VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

pökö sanoi:
En ole kurkkinut mutta nielestäni noissa ei välipohjaa ole.

Samaa veikkaisin itsekin. Jos sopiva rako sattuu kohdalle niin täytyy ehkä kaivaa ylempi kierukka tuosta varaajasta ulos ja kurkistaa sisälle. Nuo kierukathan ovat olleet paikallaan jo kohta 35 vuotta, kertyykö ulkopinnalle sellaista kerrostumaa joka haittaa lämmön siirtymistä? Sisäpuolelta putsasin kierukat sitruunahapolla silloin vajaat kolme vuotta sitten kun asensin tuon ES:n, lopussa vesi rupesi jo olemaan hiukan kuparin väristä joten oli pakko lopettaa ennen kun syövytti seinämät kokonaan ;D .

Samassa yhteydessä voisi ehkä yrittää puhdistaa ES:n levarikin, siitä olikin jo keskustelua aiemmin:

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=23904.0
 

jalittam

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Kantikkaasta;
Pystyssä virtauksenhaittapelti. Eli kierukat omassa looshissaan, lämmönjakotumpitkin siellä kapealla puolella. Latausyhteet ja mahdollinen aurinkokierukka isolla puolella - eli varauspuolella.
 

jalittam

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Ja originaali kierukat lie jo liki maxmittaiset mitä sinne ns heittämällä sopii. Ja ovat kampakuparia.
Jos muistelen ees liki oikein, ni olisko jottai 12-14m...
Siel varaajan sisällä on tukirautoja haittaamassa ristiinrastiin.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Kiitos hyvistä ja mielenkiintoisista tiedoista Kantikkaasta!

Vahvistavat osittain omia "mutuja", omissa pohdinnoissani olin kierukoiden osalta päätynyt siihen ettei tilanne taida vaihtamalla parantua niin kauan kun alkuperäiset eivät mene puhki.

Tuo virtauksen haittapelti oli kokonaan uutta tietoa sellaisenaan, sen olen aiemmin huomannut että mikäli varaajan lämpötilaanturi sijoitti ylemmän vastuksen yhteyteen niin pumpun käynistyessä lämpötila laski normaalia enemmän jolloin lämpöpumppu veti entistä suuremmalla kiukulla. Taas tuossa lämpömittareiden pystyrivissä tuota ilmiötä ei esiinny mutta johtuu sitten juuri tuosta mainitsemastasi pystypellistä.

Eli, entisillä palikoilla varmaan mennään edelleen mitä tuohon varaajaan tulee.

Vielä yksi kysymys noihin kierukoihin liittyen, muodostuuko kierukan ulkopinnalle vuosien saatossa kerrostumaa joka haittaa lämmön johtumista? Sisäpuolen putsasin kuten todettua hapoilla muutama vuosi sitten mutta saavuttaako mitään muuta kun työn iloa jos nuo putsaa ulkoa? Ovat kuitenkin olleet tuossa nyt 35 vuotta koskematta.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Toukokuun lämmitystarveluku Turussa oli 192 (v 2016 32 ). Keskilämpötila 9,3 astetta.

Kokonaiskulutus oli 717 kWh (v 2016 643 kWh) eli toukokuussa tuli taas takkiin viime vuoteen verrattuna. Takkaa ei sentään toukokuussa(kaan) lämmitetty, ILP oli muuten koko kuukauden stby paitsi loppukuusta oli muutamana iltana viilentämässä kun sisälämpötila oli emännän mielestä liian korkea..

ES otti 328 kWh, tuotti pollun mukaan 802 kWh (koticop 2,44). Varaajan keskilämpötila toukokuussa on ollut hiukan reilu 47 astetta, yläosa on silloin noin 50C ja ja lämmintä vettä riittää mainiosti kaikkiin tarpeisiin. Eihän tuolla copilla toki vielä pahemmin pääse kylillä kehumaan isojen poikien seurassa mutta pesee se nyt vielä normi sähkövaraajan ykkösen. Energiatalouden kannalta lienee huono myös tuo tilanne kun tehdään kuumahkoa vettä joka sitten suntataan haaleana pattereihin kun lämmitystä tarvii kuitenkin hiukan. Olisiko kuitenkin parempi tehdä lämmitysvesi hyvällä copilla ja käyttövesi erikseen varaajassa? Vaiko pelkkä käyttövesi pumpulla ja lämmitys ILP:lla? Suo siellä, vetelä täällä.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 464 kWh ja lattioihin 31 kWh, lkv:n lämmitykseen 180 kWh ja häviöihin/sulatuksiin kului näiden perusteella noin 127 kWh. Sulatuksia taisi olla toukokuun aikana noin kymmenkunta. Sähkövaraaja oli ohitettuna eli priimaukseen ei mennyt energiaa, vettä kului 8,5 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 192 ja käynnistyksia 147. Loggauksen mukaan käyntiaikaa oli pyöreästi 25,8% kokonaisajasta. Sisälämpötila ollut noin 22,5 C.

ILP kulutti kuukauden aikana 7,9 kWh.

Kiertovesipumput 32 kWh

Taloussähkö 347 kWh (v 2016 363 kWh).

Hyvin tuntuu toimivan myös talousveden lämmittimenä tuo ES. Säädin kiertovesipumpun minimiin jotta varaaja sekoittuisi mahdollisimman vähän käyntijakson aikana, purkujakson aikana tuo kerrostuu kyllä ihan nätisti ja juuri ennen kun pumppu lähtee käyntiin niin eroa varaajan ylä- ja alaosan välillä on pitkälti toistakymmentä astetta yläpään huidellessa vielä 49C tietämillä. Lämmitysjakson alussa tulee sit kiitettävän kylmää vettä levarille ja coppi on silloin jo ihan hyvä, lähemmäs 4. Yleisesti nyt kun ovat ilmat lämmenneet niin tuntuu että tuo tuottaa kyllä käyttövettäkin kolmosta paremmalla hetkellisellä copilla mitä nuo arvot ovat välillä silmiin sattuneet.

Muuten ollut siltä osin tylsä kuukausi että työ- ym muut kiireet ovat haitanneet harrastamista eikä ole ollut juurikaan aikaa tai mahdollisuuksia suunnitella saati toteuttaa mitään muutoksia. No, Suomen kesähän on tunnetusti lyhyt ja vähäluminen, kai tuona aikana kerennee vielä suunnitelmia toteuttamaan ainakin joiltain osin. Ja kuten todettua toimiihan tuo noinkin. Toki aina on parantamisen varaa.

Liukuva 12kk kulutus noin 10,5 MWh.

Edit: korjattu muutama nakkisormen aiheuttama typo ja yksi ajatuspieru
 

pamppu

Vakionaama
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

kurre orava sanoi:
ES otti 328 kWh, tuotti pollun mukaan 802 kWh (koticop 2,44). Varaajan keskilämpötila toukokuussa on ollut hiukan reilu 47 astetta, yläosa on silloin noin 50C ja ja lämmintä vettä riittää mainiosti kaikkiin tarpeisiin. Eihän tuolla copilla toki vielä pahemmin pääse kylillä kehumaan isojen poikien seurassa mutta pesee se nyt vielä normi sähkövaraajan ykkösen.

Mulla menee tulistusvaraajassa satanen kuussa suunnilleen ja pumppu veti kolmosen tasoa. Lämmitysvaraaja pyörii 30-35 asteisena. Jos olisit tuottanut 700kWh cop3 (pumpulle 233kWh) ja siihen satanen vastustehoa päälle, niin nollatulos. Eli suunnilleen nollatulos teki miten hyvänsä.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Meinaa päivitykset jäädä tekemättä, ilmeisesti energiakulutuksen suunta on sellainen ettei sen ajatteleminen kummemmin motivoi. Täytyy joka tapauksessa laittaa luvut muistiin ennen kun taas on kuukaudenvaihde edessä.

Kesäkuun lämmitystarveluku Turussa oli 27 (v 2016 14 ). Keskilämpötila 13,7 astetta.

Kokonaiskulutus oli 560 kWh (v 2016 440 kWh) eli aikamoinen nousu kulutuksessa viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna oltiin lomamatkalla kesäkuussa reilun viikon, tänä vuonna oltiin taas kaikki 5 kotona energiaa tuhlaamassa koko kuukauden.

ES otti 146 kWh, tuotti pollun mukaan 458 kWh (koticop 3,14). Varaajan keskilämpötila toukokuussa on ollut hiukan vajaa 50 astetta, yläosa on silloin noin 52C ja ja lämmintä vettä riittää mainiosti kaikkiin tarpeisiin. Eihän tuolla copilla toki vielä pahemmin pääse henkseleitä paukuttamaan mutta ei se nyt mielestäni huonokaan suoritus ole kiinan vilpiltä.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 106 kWh ja lattioihin 16 kWh vaikka kesäkuukaudesta puhutaankin. Lkv:n lämmitykseen 202 kWh ja häviöihin/sulatuksiin kului näiden perusteella noin 134 kWh. Sulatuksia ei sentään kesäkuussa enää tainnut esiintyä. Sähkövaraaja oli ohitettuna eli priimaukseen ei mennyt energiaa, vettä kului 8,3 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 85 ja käynnistyksia 76. Loggauksen mukaan käyntiaikaa oli pyöreästi 12% kokonaisajasta. Sisälämpötila ollut noin 22 C.

ILP kulutti kuukauden aikana 14 kWh.

Kiertovesipumput 23 kWh

Taloussähkö 378 kWh (v 2016 252 kWh eli tuossahan tuo erotus löytyykin).


Liukuva 12kk kulutus noin 10,6 MWh.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Päivitykset yhä pahasti perässä. Työt tuuppaavat jatkuvasti haittaamaan harrastuksia jolloin datan kerääminen ja varsinkin analysointi jää paitsioon.

Heinäkuun lämmitystarveluku Turussa oli 5 (v 2016 0 ). Keskilämpötila 16,1 astetta.

Kokonaiskulutus oli 478 kWh (v 2016 477 kWh), aika lailla samoihin siis meni edellisvuoden kanssa tuo kuukausikulutus.

ES otti 118,8 kWh, tuotti pollun mukaan 346 kWh (koticop 2,87). Varaajan keskilämpötila heinäkuussa on ollut hiukan reilu 50 astetta, yläosa on silloin noin 53C ja ja lämmintä vettä riittää. Coppi tosin romahti kesäkuusta ja jäin tuota pohtimaan pidemmäksi ajaksi, epäilin ensin että pollu on heittämässä pyyhkeen kehään. Mutta loggerin ja pollun hetkelliset arvot kun vertaa niin ovat ihan yks yhteen eli ehkä se ei sittenkään ole selitys tuohon. Hetkellinen cop kun sattuu silmäilemään niin sattuu yleensä jonnekin 3-4 välille. Tein pientä laskelmaa ja totesin että ehkä tuo pieni kulutus tuossa kuitenkin sitä kannattavuutta syö. ES kävi heinäkuussa 65 tuntia ja lepäsi siis 679 tuntia. Stby kulutus kun on 18W niin tekee 12,22 kWh eli yli 10% kokonaiskulutuksesta. Ja nuo tunnithan eivät tunnetusti tuota kun tappioita. Samaisessa laskentaharjoituksessa totesin että jos jos tuota stby:ta vähentää niin cop pompsahtaa 3,2:n mikä on toki parempi mutta yhä kesäkuuta perässä. Enkä nyt jaksa uskoa että 1C varaajassa olisi tehnyt noin paljon. Saattaa siis olla että vastaus kaikkeen on se että kesäkuun lukuja kirjatessani olen tehnyt virheen ja saanut liian kovat tulokset mitä taas kostautui heinäkuun laskelmassa. No, elokuun lukuja kun kirjaa niin nähdään missä mennään.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 50 kWh ja lattioihin 9 kWh vaikka kesäkuukaudesta puhutaankin. Lkv:n lämmitykseen 163 kWh ja häviöihin kului näiden perusteella noin 119 kWh. Sähkövaraaja oli edelleen ohitettuna eli priimaukseen ei mennyt energiaa, vettä kului 8 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 65 ja käynnistyksia 64. Loggauksen mukaan käyntiaikaa oli pyöreästi 9% kokonaisajasta. Sisälämpötila ollut noin 22 C.

ILP kulutti kuukauden aikana 23 kWh.

Kiertovesipumput 15 kWh

Taloussähkö 320 kWh (v 2016 337 kWh).


Liukuva 12kk kulutus edelleen noin 10,6 MWh.
 

HelaKammo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Minulla cop oli reilusti alle kahden, kun aurinko tuottaa 80% esilämmityksestä kesällä, kiertopumppu tuossa pyörii fiksusti 24/7 ja lämpö mitataan tulovedestä. Kone voisi olla vaikka kiinni kesällä, ja varmaan ensi kesänä onkin, poislukien tulevan paljn lämmitysajat.

Kiertopumpun kulutus on suurta, sekä kompressorin lämmitys, joka myös vaikuttaa olevan puoliteholla kesäaikaan. En ole tarkkaan mitannut, mutta pyöritään 100W korvilla. Tuosta laskien 2,5kWh päivä, 75kWh/kk.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Auringolla on menty tääläkin ja vilp on levännyt.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Päivitykset edelleen pahasti jäljessä. Tukholman suunnalla alkamassa meidän mittapuun mukaan iso infraprojekti jonka oman osuuden suunnittelu ja perustyöt ovat vieneet lähes kaiken ajan, muutamaa viikonloppua lukuunottamatta.

Elokuun lämmitystarveluku Turussa oli 24 (v 2016 0 ). Keskilämpötila 15,8 astetta.

Kokonaiskulutus oli 539 kWh (v 2016 471 kWh), takkiin tuli siis aika lailla. Sienikuivuri hurisi enemmän tai vähemmän koko ajan eikä oltu poissakaan joten sähköä lienee niiltä osin kulunut hiukan normaalia enemmän.

ES otti 131 kWh, tuotti pollun mukaan 367 kWh (koticop 2,:cool:. Varaajan keskilämpötila on elokuussa ollut edeltävän kuukauden tapaan hiukan reilu 50 astetta.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 97 kWh ja lattioihin 10 kWh vaikka kai kesäkuukaudesta edelleen puhutaankin. Lkv:n lämmitykseen 162 kWh ja häviöihin kului näiden perusteella noin 98 kWh. Sähkövaraaja pysyi ohitettuna eli priimaukseen ei mennyt energiaa, vettä kului reilu 8 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 70 ja käynnistyksia 61. Loggauksen mukaan käyntiaikaa oli pyöreästi 9% kokonaisajasta. Sisälämpötila ollut reilu 22 C.

ILP kulutti kuukauden aikana 19 kWh.

Kiertovesipumput 16 kWh

Taloussähkö 372 kWh (v 2016 350 kWh).


Liukuva 12kk:n kulutus lusikahti 10,7 MWh:n.

Yhtenä vapaaviikonloppuna kun perheemme kauniimpi osapuoli oli työmatkoilla niin tuli tartuttua tuumasta toimeen (patterityöt kannattaa yleensä tehdä muiden poissaollessa, tuuppaavat olemaan järjestäen sottaisia...) ja vaihdettua loputkin (3kpl) vanhanmalliset (20:set) matalat patteritkin uusiin C22:n. Lisäksi kytkin järjestelmään yhden aiemmin seinälle asennetun jonka putkityöt jäivät silloin kesken. Tuvan seinällä on nyt rempan jälkeen 14 metriä 50 cm korkeeta C22:ta eli 7m2. 11 kappaletta jaettuna viiteen eri piiriin. Tai C22:sia on oikeastaan 10, tuulikaappiin jätin edelleen vanhan 10 mallisen patterin joka tuntuu riittävän pienessä tilassa hyvin. Nähtäväksi jää pärjääkö nyt tehtyjen parannusten jälkeen kuinka pitkälle pelkällä Vilpillä vai vieläkö joutuu talvella mahdollisesti mobilisoimaan reservit eli ottamaan Ilpin käyttöön.

Tilaisuuden tullen tai sanoisiko, heti kun aikaa löytyy asennan vielä pienen 30 litraisen rosterisen Nibe Eminent sähkövaraajan sarjaan energiavaraajan kanssa. Nähtäväksi jää riittääkö 30 litraa priimaamaan energiavaraajan haalistamat vedet, uskoisin että riittää. Niben saa kytkettyä "Norjalaisittain" kahden vaiheen väliin jolloin vastuksen tehona on 3kW. Vilp kun on 1~ kone niin ajattelin valjastaa kaksi muuta vaihetta varaajan lämmitykseen. Olisin oikeastaan hankkinut 50 litraisen mutta tuo kolmekymppinen sattui silloin löytymään läheltä sopivaan hintaan. Toistaiseksi ajattelin kuitenkin jättää vanhan 300 litraisen varaajan putkistoineen paikoilleen jos tuo pieni varaaja osoittautuu kuitenkin, kaikesta uskosta huolimatta vajaakokoiseksi. Syyskuu menee varmaan LKV tuotannon osalta vielä täysin Vilpin voimin, lokakuussa täytyy seurata tilannetta, jos lämmitystarve kasvaa ja etenkin sulatuksia rupeaa tulemaan paljon niin täytynee ottaa sähkövaraajakin käyttöön ettei tarvitse turhan lämmintä vettä tehdä varaajaan pelkästään käyttöveden takia.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen


Pahasti haittaavat vielä leipätyöt harrastustoimintaa, syyskuun luvut jäivät kokonaan välistä joten lisään ne nyt tähän ketjuun samalla kun kirjaan lokakuun luvut.

Syyskuun lämmitystarveluku Turussa oli 119 (v 2016 76 ). Keskilämpötila 11,5 astetta.

Kokonaiskulutus oli 616,51 kWh (v 2016 526,93 kWh), takkiin tuli siis jälleen kerran. Lieköhän kulutustottumukset muuttuneet ja energian käyttö mennyt leväperäiseksi? Vaikeeta on ainakaan itse sellaista havaita, ehkä syy löytyy kasvavassa nuorisossa joiden pöytätietokoneet taitavat olla nykyään päällä koko sen ajan kun ovat kotona ja hereillä. Noissa pelikoneissa kun on aikamoiset viratlähteet niin ko huoneet taitavat olla suorasähköllä lämmitettyjä, termarit sulkevat varmasti patterikierron lämpötilan perusteella.

ES otti 215 kWh, tuotti pollun mukaan 588 kWh (koticop 2,73). Varaajan keskilämpötila oli syykuussa edeltävien kuukausien tapaan hiukan reilu 50 astetta.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 317 kWh ja lattioihin 15 kWh. Lkv:n lämmitykseen 163 kWh ja häviöihin kului näiden perusteella noin 93 kWh. Sähkövaraaja pysyi ohitettuna eli priimaukseen ei mennyt energiaa, vettä kului noin 6,5 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 120 ja käynnistyksia 103. Loggauksen mukaan käyntiaikaa oli pyöreästi 17% kokonaisajasta. Sisälämpötila ollut reilu 22 C.

ILP kulutti kuukauden aikana 4,9 kWh eli käytännössä ollut stby ja käyttämättömänä koko kuukauden.

Kiertovesipumput 32 kWh

Taloussähkö 365 kWh (v 2016 338 kWh).


Liukuva 12kk:n kulutus luisui 10,8 MWh:n.

Lokakuun lämmitystarveluku Turussa oli 369 (v 2016 383 ). Keskilämpötila 5,1 astetta.

Kokonaiskulutus oli 1026,06 kWh (v 2016 854,47 kWh), eli jälleen yksi kuukausi lisää "tappioputkessa".

ES otti 608 kWh, tuotti pollun mukaan 1365 kWh (koticop 2,24). Varaajan keskilämpötila oli lokakuussa edeltävien kuukausien tapaan hiukan reilu 50 astetta eli lämmin vesi tehtiin vielä pumpulla mikä lienee lopputuloksen perusteella ollut virheliike, lämmitystä kun meni jo lokakuussa suhteellisen paljon niin ei ollut kovinkaan kokonaisedullista enää pumpata kaikki vedet noin kuumiksi ja sitten suntata ne haaleina verkostoon.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 922 kWh ja lattioihin 49 kWh. Lkv:n lämmitykseen 173 kWh ja häviöihin sekä sulatuksiin kului näiden perusteella noin 221 kWh. Sähkövaraaja pysyi siis edelleen ohitettuna eli priimaukseen ei mennyt energiaa, vettä kului noin 8,2 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 316 ja käynnistyksia 188. Loggauksen mukaan käyntiaikaa oli pyöreästi 42,5% kokonaisajasta. Sisälämpötila ollut reilu 22 C.

ILP kulutti kuukauden aikana 4,9 kWh stby asennossa.

Kiertovesipumput 36 kWh

Taloussähkö 374 kWh (v 2016 382 kWh).


Liukuva 12kk:n kulutus luisui vielä pidemmälle, melkein 11 MWh:n.

Tein lokakuun aikana putki- ja sähkökytkennät tuohon Niben Eminenttiin, lokakuun viimeisenä lämmitin varaajan ekan kerran ja tiputin energiavaraajan pyynnön alas 38 asteeseen. Tähänastisten kokemusten perusteella pienen varaajan kulutus ja lämpöhukka ovat sitä luokkaa että jos talo pyytää hiukankin lämpöä niin lkv kannattaa kyllä priimata suoralla sähköllä. Uskomattoman pitkälle tuntuu 30L pikkuvaraaja riittävän, toistaiseksi vielä maltillisesti lämmitettynä 60 asteeseen kun siihen tuodaan energiavaraajasta esilämmitettyä vettä. 5 hengen saunomisporukalla ei ainakaan vielä näkynyt minkäänlaisia antautumisen merkkejä.

Laitoin tuohon pikkuvaraajaan myös tuntilaskurin, sellainen kun sattui hyllyssä olemaan. Helpottuu seuranta ainakin hiukan kun vastuksen käyttöaika näkyy suoraan. Ihan kuukauden alusta en saanut tuota laskuria kuitenkaan toimintaan, Eminentissä kun termarissa katkotaan vain toista kärkeä (lämpösuoja katkaisee kyllä molemmat) niin piti hetken aikaa miettiä mikä olisin helpoin tapa tuon toteuttamiseeen. Ja saihan sen toteutettua yhden releen avulla kunhan hiukan asiaa mietti.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen


Vuotta 2017 on omalta osalta leimannut kapasiteetin puute ja tuntuu jatkuvan loppuun asti, päivitykset saa laitettua vasta jälkijunassa.

Marraskuun lämmitystarveluku Turussa oli 414 (v 2016 524 ). Keskilämpötila 3,2 astetta.

Kokonaiskulutus oli 959 kWh (v 2016 1138 kWh), välillä siis ainakin jokunen kuukausi jossa kulutus on ollut edellisvuotta pienempi.

ES otti 462 kWh, tuotti pollun mukaan 1218 kWh (koticop 2,63). Varaajan keskilämpötila on marraskuussa ollut 38 astetta.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 920 kWh ja lattioihin 64 kWh. Lkv:n esilämmitykseen 129 kWh ja häviöihin kului näiden perusteella noin 105 kWh. Sähkövaraaja kulutti kuukauden aikana 69,5kWh eli hiukan reilu 3kWh/vrk, aika pienellä menee tuo loppunosto lämpötiloissa, vettä kului 8,6 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 315 ja käynnistyksia 223. Loggauksen mukaan käyntiaikaa oli pyöreästi 44% kokonaisajasta. Sisälämpötila ollut hiukan vajaa 22 C.

ILP kulutti kuukauden aikana 6 kWh.

Kiertovesipumput 36 kWh

Taloussähkö 385 kWh (v 2016 346 kWh).


Liukuva 12kk:n kulutus 10,8 MWh:n.

Marraskuu oli ensimmäinen kuukausi kun tuo pieni LVV oli käytössä koko kuukausi. Energiavaraajan kierukoista tulee esilämmitettyä vettä, noin 35-40C pyynnistä riippuen ja pikkuvaraajassa loppunosto noin 20-25C lisää, asetus noin 62C. Hyvin on lämminvesi riittänyt kaikissa tilanteissa.

Loka-/marraskuun taitteessa pesin myös lämpöpumpun lämmönvaihtimen, pumppasin fosforihappoliuosta muutaman tunnin lämmövaihtimen läpi. Aikamoista savivelliä sieltä alussa tuli kyllä pihalle. Lopuksi ajoin vielä muutaman tunnin sitruunahappoliuoksella. Aavistuksen verran helpommin tuntuu vesi nyt vaihtimessa kiertävän, aiempaa pienemmällä kiertovesipumpun energialla liikkuu sama määrä vettä (noin 1,5m3/h) vaihtimesta läpi. Kokonaishyötysuhteesta on paha mennä mitään sanomaan sen tarkemmin mutta tuskinpa tilanne tuosta pesusta huonompaan suuntaan muuttunut.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Päivitysten aikaansaamisessa hiukan länsimetron valmistumisen makua, kovasti on tahmeata. Tässä päivityksessä joulukuun 2017 luvut sekä lyhyt yhteenveto vuodesta 2017, seuraavassa päivityksessä sitten tammi- ja helmikuun 2018 luvut. Kaikki tiedot on sentään tullut luettua ajallaan, koostaminen vaan tuuppaa lykkääntymään.

Joulukuun lämmitystarveluku Turussa oli 498 (v 2016 542 ). Keskilämpötila 0,9 astetta.

Kokonaiskulutus oli 1177 kWh (v 2016 1269 kWh), hiukan edellisvuotta pienemmällä kulutuksella selvittiin siis mutta toki ulkolämpötiloissakin oli selkeä ero tämän vuoden hyväksi.

ES otti 663 kWh, tuotti pollun mukaan 1597 kWh (koticop 2,41). Varaajan keskilämpötila on joulukuussa ollut keskimäärin hiukan vajaa 38 astetta.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 1266 kWh ja lattioihin 100 kWh. Lkv:n esilämmitykseen 154 kWh ja häviöihin kului näiden perusteella noin 77 kWh. Sähkövaraaja kulutti kuukauden aikana 58,5 kWh eli hiukan vajaa 3kWh/vrk, aika pienellä meni edelleen tuo loppunosto lämpötiloissa, vettä kului 9,1 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 445 ja käynnistyksia 327. Loggauksen mukaan käyntiaikaa oli pyöreästi 60% kokonaisajasta. Sisälämpötila ollut keskimäärin hiukan vajaa 22 C.

ILP kulutti kuukauden aikana 5 kWh. stby koko kuukauden siis.

Kiertovesipumput 36 kWh

Taloussähkö 400 kWh (v 2016 450 kWh).


Liukuva 12kk:n kulutus 10,7 MWh:n.

Joulukuussa ei juurikaan muuta ihmeellistä, takkaa ei poltettu eikä vastuksiinkaan tarvinnut lkv:n priimausta lukuunottamatta turvautua.

Vuosi 2017 kaikessa lyhkäisyydessään:

Kokonaiskulutus 10700 kWh

VILP otto 5154 kWh ja anto 12397 kWh. Koticop 2,4 vuodelle 2017 Vilpin käyttötunteja 3143 ja käynnistyksiä 2133

ILP:n osuus kulutuksesta oli 370,3 josta osa vielä lämmitystä talvella 2017 ja pieni osa jäähdytystä kesällä.

Taloussähköä kului 4388 kWh

Vuoden 2017 aikana ei poltettu takassa puita eikä tarvittu vastuksia. Puolet vuodesta tein kaiken lämpimän käyttöveden vilpillä, ilman sitä olisi vuosi cop varmaan ollut parempi mutta toisaalta kokonaiskulutus taas hiukan isompi. Suo siellä, vetelä täällä. Ensi vuonna taidan jättää tuo pieni varaaja käyttöön ainakin valtaosan vuotta, ehkä kesäkuukaudet voisi tehdä lämmintä vettä vilpillä kun se on muuten pahasti työtä vailla.

Vettä kului vuoden aikana himpun verran vajaa sata kuutiota.

edit:korjattu muutama silmään paistanut typo
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Vs: VILP ES V5 11kW ILP Toshiba RAS-10GAVP-E omakotitalo 145m2 Parainen

Länsimetrovertauksesta tuntuu homma venyneen entisestään, kohta ollaan Neuvostotyylisessä viisivuotissuunnittelussa joka sekään ei tunnetusti aina päässyt tavoitteisiinsa vaikkakin toverit toki asian eteen kaikkensa tekivät. Joka tapauksessa tässä päivityksessä vuoden 2018 neljän ensimmäisen kuukauden "lyhyt" yhteenveto.

Tammikuun lämmitystarveluku Turussa oli 597 (v 2017 602 ). Keskilämpötila -2,2 astetta
Kokonaiskulutus oli 1357 kWh (v 2017 1354 kWh). ES otti 910 kWh, tuotti pollun mukaan 1983 kWh (koticop 2,1:cool:. Varaajan keskilämpötila oli tammikuussa keskimäärin hiukan vajaa 38 astetta.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 1440 kWh ja lattioihin 104 kWh. Lkv:n esilämmitykseen 143 kWh ja häviöihin sekä sulatuksiin kului näiden perusteella noin 296 kWh (epäilyttävän iso luku, ei ole koskaan ollut noin iso. Jokin luentavirhe tuohon vaikuttaa mutta en löytänyt syytä). Sähkövaraaja kulutti kuukauden aikana 48,3 kWh, vettä kului 8,3 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 556 ja käynnistyksia 312. Käyntiaikaa oli pyöreästi 75% kokonaisajasta. Sisälämpötila oli keskimäärin hiukan reilu 22 C.
ILP kulutti kuukauden aikana 5 kWh. stby koko kuukauden siis.
Kiertovesipumput 30 kWh

Taloussähkö 356 kWh (v 2017 419 kWh).

Tammikuun loppupuolella otin pattereista kaikki termostaatit irti ja ajoin pelkällä käyrällä (olivat toki kaikki sitä ennen "selällään" mutta rajoittivat ilmeisesti kuitenkin) . Järjestelmän virtaus kasvoi hiukan ja sain laskea käyrän aika reippaasti, menoveden lämpötila aleni noin 4 astetta nollan tuntumassa.

Liukuva 12kk:n kulutus 10,7 MWh:n.


Helmikuun lämmitystarveluku Turussa oli 692 (v 2017 551 ). Keskilämpötila -7,7 astetta.
Kokonaiskulutus oli 1445 kWh (v 2017 1183 kWh), takkiin tuli siis reippaasti mutta oli toki huomattavasti kylmempääkin. ES otti 967 kWh, tuotti pollun mukaan 1946 kWh (koticop 2,01). Varaajan keskilämpötila oli helmikuussa keskimäärin hiukan reilu 35 astetta.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 1524 kWh ja lattioihin 118 kWh. Lkv:n esilämmitykseen 134 kWh ja häviöihin sekä sulatuksiin kului näiden perusteella noin 170 kWh mikä rupeaa olemaan enemmän linjassa sulatusten määrää ja varaajan lämpötilaa huomioiden. Sähkövaraaja kulutti kuukauden aikana 46,8 kWh, vettä kului 7,7 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 565 ja käynnistyksia 299. Käyntiaikaa oli pyöreästi 83% kokonaisajasta. Sisälämpötila oli keskimäärin tasan 22 C.
ILP kulutti kuukauden aikana 5 kWh. stby koko kuukauden siis.
Kiertovesipumput 30 kWh

Taloussähkö 387 kWh (v 2017 300 kWh), oltiin hiihtoloma kotona, siitä tuo taloussähkön pompsahdus.
Liukuva 12kk:n kulutus 11 MWh:n.


Maaliskuun lämmitystarveluku Turussa oli 662 (v 2017 495 ). Keskilämpötila -4,4 astetta.

Kokonaiskulutus oli 1332 kWh (v 2017 1102 kWh), lunta tuli jollei nyt tupaan niin ainakin porstua täyteen. Mutta oli tuo kuukausi taas huomattavasti edellisvuotta kylmempi.

ES otti 844 kWh, tuotti pollun mukaan 1911 kWh (koticop 2,26). Varaajan keskilämpötila oli helmikuussa keskimäärin hiukan reilu 34 astetta.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 1486 kWh ja lattioihin 132 kWh. Lkv:n esilämmitykseen 119 kWh ja häviöihin sekä sulatuksiin kului näiden perusteella noin 174 kWh. Sähkövaraaja kulutti kuukauden aikana 53,7 kWh, vettä kului 7,7 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 522 ja käynnistyksia 374. Käyntiaikaa oli pyöreästi 70% kokonaisajasta. Sisälämpötila oli keskimäärin hiukan vajaa 22 C.
ILP kulutti kuukauden aikana 5 kWh. stby koko kuukauden siis.
Kiertovesipumput 30 kWh

Taloussähkö 383 kWh (v 2017 356 kWh).
Maaliskuussa tuli vaihdettua muutama lämmityspatteri isompaan tai sanoisiko pidempään versioon jotta lämmitys tasapainottui paremmin termostaattien puuttumisesta huolimatta. Maaliskuussa laitoin myös keittiön pattereiden termostaatit takaisin paikoilleen mutta otin niistä toki ensin rajoittimet pois. Keittiö on eteläseinällä ja aurinko lämmittää sen herkästi turhan lämpimäksi.

Liukuva 12kk:n kulutus 11,2 MWh:n.

.
Huhtikuun lämmitystarveluku Turussa oli 369 (v 2017 429 ). Keskilämpötila 4,7 astetta.

Kokonaiskulutus oli 802 kWh (v 2017 988 kWh), hiukan tuli siis kurottua takaisin menetettyä mutta vastaavasti kuukausikin oli hiukan vuodentakaista lämpimämpi.

ES otti 345 kWh, tuotti pollun mukaan 1007 kWh (koticop 2,9). Energiavaraajan keskilämpötila oli helmikuussa keskimäärin hiukan vajaa 33 astetta.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 699 kWh ja lattioihin 98 kWh. Lkv:n esilämmitykseen 96 kWh ja häviöihin sekä sulatuksiin kului näiden perusteella noin 114 kWh. Sähkövaraaja kulutti kuukauden aikana 49 kWh, vettä kului 6,9 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 246 ja käynnistyksia 229. Käyntiaikaa oli pyöreästi 35% kokonaisajasta. Sisälämpötila oli keskimäärin hiukan reilu 21 C.

ILP kulutti kuukauden aikana 5 kWh.
Kiertovesipumput 30 kWh
Taloussähkö 361 kWh (v 2017 371 kWh).

Liukuva 12kk:n kulutus 11 MWh:n.

Näiden kuukausien aikana ei poltettu puita takassa eikä tarvittu varaajan vastuksia ES:n avuksi vaan lämpöpumppu piti talon lämpimänä omin avuin, niin kylmää ei ollutkaan että tuo olisi sen johdosta sammuttanut itsensä, aika lähellä taisi olla muutamaan otteeseen.

Vikatiloja tai muita ongelmia ei talven aikana esiintynyt, ainoat ongelmat aiheuttivat sulatusvesikaukalon kärähtänyt sulatuskaapeli ja siitä seuranneet kaukalon jäätymiset. Ja tuon vastuksen kun sai vaihdettua niin johan kevätkin jo koitti.

Tarkoitus olisi lähitulevaisuudessa laittaa talo myyntiin, uutta torppaa kun on tullut silmäiltyä hiukan ulompana saaristoa. Saattaa siis raportoinnit nykytalon osalta katketa jossain vaiheessa ellei kauppakirjaan saa ujutettua lauseketta että uusi omistaja on velvollinen kirjaamaan toteutuneet kulutukset ja raportoimaan niitä foorumilla kuukausittain ;D . Uutta torppaa ollaan koitettu katsoa sillä silmällä että vaatimuksena olisi vesikiertoinen (mieluiten lattia-) lämmitys ja maalämpö, saas nähdä kuin nuo osuvat. Hyvin on tuo Kiinan vilppikin palvellut nämä vuodet, hintaansa nähden ihan kiitettävästi.

Edit korjattu pari vajaaksi jäänyttä lausetta, varmaan löytyy muitakin kun tuli pitkä teksti.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Eipä Kurren päivityksistä näyttänyt oikein mitään tulevan vuoden 2018 osalta, sen johdosta nyt lyhyesti kuukausien tärkeimmät luvut ja vuoden 2018 yhteenveto.

Toukokuu 2018

Keskilämpötila 14,9 C ja lämmitystarveluku 46 (Turku)

Kuukauden kokonaiskulutus 562 kWh josta IVLP otti 95 kWh ja tuotti 321 kWh, cop noin 3,4.

ILP kulutti reilut 20 kWh jäähdytykseen. Pattereihin meni 118 kWh ja lattioihin 48 kWh.

Lämpimän veden esilämmitys 115 kWh ja priimaus noin 57 kWh.

Vettä kului 9m3Kesäkuu 2018

Keskilämpötila 15,1 C ja lämmitystarveluku 15 (Turku)

Kuukauden kokonaiskulutus 362 kWh josta IVLP otti 39 Wh ja tuotti 133 kWh, cop noin 3,5.

ILP kulutti muutaman kWh:n jäähdytykseen. Pattereihin meni 18 kWh ja lattioihin 38 kWh.

Lämpimän veden esilämmitys 67 kWh ja priimaus noin 40 kWh.

Vettä kului 5 m3

Oltiin reilu viikko reissussa, sen johdosta normaalista poikkeavat lukemat.Heinäkuu 2018

Keskilämpötila 21 C ja lämmitystarveluku 0 (Turku)

Kuukauden kokonaiskulutus 601 kWh josta IVLP otti 95 kWh ja tuotti 321 kWh, cop noin 3,4.

ILP kulutti noin 115 kWh jäähdytykseen. Pattereihin meni 12 kWh ja lattioihin 16 kWh.

Lämpimän veden esilämmitys 85 kWh ja priimaus noin 54 kWh.

Vettä kului 7m3Elokuu 2018

Keskilämpötila 17,8 C ja lämmitystarveluku 0 (Turku)

Kuukauden kokonaiskulutus 601 kWh josta IVLP otti 41 kWh ja tuotti 136 kWh, cop noin 3,3.

ILP kulutti 57 kWh jäähdytykseen. Pattereihin meni 18 kWh ja lattioihin 16 kWh.

Lämpimän veden esilämmitys 79 kWh ja priimaus noin 62 kWh.

Vettä kului noin 8m3.Syyskuu 2018

Keskilämpötila 13,2 C ja lämmitystarveluku 77 (Turku)

Kuukauden kokonaiskulutus 528 kWh josta IVLP otti 110 kWh ja tuotti 380 kWh, cop noin 3,4.

ILP oli stby. Pattereihin meni 279 kWh ja lattioihin 23 kWh.

Lämpimän veden esilämmitys 62 kWh ja priimaus noin 51 kWh.

Vettä kului noin 7m3Lokakuu 2018

Keskilämpötila 6,7 C ja lämmitystarveluku 307 (Turku)

Kuukauden kokonaiskulutus 791 kWh josta IVLP otti 330 kWh ja tuotti 1063 kWh, cop noin 3,2.

ILP stby. Pattereihin meni 800 kWh ja lattioihin 47 kWh.

Lämpimän veden esilämmitys 73 kWh ja priimaus noin 58 kWh.

Vettä kului 8m3Marraskuu 2018

Keskilämpötila 3,5 C ja lämmitystarveluku 307 (Turku)

Kuukauden kokonaiskulutus 900 kWh josta IVLP otti 435 kWh ja tuotti 1276 kWh, cop noin 2,9.

ILP stby. Pattereihin meni 1011 kWh ja lattioihin 64 kWh.

Lämpimän veden esilämmitys 93 kWh ja priimaus noin 70 kWh.

Vettä kului noin 8,5m3Joulukuu 2018

Keskilämpötila ___C ja lämmitystarveluku ___ (Turku)

Kuukauden kokonaiskulutus 1342 kWh josta IVLP otti 754 kWh ja tuotti 1868 kWh, cop noin 2,5.

ILP stby. Pattereihin meni 1414 kWh ja lattioihin 86 kWh.

Lämpimän veden esilämmitys 121 kWh ja priimaus noin 75 kWh.

Lapset olivat kaikki kotona joulun yli joten vettäkin meni hiukan normia enempää, noin 9,5m3.Vuoden 2018 yhteenveto

Keskilämpötila ____ C ja lämmitystarveluku ______ (Turku)

Vuoden kokonaiskulutus oli 10624 kWh, aika samoihin mentiin vuosien 2017 (10700 kWh) ja 2016 (10476 kWh) kanssa.

IVLP otti 4914 kWh ja tuotti 12174 kWh, cop vuositasolla noin 2,5. Käyttötunteja oli 3222 ja käynnistyksiä 2403 kpl

Taloussähköä kului 4209 kWh.

Veden esilämmitykseen 1187 kWh ja priimaukseen 665 kWh. Vettä kului kaikkiaan 88 m3.

Takassa oli tulet yhden kerran eli silloin kun välittäjä kävi ottamassa talosta kuvia myyntiä varten.

Kaikenkaikkiaan talon lämmitysjärjestelmä rupeaa olemaan kohtuullisesti hiottu kohdalleen ja on vaikeata keksiä enää suuria parannuksia tai säästökeinoja ilman mittavia investointeja. Nykykulutus taas on niin pieni ettei oikein puolla minkäänlaisia lisäinvestointeja. Pieniä parannuksia on vuoden aikana kuitenkin tehty, keväällä laitoin raitisilmaventtiilit (Velco VTR-100) tuuletusluukkuihin ja syksyllä tuli värkättyä yksinkertainen kotona – poissa toiminto joka sulkee vedentulon ja priimausvaraajan poissa ollessa. Joulukuussa Vexven keskusyksikkö kävi vielä ohjelmapäivityksessä jotta siihen saatiin mukaan kattilanohjaus häiriöiden varalle. Kokonaisuus toimii ihan hyvin, sisälämpötila pysyy aika tarkasti 22C:n paikkeilla ja hyvin laakealla käyrällä, ulkolämpötila kun menee alle 17C niin verkostoon rupeaa menemään 23 asteen lämpöistä vettä, nollassa menee hiukan vajaa 30C ja -28C menee noin 38 asteista vettä kiertoon.

Talosta tuli joulukuussa sovittua kaupat joten raportointi tämän osalta loppunee kohtapuolin. Laskin karkeasti että sen verran tuo Energy Save lienee vuosien varrella tuottanut että on nyt suurin piirtein hankintansa haukkunut, katsoin vanhoista kuiteista että hankintahinta oli v 2014 3400 euroa. Jollei mitään radikaalia tapahdu niin sillä lienee vielä reippaasti käyttöaikaakin jäljellä, tuntilaskurissa on nyt 10888 kompuran käyntituntia ja käynnistyksiä noin 7300 kpl. Ja vaikkei koko ostohinta olisikaan vielä palautunut säästöjen muodossa niin talo oli järjestelmineen ja pienine kulutuksineen suhteellisen helppo myydä, ei tarvittu kun yksi yleinen näyttö ja muutama yksitysinäyttö niin kaupat oli sovittu alta kahdessa viikossa.

Nyt pitäisi sitten vielä saada varsinainen kauppa tehtyä ja sen perään kaupat seuraavasta kohteesta, sen jälkeen ei olekaan enää ”muuta” kun muutto kaikkine ihanuuksineen.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Tammikuun lämmitystarveluku Turussa oli 688 (v 2018 597 ). Keskilämpötila -5,2 astetta
Kokonaiskulutus oli 1586 kWh (v 2018 1357 kWh). Luulin jo hetken että tuo olisi ollut suurin kuukausittainen kulutus meidän loggaus- ja mittaushistoriassa mutta tammikuu 2016 vei näköjään kuitenkin voiton 1742 kWh:n kulutuksella. Silloin oli kuitenkin huomattavasti kylmempää.

ES otti 952 kWh, tuotti pollun mukaan 2134 kWh (koticop 2,2). Varaajan keskilämpötila oli tammikuussa keskimäärin hiukan vajaa 36 astetta.

Tuotetusta energiasta pattereihin meni 1700 kWh ja lattioihin 125 kWh. Lkv:n esilämmitykseen 97 kWh ja häviöihin sekä sulatuksiin kului näiden perusteella noin 271 kWh (Tuntuu isolta luvulta mutta pitänee kuitenkin paikkaansa, sulatuksia oli kuukauden aikana aika monta). Sähkövaraaja kulutti kuukauden aikana 58 kWh, vettä kului 7,4 m3.

Käyttötunteja VILP:llä 630 ja käynnistyksia 486. Käyntiaikaa oli pyöreästi 85% kokonaisajasta. Sisälämpötila oli keskimäärin hiukan reilu 22 C.
ILP kulutti kuukauden aikana 5 kWh. stby koko kuukauden siis.
Kiertovesipumput 30 kWh

Taloussähkö 238 kWh. Varaajan vastukset kuluttivat 58 kWh kun tuli koekäytettyä varalämmitysjärjestelmää pakkasen painuttua -20C alapuolelle. Pumppu olisi tuossa kyllä vielä jaksanut mutta halusin kokeilla logiikan toimintaa käytännössä,

Tammikuun aikana sain siis vietyä loppuun varalämmityksen ohjaukset, pakkasen painuessa riittävän alas (nykyisellään -21C) Vexven automatiikka vaihtaa releen asentoa kun uskoo käynnistävänsä öljypolttimen. Käytännössä varaajan alavastukselle (4,5kW) annetaan tuon myötä lupa toimia ja samalla vaihtuvakärkinen rele tekee pienen vastushuijauksen joten ES uskoo varaajan olevan noin 10C todellista lämpimämpi ja menee siten tauolle. Pakkasen lauhtuessa rele aukeaa taas ja lämpöpumppu lähtee käyntiin. Oletushystereesi oli tuossa 3C, sitä kun käytti niin pumppu lähti lämmittämään vasta pakkasen lauhduttau -15C asti, en ole ihan varma miksi. Vexve näyttää kahta eri ulkolämpötilaa, todellinen ja keskimääräinen joten voi olla että tuo keskimääräinen pitää nousta 3 astetta jotta releen asento muuttuu. Pienensin kuitenkin hystereesia yhteen asteeseen. Katsotaan josko vielä tulisi yhdet kovat pakkaset ennen kun muutto koittaa jotta näkisi saiko toivottua vaikutusta. -20 asteen pakkasessa talon lämpökulutus on muuten hyvin liki tuota 4,5kW:ia, vastus oli päällä yhtä mittaa reilu 12h mutta varaajan lämpötila ei noussut kun muutamia kymmennyksiä.

Tässä toiseksi viimeinen kuukausikertomus nykytalosta, helmikuusta saataneen otettua vielä arvot ja sen jälkeen onkin edessä muutto ja uudet haasteet. Tuleva talo voitaneen energiamielessä luonnehtia moniongelmaiseksi, öljyä ja sähkö palaa (3000 litraa ja 9000 kWh per vuosi edellisillä asukkailla), löytyy hullunkierrot sekä kaikki muutkin ajateltavissa olevat lisämausteet. Energiakulutuksen pienentäminen on siten tuskin ongelma mutta sen saaminen siedettävälle tasolle saattaa kyllä olla haastava. Mutta, perustan uudelle kohteelle oman langan myöhemmin.

Liukuva 12kk:n kulutus 10,85 MWh:n.
 
Ylös Bottom