TM Rakennusmaailma 10/19 - ILP testiä pukkaa

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #1
Seuraavassa TM Rakennusmaailmassa on ILP testi. Edellisestä onkin aikaa useampi vuosi.
Testissä oli mukana 5 uutuus ILPiä R32 kylmäaineella. Mainoskuvan perusteella mukana on ainakin Fujitsu.

Nyt sitten arvuttelemaan mitkä merkit olivat testissä mukana ja mitkä laitteet. :cool:

 
Viimeksi muokattu:

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #2
Viimeksi muokattu:

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
TM Rak.maailma on tunnetusti leiponut vuosien saatossa monia "testivoittajia" eri merkkien laitteista. Mielenkiintoista toki aina lukea vertailuraportteja ja testipainotuksia. Mutta mutta. Samalla turhauttavaa, kun jokaikisessä vertailussa laitteet eivät vastaa toisiaan vaan otetaan tosiaan milloin uutuuksia ja milloin eri tekniikalla toteutettuja, jopa eri teholuokkaan kuuluvia malleja. Kyllä LN kuuluisi ehdottomasti testipenkkiin. Samaten muilta merkeiltä kulloinkin myydyin malli mieluiten lippulaiva hintaluokasta.
 

Hempuli

Aktiivinen jäsen
TM vertailujen antifanina luulen mukana oleva Mitsu, Toshiba, Panasonic, Daikin ja vielä ehkä C&H tai muu edullinen pumppu. Vertailussa pumput ovat melko tasaväkisiä ja jonkun teknisen tuloksen perusteella leivotaan eniten mainostanut brändi voittajaksi sadasosan marginaalilla. Edullisimmasta pumpusta sanotaan, että pärjäsi melko hyvin kovassa seurassa ja sitten siitä kerrotaan joitain epäilyksiä kestävyyden, käytettävyyden, melutason tms. suhteen, jottei lukija viinilasinsa ääressä vain päättäisi ostaa sellaista. ;D
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
"Kiitos palautteesta. Siihen, että uusia lämpöpumppuvertailuja ei ole tehty, on tasan kaksi syytä: maalämpö- ja ilmasta veteen -pumppujen testaaminen on järkyttävän kallista, emmekä enää pysty yksin kustantamaan niitä. Ei riitä rahat. Toiseksi, täysteho- ja osatehomitoitettujen pumppujen vertailuun ei ole sopivaa testimenetelmää. Täystehopumpuista ei pystytä erottelemaan käyttöveden ja lämmitysveden ottamaa sähköä/maalämpöä."
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Aika selkeä ja ymmärrettävä vastaus.
Juu..oma avuttomuus on aikamoista kun talossa on enää tekstintoimittajia ja ulkopuolinen viisaus kallista. Vakolakin taitaa kuulua nykyään VTT:lle tai mikä se niiden kaupallinen testausosasto nykyään onkaan nimeltään. Jostain muistelen että se maahantuojien ILPin automaattisekvenssi maksaa jonkun 20ke/pumppu - siitä voi sitten veikata mitä enempi kustomisetti riville jotain muuta maksaa kokonaan teetettynä. Täältä kyllä löytyisi testisetupille suunnitelma aika helposti.
 

Tulihäntä

Aktiivinen jäsen
Jostain muistelen että se maahantuojien ILPin automaattisekvenssi maksaa jonkun 20ke/pumppu - siitä voi sitten veikata mitä enempi kustomisetti riville jotain muuta maksaa kokonaan teetettynä.
Tuolla 20k€ summalla saa noin 5-6vrk labra-aikaa. Kyllä nyt yhden ilpin testaa hivenen nopeammin.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
uolla 20k€ summalla saa noin 5-6vrk labra-aikaa. Kyllä nyt yhden ilpin testaa hivenen nopeammin.
Se testi on vielä täysin automaattinen, ei siinä ihmisiä juuri tarvita... mutta eihän se olekaan labra-aikaa vaan sillä ostetaan 'VTT:n testaaama' -leima...
 

pumpauttaja

Aktiivinen jäsen
Joka jutun lukee niin olisi mielenkiintoista kuulla kerrotaanko siinä miksi mitsu ei ole mukana.
Kaikenmaailman rengastestejen jälkeen luotto tämmösiin on niinkin kova, että ekana tulis mieleen että rahaa on liikkunut johonki suuntaan ja siksi mitsu ei ole mukana.
 

jannu93

Jäsen
Hankala on aivan käytännön olosuhteita vastaavaa ympäristöä saada näköjään labraan. Esimerkiksi Vivax ei ollut tehnyt yhtään sulatusta koko testin aikana ja monen muunkin sulatus aktivoitui vasta toimintaan -25. Minun Vilpissä taitaa olla jotain vikaa, kun se sulattelee jo + asteilla ja monesti vetää hyvin pitkiä vetoja ilman sulatusta tuolla -20. ;D
 
Viimeksi muokattu:

Mikki

Vakionaama
Kyynisenä voisi ajatella, että lämpöpumppuihin voi koodata samantyyppistä logiikkaa kuin autoissa on, että ne huomaa jotain kautta olevansa testipenkissä ja sitten käytös on jotain muuta kuin oikeassa elämässä.
 

Pasikookoo

Aktiivinen jäsen
Mutta jos sitä sulatusta ei esiinny niin eiköstä se vaikuta jotain 20% heikentävästi. Pitää siis siitä poistaa, jotta tulos on oikea.
 

jiikoo

Aktiivinen jäsen
Ei ollut Mitsusta sanaakaan
1990-luvun alussa tuttu automaahantuonnin kanssa töitä tehnyt mökkinaapuri kertoi, että Tekniikan Maailma-lehden autovertailuun osallistumisesta olisivat halunneet lehden toimituksessa ison pinon seteleitä. Eivät suostuneet maksamaan mitään niin oli silti mukana auto vertailussa ja jäi testin viimeiseksi ja myös niissä osioissa missä missä pärjäsi objektiivisesti mitattuna parhaiten siinä joukossa sai sitten huonoimmat pisteet.

Viime vuosina en ole TM-lehteä juuri selaillut. Sitä ennen ainakin VAG-konsernin romuja rinkirunkkasivat porukalla lehdessä ja eivät kirjoittaneet koskaan mitään sen DSG-vaihteiston ja TSI-moottorin tyypivioista jotka saattavat maksaa auton omistajille todella todella paljon. Ilmeisesti VAG-konsernilta lehti sai niin hyvät rahat suoraan kahisevana tai mainosten ostamisen muodossa, että se selittää sen.

TM-rakennusmaailma lehti on toki eri lehti, mutta kyllähän tuo ILP:in testiin otettujen pumppujen valikoima herättää kysymyksen siitä, että miten paljon pumppujen maahantuojien voitelurahat vaikuttavat siihen testiin valittaviin laitteisiin ja miten paljon jutun kirjoitettuun sisältöön ja painotuksiin arvosteluissa.
 

Killi10

Aktiivinen jäsen
Jos mainostavan firman tuote menestyy huonosti, se yleensä vain feidataan pois testistä. Lehtien tuotto tulee mainoksista. Paljon mainostava saa toimittajan kylään tekemään erikoisjuttuja tuotteista. Näin toimii paikallislehdet, paikallisradiot, erikoislehdet, harrastelehdet, nettijulkaisut... Ei kyllä mikään salaisuus ole.
 

marduk

Jäsen
TM_n raporttia kun katsoo COP:in osalta niin näyttää olevan aika samalla viivalla kaikki laitteet. Itselle alkaa sitten nousemaan laitteen luotettavuus tärkeäksi tekijäksi. Onko nyt niin, että Toshiban kompressori on tehty kiinassa ja tämä minun 10-vuotta vanhan mallin kompressori on tehty Japanissa. Onko sitten laite kasattu Japanissa osaako joku tähän sanoa mitään?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #26

Liitteet

Viimeksi muokattu:

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • Valvoja
 • #27
Meneekö sijoitukset näin?
1. Fujitsu
2. Panasonic
3. Vivax (Y-desing) & Toshiba
4. C&H
 
Viimeksi muokattu:

Mikke_R

Tulokas
Jos Panasonic on uutuus HZ25UKE (kuten kaukosäätimen kuvan perusteella on) niin sen tehot -25 asteessa jäävät kyllä luvattoman kauas esitteessä luvatusta. Silti joukon parhaita.

Toshiban arvot näyttävät huonoilta kalliiksi laitteeksi.

Tällaiset ensi vaikutelmat noiden kuvien perusteella.
 
Viimeksi muokattu:

repomies

Hyperaktiivi
Jännä tuo x-akselin skaala noissa kuvissa, ei mene luvut erityisen järkevästi viivojen etäisyyksiin nähden. Käytännössä Fujitsun tehot hiipuvat jossain -27.5C tasolla jaetulle ykkössijalle. En usko että välillä -27.5C -> -30C on ihan hirveästi merkitystä suurimmalle osalle, joten energiatehokkuutta hakeva valitsee sitten ehkä sen Fujitsun.
 

racc

Tulokas
Eihän tuo LZCAN ole R32 laite, vaan R410A?? :hmm:
Juu ei, mutta Fujitsu olikin testin ainoa R410A-kone. Tiedä sitten oliko tämä tarkoituksellista vertailua. Vai liittyikö esim. siihen, että pääkirjoituksessa valiteltiin miten jo alkukeväästä maahantuojat olivat myyneet tuontinsa pitkälle syksyyn ja laitteiden saatavuus aiheutti haasteita.

Fujitsun suuri GWP-arvo sentään mainittiin huonona puolena, mutta ei tainnut varsinaiseen arvosteluun vaikuttaa...
 

racc

Tulokas
Pikku harmi ettei Daikin Perfera löytynyt joukosta.

Tästä joukosta olin vähän katsellut Toshiba Premiumia ja Panasonic HZ25UKE:a (oikeastaan lähinnä 35UKE). Pääpiirteittäin näyttävät olevan aika samalla viivalla. Sisäyksikön melutaso olisi oleellinen juttu itselle, mutta yllättäen valmistajien ilmoitusten mukaan joukon toiseksi hiljaisimmasta Panasonicista mitattiin lopulta kovimmat äänet. Ylipäänsä sisäyksiköiden ilmoitetut ja mitatut dBA:t näyttää olevan aivan mitä sattuu. Esim. Toshiba ja Vivax oli 8-9dBA ilmoitettua hiljaisempia.
 

repomies

Hyperaktiivi
Kiva olisi tietää tarkemmat tiedot sulatuksista ja myös sisäyksikön melusta. Omat tiedot ovat toki vanhoista Fujitsuista, mutta noiden osalta vanhoissa malleissa on aika paljonkin sanomista.
 

MetaX

Jäsen
C&H:n kaukosäädin on täsmälleen samanlainen kuin mun Scanvarm 12:sta. Varmaan samasta tehtaasta lähtösin, onkohan itse kompressorille tai sisäyksikölle tehty mitään? Näitä on vissiin myyty myös Gree-Hansoleina tms. Valitsin aikanaan tuon Skanvarmin kun hakkasi VTT:n testissä hiukan kalliimman mitsun tehojen ja COPin puolesta. Eipä tuon kanssa mitään ongelmia ole ollut ja hyvin irtoaa tehoa -20 pakkasellakin vielä. Lämpötilan mittaus kaukosäätimestä suuri plussa.
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Meneekö sijoitukset näin?
1. Fujitsu
2. Panasonic
3. Vivax (Y-desing) & Toshiba
4. C&H
1. Fujitsu LZCAN, 4 tähteä ja 8,7
2. Panasonic HZ25UKE 4 tähteä ja 8,3
3. Toshiba Premium 25, 3 tähteä ja 7,8
4. Vivax, 2 tähteä ja 7,7
5. Cooper&Hunter, 2 tähteä ja 7,6
 

Heat&Cool

Aktiivinen jäsen
Joka jutun lukee niin olisi mielenkiintoista kuulla kerrotaanko siinä miksi mitsu ei ole mukana.
Kaikenmaailman rengastestejen jälkeen luotto tämmösiin on niinkin kova, että ekana tulis mieleen että rahaa on liikkunut johonki suuntaan ja siksi mitsu ei ole mukana.
Ei kerrota sanaakaan, miten juuri kyseiset merkit/mallit päätyivät testiin. Tai miksi esim. Mitsu, Daikin tai Hitachi eivät olleet mukana. EDIT. Pääkirjoituksessa "Osanottajakatoa aiheutti erityisesti se, että maahantuojat olivat jo alkukeväästä myyneet tuontinsa loppuun pitkälle syksyyn. Kalustoa ei siis vain ollut."
Hmm. Ko lehdessä ainut maksettu puolen sivun ilp mainos on Fujitsun R32-laitteesta ;)
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom