VILP puulämmityksen rinnalle

En hävitä puukattilaa minäkään, sen verran varovaiseksi olen tullut. Sähkön puuttuessa voi kattilan ja varaajan pumput pyörittää aggregaatilla ja koko mökki lämpenee, muutama lamppukin palaa.
Kovia pakkasia on niin vähän, että sen aikaa kyllä polttaa puita ja jos en tuosta metsäpläntistä vähin erin kaada puita niin tuuli kaataa.
Joulukuun myrsky aikanaan kaatoi reilut kuusikymmentä runkoa. Niitä sai poltella jokusen vuoden kun paikka oli silloin vielä kesämökkinä.
 

Killi10

Aktiivinen jäsen
Ei sentään alle 3, tai sitten töppäillään oikein huolella.
Meillä mlp Tammi-19 cop 3.7 patteritalossa ja 80-luvun pattereilla.

Ja kun olen muutaman talven elänyt vilpinkin kanssa samassa talossa voin sanoa että Tammi-19-cop olisi ollut noin 1.5 ja vastukset päälle muutama päivä.
Aika monilla on kiertovedet jopa yli 50 asteen pahimmillaan. Itsellä on naapureiden kokemuksia isohkoista rintamamiestaloista ja noin 60 luvulla öljylämmitteisiksi rakennetuista taloista. Tuo alta 3 copit oli vähän turhaan kärkevästi sanottu, myönnän. ;)

Näillä kovempivääntösillä vilpeillä pääsee yli 2 copin tälläisilläkin pakkasilla.

Aloittajan järjestelmään sopisi esim panan monoblock varsin mainiosti. Kokonaiskustannukset 5-6 tuhatta.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Ei se cop 3 ole mikään perusjuttu kun se toteutuu vielä 50 asteisella vedellä.

Jos 50 astetta menee pattereihin koko talven niin on jotain pielessä.
 
En hävitä puukattilaa minäkään, sen verran varovaiseksi olen tullut. Sähkön puuttuessa voi kattilan ja varaajan pumput pyörittää aggregaatilla ja koko mökki lämpenee, muutama lamppukin palaa.
Agrekaatilla saa varmaan jo paljon muutakin pyörimään. Jos todella on vain kiertopumppujen tarve, saattaisi akku invertteri olla kova sana, niin ei tarvitsisi generaattoria pyörittää jatkuvasti. Jotenkin tuollaista generaattoria en kyllä ihan yksikseen uskaltaisi jättää. Esim. 2 kiertovesipumppua veisi todennäköisesti noin 2 x 60 W = 120 W, pienemmällä teholla vähän vähemmän. Uusilla korkean hyötysuhteen kiertovesipumpuilla kulutuksessa voisi päästä vielä aika paljon tuon alle. Invertterin häviöiden kanssa akun purkautuminen voisi olla ehkä luokkaa 150 W. 2 kWh akut jos puoliksi purkaisi, pumput pyörisivät jo yön yli ilman generaattoria. Tosin niin paljon sähkökatkoja tuskin on, että agrekaatin polttoaineesesa koskaan säästäisi tuota invertterien ja akkujen hintaa.
 
Jatketaan ajatusta vielä hieman, onko käytännön kokemuksia Niben F2120-12 mallista? Alkoi Nibe kiinnostamaan kummasti ja kyllä hankinta jää itselle koska paikallisista yrittäjistä ei kuulu mitään.

Samoin käyttöveden tulistusvaraajan koko kolmen hengen tarpeisiin.

Tuosta menoveden lämmöstä vielä, puulämmityksessä kattilan/varaajan lämpötilan vaihtelu on suurta ja varaajan ollessa näinkin pieni, vaihtelee myös menovesi. Korkeimmillaan kovalla pakkasella sitä 50 luokkaa ja seuraavan lämmitys kerran alussa sitten ehkä 35 luokkaa. Jos kattilan 6kW vastus on päällä ja termostaatti asetettu 55 asteeseen, mökkerössä on lämmintä 22 astetta vielä parinkymmenen pakkasella. Se vaan maksaa sen verran, että käytämme vain kun ollaan poissa.
 
Ylös Bottom