Sisäilman kosteus nyt

SLJK

Aktiivinen jäsen
Taitaa olla se aika vuodesta, kun sisäilman kosteus on alimmillaan.

Oman asunnon sisäilman kosteutta mittaavat anturit (3 kpl) antavat lukemat 23 %, 24 % ja 30 %. Ulkona nyt on mittauksen mukaan -2.2 "C ja kosteus 77 %.

Millaisia lukemia te muut saatte sisäilman kosteudelle?
 
D

Deleted member 1344

Vieras
Tiedä sitten miten luotettava tuo Oregon Scientific THGR-238 on, mutta se on näyttänyt sellaista 10-15% kosteutta marraskuun puolestavälistä asti. Käyrä näkyy Domoticzissa, mittaus kerran minuutissa.
 

pamppu

Vakionaama
Netatmo makkarissa näyttää päivällä alimmilaan 22, yöllä 30 paikkeilla kun lämpötila hivenen laskee ja ihmiset tuottaa kosteutta. Täytyykin kaivaa kostutin esille, vallan unohtunut.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Verisuren palovarottimet tietää kertoa tällä hetkellä 41% ja 44% kosteuksia lämpimiin asuintiloihin, lämpötilojen ollessa 23.5 ja 21.0 :cool:
 

dumo

Aktiivinen jäsen
Työhuoneessa n. 22% (Airthings Wave), 1kk keskiarvo 24%. Valloxin mittaama poistoilma oli luokkaa 25%, paitsi nyt pomppasi suihkun takia hetkellisesti 38%;iin.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Kellarissa nyt noin 40 %, alimmillaan kävi hiukan alle. Alemmaksi en ole päässyt. Sinne tulee ilmeisesti kosteutta jostakin tai sitten kosteaa ilmaa maasta. Mittari on mekaaninen hiuslanka mittari.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Oikeastaan pitäisi ilmoittaa kastepiste.. koska lämpötilat eroavat. Testo H1 sanoo 5,2C. ( Rh 27.3, lämpötila 25,1 ). Tais olla Thunderbolt-telakan päällä..
 

pamppu

Vakionaama
Noni, kaivoin kostuttimen esille. Kyllä se pari litraa nenässä tuntuu, mitta netatmon mittarissa ei. Häviää ihan vuorokautisen vaihtelun kohinaan, mitään ei ole nähtävissä. Ehkä pitäis kokeilla tuota isompaa tehoa vielä, silloin menee muistaakseni tuplat vettä.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Oikeastaan pitäisi ilmoittaa kastepiste.. koska lämpötilat eroavat.

Tällä voi muuttaa suhteellisen kosteuden kastepisteeksi joskaan tuo ei typerästi ulotu näihin talvisiin kosteuslukemiin.

dewpoint.jpg


Tästä voi arvioida puun homehtumisriskiä. Kostuttamisen sijaan olen yrittänyt pitää kellaria kuivana.

Homeen kasvun olosuhteet.png
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Tuossa homeriskissä on juuri se syy miksi itsekin hommasin tuon kuivurin viimekesän helteiden jälkeen tuonne kellari/autotalliin. Kosteus-% kun lähti kapuamaan ulkoilman lämmön mukana ihan hirveää vauhtia jopa 90...95% tasoille. No tuo kuivuri kun saatiin melko nopsasti paikalleen, se oli eka vrk ja kosteus putosi jo 90>80%, josta edelleen alta viikon 70%. Ja mitä olen tuota sittemmin pintoja seuraillut, tavaroita tarkastellut, nurkkia nuuskinut jne. niin säikähdyksellä taidettiin selvitä, kosteuksienkin pysyessä sittemmin jo varsin hyvin tuossa 60...65% haarukassa, tällä hetkellä 12.3C ja 62.0%, jolloin kastepisteeksi tulee 5.2C :)
http://kastepistelaskuri.fi/
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Kellarin kosteus nousi minulla loppukesästä tuonne 65%:iin, mutta yleensä olen saanut sen pidettyä lämmityksellä 60%:ssa suurimman osan kesästä noin 22 °C lämpötilassa. Talvella se ei näy kuitenkaan painuvan juuri alle 40 %:n ja silloin lämpötila jää hiukan alemmaksi, noin 21 asteeseen. Tuo 60 % merkitsee, että kylmässä muurissa saattaisi jo esiintyä lämpötiloja, missä se voi alkaa kondensoimaan ja 65% @22 °C vastaa jo tuon laskurin mukaan 14,2 °C kastepistelämpötilaa. Tosin kellarin lämpö ja ulkoilman lämpö ilmeisesti jonkin verran muuria ja maata sen ympärillä lämmittää. Jos kastepisteen saisi pidettyä alle maan lämpötilan, kosteusriskiä ei pitäisi olla. Pahimpaan aikaan tuuletus vain nostaa lämpötilaa, mutta kuivilla ilmoilla kun tuulettaa, kosteutta saa poistettua kesälläkin. Kaupan hyllyssä nuo samat mittarit näyttävät talvella noin 30 % lukemia.

Jos kellaria ei lämmitä, se jäähtyy kesälläkin jonnekin 15 -16 asteen paikkeille mutta ei tämän alle. Lämmintä menee ilmeisesti välipohjan läpi. Asuinkerroksen lattioita on vaikea saada lämpimäksi jos kellaria ei lämmitä. Talvella maaperä kellarin ympärillä selvästi jäähtyy ja lämmitystarve kasvaa pienentyen sitten taas kesän loppupuolta kohti.

Märkälämpötilan voi mitata tavallisella ulkolämpömittarilla ja tästä näkee kastepisteen mutta vähän hidasta ja hankalaa.

Wet Bulb Dewpoint.jpg
 
Viimeksi muokattu:

MetaX

Aktiivinen jäsen
Xiaomin ilmankostutin ilmoittelee 29% suhteelliseksi kosteudeksi pojan makkarissa 22 asteen sisälämmöllä tällä hetkellä. Saman valmistajan zigbee anturi taas vastaavasti 26.6% talon keskellä. Yleensä RuuviTagi näyttää vielä 5-10% vähemmän, joten kyllä tuo kostutus tulee tarpeeseen tai muuten alkaa heti nenässä tuntua.
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Kellarin kosteus nousi minulla loppukesästä tuonne 65%:iin, mutta yleensä olen saanut sen pidettyä lämmityksellä 60%:ssa suurimman osan kesästä noin 22 °C lämpötilassa. Talvella se ei näy kuitenkaan painuvan juuri alle 40 %:n ja silloin lämpötila jää hiukan alemmaksi, noin 21 asteeseen.
Niin no meillä tuon kellarin lämpötila ei ikinä ole ollut yli 20 asteen ja nyt tammikuun kovilla pakkasilla käytiin 7 asteessa. Tuolla on tuo allekirjoituksen basic -pumppu lämmittämässä 17 pyynnillä klo 22-07 ja lopun aikaa ILP on off, kellari jäähtyy omillaan, mitään muuta lämmitystä siellä ei ole. Itseasiassa tuo aika-käyttö tuli aikanaan ihan yösähköstä, pumppua käytettiin pelkällä yösähköllä ja vaikka nyt ei enää aikasähköä olekaan, niin siellä se kellokytkin yhä vaan ruksuttaa entiseen malliin ;)

Itse asiassa kun meillä tuolla nyt on tuolla kellarissa 12.3C ja 62.0%, niin jos nostaisin lämpötilan 21.0C, laskisi kosteuskin noille samoille nurkille 35.5% :)
 
Viimeksi muokattu:

prelude

Vakionaama
Olkkarissa 40-45%. Ohjataan xiaomin antureiden perusteella kostutinta pois kun ylittää tuon 45% ja päälle kun alittaa tuon 40%.
Vettä kuluu noin 20l/päivä tällähetkellä.
 

Pansu

Jäsen
Ihmeellisen kuivassa huoneilmassa ihmiset näköjään pystyvät asumaan. :rolleyes:
Tiedätte varmaan, että esim parketti ei siedä noin kuivia lukemia halkeamatta...
Itselläni myös nenä alkaa vuotta verta kun aletaan tippumaan lähelle 40%:ia.

Olohuoneessa nyt kosteus 46% ja ilmankostutin ollut päällä koko talvikauden.
Vettä menee noin 5 litraa vuorokaudessa ja ei meinaa kostuttamaan teho riittää edes.
 

pamppu

Vakionaama
Viime yönä kone oli täysillä makkarissa ja hävitti illasta aamuun n. 12h aikana 5 litran tankin tyhjäksi. Eipä vieressä ollut netatmon asema siihen paljoa reagoinut, 27% näytti. Toki oli reipas pakkasyö, ilman kostutinta olis ehkä olllut vain 20%

Kun ynnäilin että 20%->45% väliin pitäisi lisätä luokkaa 4g/m3 vettä ja jos makkarin iv olisi 12l/s, niin siitä tulisi 43m3/h ja 172g/h tai reilu 2 kiloa 12h aikana. Kuitenkin päästelin yli tuplaten tuon... Mikä men vikaan?

Karkaako ovesta ehkä sitten vaan paljon enemmän kuin ilmanvaihdon verran (ei ole tapana olla suljettujen ovien takana). Toisaalla oleva keskusyksikkö noteeraasi kyllä yöaikana melko tarkkaan kostutuksen ajan parin prosentin nousun, että kyllähän aitä kaikkialle taitaa levitä.

Toisaalta, tuon perusteella 5 litraa vuorokaudessa riittää hätineen yhteen huoneeseen per vuorokausi jos kosteus oikeasti olisi sitten 45%. Koko taloon tarvitaisiin jo ämpäritolkulla vettä, meilläkin varmaan 25 litraa vuorokaudessa vaikka ilmanvaihto on ehkä puolet rakennusmääräyksistä.
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Painovoimainen ilmanvaihto, rintamamiestalon höyrynsuluttomuus ja pyykkien kuivaaminen (pl. kesäaika) makuuhuoneissa sekä runsas ruuanlaitto pitävät sisäilman kosteuden aistinvaraisesti arvioiden oikein sopivana. :) Halpis kosteusmittarin lukemat seilaavat pikkumakkarissa näin kuivalla pakkasella 33-44% välillä, sisälämpötila päivisin +21.
 

hoocee

Jäsen
Eilisen päivän aikanaaamulla kosteus 28% pari koneellista pyykkiä ja kosteus nousi 40% ja nyt näyttäisi asettuneen 35%
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Mitäköhän meillä oikein on erilaista kun tuntuu aika pienosissa kosteuksissa porukka talvisin asustelevan, meillä tosiaan 40...45% välillä aika tasaseen kovillakin pakkasilla ilman minkään sortin ilmankostuttimiakin tms :hmm:
 

pamppu

Vakionaama
Aamulla ulkona oli -15, kosteus 85%, eli pakkasesta huolimatta ei ollut kosteus tapissa. Se ihan suoraan yli 20 asteeseen lämmitettynä, nin eihän siitä tuu ku joku 10%... Toki ihmiset tuottaa kosteutta, mutta kuivaa on näin keväisin. Talvella sentään ulkona oli melkein koko ajan lähes sata mittarissa, vaikka kuivaa silti pakkasella on. Ilmanvaihdon minimointi ihan minimiksi on yksi keino...

En tiedä miten sitten tuollain voisi pysyä yli 40%... Toimiikohan mittari...
 

Wespa

Aktiivinen jäsen
Mitäköhän meillä oikein on erilaista kun tuntuu aika pienosissa kosteuksissa porukka talvisin asustelevan, meillä tosiaan 40...45% välillä aika tasaseen kovillakin pakkasilla ilman minkään sortin ilmankostuttimiakin tms :hmm:

Sisälämpötila jotain +22 tai enemmänkin niin hikoilette koko ajan reippaasti? ;D
 

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Sisälämpötila jotain +22 tai enemmänkin niin hikoilette koko ajan reippaasti? ;D
Me 2 ja 3x Bichon Frise, olkkarissa nytkin +23.4C :) Akvaarion nyt vielä ymmärsinkin, mitä lie metrin pituinen vesitankki tuolla olkkarin nurkassa ja vettä sai lisäillä kerran kuukaudessa tms. mutta kun tuotakaan "ilmankostutinta" ei ole ollut enää reiluun vuoteen ollut. Pyykkäri ja tiskarikin pyörii harvakseltaan, max pari krt viikossa :hmm:Niin juu, eikä vesimittarikaan pyöri issekseen, tahi kellarin katto ole kosteana joskos vaikka vesivuotoa jossain... ;)
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Viikko reissussa lämmöt ~20 ja kosteudet ~20%. Nyt pari päivää kotosalla ja kostuttimet lyötiin eilen päälle, kosteus ~30%.
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
20% kaikissa neljässä mittarissa autotallia myöten, eivät taivu alemmas.
Ps. Parketit eivät ole halkeilleet :D

Paljon tallissa lämmintä? Millainen ilmanvaihto? Ajetaanko sinne auto(ja)? Toimiiko kosteusmittari? kysyn, kun meillä tallissa nyt 11-12 astetta lämmintä, painovoimainen ilmanvaihto 4 räppänää ja suhteellinen kosteus noin 55 %. Ilmankuivaimen asetus se 55, ilman kuivainta kosteus nousee noin 60 %:iin. Kahta autoa säännöllisesti sinne ajellaan.
 

prelude

Vakionaama
Kun ynnäilin että 20%->45% väliin pitäisi lisätä luokkaa 4g/m3 vettä ja jos makkarin iv olisi 12l/s, niin siitä tulisi 43m3/h ja 172g/h tai reilu 2 kiloa 12h aikana. Kuitenkin päästelin yli tuplaten tuon... Mikä men vikaan?

Eipä kait mikään. Olen itse huomannut että jos päästän kosteusprossan laskemaan tuonne 20-25%:n hujakoille niin sen saaminen takaisin 45%:n titämille ottaa aikaa päiviä jos vedemäärää ei lisää reilusti. Tuo minun 20l/päivä pitää juuri tämän reilun 100m2:n tilan haluamassani kosteudessa niin ettei kotiautomaation tarvitse kokoajan tuota päälle/pois kytkeä. Onneksi minulla on säätyvä systeemi ja saan tuon 60l/päivä ilmaan halutessani.
En tiedä mutta vahvasti epäilen että kosteuden nousu (ja lasku) on hidasta sillä ilmaan lisätyn veden pitää myös imeytyä muihin materiaaleihin huoneessa ja löytää siten tasapainonsa. Tämän päättelen siitä että karsittu huone jossa ei ole muuta kuin yksi sänky ohuella patjalla verrattuna samanlaiseen huoneeseen jossa paksu patja ja sohva on hetkessä tavoitteessa pikku kostuttimella kun taas tuo missä on enemmän tavaraa kestää paljon kauemmin saavuttaakseen asetetun. Ylläpidolla kumpikin vie noin saman verran.
 

pumpauttaja

Aktiivinen jäsen
Paljon tallissa lämmintä? Millainen ilmanvaihto? Ajetaanko sinne auto(ja)? Toimiiko kosteusmittari? kysyn, kun meillä tallissa nyt 11-12 astetta lämmintä, painovoimainen ilmanvaihto 4 räppänää ja suhteellinen kosteus noin 55 %. Ilmankuivaimen asetus se 55, ilman kuivainta kosteus nousee noin 60 %:iin. Kahta autoa säännöllisesti sinne ajellaan.
Tällä hetkellä n. 12 astetta. Painovoimainen ja räppänät suht kiinni. Autolla ei ole ajettu pariin päivään ja kuivana auton sinne ajoin viimeksi, siksi niin kuivaa. Mullakin kuivain 55 asetuksella ja vähänki märkä keli niin kosteudet siellä 50-65 välissä normaalisti.
 

Kalikka

Jäsen
Mitäköhän meillä oikein on erilaista kun tuntuu aika pienosissa kosteuksissa porukka talvisin asustelevan, meillä tosiaan 40...45% välillä aika tasaseen kovillakin pakkasilla ilman minkään sortin ilmankostuttimiakin tms :hmm:

Koneellisen ilmanvaihdon kanssa eipä tässä ole muita vaihtoehtoja kuin a) huudattaa jotain kostutinta 24/7 tai b) olla kuivassa. Tai tietysti c) räplätä ilmanvaihto alas. Kaikki suihkujen ja saunomisten kosteudet päästetään muualle taloon, mutta eipä nuo paljoa heilauta. Liitteessä viimeinen vuorokausi saunomisineen
 

Liitteet

  • ilmankosteus.png
    ilmankosteus.png
    66,5 KB · Katsottu: 273

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Koneellisen ilmanvaihdon kanssa eipä tässä ole muita vaihtoehtoja kuin a) huudattaa jotain kostutinta 24/7 tai b) olla kuivassa.
No eipä tuo pelkkä koneellinen poistokaan tilannetta juuri keikauttane, noista räppänöistä kun se raitisilma sisäänvedettynä on sitä ihan samaa mitä se koneellisen tulonkin putkeen ulkoa tuuppaa. Kun tuo tämänkin hetken ulkoilma lämmitetään huonelämpöön, niin kosteutta tuossa raitisilmassa onkin enää n. 17% :(

Mutta sitten tuossa mainitsemasi "jotain kostutinta" sytytti pienen ajatuksen. Meillä kun emäntä harrastaa noita viherkasveja ihan jopa pienen busineksenkin muodossa y-tunnuksineen yms. niin onhan tuota vihreää "haihdutuspintaa" meillä himassa ... ööö ... jonkun verran kun joka perhanan paikka tuntuu notkuvan vihreää lehteä, eikä todellakaan riitä vain nuo pari massiivista myyntivitriiniä. Ja noittenkin rähmyjen juureen kun tunkee sen litran poikineen about päivittäin, niin johonkinhan se vesi sieltä aina vaan haihtuu => eipä liene mikään ihme että ilmankosteudet pysyy handussa talvellakin :p
 
Ylös Bottom