Sisä- (ja ulko) yksikön paikapähkäilyä jäähdytykseen 2-kerroksisessa OK:ssa Pirkanmaalla

  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Jeps eli meillä olisi vesikiertoisella lattialämmityksellä ja (toisteiseksi) suoralla sähköllä lämpenvä 192 neliön kaksikerroksinen 2011 valmistunut omakotitalo Pirkanmaalla. Kaverina 42m2 autotalli jota lämmitän ILP:llä (Hitachi Summit 35). Kesähelteillä eteenkin yläkerta lämpenee aika ikävästi joten sitä olisi tarve viilentää ajoittain. Rakennusaikana suunnittelin kattokasettia yläaulaan mutta se jäi silloin vähän vaiheeseen ja muuta varausta ei tullut tehtyä kun sähköjohto vietyä yläpohjaan. Ei ole kyllä hajuakaan missä se siellä villojen alla tänäpäivänä on...

Anyway tuon taliin pumpun kanssa on ollut aika paljon jäätymisongelmia ja onkohan se nyt kuutisen vuotta pyörinyt, kerran siihen on lisätty kylmäaineita ja pari talvea sitten se pääsi jäätymään niin että yksi puhaltimen lapa oli jäässä ja aiheutti sen että kone lähes pomppi käydessään. Tämä rikkoin moottorin kannakeraudan ja olin jo koko konetta vaihtamassa kunnes purettiin se kaverin kanssa ja hitsattiin rauta kasaan. Toimii edelleen mutta jäätyilee turhan usein sekä mikä huonointa tuossa ei ole ylläpitolämpötilaa ollenkaan vaan talli on 16 asteessa. Joku aivopieru kun menin tuon Hitachin myyjän suosituksesta ottamaan Mitsun tilalle mikä tuonne ensin piti mennä. Sai siitä paremman katteen varmaan.

No nyt keksin sellaisen kuin tuolla tuskin kovin montaa talvea on enää lämmityskäytössä edessä, josko hankkisin uuden koneen talliin ja siirtäisin tuon taloon viilentämään. Eiköhän se viilennyskäytössä ainakin vielä jaksa. Talliin ajattelin tuon paikalle Mitsun AP25:sta ja tämän vanhan koneen sijoitusta nyt pohtinut.

Ohessa pohjapiirrustuksen ja siihen merkitty portaikkoon (B) sisäyksikön paikka ikkunan viereen. Puhaltaisi yläaulaan, josta toivottavasti kulkeutuu makuuhuoneisiin ja saattaisi talvella saada jotain lämmitystukeakin ehkä. Tuosta saisi seinän läpi terassin kattoa pitkin vedettyä putken etuterassin toiseen päätyy (A), jonne meinasin ulkoyksikköä. Joko seinää vasten tai terassin kaidetta vasten. Toinen vaihtoehto olisi vetää putket yläpohjan kautta takapihalle mutta tuo voi olla haastava. Ulkoyksikköä ei oikeen voi tuonne saunan puoleiseen päätyyn pistää mihinkään kun sitä kautta on kulku takaovelle. Toisessa päädyssä taas on olohuone minkä seinän taakse en konetta haluaisi.

Mitä mieltä tälläisestä?

Bonuskyssärinä olen myös miettinyt VILP:n kytkemistä Ecowattiin joka meillä lämmityskattilana niin alakerran kuvassa kohta (C), onko tuo fiksu paikka ulkoyksikölle? Ecowatti on KHH:ssa ja sieltä tulee sokkelista ulos suojaputket about ikkunan ja Ilmanvaihtokoneen välistä takapihalle. Pystyykö rännikaivoa hyödyntämään sulatusvesien imeyttämiseen vai onko tuolle tarpeen kaivaa oma kivitasku (?) maahan suoraan alapuolelle?

yläkerta.png

alakerta.png
 
Ylös Bottom