Keliakia ja gluteeniton ruokavalio

tj86430

Vakionaama
toinen paahdin pidetään gluteenittomana
Anteeksi OT, mutta leviääkö se gluteeni paahtimen kautta leivästä toiseen, vai mikä tässä on logiikka? (en siis varsinaisesti epäile, mutta kun asia ei ole itselleni tuttu niin pakko kysyä). Sittenhän teillä on varmaan erikseen gluteenittomat leipäveitset, voiveitset jne?

e: ja jotta jotenkin sivuaisin itse aihetta, niin itse pitäisin myöskin tärkeänä tuota aukon suuruutta, että siihen varmasti mahtuvat ne tuotteet joita haluaa paahtaa. Lisäksi puhdistettavuus (irrotettava murualusta olisi varmaan hyvä olla). Muuten en paahtimen ominaisuuksiin hirveästi satsaisi, yksi niitä harvoja tuotteita joissa kuvittelen halvankin hoitavan hommansa siinä missä kalliimpikin.
 

Tekniikkatulitaloon

Aktiivinen jäsen
Anteeksi OT, mutta leviääkö se gluteeni paahtimen kautta leivästä toiseen, vai mikä tässä on logiikka? (en siis varsinaisesti epäile, mutta kun asia ei ole itselleni tuttu niin pakko kysyä). Sittenhän teillä on varmaan erikseen gluteenittomat leipäveitset, voiveitset jne?
Juurikin noin eli gluteenipitoiset tavarat kontaminoi kaiken mihin vain koskee varsinkin jos ne on päällystetty pölyävällä gluteenipitoisella jauholla kuten leivät ovat. Käytännössä keliakiataloudessa homma kannattaa ajatella nii, että on rajallinen määrä gluteenipitoisia asioita eikä gluteenittomia. Eli gluteenillisille on oma työtaso, välineet, levitteet meillä myös oma paikka levitteille jääkapissa, leivälle pakastimessa ja kaappi kuiva-aineille kuten puurohiutaleille tai mysleille. Gluteenittomuutta toki noudatetaan monilla eri tavoilla ja meillä taitaa olla protolla tarkimmasta päästä.
 

Harrastelija

Vakionaama
Kun on sattunut sukukokoontumisia joissa on ruokaakin, niin kyllä sinne oma margariinirasia ja veitsi tulee gluteenittomille käyttäjille.
Viimeisimmässä tilaisuudessa oli kahdenlaista täytekakkua. Gluteeniton ja gluteeniton+maidoton. Karjalanpaisti ja lohi olivat gluteenittomia. Kun lähes kaikki on gluteenitonta niin kontaminaation riski pienenee. Esim leivät ovat hieman ongelma kun gluteenittomat ovat kalliita ja tavallisista tahtoo väkisin tulla muruja. (tosin gluteenittomista tulee vielä enemmän mutta ei ole haitaksi muille).
Sen verran noita keliaakikoita suvussa että turha tehdä/tilata normi täytekakkua kun se gluteenitonkin on hyvää. Joissain eväissä gluteeniton voi olla niin paljon huonompi tai kalliimpi että parempi olla se normi versiokin.

Eli kaksi paahdinta on tarpeen jos kaikki ei ole keliaakikoita (useinhan tuo kulkee suvussa vaikka ei suoranaisesti periydykään)
Minulla on, siskolla ei.
Vanhemmilla on todettu minun jälkeen.
Muutama täti, eno ja setä sairastaa (heillä todettu jo joskus 70 luvulla tai jopa aikaisemmin kun kaupoissa ei juuri ollut valinnanvaraa).
Jokunen serkkukin.
 
Viimeksi muokattu:

Hempuli

Töllintunaaja
Meillä yksinkertainen perustekniikan leivänpaahdin Litlistä, kun sopi väriltään sisustukseen. Toiminut toistaiseksi ok. Tämä yksilö on vain gluteenittomille, kun vaimokaan ei nauti gluteenipitoisia leipiä kotona. Koirakin on solidaarisesti viljattomalla.
 

jussi

Vakionaama
Kuin helvatan tarkka sen gluteiinin välttelyn kanssa pitää oikeesti olla? Kuulostaa jo aika ultimate-hommalta, jos paahdinkin pitää olla eri.
 

Hempuli

Töllintunaaja
En ole lääkäri, mutta keliakia on autoimmuunisairaus, jossa gluteenin sisältämä proteiini aiheuttaa elimistön puolustusmekanismin hyökkäämisen itseään vastaan. Tällöin ohutsuolen nukkaa tuhoutuu. Sen ravintoa imemä pinta-ala on normisti jalkapallokentän kokoinen ja sairastavilla rangaistusalueen kokoinen. Toipuminen kestää puolisen vuotta hyökkäyksestä.

Ymmärtääkseni sen sijaan esim. laktoosin kanssa niitä välttelevillä on kysymys tilapäisestä olotilasta, joka paranee, laktoosi vähenee tai poistuu.

Sitä en tiedä, voiko gluteeni aiheuttaa muita ehkä tilapäisiä häiriöitä elimistössä ellei sairasta keliakiaa, mutta keliakiassa on hyvin tarkasti vältettävä gluteenia.
 

Esäätäjä

Vakionaama
Kuin helvatan tarkka sen gluteiinin välttelyn kanssa pitää oikeesti olla? Kuulostaa jo aika ultimate-hommalta, jos paahdinkin pitää olla eri.
Kuinka kauas menneisyyteen tarvii mennä kun koko asiasta ei puhuttu ja tiedetty. Kuoliko ihmiset silloin tuohon.
Tosin ei laktoosittomista tuotteistakaan puhuttu, kai sitä vaan piereskeltiin. Ja sitten tämä homeongelma, tänäpäivänä jotkut hävittää koko irtaimistonsa jos satuttu oleen asunnossa jossa ongelmaa.
Ihminen on kohta kun loppuun jalostettu koira kaikkine vikoineen ja herkkyyksineen.
Matti Näsän sanoin: mihin tää maailma on menossa, mua ei huvita oikein enään mikään...
 

Hempuli

Töllintunaaja
Ei gluteeni myrkkyä ole, ei siihen kuole. Mutta ravinnon imeytymiseen se ainakin vaikuttaa. Mulla ei ollut varsinaisesti muita oireita kuin painon pudotus reilu 10%, jatkuva väsymys ja voimanpuute. Mutta oireet keliakiaan ovat hyvin moninaiset.

Tuosta gluteenin välttelystä ravintoterapeutilla oli esimerkki potilaasta, jolla sairaus jatkui kaikesta välttelystä huolimatta. Homma selvisi, kun työpaikan buffetissa gluteenittomat leivät siirrettiin normileipien vierestä kauemmaksi.
 

Harrastelija

Vakionaama
On tapauksia joissa tauti on selvinnyt kun taju lähtee koska hemoglobiini reilusti alle 100.
Eli tuo pinta-alan pieneneminen aiheuttaa imeytemisongelmia. Vitumiinit, kivennäiset ym ainesosan eivät ehdi imeytyä vaan tulevat semmoisenaan läpi. Tästä sitten voi seurata vaikka millaisia puutostauteja ja ne puolestaan voivat aiheuttaa monenlaisia erilaisia oireita riippuen siitä mistä on pula.
Hoitamattomilla on myös havaittu kasvanut riski ohutsuolen syövälle.

Nukkakerroksen palautuminen kestää useita kuukausia. Jos pitää ”karkkipäivän” kerran viikossa tai kuukaudessa niin nukkakerros ei ehdi koskaan palautua. Eli tuo gluteeniton dietti on elinikäinen jos ei hälläväliä tyyliin elele.
Tuosta tuleekin yksi testaukseen liittyvät ongelma. Jos aloittaa dieetin ennen testausta, voi käydä niin että nukkakerros ehtii palautua ja keliakia ei näy testissä. Nykyisillä jonotusajoilla voi hyvinkin käydä näin.
Jossain vaiheessa kela maksoi korvausta keliaakikoille (nyt lopetettu). Sukulaiselta vaativat uutta testiä koska vanha oli tehty joskus 30v aikaisemmin. Oli joutunut jonkin aikaa selittämään että eihän siellä testissä mitään näy kun on dieetillä. Olisi vissiin pitänyt lopettaa dieetti jotta saataisiin positiivinen tulos kelaa varten. Höh.

Dieetin aloituksen jälkeen paino voi nousta reilustikin muutaman kuukauden jälkeen.

Esim grilleillä jo ranskalaiset voivat olla ongelma. Paistetaan samassa rasvassa kuin paneroidut kanat yms. Rasvan kautta ranskalaisiin päätyy gluteenia.
Sama ongelma saattaa olla parilalla eli hampurilaisen pihvit voivat saastua. Sämpylät useimmat taitavat pyöräyttää mikron kautta niin on turvallisempi vaihtoehto.
Pizzapaikoissa gluteeniton pitää tehdä eri huoneessa koska ilmassa on jauhopölyä normipizzojen ”heittelystä”.
Jne.
Eli ulkona syönti on ”vaarallista”. Paras kun tekee itse ruuat niin tietää mitä saa.

Uskomattoman monessa tuotteessa saattaa olla viljaa (siis gluteiinia; vehnä, ohra, ruis, kaura maissin sukulaisena rajatapaus).
Soija, lihaliemikuutio, jäätelö, korppujauho
Ja vielä useammassa lukee ”saattaa sisältää” koska tuote tehdään samalla tai viereisellä linjalla tai samassa hallissa kuin joku viljaa sisältävä tuote. Esim Fazerin Sininen.
Usein gluteenittomien syötävien tuotteet tehdäänkin pelkästään niitä varten tehdyissä tuotantotiloissa. Tällöin ei voi viljaa eksyä gluteenittomiin tuotteisiin.

Käsittääkseni on suomalainen ratkaisu että tuotteessa sallitaan hyvin pieni määrä gluteenia (alle 20mg/kg, kädenojennus suomalaiselle myllyteollisuudelle?) ja sitä saa silti kutsua gluteenittomaksi. Siksi onkin syntynyt termi luontaisesti gluteeniton jossa ainesosat eivät alunperinkään sisällä gluteenia (riisi, maissi, tattari…). Osa on niin herkkiä että tarvitsevat luontaisesti gluteenitonta ruokaa.

Tämän gluteenittoman keskustelun voisi siirtää oman otsikon alle?
 
Viimeksi muokattu:

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Käytännössä keliakiataloudessa homma kannattaa ajatella nii, että on rajallinen määrä gluteenipitoisia asioita eikä gluteenittomia. Eli gluteenillisille on oma työtaso, välineet, levitteet meillä myös oma paikka levitteille jääkapissa, leivälle pakastimessa ja kaappi kuiva-aineille kuten puurohiutaleille tai mysleille. Gluteenittomuutta toki noudatetaan monilla eri tavoilla ja meillä taitaa olla protolla tarkimmasta päästä.
Meillä on myös erillinen työtaso välineineen sekä tietty jääkaapissa oma hyllynsä siinä missä pakastimessakin varattu glute-free tuotteille ja niiden käsittelyyn. Ihan täydellinen ei toki ole tämäkään kun nyt esim. tulee taas Joulun aika ja tehdään mm. "tavallisia" kuivakakkuja siinä missä glute-versioitakin, niin ei "ihan" ole varaa hommata toista Kenwood Chef noita glute-free versioita vääntämään. Käytännössä tämä vaan tarkoittaa koneiden perusteellista puhdistusta, niin kulhot ja terät, mutta myös itse kone. Ja kun paikat on putz-planc, niin ensin tehdään ne glute-free versiot ja viedään ihan kokonaan toiseen huoneeseen, pois keittiöstä, ennen kuin aletaan noita tavallisia tekemään. Tässähän riittää ihan tavallinen puhdistus, gluteenillinen tuote ei siitä miksikään muutu vaikka sisältäisikin pieniä määriä glute-free komponentteja.
 
Back
Ylös Bottom