VILP lämmityksen ohjaus ulkolämpötilaa "huijaamalla"

roivai

Jäsen
Talon lattiaa lämmittää Thermia Itec Eco 8kW. Nuukuuksissani en ole hankkinut siihen Connect-lisäosaa joka mahdollistaisi Onlinen käytön. Netistä kaivetulla hinnalla 400e takaisinmaksuaika tuntuu pitkähköltä. Nuo husdata ja ThermIQ sun muut kolmannen osapuolen palikat eivät näitä VILPejä näytä tukevan.

Pörssisähköä ja mahdollisia aurinkopaneeleita varten olisi kuitenkin mukava tuohon löytää tapa saada pumppu tuottamaan lämpöä haluttuina aikoina. Nythän pumppu tekee hommansa silloin kun on kylmin aika päivästä, eli COP huonoimmillaan, pörssisähkö kalleimmillaan ja paneelien tuotto nollassa.

Olen aika varma että tuossa systeemissä oleva erillinen ulkolämpömittari on perinteinen NTC-vastus, jolloin sarjavastusta kytkemällä voisi huijata mitattua lämpötilaa alemmas. Tykkäisiköhän pumppu tuosta huonoa? Ulkoyksikössä itsessään on oma lämpömittarinsa joka mitannee myös sisääntulevan ilman lämpöä. Mahtaakohan pumppu laittaa vikakoodin tauluun jos nuo lukemat eroaa vaikka 20 astetta.. :) Vähän arveluttaa takuunalaiseen laitteeseen kokeilla, onko kellään kokemusta?

Onko muita ideoita ohjauksen järjestämiseen?
 

Arisoft

Vakionaama
Omassa pumpussani oli vain tuo sisään menevää ilmaa mittaava vastus ja se oli ihan kammotus koska se luuli että tuli helle kesken talven kun se sulatteli jäätä aiheuttaen ympäristön lämpötilan äkillisen nousun - sillä seurauksella että pumppu päätti sammua kun on niin lämmintä. Siirsin sen mittausvastuksen sitten ihan toiseen paikkaan.

Olettaisin että tuo pumppusi rungossa oleva mittari on tarkoitettu enemmänkin automaattisen sulatuksen säätämiseen ja varsinainen lämmityksen säätö tapahtuu tuolla erillisellä anturilla. Yleensä ne tosiaan on vastuksia joita voit huijata kuvailemallasi tavalla. Jotkut huijaa laitetta sulattamaan itseään ja toiset taas menemään päälle ja pois.

Anturit on pumpussa kiinni jollain liittimellä. Siisteimmin saat asiaa tutkittua kun laitat tuollaiseen liittimeen jonkinlaisen potentiometrin ja kokeilet säädellä sillä "lämpötilaa" niin näet mitä pumppu siitä tykkää ilman että tarvitse rikkoa mitään osia.
 

Arisoft

Vakionaama
Käsikirjan mukaan laitteessa voi olla EVU signaalin käsittely. Ainakin se mainitsee "EVU STOP" toiminnan, jonka tarkoitus on pysäyttää laite silloin kun sähkön kulutusta halutaa rajoittaa. Esitteessäkin mainitaan "Smart Grid (EVU)" Näiden toimintalogiikka on yleensä hukattu jonnekin, mutta jos tuollainen liitin löytyy laitteesta (EU edellyttää) niin ehkä siitä voi tehdä jotain ohjausta. Joissain laittteissa EVU ohjaa vain kuuman käyttöveden tuontantoa eikä ole hyödyllinen lainkaan.
 

roivai

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #4
Kiitos kommenteista. Tuo EVU oli kyllä hyvä huomio, ei pelkkä lyhenne kertonut kyllä mitään. Tuolla saisi ainakin kalleimmat/kylmimmät/pimeimmät tunnit suljettua pois. Oletan että tuo EVU-pinni odottaa että se kytketään releellä maahan (COM), jotta toiminto aktivoituu.

Samalla tavalla minäkin olen ajatellut, että tuo erillinen lämpömittari hoitaa tavoitelämmön asettamisen lämpökäyrällä ja ulkoyksikön mittari sitten ehkä juuri jotain sulatukseen tai sulatustarpeeseen liittyvää, ehkä. Mulla on ollut tarkoitus muutenkin siirtää tuota lämpöanturia, asentaja laittoi sen keskelle seinää, jolloin tumman kotelon sisällä oleva anturi sanoo aurinkoisena pakkasaamuna +15C eikä pumppu lämmitä. Samalla kun siirrän sen räystään alle niin pitää vähän mittailla ja jos se tosiaan näyttää vastukselta niin rohkesti laittaa tilalle vaikka likimain samanarvoinen potikka. Tuohan olisikin varsin yksinkertainen viritys jos EVU-toiminnolla saisi lämmityksen pois ja releellä oikosuljettavan sarjavastuksen lämpösensoriin kytkemällä lisälämpöä.
 

jamseil

Aktiivinen jäsen
Ulko-/tuloilman lämpöanturin huijaus todennäköisesti sotkee sulatuksen. Ei ehkä sulata ollenkaan, kun kenno ei mene millään paria astetta ulkoilmaa kylmemmäksi.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Riippuu mitä ne anturit ohjaavat. Ei kannata manipuloida niitä, millä se kone itseään ohjaa sisäisesti ellei sitten osaa ottaa niistä prosessin sisäisistä asioista vastuuta. Käyttäjä voi kuitenkin ohjata vapaasti sitä, milloin se kone käy ja näin ohjata sitä toimintaa tapahtumaan esim. silloin, kun sillä on lähtökohtaisesti parhaat edellykset toimia - esim. iltapäivällä kun ulkona on lämpimintä.
 

roivai

Jäsen
  • Keskustelun aloittaja
  • #7
Ulko-/tuloilman lämpöanturin huijaus todennäköisesti sotkee sulatuksen. Ei ehkä sulata ollenkaan, kun kenno ei mene millään paria astetta ulkoilmaa kylmemmäksi.
Joo, juuri tämä lienee kyllä riskinä. Vaan tosiaan kun pumpun "käyttötiedot"-valikkoa selaa niin sieltä löytyy erikseen "ULKO" ja "ULKOYKS. YMP. LÄMPÖ" -mittaukset, joista jälkimmäinen uskoakseni on pumpun tuloilmassa. Nyt pitäs sitten tietää tai kokeilla tai arvata että ohjataanko sulatusta kummallako datalla vai molemmilla.

Mittailin viikonloppuna tuon erillisen ulkolämpömittarin samalla kun siirsin sen räystään varjoon ja tosiaan NTC-vastus siellä on. Tuossa kun ulkolämpö oli n. 24C niin näytti 170 ohm ja kun sormien väliin laittoi vastuksen niin alkoi valua pienemmäksi. Eli 150ohm tai 220ohm NTC tuo lienee. Yllättävän pieni vastus, ei ihme että asennusohjeessa suositellaan aika paksua johtoa tuolle mittarille, sähkäri ei tietenkään moista ohjetta ollut toteuttanut. No, matka on lyhyt joten lienee riittävän pieni johdon vastus. Sen verran logaritmisia nuo vastukset että jos huijaamaan haluaa tuota alkaa niin sarjaan kytkettävän vastuksen kokoa pitäisi pystyä säätämään riippuen siitä onko ulkona oikeasti +25C vai -25C..
 

Arisoft

Vakionaama
Nyt pitäs sitten tietää tai kokeilla tai arvata että ohjataanko sulatusta kummallako datalla vai molemmilla.

Höyrystimen ja höyrystimeen menevän ilman lämpötilaeroa käytetään sulatuslogiikassa. Lisäksi käytetään myös pelkkää ulkolämpötilaa. Vain kokeilemalla selviää onko sulatuslogiikka yhdistetty vain tuohon lähempään, mikä tuntuisi loogisimmalta paikalta. Erillistä ulkolämpötilaa tarvitaan lämmitystehon säätöön ja se pitää mitata kauempaa jotta sulatus ei sotke sitä.
 

jamseil

Aktiivinen jäsen
Samaan lopputulokseen varmaan pääsee lämmitysveden lämpötila-anturia huijaamalla, tuolla ei sotkeennu sulatus. Jollei tuolla EVU:lla onnistu.
 

roivai

Jäsen
Nyt kun osasin googlettaa tuolla EVU:lla niin tosiaan ainakin jossain Thermian pumpuissa siinä on kaksi asentoa. 10kohm vastuksen kautta kytkemällä menee alennetun lämpötilan moodiin ja vahvasti maahan kytkemällä lämmitys kokonaan pois päältä. Pitää kokeilla viikonloppuna tuota. Mutta tuolla kai tuon säädön saisi toimimaan molempiin suuntiin, säätämällä normaalin huonelämpötilan tuoksi alennetuksi lämmöksi ja "normaali"-tilan lämpötilan muutaman asteen ylemmäs ja pitämällä pumpun pääosin tuossa alennetussa lämpötilassa.

Tuossa vaan kyllä pitää kohtuullisen luotettava järjestely saada tuohon kokonaan poiskytkentään. Kotiautomaatioserverin jumittaessa ei parane releen jäädä viikon hiihtolomareissun ajaksi vetämään.
 

Arisoft

Vakionaama
Tuossa vaan kyllä pitää kohtuullisen luotettava järjestely saada tuohon kokonaan poiskytkentään. Kotiautomaatioserverin jumittaessa ei parane releen jäädä viikon hiihtolomareissun ajaksi vetämään.

Itse olen käyttänyt esim. ylimääräisen aurinkoenergian hukkaamiseen järjestelyä, jossa automaatio komentaa Shellyn päälle ajastettuna niin, että komentoja lähetetään muutaman minuutin välein pitämään vastuskuormia päällä. Näin se pysyy koko ajan vetäneenä, jos komentoja vain tulee riittävän usein. Sitten kun jonkin yllättävän bugin vuoksi ohjaussysteemi kaatuu niin se rele ei jää päälle määräämättömäksi ajaksi.

Lämmityskattilassa, johon ylijäämä varastoituu, on myös Shellyn scenellä tehty toiminto että kun kattila on turhan kuuma niin se käynnistää kiertovesipumpun, joka lämmittää kellaria. Tässäkin pysyi toteuttamaan tuon ajastuksen niin että scene lähettää komentoja toistuvasti ja pumppu käy korkeintaan pari minuuttia per komento. Jos vaikka nettiyhteys katoaisi niin ei jää pumppu käymään turhaan.
 

roivai

Jäsen
Kokeilin nyt tuota. Eipä ole tässä mallissa tuota kaksiportaista EVU-säätöä toteutettu. Meni EVU POIS -moodiin riippumatta siitä kytkikö 10k vastuksella vai suoraan maahan.

Asennusohjeessa oli tuon EVU / Smart Grid 1 -pinnin lisäksi mainittu myös Smart Grid 2, jonka toimintaa ei ollut mitenkään dokumentoitu. Sen pinnin maadoittamalla näyttöön tuli teksti "ÄS MUKAVA". Liekö ÄlySähkö tuo ensimmäinen lyhenne. :D No, joka tapauksessa huonelämpötilaan se ei tainnut vaikuttaa, ainoastaan käyttövettä alkoi välittömästi lämmittämään. Saahan silläkin toki rajallisen määrän halpaa sähköä hukattua, mutta ei tuosta EVUsta pelkästään ollut nyt siihen, että pumpun olisi saanut työntämään lämmintä lattiaan reippaammin.
 

jamseil

Aktiivinen jäsen
En löytänyt service manuaalia tuohon, mutta käyttöohjeen mukaan mittaa piiriin menevän veden lämpöä.

Katso jos löydät tuon anturin lämmönvaihtimen jälkeen. Mittaa paljon on kilo ohmeja noin 25 asteessa.
 
Back
Ylös Bottom