Samaa asiaa on puitu varmaan jo monessa paikkaa ohimennen mutta pyhitetään nyt siitä huolimatta tämä yksi ketju tätä varten.
Yleisimmät materiaalit varaajissa taitaa olla erilaiset rosterit sekä emaloidut teräkset(ja taidetaan kuparistakin jotain tehdä) mutta kumpikaan vaihtoehdoista ei taida olla ikuinen ainakaan jokaisessa ympäristössä. Yleisin syy emaloidunvaraajan happanemiseen taitaa olla se että anodin vaihto laiminlyödään ja rst varaajassa valmistusvirheet tai väärä käyttöympäristö?
Suojauksena RST ei taida vaatia mitään mutta siinäkin on heikoutensa liittyen valmistuksessa varsinkin saumohin ja jos kyseessä on lisäksi kloridipitoinen vesi.
Ja vielä toinen vieläkin huomattavasti seikkaperäisempi tutkimus: Rst-lämmönvaihtimen vaurioanalyysi
Ja vielä alemmasta muutama poiminta:
Varaajan valintaan liittyvässä jutussa on seuraava maininta:
Mihin se perustee että kalkkinen vesi ei sovi rst:lle? Muutaman sekunnin tuuminnalla veikkaus, kalkki luo hapettoman ympäristön rst:n ympärille joka mahdollistaa sen korroosion?
Yleisimmät materiaalit varaajissa taitaa olla erilaiset rosterit sekä emaloidut teräkset(ja taidetaan kuparistakin jotain tehdä) mutta kumpikaan vaihtoehdoista ei taida olla ikuinen ainakaan jokaisessa ympäristössä. Yleisin syy emaloidunvaraajan happanemiseen taitaa olla se että anodin vaihto laiminlyödään ja rst varaajassa valmistusvirheet tai väärä käyttöympäristö?
Suojauksena RST ei taida vaatia mitään mutta siinäkin on heikoutensa liittyen valmistuksessa varsinkin saumohin ja jos kyseessä on lisäksi kloridipitoinen vesi.

Tässä insinöörityössä on kuitenkin asia käsitelty varsin perinpohjaisesti ja seikkaperäisesti rst-varaajan osalta: Rst-lämminvesivaraajan kehitystyöVeden vaikutus ruostumattoman teräksen korroosioon
Kuten myös muihin teräksiin, vesi vaikuttaa ruostumattomaan teräksen korroosioon. Vaikutus riippuu veden laadusta. Maailmassa on monia eri vesilaatuja, kuten juoma-, tislattua-, meri-, järvi-, sade-, jäähdytys-, uima-allas- ja sadevettä. Jokaisella vesityypillä on oma koostumus, ne saattavat pitää sisällään eri määrän pieneliöitä, lisättyjä kemikaaleja sekä ilmansaasteita ja näistä jokaisella asialla on vaikutusta siihen kuinka korrodoivaa vesi on. Veden korrodoivuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat veden kloridipitoisuus, happi- ja oksidipitoisuus, lämpötila, veden vaihtuvuus, virtausnopeus sekä mikrobiologiset tekijät.
Veden kloridipitoisuudella on suuri merkitys piste- ja rakokorroosion muodostumiselle ruostumattomassa teräksessä. Mitä suurempi kloridipitoisuus vedellä on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se aiheuttaa piste- ja rakokorroosiota. Vesityyppien kloridipitoisuudet vaihtelevat makeanveden 10 ppm ja meriveden 30 000 ppm välillä. Veden lämpötilan noustessa, nousee myös veden korrodoivuus. Lämpötilan nousu itsessään ei lisää korroosiota, vaan lämpötilan nousu yhdistettynä veden kloridipitoisuuteen lisää korroosioriskiä.
Normaali EU:n juomavesidirektiivin 98/83EC mukainen vesijohtovesi ei tavallisesti aiheuta korroosiota ruostumattomassa teräksessä, sen passiivikalvon ansiosta. Tavallinen vesijohtovesikin voi aiheuttaa korroosiota ruostumattomissa teräksissä silloin, kuin sitä on ahtaissa tai suljetuissa tiloissa. Tällaisissa tapauksissa vesi ei pääse vaihtumaan tarpeeksi, jolloin se väkevöityy ja aiheuttaa rakokorroosiota.
Ja vielä toinen vieläkin huomattavasti seikkaperäisempi tutkimus: Rst-lämmönvaihtimen vaurioanalyysi
Ja vielä alemmasta muutama poiminta:
Ruostumaton teräs on useasta metallista koostuva rautaseos. Rst:ssä on kromia (Cr) aina vähintään 10,5 % kokonaismassasta. Kromipitoisuus tekee siitä hyvin kestävän materiaalin korroosiota vastaan. Hyvä korroosionkestävyys perustuu teräksen pinnalla olevaan suojaavaan oksidikalvoon, joka syntyy kromin reagoidessa ympäristön hapen kanssa. Vastaavaan oksidikalvon muodostamaan suojaan perustuu myös esimerkiksi alumiinin korroosiokestävyys. Tätä kalvoa kutsutaan passiivikalvoksi. Passiivikalvo on erittäin ohut, 1 - 5 nm, mutta se riittää estämään hapen pääsyn alla olevaan metalliin. Passiivikalvon kiderakenteeseen vaikuttaa seoksen Cr-pitoisuus. Kromin määrän lisääntyessä passiivikalvon rakenne muuttuu kiteisestä amorfisemmaksi. 20 % Cr-pitoisuudessa passiivikalvo on jo täysin amorfinen. Normaalisti pinnan vaurioituessa, passiivikalvo uusiutuu paljastuneissa kohdissa ilman hapettavan vaikutuksen takia.
Koska passivoituminen vaatii happea, laskee teräksen korroosionkestävyys, mikäli sitä käytetään hapettomassa ympäristössä.
Juomavedelle tyypillinen kloridipitoisuus on 25 - 300 ppm. Kloridien metalleja syövyttävä vaikutus lisääntyy jo 50 ppm:n pitoisuuksissa. Teräksien korroosiokestävyys perustuu kuitenkin useiden tekijöiden summaan, ja kloridipitoisuuden lisäksi mm. veden happi- ja rautapitoisuudet sekä virtausnopeus
vaikuttavat veden korrodoivuuteen. Korkeissa lämpötiloissa hyvinkin kestävä teräslaatu saattaa altistua herkemmin korroosiolle, kuin kymmenen astetta viileämmässä, mutta muuten samoissa olosuhteissa oleva heikompilaatuinen teräs.

Varaajan valintaan liittyvässä jutussa on seuraava maininta:
METRO-varaajamalleja löytyy sekä emaloituna, että ruostumattomasta teräksestä (RST) valmistettuna eri vesilaatuja varten. Kunnallisissa vesissä käytetään pääsääntöisesti rst-varaajaa, mutta osassa porakaivo-, lähde- tai järvivesiä on oltava tarkkana korroosiosuojauksen valinnan kanssa. Esimerkkinä vahvasti kloridipitoinen vesi, johon soveltuu vain emalivaraaja. Myös kalkkipitoisessa vedessä emalivaraaja on suositeltava vaihtoehto. Huomioithan, että emalista korroosiosuojaa käytettäessä suoja-anodi on tarkastettava säännöllisin väliajoin.
Mihin se perustee että kalkkinen vesi ei sovi rst:lle? Muutaman sekunnin tuuminnalla veikkaus, kalkki luo hapettoman ympäristön rst:n ympärille joka mahdollistaa sen korroosion?