Ulkolämpötila-anturi

mikko78

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Taas rupesi Nibe temppuilemaan. Näyttö 03 eli ulkoilman lämpötila näyttää jatkuvasti viisi astetta liian matalia lukemia eli jos vaikka ulkolämpötila on oikeasti +6, niin Nibe näyttää ulkolämpötilan olevan +1 jne. Oikean ulkolämpötilan arvon olen mitannut ulkolämpötila-anturin kohdalta lämpömittarilla, joten auringon, tuulen tms. vaikutus ei ole kyseessä. Vaihdoin ulkolämpötila-anturin Nibeltä saamaani uuteen, mutta tästä ei ollut mitään apua eli edelleen lukemat ovat saman viisi astetta pielessä. Vika luonnollisesti aiheuttaa sen, että lattialämmitykseen ajetaan jatkuvasti liian lämmintä vettä.

Kyselin Haadolta tästä ja epäilivät, että vika on anturin ja Niben välisessä johdossa. Ihmettelen vaan, että mikäs siihen johtoon nyt on tullut kun on ennen toiminut? Ko. johdon kuoritut päät ovat ulkölämpötila-anturin kotelossa samojen ruuvien alla kiinni metallisessa kolossa kuin itse anturin päät. Kertokaapa viisaammat mikä nyt avuksi? Voisko auttaa jos katkaisisi tuon Nibelta tulevan johdon päät ulkolämpötila-anturin kotelossa ja kuorisi uudet tuoreet pinnat johdosta esiin ja laittaisi takaisin paikalleen? Vai pitääkö tässä ruveta nyt koko johtoa uusimaan...? Vai voiko vika olla johdossa Niben päässä (tai tuolla välillä)?

Tietenkin tuota liian lämmintä lattialämmitykseen menevää menovettä voi säätää oikean lämpöiseksi pudottamalla lämpökäyrän muutosta pari pykälää miinuspuolelle. Tähän mennessä on ollut käytössä käyrä 4 ja muutos -1. Nyt 4 ja -2 kun rupes olemaan kämpässä vähän turhan lämmin vaikka suurin osa lattialämmityspiireistä on termarien säädöistä johtuen vielä kiinni. Osaakos joku heittää paljonko tuota lämpökäyrän muutosta pitäisi säätää miinukselle, jotta se kompensoisi tuon väärän ulkoilman lämpötilan vaikutuksen?
 

repomies

Hyperaktiivi
Vs: Ulkolämpötila-anturi

No piuhaa minäkin olisin epäillyt.

Minä tekisin näin:
1) repisin piuhan irti niben päästä ja mittaisin vastuksen siten että lämpöanturi on kiinni toisessa päässä
2) repisin lämpöanturin irti toisesta päästä ja tarkistaisin mittarilla että nyt se vastus on ääretön (avoin piiri)
3) laittaisin toisen pään oikosulkuun ja mittaisin pelkän piuhan vastuksen lenkkinä
4) vertaisin pelkän piuhan vastusta anturin ja piuhan yhteisvastukseen

Sitten jos piuha olisi merkittävä osa kokonaisvastuksesta eikä tilanne kohenisi millään piuhan päiden trimmauksella, vaihtaisin piuhan. Jos piuha ei olisi missään määrin merkittävä osa kokonaisvastuksesta, soittaisin Nibelle ja kertoisin tilanteen.

Edit: tämmöinen riittää mittauksiin: http://www.motonet.fi/web/guest/etusivu#productid=49-3100
 

mikko78

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Vs: Ulkolämpötila-anturi

Sain vihdoin aikaiseksi mittailla vastuksia repomiehen ohjeiden mukaan. Ensiapuna tähän asti on toiminut lämpökäyrän muutos sopivasti alaspäin kompensoimaan liian kylmäksi luultua ulkoilmaa. Kimmokkeen näihin mittauksiin antoi viimeistään se, että kun viikko sitten ulkolämpötila oli eräänä iltana oikeasti -8 astetta, niin Nibe näytti ulkona olevan -16 astetta. Eli näyttäisi tuo virhe kasvavan sitä mukaa kun ilma kylmenee.

Tässä mittaustuloksia, kun oikea ulkolämpötila erillisellä mittarilla mitattuna anturin kohdalta +2,5 astetta Niben näyttäessä ilman olevan -3 astetta:

1) Piuha irti Niben päästä, anturi paikallaan toisessa päässä, vastus mitattuna Niben päästä: 9,05 k-ohmia
2) Lämpöanturi irti toisesta päästä (avoin piiri), vastus mitattuna Niben päästä: ääretön
3) Anturin päästä piuhan päät yhteen ja pelkän piuhan vastus lenkkinä mittattuna Niben päästä: 4 ohmia
4) Pelkän piuhan vastus verrattuna anturin ja piuhan yhteisvastukseen on siis merkityksetön

5) bonusmittaus: pelkän anturin vastus mitattuna suoraan anturin navoista tuossa +2,5 asteen lämpötilassa (koskematta anturiin): 8,25 k-ohmia

Eli siis tuon 3-kohdan perusteella Niben ja ulkolämpötila-anturin välinen piuha vaikuttaisi ehjältä eli pelkän piuhan vastus on olematon verrattuna anturin vastukseen. Se mikä tässä ihmetyttää on 1-kohdan ja 5-kohdan ero mittauksissa. Jos tuo piuha on ehjä, niin eikös kohtien 1 ja 5 mittausarvot pitäisi olla käytännössä samat? Miten on mahdollista, että 3-kohta näyttää noin pientä vastusta, mutta kun anturi on kiinni piuhassa, niin piuha (tai joku muu?) näyttäisi kuitenkin tuovan selvän kasvun vastukseen? Tässä järkeilyni: Jos kerran piuha on kunnossa (3-kohta), niin eron vastuksessa (1 ja 5) voi aiheuttaa ainoastaan anturin ja piuhan liitoskohta. En vain ymmärrä mikä vika tuossa liitoksessakaan voisi olla, koska kuorin piuhasta tuoreet päät esille ja anturin päät sekä piuhan päät ainoastaan ruuvataan saman ruuvin alle siinä ulkolämpötila-anturin kotelossa. Mikä tuossa nyt voisi lisävastusta aiheuttaa?

Yritin vintilläkin käydä tähyilemässä tuota Nibeltä ulkolämpötila-anturille menevää piuhaa, mutta sen on sähkäri aikanaan laittanut ilmeisesti heti höyrynsulun päälle eli siinä on nyt päällä 10cm levyvillaa sekä 30cm puhallusvillaa, joten piuhasta ei näkynyt jälkeäkään. Piuhan vaihtaminen ei siis ihan helppo homma ole, koska piuha kulkee tuolla villojen alla n. 6m matkan. Koska lisäksi 3-kohta antaisi ymmärtää, että piuha on ehjä, niin en todellakaan viitsisi turhaan ruveta piuhaa vaihtamaan.

Onko kellään hyviä ideoita/ vastauksia yllä esitettyihin kysymyksiin?

Tietenkin voisi vielä koittaa toisella piuhalla niin, että vetäisi piuhan Nibeltä tuonne anturille alakautta eli siis ovesta ulos ja sieltä anturille ja katsoisi toimiiko sitten paremmin. Jos toimii, niin sitten kai on pakko uskoa, että vika on piuhassa. Osaakos joku kertoa minkälaista piuhaa minun pitäisi rautakaupasta kysellä, jotta se olisi oikeanlainen tuohon tarkoitukseen?
 

repomies

Hyperaktiivi
Vs: Ulkolämpötila-anturi

Vilkaisin tuota omaa ulkoanturin liitäntää Nibeen hiljattain. Näkyi olevan ihan yksijohtimista puhelinjohtoa vastaavaa tavaraa.. kuitenkin niin että kytkentä oli "tuplattu" eli kaapelissa meni neljä johdinta ja niistä oli tehty kaksi paria anturia varten.

Jos minä nyt kokeilisin, niin Bilteman puhelinjohto (25 metriä noin viitosen) olisi se millä aloittaisin.

Noista mittauksista, tosiaan 1 & 5 mittausten olis pitänyt näyttää samaa. Virhe voisi johtua lämpötilaerosta, jos koskit edes anturin jalkoihin, tai mikäli siinä oli vielä mukana lyhyt johdonpätkä, niin sitä kautta voi johtua lämpöä anturille.

Onko tuo anturi muuten NTC? Laskeeko sen vastusarvo lämpötilan noustessa?
 

mikko78

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Vs: Ulkolämpötila-anturi

Joo, kyllä kyseessä on NTC, koska vastusarvo näytti laskevan lämpötilan noustessa.
 

mikko78

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #6
Vs: Ulkolämpötila-anturi

Nyt on kokeiltu vaihtaa uusi johto ulkolämpötila-anturin ja PILP:n välille. Tästä ei ollut mitään apua. Edelleen näyttö 03 näyttää noin 3-6 astetta alhaisempia lukemia kuin mitä ulkona oikeasti on. Samoin on mitattu uudestaan ulkolämpötila-anturin resistanssi suoraan anturin jaloista (koskematta anturiin) sekä lisäksi PILP:n päästä ulkolämpötila-anturilta tulevan johdon päästä. Molemmat lukemat näyttävät täysin samaa resistanssiarvoa, joten johto ei tuo minkäänlaista lisäresistanssia. Resistanssiarvot oikean ulkolämpötilan ollessa n. -3 astetta olivat 11,52 k-ohmia molemmista päistä mitattuna. PILP näyttö 03 näytti lämpötilan olevan tällöin -06 astetta. Vika ei siis ole anturin ja pumpun välisessä johdossa.

Tarkkaillessani PILP:n näyttöjä 02 (menoveden lämpötila) sekä 03 (ulkoilman lämpötila) olen huomannut lisäksi seuraavan asian: Näissä viime aikojen 0 - -10 asteen ulkolämpötiloissa näyttö 03 näyttää ainostaan arvoja: -03, -06, -09, -12 ja -15. Eli mitään muita arvoja noiden arvojen väliltä ei näytössä ole näkynyt. Olin PILP:n vieressä katsomassa, kun ulkona oli oikeasti n. -3 astetta ja näin kuinka PILP:n näytössä 03 lämpötila-arvo vaihtui suoraan -06:sta -09:ään ja hetken päästä takaisin -06:een. Tämä tapahtui useampaan kertaan. Eli näyttäisi siltä, että ulkolämpötiloja tulkitaan vain kolmen asteen portailla, ei yhden asteen, niin kuin pitäisi! Ilmeisesti tästä johtuu myös se, että menoveden lämpötila näytössä 02 vaihtelee ainostaan arvoissa 24, 27 ja 30. Mitään muita arvoja tuossa näytössä ei ole viime aikoina näkynyt. Käytössä lämpökäyrä 4 ja korjaus -2.

Eikös noiden näyttöjen 02 ja 03 arvot pitäisi vaihdella normaalisti yhden asteen pykälissä?

Ilmoitin yllä mainitut havaintoni Haadolle, katsotaan mitä sieltä vastaavat.
 

repomies

Hyperaktiivi
Vs: Ulkolämpötila-anturi

Kyllä kanava 3 vaihtelee yhden asteen pykälissä normaalisti. Sulla on nyt jotain kyrvähtänyt Niben sisältä, valitettavasti.
 

mikko78

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Vs: Ulkolämpötila-anturi

Vihdoin selvisi mikä aiheutti väärän ulkolämpötilan tulkinnan Nibessäni. Kun ilmoitin Haadolle edellä mainituista havainnoistani, niin totesivat, että vika ei voi olla muualla kuin Nibessä olevassa piirikortissa joka mm. tulkkaa antureiden resistanssit lämpötilalukemiksi, vaikka kuulemma koskaan ei tuossa kortissa ole ollut vikaa. Tekivät huoltopyynnön ja huoltomies tuli vaihtamaan uuden kortin koneeseen. Haadolla erittäin asiallista palvelua. Kun huoltomies otti vanhan kortin irti Nibestä ja käänsi kädessään toisin päin, huomattiin välittömästi, että kortissa oleva 40 pinninen IC-palikka oli toiselta reunaltaan puoliksi irti pinneistään. Kun palikka painettiin takaisin paikalleen alkoivat lämpötilalukemat näyttää taas oikeita arvoja. Eli kortissa ei siis tod.näk. ollut muuta vikaa kuin irti oleva IC-palikka. Uusi kortti vaihdettiin joka tapauksessa, jotta voitiin olla varmoja, että vika häviää. Huoltomies epäili, että tuo piiri on irronnut mahdollisesti jo aikanaan kuljetuksen yhteydessä ja vasta nyt ruvennut oireilemaan, kun sekin vähä kontakti mikä piirillä on ollut, on tärinän ym. vuoksi hävinnyt. Ihan helpolla tuollasen 40-pinnisen piirin ei pitäisi itsellään irtoilla.

Nyt on pari päivää ollut lämpötilalukemat kohdallaan, joten korjaus selvästi auttoi. :)
 

repomies

Hyperaktiivi
Vs: Ulkolämpötila-anturi

Hieno homma että tuli kuntoon ja vielä hienompaa että jaksoit raapustaa viestin siitä mikä vika oli, niin muutkin ehkä joskus samassa tilanteessa saattavat tarkastaa tuon jutun. Oliko muuten takuun alainen työ?
 
Ylös Bottom