Viilennystehon riittävyydestä vaativassa kohteessa

Rauski5

Tulokas
Olen suunnittelemassa ILP:n hankintaa 60-luvun 130m2 rivitaloasuntoon Espooseen. Huonekorkeus on normaali ja asunto yksikerroksinen. Asunnossa on paljon ikkunapinta-alaa etelän suuntaan ja sisään paistava aurinko lämmittää asunnon kesällä kuumaksi.

Markiisiratkaisut tai muut vastaavat pl. säleverhot eivät oiken tunnu mahdollisilta kohteen tyylistä johtuen, joten haen mahdollisimman hyvää ratkaisua ILP:llä.

Asunnon pohja ja ILP:n ainoa mahdollinen sijoituspaikka mietityttävät siitä näkökulmasta, riittääkö laitteiden teho koko asunnon viilennykseen. Sisäyksikkö tulisi olohuoneeseen ja makuuhuoneet 3 kpl ovat käytävän varrella sisäyksikön puhallussuunnan takana. Tästä johtuen tuntuisi, että viilennyksen voisi toivoa tehoavan makuuhuoneisiin vain jos ILP:n teho on sen verran hyvä, että turvallisesti voisi ajatella sen pystyvän hoitamaan tuon pinta-alan asunnon viilentämisen pohjan muodosta riippumatta.

Pystyykö näiden vain viilentämiseen tarkoitettujen ILP:ien tehosta sanomaan mitään yleispätevää asunnon koko huomioiden vai onko tämä täysin muista asuntospesifeistä seikoista riippuvaista? Mietinnässä on ollut esim Gree Bora 35 ja Mitsubishi MSZ-HR 35. Greessä oleva mahdollisuus mitata lämpötila kaukosäätimestä tuntuisi hyvältä ominaisuudelta tässä tapauksessa. Voisikohan kaukosäätimen viedä toiseen päähän asuntoa makuuhuoneeseen mittaamaan vai tuleeko sen olla samassa tilassa sisäykaikön kanssa? Ajattelin, että näin voisi varmistaa viilennyksen jatkuvan siinäkin tapauksessa että olohuoneessa lämpötila on haluttu mutta makuuhuoneissa ei.

Kiitos suuresti, jos näihin pohdintoihin löytyy foorumilta näkemyksiä.
 

Mikki

Vakionaama
Yleisesti ottaen voisi sanoa, että ILPt on alunperin viilennyslaitteiksi suunniteltu ja ovat siinä hommassa erinomaisen tehokkaita. Ja viilennys leviää yhdessä tasossa aika hyvin kunhan ovet on auki.

Eli melkeinpä sanoisin että ole huoleti... Ei tarvitse pyöriä hikisenä sängyssä jos ILP on pöhisemässä jossain avarassa tilassa 1krs talossa.
 
Viimeksi muokattu:

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
ILPilläkin on tuskaista koittaa äkkiä viilentää jo kuumaksi karannutta kämppää, mutta jos makuuhuoneet ovat eri puolella kuin pääasiallinen auringonpaiste niin keväällä johonkin +21 asetukseen laitettu ILP pitää hyvin lämmöt kurissa - ilma kerrostuu niin että alhaalla oleva ilma ei lämpene vaikka katonrajaan vähän kuumempaa nousisikin. Jos aurinko paistaa myös makkariin isosta ikkunasta tilanne voi vaatia niitä säleverhoja.
 

kotte

Hyperaktiivi
Tuo auringon kuorma suurten ikkunoiden kautta on tässä se tenkkapoo. Jos auringon saa varjostetuksi ulkopuolisella kaihtimella, markiisilla tai vastaavalla, taatusti saa asunnon pysymään viileänä yhdellä normaali-ilpillä, mutta jos aurinko pääsee porottamaan vapaasti, lämpötila nousee loppuilta-päivästä, ellei sitten ilppejä ole vähintään kolme, jos ikkunat aukeavat lännen suuntaan. Kannattaisi myös asentaa jäähdytin mahdollisimman lähelle makuuhuoneita, jollei jopa makuuhuoneiseen (tai makuuhuoneisiin?), niin ei ole huolen häivääkään tehon riittävyydestä. Nykyiset ilpit ovat jäähdytyskäytössä verraten hiljaisia ja kuumilla seuduilla noiden äärellä nukutaan vuoden ympäri.
 

Mikki

Vakionaama
Tuossa oli ikkunat etelään. Eli minä vastasin sen mukaan että ne on etelään, eikä länteen jolloin pahimmin paistaisi sisään juuri kun pitäisi saada iltaa varten kämppää viilenemään.
 

Rauski5

Tulokas
Suuret kiitokset kommenteistanne. Näistä on paljon apua kun en itse näiden laitteiden tehoa tai ominaisuuksia niin hyvin tunne.

Ikkunat ovat tosiaan etelän suuntaan kaikissa makuuhuoneissa ja niiden ikkunoissa on jo nyt säleverhot. Sisälle ei ihan mahdottomasti paista kesäaikaan johtuen rakennuksessa olevasta lipasta. Ymmärrän siis, että toivoa on saada lämpötilat ainakin jokseenkin kuriin ILP:llä.

Onko teillä näkemystä näiden eri merkkisten laitteiden suhteen, onko jokin valmistaja selkeästi luotettavimmassa maineessa tai erityisen hyvänä pidetty juuri jäähdytysominaisuuksien osalta? Puhtaasti speksejä vertailemalla en suuria eroja löydä, korkeintaan muutaman desibelin eron äänessä, mutta sekin usein niin, että pienimmällä teholla hiljaisin laite voi olla kovemmalla puhalluksella äänekkäin. Vaikeaa siis sanoa mikä on käytännössä hiljaisin tai onko näiden modernien vastaavan tehoisten mallien välillä ylipäätään olennaisia eroja.

Gree Bora vaikuttaisi tosiaan sen puolesta hyvältä vaihtoehdolta, että ymmärtääkseni termostaattina voisi pitää makuuhuoneessa olevaa kaukosäädintä. En ole kyllä aivan varma toimiiko se näin toisessa huoneessa. Onko jollain kokemusta tuosta iFeel-ominaisuudesta tällaisessa käytössä?
 

RauskiH

Aktiivinen jäsen
Kohteessa ilmeisesti kaukolämpö tms kuluiltaan vastikkeeseen kuuluva lämmitysmuoto kun olet ostamassa pelkästään jäähdytyslaitetta?

Pistä pohjakuvaa näkyville niin katsotaan että löytyisikö sisäyksikön paikalle joitain muita vaihtoehtoja esim. makuuhuoneisiin johtavalta käytävältä. Tällä saisi varmistettua makuuhuoneiden jäähdytyksen ja kylmä ilma valuu kyllä kauemmas oleskelutiloihin jos pohja nyt ei ole ihan älyttömän sokkeloinen
 

Rauski5

Tulokas
Kyllä, lämmitys on kaukolämmöllä.

Voin yrittää löytää pohjakuvaa, mutta nyt ei valitettavasti ole käsillä. Muuta paikkaa kuin olohuoneen yksi seinä ei ole johtuen siitä, että käytävän seinien yläosat makuuhuoneiden päällä ovat lasia. Pohja ei sinänsä ole sokkeloinen, mutta olohuoneesta lähtevän pitkähkön käytävän varrella olevat makuuhuoneet ovat kuitenkin verrattain kaukana itse sisäyksiköstä.
 

misa64

Aktiivinen jäsen
[QUOTE. Pohja ei sinänsä ole sokkeloinen, mutta olohuoneesta lähtevän pitkähkön käytävän varrella olevat makuuhuoneet ovat kuitenkin verrattain kaukana itse sisäyksiköstä.
[/QUOTE]
Se taas on pelkkää plussaa ....äänihaitan puolesta :)
 
Ylös Bottom