Viilennys talvella

KMS

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Kotona on kaksi Mitsun LN35 pumppua, joita käytetään vain viilennykseen (lämmitykseen maalämpö), pumppuja ei siis käytetä lainkaan talvisin. Pumput sijaitsevat ylimmässä ja keskimmäisessä kerroksessa. Talon alimmassa kerroksessa on erillinen suljettu (täysin äänieristetty ja ilman vaihtuvuus koneellisen ilmanvaihdon varassa) kotiteatterihuone kooltaan noin 30m2. Ko. huoneessa lämmöt tuppaavat nousemaan ilmanvaihdosta huolimatta, johtuen pitkälti laitteiden (erityisesti tykin) aiheuttamasta lämmöstä. Tämä ongelma on olemassa kesät talvet. Yhtenä vaihtoehtona olen miettinyt, josko laittaisi teatterihuoneeseen erillisen ILPin, joka olisi päällä vain huonetta käytettäessä. ILPin asennus huoneeseen olisi teknisesti suht iisiä. Ehkä tyhmäkin kysymys kuuluu, toimiiko ILP mitenkään viilennystarkoituksessa talvella? Ymmärtääkseni ainakaan viilennystoimintoa ei voi talvella käyttää, mutta saisiko tuon yhden huoneen lämpöjä alennettua talvella jollain muulla toiminnolla, vaikka kuivatuksella..?

Toki toinen vaihtoehto on lisätä ilmanvaihtoa ko huoneessa, mutta se olisi käytännössä hankalampaa kuin erillisen ILPin asentaminen sotkematta koko talon muuta ilmanvaihtoa tai uusimalla ilmanvaihtokoneen puhaltimia (käytännössä tehokkaampiin, jotta poisto riittää muallekin).
 

pamppu

Vakionaama
Kuivatuksesta ei talvella mitään iloa ole, ilma on jo ruutikuivaa. Mutta useimmat ilpit kyllä jäähdyttää speksien mukaan jonnekin -10 asti ja liekö tuota ongelmaa sitä kovemmissa keleissä enää?
 

KMS

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Kiitoksia vastauksista. Äänieristyksen tarkoitus on pitää ääni teatterin sisällä (tässä tapauksessa ainakin), ei päinvastoin, ja toisaalta ainakin nuo omat nykyiset ILPt ovat niin hiljaisia ainakin jäähdytyksellä että niiden ääni ei ole ongelma. Ja kuten yllä mainittiinkin, tykki luultavammin pitää kovempaa ääntä.

Lämpöongelma ei rajoitu -10 keleihin vaan huone lämpiää samalla tavalla riippumatta ulkokeleistä. Ja tila on tosiaan 30m, eli hyvin pieni pihallusnopeus riittänee, kovempi voisi jo tuoda vedontunnettakin istumapaikalle, jonka suht läheisyyteen sisäyksikkö pitäisi joka tapauksessa sijoittaa. Käytännössä laittaisin sen luultavasti takaseinään istumapaikkojen taakse takakaiuttimien väliin (alustava ajatus).

Pitää tutkailla lisää, tuollainen musta LN25 sopisi hyvin aikaisempien kaveriksi.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Tuli hullu idea mieleen, että ILP:n ulkoyksikkökin taloon sisälle (vaikka autotalliin tai vastaavaan tilaan), jolloin lämpöä siirrettäisiin jäähdytettävästä tilasta "hyötykäyttöön". Kesällä ei toki niin nerokas idea ;) Ja tuskin kukaan haluaa ulkoyksikköä asuinrakennukseen sisälle. Olisiko mitään kevyemmän luokan lämpöpumppua (siirrettävä ilmanjäähdytin tms), jolla voisi toteuttaa samaa ideaa vähän tyylikkäämmin? Tämä nyt vaan tällaista "out of the box" -tajunnanvirtaa...
 

kotte

Hyperaktiivi
Kyllä tietotekniikkatiloja on maailman sivu jäähdytetty ilpin kaltaisilla laitteilla vuoden ympäri. Kannattaa selvittää ennen hankintaa, soveltuuko kyseinen malli tarkoitukseen (eli lähinnä sitä, onko ulkoyksikön puhaltimen säätö sellainen, että se on tarkoitettu toimivaksi pakkaskelillä ts. säätöalue on riittävän joustava). Myös asennustapaa on harkittava, eli ulkoyksikkö ei saisi olla alttiina tuulen viimalle ja jos on, yksikkö ehkä tarvitsee erityiset puhallussuojat.

Kun nyt kerran lämmitys on maalämpöön perustuva, kannattaisi harkita myös maaliuksella jäähdytetyn puhallinpatterin mahdollisuutta, jos putkisto olisi helposti vedettävissä. Jäähdytys olisi talvisaikaan jokseenkin ilmaista ja energiatehokasta, kun lämpö tulisi hyödyksi rakennuksen lämmityksen tuottosuhteen tehostajana. Ratkaisu riittää kesällekin, kunhan mitoitus on sopiva.
 
Tuli hullu idea mieleen, että ILP:n ulkoyksikkökin taloon sisälle (vaikka autotalliin tai vastaavaan tilaan), jolloin lämpöä siirrettäisiin jäähdytettävästä tilasta "hyötykäyttöön".
Itse olen pohtinut juuri tuota. Nyt tuo ILPin ulkoyksikkö on ulkona ja se on tietysti mahdollistanut aikanaan lämmityksen. Kun tuota lämmitystarvetta ILPillä ei asuinkerroksessa enää ole, ulkoyksikön sijoittaminen kellariin olisi ihan varteenotettava vaihtoehto. Suurempaa tyylirikkoakaan ulkoyksiköstä ei koituisi ja se sinne mahtuisi hyvin. Kesällä sekä lämmin että kylmä tulisivat yhtälailla tarpeeseen, sillä kellarissa lämpö ei ole ongelmana. Jäähdytys olisi tavallaan ilmaista, sillä ILPin COP lienee kesällä sama kuin VILPilläkin. Hiukan ongelmallinen vaan järjestää jäkevää reittiä. Tuo lämmin kellari olisi varmaan aika kiva paikka ulkoyksikölle. Näin koko ILP tulisi sisälle eikä se olisi lainkaan säitten armoilla.
 

kotte

Hyperaktiivi
Tiedän tuota ulkoyksikön kellariasennusta sovelletunkin käytettäessä ilppiä tietokonehuoneen varajäähdyttimenä, mutta kyseessä oli silloin varsin suuri kellaritila. Pieni ja hyvin eristetty kellarikin kuumenee kesällä liikaa, jos vielä tuodaan lisälämpöä huomattavia määriä. Kokeillahan asiaa voi, mutta varmemmalle pohjalla oltaisiin, jos liikalämmön voi tarpeen vaatiessa johtaa ulos vaikkapa avattavan ikkunan kautta. Ulkoyksikköhän voisi olla välittömästi ikkunan edessä tai sitten voisi apuna käyttää riittävän tehokasta puhallinta. Kun kellarikerroksen ja ylempien tilojen välinen lämpöeristys ei välttämättä ole erityisen hyvä, saa sitten varautua jäähdytystarpeen kasvamiseen asuinkerroksissa.
 
Kellari on minulla juuri saman kokoinen kuin asuinkerroskin. Semmmoisen 30 kWh tai yli sinne saa uppoamaan aina, ja jos lämpötilaa vähänkin nostaa, saa parin päivän ajan oppoamaan vielä enemmänkin. Lähinnä tuo on ollut mietintämyssyssä, että jos ILPistä aika jättää, sen ulkoyksikön voisi ehkä tosiaan asentaa kellariin. Tiedä vaikka sillä tavalla asennettuna olisi pitkäikäinenkin ilmestys. Mahdolliset pienet sähkönsäästöt eivät missään nimessä riittä kattamaan ainakaan uudelleen asennuksen kustannusta.

Toki tuo auttaa, jos kellari on kylmillään. Varmaan asuinkerroksen jäähdytstarve vähenee mutta on ne lattiat sitten kylmät siitäkin edestä.
 

KMS

Tulokas
Kun nyt kerran lämmitys on maalämpöön perustuva, kannattaisi harkita myös maaliuksella jäähdytetyn puhallinpatterin mahdollisuutta, jos putkisto olisi helposti vedettävissä. Jäähdytys olisi talvisaikaan jokseenkin ilmaista ja energiatehokasta, kun lämpö tulisi hyödyksi rakennuksen lämmityksen tuottosuhteen tehostajana. Ratkaisu riittää kesällekin, kunhan mitoitus on sopiva.
Tarkoitat ilmeisesti jonkinlaisen maaviileän lisäämistä maalämpöjärjestelmään ilmanvaihdon kautta (?). Talossa ei ole valitettavasti ilmanvaihtoputket eristetty tällaisen edellyttämällä tavalla (kondenssi), joten ilmanvaihtoon kytketty maaviileä ei ole vaihtoehto. Tätä toki olisi hyödynnetty muutenkin muiden tilojen viilennyksen osalta, jos mahdollisuus olisi.
 

KMS

Tulokas
Kellariin tekniseen tilaan / varastoon saisin helposti ILPin ulkoyksikön sisälle, pitää tuotakin selvitellä optiona. Tila on täysin eristetty varsinaisesta asuinkäytössä olevasta kellarista, joten ääni- tai muita ongelmia ei olisi. Kuulostaa äkkiseltään vaan aika hurjalta ratkaisulta.
 

Lappanen

Jäsen
Tarkoitat ilmeisesti jonkinlaisen maaviileän lisäämistä maalämpöjärjestelmään ilmanvaihdon kautta (?). Talossa ei ole valitettavasti ilmanvaihtoputket eristetty tällaisen edellyttämällä tavalla (kondenssi), joten ilmanvaihtoon kytketty maaviileä ei ole vaihtoehto. Tätä toki olisi hyödynnetty muutenkin muiden tilojen viilennyksen osalta, jos mahdollisuus olisi.
Tuosta jalostaen (paitsi jos @kotte tarkoitti juuri puhallinkonvektoria tuolla puhallinpatterilla), mikset laita vaan puhallinkonvektoria seinälle ja vedät putket lämmönkeruupiiriltä sille. Ei tarvitse ulkoyksikköä miettiä.
 

kotte

Hyperaktiivi
Tarkoitat ilmeisesti jonkinlaisen maaviileän lisäämistä maalämpöjärjestelmään ilmanvaihdon kautta (?).
Nimenomaan en tarkoittanut, vaan Lappasen viestissä sivuttua puhallinkonvektoria: Sisälle tulisi ilpin sisäyksikön kaltainen liuoskiertoinen yksikkö ja siltä vietäisiin eristetyt liuosputket maalämpöpumpun luona olevalle ylimääräiselle kiertopumpulle ja venttiiliryhmälle. Kondenssiputki johdettaisiin samaan tapaan kuin ilpin tapauksessa.

Jotta tuo toimisi, maalämmön pitäisi perustua energiakaivoon, koska maapiiri on tyypillisesti loppukesästä turhan lämmin (ellei sitten käyttövettä lämmitetä poikkeuksellisen paljon, jolloin maalämpöpumppu ehkä pitäisi maapiirin riittävän viileänä).

Itsellä on tuollaisia konvektoreita 5kpl, eli kaikissa jäähdytystä vaativissa oven erottamissa tiloissa ja teho on viime ja tänä kesänä riittänyt varsin hyvin talon pitämiseen viileänä, myös sellaisen tilan, jota tehokas tietokone lämmittää huomattavasti. Toki myös tuloilmaa jäähdytetään, mutta tuon merkitys on melko vähäinen jäähdytyksessä ja lähinnä poistaakin turhaa kosteutta tuloilmasta (jolloin konvektorit kondensoivat vain vähän ja melko harvoin).
 
Ylös Bottom