VILP-levylämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

iqo

Aktiivinen jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #1
Pyytäisin foorumin jäseniltä mielipiteitä ja vinkkejä VILP:n levylämmönvaihtimen kytkennästä Jäspi Sähköovali 1,8:n kanssa. Liitteenä oman pähkäilyni tulos. Kohteessa on siis lattialämmitys (reilu 188 + 34 m2) ja pumpuksi on tulossa tämä: http://www.maalampotukku.fi/product/1889/energiansaastaja-pak2-38-102-kw.

Sähkönkulutuksen perusteella viimeiseltä neljältä vuodelta veikkaan, että tuo PUHZ-SW75VHA tulee olemaan suurimman osan vuotta liian tehokas, mutta pienemmän pumpun kanssa tehot loppuisivat taas pakkasilla liian nopeasti kesken. Ko. mitsu ei luultavasti taivu kovin alhaisille minimitehoille, ainakaan manuaalien mukaan. Niinpä kaipaisin kytkentään mahdollisuuden hyödyntää isoa varaajaa ja siksi tuo vaihtoehtoinen latauskierto luonnoksessa. Tarvitsisin kuitenkin kokeneemmilta näkemystä siitä, toimiiko levarin tulopuolelle menevä haara ENNEN shuntin ohitusputkea tuossa varaajan latausmoodissa. Vai pitäisikö haaroituksen olla vasta ohitusputken jälkeen, kuten joissakin esimerkkikaavioissa olen nähnyt? Koitin päätellä, että riippuen lataus- ja lattiakierron suhteesta ja shuntin asennosta voi virtauksen suunta varaajan alayhteellä vaihtua. Ei kai tästä aiheudu haittaa? Ilmeisesti suunta voi vaihtua, vaikka haara olisi ohitusputken jälkeenkin.

Varaajaahan voisi ladata alayhteestä ilman tuota vaihtoehtoista latauskiertoakin avaamalla shuntin täysille. Kumpikohan vaihtoehto mahtaa toimia paremmin pumpun ohjauksen kannalta? Mitsussa pitäisi olla kaksiasentoinen hystereesi säätö (+/-3K tai +/-5K). Toimisiko ohjaus pelkästään tämän avulla, jos kesällä lataisi varaajaa alayhteestä. Latausmoodissa ajattelin hyödyntää ohjaukseen Oumanin reletoimintoja. Sillä hoituisi latauspumpunkin ohjaus, koska tuossa PAC-IF032B-E -ohjaimessa ei ole kompressorin tilan mukaista lähtösignaalia, jollainen on esim. Fujitsun Impromatissa.

Yksi ehdoton hyöty latauskierrosta olisi se, että voisin valita vapaasti lattiakierrolle ja latauskierrolle omat virtausnopeudet. Ylimääräinen pumppu ja lisäputkityöt aiheuttavat kuitenkin lisäkustannuksia. Putkitöitä pystyn kuitenkin tekemään itse. Mitä siis olette mieltä, maksaako vaivan viritellä tuo vaihtoehtoinen latauskytkentä ja onko se esittämässäni muodossa ylipäätään toimiva?
 

Liitteet

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Jos päädyt lataamaan varaajaa kannattaa hoitaa vesi levyvaihtimelta varaajan puoliväliin tai alle sen. Muuten sekoitat jokaisessa käynnistyksessä varaajan kerrostuman. Varaajaa ladattaessa tuo pumppu ei ole milloinkaan liian tehokas.
 

pamppu

Vakionaama
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Itselläni tuo sama pytty. VILP on kiinni latausyhteissä ja suntti hoitaa lämmitystä toisessa päässä. VILPiltä pyydetään juuri sen verran kuin suntti tarvitsee.

Omassa pytyssäni ei ainakaan ole keskellä yhteitä, eli ylä/ala on ainoa vaihtoehto. Toki sellaisia voisi tehdä... Tuo 1800 litrainen ei sekoa, eli kerrostuu hyvin sekä ladattaessa, että purettaessa.

Ovalin ylävastuksen olen valjastanut laukeamaan avuksi jos vilpin teho ei riitä.

Itse tekisin uudestaan juuri samalla tavalla.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #4
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Heti tuli hyvä huomio kerrostumista, joita en ollutkaan miettinyt riittävästi. Kiitos pökö! Onko sinulla lämmönvaihtimelta tuleva putki kytketty juuri noin, eli varaajan keskivaiheille? Sähköovalissa ei oikein ole valmiita yhteitä keskivaiheilla (pl. pienet mittariyhteet), joten sellainen täytyisi tehdä siihen itse.

Kyselin Sähköovali 1,8:n sekoittumisesta joskus Jäspiltäkin suoraan, mutta ei heilläkään ollut faktatietoa siitä, millaisella latauskierrolla se alkaa sekoittua. Epäiltiin yhdessä, että sekoittuminen alkaa varmaan jossain 1000 l/h paikkeilla. Erittäin tervetullut tieto pampulta, ettei ison Nibenkään latauspumppu sekoita Sähköovalia. Tuskin silloin sekoittaisi tuo minunkaan latauskiertoni, jonka toteuttaisin Grundfos UPS 25-80 pumpulla (3-asentoinen nopeussäätö).

Olen seurannut mielenkiinnolla naapurifoorumin jäsen Matiaksen kokemuksia varaajan lataamisesta MLP:llä. Tässä hänen päätelmänsä: http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=6360.msg79942#msg79942 ja http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=6143.msg77378#msg77378 Nykyään hänkin ilmeisesti ohjaa lämpöpumpun kännistymistä shuntin asennon perusteella, eikä tuolla puolivälin anturilla. Tällöin varaaja saa jäähtyä kokonaan ennen lämpöpumpun käynnistystä. Olen päätellyt, että tällä ohjaustavalla ei haittaa, vaikka suuri lauhdutinkierto aiheuttaisikin sekoittumista, koska ylhäällä ei enää ole alaosaa lämpimämpää vettä, joka voisi latauksen käynnistyessä sekoittua. Varaaja vain alkaa lämmetä kauttaaltaan. Varaajaa purettaessa kerrostumaa muodostuu normaaliin tapaan. Kysymysmerkiksi jää kuitenkin latauksen lopettaminen: mahtaako kokeilemalla löytyä sellainen shuntin asento (esim. 80%), että käyntijakson pituus asettuu sopivaksi? Lisäksi mietityttää varaajan suuri koko (1800 l): onko se niin iso suhteessa tuohon pumpun 8 kW teholuokkaan (välikeleillä teho toki suurempi kuin pakkasilla), että paukkuja varaajan lataamiseen ei juuri jää. Tai alkaako pumppu käydä aina ladattessa täydellä teholla, jolloin invertteristä ei ole mitään hyötyä? Jos jotain tällaista tapahtuu, koko virittely olisi aivan turhaa.

Suurimpana kysymyksenä siis edelleen: teenkö vain "suorakytkennän" ja lataan välikeleillä varaajaa takaperoisesti, eli suoraan alayhteestä? Saavutanko tuolla latauskierrolla mitään extraa?

P.S. Osaatko pamppu ottaa kantaa siihen, toimisiko tuo latauskierron otto yhtä hyvin tuolta lattiakierron paluusta? Sinullaha otto on kaiketi varaajan toisessa alayhteessä. Minun olisi helpompi toteuttaa se tuosta samasta haarasta, jossa oton täytyy olla "suorakytkentää" varten. Varaajaakaan ei tarvitsisi tyhjentää kokonaan työn ajaksi.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

iqo sanoi:
Heti tuli hyvä huomio kerrostumista, joita en ollutkaan miettinyt riittävästi. Kiitos pökö! Onko sinulla lämmönvaihtimelta tuleva putki kytketty juuri noin, eli varaajan keskivaiheille?
Nyt on kytketty keskelle mutta voin venttiiliä kääntämällä ohjata vedet myös ylös.
Kuvista näkee kuin punainen viiva on tasainen keskelle varaajaan menevässä vedessä ja toisessa kuvassa kun vesi menee ylös ja kerrostuma sekoaa. Sekoittuminen tekee sen että pattereihin menee välillä viileänpää ja vilp ei välttämättä saakaan viileintä vettä kun se on myllätty sekaisin. Mulla 900 litrainen varaaja.
 

Liitteet

pamppu

Vakionaama
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Jatkanpa omasta kokemuksesta vastailua. Mulla Niben latauskierto on valmistajan speksin mukainen 900 litraa tunnissa. Usein noissa on minun mielestäni ihan hulvattomia kiertovaatimuksia, en ymmärrä miksi, eikä oman koneeni coppi siitä ainakaan parane. Tuolla kierrolla siis kerrostuu varsin siististi, kesällä varaajan lataus kestää sen rapian vajaa 2 tuntia ja koko ajan tulee kylmintä mahdollista vettä n. yhden asteen sisällä. Vasta ihan viimeisillään alkaa nousta, varaajan täyttyessä.

Itselläni on Grundfos Alpha 2L 25-60 pumppu, käy muistaakseni toiseksi pienimmän virtauksen tuottavalla asetuksella ja sekin kuristettuna.

Mitä tulee tuohon ohjaukseen, niin oma ratkaisuni vahtii suntin jälkeen lattiaan lähtevän ja ennen sunttia varaajalta tulevan lämpötilaeroa. Kun ero hiipuu tarpeeksi pieneksi, käynnistetään pumppu. Tarkoittaa siis että suntti on kääntynyt varsin suurelle. Uudemmista Oumanneista tämän ohjauksen saa toki automatic.

However, suntin asennosta ei pysty kovin järkevästi päättelemään milloin varaaja on täynnä. Toki jos varaaja alkaa kuumenemaan, niin suntti kääntyisi kiinnipäin kyllä. Mutta onko se kaikilla keleillä aina sama, varsinkin invertteripumpun kanssa voi olla hankala.
Oma ratkaisuni vahtii varaajan alapäästä lämpöpumpulle lähtevää lähtöä. Kun sen lämpö ylittää lattiakierron menolämpötilan, tulkitsen varaajan täyttyneeksi. Tuo toimii täsmällisen hyvin.

Itselläni homman hoitaa raspberry pi ja domoticz kotiautomaatio, mutta saman voisi kyllä saada aikaiseksi vaikka lämpötilaeroreleellä.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #7
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

pamppu sanoi:
...
suntin asennosta ei pysty kovin järkevästi päättelemään milloin varaaja on täynnä. Toki jos varaaja alkaa kuumenemaan, niin suntti kääntyisi kiinnipäin kyllä. Mutta onko se kaikilla keleillä aina sama, varsinkin invertteripumpun kanssa voi olla hankala.
Oma ratkaisuni vahtii varaajan alapäästä lämpöpumpulle lähtevää lähtöä. Kun sen lämpö ylittää lattiakierron menolämpötilan, tulkitsen varaajan täyttyneeksi. Tuo toimii täsmällisen hyvin.
...
Jos suntin asento ei ole sopiva parametri latauksen lopettamiselle, niin taitaa ulkoinen ohjaus mennä aika hankalaksi. Tuon Mitsun ohjaimessa kun ei ole muuta käynnistymiseen vaikuttavaa inputia kuin "termostaattitulo", jolla koneen saa pakotettua seis (ks. sivu 15: http://www.scanoffice.fi/sites/default/files/liitetiedostot/tuotteet/pac-if032b-e_suomi_30.6.2014_0_0.pdf). Käynnistämiseen ei sitten olekaan mitään suoraa keinoa. Termistoreita huijaamalla tuo ehkä onnistuisi, mutta manuaalistakaan ei selviä, mikä säätelee käynnistymistä. Tulolle ja menolle tuossa on omat anturit ja jonkinlainen hystereesisäätö (ks. sivu 15: dip SW3-9). Ehkä se on ns. paluuvesiohjattu... Ymmärtääkö kukaan tuota käyttölogiikkaa paremmin?

Alkaa tuntua, että tuon latauskierron rakentaminen ei maksa vaivaa. "Suorakytkentä" paluuputkeen on ainakin jo moneen kertaan todistettu toimivaksi ratkaisuksi, mutta minua häiritsee siinä se tilanne, jossa tarvitaan varaajan yläosasta lisälämpöä. Silloin avataan shunttia ja osa VILP:n muutenkin riittämättömästä tehosta ohjautuu "hukkaan" varaajan kylmään alaosaan. Vaikka ei kai se hukkaan sielläkään mene, ellei häviöitä oteta huomioon.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #8
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Nytpä tuli taas idea tuohon latausmoodin ohjaukseen.

Mitsua siis pystyy pakko-ohjaamaan vain "seis"-tilaan. Annetaan tämä "seis"-käsky Oumanilta silloin kun shuntti on menossa täysin kiinni (esim. 1%) ja perutaan "seis"-käsky, kun shuntti aukeaa täysin (100%). Olenko oikeassa, että esittämälläni kytkennällä shuntin mennessä täysin kiinni, varaajan alayhteestä alkaa tulla kuumempaa vettä kuin Oumanin mielestä lattiakierron menolämpötilan pitäisi olla. Eli juuri se tilanne, jonka pamppu kuvasi tuossa edellä omasta ohjauslogiikastaan. Tämä tosin sillä edellytyksellä, että latauskierron virtaus on suurempi kuin lattiakierron virtaus. Jos näin ei ole, shuntin ollessa täysin kiinni kaikki lattiakiertoon lähtevä vesi ei tule varaajan alayhteestä vaan osa tulee myös lattian paluusta. Tällöin shuntin asennosta ei voi suoraan tehdä päätelmää varaajan alaosan lämpötilan suhteesta halutun menoveden lämpötilaan.

Toivottavasti joku osaisi ottaa kantaa, ovatko päätelmäni oikein. Tein myös liitteenä olevan taulukon, jossa on päätelty järjestelmän virtauksia erilaisissa tilanteissa. Löydättekö taulukosta virheitä? Täytyy sanoa, että yllättävän vaikea on yrittää hahmottaa systeemmin toimintaa maalaisjärjellä ilman kummempaa virtaustekniikan tuntemusta. Vai onko näissä edes muita lainalaisuuksia kuin se, että vesi etsii aina helpoimman reitin?
 

Liitteet

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

pamppu sanoi:
Itselläni tuo sama pytty. VILP on kiinni latausyhteissä ja suntti hoitaa lämmitystä toisessa päässä. VILPiltä pyydetään juuri sen verran kuin suntti tarvitsee.

Omassa pytyssäni ei ainakaan ole keskellä yhteitä, eli ylä/ala on ainoa vaihtoehto. Toki sellaisia voisi tehdä... Tuo 1800 litrainen ei sekoa, eli kerrostuu hyvin sekä ladattaessa, että purettaessa.

Ovalin ylävastuksen olen valjastanut laukeamaan avuksi jos vilpin teho ei riitä.

Itse tekisin uudestaan juuri samalla tavalla.
Varaajan sekoittuminen tapahtuu sinullakin jos nostat pyyntiä. Jos pyynti on 30 astetta pumpun dt riittää aina, mutta jos pyynti onkin 45 astetta niin pumpun teho ei riitä tuottamaan heti 45 asteista vettä kesälläkään (eikä varsinkaan talvella), kun varaajan pohjalla on vain 25 astetta.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Projekti etenee osia keräillessä. Osaako pamppu tai muut ottaa kantaa tuohon ideaani, jonka mukaan Mitsua pystyisikin ohjaamaan Oumanin shuntin asennon perusteella? Eli voisiko shuntin asennosta 0% kuitenkin päätellä, että varaaja on pohjaa myöten täynnä vähintään Oumanin käyrän mukaista vettä?

Toinen yksityiskohta, josta muistaakseni foorumilla aikaisemminkin joku tarinoi, on pois päältä olevan kiertovesipumpun virtausvastus. Liittyy kytkentääni sikäli, että vielä on päättämättä, laitanko latauspiirin pumpun ennen vai jälkeen levarin. Onko mikään seuraavista komponenteista herkkä sille, että ovatko ne pumpun imu- vai painepuolella:
 • Enenrgiamittarin (Kamstrup Multical 302) virtausosa
 • Virtausvahti (Sika VHS25)
 • Levylämmönvaihdin (Alfa Laval CBH 60/30)
Yhdenkään manuaaleista en löytänyt suoraa vaatimusta siitä, ettei saisi olla pumpun imupuolella. Haluaisin kuitenkin (jostain syystä) nämä kaikki pumpun painepuolelle, mutta silloin latauspiirin pumppu jäisi suorakytkentävaihtoehdon reitille virtausta ahdistamaan. Onko kellään käsitystä, miten paljon tuollainen pumppu juoksupyörineen aiheuttaa painehäviötä? Grundfosilta ei osattu antaa mitään lukua, epäiltiin vain "ettei jää siitä kiinni". Minusta kuitenkin tuntuu, että jos Qn2.5 Pollucom aiheuttaa melkein 100mbar painehäviötä juoksupyörineen, niin ei tuo pumppukaan ihan "läpipasko" ole.
 

pamppu

Vakionaama
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Veikkaisin että on olemassa joku kokemuspohjaisesti löydettävissä oleva tolkullinen raja-arvo. Ei kai se 0% kuitenkaan, sehän merkkaisi että lämmöntarvetta ei ole. Vaikka varaajan ajais sataan asteeseen, suntti on silti hiukan auki.

Jos suntti kääntyy lähes täysin auki, pumppu pitäisi käynnistää. Jos pumppu sitten tekee yhtä paljon kuin menee, niin sunttihan pysyttelee auki. Jos pumppu tuottaa enemmän lämpöä, suntti kääntyy melko nopeasti kiinni jonkun verran. Näin mulla tapahtuu aina paitsi kaikkein kovimmalla pakkasella. Varaaja alkaa latautua.

Pitää vain löytää se kuumin "ylijäämä" minkä pumppu jossain olosuhteissa tekee kylmästä varaajan pohjasta. Eli suntti on jonkun verran kiinni, vaikka 50%, niin tilanne ok. Jos menee enemmän kiinni, siitä voinee tehdä johtopäätöksen että vilp vääntää tarpeettoman kuumaa, eli varaaja on täynnä.

Hvä kysäri on että mitä sen härvelin oma logiikka tekee ja missä anturit kannattaisi olla.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Kiitos pamppu taas avustasi! Tämä on aivan loistavaa, kun pääsee vaihtamaan ajatuksia jonkun kanssa, jolla on näistä omaa kokemusta mutta ei kaupallista intressiä vaikuttamassa sanomisiin.

Vänkään kuitenkin vielä vastaan tuosta shuntin asennosta 0%. Jos katsot kytkentäkaaviotani ja pidät mielessä, että latauskierron virtaus on suurempi kuin lattiakierron virtaus, niin eikö ole niin, että:
 • shuntin avautuessa suurelle (esim. 90-100%) VILPille annetaan käyntilupa
 • kaikki lattiasta palaava vesi menee VILPille
 • VILP imee vettä myös varaajan alyhteestä, koska lattiasta palaava virtaus ei yksin sille riitä
 • varaajan yläosan lt alkaa nousta "nopeasti" ja shunttia ajetaan kiinnipäin, jolloin shuntti alkaa ottaa vettä myös varaajan alayhteestä (muistetaan, että virtaus alayhteestä on kokoajan ulospäin)
 • koska varaajan alaosankin lt alkaa nousta jollain nopeudella (riippuen siitä sekoittuuko varaaja latauksesta vai ei), niin shunttia joudutaan ajamaan lisää kiinni
 • shuntti jatkaa sulkeutumistaan ja lopulta asennossa 0% alayhteestä alkaa tulla Oumanin käyrää kuumempaa vettä
En väitä, että 0% olisi välttämättä paras arvo pysäytykselle. Asennossa 0% pumppuhan saattaa ajaa jo vaikka kuinka kuumaa varaajan yläpäähän riippuen tietysti siitä, minkä lämpöistä vettä levari saa lämmittääkseen. Mutta pointtina se, että kytkennässäni shuntti voi mielestäni mennä täysin kiinni lämmöntarpeesta riippumatta. Voi kyllä käydä niinkin, että pumppu alkaa saamaan niin lämmintä vettä, että hystereesisäätö (+3K tai +5K) tulee vastaan ja pumppu sammuttaa itsensä ennen kuin shuntti on mennyt täysin kiinni. Tätä ennen teho on kuitenkin ainakin pudotettu minimiin.

Paljon riippuu tietysti Mitsun ohjauslogiikasta. Eli siitä, miten se säätelee tehoansa meno- ja paluuveden anturitietojen ja pyynnin (käyrän) avulla. Sen verran sain selville Scanofficelta, että pumppu on menovesiohjattu ja että tuo paluuveden anturi on tullut ohjauslogiikkaan mukaan vasta myöhäisemmissä versioissa. Liittynee siis jotenkin siihen, että pumppu osaisi säätää tehoaan fiksummin. Paluuvesianturin sijoitus kytkennässäni (paluu levarille tai lattian paluu) vaikuttanee käytökseen. Lupailivat myös, että tehonsäätö olisi "rauhallinen", eli että alkukiukkua ei pitäisi Mitsun tapauksessa esiintyä. Mielenkiinnolla odotan, mikä on todellisuus.

Kiertovesipumpun virtausvastuskysymykseen kaipaan myös näkemyksiä edelleen. Ja siihen, laitanko pumpun ennen vai jälkeen levarin.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

iqo sanoi:
Kiertovesipumpun virtausvastuskysymykseen kaipaan myös näkemyksiä edelleen. Ja siihen, laitanko pumpun ennen vai jälkeen levarin.
Kiertopumppu on varsin avara sisältä kun se ei ole mikään paineenkorotuspumppu, olisi väärin sanoa ettei se ahdista koska suora putkikin ahdistaa, mutta se ahdistaa niin vähän ettei sillä ole merkitystä. Pumpun voit laittaa miten haluat, vaihdin ei ole siitä moksiskaan.
 

pamppu

Vakionaama
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Joo, en huomannutkaan tuota kuvaa katsoa, tuumailin vain sellaista "tavanomaista" kytkentää. Silläkin sen voisi saada toimimaan, mutta säätöarvo on jotain muuta.

Katsoin nyt tuota kuvaa jossa olikin tosiaan kertaluokkaa ovelampi kytkentä. En kyllä itse äkkinäisesti nyt keksi miksi tuo ei toimisi. Oman näppituntuman mukaan Oumanni säätää sen verran hitaasti että säätö reagoi ihan mukavasti kun ollaan jossain puolivälin tietämillä, mutta harmillisen hitaasti kun ollaan esim lähes täysin auki. En tiedä miten toisessa suunnassa käy... Itselläni esim. lattian menovesi pääsee tipahtamaan hiukan ja olen joutunut laittamaan pumpun käynnistyksen 3 asteen lämpötilaerolle (suntti vuotaa sen verran että 0.9 asteen ero jää vaikka se olisi täysin auki)

Eli ne raja-arvot vois olla ehkä haarukassa 0-10% ja 90-100%, mutta joo. Asetus olis varmaan täsmällisempi ja mun mielestäni tuo voisi toimia. Ei kai muuta kuin kokeilemaan. Jos kaikki menee päin peetä, niin sitten tuolle saa ainakin stoppikäskyn tehtyä jollain lämpötilaerotermostaatilla ja relehässäkällä. Sellaista itsekin mietin, mutta sitten laitoinkin kotiautomaation ohjastamaan koko höskää.

Periaatteessa Ouman käskee tuolloin lämmityksen tason ja VILPin menovesikäyrän (kun tuo on tehoaan säätävä invertteri kai) voi päättää kuinka paljon varaajan tehdään ylimääräistä latausta ja sen kautta säätää kesäinen katkokäynti täysin halutuksi.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Koko päivä putkitöitä takana. Tuloksena paluulinjan ohitusleikkaus, eli levari saatu lattian paluuseen kiinni. Tuli hyvä, vaikka itse sanonkin. Kovaa työtä tuo tosin on "tottumattomalle", en yhtään ihmettele että putkarit ei enää teräsputkesta kierteittämällä mitään tee... Vielä pitäisi jaksaa tehdä vaihtoehtoinen reitti, eli ns. varaajan latauskytkentä, josko se valmistuisi vielä huomenna.

Mutta kertokaas sähkötöistä paremmin tietävät, että miten käytännössä toteutan Oumanin EXU-800:n yhdellä releellä sekä potentiaalivapaan kärkitiedon Mitsun ohjausyksikölle, että latauspumpun päälle/pois ohjauksen? Nuo on siis tarkoitus toimia samaan tahtiin, eli sikäli ei ole ongelmaa. Aloin kuitenkin pohtimaan että piirikortille ei voi ulkoista jännitettä tuoda, mutta pumpun käyttöjännitettä on pakko katkoa jollain releellä / kontaktorilla.
 

pamppu

Vakionaama
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

iqo sanoi:
Koko päivä putkitöitä takana. Tuloksena paluulinjan ohitusleikkaus, eli levari saatu lattian paluuseen kiinni. Tuli hyvä, vaikka itse sanonkin. Kovaa työtä tuo tosin on "tottumattomalle", en yhtään ihmettele että putkarit ei enää teräsputkesta kierteittämällä mitään tee... Vielä pitäisi jaksaa tehdä vaihtoehtoinen reitti, eli ns. varaajan latauskytkentä, josko se valmistuisi vielä huomenna.

Mutta kertokaas sähkötöistä paremmin tietävät, että miten käytännössä toteutan Oumanin EXU-800:n yhdellä releellä sekä potentiaalivapaan kärkitiedon Mitsun ohjausyksikölle, että latauspumpun päälle/pois ohjauksen? Nuo on siis tarkoitus toimia samaan tahtiin, eli sikäli ei ole ongelmaa. Aloin kuitenkin pohtimaan että piirikortille ei voi ulkoista jännitettä tuoda, mutta pumpun käyttöjännitettä on pakko katkoa jollain releellä / kontaktorilla.
Tuosta relekytkennästä. Ennenkuin alat katkoa latauspumppua, niin varmistu huolella miten pumppusi toimii. Eli esimerkiksi mun Nibelle jos antaa sammutuskäskyn kesken sulatuksen, niin sepä ei sammu vaan vie sulatuksen loppuun ja ajaa sen jälkeen vielä ulkokennon kylmäksi takaisin varaajaan.

Mulla kytkennässä on viiveet molempiin suuntiin niin että:
- Latauspumppu käynnistetään minuuttia aikaisemmin kuin VILPille annetaan käyntilupa. Eli tasoitetaan ensin lämmöt.
- Vielä tärkeämpi: Latauspumppu käy 5 min sen jälkeen kun on annettu sammutuskäsky. Tuona aikana esim. sulatus voi mennä läpi. Muuten voisi käydä hullusti.

Sopivilla viivereleillä oumanin ohjauksesta tuon voinee toteuttaa. Mullahan homman hoitaa tuo domoticz logiikka.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Mulla latauspumppuun on otettu virta suoraan kompuran kontaktorilta, eli pumppu käy aina kun kompura käy.
 

pamppu

Vakionaama
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

pökö sanoi:
Mulla latauspumppuun on otettu virta suoraan kompuran kontaktorilta, eli pumppu käy aina kun kompura käy.
Tuo lienee hyvä ratkaisu.
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Täytyy tosiaan seurailla pumpun käyttäytymistä ensin "vakiona", eli lattian paluuseen kytkettynä.

Voi hyvinkin olla, että termostaattituloon annettu pysähtymiskäsky on vain "toive" ja joku muu toiminto, kuten sulatus, on Mitsunkin logiikan prioriteettilistalla ylempänä. Järjestelmään tulee onneksi myös virtauskytkin, joka estää täystuhon. Tosin epäilen, että kone menee virtausvahdin pysäyttämänä johonkin vikatilaan, josta se pitää manuaalisesti herätellä.

Kompressorin kontaktori olisi varmaankin luotettava ratkaisu, mutta sijainnee jossakin ulkoyksikön syövereissä. Pitää tutkia aikanaan. Kiitosket vihjeistä!
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vs: VILP-levyämmönvaihtimen kytkentä Jäspi Sähköovaliin

Pumppu on nyt ollut toiminnassa jo pian 2 kuukautta. Tehojen kanssa näyttää juuri siltä, kuin avauspostissa ennustinkin, eli tiheää katkokäyntiä esiintyy pikkupakkasille (n. -3) asti. Varaajaa olen lataillut testimielessä, mutta latauksen ohjaus on vielä suunnitteluasteella. Pumpun käyttäytymistäkin pystyn seuraamaan hyvin rajoitetusti, koska vielä ei ole muuta logidataa käytettävissä kuin Ouman EH-800 menoveden logi. Tuostakaan ei näe, missä vaiheessa pumppu menee katkokäynnille varaajaa ladattaessa, koska Oumanin menoanturi on tietysti lattiakiertoon lähtevässä putkessa. Täytyisi hommata toinen pinta-anturi Oumaniin, tai rakentaa kokonaan erillinen logitussysteemi. Mitatut COP-arvot ovat olleet kuitenkin varsin hyviä, jopa parempia kuin odotin. Ilman sulatusten vaikutusta nyt ollaan kumulatiivisesti reilusti päälle kolmen, vaikka pari kovempaa pakkasjaksoakin on jo pumppailtu.

Nyt kyselisin apuja ja ideoita latausohjaukseen. Kävi nimittäin ilmi, ettei Mitsun ohjaimessa olekaan hysteereesisäätöä lämmitysmoodille. Aloinkin pohtia, miten vaikeaa olisi valjastaa Oumannin 2-piirin ohjauksen 0-10V signaali ohjaamaan Mitsun lämpötilapyyntöä vaaraajaa ladattaessa siten, että lämmönvaihtimen yli toteutuisi vakio dT (=vakioteho)? Kyse on siis koodauksesta. Eli mitä tarvitaan, että saan web-rajapinnan yli luettua Oumanin mittausdataa ja hallittua jollain algoritmilla tuota 2-piirin shuntin asentoa? Tarvisi siis tehdä käyräohjaus tuolle 2-piirille, jossa olisi vaaka-akselilla ulkolämpötilan sijasta vaihtimelle tuleva lämpötila. Onko kellään esimerkkiä ohjelman pätkästä, joka tekisi jotain temppuja Oumanin kanssa. Auttaisi suuresti alkuun pääsemiseksi, kun minun ohjelmointitaitoni ovat varsin rajalliset.
 
Ylös Bottom