Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

dbwarrior

Aktiivinen jäsen
Tuossa kun aina aika ajoin niin tulisieluisesti sitä omaa suosikki merkkiä koitetaan kehua muita merkkejä paremmaksi niin välistä pitänee ottaa tällainen reality check kysely kierros että onko jo monikin foorumilaisesista pumppailleet tuon "netto tonnin" ?
Lähtökohtana siis että pumppu hankintakustannuksien jälkeen on ehtinyt kuolettaa ittensä ja sen päälle vielä ekan tonninkin säästää.

Omissa laskelmissa tuo raja on vielä kaukana tulevaisuudessa.
Pumppu maksoi sen 900eur ja säästöä euroissa olen rohkeasti arvioinut kertyvän sen 360-420eur per vuosi.
Eli omalta kohdalta pääsen tähän "tonnin pumppaajien" kerhoon vasta kun pana on lähes viisi vuotta taivaltanut. Kaksi vuotta kohta takana ja kolme edessä.

Mites kauan tulee menemään muilla ja onko jo jotkut onnelliset ekan tonninsa saavuttaneet...
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

ILPissä olevan Cost Control energiamittarin läpi on tähän mennessä mennyt sähköä noin 14 400 kWh. Jos vuosi-COP olisi varovaisesti arvioiden esim. 2,2
=> Lämpöä 31680 kWh ja säästö 17280 kWh

Jos sähkön muuttuvat kustannukset olisivat olleet noin 8 c/kWh => ~1380 €.

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=15271.msg216936#msg216936
 

systeemi

Jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Kyllä minä uskoisin seitsemän vuotta on Toshiba laulanut seinällä. Säästöä en tähän hätään osaa sanoa. Pitäisi laskea. No viime talvena kuitenkin vain 10päivää lattialämmöt päällä, muu aika tehty pumpulla.
 

vayne

Vakionaama
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Säästöistä en tiedä mutta vanhin pumppu jauhanut noin 16000-17000 kWh. Kyllä siitä ihan kiva summa tulee kuitenkin, kun 100 m² ja yläkertaan katoava lämpö ollut lämmityksen päätehtävänä pumpulla.
 

repomies

Hyperaktiivi
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Reilut 12700kWh puskettu cost controllin läpi täällä. Ei taatusti ole vielä nettona muuta kuin känsät käsissä ja vähän kokemusta ohjauksen ja loggausten rakentelusta. Johan tuo joutaisi rikkoutua, saisi hyvän syyn laittaa maalämmön.
 

timbba

Vakionaama
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

6 lämmityskautta kun mennään, niin pitäis olla tonni taskussa. Nyt vasta alkaa toinen.. :-\
 
D

Deleted member 1344

Vieras
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

VILP-projektin ottopuolen mittarissa on 10465 kWh, reilusta kahdesta vuodesta. Tuottopuolella on 29094 kWh. Tätä menoa projekti on maksanut itsensä kokonaan keväällä. ILP:t eivät paljoa säästä, yläkertaa käytän vain jäähdytykseen, alakerta on lisäksi päällä kun pakkasta on yli 10 astetta.
 

JRA

Jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Tällä menolla ilppi ei säästä koskaan itseään takaisin, takka päälämmönlähteenä ja ilppi "varalla". Voi tietty pakkasella tulla tarpeeseen.
 

Tois puol jokke

Vakionaama
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Täällä ainakin on. Mutta toki tuo puhaltaa 3 kokoajan ja asunnossa korkeampi asumislämpö. Jos ei ole kulutusta riittävästi mistä voi säästää, niin ei isoja rahoja voi äkkiä tullakkaan...
 

kotte

Hyperaktiivi
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Oman Panan CS-E9CKP mallin pohjalle rakennetun PILP-lämmöntalteenottolaitteen mittarin kautta on mennyt runsaat 12650kWh. Mittari ei ollut ihan alusta lähtien (toisen alusta mukana olleen mittarin perusteella kulutukseksi voisi arvioida 600kWh enemmän, so. 13250kWh). Laite on ollut jokseenkin yhtä soittoa käytössä runsaat 8,5 vuotta (otettu käyttöön runsaat 9 vuotta sitten). Jäähdytykseen on ko. sähkömäärästä käytetty arviolta 5000kWh.

Säästöstä en menisi puhumaan, mutta todettakoon, että kaukolämpöä on ko. ajanjaksona kulunut itsellä 40000 ... 60000kWh vähemmän, kuin aivan vastaavissa rakennuksissa (Pollustatien mukaan mitattuna: osassa on sähköä pihistelty, osassa käytetty jopa reippaammin kuin meillä myös oheistilojen lämmitykseen; tosin itsellä on viime vuosina on ollut apuna toinenkin lämpöpumppu, jonka osuus lämmönkulutussäästöstä ei ole yhtä merkittävä, sähkön lisäkulutuksesta kylläkin, jota en tässä käy erittelemään).
 

SLJK

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Ultimate 5500 VILP on 8.10.2009 – 27.11.2012 välisenä aikana (reilu kolme vuotta) mittausten mukaan kuluttanut sähköä 15891 kWh (mukana kvp) ja antanut lämpöä 34178 kWh.

Koska lämpösaaliin mittaus ei huomioi sulatuksiin ”varastettua” lämpöä, niin arvion sen määräksi vajaan 10 %, jolloin laitteen vuotuinen sähkön kulutus on noin 5000 kWh ja lämmön tuotto 10000 kWh.

Näillä mittaustuloksilla ja olettamuksilla laitteen keskiarvo COP = 2 ja vuotuinen säästö talon lämmityksessä on 5000 kWh eli noin 500 €.

Itse asennettu laite on siis nyt (kolmen vuoden aikana) tienannut hankintahintansa (1500 €) takaisin ja vasta tästä eteenpäin alkaa todellinen säästö talon lämmityskustannuksissa (laite maksoi 2009 noin 1500 € asennustarvikkeineen).

VILPin tuoma säästöpotentiaali saattaa vaikuttaa aika heikolta, mutta sitä on syönyt sen rinnalla käynyt ILP, jonka kulutusta/tuottoa ei ole erikseen mitattu.

Koko talon sähkön kulutus on nykyisellään karvan alle 12 000 kWh / vuosi.
 

Boosman

On EEV jaMuuttuva nop. UY puhallin ja mitä kaikkea
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Nyt kyllä tuli pahan laatuinen kysymys...
Edellisillä asukkailla tää talo vei 23800kWh/vuosi + puut (sähkö+takka ja leivinuuni) yö varaavaa lämmitystä käytetty mittarin mukaan aika paljon. (Tiedot talon myyntiesitteessä)

Meillä ilpeillä meni ensimmäisenä vuotena (-06 kesä-- -07 kesä) 11546 kWh + puut
2. vuosi 12122kWh
3. vuosi 11505kWh
4. vuosi 13657kWh
5. vuosi n. 12800kWh mittari vaihdettu etäluettavaksi, ja mielenkiinto sen seuraamiseen hävisi.
6. vuosi n. 13500kWh ei tarkkaa seurantaa
Current Cost hommattu tammikuussa 2012
Panasonic HE12DKE hankintahinta oli muistaakseni alle 1400€

Nopee voisi laskea, että pumppu maksoi itsensä alle 2 vuodessa. Mutta epäilen että edellisten asukkaiden kulutuksen suuruus saattaa johtu tallissa pidetystä normaali lämmöstä, (maalaillut muutamia autoja ja oikonut runkoja)
Oletetaan että ylimääräistä lämmitystä talliin mennyt n.4000kWh, jolloin 20000kWh olisi lämmitykseen tarvittava määrä.
Myöskin kun laskee Kiekkomittarin kiloWattitunnit (edellisten asukkaiden kulutukset) ja jakaa ne talon iällä, niin saadaan keskiarvoksi aika hyvin tuo 20000kWh.

20000kWh - 12500kWh (oma keskiarvo 6vuotta)=7500kWh/vuosi säästöä

2007 sähkön hinta+siirto+vero yö 5,81c/kWh päivä 7,81c/kWh
2012 sähkön hinta+siirto+vero yö 9,67c/kWh päivä 11,34c/kWh
Näiden keskiarvo hinnaksi saadaan 8,7c/kWh

6vuotta * 7500kWh = 45000kWh säästöä
45000kWh*8,7c/kWh = 3900€
3900€-laitteen hinta 1400€ = 2500€ puhdasta säästöä.

Hieman nyt jouduin käyttämään keskiarvo lukuja laskuissa jottei mene koko yötä laskelmiin. Näyttää hyvältä eli NETTOTONNI KERHOON kuulutaan.
 

Opa

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Hyvä kysymys, joskin siihen on varsin vaikea antaa oikeaa/rehellistä vastausta. ILP tehnyt lämpöä kohta 8-vuotta, vuotuinen ILPin kulutus enimmillään 4230 kWh, vähimmillään 3105 kWh. Melkein voisin arvella että noina vuosina kun ILPin kulutus on ollut pienempi, se on säästänyt enemmän sähköä. Tämä arvio perustuu siihen että ne talvet on olleet vailla pitkiä pakkasjaksoja, ja silloin ILP on pystynyt toimimaan paremman COPin alueella. Kovilla pakkasilla ILP pyörii täysillä mutta COP on noin 1 ja säästö siis olematon.

ILPin kokonaiskulutus on hiukan yli 30 000 kWh, eli en usko päässeeni euro tonnin säästöön, - näin laskien. ILPini maksoi tasan 2000 €.

Mutta nimimerkin Boosman tapaan, jos huomioin edellisen asukkaan kokonaissähkönkulutuksen (ei ILPiä), niin pudotus on reilu 10 000 kWh jokaista vuotta kohden, niin silloin alkaa jo hymyilyttää. Edelliset asukkaat olivat eläkeläispariskunta, meitä 4 hengen perhe. Poltetun puun määrä isännän kertoman mukaan hyvin sama kuin meillä nyt, polttotapa tosin ilmeisen erilainen. Ihmettelin nimittäin kun takka ei lämmennyt sivuistaan kuin ylhäältä. Kurkistin sivukanaviin, ja siellä oli kuin mustan lampaan talja kanaviston seinissä. Nuohosin itse kunnolla ja eipä ole sen jälkeen ollut kuin aivan kevyttä nöyhtää pohjalla, - kitupolttaja oli siis ollut edellinen asukas.

Kun kestäisi vielä tämä vanha ILP vuoden pari, niin olisi ikään kuin ilmainen seuraava ILP. Siitä olisi hyvä aloittaa säästäminen.
 

Kari

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Beesailen muita noin 3000-4000kWh vuodessa ja pumpulla ikää noin 7v Pana E9CKP laakerit vaihdettu itse sisäyksikköön.
Asennus sopuhintaan ja kone näyte kappale koko roska jotain yli tonnin. Eli on se hintansa haukkunut.
Mutta nytpä onkin pohtimista kannattaako alkaa harkitsemaan uutta Panan tai jonkun muun lippulaivaa.
Kovat on COP:it ja kovemmilla pakkasilla muka toimivat mainiosti jne. Ja hintaa 2500€
Eli ajaako koneen suosiolla loppuun kestääkö viellä vuoden vai kymmenen?
COP:in paraneminen jollain osilla ja siitä maksaminen esim 2500€ vedättää takaisin maksun vuosiin riippuen sitä miten pitkään vanha viellä kestää?
 

jviirret

Vakionaama
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

4talvea on Mitsu nyt lämmittänyt. Aluksi laskin että TMA olisi jotakin 6-8vuotta, mutta sähkön hinnan nousun seurauksena taitaa maksaa itsensä takaisin tänä talvena. Muutaman vuoden kuluttua oltasiin siis tuo tonni voitolla.
 

ekis

Vakionaama
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Täälläkin mitsu on jo neljä talvea palvellut.
Sähköä on syönyt ~14000kWh ja kun COP on ~3 säästöä on tullut noin 28000kWh joka tekee (11snt/kWh) ~3000€.
Pumppu makso 1400€ asennettuna joten eiköhän ole jo reilusti yli 1000€ tienattu. :cool:
 

jviirret

Vakionaama
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

ekis sanoi:
Täälläkin mitsu on jo neljä talvea palvellut.
Sähköä on syönyt ~14000kWh ja kun COP on ~3 säästöä on tullut noin 28000kWh joka tekee (11snt/kWh) ~3000€.

Kova sana jos koko lämmityskauden jauhaa tuollaisella keski cop:lla, itse olen päätynyt lähempänä kahta oleviin lukemiin.
 

Sebu

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Omatkin kriittiset arviot, perustuen aikaisempiin kulutuksiin ja seinänaapurin kulutukseen, antavat olettaan tuollaisia ehkä hieman yli 2 olevia vuosi COP lukemia. Taisin viimeksi saada Mitsulle 2,2 kun koitin tuota laskea mutta laskelmassa on niin paljon epävarmuustekiöitä ettei noilla desimaaleilla taida paljon olla katetta.

Itsellä Mitsu ollut nyt reilut kaksi vuotta ja aikaan ennen pumppua verraten on kokonaiskulutus pudonnut noin 12000 kwh/v osa saattaa olla pumpun mukana tullutta yleistä huomion kiinnittämistä kulutukseen mutta toisaalta on sekin osin pumpun tuomaa säästöä.
Näin ollen tuo tonni tulee täyteen ennen vuodenvaihdetta.
 

Urtful

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Meillä on ILPpi pyörinyt 3,5vuotta ja kuluttanut noin 10000kW energiaa.
Voisi siis laskea että jos on edes 2 COPilla niin olisi säästänyt noin 10000kW
Pumppu on Ultimate ja taitaa olla Gree Artful 9 orkkis merkiltään ja maksoi asennettuna 850 euroa.
Näillä kai voisi laskea jo että on maksanut itsensä takaisin ja säästänyt noin 1000euroa?
 

MaK

Jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

DIY Panasonic Vilppi on nyt pumppaillut vajaat 3,5 vuotta ja säästöä öljynpolttoon verrattuna on tullut reilut 5500€.
Vilpin kustannukset oli 2500€ eli taskun pohjalle on jäänyt reilut 3000€.
 

Sebu

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Urtful sanoi:
Meillä on ILPpi pyörinyt 3,5vuotta ja kuluttanut noin 10000kW energiaa.
Voisi siis laskea että jos on edes 2 COPilla niin olisi säästänyt noin 10000kW
Pumppu on Ultimate ja taitaa olla Gree Artful 9 orkkis merkiltään ja maksoi asennettuna 850 euroa.
Näillä kai voisi laskea jo että on maksanut itsensä takaisin ja säästänyt noin 1000euroa?

Enpä tiedä teidän sähkönhinnoista mutta itse saan tuon 10 000kWh noin 1100€ (tässä ei nyt kannata puuttua kuukausimaksuihin jotka menevät vaikka et kuluta yhtään)
Eli 1100€ - 850€ = 250€ taskunpohjalle? Olikos sähkö 3,5 vuotta sitten halvempaa? Jos oli niin se pois sitten tuosta saavutetusta voitosta.
 

vsaar

Jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

Tokko tuon Sanyon kanssa koskaan säästön puolelle päästään. Tämä on pienehkö 40m² rivitalonpätkä suoralla sähkölämmityksellä, liian pieni jotta mitään suurempaa säästöä syntyisi. Kylppärin lattialämmitys on joka tapauksessa pidettävä aina päällä ettei tule kosteusvauriota. Ongelmana on myös että pumpun lämpö ei leviä kunnolla makkariin asti, joten sielläkin on pidettävä patteri päällä aina kun ilma on pakkasen puolella. Lamput, jääkaappi, viihde-elektroniikka ym. lämmittää myös kämppää omalta osaltaan, joka on pois varsinaisen lämmityksen tarpeesta (ja kesällä lisää jäähdytyksen tarvetta). Sähköä on kulunut vuosittain n. 7000 kWh, joka on vain 1000 kWh vähemmän kuin seinänaapurilla jolla ei ole pumppua.

Sydäntalvella on myös usein liian kova pakkanen ja/tai muuten sellainen keli että ulkokenno jäätyy paksun jään peittoon, jota sulatustoiminto ei saa pidettyä kurissa. Pisteenä i:n päälle jäätä kertyy myös kompuran ja alapellin väliin, joka pistää pumpun jyrisemään kuin 80-luvun diisselivolkkarit konsanaan, ja varmasti se on kuulunut myös naapurin puolelle. Päätinkin että en käytä enää pumppua ollenkaan sydäntalven aikana, niin ei tarvitse tapella jyrinän ja jäätymisen kanssa, ja pahimmassa tapauksessa jäätyminen ja jään laajeneminen voi ajan myötä rikkoa kennon. Laitan sitten maaliskuussa sen taas päälle, kun em. ongelmia ei enää ole.

Kaikesta huolimatta, en ole katunut taannoista 1400 euron sijoitustani asumismukavuuteen. Onhan siinä myös jäähdytys joka on ollut kullanarvoinen, varsinkin kesällä 2010 oli aika murhaavat helteet mutta meikäläinen se vaan eleli lokoisasti 23 asteessa vaikka ulkona oli pahimmillaan 36 astetta. Toiset ne vaan vetää vuosittain paljon isommankin summan kurkusta alas silmää räpäyttämättä... ;D
 

mc

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

ekis sanoi:
Täälläkin mitsu on jo neljä talvea palvellut.
Sähköä on syönyt ~14000kWh ja kun COP on ~3 säästöä on tullut noin 28000kWh joka tekee (11snt/kWh) ~3000€.

Ei tuo ~3 mahdoton ole. Ekikselläkin muistaakseni hieman modattu FD25. Kun pumpulle on tekemistä, niin hyvinkin noihin lukemiin.

Täällä pienessä torpassa liukuva vuosi-koti-COP on nyt reilu 2,8. Lukemaa rasittaa kulutuspuolella kesän jäähdytykset. Laskennassa vähensin valmistajan 3-nopeudelle antamasta ilmamäärästä 10%, jos vaikka on liioitellut. ;)

Taisi olla hyvin lähellä kolmosta ennen tätä marraskuussa alkanutta pakkasjaksoa.
 

triluong

Jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

Panasonic CS-A90KE, vanhus, asennettu 9/1997 eli 16. vuosi menossa.

Aikaisemmin sähkön kokonaiskulutus oli keskim. 15.800 Kw ja pumpun aikana se on ollut keskimäärin 12.000 Kw. Nykyisillä sähkötaksolla vuosisäästö on ollut n. 380 €.

Kun laitteen aikanaan ostin se maksoi pieni kotitalousvähennys huomioiden 12.000 markkaa eli euroissa 2.200 €. Jos otetaan matkan varrella kallistunut sähkön hinta huomioon siten, että vuosisäästö olisi
340 €, niin kuoletusaika olisi umpeutunut 6,5 vuodessa. Tuohon arvioon 340 € on laskettu myös muun kuin lämmityssähkön kulutuksen selkeä lisääntyminen(kaksi taulutv, tietokone ym.) kuluneen 15,5 vuoden aikana.

Laite toiminut täysin virheettömästi koko ajan ilman pienintäkään häiriötä.
 

dbwarrior

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

triluong sanoi:
Panasonic CS-A90KE, vanhus, asennettu 9/1997 eli 16. vuosi menossa.

Löytyyköhän foorumilaisten omista nurkista tahi tuttavapiiristä vielä vanhempaa käynti kuntoista pumppua ?

Noinkohan näiltä nyky Panan scrolleilta tohtii tuollaista kestoa toivoa....
 

jlu2006

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

dbwarrior sanoi:
Löytyyköhän foorumilaisten omista nurkista tahi tuttavapiiristä vielä vanhempaa käynti kuntoista pumppua ?

Noinkohan näiltä nyky Panan scrolleilta tohtii tuollaista kestoa toivoa....

kyllä scrolli ainakin 8 v jaksoi, vaihdoin pumpun kun laakerit laukesivat siäyksiköstä (lopulta) ja kaipasin pakkastehoja.

jlu
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

dbwarrior sanoi:
Löytyyköhän foorumilaisten omista nurkista tahi tuttavapiiristä vielä vanhempaa käynti kuntoista pumppua ?

Pari Carrierin ILPin omistajaa ilmottautui tässä ketjussa http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=2323.0
 

Pyttis

Jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

Oma pumppu ollut seinällä nyt lähes tasan 3 vuotta. Hankintahinta asennuksineen 1750€. Sähkönkulutus lämpöpumpun hankintaa edeltävänä vuonna 16 000kwh ja pumpun hankinnan jälkeen keskimäärin 11 500kwh (ei ehkä johdu puhtaasti lämpöpumpusta?). Sähköä tuolla periaatteella laskettuna säästetty kolmessa vuodessa 13 500kwh ja säästö sähkön hinnassa 13snt/kwh x 12 000kwh = 1775€. Eihän se nyt ihan noin suoraviivainen juttu ole, mutta aika lähellä ollaan sitä hetkeä, että pumppu on maksanut itsensä takaisin. Tasaisen taulukon mukaan 5 vuoden takuun jälkeen olisi säästöä syntynyt 2950€, eli hinta + tonni olisi saavutettu.

Hankintaa en ole katunut hetkeäkään.

edit: kotitalousvähennystä en ottanut huomioon, joten siitä tulee vielä pari satkua hyvää.
 

E9DKEW

Jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

Täällä on nimimerkin mukainen pumppu pyörinyt syksystä 2004 asti eli lähes 9 vuotta, jolloin pumpun pian muuton jälkeen hankin. Tarkkaa hintaa en enää muista, mutta se oli 1500-1600 euron välissä asennuksineen. Edellisen asukkaan vuosikeskikulutus oli viiden vuoden aikana 29500kWh. Itselläni on vaihdellut vuosittain vähän molemmin puolin 15000kWh ja siinä summassa on mukana autotallin lämmitys n. 2300kWh, jota edellinen ei lämmittänyt autotallin silloisen keskeneräisyyden vuoksi.

Noista voisi hätäinen laskea että jopas on tullut säästöä, mutta tässäkään tapauksessa ei voi ihan niin suoraviivaisesti laskea. Edellisiin asukkaisiin nähden lämpötilaa on laskettu jonkin verran ja takassa on poltettu 3-4 pinokuutiota enemmän polttopuuta/lämmityskausi. Takan lämmitystä silmälläpitäen ilppi sijoitettiin siten, että se puhaltelee kolmen metrin päässä takkaa kohti. Edellisessä perheessä oli viisi henkeä, nykyisessä neljä. Kotitalousvähennyskin aikanaan hyödynnettiin. Eristystyöt eivät ilmeisesti olleet edellisen asukkaan ominta alaa, sillä kun rakensin kylmän käyttöullakon lämpimäksi asuintilaksi (n. 40m2), niin kulutus laski entisestään. Täytyy tosin myöntää, että eristys tuli tehtyä viimeisen päälle.

Osa säästöistä on tuhlattu kesäisin asumismukavuuteen, n. 20-25 päivää joka kesä 2-4 tuntia jäähdytyskäyttöä. Jo pelkästään tuon jäähdytyksen vuoksi en vaihtaisi ilppiä pois, puhumattakaan lämmityskauden säästöistä.

Eiköhän tuossa tonni jos toinenkin ole jo pumpattu säästöä, noiden kulutuslukemien perusteella.
 

-Juppe-

Jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

Sen verran herättelevä oli gallupin aihe, että oli aivan pakko tarkastella omaa tilannetta.

Pumppuna Mitsu SLZ-KA35 kattomankeli, jolla oma mittari ja jonka läpi 23851kWh on virrannut välillä 8.2.2008-20.11.2013.
Tuo on ollut päällä asennuksesta asti 24/7/365 + vähän jäähdyttämistä (muutamia tunteja/kesä). Ei ole hajonnut (vielä) mitään.

Jos ottaa karkeita keskiarvoja tuosta niin about 4000Kwh/v on pumpulle mennyt.
Aiempiin vuosikulutuksiin verrattuna asennuksen jälkeen on kokonaisuudesta lähtenyt keskimäärin 3000kWh/v + takkapuuta 2-3 heittokuutiota/v.

Jos suoraan mittarien lukemista euroja laskee niin plussalle mankeli pääsee vasta ensi vuonna.

Takan aktiivisempi lämmityskäyttö loppui täysin pumpun myötä ja käyttö on nykyisin vain kireimpien pakkaspäivien satunnaista puuhastelua nurkista väännettyjen sekaklapien kanssa.
Jos mankelin myötä pois jääneet ostopuut ottaa jotenkin huomioon niin plussallehan tämäkin mankeli taitaa olla jo päässyt mutta ihan vielä en kiloeuro klubiin henkselit paukkuen julistautuisi.

Mankelistahan ei pysähdy sisäyksikön puhallin kokonaan kuin pois päältä otettaessa tai torpasta IVOn kadotessa ja tätä kirjoitellessa ajatus harhautui puhallinmoottorin käyttötunteihin.

- OKT ~130m2 pirkanmaa -85, sähköllä patterit+lattiat kosteissa, varaava takka -
 

dbwarrior

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

dbwarrior sanoi:
Omissa laskelmissa tuo raja on vielä kaukana tulevaisuudessa.
Pumppu maksoi sen 900eur ja säästöä euroissa olen rohkeasti arvioinut kertyvän sen 360-420eur per vuosi.
Eli omalta kohdalta pääsen tähän "tonnin pumppaajien" kerhoon vasta kun pana on lähes viisi vuotta taivaltanut. Kaksi vuotta kohta takana ja kolme edessä.

Kylläpäs aika menee nopeesti. Kohta on 5vuotta pana tahkonnut seinällä lämpöä.
Läpi mennyt tuossa ajassa noin 11MWh. Rohkenen coppi 3:lla laskea joten säästöä syntytynyt se 22Mwh.
Hankintahinnan ollessa se 900eur voidaan todeta, että eka TONNI tienattu.
Noinkohan tuo ehtii vielä toisen TONNIN tienata :)
 

Sebu

Aktiivinen jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

Sebu sanoi:
Omatkin kriittiset arviot, perustuen aikaisempiin kulutuksiin ja seinänaapurin kulutukseen, antavat olettaan tuollaisia ehkä hieman yli 2 olevia vuosi COP lukemia. Taisin viimeksi saada Mitsulle 2,2 kun koitin tuota laskea mutta laskelmassa on niin paljon epävarmuustekiöitä ettei noilla desimaaleilla taida paljon olla katetta.

Itsellä Mitsu ollut nyt reilut kaksi vuotta ja aikaan ennen pumppua verraten on kokonaiskulutus pudonnut noin 12000 kwh/v osa saattaa olla pumpun mukana tullutta yleistä huomion kiinnittämistä kulutukseen mutta toisaalta on sekin osin pumpun tuomaa säästöä.
Näin ollen tuo tonni tulee täyteen ennen vuodenvaihdetta.
Niin se aika kuluu kun on kivaa. Tuli tämäkin topic mieleen kun ensimmäistä kertaa tänä talvena joutui laittamaan pumpun ja takan rinnalle lisälämpöä pakkasen paukkuessa toista päivää -28 asteessa. Edellisestä postauksesta on nyt yli kolme vuotta ja pumpulla ikää 5,5 vuotta ilman mitään isompia ongelmia. Säästö entiseen on pysynyt samassa reilussa 12000kWh per vuosi joten sähköä säästynyt nyt n.66 000 kWh. Rahassa noin 6600€ siis. Kokonaisuudessaan säästö pumpun hankintakustannus poislukien on 4800€.
 

systeemi

Jäsen
Vs: Yli tonnin jo Euroissa pumppaileet, onko heitä ?

systeemi sanoi:
Kyllä minä uskoisin seitsemän vuotta on Toshiba laulanut seinällä. Säästöä en tähän hätään osaa sanoa. Pitäisi laskea. No viime talvena kuitenkin vain 10päivää lattialämmöt päällä, muu aika tehty pumpulla.

Anteeksi vanhan tredin ylös nosto, mutta nyt on pumpattu yli 12 vuotta. Jälkeenpäin asennetun kwh-mittarin läpi on sähköä kulutettu 27000kwh. Pumppana Toshiba RAS-16. Kerran olen laakeroinut sisäsyksikön ja muuta ei ole tarvinnut tehdä.
 

pökö

Rele-aikakauden änkyrä
Vs: Yli tonnin jo Euroissa ilmalämpöpumpulla pumppaileet, onko heitä ?

12 huoletonta vuotta Fujitsulla ja toinen vuosi käytetyllä vilpillä. Fujitsu maksoi 1200 +50e ja vilp vajaa 500e.
Fujitsu on plussalla ollut jo vuosia reippaasti ja vilp maksoi itsensä viime talvena, tänä talvena se yksin tuottanee rahaa n.600e
 
Ylös Bottom