Ultimate 9000 EEV joka ei käynnisty

Anttoni

Jäsen
Palautepisteet
0
Jo noin 9 vuotta vanha Ultimate 9000EEV joka on toiminut moitteettomasti alkoi pari päivää sitten piippaamaan. Ohjauspaneli meni tyhjäksi välillä mutta piippaus jatkoi.
Otin sulakkeen pois hetkellisesti ja laitoin takaisin. Kuului yksi piippaus (tämä on normaalia), ja nyt ohjauspaneelissa näkyi tutut lukemat. Kun säädin lämpötilan kuulin että kiertovesipumppu alkoi pyöriä mutta hetken päästä alkoi piippaus taas ja ohjauspanelilta meni tekstit ja numerot. Ulkoyksikkö ei käynnistynyt missään vaiheessa.
Tiedän että sisäyksikössä on piirilevyllä ollut joku kylmäjuotos joten ajattelin että sieltä ehkä löytyisi syy ongelmaan mutta en löydä kytkentäkaaviota tuohon mistään. Se mitä laitteen mukana tuli on vaan selitykset eikä muuta. Onko kukaan törmännyt samaan ongelmaan? Voisiko olla että kompressori meni eläkkeelle?
 

Andres

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
5
Jos ohjauspaneli on pimeä sitten voi olla että ohjauspanelista puuttuu jännite.
Tarvittava varaosa on joko sisäyksikön piirikortti tai ohjaustaulu, ei kompressori.
Kytkentäkaavio tai piirikortin kaavio? Kylmäjuotos löytyy ilman kaaviota.
 

Anttoni

Jäsen
Palautepisteet
0
Piirikortin kaaviota tarkoitin, eli se mitä on sisäyksikön sisällä suojapellin takana. Miten pystyy kylmäjuotoksen löytää muuten kuin tinaamalla kaikki paikat?
 

Andres

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
5
Piirikortin kaaviota tarkoitin, eli se mitä on sisäyksikön sisällä suojapellin takana. Miten pystyy kylmäjuotoksen löytää muuten kuin tinaamalla kaikki paikat?
Sellaista kaavoita tehdas ei anna.
Kylmäjuodoksen löytää vaikka jos koputtaa piirikortin elementit.
Tinaamalla kaikki paikat voi olla sama tai huonompi tulos jos ei tinaa lainkaan.
 

Anttoni

Jäsen
Palautepisteet
0
Löytyi yksi johto millä on yritetty yhdistä kahta pistettä ja toinen pää oli irti, (oli siis puristettu pieneen pistokkeeseen ja toinen pää oli irti). Laitoin tuon takaisin ja kokeilin uudestaan laittaa virta päälle. Kiertovesipumppu lähti pyörimään, samoin ulkoyksikön fläkti, mutta hetken päästä alkoi taas piippaamaan ja sitten kaikki sammui.
 

Andres

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
5
Parempi on jos et koske mihinkään.
Sinulla ei ole tarvittava osaamista.

Jos sisäyksikön ohjaustaulusta lähtee kuva sitten virhe on sisäyksikön puolella koska sisäyksiköllä on eri sähkösyöttö kuin ulkoyksikköllä.
Jos kompressori halua käynnistyä mutta sisäyksikkö pimenee silloin talon sähkökeskuksen sulake on liian iso (pitää olla C16 tai C20).
Ulkoyksikön muuntajan piirikortti tai kompressori on rikki.
 

Jäähöyry2

Jäsen
Palautepisteet
9
Mulla on tuohon eräs manuaali...sen mukaan sisäyksikön piirilevyllä on ledi joka antaisi vilkutuksellaan vikakoodeja...
laita s-postiosoite yv.nä niin laitan sen sinne.
 

veke39

Tulokas
Palautepisteet
0
Ultimate 9000E virhe E4
Samanlainen vika lienee minun koneessani.

Ostin n.8 vuotta sitten Ultimate 9000E-ilma-vesilämpöpumpun. Se on toiminut hyvin tähän saakka.
Tosin talvella lisättiin aineita, koska oli ulkoyksikön epäsäännöllistä huurtumista.
Nyt ilmojen lämmettyä ilmeni, että kone menee E4- vikatilaan ja uudelleen käynnistettäessä sama tooistuu.

Kaasu menee suoraan varaajan ( 2000 litraa) kierukkaan, 15 m kampakuparia. Kun kone käynnistyy, niin kuumakaasutuloputki lämpiää n. 80 asteeseen varaajan luona ja kompressori pysähtyy. Kierukan paluuputken lämpö ei muutu. Paluuputki näytti 25 astetta. VIRHE E4
Onko jossain tukos? Näyttää siltä, että aine ei kierrä.
- Netin keskusteluissa joku oli ruuvaillut "paisuntaventtiiliä".
- Joku epäili "kuivainta".
- Onko perusäädöissä vikaa?
- Onko laite tullut tiensä päähän? Kokemuksia?
Kokeiltiin asentajan kanssa ruuvailla paisuntaventtiiliä. Tuloksetta.
____________________________________________________________________________
Onko vika jo löytynyt?
 

kaihakki

Vakionaama
Palautepisteet
11
Meidän Ultissa oli vastaava ilmiö ja vika oli paisuntaventtiilissä, joka juuttui aika ajoin ja kuumakaasun lämpötila nousi liian korkealle ja laite tilttasi. Alussa sai eri tavoin kikkailemalla paisarin toimimaan, mutta lopulta juuttui täysin. Vaihdettiin uusi paisari ja sen jälkeen taas laite toimi ihan ok.
 

Anttoni

Jäsen
Palautepisteet
0
Huoltomiehet kävi, tunnin katselivat ja sanoivat sitten että virhekoodi E0 ja koska johdot näytti olevan kunnossa sanoivat että ohjauspanelin pitää vaihtaa. He eivät viikkoon olleet minullepäin yhteyksissä joten soitin uudestaan. Sanoivat että ei löydy sitä ohjauspanelia mistään. Etsin hetken ja löysin sitä uutena ja tilasin. 192€ postikuluineen.
Mutta kuten epäilin alusta asti niin ei auttanut vaan tuo virhe täytyy olla sisäyksikön piirelevyssä ja sitä en löydä mistään niin että voisin sitä kokeilla vaihtaa.
Olisin kyllä voinut tehdä jotakin muuta noilla euroilla...
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Palautepisteet
11
Foorumin jäsenien aarehyllyillä löytynee tuollaista korttia kyllä useampaakin kappaletta jos vaan laitat ilmoituksen tuonne Osto osiolle. Muistelisin että ainakin jäsen Rauskilla olisi noita ko vehkeitä löytynyt raatoina varaosiksi ja koulutustarpeisiin elleivät ole sitten jo nykyään päätyneet SERI lavalle.

Itselläkin löytyisi ES:n sisäyksikön kortti ylimääräisenä/tarpeettomana mutta en osaa sanoa onko se samanlainen kun tuossa sinun Ultissa.

Veikkaan että näyttö / ohjauspaneelikin olisi foorumilta löytynyt edullisempaan hintaan mutta jälkiviisaushan on harvoin hedelmällistä.
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Palautepisteet
4
Itselläkin löytyisi ES:n sisäyksikön kortti ylimääräisenä/tarpeettomana mutta en osaa sanoa onko se samanlainen kun tuossa sinun Ultissa.
Itselle tuli tuossa (ulkoyksikkö kortti- ja ehkä kompuravikainen) 11kW ES ja siinäkin näytti olevan samanlainen sisäyksikön kortti kun vanhassa 5000 EEV:ssä eli tän perusteella ES V5 korttien pitäs käydä, mutta V5+ ei enää. Siinä välissä on ilmeisesti tuo sisäyksikön kortti vaihtunut/päivittynyt. Prommi tosin pitää napata siitä vanhasta sisäyksiköstä.
 

Anttoni

Jäsen
Palautepisteet
0
Meidän Ultissa oli vastaava ilmiö ja vika oli paisuntaventtiilissä, joka juuttui aika ajoin ja kuumakaasun lämpötila nousi liian korkealle ja laite tilttasi. Alussa sai eri tavoin kikkailemalla paisarin toimimaan, mutta lopulta juuttui täysin. Vaihdettiin uusi paisari ja sen jälkeen taas laite toimi ihan ok.
Millä tavalla saitte alussa tuon paisuntaventtiilin toimimaan alussa? Koputtelitko johonkin kohtaan?
 

kaihakki

Vakionaama
Palautepisteet
11
Oireet alkoivat siten, että kuumakaasun lämmöt nousi korkealle ja laite pysähtyi. Erilaisia vikakoodeja tuli, eikä niistä mitään apuja ollut. Otin töpselin seinästä ja annoin olla jonkin aikaa ja töpseli uudelleen seinään. Tällä tavalla muutaman kerran jälkeen taas lähti käyntiin. Toisinaan laitoin jäähdytykselle ja töpseliä pois, jne. Niin taas lähti käyntiin. Saattoi välillä toimia jopa viikkojakin ennen seuraavaa pysähdystä. Päättelin silloin, että ainoa vaihtoehto on paisuntaventtiilin juuttuminen. Asentaja tuli ja vaihtoi uuden, niin lähti toimimaan.
Purin vanhan paisarin. Ohessa pari kuvaa. Sisällä oli jotain vahamaista ruskeaa töhnää, josta johtuen juuttuminen luultavasti tapahtui. Karan pitää pyöriä herkästi, koska sitä pyörittää lieriön ulkopuolella oleva käämisysteemi magneettikentän avulla.

Anttonin ohjauspanelin pimentymistä ei meillä ole tapahtunut.
 

Liitteet

Anttoni

Jäsen
Palautepisteet
0
Ok.
Tuo ohjauspaneli pimenee ilmeisesti siinä vaiheessa kun pitäisi tulla näkyviin nuo merkit että millä teholla kompressori käy, eli niitä en ole saanut näkyviin sen jälkeen kun ongelmat alkoivat. Piippaa, Pimenee, sitten tulee numerot takaisin, piippaa, pimenee jne. Kaasuputket lämpenee mutta sammuu parin minuutin päästä.
 

kaihakki

Vakionaama
Palautepisteet
11
Vielä pieni tarkennus; häviääkö ohjauspanelista kaikki valot ja numerot. Eli onko täysin pimeä - ei vilkkuja eikä muutakaan. Vai häviääkö vain numerot. Ja edelleen; jos annat vain olla tekemättä mitään niin sammuuko ja herää edestakaisin jatkuvasti.
---------------------------
Jos kaasuputket lämpenee, niin kompura käy ja paisari toimii. Ohjauspanelikin vaikuttaisi olevan kunnossa, jos alussa kaikki ok.
Eräs selitys voisi olla, että kun kompura lähtee hetken päästä nostamaan tehoja, niin ottoteho ja samalla ottovirta verkosta kasvaa nopeasti, niin jostain syystä jännitetaso alenee systeemissä ja siksi näyttö pimenee ja laitteen elektroniikkakaan ei toimi enää. Voisit tarkistaa verkkojohdon kunnon ja liitokset. Jos sinulla on yleismittari, niin laita hauenleuat eri kohtiin 230 voltin piuhoihin ja seuraa jännitettä samalla kun käynnistät laitteen. Ulti9000:ssa taitaa olla samanlainen kytkentä kuin 5000:ssa. Eli ulkoyksikköön lähtee jännitesyöttö sisäyksiköstä. Jännitteen voisi mitata myös ulkoyksikön sisääntulosta käynnistyksen aikana.
 
Viimeksi muokattu:

Anttoni

Jäsen
Palautepisteet
0
Hetkellisesti, siis pariksi sekunniksi sammuu niin että ei ole valoa eikä numeroita näytössä mutta sitten numerot tulee takaisin, led valo ei kuitenkaan syty uudestaan. Ja sitten taas sammuu jne.
 

kaihakki

Vakionaama
Palautepisteet
11
Sinun ongelmakuvaus on hyvin sekava ja siksi vwg4 pyysi videota, jotta todella saataisiin käsitys mitä tapahtuu, kun laitat laitteen käyntiin ja annat se olla. Mutta jos koitan noukkia selityksestäsi jotain, niin ymmärrän, että kun käynnistät laitteen ja annat se olla koskematta siihen, niin ensin ohjauspaneli pimenee, mutta palautuu kohta ennalleen.
Jos näin on, vaikuttaa sille, että laitteessa jännitetaso notkahtaa jostain syystä ja laite pimenee ja kun se on pysähtnyt, niin koska se ei ota aluksi virtaa, niin jännitetaso nousee normaaliksi ja ohjauspaneeli alkaa taas toimimaan. Jos näin on, niin voi olla, että jostain kohtaa on joku kaapeli joko rispaantunut ohueksi tai sitten joku liitos on löystynyt, tms. Silloin virran kasvaessa jännitehäviö on liian suuri ja laite mykkenee.

Kannattaa katsoa ensi silmin nähden kaikki 230 voltin kaapelit, ettei esim. rotat ole niitä jyrsinyt tai että liittimissä olisi piuhat rispaanutunt, tms. Jännitemittaus antaa varman tuloksen.

Ihan varma olen siitä, että ohjauspaneeli on kunnossa. Lisäksi jos selityksesi aiemmin ovat varmoja, niin paisuntaventtiilikin on ok ja myös kompressori.
 

Anttoni

Jäsen
Palautepisteet
0
Kaikki kaapelit kaapista ulkoyksikköön tarkistettu, vielä on jännitemittaus tekemättä. Laitoin Youtuben kautta tuon videon, toivoittavasti sitä kautta näkyy.
 

kaihakki

Vakionaama
Palautepisteet
11
Ultimate dokumentti on liian suuri tänne saitille, 1,9 Mbyteä. Mutta tässä on kuva sisäyksiköstä. Tarkempaa speksiä ei minulla ole.
60152


Jännitemittaukseen riittää tämän kaavion sisääntulo, josta lähtee myös ulkoyksikköön sähkösyöttö.
Jos jännitteet on n. 230 V kaiken aikaa, on luultavasti sisäyksikön piirikortissa vikaa, kuten Andreskin aiemmin totesi.
 
Ylös Bottom