävän kilowattituntimittarin. Tämä tuntui luontevimmalta ratkaisulta, koska tuolla sähkökeskuksella on jo yksi lisäkotelo, jossa on sopivasti tyhjä paikka. Toisaalta sähkönsyöttö on tehty kiinteästi suoraan sulaketaulusta ilman pistorasiaa, joten tommosen irrallisen mittarin laitto ei onnistuisi muutenkaan ilman sähkömiehen käyntiä.

Patterit on olleet nyt kiinni, paitsi muksun huoneessa. Hyvin on tasaisesti 21 astetta kaikissa huoneissa, paitsi käytävässä vähän lämpimämpää. Kaukosäätimestä pyynti 21 astetta. Toistaiseksi kaken paikka vaikuttaisi antavan huonelämpötilan suoraan oikein. Saas nähdä, jahka kelit viilenee.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Missä tuo kauko-ohjain sijaitsee?
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

janti sanoi:
Missä tuo kauko-ohjain sijaitsee?

Pohjakuva on nyt päivitetty. Siellä tämänhetkinen kaken sijainti ja myöskin tuo olohuoneen ja keittiön välinen "oviaukko" lisätty.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Sanyo on puhissut mukavasti ilman mitään ihmeellisyyksiä. Kaukosäätimessä pyynti on 21 ja se on käytännössä myöskin ollut tasaisesti kaikissa sen vaikutuspiirissä olevissa huoneissa lukuunottamatta tuota eteistilaa. Eteisessä on luonnollisesti ollut kuumempaa. Lämpö jakautuu yllättävän tasaisesti huoneisiin, joten sisäyksikön sijainti vaikuttaa onnistuneelta. Olen havainnut, että uuniruokia tehtäessä keittiöön ei pakkaudu ylimääräistä lämpöä samaan tapaan kuin ennen.

Tein pientä laskelmaa vajaan kuukauden sähkönkulutuksen perusteella. Laskin nyt lokakuun -09 ja lokakuu -10 keskimääräisen päiväkulutuksen ja lämpöpumpun kuluttaman sähkön perusteella hyötysuhteeksi 2,77. Pumppu on pyörinyt suuren osan ajasta katkokäyntiä. Näyttää siltä, että nollakeleillä ja pikkupakkasella pumppu lämmittää jatkuvasti. Mikäli olen oikein käsittänyt, niin hyötysuhde paranee, kun päästään katkokäynniltä pois. Saas nähdä.

Lokakuussa saavutettu sähkönsäästö riippuu nyt laskentatavasta, vertaanko samanlaiseen asuntoon yhtiössä vai viimevuoden omaan kulutukseen. Sain laskentatavasta riippuen tulokseksi 30...45euroa. Ihan mukava alku. Kuukauden päästä sitten saan uusia lukemia.

Edit: oli kömmähdys tuolla excel-kaavoissa ja olin saanut hyötysuhteeksi hölynpölyä (oli 1,3 kun oikea arvo 2,77).
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Kirjoittelenpa taas jotakin epätieteellistä tänne. Lämpöpumpun keskimääräinen sähkön kulutus vuorokautta kohden on kasvanut nyt marraskuun aikana. Kävin huvikseni lukemassa asunnon mittarinkin. Laskin nyt 17 vrk lukemat nyt kuluvalta marraskuulta ja vertasin niitä viimevuoden marraskuun vrk-kulutukseen. Excel-kaavioni tyrkkäsi lämpöpumpun hyötysuhteeksi 3,04. Hattuvakiolla heittämäni arvio hyötysuhteen parantumisesta katkokäynnin vähetessä taitaa olla oikean suuntainen. Nyt tosin taas on semmonen +2 röppökeli, että pumppu pääsee helpolla ja tyytyy välillä ainoastaan kierrättämään ilmaa kämpässä.

Tässä oli käymässä vieraita ja tuvassa oli 12 henkeä läsnä. Ennen vieraiden saapumista sähköuunissa oli laatikkoruokaa, paistia ja vieläpä leivonnaisiakin kypsymässä. Sähköuuni puhkui kyökkiin hukkalämpöä neljän tunnin ajan. Ennen lämpöpumpun hankintaa tuollainen uunin käyttö olisi nostanut keittiön lämpötilan helposti 25 asteeseen. Lisäksi vielä vieraiden läsnäolo nosti tyypillisesti olohuoneen ja keittiön lämpötilaa useilla asteilla. Lämpöpumpun myötä ei tullutkaan tuollaista lämpöpiikkiä. Olohuoneen ja keittiön lämpötila pysyi nätisti yhdestä kahteen astetta yli pyynnin, eli käytännössä 22-23 astetta. Lämpöpumppu käytännössä tyytyi puhaltelemaan lämpimän ilman liikkeelle olohuoneesta ja keittiöstä muihinkin huoneisiin. Eipä voi kun kehua tätä laitetta. ;D

Täytyy vielä senverran mainita, että lämpöpumpun säätöihin tms. ei ole tarvinnut kajota lainkaan, mitä nyt suodattimien imuroinnin ajaksi sammutin laitteen. Pyynti on 21, käytännössä olohuoneessa on ollut 20...22 astetta. Ulkolämpötilat ovat pyörineet +8...-7 välillä.
 

jarip

Vakionaama
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Aika hyvin tuntuu toimivan. Nuo edellisten vuosien kulutukset kuukausitasolla on hieman hankalia verrattavia, eikä ainakaan mitään COP-lukemaa voi siitä heittää. Riippuu niin keleistä. Vuosikulutus antaa sitten enemmän tietoa, varsinkin usean vuoden mittaukset. Viime talvi oli poikkeuksellisen kylmä ja tuo alle 15000 kWh on siihenkin aika pieni kulutus. Toki paritalossa osa lämmöstä "varastetaan" naapurilta, vaikka molemmat hyötyvät yhteisestä sisäseinästä.

Jos maltat antaa pumpun tehdä vielä pakkasillakin itsekseen hommia, saatat päästä 10000 kWh-lukemille. Toki lämpöjä pitää laittaa päälle, jos muuten ei meinaa tareta, mutta aluksi sekin maltillisesti. Paukkupakkasilla taitaa mennä ihan normilämmityksiksi, kun sanyo mahtaa mennä levolle? Tärkeintä on kuitenkin maksimoida pumpun tuotos.

Noissa mittareiden seurailuissa on semmoinen efekti, että kulutus yleisesti saattaa lähteä laskuun eikä kaikki ole pumpun ansiota.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Kelien pysytellessä -2...-12 huomasin ettei lämpöpumppu tajuakaan huonelämpötilan putoamista ja todellinen lämpötila jäi alle pyynnin olohuoneessa (ulkolämpötila -8, pyynti 21, toteutunut 20). Siirsin kaukosäätimen lähemmäksi ikkunaa. Samaan aikaan rouva alkoi valittelemaan, että asunto on kolkon tuntuinen. Kieltämättä 20 astetta tuntui aika viileältä. Nostin siis pyynnin 22 asteeseen. Kaken siirto auttoi siinämäärin, että huonelämpötila olohuoneessa onkin ollut aamuisin 22 ja työhuoneessa on nyt pysynyt 21:ssä. Vanhempien makuuhuoneen lämpötila nousi melko rajusti. Makkarin oven läheisyydessä oleva mittari kertoo 23 ja kun sen siirtää lähemmäksi nukkumapaikkaa, sieltä löytyy vähän yli 20. Näyttä siltä, että pumpun joutuessa tekemään enempi töitä, puhallusnopeuden nousu parantaa lämmön siirtymistä makuuhuoneeseen.

Kaiken kaikkiaan Sanyossa on puhti riittänyt hyvin. Pyynnin nosto on lisännyt asumismukavuutta, mitä nyt viime lauantaina vieraiden käydessä isäntä itse hikoili olohuoneessa t-paidassa 23 asteen lämpötilassa, kun huonelämpötila kipusi valojen yms. nostaman lämpötilan takia. Pakkasta on ollut muutamaan otteeseen jopa -12 ja patterit edelleenkin omassa huoneessa alennetulla säädöllä 16 asteessa ja tytön huoneessa 21:ssä. Vilukissa vieraiden vuoksi viikonloppuna työhuoneessa (vierashuone) laitoin patterin päälle yöksi, koska he halusivat yksityisyyttä ja sulkivat oven perässään. Oman makkarin ovea on pidetty auki ja käytävältä tulee lämmintä välillä turhankin rajusti, joten olen säätänyt huoneen lämpötilaa tarvittaessa ovea pienentämällä. Totesinkin käytännössä, että jos talossa on enempi populaa paikalla ja valoja yms. päällä, on helpointa pudottaa pyyntiä asteella illan ajaksi, niin ei tule tukala olo loppuillasta.

Kokeilin viikonloppuna pudottaa tytön huoneesta patterin 5 asteetta alemmaksi sillä kotona/poissa kytkimellä, eli 16 asteeseen. Huonelämpötila ei muuttunut mihinkään 21 asteesta, jos ovi on auki. Korkeammassa pyynnissä patteri pohottaa päivälläkin, joten tuossakin saisi säästöä, jos viitsisi napsutella muksun patteria alemmas päiviksi. Olisipa ajastin mahdollisuus, eli yöksi 21 ja päiväksi 16. Tai vielä parempaa, tunnistus oven asennon mukaan! Jos ovi kiinni, patteri 21, jos ovi auki 20cm tai enempi, patteri 16. Joo, tästähän jo tulis jonkinsortin modifikaatio! :D
 

jarip

Vakionaama
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Harvoin näiltä pyyntimuutoksilta välttyy, vaikka olisi mikä kake tms mittaus. Pakkasella lämpötilat saattavat alkaa vaihtelemaan huoneistossa, kun lämmönlähde on yhdessä paikassa. Eipä tuo liene iso homma käydä napauttamassa aste ylös/alas tarpeen mukaan. Näissä perusvehkeissä se on arkipäivää. Johonkin saattaa tulla lämpimämpi paikka, mutta niinhän se on vaikkapa takkahommissakin ja paljon pahempi.

Tuo oven aukiolokytkin olisi hyvä systeemi moneen patteritaloon. Ainakin niissä taloissa, joissa pattereissa on erillinen alennusmahdollisuus. Näin talvipimeillä jopa joku hämäräkytkinkin saattaisi toimia? Jos ovi on auki, valoa tulee oleskelutiloista tms. Tai sitten lähestymiskytkin vaikka oven saranapuolelle ylös?
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

jarip sanoi:
Harvoin näiltä pyyntimuutoksilta välttyy, vaikka olisi mikä kake tms mittaus. Pakkasella lämpötilat saattavat alkaa vaihtelemaan huoneistossa, kun lämmönlähde on yhdessä paikassa. Eipä tuo liene iso homma käydä napauttamassa aste ylös/alas tarpeen mukaan. Näissä perusvehkeissä se on arkipäivää. Johonkin saattaa tulla lämpimämpi paikka, mutta niinhän se on vaikkapa takkahommissakin ja paljon pahempi.

Ei toki, on vaan jäänyt elävästi mieleen eka talvi tässä kämpässä. Emännän kanssa kilpaa punottiin pattereiden termostaatteja. Olikin melkoinen neuvottelu, ennenkuin sain hänet rauhoittumaan ja päästiin yhteisymmärrykseen siitä kuka niitä säätää. Esim. toi olohuone on vinkeä, kun kalibroinnit on vissiin menneet metsään pattereista ja kolmessa patterissa pitää olla jokaisessa eri pyynti, jotta ne lämpenee suunnilleen synkroonissa. Käytännössä niitä onkin käytetty lämpöpumpun saapumiseen asti siten, että syksy keleillä kaksi sammutettuna, yksi patteri poissa asennossa, sitte ku viilenee, niin toinenkin päälle poissa asentoon. Pakkaselle mennessä käänsin kotona asentoon toisen tai molemmat ja kovilla pakkasilla kaikki kolme kotona asentoon + keittiön patteri päälle. Tähän kun vertaa, niin tuo ilpin kakelle löytynyt sopiva paikka ja pyynnin vaihto 21-22 plussakelin ja pakkasen välillä kuulostaa jo tosi luksukselta! :D

Tuo oven aukiolokytkin olisi hyvä systeemi moneen patteritaloon. Ainakin niissä taloissa, joissa pattereissa on erillinen alennusmahdollisuus. Näin talvipimeillä jopa joku hämäräkytkinkin saattaisi toimia? Jos ovi on auki, valoa tulee oleskelutiloista tms. Tai sitten lähestymiskytkin vaikka oven saranapuolelle ylös?

Pitäisi avata yks tommonen patteri ja tutkia, millainen se sisus on. Naapurilta on pimennyt yks patteri ja pitäisi vaihtaa se taloyhtiön piikkiin. Sen voisikin ottaa teurastettavaksi tieteen alttarille. Ohjauksen voisi tehdä turvallisesti niin, että "hituvirralla" ohjaus ovella olevan rajakytkimen mukaan (esim. 24V järjestelmä ohjauksessa) ja varsinainen vahvavirtakytkentä erilliseen laitekoteloon patterin luokse. Harrastushommaksihan tuo menisi, mutta toisaalta tarpeet luultavasti löytyisi hakupalkalla ja sähkömiehiä on tuttavapiirissä.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Lämpöpumppu on jaksanut pitää tuvan lämpimänä, vaikka ulkona on yli -20 pakkasta. Vielä ei ole automaattikatkaisua tullut. Tänään päivälläkin paukkui pakkaset parissakympissä, niin laitoin varmuuden vuoksi olohuoneen patterit "kotona"-asentoon, en suinkaan siksi ettei olisi ollut lämmintä. Kun tulin töistä, totesin että pumppu senkus pöhisee, joten käänsin patterit "poissa"-asennostoon, jossa ne eivätkä lämpene ollenkaan. Huonelämpötilat pysyneet mukavasti 21-22, makkarissa vähän viileämpää. Kaukosäätimestä pyynti oli eilisestä tähän päivään 23. Nyt taas 22.

Pumppu meni hullunkiertoon tossa illanmittaan. Sulatus, lämmitystä, sulatus. Pahimmillaan pari kertaa tunnissa. Pudotin pyyntiä sen takia 22:een ja näyttäis siltä, että auttoi asiaa. Ensiyöksi luvattu jopa -25. Jokohan Sanyo menee huilimaan? Saas nähdä. Huomenna luen marraskuun mittarilukemat, niin saan jotakin mustaa valkoisella pumpun tuomista säästöistä.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Eipä Sanyo ole mennyt huilimaan, mutta se "hullunkierto" taas kummitteli tässä. Ulkoyksiön takana ylälaidassa on sellainen muista rasia, joka oli jäässä, sulatuksen jälkeenkin. Olisikohan siinä joku tunnistin? sulatin sen pakasterasiallisella kuumaa "graanavettä" samaan aikaan, kun tuli uusi sulatus. Nyt pumppu on pöhissyt jo pian tunnin yhtä soittoa.

Tein kulutusvertailua viimevuoden marraskuun keskimääräisiin päiväkulutuksiin. Ei ollut mitenkään imarteleva tulos. Tässä kuussa tänävuonna 41kwh/vrk ja viimevuonna 45kwh/vrk. Tuon tuloksen ja pumpun mittaustuloksen perustella hyötysuhteeksi jäi vaivaiset 1,35. Ehkäpä tuo kompensoituu ensikuussa. Mene ja tiedä. Jotta saisi konkreettisia lukuja, pitää näköjään vaan odotella kärsivällisesti koko vuosi. :-\
 

repomies

Hyperaktiivi
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Mertmi sanoi:
Tein kulutusvertailua viimevuoden marraskuun keskimääräisiin päiväkulutuksiin. Ei ollut mitenkään imarteleva tulos. Tässä kuussa tänävuonna 41kwh/vrk ja viimevuonna 45kwh/vrk.

En tiedä Joensuusta mutta näillä nurkin oli keskimäärin paljon kylmempi marraskuu kuin vuosi sitten. Voit kaivaa lämmitystarveluvut wundergroundista ja jakaa tämän vuoden luvun männävuoden luvulla, ja kertoa männävuoden kulutuksen sillä. Miltäs nyt näyttää?
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Nyt on saatu kokemusta kovemmistakin pakkasista. Tuo meidän ilmalämpöpumppu jaksaa pitää tönöä lämpimänä aina ulkolämpötilan laskiessa -15 pakkaseen asti. Siitä kun mennään kylmempään, alkavat jo alennetulla lämmöllä olevat (kotona/poissakytkimellä laskettu viisi astetta, eli noin 16 todellista lämpötilaa) patterit tulla mukaan. Samalla huomaa, että aamuisin huonelämpötila on laskenut olohuoneessa 20:een tai jopa 19:sta. Sanyo taasen on virittänyt tuon ohjelmiston niin, että ulkolämpötilan laskiessa -18 asteeseen alkaa tuo sulatusrumba noin 35minuutin välein. Käytännössä tuntuu siltä että vempeleen teho putoaa tuossa vaiheessa muutenkin niin jyrkästi, että olohuoneen ja keittiön patterit pitää kääntää toimimaan normaalissa tilassa.

Pakkasrajaa ei ainakaan vielä olla saavutettu, eli tämä Sanyo ilmalämpöpumppu vaan antaa lämmintä sinnikkäästi, vaikkakin heikolla teholla vielä -23 pakkasasteessa. Haeskelin tietoa näistä Sanyoista ja vanhemmissa malleissa tuo -20 on saamani käsityksen mukaan tiukka raja, jossa laite vaan menee huilimaan. Meillä puhallusnopeus on ollut kokoajan automaatilla. Vaikuttaa siltä että nopeutta pudotetaan alemmas, kun lämmitysteho putoaa. Lämpötilan mittaus kaukosäätimessä pelaa tuonne -18 ulkolämpötiloihin asti oikein mainiosti. Käytännössä pyynti on ollut nyt pakkasien aikana 23 ja huonelämpötila pysyy mukavasti 21-22 olohuoneessa ja työhuone+makkari pysyvät oikein sopivasti 20-21 asteessa. Makuuhuoneen patteria ei vielä ole tarvinnut kääntää "kotona"-asentoon. Kovalla pakkasellakin pumppu on työntänyt tuonne perimmäiseen kammariin lämmintä sopivasti.

Lumesin taas kivijalan vierustan aiempien kokemusten perusteella. Kivijalan lumeaminen oli siis ensimmäistä kertaa kokeilussa viimetalvena. Senverran voin kehua, että kovat 2009-2010 talven pakkaset eivät nostaneen meidän sähkölaskua, vaan kulutus pysyi kutakuinkin samanlaisena verrattuna edelliseen talveen. Toisaalta vertailukelpoisten tulosten saamiseksi halusin luoda tältäkin osin vastaavat olot, jotta voin vertailla aiemmin saamiani kulutuslukemia nyt alkaneeseen talveen.

Yksi uusi ilmiö tuli tässä eteen kelien viiletessä. Korvausilmaventtiileihin kondensoituu vettä. Eipä ollut tuollasta oiretta aikaisemmin, kun patterit olivat päällä. Ikkunoiden huurtumista ei sensijaan ole havaittu muutamaa vanhaa paikkaa lukuunottamatta. Jostakin syystä olohuoneen erkkerin keskimmäisen ikkunan vasempaan nurkkaan tulee huurua, niinkuin parina viimetalvenakin kelien kylmetessä kolmannellekymmenelle pakkasasteelle. Pienensin venttiileitä, kun alkaa taas kelien viiletessä ilma vaihtua painovoiman ansiosta jopa turhankin vauhdikkaasti.

Sellaisia kuulumisia tälläkertaa. Hyvin siis pelittää.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Ulkona -30 ja Sanyo vaan antaa lämmintä. Eikä mitään kikkailuja ole siis tehty. ;D Puhallusilman lämpötila näyttää olevan härvelin toimiessa 46 asteista. Puhallusnopeus automaatilla, joten en ole vielä innostunut selvittämään, millä nopeudella tuo nyt sitten puhaltaa. Patterit ovat toki olleet pumpun kaverina jo -20 ulkolämpötilasta alkaen.

LT-mittaus kakessa näyttää toimivan oikein mainiosti. Kun käännän pattereita "kotona" -asentoon, huonelämpötila nousee 21 asteeseen esim. olohuoneessa ja samaan aikaan muutan kaukosäätimestä pyynnöksi 24. Leudolla kelillä (ulkolämpötilan pysyessä 0...-15) taasen olohuoneen ja keittiön patterit huilaamassa ja pyynti 23. Tällä toteutuu huonelämpötila 21-22. Pientä säätöä tosiaan tein siivekkeen asentoon. Se on nyt kolmanneksi alimmassa pykälässä, jonka ansiosta puhallusilma osuu paremmin olohuoneeseen johtavaan oviaukkoon. Vaikuttaisi hyvältä asetukselta ilmankierron kannalta.

Vielä palatakseni tuohon vallitsevaan säähän. Ei ainakaan tässä ilmalämpöpumpussa ole mitään pakkasrajaa tullut vastaan, jossa laite sammuisi itsestään. Ihan pohjoisen oloihin tämä kuitenkin on tarkoitettu ja Ahlsellin maahantuoma laite. Liekkö päivitystä tullut ohjelmiin mallisarjojen muuttuessa?
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu


Mertmi sanoi:
Tein kulutusvertailua viimevuoden marraskuun keskimääräisiin päiväkulutuksiin. Ei ollut mitenkään imarteleva tulos. Tässä kuussa tänävuonna 41kwh/vrk ja viimevuonna 45kwh/vrk. Tuon tuloksen ja pumpun mittaustuloksen perustella hyötysuhteeksi jäi vaivaiset 1,35. Ehkäpä tuo kompensoituu ensikuussa. Mene ja tiedä. Jotta saisi konkreettisia lukuja, pitää näköjään vaan odotella kärsivällisesti koko vuosi. :-\

Voivottelin tuollaisia aiemmin. Lisäsin Excel-taulukkooni nuo lämmitystarveluvut ja nyt hyötysuhteeksi tuli edelleenkin keskimääräisiä päiväkulutuksia käytettynä seuraavaa:
loka -09 vrt. loka -10 1,87
marras -09 vrt. marras -10 2,32.

Karkeasti hatusta heitettynä näyttää syksyn säästö olevan euroina laskettuna jotakin 80-100 luokkaa. Joulukuu on kyllä täysi arvoitus, mitä tästä saa lukemiksi. Arvailin lämmitystarvelukua tälle kuukaudelle ja sen perusteella hyötysuhde painuisi 1,2:n tuntumaan. Saas nähdä.

repomies sanoi:
En tiedä Joensuusta mutta näillä nurkin oli keskimäärin paljon kylmempi marraskuu kuin vuosi sitten. Voit kaivaa lämmitystarveluvut wundergroundista ja jakaa tämän vuoden luvun männävuoden luvulla, ja kertoa männävuoden kulutuksen sillä. Miltäs nyt näyttää?

Tosiaan repomieskin kommentoi epätoivoisia tulkintojani, joten laitoin homman uusiksi. Tein tuossa Excel-taulukkoon pikku lisäykset. Lämmitystarvelukuja apuna käyttäen vertailu keskimääräisissä päiväkulutuksissa:

Loka -09 korjattuna 35,2kWh/vrk Loka -10 29,9kWh/vrk
Marras -09 korjattuna 57,2kWh/vrk Loka -10 40,8kWh/vrk
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Taas on exceliä rääkätty uusien lukujen parissa.

Joulukuussa -10 meni meillä siis 2059kWh , josta pumpun kuluttamaa 777kWh.
Samanlaisessa kämpässä naapurilla meni 2650kWh.
Lämmitystarveluvuilla normitettuna 2009 joulukuun kulutus olisi ollut 2139kWh. Tähän verrattuna pumpun hyötysuhde olisi 1,1. Tyly tulos, mutta totta toinen puoli. Faktat on faktoja, eli kun on kovat pakkaset, niin ilmalämpöpumpusta loppuu puhti.

Tein laskelman 2010 vuoden lukemien perusteella. Naapurin kulutukseen verrattuna säästöä on tullut 1654kWh 5.10. - 31.12.2010 välisenä aikana. Vertailu taasen asunnon kokonaiskulutuksia vertaamalla vuoteen 2009 ja lämmitystarveluvulla normitettuna säästöksi tulee 741kWh. Jälkimmäisen laskin vrk-kulutuksista ja kaavassa kuukausi on 30,5 päivää.

Kovin on siis erilaiset tulokset riippuen miten asiaa tarkastelee. ::) Jokatapauksessa säästöä se näyttää, ja sehän tässä on koko homman juoni.

Vielä nuo vrk lukemat, niin näkyy kulutuksen nousu edellisen viestin lukemiin verrattuna.
Joulukuu -09 korjattu 69kWh/vrk
Joulukuu -10 66,4kWh/vrk
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Tässä vähän fotoja ulkoa nyt tammikuussa.

ulkoyksikko-web.jpg


Näppärästi taloyhtiön lamppu tossa lämpöpumpun kupeessa, joten ei tartte pimeässä käydä tsiikaamassa pumppua.
Saavi on 60 litran vetoinen. Se on kartiokas, joten jääkuutio lähtee aika helposti irti. Tällähetkellä tuo paljullinen tulee reilun viikkoon.

ulkoyksikko2-web.jpg


Tässä tähän asti syntynyt jääkasa. Ihmetyttää, kun naapurilla on 65 neliön kämpässä Fujitsun suunnilleen samankokoinen pumppu, kuin tuo meidän Sanyo, eikä sen ulkoyksiön alla ole edes astiaa tms. Samalla korkeudella maasta ja eipä näy jääkasaa. Silti kehuu, että lämmintä tulee pirttiin. Pääseekö hänen pumppunsa niin paljon helpommalla pienemmässä asunnossa, ettei jäätä muodostu näin massiivisesti, kuin meillä? Toisella naapurilla 75 neliön asunnossa on IVT Nordic ja on karmea jääkeko jo siellä ulkona.

j____kasat2011.jpg
 

jarip

Vakionaama
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Näkee kyllä mainiosti, että pumppu on ollut käytössä ja tuottanutkin mukavasti säästöjä. Noita puuttuvia jääkekoja tai astioita pumpun alla on omalla asuinalueella valtaosa. Puoletkaan niistä ei edes ole ollut pyörimässä edes pikkupakkasilla, mitä ohikulkiessa on seuraillut. Liekö sitten hankittu jäähdytykseen? Naapuri ei käytä pumppua kuin nollakeleillä ja pikkupakkasilla, kun kuulema syö vaan turhaan sähköä. Tosin se on nyt onnistunut saamaan sen sisältäkin jäähän, joten odotellaan siinäkin kesää. Sen alla ei ole ollut koskaan astiaa tai kekoa ja kolme talvea tuossa ajoittain hörissyt. Lämpöä sekin kuulema "pukkaa tehokkaasti". Näitä surullisia tapauksia on varmaan yli puolet käytössä olevista pumpuista.
 
D

Deleted member 1344

Vieras
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Rahamiehiä... Meilläkin kadun toisella puolella on öljylämmitystalo johon ilmeistyi viime kesän helteillä kaksi Mitsua, yksi kumpaankin kerrokseen. Toinen niistä on ihan kadun vieressä, enkä ole koskaan nähnyt sitä pyörimässä talvikeleillä. Pikkuveli sanoi ihan samaa, heidänkin alueellaan suurin osa pumpuista ei tee jääkekoa alleen.

Mulla tuo Fujitsu tuottaa parhaimmillaan kakun kolmessa päivässä. Tosin pikkupakkasilla se on suurimmaksi osaksi vettä. Panat ovat niin vähän päällä että toinen niistä on tähän mennessä saanut aikaan puoli paljullista, toinen ei sitäkään.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

jarip sanoi:
Näkee kyllä mainiosti, että pumppu on ollut käytössä ja tuottanutkin mukavasti säästöjä.

Pirtissä on lämmintä ja patterit on pääosin kiinni -15 ulkolämpötiloihin saakka. :) Pumppu on pöhissyt asennuspäivästä lähtien ahkerasti. ;D
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

On niitä ongelmakohteitakin, jossa ei saada säästöä ilmalämpöpumpulla. Isän talossa on ilmakiertoinen lämmitys ja koko huushollissa on vain yksi termostaatti, jolla se varsinainen järjestelmä haistelee asunnon sisälämpötilaa ja säätää lämmityskennon veden lämpöä. Siellä on ongelmana erittäin suuret lämpötilaerot huoneiden välillä, jos ilppiä komentaa töihin. Voisin väittää ilpille hyväksi toveriksi sellaista taloa, jossa on helppo säätää huonekohtaisesti lämmitystä. Isän talossa voisi yrittää siirtää lämpöanturia kauemmaksi ilpistä ja kuristaa ilmakiertoa ilpin lähellä olevien huoneiden ilmantulokanavista. Tuohon pitäisi perehtyä, mutta ei ole ollut oikein aikaa...
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Kuukausi on taas mennä hurruuteltu. Jonkinsortin umpeen jäätymistä tuon ulkoyksikön kanssa on ollut, kun äänet muuttui melkoisen koviksi. Sulattelin kuumalla vedellä oikein antaumuksella tuon ulkoyksikön ja melu väheni. Suvikelejä tässä odottelee pikkuhiljaa. Muulta osin tuo Sanyo pelittelee oikein mainiosti. Tässä kun oli välillä melkoista veivausta tuo ulkolämpötila, niin varsin pienillä säädöillä pääsee. Ulkolämpötila pumppasi -15...-30 väliä monta päivää peräkkäin. Pattereiden kotona/poissa katkaisijoita napsuteltiin ees taas. Aamulla poissa-asentoon ja taas illalla kotona-asentoon. Lämpöpumpusta pyynti yöksi 24 ja päiväksi 23 tai 22. Olisipa kätevää, jos pattereita voisi ohjata automaattisesti ulkolämpötilan mukaan kotona/poissa asentoon. :D Nyt kun on pikkupakkaset, on taas keittiön, olohuoneen ja työhuoneen patterit nollalla. Lapsen huoneessa normaalisti päällä ja omassa makkarissa poissa-asennossa. Säästöä tulee.

Karuakin karumpi säästölaskurini verrattuna naapuriin näyttää nyt lokakuusta lähtien säästyneen 2687kwh eli noin 315euroa. Senverran vielä tuosta naapurista, että siellä asuu kaksi aikuista ja koira. Meillä taasen asuu kaksi aikuista ja 2v ja 2kk ikäiset lapset. Kuumaa käyttövettä menee meillä nykyisellään enempi, kuin ennen. Silti kokonais kwh-lukemat näyttää ihan selkeätä säästöä aiempaan verrattuna.
 

jarip

Vakionaama
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Mertmi sanoi:
Kuukausi on taas mennä hurruuteltu. Jonkinsortin umpeen jäätymistä tuon ulkoyksikön kanssa on ollut, kun äänet muuttui melkoisen koviksi. Sulattelin kuumalla vedellä oikein antaumuksella tuon ulkoyksikön ja melu väheni.
Pumput varsinkin seinätelineessä mökästävät kovalla pakkasella enemmän, kun vaimennuskumit kovettuvat. Oliko ulkoyksikkö oikeasti jäässä ja miten? Et ottanut kuvaa? Omassa pumpussa on varsin heikkotehoinen sulatusvastus ja se kerää jäätä lähinnä -15 -> -20 pakkasilla kotelon pohjalle. Kovemmilla pakkasilla vettä ei kerry ja lauhemmilla hurahtelee nätisti ulos. Se pohjalla oleva jää ei taida mitään haitata, kunhan kenno on alhaaltakin sula. En sitten tiedä lisääkö se äänitasoa? Olen itse pari kertaa antanut kuumaa "apuvettä" pari litraa sulatuksen aikana, kun reikä on mennyt kovin pieneksi. Saattaa olla turhaa hommaa, onhan tuo pelannut tuossa ilman jäätymisiä monta vuotta vaikka reikä on ollut ihan tukossa ennenkin. Rupesinkin mokomaa seuraamaan ;-))
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Näytti siltä, että kenno ja muita rakenteita oli vuorautunut kuoreen kunnoon jääkerroksella. Kennon alapuoli kotelon alapeltiä vasten kyllä sulaa pakkasillakin. Tuossahan ei ole mitään sulanapitovastuksia. Esim. puhaltimen moottorin kiinnityksen ja kennon välissä oli sellainen nyrkin kokoinen jääkimpale. Että ei se tosiaan mitenkään tukossa ollut, vaan jäätä vissiin väärissä väleissä ja kuoret alkoi rämistä.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Pakko käydä täällä kehumassa tuota lämpötilan mittausta kaukosäätimessä. Nyt kevätkeleillä kun ulkolämpötila on pomppinut +5...-20 väliä, niin eipä tartte lämpöpumpun säätöihin kajota. Härveli on huolehtinut mukavasta sisälämpötilasta ja olkkarin, keittiön ja työhuoneen patterit ovat olleet jo pitkän aikaa nollilla. Omassa makkarissa patteri alennetulla pyynnillä ja lapsen huoneessa kovimpien pakkasten asetusta pudotettu pari astetta viileämmän suuntaan. Kylmimpinä öinä sisä-/ulkolämpötilamittari on tallettanut tiedon, että yöllä on huonelämpötila käväissyt normaalia 22c noin yhtä astetta alempana kun ulkolämpötila on käväissyt lähellä -20.

Parasta tässä ilmalämpöpumpun kanssa on ollut se, kun aiemmin sisälämpötila hyppäsi tukalaksi isomman vieraslauman hyökätessä tupaan. Synttärijuhlat yms. piti huomioida napsuttelemalla pattereita pienemmälle jo ennen vieraiden saapumista. Nyt ilpin hoitaessa lämpötilasäätöä ei tupa olekaan muuttunut tukalaksi. Eikä edes tarvitse kajota säätöihin. Kätevää. :cool:

Sulattelu on vähentynyt huomattavasti ja katselin lähistöllä olevan sääaseman tiedoista ilmankosteudenkin olevan matalampana. Näyttää siltä että tuo ilppi osaa kuitekin tarkkailla ulkoyksikön huurtumista ihan fiksusti. Mitään logia sulatusten tiheydestä ei ole. Näillänäkymin en ala mitään hipostelua tekemäänkään tarkempien mittailuiden parissa. Melko vaivattomasti pelittävä systeemi oli alunpitäenkin tähtäimessä. Meinaa vaan unohtua tuo sisäyksikön suodattimien imurointi. :-[

ps. vertailulaskelma naapurin sähkönkulutukseen näyttää jo yli 300euron säästöä sitten asennuspäivän. ;D
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Hyvin on pelittänyt toi Sanyo. Nyt kun mentiin plussakeleille, piti siirtää kaukosäädin mittailemaan vähän lähemmäs sisäyksikköä (noin 1,5m). Se onkin samalla sijallaan, kuin se oli silloin syksyllä alkuun. Tuntui että tuolla lähempänä ikkunoita ei oikein hoksannut todellista huonelämpötilaa.

Viimepäivien yli 17 asteen ulkolämpötilat ja taasen toisaalta yölliset nollan tuntumassa käväisyt ovatkin saaneet minut uuden säätöongelman eteen. Yöllä tarvitsee lämpöä, mutta päivällä ei. Ajastustoiminnot pelaa tässä ilpissä niin, että päälle/pois ajat saa ohjelmoitua toistumaan päivästä päivään ilman mitään temppuja. Ilppi sammuukin nyt aamusella klo 9:30 ja illalla taas mennään päälle klo22. Tosiasiassa tämä järjestely toimii paremmin kuin ennen ilppiä, koskapa ennen piti ite napsutella pattereita yöksi päälle ja taas päiväksi kiinni etenkin jos tuuletettiin ikkunoista ja ovesta (ulko ovea avattaessa hölmöt patterit meni termarin ohjaamana päälle, vaikka jengillä valui hiki jo muutenkin).
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Terve taas. Kondensioveden letku tuli laiteltua lopultakin kuntoon. Eteisen seinän sisällä kulkeva letku piti liittää pumpulta tulevaan letkuun. Eteiseen tuli huolto luukku seinään jonka takana on letkun liitos. Tein pellistä sellaisen 15cm leveän ja 5cm syvän valumakaukalon, jonka pohjan läpi vessan viemärille jatkuva letku tulee. Reiän ympärys on tiivistetty sikamassalla. Jos jostakin syystä tuo klemmariliitos vuotaisi, vesi valuu kaukalon ansiosta seinälle ja erinomaisen näkyvällä paikalla. WC:n puolella liitin letkun altaan vesilukon yhteeseen. Irtosipa tuossa talvella se tulppa kerran ja allaskaapissa olevat vessapaperit imaisi kaiken veden itseensä. Yhteen tulppa oli yllättävän löysä, vaikka se olikin vesilukon mukana tullut alkuperäinen tulppa. Piti laittaa klemmarilla kiinni silloin odottamaan tätä varsinaista asennusta. Noh, ilppi puhaltelee kylmää minkä tuossa testasin. Miten lie herkkää sitten pölyn kertyminen tuonne kondensioveden poistoon? Ainakin kennot on jo siihen malliin pölyyntyneet, ettei niitä saa pölynimurilla lähtemään puhtaaksi. Pitäisikö tuo sisäyksikkö töhäyttää paineilmalla tms ennen varsinaista jäähdytyskautta? Meillähän on vieläkin pidettävä lämmitystä päällä, kun ei torpassa tarkene muuten ja menee semmoiseksi kolkoksi ja kosteaksi.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Nyt on kesä- ja heinäkuu jäähdytelty. Hyvin pelaa. Välillä käytetään kuivausta, etenkin aamuisin ilma tuntuu melkoisen kostealta. Painovoimainen ilmanvaihto ei pelaa muuten kuin suihkun tuuletustorveen asennetun puhaltimen vauhdittamana. Käytännössä yksi tuuletusikkuna on raollaan kokoajan, jotta korvausilma tulee järkevästi ulkoa eikä wc:n tuuletusputken kautta katolta. Kokeilin miten käy jos suihkun lattialämmityksen sammuttaa. Lattia ei kuivu suihkun jälkeen edes seuraavaan aamuun mennessä. Eli olkoon päällä jatkuvasti niinkuin on tähän asti ollutkin.

Jahka elokuulle päästään, niin sitten tarkempaa analyysiä sähkön kulutuksesta. Ennakkotietona voin paljastaa, että jäähdytyksen kulut kesäkuussa oli noin 4 euroa. :cool:
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Kesä- ja heinäkuun jäähdyttelyt vei 104kWh sähköä. Eipä voi moittia kalliiksi tuota jäähdytystä. Hupaisaa onkin että eilen illalla piti jo lämmitykselle laittaa yöksi. Nytkin ilppi puhisee jo lämpimiä hönkäyksiä silloin tällöin.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Ensimmäinen vuosi ilmalämpöpumppuilua tuli täyteen tuossa lokakuun alussa. Sähköä meni koko huushollissa 12735kWh. Lämpöpumppu nielaisi sähköä 3191kWh. Tuosta kun katsotaan vuosi taaksepäin Sähköä kului 14306kWh. Käytännössä erona siis mittarilukemissa tulee 1571kWh. Se ei kuulosta kummoiselta säästöltä, mutta toisaalta taloon on syntynyt viime tammikuussa yksi eläjä lisää-> lämmintä vettä on mennyt enempi ja sehän lämpenee sähköllä (ainakin kylmän veden kulutus pomppasi). Lisäksi vaimo on ollut kotona viime marraskuusta lähtien, joten kyllähän sitä energiaa varmasti kuluu enemmän verrattuna siihen, että perheen aikuiset käy töissä ja lapset käyvät päivät hoidossa tai koulussa.

Kaikesta huolimatta siis säästöä se näyttää ja asuinmukavuus on parantunut. Viimekesän helteet ei tuntuneet edes kovilta, kun kävi ulkoilun lomassa välillä sisällä jäähdyttelemässä. Heh heh.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Virittelin Jiihalan lanseeraamaan hämäystä peliin, kun tajusin että ilppi sulattelee 35min välein tässä pikkupakkasilla. Systeemi on melko yksinkertainen. Kirpparilta ostettu Mascot-merkkinen säädettävä muuntaja syöttää sähköä vastukselle Clas Ohlsonilta ostetun ajastimen käskemänä. Ajastimessa on 20 on/off aikaa per vuorokausi ja lisäksi viikkokellotoiminto yms. tässä tarpeetonta. Vastus on sijoitettuna kaukosäätimen lämpöanturin tuntumaan. Tässä arki-iltaisin olen tuota testannut ja uskomaton muutos tulee ilpin toimintaan. Ei tule sulatuksia ollenkaan ja ei spurttaile lämmitystä välillä täysille (kuten heti sulatuksen jälkeen joka kerta). Välillä on pitänyt käydä kuuntelemassa ulkoyksikköä, että onko kompura tosiaan käynnissä. Niin hiljaa tuo pelaa huijauksen kera. Ajastus on ollut 50min off 1min on. Tossa äsken otin huijauksen pois käytöstä ja taas alkoi tuo sulatuksissa rumppaaminen. Eilen kävin tarkastamassa ulkoyksikön kennoa 4 h huijausjakson jälkeen ja se ei juurikaan huurteessa.

Pitää vielä hakea lämpöä tuottavan vastuksen arvoa sopivammaksi, kun kaken ruudussa oleva lämpötila pomppaa yli 30asteen, vaikka lämmitysaika on vain 1 minuutti ja säätövara muuntajasta minimissä. Aiempien juttujen perusteella muutaman asteen ylitys huonelämpötilasta pitäisi riittää huijauksen onnistumiseen. Tuota systeemin toimintaa voinee testailla sitten viikonloppuna pidempänä jaksona. Joku simppeli seuranta olisi kyllä mukava saada sulatusten välistä, jahka saan tuon viritelmän sellaiseen kuosiin, että sen uskaltaa jättää päälle 24/7.
 

kallek

Aktiivinen jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Mitä jos laittais anturin rinnalle vastuksen releellä jota sitten ajastimella ohjais, tällöin sais koneelle huijattua suoraan anturin arvoa?
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

kallek sanoi:
Mitä jos laittais anturin rinnalle vastuksen releellä jota sitten ajastimella ohjais, tällöin sais koneelle huijattua suoraan anturin arvoa?

Anturi on kakessa, siksi lämmitin.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Tuolla viritykset osiossa on tästä sanyon huijauksesta oma topic. Idea on sieltä. Juolahti mieleen vielä eilen tarkastaa kaukosäätimen paristot. Niissäpä ei ollutkaan enää kuin alle 1.4volttia. Uusilla paristoilla tänäiltana tuo ilppi on toiminut eritavalla kuin viimepäivinä. Epäilen että sillä 35min sulatus-hulluttelulla voikin olla joku yhteys paristojen kunnon kanssa. Seurailen tilannetta. Tosin ulkonakin on lämpimmämpää. Ota näistä selvää kun ei voi ulkolämpötilaa säätää. Heh heh.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Mertmi sanoi:
Tuolla viritykset osiossa on tästä sanyon huijauksesta oma topic. Idea on sieltä. Juolahti mieleen vielä eilen tarkastaa kaukosäätimen paristot. Niissäpä ei ollutkaan enää kuin alle 1.4volttia. Uusilla paristoilla tänäiltana tuo ilppi on toiminut eritavalla kuin viimepäivinä. Epäilen että sillä 35min sulatus-hulluttelulla voikin olla joku yhteys paristojen kunnon kanssa. Seurailen tilannetta. Tosin ulkonakin on lämpimmämpää. Ota näistä selvää kun ei voi ulkolämpötilaa säätää. Heh heh.

Sanyosta tulee 'tavallinen' imuilmasta mittaava pumppu jos kake ei jaksa kertoa lämpötiloja, mutta miksi se johtaisi sulatushullutteluun.. hmm. Oma 'sanyoni' sulattelee taajaan jos sulatuksen jälkeen otetaan liikaa tehoja. Ehkä imuilma-anturi kylmenee pahemmin kuin kake, ja siitä seuraa sulatuskierre.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Niin se vaan on, että kaukosäätimen pattereiden vaihto korjasi tuon 35min lämmitystä ja sulatus -kierteen. :cool: Tuota samaa vaivaahan oli silloin kovilla pakkasilla viimetalvena, joten odotellaan kelien viilenemistä, josko sitten tarvitsee tuota huijausta virittää käyttöön. Lyhimmät välit sulatuksilla ovat olleet tunnin luokkaa ja pisimmät senverta pitkiä, ettei ole isännällä maltti riittänyt niiden kellottamiseen.
 

Mertmi

Jäsen
Vs: Sanyo SAP-KRV96EHNA, Paritalo 85m2, Joensuu

Nyt on sitten sitä kylmääkin jo täällä. Aamulla ulkolämpötila oli painunut -26:een. Piti jo napsutella tuvastakin pattereita päälle täyteen lämpötilaan (-12...-20 väli pärjätään 5 astetta alennetulla toiminnalla). Tuo sulatusrumppaus 35min välein on loistanut poissaolollaan kaukosäätimen paristojen vaihdon jälkeen. Eli näyttää vahvasti siltä, ettei tuolle kaukosäätimen lt-huijaukselle ei olekaan tämän Sanyon kanssa mitään käyttöä. Tärkeämpää on vaihtaa paristot aikanaan. :eek:
 
Ylös Bottom