Sisäyksikkö portaikkoon

Intgr

Tulokas
Palautepisteet
0
Sähkölämmitteiseen kolmikerroksiseen omakotitaloon olisi tarkotus hommata ilmalämpöpumppu lämmitykseen ja viilennykseen. Alimman kerroksen eli kellarin lämmitys tapahtuu vastaisuudessakin lattialämmityksellä, mutta ILPin olisi tarkoitus hoitaa väli- ja yläkerroksen lämmitys ja jäähdytys. Lämmityksen suhteen ideaali sijoitus olisi olohuoneessa ja viilennyksen suhteen yläkerrassa. Laskennallisesti yksi ILP hoitaisi molemmat tehtävät oikein hyvin kunhan ilmavirran saisi leviämään kunnolla. Toisen yksikön hommaaminen vain yläkerran jäähdytystä varten tuntuu tuhlaavaiselta.

Pohjapiirrusta ei ole tähän hätään, mutta liitteen kuvan pitäisi selittää oleellisilta osin ongelmaa. Kuvassa on välikerroksen ja yläkerran välinen välipohja ja portaikko (ilman portaita).

Ajattelin, jos yksikön sijoittaisi portaikkoon siten, että jäähdytyksessä ilman saisi ohjattua yläkertaan ja lämmityksessä alakertaan. Yläkerrassa on mahdollista rajoittaa lämpimän ilman liiallista pääsyä makuuhuoneisiin, jos se muodostuu ongelmaksi. Välikerros on avara ja muodoltaan sellainen, että ilman voisi kuvitella kiertävän ympyrän muotoisesti välillä portaikko->olohuone->keittiö->portaikko. Kiertoa voisi tarvittaessa tehostaa toisella tuulettimella.

Viileän ilman saaminen riittävästi yläkertaan on hieman hankalaa, mutta visioin kuvan mukaisen ratkaisun, jossa katon rajaan rakennettava kotelointi (ilmakanava) ohjaa viileän ilman pidemmälle ja korkeammalle yläkertaan.

Tuohon vain tarvitsee ILPin, jossa on mahdollisuus saada ilma hyvin puhallettua ylöspäin kotelointiin ja tuulettimen tulee olla tarpeeksi tehokas. Äänekkyyden ei pitäisi olla ongelma. Onko sellaisia malleja olemassa, joissa viilennyskäytössä puhallin ottaisi ilman alapuolelta ja puhaltaisi sen ylöspäin? Ja mitä mieltä olette tuosta ratkaisusta noin muuten. Hieman propellipipoilua, mutta ihan turhaan ei viitsisi ostaa toista yksikköä yläkertaan, jos viilennys on jossain määrin mahdollista hoitaa tuolla tavalla.

Asentamalla ILPin hieman ylemmäs rapussa ja kenties pieneen kulmaan voisi kylmän ilman ehkä saada puhallettua ilman kotelointiakin yläkertaan lattianrajaan, josta sen voisi tuulettimella levitellä tasaisemmin tilaan. Vaakasuuntaan puhaltava ILP ei tuohon ehkä ihan riittäisi vaan sen pitäisi pystyä puhaltamaan ilma jossain kulmassa ylöspäin.

Riittääkö sisäyksiköissä puhallusteho tuollaiseen ratkaisuun ja mitkä mallit voisivat ehkä olla sopivia?
 

Liitteet

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Palautepisteet
63
Vs: Sisäyksikkö portaikkoon

Pitäisi olla lattiamallinen sisäyksikkö, jolla pystyisi puhaltamaan joko alas tai ylös. ;)
Normi ILPillä ei voi puhallussuuntaa kääntää päinvastaiseksi, ILP imee aina ylhäältä ja puhaltaa alas.
 
Ylös Bottom