Talo 290m2 Vilp pelletin rinnalle

MVay

Tulokas
Tavoitteena ei ole saada säästöjä, koska niitä tuskin tulee. Tavoite on saada sammutettua pelletti kesäksi (tai kun lämpötila on plussan puolella). Pelletti toimii periaatteessa kesällä kuukausia koskematta, mutta aina se tekee vian, kun olen reissussa. Talossa 2 asuntoa, vm 2006, lattialämmitys, Uudellamaalla.. Lämmintä käyttövettä menee paljon (4-10 henkeä). Pelletin kulutus n. 5000kg vuosi, kattilana Biomatic 20+.

Koska en ole uusimassa järjestelmää, niin 10k€ ei tekisi mieli tähän projektiin laittaa. VILP:llä pitäisi saada ainakin osa käyttöveden lämmityksestä hoidettua.

Tällä hetkellä käyttövesi lämpiää kattilan kyljessä olevalla levylämmönvaihtimella. Lämmintä vettä riittää hyvin suurellekin porukalle, jos kattila pyörii pelletillä (kattilan lämpö 80C). Sähköllä ajettaessa kattila on 60C, jolloin 6kW sähkövastuksilla, ei teho riitä suurelle määrälle lämmintä käyttövettä.

Lähtökohtaisesti olen ajatellut monoblock laitetta, jonka kytkisin kattilaan. Lisäksi laittaisin käyttöveden puolelle kattilan perään pienen lämminvesivaraajan. Eli kattila esilämmittäisi käyttöveden ja sähkövaraajalla loput. Liittenä kuva joka ehkä selventää ajatusta (poimittu tältä foorumilta ja muokattu).

Jos olen käsittänyt oikein VILP:llä voisi saada 55C asteista vettä, toki hyötysuhde ei ole kovin paras mahdollinen. Tuo riittää mainiosti lämmitykseen ja auttaa osaltaa käyttöveden lämmityksessä.

Mutta miten käyttäytyy tuo VILP, kun laitan pellettikattilan päälle? Osassa laitteita max sisäänmeno lämpö on 75C. Tuskin kattilan pohjasta kuumempaa tulisikaan.

Periaatteessa sama järjestelmä kuin VILP öljykattilan rinnalla. Jos kokemuksia tuollaisesta, missä myös käyttövettä lämmitetään, niin niistä saa kertoa.
 

Liitteet

  • VILP pelletti.JPG
    VILP pelletti.JPG
    66,1 KB · Katsottu: 24

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Ei tuossa lämpötilassa pitäisi olla mitään ihmeempää. Minulla menee öljykattilan kuuma VILPille ja hyvin on toiminut. VILP jää odottelemaan sen kattilan (tai varaajan) jäähtymistä. Olikos tuossa mitään varaajaa vai onko tuo kattila koko lämmityksen keskuksena ?

Itse katselisin tuohon semmoisen VILPin, joka hoitaisi homman jonnekin vähintään -15 °C saakka. Tuo pelletti on erittäin hyvä varamuoto ja nämä toinen toistansa tukien ja sähkövastuksella varmennettuna niin ei koskaan tule suuria laskuja eikä muitakaan katastrofeja, vaikka reissussa oltaisiin.

Veden lämpötaso ja lämmityksen lämpötaso kannattaa eriyttää. Kaikki lämpöpumput ovat äärirajoillaan ähkiessään sitä kuumaa vettä. Ei kannata suntata siitä korkeasta lämpötilasta matalaan lämmitystä varten. Joko vaihtoventtiilillä lämmitys ja kuuma vesi erikseen tai sitten vain lämpötilat lämmityksen ehdoilla + tulistusvaraaja suorasäköllä. Tässäkin tulistusvaraaja vaihtoehdossa on sitten mahdollisuus nostaa se lämpötilataso kesäksi sen veden edellyttämälle tasolle, jos lämmitystarvetta ei ole esim. kesä - elokuussa tai jos se lämmitystarve on mitättömän pieni ja satunnainen. Noin nyrkkisääntönä, että jos se lämmityksen kulutus on suurempi kuin veden lämmityksen tarve niin ei kannata pumpata siihen vedenlämmityksen lämpötilaan ja suntata alas lämmitykseen.

Pelletin lämpöarvo on 4,7 - 5,0 kWh/kg. Polton hyötysuhde lienee vähän huonompi kuin keskimäärin öljykattilalla. 5000 kg pellettiä lienee tuottanut lämmintä ~20 000 kWh, ehkä vähän yli. Etelä-Suomessa kahden perheen vedenkäytöllä tuo voisi merkitä noin 6 kW lämmöntarvetta -15 °:ssa ja 7 kW lämpötehoa -20 °C:ssa. Useimmilta valmistajilta löytyy koneita, jotka tuohon kykenevät. VILP kannattaisi valita sen verran iso, että se selviää siitä työstään kohtuullisen helposti ja että siinä on varaa vastata veden lämmitystarpeeseen ja toisaalta osateholla se käy parhaimmalla hyötysuhteella. Ensimmäiseksi kannattaa ummistaa silmät niiltä tehoon viittavilta "tyyppimerkinnöiltä” ja arvioida mitä kone voisi jossakin pakkasessa tuottaa. Lämmöntarve painottuu siihen nollan seutuville, Etelä-Suomessa jopa mielluummin plussan puolle. Teillä tuota siirtää lämpimämpää suuntaan vielä suhteellisen suuri veden lämmityksen tarve.

Säästöjen suhteen ollaan varmaan kahden vaiheilla. Jos tuhkilla ei ole arvoa, jonnekin noin -10 °C saakka VILPin käyttäminen voi olla ihan suoraan taloudellisesti perusteltua. Pellettipolttimet ja kuljetinruuvin ovat myös kuluvia laitteita siinä missä VILP koneetkin. Mitä enemmän lämmityksestä kattaa kylmimmästä päästä pelletillä, sitä parempi VILPin tehokerroin tulee olemaan. Etelä-Suomessa tukilämmityksen tarve ei ehkä ole edes joka vuotista ja koneen kapasiteetin riittäessä se jää tyypillisesti yksittäisiin päiviin vuodessa. Jos tarkempaa viisautta ei löydy, teho @-15 °C on noin 75 % siitä mitä @ -7 °C:ssa . Harkitsisin riittävän tehokasta VILPiä ja jättäisin pelletin varalle pilaantumattomalla ”säkkitavaralla”. Näin sen pellettijärjestelmän kunnossapidon voisi melkein deletoida muttei kannata toimivaa järjestelmää toki romuttaakaan.

VILP koneiden hinnat ei niin kovin paljon muutu kapasiteetin kasvaessa. Siksi en ensimmäisenä lähtisi tästä kapasiteetista tinkimään mutta suurempi kone vaatii myös suuremman varaajan ottamaan sen lämmön vastaan.
 

MVay

Tulokas
Tällä hetkellä ei ole erillistä varaajaa, vaan kattilan 140 litran vesitilavuus jolla on menty, eikä pannuhuoneessa liikaa tilaa ole uusille laitteille.

Vilpin ulkoyksikön saisi sijoitettua helposti pannuhuoneen ulkopuolelle seinäkiinnityksellä, mutta hiukan arveluttaa tuon laitteen tuottama melu rakenteisiin. Onko millaisia kokemuksia seinäkiinnityksestä? Talo on puurunkoinen. Erillisessä autotallissa on Green ilmalämpöpumppu, jonka äänen kuulee talliin, jos siellä on hiljaista. Molemmissa on samanlainen seinärakenne 50+150mm runko, tuulensuoja + lautaverhous.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
En kyllä laittaisi VILP:n kokoista pumppua seinäkiinnityksellä. Jos hiukankin järeämmästä laitteesta puhutaan niin painoa on toistasataa kiloa ylöspäin. Tosin en ole itse ILP kokoluokan vehkeitäkään laittanut seinäkiinnityksellä ellei jostain syystä ole ollut pakko.

Laite maaperustukselle ja sulatusvedet hallitusti alta pois.
 

JRA

Jäsen
Seinäasennus tallissa ei välttämättä niin haittaa, mutta talon seinään ei kannata laittaa - varsinkaan puurunkoiseen.
Itsellä Fujitsun HP 11kW tallin paroc seinässä kiinni, ja tietyillä kompuran taajuuksilla koko tallin runko resonoi.
 
Ylös Bottom