Ulti 8 paikailleen laitettuna

kossi

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Tässäpä kuvanen Ultin pumpusta joka kesätönölle tuli paikalleen pantua.
Putkien kotelointi vielä tuossa vaiheessa kesken.
Tönö on vuonna 1946 rakennettu läutahökkeli ja sijaitsee eteläisessä Lapissa.
Tällä hetkellä töllissä ei ole muita sähkövempeleitä kuin tuo pumppa päällä joten kulutuksen seurailu on aika helppoa (faari käy kyttäämässä kwh-mittaria välillä :) )

Piuha joka kuvassa näky on antenninpiuha ei liity ILPoon millään lailla, koska jokuhan sitä olisi kuitenkin heti kysynyt :)
 

kossi

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Suurinpiirtein "ihan ite" asenneltu mutta sähköputkimies kävi kytkemässä pistorasian ullakolle (sai kaiki vermeet sisältä piiloon) tosin piuhat laittelin valmiiksi itse framille, ja sähköputkimies pätkäisi myös putket sopiviksi ja suristeli tyhjiöntipumpulla ylimääräiset ilmat pihalle.
Hommahan oli oikeastaan hyvinkin yksinkertainen, ja tarvittavat työkalut putkihommiinkin olisi löytynyt täältä etelän päästä, mutta eivät olleet sitten tuolla pohjoisesa mukana. Joten näin, aikaa meni mulla ehkä noin 4 tuntia pähkäilyineen ja sähköputkimiehellä puolitoista tuntia. Eli tällainen seka-asennus on luultavasti kustannustehokkain luulisin ma :) Tuntinen meni kun askartelin peltikoteloinnin sitten putkien päälle. Eli tiistaina klo 8 reikä reikä aloitin hommat ja härveli pöhisteli sitten 7 reikä reikä illalla lämmintä, kun ei menneet aikataulut ihan nappiin sähköputkimiehan kanssa. Kokeilin vähän ominaisuuksia ja nostin ja laskin lämpötilaa noin leudolla kelillä, tuntui toimivan ok, oli perkeleen kuumakin välillä :) Lämmpötilan tasaisuus kyllä yllätti meikäläisen ihan totaalisesti, ei olis uskonut ennen kuin näki :)

Faarilta tulikin juuri rapsaa että kokonaista ensimmäinen (1 kwh) on kulutettu sähköä viime perjantaista lähtien :), kelit olleet siellä siis +7 - -5. Ja lämpötila edellenkin joka paikassa tasainen 16 astetta.
 

kossi

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

No niin faarihan se rimpautti tuolta susirajan takaa, täyden kuukauden on Poro Basic 8 huristellut tuolla pohjoisen mökiin seinässä.
Ja nyt on sitten saatu kilowattituntimittarin lukemat, ja yllätys yllätys, kokonaista 14 kWh oli kulunut 16 asteen ylläpito lämmitykseen ;D
Tuntuis kohtuullisen edulliselta tavalta pitää lämpöä yllä tuollaisessa pikkukorsussa. Ainakin näin syyssäillä
Ulkolämpötilat ovat olleet -5 ja +8 asteen välillä tällä ns. mittaus jaksolla, mielenkiinnolla odottelen kunnon talven alkamista siellä suunnalla. Kunhan joulukuuhun päästään niin ollaanpa taas viisaampia.
Sisälämpö koko korsussa pysynyt tasaisena eli 16 joka paikassa, paitsi pieni notkahdus oli tullut vessa/suihkuhuoneen lämpötilassa oli ollut nyt 14 astetta muttaa faari oli pienentänyt räppänää jota oli ilmeisesti avannut reilummin viime tarkastuskierroksella :)
 

kossi

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

No niin faarihan se taas rimpautti tuolta susirajan takaa, lähestulkoon kaksi kuukautta on tupo on Poro Basic 8 huristellut tuolla pohjoisen mökiin seinässä.
Ja taas saatu kilowattituntimittarin lukemaa, ja edelleenkin yllätys yllätys, kokonaista 33 kWh oli kulunut 16 asteen ylläpito lämmitykseen Virnistää
Tuntuu edelleenkin kohtuullisen edulliselta tavalta pitää lämpöä yllä tuollaisessa pikkukorsussa. Ainakin näin keveämmillä säillä, ei ole vielä talvi tullut sinnekkään.
Ulkolämpötilat ovat olleet -10 ja +5 asteen välillä tällä ns. mittaus jaksolla.
Sisälämpö koko korsussa on pysynyt edelleenkin kohtuullisen tasaisena eli 16 joka paikassa, paitsi vessa/suihkuhuone on pysytellyt + 14 asteessa kun ulkolämpötila on laskenut.
Asiaa seurataan.
 

varajussi

Aktiivinen jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Ei taida olla ns. talvivarustusta tuossa ultissa. Pelkkä pohjan sulanapitokaapeli vie noin 55kWh kuupaudessa jos lämpötila on koko ajan alle 2C. Kompressorin lämmitys vie 22kWh jos se olisi koko ajan päällä. Ainakin minun vehkeessä nuo tehot menevät vaikka laite olisi sammutettu kakesta. Noita ei kytketä erikseen vaan kompressorin lämmitys tulee päälle samaan aikaan kuin pohjan vastus kun piuhat lähtevät samasta paikasta vastuksille.

Sulatuksen jälkeen vehje lämpenee niin että ainakin jonkin aikaa nuo lämmitykset ovat pois päältä mutta tämä ei paljoa kokonaiskulutukseen vaikuta.
 

varajussi

Aktiivinen jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Kiitos, tuo vahvistaa mittaustani. Omasta laitteesta irrotin pohjan sulanapitovastuksen mutta jätin kompressorin lämmityksen. Täällä lounaassa ehkä pärjää noin ja jos ei pärjää niin odotellaan suojasäitä ja käytetään pelkästään isompaa pumppua.

Nollan tienoilla huurre sulaa noin 4-5 minuutissa ja sulatus tuntuu kestävän joka kerta noin 9 minuuttia eli ainakin tarpeeksi kauan. Pari kertaa on aloittanut sulattaa turhaan eli noin 15-20 minuuttia käynnistyksestä jolloin ei vielä ole huurretta edes kertynyt. Tämä tapahtui silloin kun ulkolämpötila laski pidemmän OFF-periodin aikana alle tuon 2C rajan. Tuolloinkin "sulatus" kesti noin 9 minuuttia.
 

kossi

Jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

No reilun kaksi kuukautta tuo härveli on tönöön pöhistellyt + 16 asteen lämpöä (kulutusta seurattu nyt 2 kk), maantietellinen sijainti on Ylitornion kunnassa. Torpassa ei muita sähkölaitteita ole päällä/toiminnassa, patterit on siis säädetty + 10:een, ajatellen ILPin hyytymistä pakkasilla, jottei vesijohdot jäädy jne..
Pohjan sulapidon kulutuksesta en osaa sanoa, jos sen pitäisi kuluttaa tietty määrä niin kai se on sen kuluttanut :)
Ja kyllä, kyseisessä härvelissä kaikki talvivarusteet on.Täytynee lähteä katsomaan toimiiko ne :), tulee kyllä vähän kalliiksi matkustelun suhteen. Toisaalta sähköä on mennyt sen veran vähän että sillä rahalla jo voisi matkaillakin :)
 

Teemu Vaasa

Pumppaamista kahdella vuosituhannella.
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Siis kaksi kuukautta ja 33 Kwh...
33/60/24 = 0,023 Kw/h!
Eli siis 23w tunnissa! HUHHUIJAA!
Lasketaanpa kyseisen laitteen cop:ksi vaikkapa kolme. Kulutus tunnissa suoralla sähköllä siis 69w.
0,069kwx24x60 = 99 Kwh. Säästö siis näillä keleillä 33kwh/kk.
Sähkönhinnalla 0,09c/kwh säästöä tulee siis noin kolme euroa kuussa.
Maksimaalinen säästö voisi olla siis parikymppiä vuodessa....

No, jokainen hiemankin asioista perillä oleva huomaa näiden lukujen olevan metsässä ja pahasti.
Todennäköisesti vaari on lukenut mittaria väärin.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Ultimaten Energiamittari on ilmeisesti tyyppiä "Elman" => susi mittari omien kokemuksieni mukaan.
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=4733.msg57295#msg57295
 

varajussi

Aktiivinen jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Tässä lienee tuo lukemavirhe tullut ihan sähkölaitoksen mittarista. Jos on lukulasit unohtuneet kotiin ;D

Kävin ultin paikallisessa liikkessä kun vein tämän Ulti 8 pro pikkupumpun takuuilmoituslapun ja se hajonnut energiamittari meni takuuseen. Kertoivat että ekassa erässä mittareita on ollut jotain vikaa kun noin hajoilevat. Onko sitten senkin jälkeen vaan huonoja mittareita sitä eivät kertoneet :D Lupasivat siis viikko sitten että postissa tulee uusi. Ihan sama ;D
 

kossi

Jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Heh, on tainnut sitten faarin rillit unohtua kotiin tai sitten sähkölaitoksen mittari ei kierrä niin kuin pitäisi, alyttömältähän tuo kulutus tuntuu.
Tutkitaanpa asiaa lisää niin saadaan selvyttä että mikä on poskellaan ;D
Tosiaan tönön arviokulutus suoralla sähköllä, mikä sisältää toki muunkin kulutuksen, on sähkölaitoksen puolesta ollut 9000 kWh / vuosi, kunhan jäisi puoleen tuosta nyt tulevana vuonna. Tosin torppa oli melkein puolivuotta sähköt pois päältä kun lämpöä ei tarvittu, aikaisenmmin siinä on asuttu ympäri vuoden, mielen kiinnolla odotan kuinka paljon tuo lämmittäminen nyt sitten jatkossa haukkaa, ja tosiaan keväällä pudotetaan kaikki sähkö taas pois päältä kunhan sen verran lämpenee että vedet pysyy sulana.
 

kossi

Jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Noniin faari se oli taas ihmetellyt toimiiko pumppu vai ei, näkyy toimivan :)
Lämpö tasaista +16, paitisi suihku-vessa jossa noin +12, ilmeisesti pumppu on ihan -2kympin kelilläkin puksutellut ilman nikottelua.
Nyt en osaa oikein sanoa tuosta kulutuksesta, joko laitoksen mittari on rikki tms. 150 kwh oli nyt viimeinen kulutuslukema faarin seurannan mukaan. Mene ja tiedä, täytynee pyytää paikallista sähkölaitosta tutkimaan asia, notta toimiiko mittari vai ei, mittari tosin ei ole kuin 15 vuotta vanha joten luulisi toimivan. Tai laittaa kokeeksi kulutusmittari suora pumpun töpseliin.
 

dbwarrior

Aktiivinen jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Ittellä kans pro kasista postitiiviset kokemukset. Tosin vain 3:n kuukauden ajalta.
Keskikulutus näyttäs olevan mun kämpillä(50m^2) näin joulukuussa 10kilon luokkaa per päivä. Tosin lauhaahan nyt on ollut.
 

kossi

Jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Tuli käytyä ihmettelemässä kuinka Pohjoisen kämppä ja Ulti jakselee, hyvin riitti lämmintä ja hyvin on pörissyt syksystä lähtien tosin talven jääpaakku seinän vieressä näkyi oleven mahtava, koska pihaakaan ei oltu aurattu koko talvena ennen tätä ajankohtaa :)
 

kossi

Jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

No niin viime talvena se otti lopputilin :) hankintakuluna ei monta kymppiä per vuosi tullut. No tilasin inverter mallisen 8 tilalle. Oli oikein edullista ylläpitolämmitystä kaiken kaikkiaan.
Ossaiskos kukaan sanoa millä nuo freonit saadaan yhteen kasaan mykästä pumpusta :) ?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

kossi sanoi:
Ossaiskos kukaan sanoa millä nuo freonit saadaan yhteen kasaan mykästä pumpusta :) ?
Viileällä ilmalla kun lämmittää hieman sisätiloja, niin kylmäaineet pakkautuvat sinne ulkoyksikköön viilein piste kierrossa. => Hanat kiinni. ;)

Saattaahan se laite kuitenkin jäähdytykselle käynnistyä, vaikka ei lämmittämään lähdekään. Vai oliko siinä jokin sähkövika vai kompura kilahtanut?
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

janti sanoi:
Viileällä ilmalla kun lämmittää hieman sisätiloja, niin kylmäaineet pakkautuvat sinne ulkoyksikköön viilein piste kierrossa. => Hanat kiinni. ;)

Saattaahan se laite kuitenkin jäähdytykselle käynnistyä, vaikka ei lämmittämään lähdekään. Vai oliko siinä jokin sähkövika vai kompura kilahtanut?
Tuossa Ultissa on täysin aivoton ulkoyksikkö jossa taidetaan kaikkia osia komentaa erikseen. Jos mittari löytyy kannattanee katsoa tuleeko ulkoyksikköön sähköä ollenkaan.. ehkä rele on jäänyt juntturaan.
 

slpoy

Vakionaama
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

janti sanoi:
Viileällä ilmalla kun lämmittää hieman sisätiloja, niin kylmäaineet pakkautuvat sinne ulkoyksikköön viilein piste kierrossa. => Hanat kiinni. ;)

Saattaahan se laite kuitenkin jäähdytykselle käynnistyä, vaikka ei lämmittämään lähdekään. Vai oliko siinä jokin sähkövika vai kompura kilahtanut?
Jää sinne putkistoon ja sisäyksikköön jäähdykettä paljon. Ilmaan päästäminen ja myös neuvominen ympäristörikokseen on rikos.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Mites kun naulasin vahingossa 4 tuuman naulan kylmäaineputkesta läpi ja sehän sihautti aineet taivaalle!? Onneksi oli venttiilit kiinni ulkoyksikössä niin ei ihan kaikki aineet karanneet! ;)
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

slpoy sanoi:
Jää sinne putkistoon ja sisäyksikköön jäähdykettä paljon.
Voisitko täsmentää kuinka paljon on "paljon" jäähdykettä siellä sisäyksikössä ja putkistossa?
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

slpoy sanoi:
kymmeniä jopa satoja grammoja
Monta metriä putkea pitää olla jos on satoja grammoja?

Mielestäni alle 100 g ei ole paljon. Auton ilmastointilaitteesta voi hävitä tuo määrä vuodessa ja se on "normaalia" hävikkiä.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Faktahan on se, että suurin osa kylmäainepäästöistä johtuu AMMATTI suharien toimista. Ei osata tehdä laippaliitoksia ja aineet vuotaa pihalle. Sen jälkeen käydään lisäämässä ainetta, joka päätyy taas taivaalle. Surkea hutilointi rehottaa, eikä todellakaan ketään ole koskaan edes epäilty rikoksesta.

Tai laittakaapa varma tieto tavan tallaajasta tai ammatti suharista, joka olisi ollut käräjillä aineiden päästöstä ilmakehään ;D

Onhan se varma, että minkäänlaisen rikoksen tunnusmerkit ei täyty, jos irroitan oman pumpun seinältä. Niitähän on tori.fi täynnä.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

apophis sanoi:
Tai laittakaapa varma tieto tavan tallaajasta tai ammatti suharista, joka olisi ollut käräjillä aineiden päästöstä ilmakehään ;D

Onhan se varma, että minkäänlaisen rikoksen tunnusmerkit ei täyty, jos irroitan oman pumpun seinältä. Niitähän on tori.fi täynnä.
Lain mukaan 100kg vuodessa saa päästää taivaalle ihan ilman ilmoitusta, mutta toki tarkoitus on olla päästämättä.
 

slpoy

Vakionaama
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

janti sanoi:
Monta metriä putkea pitää olla jos on satoja grammoja?

Mielestäni alle 100 g ei ole paljon. Auton ilmastointilaitteesta voi hävitä tuo määrä vuodessa ja se on "normaalia" hävikkiä.
Tuolla lailla ajatellen on myös vero huijaus ( vähän ), ylinopeus ( vähän ) sallittua. Onneksi yleensä ammattilaiset yrittävät toimia niin että ilmakehään ei päästetä grammaakaan
 

slpoy

Vakionaama
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

VesA sanoi:
Lain mukaan 100kg vuodessa saa päästää taivaalle ihan ilman ilmoitusta, mutta toki tarkoitus on olla päästämättä.
Mistä olet ton 100 kg olet kuullut, ei pidä paikkaansa.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

slpoy sanoi:
Mistä olet ton 100 kg olet kuullut, ei pidä paikkaansa.
On siitä jossain täällä linkkikin, mutta uskon helposti että moinen pykälä on voitu jo kumotakin ja kaikenmoisille päästöille säädetään sensijaan tapauskohtaiset rajat vaikkapa ympäristöluvassa. Ennenvanhaan saattoi jossain pajassa mennä tuo 100kg vuodessa taivaalle erilaisina suihkeina. ( "paineilma", "kylmäspray"..) ja ilmeisesti sen takia 'vähän' sai päästellä ja se oli lakiin kirjattu.
 

jussi

Vakionaama
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

slpoy sanoi:
Tuolla lailla ajatellen on myös vero huijaus ( vähän ), ylinopeus ( vähän ) sallittua. Onneksi yleensä ammattilaiset yrittävät toimia niin että ilmakehään ei päästetä grammaakaan
Nii, yrittävät, tai sitten eivät. Ihan sama mitä höpöttelet, satunnaisten itseasentajien tai harrastajien vahinkopäästöt ovat todella marginaalisia kokonaisuudessa. Minäkin vältän päästelyjä, kun sitten joutuu ostamaan uutta ainetta... Ammattilaisen ei tartte vältellä, kun sen aineen voi lisätä laskuun...
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Vähän epäilen, että tavoite 0g nollatoleranssilla on ammattilaisellekin aika hankala toteuttaa käytännössä. Jos pelkän 4-letkuisen mittarisarjan irrottamisessa pääsee ilmaan jopa gramman verran R-410A:ta. Jotta sarjan saa irti "oikeaoppisesti", pitäisi jokainen letku aina liittää huollettavaan tai asennettavaan laitteistoon suljettavan venttiilin kautta ja mittarisarjaan pitäisi sitten aina liittää talteenottolaite ja sekajätekaasusylinteri, jolla mittarisarja ja letkut lopuksi imetään aivan tyhjiksi (pelkkä tyhjiöpumppuhan ei näihin hommiin riitä alkuunkaan). Sylinterin jätekaasu sitten lähetetään hävitettäväksi ongelmajätelaitokseen (ja kaasua tulee aika paljon, koska prosessin luonteesta johtuen mukaan pääsee aina ilmaakin).
 

Kompura69

Jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

kotte sanoi:
Vähän epäilen, että tavoite 0g nollatoleranssilla on ammattilaisellekin aika hankala toteuttaa käytännössä. Jos pelkän 4-letkuisen mittarisarjan irrottamisessa pääsee ilmaan jopa gramman verran R-410A:ta. Jotta sarjan saa irti "oikeaoppisesti", pitäisi jokainen letku aina liittää huollettavaan tai asennettavaan laitteistoon suljettavan venttiilin kautta ja mittarisarjaan pitäisi sitten aina liittää talteenottolaite ja sekajätekaasusylinteri, jolla mittarisarja ja letkut lopuksi imetään aivan tyhjiksi (pelkkä tyhjiöpumppuhan ei näihin hommiin riitä alkuunkaan). Sylinterin jätekaasu sitten lähetetään hävitettäväksi ongelmajätelaitokseen (ja kaasua tulee aika paljon, koska prosessin luonteesta johtuen mukaan pääsee aina ilmaakin).
Ehjään pumppuunhan on helppo tyhjentää mittarisarja, jossa on sulut letkujen päissä. Pumppu jäähdytykselle ja tekee sille pump-downin ja päästää aineet mittarisarjasta imulinjaan. Tuota keinoa käytän lähes aina mittarisarjojen tyhjäykseen kaikissa kylmäkoneissa, mikäli se on mahdollista teknisesti. Ei tarvii suhautella aineita letkuista taivaalle.
 

Jäähöyry

Aktiivinen jäsen
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Noin minäkin irroitan...on mukavampaakin kun ei tarvitse niin varoa sormien paleltumista...eräällä korjauskeikalla asiakas ihmetteli että missä se sumupilvi on...asentaja oli irroittanut mittarit täydessä lämmityspaineessa...seisoskellen kuulemma melkoisen pilven keskellä...ison firman "pätevä" kaveri.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Ulti 8 paikailleen laitettuna

Nestettä jos jättää putkiin, niin ilmaan on tosiaankin päästettävä jopa useita kymmeniäkin grammoja. Mutta jäähdytysasennossakin letkuun jää usean barin paine, jolloin kutakin letkutilavuuden kuusiosenttimetriä kohden jää kaasua jopa yli kymmenen milligrammaa kylmäaineiden tyypillisellä kaasunominaistiheydellä. Kuutiosenttimetri sisätilavuutta taas tulee täyteen jo muutaman sentin matkalla tyypillistä letkua (sisähalkaisija muutaman millin). Letkun ei tarvitse olla useankaan metrin mittainen, että kolkutellaan esillä ollutta 1 gramman rajaa, joka pääsee sitten luontoon, vaikka toimittaisiinkin Kompura69:n viimeksi kuvaamalla sinällään asiallisella menettelyllä.
 
Ylös Bottom