Sisäykkö keskikerrokseen (LN25), OKT 3 krs, Etelä-Pohjanmaa

Kidov

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Moi,

olen pohtinut nykyisen vesikiertoisen puukeskuslämmityksen rinnalle, taikka tilalle toista ilmalämpöpumppua nykyisen lisäksi. Talomme on ulkomitoiltaan 11,5m x 8,5m ja kolmikerroksinen. Yläkerran lämmitys on ollut muutaman vuoden pelkän Mitsubishi FH35 varassa ja nyt olisi haaveissa lisätä myös keskikerros ainakin osittain uuden ilmalämpöpumpun harteille. Keskikerroksessa on vanha ja kookas leivinuuni ja sen kylkeen alkuperäiselle paikalleen olisi suunnitelmissa palauttaa myös puuliesi. Näitä olisi tarkoitus lämmittää tarvittaessa ilmalämpöpumpun tueksi. Kovilla pakkasilla pakon edessä voisi lisäksi sitten lämmittää kellarissa sijaitsevalla alapaloisella puukattilalla ja tähän kytketyllä 2000l lämminvesivaraajalla + vesikiertoisilla pattereilla loput.

Keskikerros pysyy osittain asuinlämpöisenä leivinuunillakin. Keittiö ja ruokahuone lämpeävät sopivaan 20C-22C asteeseen, mutta toimiston ja olohuoneen lämpötilat laskevat tuulesta riippuen 3-5C astetta ruokahuonetta viileämmäksi. Toivoisin ilmalämpöpumpun lämmittävän erityisesti olohuonetta keittiön ja ruokahuoneen lisäksi. Toimisto saa olla viileämpi ja sen voi tarvittaessa lämmittää vaikka siirreltävällä sähköpatterillakin.

Tällä hetkellä mielessäni on kolme mahdollista asennuspaikkaa, joista jokaisessa on omat haasteensa:

1. Olohuone.
Tämä olisi asennusteknisesti helpoin. Ikkunan yläpuolelle asennettaessa pumpulta olisi suora näköyhteys eteiskäytävän lävitse keittiöön. Putkivedot olisivat lyhyet ja läpivientejä tarvittaisiin vain yksi. Pumpulle saisi myös oman sähkösyötön, sillä eteiskäytävän, toimiston ja olohuoneen lattiat on tarkoitus avata ja uusia tämän talven aikana. Olohuoneen ja toimiston väliseinään joutuisi puhkaisemaan aukon ja asentamaan kanavapuhaltimen, mutta tämä lienee edessä jokaisessa vaihtoehdossa. Jaksaisiko ilma kiertää myös keittiön ja ruokahuoneen kautta, vai oikaisisiko se eteiskäytävän kautta suoraan toimistoon?

2. Keittiön kulkuaukon yläpuolella eteisessä.
Tämä olisi sisutuksellisesti ihanteellinen asennuspaikka. Myös sähkösyöttö olisi helpohkoa toteuttaa, sillä keittiössä on "aamiasnurkkaus" ilmalämpöpumpun asennuskohdan vieressä ja sen katossa jakorasiossa kulkee kaikki keittiön ja ruokahuoneen sähkösyötöt. Läpivientejä tulisi kaksi, mutta ne jäisivät piiloon aamiaskomeroon. Suurin ongelma lienee asennuspaikan kohtuu kapea käytävä (102cm) ja olohuoneen kulkuaukon koko. (85cm x 195cm). Tätä olohuoneen oviaukkoa olisi mahdollista leventää talvella remontin yhteydessä. (Esim leveys 120cm ja korkeus 210cm). Kesällä kertyvien jäähdytysvesien viemäröinnissä olisi jonkin verran haastetta.

3. Eteiseen, tuulikaapin oven yläpuolelle. Tämä olisi asennuksen kannalta kaikkein haastavin. Läpivientejä tulisi kaksi ja todennäköisesti ainoa mahdollinen reitti kylmäaineputkille olisi ruokahuoneen seinä. Todennäköisesti tämäkin olisi toteuttavissa, jos lämmönjaon kannalta tämä olisi hyvä asennuspaikka(?). Kesän jäähdytysvedet tässäkin asennuspaikassa ongelmana.


Pumpuksi olen kaavaillut Mitsubishin LN25 mallia, jonka saisin paikalliselta kylmäkallelta asennettuna varsin edullisesti. Kanavapuhaltimen hankinnasta/rakentamisesta kaipaisin myös ehdotuksia. Alla liitteena kuvat ehdotuksista ja lisäksi kuva tuulikaapin oven yläpuolesta sekä keittiön kulkuaukon päällisesti olohuoneen suunnasta kuvattuna.
 

Liitteet

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Sisäykkö keskikerrokseen (LN25), OKT 3 krs, Etelä-Pohjanmaa

Tuulikaapin oven päällä on hyvä paikka. Paljonko tuossa on asennukselle tilaa pystysuunnassa?

Miten olisi monoblock VILP? http://lampopumput.info/foorumi/index.php/topic,27286.msg367537.html#msg367537
 

Kidov

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Vs: Sisäykkö keskikerrokseen (LN25), OKT 3 krs, Etelä-Pohjanmaa

Tuulikaapin oven päällä on noin 45cm tilaa.

VILP ja myös maalämpö kummatkin ovat vaihtoehtoja, mutta ilmalämpöpumpun saisin nyt välittömästi ja eteläpuolella oleva olohuone on ollut todella kuuma. Maalämpöä olemme suunnitelleet toteutettavaksi osissa tulevien vuosien aikana. Kaivaisimme ensin lämpöpiirin talon vieressä olevalle pellolle ja myöhemmin sitten maalämpöpumppu ja asennustyöt.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Sisäykkö keskikerrokseen (LN25), OKT 3 krs, Etelä-Pohjanmaa

Kidov sanoi:
Tuulikaapin oven päällä on noin 45cm tilaa.
Tuossa onkin hyvin tilaa LN25:lle.

Pieni käyttövesivaraaja kannattaisi hankkia ison varaajan perään. Tällä tavoin iso varaaja voisi olla pääosan vuotta kylmillään.
 

Kidov

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Vs: Sisäykkö keskikerrokseen (LN25), OKT 3 krs, Etelä-Pohjanmaa

Kiitos vastauksesta! Pienempi lämminvesivarajaa täytyy laittaa hankintaan. Onko tuossa tuulikaapin ovenpäällä riskiä, että lämpö nousee portaikkoa pitkin yläkertaan? Samoin vähän huolettaa riittääkö ilmavirran kierto olohuoneeseen, mutta sitähän voisi tarvittaessa parantaa oviaukon laajennuksella, jos tuntuu vilpoiselta. Liitän tähän oheen vielä kuvan yläkerrasta ja sen nykyisestä ilmalämpöpumusta:

 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Sisäykkö keskikerrokseen (LN25), OKT 3 krs, Etelä-Pohjanmaa

Kidov sanoi:
Kiitos vastauksesta! Pienempi lämminvesivarajaa täytyy laittaa hankintaan. Onko tuossa tuulikaapin ovenpäällä riskiä, että lämpö nousee portaikkoa pitkin yläkertaan?
Suoraan eteenpäin kun puhaltaa niin lämmin ilma kohoaa katon rajaan noin 4 m päässä sisäyksiköstä. Kyllä se ilma kiertää keittiön kautta lattioita pitkin takaisin sisäyksikölle.

Keväästä-syksyyn voi riittää että vain alakerran pumppu on käynnissä. Jonkin verran lämpöä nousee/vuotaa yläkertaan.

Olohuoneen lämpenemisen voisi testata lämmityspuhaltimella.
 

Kidov

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Vs: Sisäykkö keskikerrokseen (LN25), OKT 3 krs, Etelä-Pohjanmaa

Tuo neljä metriä olisi hyvinkin riittävä pituus puhallukselle, sillä portaikko pumpun sivussa on avonainen vain vajaa kolmen metrin matkalla. Tämä asennuspaikka alkaa vaikuttaa parhaalta ja täytyypä testailla vielä lämpöpuhaltimella. :)
 
Ylös Bottom