Toshiba Arctic 25 71 m2 rivarissa Oulussa

juhamat

Aktiivinen jäsen
Kirjottelenpa jotakin ensimmäisiä kokemuksia tänne ja lisää myöhemmin, josko auttaisi jotakin pumpun hankinnassa.

Pumpun ja paikan valintaketjun voi katsoa tästä: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=21901.0

Eli kohteena 71 neliön -84 rakennettu rivari Oulussa. Suorasähkö pattereilla paitsi pesuhuoneessa lattialämmitys. Aiemmin minulla on mennyt sähköä vain noin 8730-8830 kwh/vuosi, tosin leutoja talviakin. Asunnon erikoisuutena on todella aurinkoinen takapihanpuoli, eli jo tähän aikaan vuodessa pelkkä aurinko lämmittää helposti olohuone-keittiön liiankin kuumaksi päivällä. Auringon paistaessa lämpö riittää tähän aikaan vuodessa pelkästä auringosta viideksi tunniksi.

Pumpun asennuspaikkaan vaikutti suuresti se että olen aika herkkäuninen. Näin jälkikäteen voi sanoa että eli oikein laittaa pumppu olohuoneeseen. Nyt kun ei ole tottunut, kolmosella ääni voi joskus häiritä vähän nukkumista mutta nukuttua saa. Kakkosella ei häiritse ollenkaan. Eteisen oven päällä häiritsisi varmasti enemmän. En koe että pumpun ääni häiritsee olohuoneessa oloa ko puhallusnopeuksilla. Kuvassa pumpun paikka punaisella, kalustusta mustana ja suunnat mihin siivekkeet ohjaa ilmaa.

Pumpuksi valitsin Toshiba Arctic 25sen myyjien ja foorumin perusteella. Erityisesti valintaan vaikutti se kun mainostettiin että tässä on ainoana pumppuna automaattinen takkatoiminto, eli pumppu jäisi puhaltamaan ilmaa kun menee yli tavoitelämmön auringon paistaessa. Sen verran on tullut näin aluksi pettymystä että pumppu puottaa puhallusnopeuden todella pieneksi kun takkatoiminto menee päälle. Vielä vähän ihmettelyä kuuluuko tuon toimia noin vai onko jotakin vikaa. Toinen miinus on siitä kun pumppuun kuuluva "sisäyksikön takaosa" ei olekkaan valkoinen kuten sisäyksikön pääosa vaan harmaa. Huomasin sen nyt esitteestäkin että se on siinäkin harmaa, näkyy todella vähän esitteestä tuota takaosaa, joka siis on ehkä 10cm syvä. En tajua miksi on pitänyt ruma harmaa väri tuohon laittaa eikä olla valkoinen kuin itse pääosa sisäyksiköstä.

Ohjekirja on myös tosiaan niin huonosti suomennettu että kannattaa suosiolla ladata täältä foorumilta englannin kielinen ohjekirja jos tämän pumpun hankkii :)
 

Liitteet

 • pohja_lop.jpg
  pohja_lop.jpg
  139,1 KB · Katsottu: 653

juhamat

Aktiivinen jäsen
Vs: Toshiba Arctic 25 71m rivarissa

Vielä ei ole kulutustietoja paljoa, mutta tässä pari pätkää. Keskilämpötila ollut aika sama tarkastelujaksolla, vaikkakin aika erilaiset kelit näemmä noin muuten. Tuossa edeltävinä päivinä oli muuten osa päivistä tosi aurinkoisia, ei varmaan vaikea arvata mitkä päivät.

Edelliset kuus päivää:
- 140 kWh
- Alin: -6,6 °C Keskilämpötila: 0,2 °C Ylin: 6,6 °C

Vuosi sitten samat päivämäärät:
- 223 kWh
- Alin: -12,4 °C Keskilämpötila: -0,3 °C Ylin: 5,1 °C
 

Liitteet

 • pumpulla1.jpg
  pumpulla1.jpg
  66 KB · Katsottu: 501
 • ennenpumppua1.jpg
  ennenpumppua1.jpg
  70,3 KB · Katsottu: 456

juhamat

Aktiivinen jäsen
Vs: Toshiba Arctic 25 71m rivarissa

Noniin. Nyt on kokemuksia vähän kylmemmältäkin keliltä. Jokunen päivä aiemmin pakkanen on käynyt parhaillaan -15 mutta pääosin ollut vähemmän, eli siinä -10 molemmin puolin. Sillon on riittänyt kun on ollut puhallus 3/5 ja pyynti 21-23. Riittää meinaa että makkareissa kaukana pumpusta on 20-21 ja olohuone/keittiö-osastolla lähellä pumppua 21-23.

Nyt on ollut kylmempää, esim viime yönä ollut -13 ... -15 ja sitä ennen kylmemmälläkin käynyt. Viime yön pumppu oli 3/5 puhallus ja pyynti 29. Aamulla sisällä oli lämpöä 20,5 ... 21,5. Toisinsanoen tässä pakkasessa tolla puhalluksella alkaa olla maksimilämmöt ilmeisesti pelissä. Nyt kun pyyntiä on nostettu aikalailla maksimiin niin ulkoyksikkö on alkanut pitää jurnutusta mikää kuuluu erittäin hyvin sisälle. Onneksi en laittanut pumppua makkareiden puolelle, muuten voisi alkaa häiritä yöunia.
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Vs: Toshiba Arctic 25 71m rivarissa

Lisäkokemuksia viime yöltä.

Nukkumaan mennessä pakkasta oli -20, aamulla -25. Pienennin lämmitettävää pinta-alaa ennen yötä reilulla parilla neliöllä laittamalla wc:n ja tuulikaapin ovet kiinni ja patterit "normilämmölle". Lisäksi laittelin kaikista pattereista termaria vähän isommalle, mutta niin ettei -20 vielä lämmittänyt. Aamulla asunnossa oli kauttaaltaan noin semmonen 19,5-20 lämpöä ja kaikki patterit oli vähän lämminnä. Pumppu oli yöllä puhallus 4/5 ja pyynti 30 eli täysillä. Joten tuosta viimestään löyty rajaa millon puhti alkaa loppua. Lisäksi nuo 4/5 puhallus häirittee jo jonku verran yöunia niin taidan jatkossa laittaa pumpun yöksi 3/5 ja pattereihin lisää hönkää.
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Vs: SIIRRETTY: Kommentointi - Toshiba Arctic 25 71m rivarissa

Nyt hi-power napin testiä. Nukkumaan mennessä ulkona oli -20, aamulla -25. Puhallus 2, pyynti 30, hi power päällä. Patterit oli laitettu pienelle, sanosin että muutama patteri oli ihan vähän lämmittäny ku ei ollu kylmänä mutta ei lämpimältäkään varsinaisesti tuntunut. Olohuoneessa oli aamulla +21, makkareissa +20,5. Minkään huoneen ovia en ollut sulkenut patterilämmitykselle. Ihan ok tulos.

Tänään pitäs olla -22 ... -25 niin kokeilen miten pumppu selviää ilman pattereita päiväsaikaan.
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Vs: SIIRRETTY: Kommentointi - Toshiba Arctic 25 71m rivarissa

Ja mitä olen tässä 6h myllyttänyt puhallus 5, pyynti 30, hi power ja pakkasta sen -22 ... - 25 niin semmosen 20,5 ... 22,5 on lämpö eri huoneissa. Eli tuon verran tuosta lähtee tässä asunnossa ytyä. Hi power napissa tuntuu olevan taikaa.
 

juhamat

Aktiivinen jäsen
Vs: Toshiba Arctic 25 71 m2 rivarissa Oulussa

Noniin. Lämpöpumppu on ollut nyt vuoden. Sähkönkulutus pumpun kanssa ajalle 11.3.2015 - 10.3.2016 oli 6773 kwh kun vuosi aiemmin ilman pumppua kulutus oli 8789 kwh, eli säästöä tuli 2016 kwh.

Eipä taida olla montaa ihmistä jotka 80 luvun rivarikolmiossa käyttää noin vähän sähköä, jos on paljon kotonakin ja käytännössä aina päällä joko telkkari, tietokone tai viritinvahvistin, tai nuo kaikki. Sanosin että sähkölämmitysasunnossa asuminen ei ole kallista. Itse asiassa löysin viimeisimmän sähkökulutuksen entisestä asunnostani jossa oli kaukolämpö poislukien pesuhuoneen lattialämmitys, se oli 4800kwh vuosi :)

Rahamääräisesti säästö ei siis ollut älytön, mutta pientä kulutustahan tässä lähettiin pienentämään ja lisäksi viilentämään. Vaikkei kovin kuuma kesä ollutkaan niin en pihtaillut yö-ajan viilentämisessä. Mitä kattelin kuukausien keskilämpötiloja niin näytästi että lämmityskauden aikana edelliseen vuoteen verrattuna taisi olla kahden kuukauden verran kylmempiä kuukausia. Itseasiassa tammikuussa minulla meni nyt pumpulla hieman enemmän sähköä kuin edellisenä vuotena ilman pumppua.
 

Liitteet

 • 3-2014-3-2016.JPG
  3-2014-3-2016.JPG
  125,5 KB · Katsottu: 383

juhamat

Aktiivinen jäsen
Vs: Toshiba Arctic 25 71 m2 rivarissa Oulussa

Tällä hetkellä edellisen 12kk kokonais sähkönkulutus on 6483 kwh. Hieman laskeneeseen kulutukseen on auttanut hi-power napin löytäminen noin vuosi sitten ja leudompi tammikuu vuodentakaiseen verraten, vaikka joulukuussa olikin sitten kovempia pakkasia.
 
Ylös Bottom