Vastuksen taivutus?

lmfmis

Vakionaama
Mitä 6kW lämmitysvastuksen rakenteessa on...


Voiko sitä taivuttaa - ilman että vastus menee rikki?

On tiukka asennus
 

Mikkolan

Vakionaama
Uuutta käyttämätöntä vastussauvaa voi taivuttaa, pienin säde 3 x sauvan paksuus. Mutkakohdan uudelleentaivutus lienee turmiollista.
Jos elementissä on useita sauvoja niin taivutus voi olla "mekaanisesti" haastavaa.
Jos olen oikein ymmärtänyt niin sauvan sisällä oleva eristysjauhe sintraantuu "kokkareiseksi" kuumentuessaan, jolloin pienin taivutussäde suurenee oleellisesti. Käytetyn sauvan metallipinta voi olla myös jo hiukan hapertunut.
 

lmfmis

Vakionaama
Tuossa on järkeä sillä onhan noi vastussauvat aika voimakkaastikkin taivutettuja...

Mutta eikös niitä testata tehtaalla taivutuksen jälkeen jollloin se sintraus ehtii tapahtua? Niin...eihän sen tartte olla kuumennus....vastusmittaus riittää...
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Aikanaan konepajaelämässä tein vastuksia 4 x 20 vastuslatikasta, taivuttimella väänneltiin eestaas siksakkia kunnes sopi jigiin.
Se latikka oli umpitavaraa, sisällä ei ollu mitään jauhoja.
 

Mikkolan

Vakionaama
Varovainen taivuttelu yleensä onnistuu, isompi ei. Heti sen huomaa, kun meni pieleen.
Niinpä, mitä käytetympi vastus sen herkemmin se turmeltuu. Tossa justiin vanhaa kiuasvastusta testailin, menee herkästi se pintametalli tärviölle vaikka vastuslanka säilyiskin sisällä ehjänä. Havaintojen perusteella riski on juurikin se että kuoriosa vioittuu eikä niinkään että vastuslanka siellä jauhon sisässä katkeaisi. Toki sekin toistuneiden kuumenemis-jäätymiskertojen takia on rapeampaa kuin tuoreessa vastuksessa vaikka ilmattomassa tilassa onkin.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom