VILP:ien viat ja suoritetut korjaukset

  • Keskustelun aloittaja
  • #1
Saisimmeko tehtyä yhteenvetoa millaisia kaikkia vikoja, suurempia ongelmia ja korjauksia VILPeissä on tullut eteen. Jos kone on palvellut ilman mitään vikoja, kerro myös se.

CTC ECOAIR 520 M, asennettu 7/2016. Viat ja suoritetut korjaukset

Höyrystinkennon lämpötila-anturi 8/2016 (2 kk käyttöönotosta)
Korjattu takuun puitteissa. CTC:ltä toimitettiin uusi, jonka vaihdoin itse paikalleen.

Lauhteenkeräin alkoi kerätä jäätä 12/2016 (0,5 vuotta käyttöön otosta)
Ongelma ratkaistiin teknisen tuen toimesta muuttamalla koneen asetuksia sillä tavalla, että lauhteenkeräin lämpenee 120 minuuttia sulatuksen alkamisesta eli se on talvella käytännössä koko ajan päällä. Lauhteenkeräimen lämmitysvastus on 50 W tehoinen. Alun perin se oli päällä ilmeisesti vain sulatusten ajan. Toimenpide lisäsi sähkönkulutusta arviolta noin 200 kWh vuodessa.

Puhaltimen moottorin laakerit 12/2019 (3,5 vuotta käyttöön otosta)
Korjattu itse rasvaamalla laakerit. CTC katsoi, että vika ei ole enää 3 vuoden tehdastakuun piirissä. Huomion arvoista on, että uusi puhallin maksaisi 680 € + mahdollisen asennustyön. Puhallinta ei voi korjata normaaleilla menetelmillä, sillä se on rakennettu standardista hiukan poikkeavin laakerimitoin, joita ei ole yleisesti saatavilla mistään.
 
Viimeksi muokattu:

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Gree 9 kfrs (ultimate 9000)
2010-2016 alunperin kuumakaasukierukassa josta muutin sen levylämmönvaihtimella toimimaan 2016-2019.

Yllätyksetön ja varma, ei korjailua.
 

prelude

Vakionaama
Atlantic Excellia VILP 11kw (Käytössä 11/2015 alkaen) Ei vikoja alun asennusten jälkeen.
Vinkuna ollut juuri ennen sulatusta alusta alkaen...kait, en nyt muista kuulleeni tänä syksynä sitä enää.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Energy Save 11kW V5 asennettu kesällä 2014.

Tuossa oli Halm kiertovesipumppu (Halm 25-6.0 130), taisi olla varsinainen maanantaikappale, veti aina välillä käynnistyessään isoja virtapiikkejä, huomasin asian kun releen kärjet hitsautuivat kiinni ja kv pumppu kävi koko ajan. Sain uuden kortin Alingsåsista ja laitoin siihen välireleen jonka jälkeen tuota ongelmaa ei enää ollut.

Softa taisi tuossa sarjassa olla vielä aika lailla lapsenkengissä, lämpökuormaa kun oli vähän niin varaajan NTC vastuksen arvo saattoi vaeltaa edes takaisin käynnistysrajan molemmin puolin sillä seurauksella että pumppu käynnistyi ja sammui joskus kymmenenkin kertaa ennen kun toden teolla käynnistyi. Laitoin lisäreleen ja vastushuijauksen joka ensimmäisellä kerralla käynnistäessä vaihtoi kärkien asennon jolloin pumpun näkemä varaajan lämpötila laski noin puoli astetta ja pumppu pysyi käynnissä.

Ensimäisenä syksynä/talvena jäätyi kenno umpeen kokonaan, korjautui uudella softalla jota Ruotsalaiset toimittivat kiitettävän nopeasti kun kerroin kokemastani ongelmasta.

Syksyllä 2017 hajosi tuo aiemmin mainittu Halm, korvasin sen Wilon pumpulla.

Muuten oli ongelmaton värkki, ainoat vikailmoitukset olivat sellaisia mitä sain itse aikaiseksi kun yritin kokeilla jotain uusia ideoita.

2019 talvella luovuttetiin talo uusille asukkaille ja pumppu jatkaa uusien asukkaiden palvelemista.
 

jjude

Jäsen
LG Therma V 12kW 3-vaihe 08/2015
11/2019 poksahti invertterikortti.
Siinä ilmeisesti "suunnittelu vika" (tai jsitten joku yhteensattuma)?
Vanhassa kortissa konkkien "maapotentiaali" tehdään tehonkestoltaan 10W tehovastuksen kautta.
Se oli palanut poikki ja sitten poksahti invertteripiirit ja sulakkeet.
Uudessa kortissa ko. vatus on tehonkestoltaan 20W.
 

Ape

Tulokas
bosch compress 3000 AWS 9,5 kw. kolmevuota toiminut ilman vikoja. sisäyksiköllä 6 vuoden takuu ja kompuralla 10 vuoden takuu.
 

kurre orava

´pitkähän on pilalla, lyhyttä on helppo jatkaa...´
Oliko tuossa @jjude LG:ssa millainen takuu?

Lähinnä mielenkiinnosta jos takuu oli tuolloin ummessa kortin poksahtaessa, tuliko maahantuoja vastaan kustannuksissa, tuo invertterikortti lienee verraten arvokas kuitenkin.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Mitsubishi PUHZ-SW75VHA -ulkoyksikkö PAC-IF031 -säätimellä ja levarilla toiminut moitteitta nyt 3v ja pari viikkoa päälle. Takuu siis umpeutui juuri, kompressorilla lienee vielä materiaalitakuuta pari vuotta jäljellä.

Ainoat murheet sulatusvesien pois johtamisen kanssa, kun laiskuuttaani ja nuukuuttaani en ole saanut kaukaloon vieläkään pysyvästi viriteltyä sopivaa kaapelia. Viime talvi jo osoitti, että homma toimisi nykyisillä varusteilla, kunhan vähän vielä virittelisi.
 

MJKA

Jäsen
Fujitsu Waterstage 11 , asennettu 1/2017, sisäyksikkö Sanyo/CTC
- 24.1.-19 vaihdettu piirikortti, kone ei käynnistynyt "sähköräpsyn" jälkeen ilman ulkokatkaisijan kuittausta, häiriö esiintyi ensikerran jo 10/17, ja otti lujille että FG-Finland otti asian tosissaan. Omalla kohdallani tosi huonoa palvelua, mutta lopuksi oli heidän pakko myöntää, että vika on koneessa eikä sähköverkossa! Totaalisessa katkossa ei häiriötä.
- 4/19 vaihdettu ylempi puhallinmoottori, laakeri "vikisi"
- 1/20 lähipäivinä vaihdetaan alempi puhallinmoottori, ääntää vasta vähän, mutta takuu loppuu 25.1.-20.
Niin, toisaalla kirjoittelin viime viikonvaihteen sähköongelmasta, mutta se oli hätäkatkaisin joka kostunut, eli ei Fujitsun vika.
Nuo puhallinviat tuntuu olevan vähän joka merkin vikoja, ainakin erään tutun IVT:ssä vaihdettu takuuaikana puhallinmoottorit. Liekö alihankkijan tekeleitä usealle pumppuvalmistajalle.
 

pamppu

Vakionaama
Onko kellään mainita yli kymmenen vuotta kestänyttä vilppiä?
Vai kuulenko vaan, ettei ne tahdo kestää.
Mun Nibe F2025-10 on 2010 käyttöönotettu, eli 10v tulee täyteen. 2013 se muutti meille, silloin jotain reilu 4000 tuntia taulussa. Katotaan kuinka pitkälle sillä pääsee, senioriosastoa vissiin alkaa täällä olemaan... Toistaiseksi sille ei ole tarvinnut tehdä mitään.
 
Onko kellään mainita yli kymmenen vuotta kestänyttä vilppiä?
@pökö Ulti taitaa olla pian toinen kymmenvuotias tähän mennessä. Miten sitten jaksanee tänä päivänä. Se muistaakseni myytiin vielä toimivana. Kymmenen vuotta sitten VILPit oli vielä harvinaisia ja CO2 Sanyot, joita silloin oli laiteltu enemmän, eivät tainneet niittää paljon mainetta toimiessaankaan.

Tuo puhallin on kyllä merkillinen vika. Jotenkin nuo puhaltimet ILPeissä kestävät paremmin, vaikka olosuhteet samat. ILPien puhaltimet tosin lienevät useimmat alle 125 wattisia, jolloin ne eivät ole puhallindirektiivin alaisia. Höyrystin viat ja kylmäpiirin vuodot ovat sitten kuitenkin aika harvinaisia ainakin näissä suhteellisen uusissa koneissa.

Setän tuotot pyörivät siinä vähän päälle kahdessa tonnissa vuodessa Se voi kestää jonkun pienen maksullisen rempan ja mahdollisen peruskunnotuksen esim. 10 v kuluttua mutta ei vuosittaista parsimista.
 

Jolberious

Vakionaama
Höyrystin viat ja kylmäpiirin vuodot ovat sitten kuitenkin aika harvinaisia ainakin näissä suhteellisen uusissa koneissa.
Merkki- ja mallikohtaisia juttuja.

Mikäli sulatusvesien hallinta ei ole kunnossa, ennemmin tai myöhemmin kaikista paukkuu ulkoyksikön kennosta aineet ulos kun jäätyvät.

Foorumilta löytyy erään valmistajan vilppejä huolestuttava määrä, josta on aineet kadonneet, mutta kai niitä on myyty vain paljon :hmm:
 

Mikki

Vakionaama
VILP:eissä on aika paljon kuitenkin isojakin ongelmia alle 10v. aikataulussa. Tai ainakin Mitsun Ecodaneissa on ollut.

Mutta jostain syystä kuitenkin vain PILP:t ovat saanet yleisen huonon kestomaineen, kun 2000-luvun alun mallit (310p ja 410p) eivät kestäneet kuin sen (vajaakin) 10 vuotta.

Oma käsitykseni on tällä hetkellä, että PILP, VILP ja MLP on kaikki lähes samalla viivalla kestävyyden suhteen. Sen verran "halpuutettu" on kaikkien laitteiden komponentteja. Toisaalta vielä ei ole mistään näistä uuden generaation laitteista (siis invertteri-pumput kaikilla netti -yms kilkuttimilla) kestotietoja, kun laitteet ovat tulleet kunnolla markkinoille 201x vuosina.
 

juhanahm

Aktiivinen jäsen
Ciat/Sanyo Yana. Laite oli 3-vaihe invertteri. Taisi kestää 7v. Tuona aikana tuli vaihdettua kiertopumppu wilo, Ulkoyksikön puhaltimien laakerit sanyo. Lopullisesti ulkoyksikön piirikortti antoi periksi, minkä ilmeisesti hajotti kompura. Tuota en lähtenyt tutkimaan vaan laite meni vaihtoon.

Duunikaverin Hitachi on käsittääkseni toiminut noin 5v moitteettomasti. Tai no ekan 2kk aikana koko ulkoyksikkö vaihdettiin pienellä suostuttelulla, mutta siis sen jälkeen
 

roots

Vakionaama
Oma käsitykseni on tällä hetkellä, että PILP, VILP ja MLP on kaikki lähes samalla viivalla kestävyyden suhteen. Sen verran "halpuutettu" on kaikkien laitteiden komponentteja. Toisaalta vielä ei ole mistään näistä uuden generaation laitteista (siis invertteri-pumput kaikilla netti -yms kilkuttimilla) kestotietoja, kun laitteet ovat tulleet kunnolla markkinoille 201x vuosina.
Tuo on vielä täysin arvailujen varassa oleva mutu asia, matkaan lähteissä ovat samalla viivalla ;) ...MLP:t pitkäkestoisimpia ihan olosuhde syistä, toisille maaliviiva tähän mennessä on tullut aikaisemmin. Menee semmonen 15v vielä aikaa ennenkuin voi jotain muuta alkaa päättelemään jos voimasuhteet muuttumassa, epäilen vahvasti kun olosuhteet ei miksikään muutu ellei tästä ilmastosta tule pysyvää.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Ei siinä juuri TMA:ssa ole kehumista, jos vaihtoväli on alle 10 v (ja ei itse tee kaikkea työtä ja hanki halvalla).
Sehän se on.. jos maksaa paljon maksaa pikemmin jonkinlaisesta mukavuudesta, vehje on pakkasella tehokkaampi, hiljaisempi eikä sitä ehkä tarvitse harrastaa. Todennäköisyys sille että käyttöikä olisi suorassa hintaeron suhteessa pitempi on valitettavasti aika huono. Eikä se hinta vielä takaa sitä etteikö vehkeestä voisi tulla harrastusta, ovat nuo erinäiset Niben PILPpiketjut jo aika hupaisan pitkiä.
 

Mikki

Vakionaama
...ovat nuo erinäiset Niben PILPpiketjut jo aika hupaisan pitkiä.
On. Ja hieno juttu onkin, että eri PILP laitteita on vähän ja niihin löytää vertaistukea vuosienkin ajan.

VILPt taas on sellaisia, että lähes jokaiselle riittää oma laiteversionsa ja todennäköisyys, että löytää toisen samanlaisen vehkeen omistajan on aika pieni.

Keskusteluketjuista ei tule kovin pitkiä kun yksin juttelee.
 
Ilman remppoja(tietääkseni)
Saisitko joskus kysyttyä naapuriltasi, kuinka kone on pelittänyt?
Noita pitkään palvelleita on turkkasen vähän täällä. 2009 mallit lienevät oletettavasti on/off koneita ?

Ei siinä juuri TMA:ssa ole kehumista, jos vaihtoväli on alle 10 v
Tai ainakaan paljon ei jää viivan alle kuin poikkeustapauksissa. Tuo 10 v oli itselläni juuri alun perin ikään kuin kannattavuusarvion pohjana ja sekin riittäisi jos tuona aikana ei tule korjauskustannuksia. Mahdollisesti pidempi käyttöaika olisi sitten plussaa.

Tuo minun öljykattila on palvellut 30 vuotta mutta kyllä sekin olisi itse tuhonnut itsensä, jos apuun ei olisi menty. Sinällään, kyllä ne ihmeen varmatoimisia ovat.
 

rema

Aktiivinen jäsen
Meillä on CTC ecoair 125, joka tuli meille 2010 takuuna, kun Ecoair 120 vaihdettiin takuuna siihen. Toiminut muuten hyvin, mutta vaihdettu 4 tie venttiili ja vuodon korjauksia muistaakseni kaksi kpl. Alunperin ecoair 125 oli ollut käytössä , mutta tehdaskunnostettu ja kun me tarvittiin enemmän lämpötehoa, nin otettiin takuuna tehokkaampi.
Nyt ecoair125 toimii hyvin ja on meidän tehokkain IVLP, tuottaa n. 30 % enemmän lämpöä kuin CTC 420. Heikkoin lämmöntuottaja on ecoair 622
 

fraatti

Vakionaama
Oma käsitykseni on tällä hetkellä, että PILP, VILP ja MLP on kaikki lähes samalla viivalla kestävyyden suhteen. Sen verran "halpuutettu" on kaikkien laitteiden komponentteja. Toisaalta vielä ei ole mistään näistä uuden generaation laitteista (siis invertteri-pumput kaikilla netti -yms kilkuttimilla) kestotietoja, kun laitteet ovat tulleet kunnolla markkinoille 201x vuosina.
Saisikos tälle väitteelle jotain lihaa luiden päälle? Oletko perehtynyt mitä sisukaluja noista laitteista löytyy sisältä? Itse olen ja olen vakaasta sitä mieltä että ainakin MLP:ssä on sisällä parasta mitä rahalla saa eikä kiinaosia ole käytetty vaan esim copelandin & mitsun kompuroita, grundfosin & wilon pumppuja sekä esim swepin lämmönvaihtimia.

Samoin olen sitä mieltä että laitesukupolvien uusiutuessa vanhoista virheistä on otettu opiksi. Ainakin maalämpöpumppujen tapauksessa. Laitteet ovat mielestäni kehittyneet parempaan suuntaan. Luulisin että tämä koskee kyllä kaikkia noita laitteita. Yksi kysymysmerkki tulee olemaan toki invertterien ja niiden parina olevien kompressoreiden kesto. Tämän taitaa sitten näyttää aika. Käsittääkseni aurinkosähköjärjestelmissä tuo invertteri on se kaikista haavoittuvin osa niin mikä näista tekisi sen kestävempiä? Kai näistä on jo vilp/ilp akselilla kokemusta enemmän, onkohan niiden kanssa ollut ongelmia?
 

pjr

Aktiivinen jäsen
Ei ihan vielä 10 vuotta, mutta Ultimate 5000 EEV ( Amitime AVH-12V1DAA/B ) kiinni aurinkokierukassa porskuttaa edelleen:
  • Hommattu ~2,5 vuotta käytettynä syksyllä 2014 eli startannut alunperin alkuvuodesta 2012. Edellinen omistaja siirtyi maalämpöön kun oli kallio sopivasti 0.5m syvyydessä tontilla.
  • Alkuvuodesta 2015 modussilla varutettu firmis sisään ja pumpun integrointi kotiautomaagioon. Tony lähetti chipit suoraan tehtaalta.
  • Loppuvuodesta 2017 todettiin kylmäkevajausta ~700g -> vuotanut huoltoyhteestä.
  • Oli irti salaoja- ja piharempan ajan 7.2018-10.2019
  • 2019 joulukuun alussa vaihdettu laakereiden antauduttua puhallin varaosina mukaan tulleesta 5500:sta.
 

jmaja

Aktiivinen jäsen
Yksi kysymysmerkki tulee olemaan toki invertterien ja niiden parina olevien kompressoreiden kesto. Tämän taitaa sitten näyttää aika. Käsittääkseni aurinkosähköjärjestelmissä tuo invertteri on se kaikista haavoittuvin osa niin mikä näista tekisi sen kestävempiä? Kai näistä on jo vilp/ilp akselilla kokemusta enemmän, onkohan niiden kanssa ollut ongelmia?
Invertterit alkoivat yleistyä teollisuusmoottoreissa 90-luvulla ja ovat olleet jo pitkään aivan vakiokamaa eivätkä maksa paljoa ja kestävät hyvin. Lämpöpumpun enintään muutaman kW:n invertteri ei montaa satasta maksa. Mistähän syystä MLP invertterillä maksavat jopa kaksi tonnia enemmän kuin on off? Ei se ainakaan invertterin hinnasta johdu. ILPin saa jo halvalla invertterilläkin samoin kodinkoneet, tosin niissä "invertteri" yleensä tarkoittaa BLDC-moottoria, joka on taas on eri juttu, kuten myös aurinkosähkön invertteri. Toki niissä on samoja elektroniikkaosia.

Kompuran mitoitus ja soveltuvuus pitkiin käyntiaikoihin voi olla sitten toinen juttu. Niistä en juuri tiedä.
 

Mikki

Vakionaama
Saisikos tälle väitteelle jotain lihaa luiden päälle? Oletko perehtynyt mitä sisukaluja noista laitteista löytyy sisältä? Itse olen ja olen vakaasta sitä mieltä että ainakin MLP:ssä on sisällä parasta mitä rahalla saa eikä kiinaosia ole käytetty vaan esim copelandin & mitsun kompuroita, grundfosin & wilon pumppuja sekä esim swepin lämmönvaihtimia.
No ainakin F750 on sisuskaluiltaan käytännössä samanlainen vehje kuin Niben MLP:t. Mutta tarkoitin enemmän sitä, että tuotanto-optimointeja on tehty varmasti siirtämällä komponenttien valmistusta Aasiaan. Kun taas vaikka vanhemmat MLP:t on tehty kunnon osista Euroopassa.

Ja entistä enemmän on kaikki pumput kasattu samoista osista. Niin tuossa F750:ssäkin käytetään samojen valmistajien osia kuin listasit MLP:n osalta. Mitä tulee tuohon "eikä kiinaosia ole käytetty"... paljonko lyödään vetoa niin aika iso % osista on jokaikisessä MLP:ssä tehty Kiinassa?

Tori.fi voi ostaa MLP raatoja kyllä, eikä kaikki ole 10v vanhojakaan. Muutama lainaus tämän hetken tarjonnasta:

"Wiessmann pumppu ja 2 varaajaa. Kompressori rikki, kiertovesipumppu vuoden vanha. Laitteiston ikä 10v "
"10 vuotta vanha pumppu otettu juuri pois käytöstä. Kompura pitää ääntä ja liuospumppu takkuilee.Tee tarjous.."
"Toimiva muuten, mutta varaaja vuotaa. 2015 huollettu isosti. "
"Otettu käyttöön 2009. Vesivaraajaajan laipasta pultti poikki, siitä vesi pihalle, Voi onnistua korjauksella tai ainakin uuden varaajan asentamisella. "
"vm 2011: Viallinen lämpöpummppu varaosiksi, näyttö ja ohjaus toimii, kompressorin kunto on arvoitus. "
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Vakionaama
Invertterit alkoivat yleistyä teollisuusmoottoreissa 90-luvulla ja ovat olleet jo pitkään aivan vakiokamaa eivätkä maksa paljoa ja kestävät hyvin. Lämpöpumpun enintään muutaman kW:n invertteri ei montaa satasta maksa. Mistähän syystä MLP invertterillä maksavat jopa kaksi tonnia enemmän kuin on off? Ei se ainakaan invertterin hinnasta johdu. ILPin saa jo halvalla invertterilläkin samoin kodinkoneet, tosin niissä "invertteri" yleensä tarkoittaa BLDC-moottoria, joka on taas on eri juttu, kuten myös aurinkosähkön invertteri. Toki niissä on samoja elektroniikkaosia.

Kompuran mitoitus ja soveltuvuus pitkiin käyntiaikoihin voi olla sitten toinen juttu. Niistä en juuri tiedä.
Itse kompressori on varaosana kalliimpi kuin on-off koneen kompressori ja vastaavasti on-offista puuttuu invertteri kokonaan. Ja toki jos hyötysuhde on parempi niin tottakai tuo näkyy myös hinnassa.

Mun on-off koneen kompressori 680€ (hinnat näemmä laskenut)


Vastaavasti saman teholuokan niben inverterin hinta 1519€


Luulen että mlp valmistajat käyttävät jotain muuta invetteriä kuin kompressorivalmistajan vakioratkaisua. Useinhan tuo on pultattu höyrystimeen kiinni.
 

jmaja

Aktiivinen jäsen
Oliko noin huonosti kestäneet PILPit tehty huonommista osista? Nehän eivät edes toimineet huonoissa oloissa, kun poistoilmaa ei kai juuri pakkaselle niillä saanut ja kone sisällä. Nykyiset PILPit puskevat reilusti pakkaselle pitkiä aikoja ja VILPit ovat ulkona ja kovilla pakkasilla on lämpötilaero suuri. Toisaalta kesällä pääsevät helpommalla kuin MLP.

Vaikuttaako sitten nuo, jos komponentit ovat samanlaisia?
 

Ape

Tulokas
bosch compress 3000 AWS laitetiin öljykattilan tilalle öljyä meni 2500 litraa vuodessa, nykyään sähkönkulutus 10000 kw vuodessa, siis kaikki sähkö ja öljy lasku on pois. 3 vuotta toiminut ilman vikoja. 6 vuotta täysi takuu, kompuralla 10 vuotta. oli hieman vaikea asennus paikka 1965 vuonna rakennetun omakotitalon alakertaan, nosti hieman laiteen hintaa. takaisin maksu aika venyi 7 vuoteen, mutta hyvä valmistajan takuu puolsi päätöstä valita bosch pumppu. eli käytännössä säästäminen alkaa oikeasti nyt 4 vuoden päästä, jos laite toimii vielä 6 vuoden täysi takuun jälkeen.
 

Mikki

Vakionaama
No VILP:ssä on ylimääräisenä riskinä ulkoyksikön olosuhteet. PILP:ssä taas pidemmät käyntiajat, vaikka olosuhteet on aina vakiot.
MLP on tässä suhteessa paras, eli vakio olosuhteet ja lyhyemmät käyntiajat tehon vuoksi.

Tosin tiedä sitten kun näihinkin on invertterit tullut, taitaa nekin ajaa täysiä tunteja talviaikaan, kuten PILP.

Nuo 2000 luvun alun PILP mallit oli sen ajan malleja, halvimpia lämpöpumppuja mitä markkinoilla oli. Ja F470 on edelleen kokonaisuudessan halpa laite (IV mukana), eikä sen kestävyydessä ole toistaiseksi ollut valitteluja pahemmin.
 
Ylös Bottom