v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

kotte sanoi:
Ja jos oikein rupeaa hurvittelemaan, hävittää myös PILPin toisen kennon ja laittaa tilalle MLP:n lämmittämästä lattiakierrosta tehoaan ammentavan pikku kennon. Saa sitten tuloilman pysymään talvellakin vähintään samalla tasolla kuin PILP-aikaan.

Tuolla 2002 kytkennällä pystyy siis ajamaan kaikken patteriverkostosta palaavan veden sinne levarille.
Nyt siitä puuttuu vain syöttöputki tuonnen lattialämmityksen syöttöön. Elikä jos siirtäisi sen PILPin latauksen sinne lattialämmityksen lähtöyhteeseen, niin saisi paremman COPin nykysysteemilläkin jos laittaisi shuntin täysin lattialämmityksen paluun puolelle.

Se olikin oikea 3 tieventtiili/käsishuntti eikä tuollainen aiemmin esittämäni termostaattiventiili. :)
 

pekka5

2003 Haato PILP>, 2012 Danfoss MLP>, 05/2022 IV-??
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

tuo alkupäinen vesikytkentä oli tarkoitettu yösähköteholle, mutta ensimmäisen talven jälkeen luovuin ajatuksesta kun 6kW päivävastuskin riitti. kai siitä hillittömästä varaajasta sitten jotain hyötyä tuossa systeemissä on. seuraavassa vähemmän. Lattian meno 20 (vai 25?) pakkasessa on 35astetta ja jäähtyy muistaakseni 28 asteeseen. yläkerrassa on puulattioita, siksi vähän korkeammat lämmöt tarvitaan.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

roots sanoi:
Onko se Kalori ton näköne?

Tuo kuva oli ilmeisesti Upo Varista http://imageshack.us/photo/my-images/827/upovari.jpg

Tässä jotain tietoja tuosta laitteesta http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=2191.msg25970#msg25970

Kompressorista tietoja R12 kylmäaineella kylmäteho -10C 1,5 kW luokkaa. :cool: Ylmeisesti tyyppi on tarkalleen TAJ4511A
http://www.tecumseh-europe.fr/content/CAT/CAT_showDetails.php?mod=376

TAJ4511Y versio on R134a kylmäaineella
http://www.orionair.co.uk/l'unite_compressor_tecumseh_taj_4511y.htm
 

pekka5

2003 Haato PILP>, 2012 Danfoss MLP>, 05/2022 IV-??
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

joo ei ole kalori tuon näköinen. pahavieköön manuaali on tilapäisesti hukassa, siinä olisi kohtuullinen kaavio toiminnasta.

tuossa kommentoitavaksi periaatekuva versio 2. oli sitten mlp mikä vaan. juttu olisi se että MLP:n syöttö liitettäisiinkin alavastuksen reikään asennettavaan putkeen ja samasta rööristä toinen pää shuntille. nyt lattiaan otettaisiin siis vesi varaajan alaosasta jonka tavoite olisi pysyä 35 paikkeilla ja sellaista tuupattaisiin MLP:stä, paitti jos ajetaan käyttövettä keskioksaan. siinä kömpelö esitys yksinkertaisesta vaihtoventtiilistä joka käännettäisiin käyttövettä tehtäessä. jos jutut dT:stä vaihtimen yli pitävät niin kenties alahaaraan kannattaisi myös laittaa vaihtoventtiili.. ?
 

Liitteet

  • kaavio_GT.PNG
    kaavio_GT.PNG
    10,7 KB · Katsottu: 415

Arvis

Aktiivinen jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Vaihdossa oma "visioni" roots:n ideasta muokattuna:

PILP priimaa yläosaan lämmintä käyttövettä kun sellainen katsotaan järkeväksi, eli ainakin kesällä viilennyksen yhteydessä. Homma pyörii omana kokonaisuutenaan aivan varaajan yläosassa eikä oletettavasti häiritse alaosan maalämpöpumpun toimintaa. Jos yläosa on viileä, eli PILP:n tehot eivät riitä tai sitä ei käytetä, niin ei haittaa, koska MLP hoitaa homman omassa varaajassaan (vaatii siis varaajallisen MLP:n).

MLP syöttää lämmintä vettä samaan kerrokseen, josta lattialämmitysvesi otetaan. Lattialämmitysvesi palaa varaajan pohjaan, josta se hieman sekoittuneena palaa takaisin MLP:hen lämmitettäväksi. Vaihtoventtiilityyppisenä MLP:n omaa käyttövesivaraajaa ladataan tarpeen mukaan, eli pääasiassa kun lämmin käyttövesi ei tule riittävän lämpimänä isosta varaajasta (esim. PILP, aurinkokennot, yms. hyytyy tai ei haluta käyttää).

Lämpötila-anturit täytyisivät olla sillä tavalla, että lämpöpumput kävisivät pidempiä jaksoja. Käynnistyskäsky otettaisiin siis aina kerroksen yläosasta (kun vesi on jäähtynyt liikaa) ja lopetuskäsky alaosasta (kun vesi on lämmennyt riittävästi). Tämä siksi, koska varaajaa ladataan ylhäältä alaspäin sekä PILP että MLP kerroksissa (kuten kuvasta näkyy).

Tuloilman esilämmitys ja -viilennys kannattaisi mielestäni ottaa vasta liuospuolen paluuputkesta, jotta MLP:n hyötysuhde pysyy mahdollisimman korkeana. Tuloilman viilennys kannattaa tehdä ensisijaisesti liuospiirillä ja vasta sen jälkeen PILP:llä, eli kun ulkoilman lämpötila nousee poikkeuksellisen korkeaksi ja/tai järvivesi alkaa olemaan liian lämmintä. Samoin MLP:n käydessä kesällä käyttöveden lämmitykseen saadaan viilentyneestä liuoksesta hieman enemmän viilennystehoa tuloilmaan.

Edellä kuvattu kytkentätapa ei tarvisi mitään erillisiä shunttauksia sun muita virityksiä, eli olisi mielestäni mahdollisimman yksinkertainen. Lisäksi tekee varaajaan mahdollisimman suuren kerrostuman ja mahdollistaa MLP:n korkean hyötysuhteen. Kun valitaan varaajallinen MLP, niin PILP:n ja/tai ison varaajan hajotessa jatketaan ilman lisäinvestointeja (toki uusi IV-kone jos PILP hajoaa).

Korostaisin kuitenkin etten omaa hirveästi kokemusta näistä asioista, eli edellä esittämäni asiat noin niinku ehdotuksena. Mutta mitäpä arvon raati tuosta ehdottamastani kytkentätavasta tuumaa? Onko siinä jotain mitä en ole kenties osannut ottaa huomioon? Kerrostuma ei esimerkiksi toteudu kunnolla, dt:t eivät ole sopivat tai muuta vastaavaa?

EDIT: Tietenkin lattiapiiriin käyräohjaus 3-tieventtiilillä ulkolämpötilan mukaan. Lisäksi tuloilman esilämmitys/viilennyspiiriin ohjaus ulkolämpötilan mukaan, eli kun ulkona on liian kylmää tai kuumaa. Sittenpä ei tarvita muuta kuin lämpötila-anturit varaajaan ohjaamaan lämpöpumppujen käyntiä. PILP ei välttämättä tarvisi antureitakaan jos rakenne kuten Nilanissa.
 

Liitteet

  • pekka5'1_2.png
    pekka5'1_2.png
    208,9 KB · Katsottu: 849

pekka5

2003 Haato PILP>, 2012 Danfoss MLP>, 05/2022 IV-??
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

edellä esitetty (Arvis) on se toinen vaihtoehto jota olen pohtinut, juurikin tuon loppupelissä yksinkertaisemman toteutuksen takia ja koneeksi olen miettinut Danfoss DHP-H ta. nyt vaan ei ymmärrys riitä löytyykö siitä tarvittavaa liityntää tuolle anturoinnille...

yksi näkökulma näihin on sitten tuo konfiguroitavuus yleensä. Oiloniin (Albatross) löytyy kovat työkalut, mutta hintakin on sitten kova.
Danfossiin löytyy thermiq, se on halvempi mutta löytyykö sieltä "joustoa" ja ohjauksia.

yhä selvempää on se että varaaajasta napataan yksi alavastus veks (eihän sitä edes tarvitse) ja tilalle tulee joku putkiviritys, niiin tai noin ei mielestäni liian ylös kannata 35 'C vettä tuupata varaajassa kuitenkaan.
 

Arvis

Aktiivinen jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

pekka5 sanoi:
yhä selvempää on se että varaaajasta napataan yksi alavastus veks (eihän sitä edes tarvitse) ja tilalle tulee joku putkiviritys, niiin tai noin ei mielestäni liian ylös kannata 35 'C vettä tuupata varaajassa kuitenkaan.

Tai voihan sen alavastuksen jättää varalle jos MLP:hen tulee vikaa tms. Ja varaaja on tosiaan niin julmetun iso, että vaikka käyttäisi vain ääripäitä ylä- ja alaosissa, niin onhan siellä silti vettä satoja litroja minkä luulisi riittävän MLP:n ja PILP:n tarpeisiin enemmän kuin hyvin. Enkä usko, että PILP tarvisi enempää vettä puskuriksi kesän viilennyskäytössä - etenkin kun tuloilma esiviilennetään liuospiirillä. Luulisi Kalorinkin toimivan kuten tämä meidän Nilan, eli käyttöveden lämmetessä viilennystä jatketaan siirtämällä ylilämpöä enenevissä määrin jäteilmaan?

Tuohonhan voisi laittaa 4-tieventtiilin, eli jos huippupakkasilla ei MLP jostain syystä riitä, niin alkaa ottamaan yläosasta kuumempaa mukaan (eli ylävastus tulee apuun).
 
S

sam123

Vieras
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

MIKSI halutaan tehdä epäoptimaalinen järjestelmä? Siis oikeasti?

Edelleen toistan saman kuin ennenkin:

1. Isossa pytyssä käyttöveden esilämmitys. Aina siellä nyt on huoneenlämpöistä vettä kuitenkin.
- tämä noihin kuviin onkin piirretty

2. vaihtoventtiilipumppu omalla säiliöllä, joka hoitaa lattiaan syötön (Ouman puretaan pois)
- JOS nyt haluaa hifistellä niin lattiaveden paluun voi kierrättää ison varaajan kautta

3. PILP:n esilämmitys järvipiirillä, sähkövastuksella, jälkilämmityspatterilla tjms. tai sitten vain hyväksyy sen kompuran käytön kovemmilla pakkasilla "suorasähkövastuksena"

PILP pidetään ainapois päältä kuin vain mahdollista.

On aivan älyvapaa idea huonontaa MLP:n hyötysuhdetta ajamalla "ylilämmintä" vettä varaajaan, josta sitä sitten suntataaan lattioille sopivaksi. Lattian massa aiheuttaa sen ettei lattiaveden kierrättäminen varaajan kautta tuota mitään säästöä, vaan päinvastoin. Eli varaajalle jää vain käyttöveden esilämmitys ja PILP:n viilennyksen hyödyttäminen.
 

Adamooppeli

Vakionaama
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Tuossa roots:n kuvassa on kaikki ne asiat esitetty, joita yritin tuolla alussa kertoa. Tuossa on vielä hyvänä lisänä tuo keuupiiristä otettava esilämmitys tuloilmalle. Tämä on se toimiva kokoonpano. Metsään menee jos tästä paljon poikkeaa. Nyt on järkevää jo lopetettaa sävellykset ja siirryttävä toteutusvaiheeseen.
 

Arvis

Aktiivinen jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Metsäänkin voidaan mennä, eli vesikiertoinen takka lisätty omaan muunnelmaani (kts. liite). Lisäsin myös vaakasuuntaiset katkoviivat vesitilavuuksineen eri kerroksille.

Sitäpä vain yritän havainnollistaa, että jos maalämpökerroksen vesitilavuus on 750 litraa ja "puskurikerroksen" tuon yläpuolelle 500 litraa, niin ei kai tuo nyt oikeasti voi COPpia huonontaa tai että pätkäkäyntiä olisi liikaa? Siis siinä määrin että sillä olisi käytännön tasolla merkitystä. Ja eikai tuossa juurikaan ylilämmintä vettä syötetä kun lattiapiirin lähtö otetaan samasta kerroksesta maalämmön tulon kanssa? (btw jos noin lähtisi toteuttamaan, niin vaihto toisinpäin, koska oikealla puolella oleva liitäntä on hivenen korkeammalla kuin vasemmanpuoleinen? Ainakin kuvassa)

Sitä en kiellä etteikö rootsin ehdotus olisi maalämmön COP:n kannalta optimaalisin valinta, mutta että onko se sopivin vaihtoehto käyttäjän nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin? Tokihan liitäntöjä voidaan aina tarpeen mukaan muuttaa, että siinä mielessä tässä nyt ei liene kovin vakavasta asiasta kyse. Mutta kuitenkin se, että kun on valittu tuollainen iso hybridivaraaja, niin onko ajatuksena ollut rakentaa varaajan ympärille erilaisia lämmönlähteitä? Tämähän on vähän se perusajatus koko hybridihomman takana. Vai oliko se yösähkön hyödyntäminen ainoa peruste valinnalle... No samapa se sille, pekka5 varmaankin tietää tarpeensa ja tekee valintansa sen mukaan. Meikäläinen vain heittelee ajatuksia/vaihtoehtoja. :)

Rootsin kytkentävaihtoehdossa on muuten sellainen pieni mahdollinen ongelma, että PILP:n tuloilma voi alkaa menemään kovemmilla pakkasilla kylmäksi, koska lauhdutus otetaan aivan varaajan pohjasta. Tässä meidän Nilanissa tulopuhallinta pätkitään käyttöveden lämmityksen yhteydessä, ainakin osittain tuosta syystä. Onko Kalorissa sitten samanlaista tulopuhaltimen pätkimislogiikkaa - sitä en tiedä. Toisaalta tuloilman esilämmitys järvipiirillä saattaa hyvinkin riittää estämään ongelman. Ja tokihan tässä tapauksessa kannattaa mennä maalämmön ehdoilla (kun verrataan PILPpiin) ja tulopuhaltimen pätkiminen on muutenkin vähän sellainen purkkapatentti, koska liiallinen alipaine voi aiheuttaa ongelmia. Ainahan homman voi hoitaa esim. sähköisellä jälkilämmityspatterilla, mutta siitä muutama satku kustannuksia lisää.

Vesikiertoinen takka voi olla järkevä investointi mikäli paljon "ilmaisia" puita. Aurinkokeräimillä saa käyttöveden isolle osaa vuotta. Maalämpötaloissakin hyötyä, koska näkyy sähkölaskussa sekä maalämpöpumpun elinkaaressa ja huoltokustannuksissa. En tiedä onko järkeviä juttuja enää tähän kohteeseen, mutta ajatuksena muille mahdollisesti vastaavan tyylisiä järjestelmiä suunnittelevalle.

Loppuun kuitenkin vastuuvapautus, eli kokemuksia ei minulla tuollaisista kytkennöistä ole. Lukemani perusteella ne kuitenkin tuohon tyyliin hybridilämmityksen yhteydessä tehdään.
 

Liitteet

  • pekka5'1_3.png
    pekka5'1_3.png
    251,8 KB · Katsottu: 1 229

Raksaaja

Vakionaama
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Arvis sanoi:
Aurinkokeräimillä saa käyttöveden isolle osaa vuotta. Maalämpötaloissakin hyötyä, koska näkyy sähkölaskussa sekä maalämpöpumpun elinkaaressa ja huoltokustannuksissa.

Täältä voi käydä katsomassa paljonko maalämpötalouksissa on auringolla säästettävissä, jos aurinkokeräimien ansiosta voi maalämpöpumpun sammuttaa kesäksi: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=8141.0
Mielestäni kannattavuus on aika heikolla hapella. Käynnistyksiä ja käyttötunteja kertyy kesällä todella vähän verrattuna muuhun aikaan, joten niiden merkitys elinkaarta ja huoltokustannuksia ajatellen on aika olematon. Paljonko aurinkokeräinjärjestelmä kuluttaa sähköä kuukaudessa? Jonkinlainen ohjaushan siinä varmaan on ja lisäksi kiertovesipumppukin, olettaisin.
 

Arvis

Aktiivinen jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Raksaaja sanoi:
Täältä voi käydä katsomassa paljonko maalämpötalouksissa on auringolla säästettävissä, jos aurinkokeräimien ansiosta voi maalämpöpumpun sammuttaa kesäksi: http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=8141.0
Mielestäni kannattavuus on aika heikolla hapella. Käynnistyksiä ja käyttötunteja kertyy kesällä todella vähän verrattuna muuhun aikaan, joten niiden merkitys elinkaarta ja huoltokustannuksia ajatellen on aika olematon. Paljonko aurinkokeräinjärjestelmä kuluttaa sähköä kuukaudessa? Jonkinlainen ohjaushan siinä varmaan on ja lisäksi kiertovesipumppukin, olettaisin.

Näin varmasti on, ja tällä hetkellä esim. tyhjiökeräimien hinnat sitä luokkaa että hyvä jos kannattaa mihinkään taloon. Toisaalta jotkut jopa maksavat siitä hyvästä, että voivat elää "vihreästi". ;) Tilanne tulee kuitenkin todennäköisesti muuttumaan, eli keräimien hinnat laskevat merkittävästi ja sähkön hinta jatkanee nousuaan. Tällaisiin tilanteisiinhan se hybridivaraaja sitten aikanaan vastaa.

Vesikiertoinen takka ja ilmaiset puut ovatkin sitten järeän luokan systeemeitä, joilla maalämmön elinkaari- ja huoltokustannuksiin voi saada merkittävää parannusta.
 

pökö

Hyperaktiivi
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Aurinkolämmön kanssa pitää olla liikkeellä ihan harrastuspohjalta,rahallisesti se ei kannata.
 

pekka5

2003 Haato PILP>, 2012 Danfoss MLP>, 05/2022 IV-??
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

yllä hyvin tiivistetty. teoriassa Kalori jaksaisi varmaan tuunata sen käyttöveden, sillä "suorasähkökilowatilla" tulisi se 55 varaajan yläpesään ja juurikin tuosta ilman esilämmittämisestä johtuen Kalorin vesi on pidettävä talvella 50-55 alueella, muuten on kylymää tuo ilma. kaiketi tuolloin veteen menee vähemmän tehoa ja enemmän sinne esilämmitys lauhduttimeen. kun löydän kaavion niin varmistan tämän ettei jää virheitä julkisuuteen. peruspumpulla sitten pitäisi varaajan alaosan +35 alueella (ajaen vesipiiristä +5 ?? >> COP 4 toivottavasti) syöttäen kiertoon, mutta hukkaputki myös varaajan alaosaan, ikäänkuin osittain lataavasti, pidentäen käyntiä.

itse asiassa taidan tehdä vesikytkennät noin enyway, tätä muutkin ovat esittäneet (näin olen sisäistänyt).
ajatus on nyt 50/60 .. Oilon GT tai F1245/DHP-H tai joku muu. tunnustan että mielelläni suosisin kotimaista (Lahtelaista)
mutta GS -pumppu taitaa olla kuopattu ja MH vie liikaa tilaa (kallis?) Niben ohjeet luin eilen ja sieltä kyllä löytyisi kaikenlaisia virikkeitä näköjään, mm tuo esilämmitys/viilennys - se oli yllätys. Danfossin juttuja en vielä ole syvemmin lukenut.

- riittäisikö tuohon esilämmitys/viilennys piiriin lämpimän käyttöveden kiertovesipumppu ? sellainen olis ylijäämäinen.
- mites tuo maapiirin liemen pakkaskesto vs -30 pakkaset ?

aurinkolämpöä ei ole tulossa (TMA)
vesitakka olisi alunperin tullut mutta olin liikaa aikaani edellä 12 vuotta sitten, ei ollut vielä tuotteistettu niin että olisi "saanut toimivaa".

pumppuarpajaisten ajan polttelen takkaa muutenvaan. puut tule omista pusikoista pihansiivouksena/hyötyliikuntana
 

Raksaaja

Vakionaama
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

pekka5 sanoi:
- mites tuo maapiirin liemen pakkaskesto vs -30 pakkaset ?

Niin kauan kun neste virtaa kohtuullisen ripeästi patterin läpi, niin ei pitäisi olla mitä syytä huoleen.
Jos virtaus syystä tai toisesta lakkaa, niin pakkasen kestoltaan -17c neste ei jäädy -30c asteen pakkasessakaan ns. umpijäähän. Eli ei välttämättä riko patteria.

Tämä siis vain minun henkilökohtainen veikkaukseni.
 

pekka5

2003 Haato PILP>, 2012 Danfoss MLP>, 05/2022 IV-??
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

jos joku oikeasti maksaisi Kalorista ja tuosta jättivaraajasta niin voisin ne purkaa pois. totuus on kuitenkin karu eikä ne kelpaa 10v laitteina enää järjellisellä siirtokorvauksella kenellekkään, joten toimittakoon virkaansa tilaavievinä. teknisissä laitteissa totuus on se että aina tulee ominaisuuksiltaan parempia, halvempia ja lyhytikäisempiä vehkeitä. joku taisi laskea sille COP2.5 jos se sillä esilämmittää vettä niin olkoon niin. isot tehot = lattiapiiri tehdään paremmalla COPilla.

nyt oikeastaan kaikki kiteytyy siihen onko Niben säädettävät kiertovesipumput ns. must vai voiko elää myös perinteisillä ? muistan jostain ketjusta lukeneeni aiheesta, mutta en sitä enää löytänyt...
 
S

sam123

Vieras
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

pekka5 sanoi:
nyt oikeastaan kaikki kiteytyy siihen onko Niben säädettävät kiertovesipumput ns. must vai voiko elää myös perinteisillä ? muistan jostain ketjusta lukeneeni aiheesta, mutta en sitä enää löytänyt...

Se on murheistasi ihan pienin. EI siis mitään merkitystä kun hyötysuhdetta tapetaan "hölmöillä" kytkennöillä. Mutta tee ihmeessä haluamasi kytkennät...ihmetellään sitten seuraavassa ketjussa kovaa sähkönkulutusta. Jokainenhan meistä omat sähkölaskunsa maksaa Smiley211008
 

Adamooppeli

Vakionaama
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

pekka5 sanoi:
yllä hyvin tiivistetty. teoriassa Kalori jaksaisi varmaan tuunata sen käyttöveden, sillä "suorasähkökilowatilla" tulisi se 55 varaajan yläpesään ja juurikin tuosta ilman esilämmittämisestä johtuen Kalorin vesi on pidettävä talvella 50-55 alueella, muuten on kylymää tuo ilma. kaiketi tuolloin veteen menee vähemmän tehoa ja enemmän sinne esilämmitys lauhduttimeen. kun löydän kaavion niin varmistan tämän ettei jää virheitä julkisuuteen. peruspumpulla sitten pitäisi varaajan alaosan +35 alueella (ajaen vesipiiristä +5 ?? >> COP 4 toivottavasti) syöttäen kiertoon, mutta hukkaputki myös varaajan alaosaan, ikäänkuin osittain lataavasti, pidentäen käyntiä.

itse asiassa taidan tehdä vesikytkennät noin enyway, tätä muutkin ovat esittäneet (näin olen sisäistänyt).


mm tuo esilämmitys/viilennys - se oli yllätys. Danfossin juttuja en vielä ole syvemmin lukenut.

- riittäisikö tuohon esilämmitys/viilennys piiriin lämpimän käyttöveden kiertovesipumppu ? sellainen olis ylijäämäinen.
- mites tuo maapiirin liemen pakkaskesto vs -30 pakkaset ?

aurinkolämpöä ei ole tulossa (TMA)
vesitakka olisi alunperin tullut mutta olin liikaa aikaani edellä 12 vuotta sitten, ei ollut vielä tuotteistettu niin että olisi "saanut toimivaa".

pumppuarpajaisten ajan polttelen takkaa muutenvaan. puut tule omista pusikoista pihansiivouksena/hyötyliikuntana

Haluatko aivan väkisin romuttaa mahdollisuuden hyvään vuosiCOP:n erikoisilla kytkennöillä, vain siksi että se olisi hieman erikoinen kytkentä. :cool: Edes mlp vuosiCOP ~3.5 (lämm+LKV) ei ole itsestään selvä, vaan se vaatii pohjaksi järkevän lämpöpumpun kytkennän niin mahdolliseen varaajaan kuin lämmönjakoonkin. Olen samaa mieltä liittyen koko kytkentään, nimimerkkien roots ja sami123 kanssa. Mietippä vielä kerran ennen kuin päätät latailla ison varaajaa 55C(yläosa) , jossa ei ole mitään järkeä.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Adamooppeli sanoi:
Mietippä vielä kerran ennen kuin päätät latailla ison varaajaa 55C(yläosa) , jossa ei ole mitään järkeä.

Jos Kalori ja iso varaaja kerran jää paikoilleen, niin itse en kyllä sen kytkentöihin tekisi (turhaan) mitään muutoksia = turhaa työtä.

Tuota MLP piirin ehdotetun tuloilman esilämmityspatterin paikkaa kierossa hiukan miettisin, nyt se on jäähdytykseen optimoitu. ::)
Nykyisellä paikallaan esilämmityksen pitäisi olla käytössä vain pakkaskelillä, koska muutenhan järveen menevällä viileämmällä kiertonesteellä jäähdytetään raitista tuloilmaa ennen LTO-kennoa = negatiivista lämmitysenergiaa = COPia.:cool:

Tuo tuloiman esilämmityspatteri pitäisi olla MLP levarin rinnan kytkettynä, jotta sitä voisi käyttää myös plussan puolella tuloilman esilämmityksessä. Se tarvitsisi silloin kyllä oman pienen kiertopumpun. Tuloilmapuhallin tulee pysähtyä jos tuo kiertopumppu pysähtyy. Esilämmityksen kytkennöistä, ongelmista ja vaaroista juttua: http://www.kyronlahdenporakaivo.fi/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?num=1217846581

Jos siihen lisää vielä maakylmän ohjauksen, niin se olisi riippumaton siitä onko MLP-laitteessa jäähdytyksen ohjausta vai ei.

Enerventin kytkentöjä sarjaan (tulopuolelle)
http://www.enervent.fi/main.asp?menuid=20185&langid=1

Ariwisen kytkentä sarjaan (menopuolelle)
http://www.airwise.fi/php/pdf/maakylma08.pdf
 

Arvis

Aktiivinen jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Lämmityskaudella voisi lämpimän käyttöveden viedä MLP:n varaajaan ennen ison varaajan ylempää kierukkaa, jolloin PILP:ltä poistetaan lämpimän käyttöveden tekeminen ja homma rajoittuu vain yläosan lämpövuotojen kompensoitiin (jos se tarvii pitää +55 C). Kesällä viilennyskäytössä voi sitten hyödyntää ison varaajan yläosaa käyttövedessä. Hommahan onnistuu yhdellä 3-tieventtiilillä.

Selvitteleppä kuitenkin se Kalorin rakenne, että onko sama kuin Nilanissa eli tuloilmapatteri ja käyttöveteen lauhdutus ovat naimisissa? Jos pystyy ottamaan pois käytöstä, niin rootsin kytkennät toiminee ongelmitta. Viilennyskäyttöä ajatelen käyttöveteen lauhdutus olisi kuitenkin hyvä olla helposti palautettavissa.
 

Arvis

Aktiivinen jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Adamooppeli sanoi:
Toisaalta mlp omistajan mielestä kyseinen lämmitys tapa on täysin järjetöntä puuhaa.

Joku voisi sanoa, että MLP omistajan mielestä mikä tahansa muu lämmitystapa kuin MLP on täysin järjetöntä puuhaa! ;D

Vanhassa sanonnassa "riita poikki" piilee suuri viisaus. Pekka5 siis ajelee ensimmäisen vuoden kytkennöillä 1 ja toisen vuoden kytkennöillä 2. Kulutusmittareita sinne sun tänne niin parin vuoden kuluttua päästään analysoimaan tuloksia ja laskemaan eroja COPpeloissa. Nämä tulokset tulisivat sitten palvelemaan muita samantapaisia kytkentävaihtoehtoja pähkäileviä.
 

pekka5

2003 Haato PILP>, 2012 Danfoss MLP>, 05/2022 IV-??
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

ylläolevaan... näinhän siinä saattaa käydä. MLP hommissa supraCOP tuntuu olevan itse tarkoitus maksimaaliseen säästöön.
PILPIn tarkoitus ei jatkossa ole 55 käyttöveden tekeminen vaan se tulee sivutuotteena johtuen esilämmityksen toiminnasta.
siksi omassa kaaviossa oli tuo 3-tieventsa. kokoajan ei ole tarkoitus pitää 55:ssä.
.. ajattelin kuitenkin ottaa onkeeni tuosta keräyspiirin hyötykäytöstä jo heti. häsmäkän mahduttaminen Kalorin katolle saattaa olla .. jännää.
 

roots

Hyperaktiivi
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

pekka5 sanoi:
ylläolevaan... näinhän siinä saattaa käydä. MLP hommissa supraCOP tuntuu olevan itse tarkoitus maksimaaliseen säästöön.
PILPIn tarkoitus ei jatkossa ole 55 käyttöveden tekeminen vaan se tulee sivutuotteena johtuen esilämmityksen toiminnasta.
siksi omassa kaaviossa oli tuo 3-tieventsa. kokoajan ei ole tarkoitus pitää 55:ssä.
.. ajattelin kuitenkin ottaa onkeeni tuosta keräyspiirin hyötykäytöstä jo heti. häsmäkän mahduttaminen Kalorin katolle saattaa olla .. jännää.
Niin taitaa entisille ja tuleville PILP-miehille kelvata mikä tahansa MLP-cop, sehän on joka tapauksessa aina parempi kuin entinen :) ;) :D ;D

Tekeekö se Kalori sen ilman lämmityksen kuumakaasukennolla vai vesikennolla, jos se on kuumakaasukenno niin eikös sen tuloilman lämmitysteho nouse subraTehoiseksi jos vesikierron panee seis, silloin kaikki teho siirtyy ilmaan...jos tilanne on tommonen niin mielestäni Kalorilla ei ole asiaa varaajalle muulloin kuin jäähdytyksessä...
 

Arvis

Aktiivinen jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

roots sanoi:
Niin taitaa entisille ja tuleville PILP-miehille kelvata mikä tahansa MLP-cop, sehän on joka tapauksessa aina parempi kuin entinen :) ;) :D ;D

No eihän se tietysti hyvältä tunnu kun toisella menee vähemmän sähköä kuin itsellä. Ja sitten kun siitä vielä oikein erikseen mainitaan, niin... :)

Tuota pekka5:n kesäajan hurjaa sähkönkulutusta silloin tällöin pohtinut. En sitten tiedä, mutta väkisinkin tulee mieleen jotta olisiko Kalorin ja ison varaajan yhteispelin tuotoksia? Jos kompura nappaa jatkuvasti sen kilowatin, niin tekisi kuukaudessa yli 700 kWh...
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Jospa pekka5 nyt vaan toteuttaisi tuon MLP:n ja esilämmityskennon hankinnan rootsin kaavion pohjalta, niin poistunee Kalorin kompressorin käyttötarve. Tuon pelkän jäljelle jäävän LTO-kennon kanssa saattaa pärjätä, kun on tuo esilämmitys. Sitä paitsi, Kalorihan jää silloin "varalle" (jos vaikka tuloilma kevättalven pakkasilla menisi turhan viileäksi tai jäähdytys ei sitten kesällä riittäisikään pelkän esilämmityskennon turvin). Eipä tule purkukustannuksiakaan silloin ja hommaa voi halutessaan jatkaa myöhemmin.

Nuo esilämmityskennon jäätymisriskit ovat mielestäni varsin pienet (sähkökatkosellahan myös tuloilmapuhallin pysähtyy) eikä jäätyvä alkoholiliuos ei välttämättä edes riko kennon putkia. Varman ratkaisuhan olisi erillinen esilämmityspiiri järveen vahvemmalla liuoksella, mutta putket on talonvierestä silloin kaivettava erikseen maahan. Tuonhan voi sitten tehdä korjaustoimenpiteenä, jos kennon sattuisi kumminkin jäätymään ja rupeaisi vielä vuotamaankin.
 
S

sam123

Vieras
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

pekka5 sanoi:
ylläolevaan... näinhän siinä saattaa käydä. MLP hommissa supraCOP tuntuu olevan itse tarkoitus maksimaaliseen säästöön.

Älä ymmärrä väärin. Kaikki foorumilaiset kirjoittavat tälle palstalle saadakseen vinkkejä kuinka huonontaa talojensa energiatehokkuutta ;D
 

pekka5

2003 Haato PILP>, 2012 Danfoss MLP>, 05/2022 IV-??
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

olisiko se kaavio siis tämä : « Vastaus #170 : 22.11.11 - klo:20:41 », roots'ilta on tullut useampikin variaatio
 
S

sam123

Vieras
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Adamooppeli sanoi:
Hyvä Pekka, juuri tuo on se kaavio joka toimii.

Paitsi että heittämällä nykyisen varaajan Oumanni mäkeen ja kierrättämällä lattiavedet MLP:n kautta saadaan vielä parempi tulos.

Jos sen lattiaveden paluun haluaa kierrättää ison varaajan kautta niin siitä vaan, en vaan näe siitä mitään hyötyä.

Tällä järjestelyllä järjestelmässä hyrrää yksi KV-pumpppu ja Oumannin logiikka vähemmän. Säästö 50-100 euroa vuodessa pelkässä sähkönkulutuksessa ja PAREMPI hyötysuhde.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

sam123 sanoi:
Paitsi että heittämällä nykyisen varaajan Oumanni mäkeen ja kierrättämällä lattiavedet MLP:n kautta saadaan vielä parempi tulos.

sam123 on tässä oikeassa. vaihtoventtiili MLP:n voi laittaa suoraan kiinni lattiakiertoon Oumanin toiselle puolelle.

MLP hoitaa tällöin laattiapiirin menoveden lämpötilan ohjauksen ja puppauksen, vanha kiertovesipumppu OFF ja Oumanin shuntti kiinni.

Sitten kuin PILPiä täytyy alkaa käyttämään jäähdytyksellä, niin silloin ehkä voisi MLP:n jättää tekemään pelkkää tekemään käyttöveden priimausta ja shuntata vanhalla Oumanilla vettä lämmitykseen jos sitä siellä tarvitaan (esim. pesutiloissa).
 

pekka5

2003 Haato PILP>, 2012 Danfoss MLP>, 05/2022 IV-??
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

huhhuh.. alkaa nopasta loppumaan sivut. tekiskö.. mahdollisimman yksinkertaisen & halvan / paremman COP:n / pitkän kompura-ajan / pienimpään tilaan / maks. COP:n / joku muu versio.
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: v2002 - 170/70 m2 omakotitaloon VILP vai MLP ?

Olikos noissa lattiakierroissa joitakin termostaatteja, joita käytetään tiettyjen tilojen lämmönsäätelyyn ja onko noissa kierroissa mukana märkätilojen lattialämmityksiä tms. kesällä päällä pidettäviä piirejä?

Jos nimittäin on, niin tuossa sam123:n ja janti:n mainostamassa yksinkertaistuksessa voi mennä "lapsi pesuveden mukana". Eli jos on termostaatteja ja niitä aiotaan käyttää tai märkätilojen erillisiä lämmityksiä, niin tuon ison varaajan ja Oumannin säilyttäminen olisi hyvin perusteltua, eli sillä tavoin MLP:n käyntijaksot saadaan mahdollisimman pitkiksi ilman, että siirtoputkistoa joudutaan suotta pumppaamaan välillä "ylilämpöiseksi".
 
Back
Ylös Bottom