VILP Panasonic WH-MDC07H3E5 OKT 120/145m2 Pirkkala

MetaX

Aktiivinen jäsen
Jatkoa tälle ketjulle: https://lampopumput.info/foorumi/th...y-ilmalämmitys-ilp-kaveriksi-mono-vilp.27286/

Asennukset toteutuivat kuten tuossa on kuvattu ja ainoat muutokset olivat 5kW pumpun vaihtuminen 7kW malliin ja pumpun kytkentä kattilan varaajayhteisiin tyhjennys/paisuntan nippojen sijaan. Autotallia olen pitänyt 12-15 asteessa aiemmin 0-5 asteen sijasta, joten sen lämmitykseen on mennyt enemmän energiaa kuin aiemmin.

Kylpyhuoneen lattialämmitys on samassa piirissä ilmalämmityskoneen kanssa, niin että vesi menee koneelta lattiaan ja sieltä takaisin kattilaan. Tässä on vähän ollut sellainen tuntuma että kytkennän olisi voinut tehdä toisin päin, koska koneelta tuleva vesi ei aina ole ollut riittävän lämmintä ja kylpyhuone on ollut rouvan mieleen turhan viileä. Kylpyhuoneremontin toteutuessa lähivuosina täytyy asentaa uudet lattialämmitysputket tiheämmällä välillä.

Tammikuu 2019 näyttää energian kulutuksen osalta seuraavalta:

VILP kompuran otto: 897kWh
VILP tuotto: 1771kWh => KotiCOP ~2
LKV: 277kWh (tämä lämmittää myös hullunkierrolla WC:n patteria toistaiseksi)
Käyttösähkö & ILP: 630kWh

Sähkö yhteensä 1804kWh lämmitystarveluvun ollessa 1532.

VILPin kompuralle tuli 677h käyntituntia vrk keskiarvon ollessa 21,8h. Startteja kertyi 498kpl koska ekalla viikolla säädöt olivat täysin metsässä ja se yksin teki jo pari sataa käynnistystä.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Pumpun minimitehoihin aletaan päästä näissä 2-3 asteen lämpötiloissa. Nyt pumppu kertoo ottavansa 400W ja tuottavansa 2000W kompressorin käydessä 19-20Hz taajuudella. Onneksi on kompuralle oma sähkömittari myös, sen mukaan menee 607W ja kahden pollun keskiarvoteho on 1750W. Eli kohtuullista 2.8 kotiCOPpia vääntää. Katkokäyntiä ei vielä ilmene ja kenno pysyy sulana näillä tehoilla.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Helmikuu 2019 näyttää energian kulutuksen osalta seuraavalta:

VILP kompuran otto: 544 kWh
VILP tuotto: 1294kWh => KotiCOP ~2.4
LKV: 216kWh (tämä lämmittää myös hullunkierrolla WC:n patteria toistaiseksi)
Käyttösähkö: 458kWh (ILPiä ei käytetty)

Sähkö yhteensä 1248kWh lämmitystarveluvun ollessa 1064.

VILPin kompuralle tuli 587h käyntituntia vrk keskiarvon ollessa 18,9h. Startteja kertyi 302kpl eli reilu kymmenen päivässä. Tämä taitaa tulla jo pelkästään sulatuksista ja vaikuttaa järkevältä.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Maaliskuu 2019 näyttää energian kulutuksen osalta seuraavalta (melkein kuin kopio Helmikuusta :D):

VILP kompuran otto: 589 kWh
VILP tuotto: 1382kWh => KotiCOP ~2.4
LKV: 204kWh, eli ~7kWh/vrk (lämmitystarve tämän kautta aika pientä)
Käyttösähkö: 462kWh (ILPiä ei käytetty, kahta autoa lämmitetty käytännössä joka aamu)

Sähkö yhteensä 1255kWh lämmitystarveluvun ollessa 1143.

VILPin kompuralle tuli 653h käyntituntia vrk keskiarvon ollessa 21,1h. Startteja kertyi 286kpl eli alle kymmenen päivässä. Loppukuusta alkoi olla jo tilanne että pumppu kävi vain ajoittain. Täytyy varmaan säätää seuraavaksi vakiopyynti pumpulle, laittaa 10 asteen hystereesi ja kytkeä ilmalämmitys pois. ILPillä sitten säätää sisälämpöä jos meinaa pudota.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Huhtikuu 2019 näyttää energian kulutuksen osalta seuraavalta :

VILP kompuran otto: 290 kWh
VILP tuotto: 804kWh => KotiCOP ~2.7
LKV: 231kWh, eli ~8kWh/vrk (alhaisempi pannun lämpötila nostaa vissiin tämän kulutusta)
Käyttösähkö: 399kWh (ILPiä ei käytetty, autoja lämmitetty vähän)

Sähkö yhteensä 920kWh lämmitystarveluvun ollessa 705.

VILPin kompuralle tuli 354h käyntituntia vrk keskiarvon ollessa 11,4h. Startteja kertyi 339kpl eli reilu kymmenen päivässä. Asetin heti kuun alusta pumpun hystereesin 10 asteeseen, mutta silti näyttää tulevan aika paljon käynnistyksiä. Pumpun tuottama lämpöenergia menee kph lattian lämmitykseen, kv haalistukseen ja pannun häviöihin. Autotallin lämmitys ja ilmalämmityksen tarve ollut pientä.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Toukokuu 2019 näyttää energian kulutuksen osalta seuraavalta :

VILP kompuran otto: 183 kWh
VILP tuotto: 509kWh => KotiCOP ~2.7
LKV: 165kWh, eli ~6kWh/vrk eli samaa luokkaa kuin VILP
Käyttösähkö: 313kWh

Sähkö yhteensä 661kWh lämmitystarveluvun ollessa 421.

VILPin kompuralle tuli 241h käyntituntia vrk keskiarvon ollessa 7,8h. Startteja kertyi 425kpl eli reilu kymmenen päivässä. Pumpun tuottama lämpöenergia menee kph lattian lämmitykseen, kv haalistukseen ja pannun häviöihin. Autotallin lämmitys ja ilmalämmityksen tarve ollut pientä. Täytyy varmaan yrittää kasvattaa hystereesiä kesäksi jotta pumpun käynnistysväliä saisi kasvatettua.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Kesä mentiin pumpun kanssa niin että öljykattilaa lämmitettiin sen verran että kylpyhuoneen lattia pysyi lämpöisenä. Säädin pumpun käyttämään 15 asteen hystereesiä ja tällä päästiin n. 10 käynnistykseen / vuorokausi. Kokonaissähkönkulutus oli kuukaudessa 150kWh enemmän kuin vuosi sitten ja öljyä kului vastaavasti 60-70 litraa vähemmän per kuukausi eli tasan 0 litraa.

Tänä vuonna syyskuun loppuun mennessä sähköä on kulunut kokonaisuudessaan 7851kWh, josta VILP 2907kWh ja LKV 1455kWh. Uskoisin että alle 12000kWh jää kokonaiskulutus vuodessa ellei tule hirmu pakkaset joulukuussa. Pumppu on tuottanut kahden pollucomin keskiarvoistuksella 6893kWh lämpöä. Scoppi huimat 2.4 ;)

Katselin tässä nyt parina päivänä pumpun lämpöjä vs. lämmityskierron lämpö ja siinä näyttäisi olevan jotain optimointia. Esimerkki:

Ulkolämpö 2C.
VILP meno 34.4C
VILP tulo 36.6C
Teho 2.153kW

Lämmitys meno 34.4C
Lämmitys tulo 30.4C
Teho 2.022kW

En tiedä mikä tuon aiheuttaa että lämmityskiertoon lähtee 2-3 astetta kylmempää vettä kuin mitä VILP tuottaa. Olisiko niin että kattilan päällä oleva shuntti vuotaa läpi lämmityksen paluun vettä, vaikka se on kokonaan auki? Tälle tekisi mieli tehdä jotain jos pumpun lämpöpyyntiä saisi alas, riittäisi tehot pakkasellakin pidemmälle. Lämmityskierron ja VILPin putket menee ihan vierekkäin niin voisikohan sen VILPin paluun kytkeä jollain suoraan lämmityskierron lähtöön? :hmm:

Toinen kehityskohde olisi veden lämpötilan kompensointi sisäilman lämpötilan perusteella. Tällä hetkellä tämä toimii käsisäädöllä Panan ohjainpaneelista mistä veden lämpöä voi säätää +-5 astetta. Panan oma kompensointi on susi, ainakin jos käyttää ohjainpaneelin lämpötilamittausta.
 

pamppu

Vakionaama
En tiedä mikä tuon aiheuttaa että lämmityskiertoon lähtee 2-3 astetta kylmempää vettä kuin mitä VILP tuottaa. Olisiko niin että kattilan päällä oleva shuntti vuotaa läpi lämmityksen paluun vettä, vaikka se on kokonaan auki?

Mulla lämmityksen kolmitieventtiili vuotaa sen verran että jos suntti on täysin auki, varaajalta tulevan ja kiertoon lähtevän ero on 0,9 astetta. Eli ei sulje täydellisesti sitä lattiasta palaavaa tämäkään.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Scoppi huimat 2.4 ;)

En tiedä mikä tuon aiheuttaa että lämmityskiertoon lähtee 2-3 astetta kylmempää vettä kuin mitä VILP tuottaa. Olisiko niin että kattilan päällä oleva shuntti vuotaa läpi lämmityksen paluun vettä, vaikka se on kokonaan auki?

Lohdullista ainakin, että tähän aikaan vuodesta tuo = vuosiCOP, jos on koko alkuvuoden pelittänyt. Kyllä tuossa jotain olisi varmaan tehtävissä, että saisi nousuun. Ensimmäiseksi lämmöt alas. Toisekseen, voisi vähän miettiä milloin ja missä olosuhteissa se pumppaa ja vetää lonkkaa. Eipä sille paljon muuta ole tehtävissä.

Tuohon lämpötilan putoamiseen luulen arvaavani selityksen: minulla oli täsmälleen sama ongelma ja se johtui täällä aikanaan siitä, että paluu vettä sekoittui kattilassa siihen kattilan sisältöön. Paluu putki ei välttämättä mene kattilan pohjaan.
Itselläni suntit ovat ympäripyöriviä. Jos se on asennoitu väärin, voi sekin vuotaa. Tuskin se suntti rakenteellisesti niin horo on.

Kuinkas Pollut ovat näyttäneet yksiin vai miten ne oli kytketty ?
 

rMa

Jäsen
Miten syvälle nuo varaajayhteet mahtaa kattilan sisään mennä, onko niissä jotain eroa miten päin kytkee? Luulisi että pumpulle menevä olisi viileämpää jos se tulisi pohjalta tai läheltä pohjaa. VILP meno ja lämmityksen meno on nyt sama 34,4 astetta, ihan kuin VILPille menisi vesi kattilan yläosasta missä on lämpimintä.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Mulla lämmityksen kolmitieventtiili vuotaa sen verran että jos suntti on täysin auki, varaajalta tulevan ja kiertoon lähtevän ero on 0,9 astetta. Eli ei sulje täydellisesti sitä lattiasta palaavaa tämäkään.

Tässä näyttäisi ainakin speksin mukaan olevan 4-tiesekoitusventtiili kattilan päällä. Kuinkahan tuo vaikuttaa asiaan? Olen vääntänyt venttiilin täysin auki ja sitä aiemmin ohjannut Ouman EH-80 on ollut virrattomana koko vuoden.

Kuinkas Pollut ovat näyttäneet yksiin vai miten ne oli kytketty ?

Toinen pollu on VILPille menevässä putkessa kattilan yläpuolella ja toinen lämmityskierron lämpimässä putkessa niin että anturit on vaihdettu piirikortilta päikseen. Eli VILP pollu mittaa lämpimän veden vähän alakanttiin kun lämpömittari on putken pinnassa nippusiteellä ja lämmityskierron pollu mittaa paluuveden liian kylmäksi samasta syystä.

VILP kierto tämän vuoden osalta 6748kWh
Lämmityskierto samalta ajalta 7038kWh

Miten syvälle nuo varaajayhteet mahtaa kattilan sisään mennä, onko niissä jotain eroa miten päin kytkee? Luulisi että pumpulle menevä olisi viileämpää jos se tulisi pohjalta tai läheltä pohjaa. VILP meno ja lämmityksen meno on nyt sama 34,4 astetta, ihan kuin VILPille menisi vesi kattilan yläosasta missä on lämpimintä.

Tässä voi olla ongelman syy... minulla ei ole mitään faktatietoa mille korkeudelle varaajayhteet kytkeytyy kattilan vesitilassa. Kytkentä on nyt tehty niin että yhteestä nro.7 menee vesi VILPille ja palaa yhteeseen nro. 8. Meniköhän tuo nyt kuitenkin väärinpäin? :rolleyes: Jos ajatellaan että kattilan ylijäämä lämpö pumpataan varaajaan yhteen 8 kautta kattilan pohjalta ja sitten kun varaajaa puretaan niin se tapahtuu yhteen 7 kautta...


arimax320jpg-jpg.56880
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Tässä voi olla ongelman syy... minulla ei ole mitään faktatietoa mille korkeudelle varaajayhteet kytkeytyy kattilan vesitilassa. Kytkentä on nyt tehty niin että yhteestä nro.7 menee vesi VILPille ja palaa yhteeseen nro. 8. Meniköhän tuo nyt kuitenkin väärinpäin? :rolleyes: Jos ajatellaan että kattilan ylijäämä lämpö pumpataan varaajaan yhteen 8 kautta kattilan pohjalta ja sitten kun varaajaa puretaan niin se tapahtuu yhteen 7 kautta...

Varmistin asian suoraan Aritermiltä. Sieltä vahvistettiin että yhde nro. 7 menee kattilan pohjalle eli kytkentä on siltä osin oikein. Eli alhaista kiertoon lähtevän veden ongelmaa täytyy hakea sitten tuosta sekoitusventtiilistä.
 

rMa

Jäsen
Ehkä tuo on vain lopputulos lämmityskierrosta palaavan viileämmän ja pumpun tuottaman veden sekoittumisesta varaajassa. Kun VILP ei aja suoraan kiertoon sekoittumista tapahtuu väistämättä. Joku osa varmaan menee myös kattilahäviöihin ja veden esilämmittämiseen kierukassa. Minulla pumppu on kytketty lämmityksen paluuseen ja kun shuntti on kokonaan auki kattilaan häviää aina pari-kolme astetta, pakkasilla enemmänkin jos en säädä shunttia pienemmälle.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Nyt nollakelissä ja lumisateen jälkeen pumpun kenno silmämääräisesti aika tukossa. Kompura ajaa minimiteholla 19-20Hz ja ottaa 600W tehoa. Pollujen mukaan lämpöä tulee 1,5kW kun veden pyynti 35 astetta. Tämän täytyy olla aikalailla se minimi mihin tämä 7kW pumppu taipuu.

Ihan OK, Pana itse ilmoittaa ottotehoksi 400W, ilmeisesti mittaa pelkän kompuran ja 80W paisunta-astian vastus puuttuu ja vissiin kompuran lämmitinkin.

Tuossa viikolla kun pakkasta oli enemmän niin seurasin paljonko tuosta kattilan shuntista (tai jostain muusta) tulee tappiota kiertoon lähtevän veden lämmössä. Näyttäisi siltä että pumppu joutuu tekeen 2.5 astetta kuumempaa vettä tuon kytkennän takia, eli pyynti oli esim. 40 astetta, pollu mittas että Pana tekee 40.1 asteista ja lämmityskierossa oleva mittas että 37.6 asteista lähtee ilmalämmityskoneelle. Tämä on pieni ongelma ja pitäs keksiä joku ”halpa” ratkaisu. Pitäsköhän kattilan tilalle vaihtaa joku käytetty esim. 300 litran kierukallinen varaaja ja tehdä kytkentä niin että lämmintä tehtäisiin ensisijaisesti kiertoon ja sitten varaaja olisi paluussa puskurina?
 

Liitteet

  • DF9A8568-226D-4A71-9889-27C78F7C3DA1.jpeg
    DF9A8568-226D-4A71-9889-27C78F7C3DA1.jpeg
    54,6 KB · Katsottu: 223

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Minulla se on niin että VILPin paluu menee suoraan kiertoon ja siinä sivussa kattila hiukan lämpenee ylimäärävirtauksella. Ei tule lainkaan lämpötilatappioita.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Voitko avata vähän miten toi kytkentä on tehty? Miten VILPin paluu on jaettu kattilan ja lämmityskierron kesken? Sulla on varmaan kuitenkin oma kiertopumppu sille lämmityskierrolle?
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Lämmönjaossa on kaksi (tarkalleen ottaen on kolmaskin olemassa IV -konetta varten), ja sitten on VILPin pumppu. Ei sitä mitenkään jaettu ole, kiertoon menee mikä menee ja ylimäärä oikaisee kattilan kautta varaten siihen hiukan sulatuksia varten. Kattilan kautta ei mene pakkasella juuri mitään. Noissa kuvissa on myös happireaktori. Se ei nyt oikeastaan tähän liity, lähinnä omaa sielunhoitoa.

Kuvat 11 ja 12, toinen viesti
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Noniin, nyt irtoaa hyvin dataa pumpun toiminnasta. Tänään päivälämpötila +6 astetta ja melkosta pätkäkäyntiä koko päivä. Klo 16 aikaa muutin veden hystereesin 5 -> 15 asteeseen, mutta tuolla ei näyttänyt olevan mitään merkittävää vaikutusta, ainakaan vielä. Tällä hetkellä ulkolämpötila +4 ja yksi hieman pidempi käyntijakso alla. Virittelen VILP sähkön mittauksen vielä kunhan saan tarvittavat osat ABB C11 mittarin pulssilähdön kytkentään. Lämpötiloja pannuhuoneessa mittaa nodemcu EPS8266 + DS18B20 anturit ja tähän kytken myös tuon ABB:n.

Graafeista: "Veden lämmöt" esittää mittaukset, anturit putkien pinnassa lämpötahnalla ja alumiiniteipillä ja armaflexi päällä. Näistä on sitten laskettu lämpöteho lämmityspiirissä, kun sen virtaus on vakio kun systeemissä ole termostaatteja kuristamassa virtausta.

Näyttökuva 2019-11-18 kello 20.22.36.png
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Alkaa olla vuosi kohta paketissa Panan kanssa. Ohessa pientä kuvaajaa energiankulutuksesta. Marraskuussa COP 2.6 mikä on ihan OK vaikka kattilan shuntista tuleekin parin asteen tappio, eli pumppu joutuu tekemään sen verran kuumempaa kuin olisi muuten tarvis. Näillä näkymin koko vuosi menee kevyesti alle 12MWh :) Ihan kohtuullinen säästö tulee kun aiemmat vuodet olleet 1300l öljyä ja 6MWh sähköä.

Lokakuun alussa Weather Underground lopetti tuon lämmitystarveluvun laskennan ja se siis on lokakuun osalta liian alhainen. Pitäisi varmaan siirtyä Ilmatieteenlaitoksen lukuihin jatkossa jos tuo ei korjaannu.

1575454326196.png
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Noniin, ensimmäinen vuosi paketissa Panan kanssa. Kokonaissähkönkulutus jäi 11.5MWh tasolle, josta Panan osuus 4.3MWh ja KVV:n 2.3MWh. Koti SCOP Panalle 2.47. Kompressori kävi yhteensä 4757h ja käynnistyksiä tuli 4462 kpl.

Rahassa säästöä viime vuosiin verrattuna 400-500€ eli TMA yli 10 vuotta. Tätä pitäisi tietenkin suhteuttaa öljyn hintaan, joka näyttäisi olevan tällä hetkellä 1.03€/l kun viimeksi säiliön täytössä hinta oli 0.88€/l.

TMA:ta voisi parantaa muokkaamalla VILPin kytkentää niin että saisi korkeamman veden lämmön suoraan lämmityskiertoon. Tällä hetkellä kattilasta lähtee kiertoon 2-3 astetta kylmempää vettä kuin mitä Pana tekee. Toinen oleellinen muutos olisi vessan lämmityksen muuttaminen vaikka suoralle sähkölle, ettei tarvisi käyttää vanhaa KV kiertoa varaajalta. Sillä saisi leikattua KVV:n ottamaa sähköä puoleen tai kolmasosaan.


Lisäsin vielä graafin sähkönkulutuksesta vrt. lämmitystarvelukuun Tampereella. VILP kulutus seuraa kyllä 1:1 lämmitystarvetta.
1578038391522.png
 
Viimeksi muokattu:

MetaX

Aktiivinen jäsen
Toinen vuosi takana Panan kanssa. Ei mitään ihmeellistä ilmennyt ja pumppu on toiminut moitteetta. Ainoa asia mitä olen kaivannut on se toimiva veden lämmön kompensointi sisälämpötilan perusteella. Sen sain myös toimimaan nyt kotiautomaation (HA) kautta kun hommasin heishamonin jonka avulla pumpun ohjaus onnistuu MQTT:n yli.

Kokonaissähkönkulutus laski aavistuksen viimevuodesta ja oli 11.2MWh, josta Panan osuus 3.2MWh ja KVV:n 2.7MWh. Koti SCOP Panalle 2.91. Kompressori kävi yhteensä 4231h ja käynnistyksiä tuli 4408 kpl. Hupisähkön osuudeksi jäi 5,3MWh.

Rahaa meni 1.5% enemmän veteen ja sähköön kuin viime vuonna, johtuen kustannustason noususta. Muuten kulutus pieneni veden osalta 10m3 ja sähkön osalta myös hiukan.

KVV:n iso kulutus johtuu siitä että vessan patteri on edelleen KVV kierrossa. Ehkä tämän voisi rempata pois seuraavan vuoden aikana.

1609748242007.png
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Tulipa nyt katsottua Panan suorituskykyä pakkasessa. Aiemman pakkasjakson aikana totesin että tehot riittää -22C asti takan kanssa, sitten alkaa hidas kuolema kun ei veden lämmöt jaksa nousta enää 45 asteeseen ja pumppu alkaa sulatella turhaan kennoaan n. tunnin välein.

Tässä yksi suorituskykypiste, -16C ja kennossa pientä huurretta pinnassa:

- Kompressori käy 50Hz taajuudella (7kW mallissa max taajuus rajoitettu ohjelmallisesti 70hz)
- Vesi sisään 36C ja ulos 42,5C
- Ottoteho ~1650W
- Kahden pollucomin keskiarvoteho ~2750W
=> KotiCOP ~1,7
 

iqo

Aktiivinen jäsen
Vertailun vuoksi täällä Mitsu samassa ulkolämpötilassa muutaman kymmenen kilometrin päässä Pirkkalasta teki äsken noin 29 asteista vettä vähän yli 5kW antoteholla. COP oli ~2.5. Tunti edellisestä sulatuksesta. Tämä sulattelee tutulla ja turvallisella 100min syklillä (ei ole vielä ollut niin kuivaa, että sulatusväli pidentyisi). Aika paljon tuo korkeampi pyyntilämpötila näköjään verottaa COP:a, oletan että Panalla muuten pääsisi samaan kuin Mitsu. Pienellä teholla teillä kyllä pysyy talo lämpimänä, toki takalla avustettuna kuten kerroit. Täällä tarvitaan myös takan apua jo nyt. Kun pakkanen kiristyy -20 pintaan, ei Mitsu anna (16A sulakekoolle "kuristettuna") enää kuin rapiat 4kW.

Olikos muuten ketjussa jo raportoitu, miksi olet poistanut öljypolttimen käytöstä? Saitko jotain avustusta öljystä luopumiseen omaankin kohteeseesi? Eikö tuo öljy olisi muuten oiva apu kylmiin talvikeleihin?
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Olikos muuten ketjussa jo raportoitu, miksi olet poistanut öljypolttimen käytöstä? Saitko jotain avustusta öljystä luopumiseen omaankin kohteeseesi? Eikö tuo öljy olisi muuten oiva apu kylmiin talvikeleihin?

Ei tullut avustuksia kun ajoitin homman juuri ennen kun tuet julkaistiin.:rolleyes: Purin öljysysteemit pois koska halusin päästä eroon säiliöstä joka haukkasi aika ison tilan autotallista. Lisäksi en ole edelleenkään tarvinnut muuta tukilämmitystä kuin takan ja ILPin. Mullahan on kattilassa 6kW sähkövastus ja kaksoispesäkattila lämpeää myös puulla tarvittaessa.

Lämpimän veden tekeminen kovalla pakkasella syö kyllä coppia. Pitäs melkein modata pumpun kattilakykentää kun siitä tulee jo pelkästään muutaman asteen tappio lämpötiloihin.

Helmikuussa täällä oli keskilämpötila -8,5C ja VILP kulutti sähköä 720kWh ja pollujen mukaan tuotto oli 1478kWH. Koticop 2.2 ja kyllä tää vielä suoran sähkön voittaa :D
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Moro @MarkkuJ ! Toi Panan 9kW T-CAP splitti on selvästi järeämpi kone kuin oma 7kW monoblokki ja pystyy tekemään selvästi kuumempaa vettä kylmemmässä kelissä, eli sopii hyvin patteritaloon.

@Sakarikk illa on 9kW Pana, en muista oliko se juuri tuo T-CAP malli, mutta tais olla monoblok eikä split. Muistelen kyllä että jollain täällä foorumilla on juurikin tuo linkkaamasi pumppumalli, en vaan nyt saa päähäni että kenellä.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Tässä olisi nyt dataa KV haalistuksen toiminnasta kun saunotaan isommalla porukalla, 4 aikuista ja 3 lasta. Eli mulla siis haalistus käyttövedelle öljykattilan KV-kierukassa ja tästä syöttö 60 litran KV-varaajaan. Lisäksi haalistettu vesi on kytketty myös suihkun kylmäpuolelle.

Käytännössä 80 litran priimausvaraajan lämpötila putosi 10 astetta reilun tunnin saunomisella ja suihkussa käymisellä. Kyllä tuohon vielä reserviä jäi ;D

D8772995-6FB8-427C-BC98-BF4BDF8E2B51.jpeg
 
Viimeksi muokattu:

MetaX

Aktiivinen jäsen
Minkä tehoinen vastus 60 ltr priimausvaraajassa?
Piti ihan tarkistaa sähköpostista mikä varaaja tuo oli. Kävi ilmi että olinkin tilannut 80 litran version, 2kW vastuksella. Hinta pari vuotta sitten oli 299€:
 

MarkkuJ

Aktiivinen jäsen
Moro

Tota varaajaa olen tässä miettinyt ja taitaa samankokoinen kuin sinulla riittää 2-3 hengen talouteen kun haalistus tapahtuu myös kattilan kautta ja aurinkoisella kelillä "esikuumennus" aurinkokeräimen KV varaajasta kattilan kautta ( joka sitten mennessään lämmittää myös kattilan vettä ).Kylmän veden haalistusta ei meillä ole mahdollista toteuttaa.Olet varmaankin tyytyväinen ko. varaajaan,onhan se rosterista valmistettu.Noissa varaajissa on ihmeen isoja hintaeroja kun se laitteena on perin yksinkertainen,säiliö jossa vastus,eriste ja ulkokuori seka varolaite,ei noista luulisi kovin monenhintaisia saavan.
 

Sakarikk

Aktiivinen jäsen
Tässä olisi nyt dataa KV haalistuksen toiminnasta kun saunotaan isommalla porukalla, 4 aikuista ja 3 lasta. Eli mulla siis haalistus käyttövedelle öljykattilan KV-kierukassa ja tästä syöttö 60 litran KV-varaajaan. Lisäksi haalistettu vesi on kytketty myös suihkun kylmäpuolelle.

Käytännössä 80 litran priimausvaraajan lämpötila putosi 10 astetta reilun tunnin saunomisella ja suihkussa käymisellä. Kyllä tuohon vielä reserviä jäi ;D

katso liitettä 70545
Tässä näkyy että kovin monimutkaisilla vaihtoventtiilikytkennöilä tehtyyn käyttövesisysteemiin ei ole tarvetta. Esilämmitys
ja pienikin sähkövaraja riittävät varsin kovaaankin käytöön.
Muuten tässä on sellainen graafi josta saa vieraskin selvää.
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Tota varaajaa olen tässä miettinyt ja taitaa samankokoinen kuin sinulla riittää 2-3 hengen talouteen kun haalistus tapahtuu myös kattilan kautta ja aurinkoisella kelillä "esikuumennus" aurinkokeräimen KV varaajasta kattilan kautta ( joka sitten mennessään lämmittää myös kattilan vettä ).Kylmän veden haalistusta ei meillä ole mahdollista toteuttaa.Olet varmaankin tyytyväinen ko. varaajaan,onhan se rosterista valmistettu.Noissa varaajissa on ihmeen isoja hintaeroja kun se laitteena on perin yksinkertainen,säiliö jossa vastus,eriste ja ulkokuori seka varolaite,ei noista luulisi kovin monenhintaisia saavan.
Kyllä tähän oon ollut nyt tyytyväinen ne pari vuotta mitä tuo on tuossa ollut asennettuna. Jos porsii 10v kohdalla niin ei haittaa, se on helppo vaihtaa uuteen tuossa pannuhuoneen seinällä.

Eka vuosi meni ilman tuota suihkun kylmävesipuolen haalistusta ja silloinkaan ei koskaan kuuma vesi loppunut. Mitä paremmin haalistus (tai pikemmin esilämmitys) toimii ennen priimausvaraajaa, sitä pienempi varaaja riittää siihen loppukuumennukseen.
 
Itsellä 80 litranen priimausvaraaja, syöttö öljykattilan kierukan läpi, kattila sähkölämmitteisenä ulkolämpötilakäyrän mukaisessa lämmössä.
Nippa nappa riittää lämmin vesi neljälle aikuisella saunojalle, pitkän kaavan mukaan, kun kattilan lämpö n. 35 astetta.
Arvelen, että tuolla haalistetulla kylmällä vedellä on reiluhko vaikutus lämpimän veden riittävyyteen.
 

MarkkuJ

Aktiivinen jäsen
Moro

Mahtaako moisissa varaajissa olla kuinka paljon eristeessä eroja meinaan sitä että paljonko lämpöä haihtuu harakoille,näistä ei taida juuri testejä ja kokemusperäistä vertailutietoa olla.Paljonko on pintalämpötila jos veden lämpötila on säädetty esim. 55 asteeseen?
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Itsellä 80 litranen priimausvaraaja, syöttö öljykattilan kierukan läpi, kattila sähkölämmitteisenä ulkolämpötilakäyrän mukaisessa lämmössä.
Nippa nappa riittää lämmin vesi neljälle aikuisella saunojalle, pitkän kaavan mukaan, kun kattilan lämpö n. 35 astetta.
Arvelen, että tuolla haalistetulla kylmällä vedellä on reiluhko vaikutus lämpimän veden riittävyyteen.
Tähän vaikuttaa myös se kuinka kuumaa vettä halutaan suihkusta ja kuinka suuri virtaus siinä on.. mulla laski vuosikulutus vedessä 10m3 kun tehtiin kylppäriremppa ja tuli nykyaikainen sadesuihku vanhan 90-lukulaisen oraksen tilalle.

Moro

Mahtaako moisissa varaajissa olla kuinka paljon eristeessä eroja meinaan sitä että paljonko lämpöä haihtuu harakoille,näistä ei taida juuri testejä ja kokemusperäistä vertailutietoa olla.Paljonko on pintalämpötila jos veden lämpötila on säädetty esim. 55 asteeseen?

Mulla on oma energiamittari tuolle ja kesäkuukausina kun ei ole kv-kierto päällä niin varaaja kuluttaa päivätasolla 2-4kWh eli ei juuri mitään. Pintalämpöjä en ole mittaillut.
 

MarkkuJ

Aktiivinen jäsen
Moro

Tutkin em. varaajan tietoja ja säiliö näyttäisi olevan pinnoitettu toisin kuten siellä asiakkaiden kysymysten vastauksissa väitetään.
Kannattaako asia ottaa valintaa tehdessä huomioon vai ostaa tuplaten kalliimpi jonka säiliön materiaali on rst?
 

MetaX

Aktiivinen jäsen
Pinnoitetussa säiliössä on se anodi joka kuluu käytössä ja pitää vaihtaa jossain vaiheessa uuteen ettei säiliö syövy puhki. Eli jos haluaa huolettoman vaihtoehdon niin ottaisin ehdottomasti tuon RST-säiliön jolle ei tarvitse tehdä mitään. Muistaakseni tässä 80-litran Elcossa tuo anodi oli vielä sijoitettu siten että varaaja on pakko tyhjentää jotta sen kunnon voi tarkistaa.

1615187303719.png
 
Ylös Bottom