F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Dille83

Jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #1
Meillä on värkki tuolla teknisessä tilassa niin en pääse seuramaan "livenä", miten kone käyttäytyy.

Kyselenkin siis kohtalotovereilta, mihin paikkoihin olette asettaneet kiiloja, kumeja yms., millä hiljentää kompurasta kantautuvaa käyntiääntä. Tasainen resonointi ei yleensä ole paha, mutta joskus tuokin nousee häiritsevälle tasolle. Ylivoimaisesti pahin kuitenkin on kun kompura sammuu. Välillä tärähtää kiinni ihan kunnolla, kuin joku kävisi potkaisemassa tek.tilan ovea ja tämähän herättää sikeästäkin unesta jos sattuu tekemään temppunsa yöaikaan. Päämakari meillä on teknisen tilan vieressä, niin kuuluu älämölöt vaikka pieni "tuplakoolaus" onkin yritetty jälkikäteen rakentaa.

Voisitteko arvon herrat kertoa, minne olette laittaneet ja mitä tuon kompuran mökän vaientamiseen? Kuvat virityksistä olisi tietty parhaita jos vain mahdollisuutta laittaa..

Ei tuo elämänlaatua ole haitannut, mutta mukava olisi päästä eroon tuostakin, eteenkin tuosta sammutuksen yhteydessä ilmenevästä jysäyksestä. Tätähän ei luonnollisesti ole joka sammutuksen yhteydessä, vaan osaa sammua myös rauhallisemmin. Joskus on joskus ei. Varmasti vaikuttaa, kuinka kovilla moottori käy, ennen kuin tulee ns. äkkistoppi.

Kiitokset jo etukäteen! :-* Tuo yhden neliön pinta-alainen t.tila ei ole mielekäs paikka seurata värkkiä omin silmin pitkiä aikoja..
 

Savustaja

Aktiivinen jäsen
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Tuohon vaimentamiseen en osaa ottaa kantaa. Syystä, että meillä ei tuo Nibe pidä mitenkään häiritsevää ääntä, vaikka kodinhoitohuoneen nurkassa sijaitseekin. No, tammikuun kovilla pakkasilla alkoi tuloilmapuhallin äännellä jään muodostuksen takia ja sen vuoksi sitä piti pari kertaa sulatella.
Mutta siis kompressori ei mitenkään oudosti älämöi. Eipä sen ääni juurikaan tuolta kodinhoitohuoneesta keittiön puolelle kanna. Kyllähän se yöllä, kun muuten on täysin hiljaista, kuuluu, että nyt se käy ja sen erottaa kylmälaitteiden käynnistä hieman terävämpänä käyntiäänenä, mutta ei se tosiaankaan nukahtamista / unta häiritse. Eikä kompuran pysähtyessä kuulu mitään pamausta.

Oletko katsonut, ettei Nibe tai siitä lähtevät putket ota kiinni teknisen tilan seiniin? Oletko saanut selvitettyä, tuleeko se ääni seinän läpi, vai runkoäänenä lattian betonilaatassa vai tuloilmaputkea pitkin?
 

Harw€y

Nibe f470 & mitsu ilp & takka/ 135m2 + 12m2
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Meillä on Nibe erillisessä teknisessä tilassa talon päädyssä. Vessa ja KHH seinän takana. Vessassa kun istuu niin Niben toiminta kuuluu juuri ja juuri. Yöllä häiritsee vaan ilmanvaihto :)
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Meillä kuului kohtalainen resonointi kun tänne muutimme. Sitten keksin, että ilmeisesti "vaimennusmatto" seinän ja Niben välissä oli ihan syystä tietyssä kohtaa. Lisäksi tuntui, että komposiittiputket resonoivat seinää vasten, laitoin hiukan matonkulmaa tuohonkin väliin ja tuntui helpottavan. Nyt on myös ollut koko etuseinä pois pumpusta, eikä ole kovinkaan kummoista ääntä kuulunut. Toki on mahdollista, että tuohon on jo makkarissa tottunut ja silloin kovemmilla pakkasilla myös ääni oli kovempi.

Ainut mikä mietityttää, on vesihana avattaessa/suljettaessa kuuluva "kolaus". Mistä lie johtuu?
 

Dille83

Jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #5
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Ainut mikä mietityttää, on vesihana avattaessa/suljettaessa kuuluva "kolaus". Mistä lie johtuu?
Tämä voi johtua paineesta. Meillä ainakin oli siinä ja hiinä, olisiko pitänyt laittaa paineenalennuspalikat käyttövedelle. Koeponnistus oli muistaakseni jotain 6bar luokkaa (tästä en ole varma).

Tuo korkea vesiputkipaine voisi toisaalta selittää myös tätä meidän kovaäänisyyttä jos Nibe katkaisee jonkun vedenoton tms.. Tämä selittäisi myös tuota satunnaisuutta kun joskus kuuluu enemmän, joskus vähemmän.

Meillä jos avaa esim. keittiöhanan ja sulkee niin kuuluu tek.tilasta ihan topakka tömähdys. Yleisesti, vettä tulee kyllä todella mukavalla painella. Ei lirise tai lorise vaan puhaltaa ihan kunnolla jos sekoittajan vääntää täpölle. Hmph, täytyy yrittää selvitellä olisiko meillä kyse tuosta paineesta Niben kohdalla. Voisihan se olla, että korva ottaa entistä herkemmin kun normaali resonointi loppuu yhtäaikaa veden painepaukun kanssa.. :)
 

kelvin

Jäsen
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

ns nesteisku, johtuu enemmän suuresta virtausnopeudesta kuin paineesta. Itsellä samaa ilmiötä ja on ohkainen ja pitkä putki.
Tuttu ilmiö hydrauliikasta.
Nykyiset yksiotehanat tehostavat ko ilmiötä kun sulkeutuvat silmänräpäyksessä. Asian voi todeta sulkemalla hanan hitaasti.
Pahimmillaan voi aiheuttaa vuodon..
 

Dille83

Jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #7
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Pahimmillaan voi aiheuttaa vuodon..
Tuota olen miettinyt myös. Näistä putkihommista en niinkään ymmärrä, vaan olipa kyse paineesta tai tuosta mainitsemastasi nesteiskusta niin kyllähän tuo varmasti liitoksille käy. Takuulla pystyy ainakin ajan kanssa ihan tuommoisen helmiliitoksenkin avaamaan kun pauke on edestakaista jatkuvaan.. Nylkyttää tavallaan helmen irti/välykselle? ???

Voih, mukava ois olla fiksu tai sitten vielä hömelömpi..
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Aargh. Miksi edes kysyin, pitääköhän alkaa tuosta stressaamaan :) No ehken sentäs. Talo 5v vanha, koeponnistettu 10barin paineella. Voiko tuolle tehdä mitään (paitsi toivoa sormet ristissä onnea)?
 

Dille83

Jäsen
 • Keskustelun aloittaja
 • #9
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Ongelma ratkaistu. Kyllä se oli tuo korkea käyttövesipaine. Nyt on paineen säätö- / alennusventtiili ja kopinat loppu siihen.

Meillähän siis tuo käyttövesiputkistossa valitseva paine oli hieman yli 6.5bar. Nyt alennettiin reilun 4bar tuntumaan ja loppu pauke.

Ainoastaan kompuran käynnistymisen ja eteenkin sammumisen huomaa kyllä noin muuten äänettömässä asunnossa. En kyllä ole onnistunut löytämään kohtaa, mikä voisi tuon kompuran pöräyttää johonkin.. :-\

Noh, mutta siis pääsyy oli tuolla korkeapaineessa. Ei kolahda enää mikään, vaikka keittiön sekoittajaa käy ihan uhallaan nykimässä kiinni/auki/kiinni. :)
 

Siikki

Aktiivinen jäsen
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Meillä samaa "vikaa" tosiaan. Hiukan kieltämättä mietityttää liitosten kestävyys jne pidemmän päälle. Olen täysin ummikko näissä asioissa, miten tuon paineen näkee, entä miten säätö? Jotain nippulaa ja nappulaahan tuolla Nibessäkin, on mikä viittaisi paineeseen, mutta en ole uskaltanut mennä koskemaan. Eikä liene viisastakaan.

Ehkäpä LVI-mies paikalle siis. Mitä tuollainen projekti maksoi suunnilleen? Ei sinänsä väliä jos tuolla korjaantui, mutta vertailuksi.
 

Dille83

Jäsen
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Itse paineensäädin maksoi n. 100e. Annoin 150e kaikkinensa LVI-asentajalle. Työnä ei ollut kuin 15min homma.

Venttiili tulee suoraan päävesituloputken väliin. Tuosta mallista näkee tulopaineen, joka siis vajaan 7bar tuntumassa. Sitten nupikasta vaan pyöritellään haluttu paine, joka meillä pyöritettiin reiluun neljään.

Sama asentaja kytki Niben ja teki koeponnistuksen ja kertoi muistaneensakin, että oli jäänyt miettimään säädinventtiiliä, mutta oli sitten jäänyt ja unohtunut koko asia.

Tyytyväinen olen, koska vettäkin säästyy ihan merkittävästi. :) Vielä kun keksisi miten tuon kompuran saisi vähän vaimeammaksi, lähinnä siis sen start/stop "pörähdyksen".
 

Savustaja

Aktiivinen jäsen
Vs: F470 hiljennys / kompuran kiilaaminen

Dille83 sanoi:
Tyytyväinen olen, koska vettäkin säästyy ihan merkittävästi. :) Vielä kun keksisi miten tuon kompuran saisi vähän vaimeammaksi, lähinnä siis sen start/stop "pörähdyksen".
Viimeksi eilen satuin olemaan kodinhoitohuoneessa aivan Niben vieressä, kun sen kompura käynnistyi. Meillä se ei kyllä pidä minkäänlaista pärähdystä tai vast. Kylmäainepiiristä kyllä hetken aikaa kuuluu pihinää ja korinaa, jos sattuu olemaan vieressä. Viiden metrin päähän keittiöön nuo äänet eivät enää erotu.

Taitaa siis olla jokin yksilövika tuo teidän kompuran pärähdys. Tai sitten meillä on se maanantaikappale, joka ei pärise. ;)
 

J.Q

Jäsen
Herätelläänpä vanhaa ketjua henkiin, jos sattuisi apua löytymään...

Nibe on meidän talossa ollut hyvä värkki, mutta meinaa hieman mennä hermo sen aiheuttamaan meteliin. Laite sijaitsee teknisessä tilassa (reilu 2 neliötä), ja sen viereisillä sivuilla on kaksi makuuhuonetta, joiden välissä on vessa. Laite oli aiemmin kiinni tilan toisessa takanurkassa, mutta palkkasin LVI-miehen siirtämään sen tilan keskelle ja nostamaan kumilaattojen päälle. Tämä auttoi ongelmaan siinä mielessä, että nyt ei kuulu enää sitä perushurinaa seinän läpi kumpaankaan makkariin (toiseen kuului aiemmin selkeästi).

Ongelma on se, että varsinkin toiseen makkariin kuuluu matala "jyrinä" todella selkeästi. Vähän samantapainen ääni kuin rekka olisi tyhjäkäynnillä vähän matkan päässä. Meluongelma liittyy johonkin tiettyyn asiaan, mitä Nibe tekee, sillä joissain tilanteissa kompressorin käydessä melua ei meinaa huomata lainkaan, mutta jossain tietyssä toiminnassa ääni on ärsyttävän kova. Meluongelma liittyy käsittääkseni kupariputkiin, sillä jos niitä käsin yrittää "vetää" vähän kauemmas seinästä (ehkä puoli senttiä), niin melu vähenee ainakin hetkellisesti. Teknisessä tilassa on myös jakotukki lähellä tuon meluisamman makkarin seinää (n. 10 senttiä väliä). Eli jotenkin ne jyrinä-äänet pääsee kaiketi putkia pitkin aina lattiaan asti ja sieltä seinän kautta makkareiden puolelle. Äänen on kai pakko tulla lattian kautta, sillä jos painaa korvan makkarissa vasten seinää 2 metrin korkeudelta, niin meteli ei ole kovin paha, mutta jos laittaa korvan seinään melkein lattian rajaan, niin jyrinät kuuluu pirun kovaa. Keskellä makkaria melua ei kuulu, mutta sitten kun menee jopa huoneen vastakkaiselle seinälle (eli mahd. kauas teknisestä tilasta), niin seinästä kuuluu taas sitä jyrinää, lievempänä tosin kuin tilojen välisestä seinästä.

Onko ideoita/vinkkejä, mitä tässä voisi tehdä? Näitä on kokeiltu tuloksetta:
- Niben ympäröinti 3cm paksuisella vaahtomuoviäänieristeellä
- Kompressorin kotelon ympäröinti samalla eristeellä
- Kupariputkien eristäminen putkieristeellä (solumuovia muistuttava materiaali)

Olen itse hieman meluherkkäkin, kun vaimon mielestä ääni ei ole mitenkään erityisen paha, hyvä kun huomaa sitä. LVI-asentaja myös sanoi käyneensä monen Niben omistajan luona, jotka ovat valittaneet melusta, ja heillä kuulemma ongelma ollut paljon pahempi kuin meidän talossa. Ratkaisuna on sitten estetty kompressorin käyttö yöaikaan, kun ei ole jyrinöitä saatu loppumaan. Itse en kuitenkaan mielelläni lähtisi kompressoria estämään.

Toivottavasti F470:n seuraaja aikanaan on vähän hiljaisempi laitos...
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Meluongelma liittyy käsittääkseni kupariputkiin, sillä jos niitä käsin yrittää "vetää" vähän kauemmas seinästä (ehkä puoli senttiä), niin melu vähenee ainakin hetkellisesti. Teknisessä tilassa on myös jakotukki lähellä tuon meluisamman makkarin seinää (n. 10 senttiä väliä). Eli jotenkin ne jyrinä-äänet pääsee kaiketi putkia pitkin aina lattiaan asti ja sieltä seinän kautta makkareiden puolelle.
Joustoputket (4kpl) F470:lle meneviin putkiin?

Tuplalevytys tai joku äänieristyslevy seiniin
 

Mikki

Vakionaama
Millaiset ne kumilaatat on pumpun alla? Jos turhan kovat, niin vaimennus voi olla aika vaatimaton. "JyryStop" tuote on ainakin kehitetty juuri tuohon käyttöön, että niitä voisi kokeilla. Ja nuo "joustoputket" on myös hyvä ehdotus. Jos on kovat kupariputket, niin ne varmasti resonoi samassa tahdissa koneen kanssa.

Lattianrako voi olla listojen alla täysin auki myös. Sen voisi vilkaista ja jos ei ole tiivis, niin elastinen massa väliin ja listat takaisin.
 

vwg4

Aktiivinen jäsen
Äänen on kai pakko tulla lattian kautta, sillä jos painaa korvan makkarissa vasten seinää 2 metrin korkeudelta, niin meteli ei ole kovin paha, mutta jos laittaa korvan seinään melkein lattian rajaan, niin jyrinät kuuluu pirun kovaa.
Tässä on muuten hyvä vinkki rakentajille.
Erottakaa tekninen tila omalle betonilaatalleen muusta talon lattiasta. Sanovat jotta pelkkä solukumi/XPS kaista katkaisee laatan ja raudoitukset. Tiedä sitten.
 

J.Q

Jäsen
Kiitos vinkeistä.

Kumilaatat on n. 2-3 cm paksut, ja LVI-asentaja oli hakenut ne paikallisesta teollisia kumeja tekevästä yrityksestä (oli kyllä selittänyt sinne tilanteen, mihin käyttöön tulee). Voisi kyllä kokeilla noita JyryStop-kumejakin, jos olisi vaikutusta. Suhteellisen kovat nuo laitteen alla olevat kumit on, mutta kyllä ne Niben jalat painuu muutamia millejä (max. puoli senttiä) kumin "sisään".

Noista joustoputkista vielä kysyisin: onko kyseessä siis jonkinlaiset liittimet, jotka lykättäisiin nykyisten putkien ja Niben väliin? Eli koko putkia ei tarvisi vaihtaa...? Voisin kuvitella, että tuo auttaisi paljon, koska kupariputkiin tämän ongelman on pakko liittyä.

Voisin tarkistaa tuon lattian töiden jälkeen, se on ainakin helppo ja nopea paikata, jos siellä rakoa on.

Sääli, että tämän talon rakentaja (vaikka rakennusinsinööri onkin) ei ole tajunnut tuota omaa betonilaattaa tehdä. Liekö sitten tullut yllätyksenä, miten paljon Nibe siirtää tärinää eteenpäin. Onko tuolle asialle jälkikäteen mitään tehtävissä?
 

vwg4

Aktiivinen jäsen

kannu

Jäsen
Kiitos vinkeistä.

Kumilaatat on n. 2-3 cm paksut, ja LVI-asentaja oli hakenut ne paikallisesta teollisia kumeja tekevästä yrityksestä (oli kyllä selittänyt sinne tilanteen, mihin käyttöön tulee). Voisi kyllä kokeilla noita JyryStop-kumejakin, jos olisi vaikutusta. Suhteellisen kovat nuo laitteen alla olevat kumit on, mutta kyllä ne Niben jalat painuu muutamia millejä (max. puoli senttiä) kumin "sisään".

Noista joustoputkista vielä kysyisin: onko kyseessä siis jonkinlaiset liittimet, jotka lykättäisiin nykyisten putkien ja Niben väliin? Eli koko putkia ei tarvisi vaihtaa...? Voisin kuvitella, että tuo auttaisi paljon, koska kupariputkiin tämän ongelman on pakko liittyä.

Voisin tarkistaa tuon lattian töiden jälkeen, se on ainakin helppo ja nopea paikata, jos siellä rakoa on.

Sääli, että tämän talon rakentaja (vaikka rakennusinsinööri onkin) ei ole tajunnut tuota omaa betonilaattaa tehdä. Liekö sitten tullut yllätyksenä, miten paljon Nibe siirtää tärinää eteenpäin. Onko tuolle asialle jälkikäteen mitään tehtävissä?
Onko tilanne edennyt? :) Kuulostaa valitettavan samalta: pumppu varastossa, makuuhuoneen ja varaston välissä KHH ja sauna. Nukkumaan mennessä kuuluu pumpun jurnutus juuri noin, että seistessä on hiljaista mutta kun pään laskee alemmas niin kuuluu.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Näistä jyrinöistä... jos pumpun alle laitetaan kumit niin kompura heiluttaa pumppua joka siirtää jyrinän putkiin. Meillä desibeli ovi auttoi paljon (F410) mutta jos putket värisee niin kahta asiaa voi kokeilla... joustoputket tai kannakoida ns. liukukannakkeilla niin että putki pääsee liikkumaan jolloin värinä ei välity seinään. Liukukannakeina käy numeroa isompi kannake tai jättää kannakkeen kiristämättä tappiin astii.

Teorian paikansapitävyyttä voi testata avaamalla kannakeet ristipää ruuvarilla. Eli halpaa ja helppoa on.
 
Viimeksi muokattu:

kannu

Jäsen
Näistä jyrinöistä... jos pumpun alle laitetaan kumit niin kompura heiluttaa pumppua joka siirtää jyrinän putkiin. Meillä desibeli ovi auttoi paljon (F410) mutta jos putket värisee niin kahta asiaa voi kokeilla... joustoputket tai kannakoida ns. liukukannakkeilla niin että putki pääsee liikkumaan jolloin värinä ei välity seinään. Liukukannakeina käyt numeroa isompi kannake tai jättää kannakkeen kiristämättä tappiin astii.

Teorian paikansapitävyyttä voi testata avaamalla kannakeet ristipää ruuvarilla. Eli halpaa ja helppoa on.
Mistäpäin nuo kannakkeet löytyvät?
 

kannu

Jäsen
Täällä näyttää tältä:
 • Mustalla päällystetty tulovesi
 • Mustan oikealla puolella menee jakotukkiin punaisella merkittyihin, lämmin käyttövesi?
 • 2 putkea mustan ylävasemmalla menee lattiaan, oiskohan nämä sit lattiakierto?
IMG_20200510_104409.jpg

Kyseessä uudiskohde ja ensi viikolla on tarkoitus pitää jonkinmoinen käyttöopastus tuolle Nibelle, pitää samalla kysellä vaimennuksista.
 

kannu

Jäsen
Meillä oli kannakoitu pumpun ja jakotukin välinen osuus.
Väännätkö vielä rautalangasta: oliko nuo siis ihan Niben kotelon ulkopuolella? :) Huoltoliikkeen mies kävi täällä tunnin verran tutkimassa mutta ei löytänyt mitään ihmeellistä. Kompressorin estolla arki-iltaisin pärjätty hyvin, mutta kivahan se olisi kun ei sellaisia tarvisi.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Väännätkö vielä rautalangasta: oliko nuo siis ihan Niben kotelon ulkopuolella? :)
Joo, jakotukkin ja nibe välissä oli 60 cm kaappi. Sulla toi homma on hoidettu joustoletkuilla niin värinärt ei siirry putkien kautta minnekään.
 
Viimeksi muokattu:

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Täällä käynnistyi tänään 470. Enpä olisi uskonut miten hiljainen laite on vrt 410 (jossa kompuran tukikumit hajalla). 6 mm paksusta jämäkästä kumilevystä leikkasin jalkojen alle palat, jotta mahdolliset värinät eivät lähtisi betonia pitkin ääninä. Missäs iässä teillä näitä ääniongelmia on ilmaantunut? Katselin, että kompura on tehokkaasti koteloitu. Ääni vastaa keittiön jääkaapin vienoa hurinaa.
 

kannu

Jäsen
Täällä käynnistyi tänään 470. Enpä olisi uskonut miten hiljainen laite on vrt 410 (jossa kompuran tukikumit hajalla). 6 mm paksusta jämäkästä kumilevystä leikkasin jalkojen alle palat, jotta mahdolliset värinät eivät lähtisi betonia pitkin ääninä. Missäs iässä teillä näitä ääniongelmia on ilmaantunut? Katselin, että kompura on tehokkaasti koteloitu. Ääni vastaa keittiön jääkaapin vienoa hurinaa.
Oma kone on ihan uusi. Ei muuten ole jalkojen alla mitään kumia - on vain tuollainen kovahko harmaa aluslevy jonka reuna näkyy tuossa ylempänä laittamassani kuvassa.
 

Sammeli77

Aktiivinen jäsen
Laitoin ne kumit siksi kun vanha laite antoi hyvin pientä ääntä asuintiloihin. Sen pystyi juuri ja juuri kuulemaan jos talossa muuten oli täysin hiljaista. Korva sängynjalan kohdalla erottui selvemmin, joten lattian kautta äänen täytyi johtua. Tiedä sitten, että oliko laitteen jalat säädetty hyvin tasapainoon vanhassa. Katsotaan miten äänet tässä 470:ssä ajan ja vuodenajan mittaan kehittyy.
 
Ylös Bottom