VILP Energy Save AW 6 kW Vantaa 160m2 vm-68 Vantaa

Rööri

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Tervehdys ropelihatut !

Minäkin heittäydyin viimetalvena lämpöpumppujen kiehtovaan maailmaan. Hankin lähinnä harrastusmielessä ja uskomattoman edullisen hankintahinnan vuoksi Energy Save AW 6 kW ilmavesilämpöpumpun. Hintaa laitteella oli vähän toista tonnia – tosin hintaan ei sisältynyt sisäyksikköä, vaikka sen käsityksen esitteestä sain, vaan tuo sisäpömpeli kustansi erikseen toisen mokoman. Kylmäaineputkiakaan settiin ei kuulunut vaikka esitteessä näidenkin asennusohjeet olivat kuvin http://onninen.procus.fi/documents/original/15279/5/1/FIN_asennus_ja_kayttoohje_ES_ilma-vesi_lampopumpuista.pdf esitelty. Putkien puuttumista myyjältä ihmetellessä sain kaiken lisäksi ohjeistuksen väärän kokoisten kylmäaineputkien hankintaan. Ostin 20m 3/8*1/4 röörit, vaikka olisi pitänyt olla ½*1/4 putket. Moka selvisi vasta mankeloituani kartioita piikaisten putkien päähän ja ihmeteltyäni niiden väljyyttä liitinmuttereihin. Lisää hämmennystä toi liitinmuttereihin stanssatut ¾ tuuman merkinnät. Arpomisen jälkeen myyjä lähetti ”hyvityksenä” oikean kokoiset kuparit - metrin ilmoitettua tarvetta lyhempinä. Jouduin siis siirtämään jo kertaalleen asennettua sisäyksikköä metrin ja jatkamaan toisiopuolen asennuksia vastaavan matkan. Vähän jo harmitti, mutta en jaksanut jäädä enää toista viikkoa odottelemaan tilatun mittaisten putkien mahdollista saapumista, joten ei kun putkia vääntämään.

Asennusten ja ilmausten jälkeen oli illalla vuorossa VILPI:n koeajo. Panin heti merkille, että laite nostaa odottamattoman huonosti lämpöjä suotuisasta ulkolämpötilasta (n. 10°C) huolimatta. Sen lisäksi ulkoyksikkö keräsi jäätä jäätävän määrän ilman, että sulatus olisi edes lähtenyt päälle.
VILPpi otti virtaa 750kW ja antoi 1,3 kW Kamstruppien mukaan. Menovesipyyntö 41°C , toteutunut meno 30°C ja paluu 27°C. Mylly kävi siis näillä tehoilla ”täysillä”.

Oli siis selvää ilman aikaisempaa kokemustakin näistä laitteista, että jotain oli pielessä. Siispä yhteyttä myyjään seikkaperäisen selvityksen kera. Myyjä sysäsi pallon oitis maahantuojalle, joka arpoi vikaa aikansa anturiviasta ilmavaivoihin, tuloksetta. Seuraavana selvittelin ongelmaa ruotsalaisten kanssa. Ralli-englannilla annoin selvitystä virtaamista kaasujen lämpötiloihin kuponkeja täytellen. Ei tullut selvyyttä, vain arvailuja toisiopuolen virtaamien vaikutuksista yms. huttua jotka itse putkialaa jonkin verran tuntevana suljin oitis pois vaihtoehdoista. Jäljelle jäi siis ainoastaan kylmäaineen vajaa täyttö taikka vuoto kylmäpiirissä. Jokaisen ”portaan” kanssa olin tarkistanut itse sekä kylmäkallen kanssa, ettei asentamani liitokset vuotaneet mistään, sekä sen, ettei kylmäputket olleet mistään lutussa. Päädyttiin siis ulkoyksikön jo valmiiksi vajaaksi jääneeseen kylmäainemäärään. Kylmäkkö imaisi siis r410:t vaakaan ja punnitus osoitti mehuja olleen 270g vaaditun 1100g sijasta. Tarvittava lisätäyttö tehtiin ja mylly uudestaan pyörimään. Meno oli oitis kuin moukarihäkissä. Tuotot oli heti 4:n kW:n luokka ja ottotehot 1,5 kW:n huitteilla. Hymyilytti.

Hymy alkoi kuitenkin hyytymään jo ensimmäisen viikon jälkeen täytöstä kilpaa VILPin kanssa. Tehot hiipuivat tasaiseen tahtiin kunnes laite ilmoitti vikakoodin, joka tarkoitti, että kylmäaineet olivat taas pöhisseet otsonikerrosta ohentamaan. Nyt alkoi jo vituttamaan oikein huolella. Olin paininut laitteen kanssa jo pari kuukautta ja oltiin taas lähtöruudussa. Eikun diskuteeraamaan taas svenssoneiden kanssa. Tehtaan kille ehdotti vuotopaikaksi painemittaria, joka on ulkoyksikön naamataulussa. Yllytti vaihtamaan manometrin ja suorittaamaan taas uuden täytön. Tämä ei enää maistunut minulle joulun jo painaessa päälle, vaan vaadin heitä lähettämään uuden ulkoyksikön epäkelvon tilalle. Vaateeseen yllättäen suostuttiin mukisematta. Myöhemmin purin vuotaneen ulkoyksikön ja vuoto löytyin ”patterin” juotoksesta. Ihmettelen, että miten se on läpäissyt oletettavasti tehtaalla tehdyn koeponnistuksen. Ilmeisesti vuoto alun perin oli huomattavasti pienempi reikään kerääntyneen juoksutteen tms. vuoksi, sillä omassa koeponnistuksessani tuo sai jo tukan hulmuamaan.

Nyt VILPpi pelannee osapuilleen siten miten on tarkoitettu. Kokonaishyötysuhde(cop) on 2,5:n luokkaa, joka lienee tämän kaltaisille vehkeille on aivan realistinen? VILPpi on kytketty sarjaan öljykattilan kanssa siten, että patteriverkoston paluu syötetään VILPille, josta se palaa takaisin patteriverkoston paluuseen ennen pannun nelitieventtiiliä, joka taasen priimaa sekaan tarvittaessa kuumaa sekaan uudelle kierrokselle lähdettäessä. Kytkentä on yksinkertaisin toteuttaa ja tuolloin paria sulkua kääntämällä kattilan saa taas toimimaan ilman VILPpiä. Tämä sen vuoksi, ettei luottoa näihin vehkeisiin juuri ollut, enkä ihan väärässäkään näemmä ollut. Mikäli tuo nyt jatkossakin näyttäisi pelittävän, niin täytyy vähän tuunata noita kytkentöjä ja varusteita. Nyt ”ongelmaksi” tulee pakkasella se, että patteriverkoston paluu on niin lämmintä VILPille mennessään, ettei se pysty sitä enää lämmittämään. Suunnitelmissa olisi kytkeä patteripaluu sarjaan kosteiden tilojen lattialämmitysten kanssa, niin saisi paluuvettä jäähdytettyä lattioissa pakkasella. Nyt myllystä voi vetää töpselin irti -10 asteessa. Eikä pieni puskurivaraajakaan varmasti haitaksi olisi, sillä nyt käynti lämpimillä keleillä on turhan tiheäsyklistä.

Loppuun vielä speksejä talosta ja vermeistä:
- talo n. 160 neliötä lämmintä tilaa rv. 68 täystiilitalo sijainti Vantaa
- öljykattila Jäspi 17 eco lux vm. 2010
- VILP Energy Save AW 6 kW

Terveisin Rööri
 

Sähkömees

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Energy Save AW 6 kW Vantaa 160m2 vm-68 Vantaa

Jos putkistossa on juotosvika tehtaan jäljiltä, se kertoo aivan kaiken Onnlinen skeidasta. Se on nimittäin nyrkkipajan tuotos silloin ja kaikki siinä olevat komponentit lienevät "otetaan hyllystä halvin jos ei voida ilman jättää"- ratkaisuja.

Käyttöohjeen kuvien perusteella tuo on Ultimaten vehjes tai samanlaisesta ämpäritehtaasta. Sisäyksikkö on mm. koaksiaalivaihdin joka on varsin huono (mutta halpa!) ratkaisu.
 

Rööri

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #3
Vs: VILP Energy Save AW 6 kW Vantaa 160m2 vm-68 Vantaa

Niin, en tiedä pajan nyrkeistä taikka ämpäreistä, mutta ei tämän hinnalla lippua kuuhun saa.
Homman kun ottaa harrasteena, niin saahan näiden kanssa ainakin aikansa kulumaan.

Myllyä ei myyty Online-tuoteperheen alla, vaikkakin onkin Onnisen maahantuoma.

/Rööri
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP Energy Save AW 6 kW Vantaa 160m2 vm-68 Vantaa

Eihän EnergySave oikeastaan missään vaiheessa ole edes yrittänyt peitellä tuota Amitimekytköstä ja oikeastaan miksi olisikaan, myyvät niin kun moni muukin toimija brandatun/tuunatun tuotteen.

Omasta mielestäni ES:n vahvuus on ollut hyvä tekninen tuki ja tarvittavien osien lähettäminen nopeasti ja ilman turhaa mutinaa. Onniselta ei kannata ylipäätään mitään neuvoja kysellä koska heillä ilmiselvästi ei ole ketään joka näitä laitteita tuntisi vaan joutuvat itse kyselemään kaiken kuitenkin Ruotsista. Siten kaikki kyselyt kannattaakin osoittaa suoraan Ruotsin tuelle.

Olen ainakin ollut omaan pumppuun tyytyväinen, hintaan nähden se on mielestäni toiminut hyvin. Softa voisi toki olla paljon kehittyneempi mutta kaipa tähänkin pätee se ettei Ladan hinnalla tahdo Mersua saada. Ja aika paljon saa yksinkertaisilla toimenpideillä aikaiseksi tuolla ohjauspuolellakin vaikka ei varsinaiseen ohjelmaan tietysti pääse vaikuttamaan.
 

Sähkömees

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Energy Save AW 6 kW Vantaa 160m2 vm-68 Vantaa

Pieni nyrkkipaja tosiaan, tehdaskuvien perusteella. Mitä isomman järjestelmän noista rakentaa, sitä enemmän tulee pettymään..:) Kuten aloittelijakin kirjoitti, hymy hyytyi ekan viikon aikana. Onhan noista 2000 euroa pelkästä ulkoyksiköstä aivan hurja hinta. Puhutaan Chunlanin tyyppisestä vehkeestä kuitenkin.

Minkäs teet, näin se menee suomen maassa.
 

apophis

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP Energy Save AW 6 kW Vantaa 160m2 vm-68 Vantaa

Hyvä kirjoitus aloittajalta! Ihan hyvältähän tuo pumppu vaikuttaa, paremmin varmaan toimisi lattialämmityksen paluussa, joka on aina viileämpää.

Suomen markkinoille pitäisi nimenomaan saada pumppuja 1000-3000 euron hintaluokkaan, että takaisinmaksu olisi edes joskus mahdollista.
 

Rööri

Tulokas
  • Keskustelun aloittaja
  • #8
Vs: VILP Energy Save AW 6 kW Vantaa 160m2 vm-68 Vantaa

pjr sanoi:
Löytysköhän se "nyrkkipaja" tuolta: http://www.amitime.com/product_list.aspx?category_id=134 ;D
Luultavasti ultin 5500 ja 5000 jälkeen tullutta tuoreempaa sukupolvea tämä. amitimen malli taitaa olla avh-12...
No niinhän tuo näyttäisi olevan aivan samannäköinen laite kuin mainittu Amitime. Painemittari ulkoyksikössä on vain vähän vaihtanut paikkaa. Siitä onko kytkös hyvä vai huono asia en osaa ottaa kantaa.
Hankinnan lähtökohtana oli nimenomaan halpa hinta, jonka innoittamana oli lähinnä tarkoitus koeajaa VILP:in soveltuvuutta 60-luvun patterilämmitteiseen taloon. Onko siis ylipäätään järkevää ympätä taloon suunnitelluille patteriverkoston lämpötiloille(80/50°C) näin matalilla lämpötiloilla pakkaskeleissä operoivaa vehjettä. Tosin hinta josta innostuin pompsahti kaksinkertaiseksi, kun reilun tonnin toimitussisältö ei ollutkaan kuin pelkkä ulkoyksikkö. Hintaa härvelille sisäyksikön ja kylmäaine putkien kanssa kertyi n. 2,5 k, joka viimetalven kaltaisilla lauhoilla keleillä on tapettu ensitalven jälkeen. Omille töille taikka toisiopuolen rensseleille en hintaa laske, koska niitä en ostaa tarvitse. Toki niillekin ulkoistettuna se tonni hupsahtaisi.

Kurren kanssa jaa mielipiteen tehtaan aktiivisuudesta ja kursailemattomuudesta kustannusten maksuun ja uuden ulkoyksikön toimittamiseen. Kylmämiehen laskut maksettiin nurkumatta ja yhteydenottoihin vastattiin viipymättä. Kyseessä kun vielä oli itse(luvatta) asennettu laite, niin voisin kuvitella, että takuiden voimassaolo ei liene kaikkien kohdalla itsestäänselvyys. Asiantuntemuksellaan tämä kanssani asioinut kaveri ei mykistänyt. Vian haarukointi oli siksi hapuilevaa ja osin jopa turhauttavaa. Kuvittelisin tuon kylmäaineen vajauden olleen vaivoihin hyvinkin ilmeinen syy ilman lukuisten seurantakuponkien lähettelyä.

Summasummaarum kokeilun suhteen on, että lauhoina talvina tuolla saa säästöjä aikaan ja laite maksaa hyvinkin nopeasti itsensä takaisin. Kytkentöjä tuunaamalla ja kenties varaajaa sekä käyttöveden esilämmitystä ymppäämällä hyötyä saisi enemmänkin irti. Katsoo nyt josko syssymällä saisi inspiraatioruiskeen ja ryhtyisi toimeen. Vaikkakaan en kirmaa kahdeksikkoa riemusta pihamaalla, niin olen kuitenkin suhteellisen tyytyväinen tähän hankintaan alkuvaikeuksista huolimatta. Sitä paitsi minulla on nyt tallissa korjattu varaulkoyksikkö, koska ruotsalaiset eivät koskaan hakeneet sitä viallista yksilöä pois.
 
Ylös Bottom