ILP FD25+Chunlan+Aurinko+Savukaasu LTO OK-190m2 Kymenlaakso

someone

Vakionaama
Someone`s koko tarina, hurahdus energian säästöön!

Ostin asunnon kevättalvella 2008. Asunnossa on lämmintä alaa noin 190m2 ja lämmitys on hoitunut suoralla sähkölämmityksellä. Kymenlaakson sähkön verkkopalvelusta sain tulosteen talon vanhasta sähkönkäytöstä joka oli keskiarvoltaan 29850kWh vuodessa. Hurja määrä mietin taloa ostaessa mutta katsoin että vuonna 1988 rakennetussa talossa voi vielä pienillä investoinneilla tehdä jotain merkittävää sähkön säästämiseksi.

Lähtökohtana talossa on ihan kohtuu hyvät eristeet jo valmiina:
Asunnon seinät 200mm villa
Autotallin seinissä 150mm villa
Katto puhallusvilla 300-400mm + paikka paikoin vielä 100mm villa panelin alla
Talon pohjalla 100mm styrox ja sokkelin ympärillä 50mm styrox noin metrin verran


Takan lämmitystä

Otin melkein käyttämättömänä olleen takan uudelleen käyttöön. Poistin takkahuoneen ja olohuoneen välissä olevan korkean ikkunan ovien päältä ilmankierron takaamiseksi paremmin muihin asuintiloihin. Samassa rytäkässä poistin myös takkahuoneen ovet, koska katsoin ettei tuossa paikassa niitä tarvitse ollenkaan. Takan poltossa ilmeni kuitenkin heti ongelmia koska takkaan ei ollut rakennettu tuhkalle omaa tilaa joten loppuhiilloksen loppuun polttaminen saattoi kestää tunteja uunin tiilipohjalla. Kävin ostamassa kasan tulitiiliä ja arinaraudat uunin pohjaan. Nostin tiilillä uunin pohjan reunoja kaksi kerrosta ja laitoin arinaraudat niiden päälle. Tein vielä tulitiilestä tuhkan ohjaimet uunin nurkkaan, jotta hiillos valuisi itsestään arinan päälle. Samoten leikkelin 4mm paksusta teräslevystä palasen ja hitsailin kannakkeet raudalle niin että sen sai pysymään uunin pohjaraudan etureunana. Tämä esti hiilloksen valumisen uuninraudalta ulos uunista kun luukun aukaisee. Nyt polttoaika lyheni oleellisesti usealla tunnilla ja uunikin vetää huomattavasti paremmin. Huomasin myös että takan massa lämpiää paremmin, kun korvausilma saadaan ohjattua nyt hiilloksen läpi sekä liekille jälkipolttoon.

Takkana toimii paikalleen muurattu kuoritakka jossa välissä eristeenä 25mm lasivilla heti päällimmäisen tiilikerroksen takana. Kokoa ja näköä takalla kyllä on ja kuori auttaa pitämään sen peräti 3 päivää kättä lämpimänä. Kovilla pakkasilla olenkin jättänyt tulipesän luukut auki niin tupaan saadaan paljon enemmän lämpöä ja saa tuon möhkäleen vähän viilenemäänkin jos joka päivä puuta polttaa. Puuta on poltettu noin 7-8 pinokuutiota vuodessa. Halkotalkoot jatkuu perämetsistä joka kevät täyttäen varastot mitä on menneenä talvena poltettu.


Lämmintä vettä

Talosta löytyy kaksi lämminvesivaraajaa. Toinen on käyttövedelle suihkuun ja keittiöön (300l), sekä toinen kodinhoitohuoneeseen ja poreammeeseen (150l). Muuton jälkeen kauhisteltiin miten kuumaa vettä tuleekaan hanasta. Varaajan pellit auki ja ihmettelemään mitä ne ovat syöneet. Lämmöt olivat täysin tapissa molemmissa varaajissa. 60 astetta säätelin termostaatteihin ja sekoitusventtiileihin, hyvin on riittänyt suihkussakin vettä vaikka saunojia olisi kymmenenkin. Muistaa vaan käydä kääntämässä tuossa vaiheessa lisälämmön päälle ennen yösähkön päälle tuloa. Veden kulutus oli toinen mikä näytti suurehkolta. Kaupasta tein löytöjä ekosuihkukahvan muodossa joten vaihdoin sellaisen. Hintaa 8 euroa. Vettä meni vanhasta läpi lähes 20 litraa/min ja tästä uudesta vain 9 litraa minuutissa.


Savukaasu LTO

Savukaasu LTO:n, putkirempan ja aurinkoenergia projektiakin tuli rakenneltua. Savukaasuista saikin talteen noin 10% polttopuiden sisältämästä energiasta.
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=7268.0
Aloittelin talven mittaan putkiremointilla uusimalla käyttövesiputket muovisiin vanhojen kupariputkien sijaan. Varaaja vaihtui 300 l kaksois kierukka varaajaan. Katolle tuli 4kpl 18 putkista aurinkokeräintä. Piippuun lämmön talteenottokierukka. Varaajasta ylilämpö ajellaan sitten kahden puhallinpatterin kautta asuin- ja pesutiloihin.


Lämpöpumppua hankkimaan

Paikalliselta asentajalta sain hyvän tarjouksen Mitsubishin ilmalämpöpumpusta. Sähköalan ihmisenä itse laitoin pumpun seinään, vedin sähköt ja jäin odottamaan kylmäasentajaa, lupaa kun siihen ei itseltä löydy. Investointi oli todella edullinen kun hiukan käytti omaa aikaa pumpun asennukseen. Hieman se vie aikaa jotta tottuu tasaiseen pumpun puhallukseen mutta nyt se tuntuu aika miellyttävältä kun kävelee lämpimän ilmavirtauksen ohi. Säästöt olivat huimat jo heti ensimmäisinä kuukausina. Tuntui jotta tällä menoa sähkönkäyttö puolittuu.


Mitsun pumpun takuu meni umpeen ja eikun modaamaan

Pohjan sulanapidollehan piti tekasta aikerele ohjaus jottei se olisi päällä ihan koko aikaa pakkasilla. Tälläkin virityksellä sen 400-500kwh säästöä syntyy. Helppo homma ol ainakin tehä ja suosittelen muillekkin Mitsubishin FD:n omistajille.
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=11847.msg142218#msg142218


Lattialämmitystä

Pyysin tarjouksen uusista lattialämmitys termostaateista jotka ovat huomattavasti tarkempia kuin vanhat. Uusissa termostaateissa on digitaalinen näyttö joka näyttää lattian oikean lämpötilan ja jonka voi asetella täysin haluttuun astelukuun. Termostaateilla päästiinkin tasaisempaan lopputulokseen huoneiden välillä. Nyt ei eri lattialämmitys alueilla paljain jaloinkaan huomaa lämpötila eroja. Hintaa kertyi 45€/termostaatti. Vanhat olikin jo 20 vuotta eläneet joten vaihto oli kohdallaan.


Ikkunat tiiviiksi

Ikkunoiden välistä vetää aika lailla. Asiaa tutkittuani huomasin että ikkunaan on laitettu vain yksi huulitiiviste sisimmän ikkunan tilkkeeksi. Ikkunat ovat 3 lasiset eikä noiden kerroksien välistäkään löydy tiivistettä. Ostin kerralla 400m tiivistenauhaa paria erilaista. Sisimmän ja väliruudun väliin vedin ohuen nauhan tekemään tiiviin ilmataskun lasien väliin sekä sisimmälle ruudulle laitoin toisen huulitiivisteen valmiiseen tiivisteuraan joka oli jätetty joskus laittamatta. Asumismukavuus nousi huomattavasti. Ikkunoiden luona pystyi jota oleskelemaan kun ei tuntenut sitä kylmää ilmanvirtaa koko ajan. Mittasin myös lämpömittarilla ikkunan pintalämpötilan kahdesta eri ruudusta. Ensin niin että molemmat ikkunat olivat eristämättömänä ja sitten toinen eristettynä. Eron huomasi heti. Ikkunan pintalämpötila kipusi parilla asteella eristetyssä ikkunassa. Myöhemmin tuli vielä lisää eristettä ulkoimpiin ruutuihin noin 100m verran. Nyt ikkunoista löytyy 3 huulitiivistettä joka ruudulle omansa sekä tuo ruutujen väliin laitettu tiiviste.


Auton CO2 talkoot

Minua alkoi kiinnostamaan nuo CO2 päästäjen vähentämiset liikenteessä joten autoksi vaihtui mazda 626. Koneeseen upottelin bioetanoli muunnossarjan ja nyt ajellut E85 bensiinillä. RE85 tuottaa jopa 80% vähemmän fossiilisia hiilidioksidipäästöjä!


Autotalli lämpimänä

Autotalli on lämmitetty ja sitä ei oikein voikkaan pitää kylmänä kun siellä on vesipiste. Tallin ovi on todella hatara. Tiivisteistä puhumattakaan, teräs terästä vasten. Tein solumuovimatosta tiivisteet tallin oven ympärille ja kiinnitin ne liimamassalla peltikaistaleisiin kiinni. Nyt kun ovi sulkeutuu, painautuu tuo 10cm leveä solumuovimatto kaistale oven ympärille teräsrakenteita vasten peittäen kokonaan ammottavan aukon jossa ei tiivisteitä ollut ollenkaan. Lisäksi laitoin oven ympärille tiivistenauhaa jota vasten ovi painautuu tiiviimmin ja paljon hiljaisemmin kuin metallikarmia vasten. Huomasin myös ettei oven karmien ympärille ole puhallettu uretaania eristämään ovenpieliä. Tein kipsilevyihin poralla reikiä oven ympärille, puhalsin uretaanin seinän ja karmin väliin sekä laitoin oven ympärille listat peittämään poratut reiät. Lopputulos oli erittäin siisti autotallin ovi, huomattavasti lämpimämpi sekä vedotompi autotalli. Nykyään talli onkin harrastekäytössä.

En ollut oikein alunperin tyytyväinen siihen että talli lämmitetään sähköpattereilla. Chunlanin lämpöpumppuun päädyin pelkästään sen hinnan takia. Asennukset tein itse ja kylmäaineputket jätin oikealle ammattimiehelle. Lämpöpatterien ohjaukset siirsin yhden termostaatin taakse (vanha purettu lattialämmitystermostaatti), jonka kiinnittelin seinään ja asettelin niin, että kun pumpun teho loppuu kovilla pakkasilla, lähtevät sähköpatterit lämmittämään autotallin lämmön karattua lähelle +5:ttä astetta.

Chunlanin ominaisuus on että kaukosäätimestä ei saa kuin 15 astetta lämpötilan säädöksi. Siirsin pumpun sisätila anturin erilliseen kalvorasiaan pumpun imuilman puolelle ja asensin rinnalle toisen NTC vastuksen jonka mitoitin laskemalla vastusten keskinäiset suhteet eri lämpötiloilla. Sain pyyntiä laskettua 7,5 astetta kaukosäätimen asetuslämpötilasta. Nyt tällä modauksella autotallin lämpötila saadaan pidettyä +10 asteessa. Vaikka 2010 talvi oli todella rankka, ei chunlanin kanssa ollut mitään ongelmia. Pumppu jaksoi lämmittää ja pitää autotallin lämpimänä koko talven pakkasista piittaamatta.
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=6986.msg88132#msg88132


Pientä remonttia vieläkin pukkaa…

Keittiön remonttia tehdessä panostettiin siihen, millaiset kodinkoneet hankitaan, vähintään A-luokkaa. Vanhat olikin jo sen 20 vuotta vanhaa elektroluksia ja kulutus sitä luokkaa. Nykyiset vievätkin sitten niin vähän jottei paljon merkitystä sähkölaskussa niillä olekaan. Keittiörempassa tuli revittyä myös tuhoutunut keittiön parketti pois lattiasta. Tilalle tulikin Ensto Thinmat 300W lattialämmityskaapelit Raychem TA-10 termarilla ja laattalattia.

Asentelin kaikkiin valaisimiin joihin suinkin pystyi laittamaan energiansäästölamput tai ledilamput. Ebay oli oiva paikka ostaa halvalla isot erät SMD-led lamppuja korvaamaan hehkulamppuja ja onnettomia energiansäästölamppuja joihin ajan myötä tulee käynnistyshitautta. Kiinan kaupoissa kannattaa olla erityisen tarkkana että lamput on CE-merkittyjä ja myynnissä myös suomessa. Keittiötä kaunistaa kaappien alla 375 SMD lediä ja kaappien päällä somistevalona 220 lediä. Televisiot ja tietokoneet on asennettu katkaisijalla olevien pistorasia jatkojohtojen perään joten kaikkien laitteistojen sammuttaminen on helppoa yhtä katkaisijaa kääntämällä. Ja kaikkea muita pieniä viritelmiä ja testauksia tuli tehtyä.
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=7442.msg91463#msg91463


Ruoanlaittoa ilman sähköä

Lihat pataan ja takkaan! Eikä aina lihaakaan vaan ihan hyvää kasvislootaakin saa tehtyä ja ilman sähköhellaa. Takka illalla lämpimäksi haloilla ja saanut lämpö tasaantua tuollaiset 12 tuntia lämmityksen jälkeen. Sisälämpö tuolloin arinalla 150-170 astetta jossa jo paistelee vaikka pullat. Vuorokausi lämmityksestä ja vieläkin takan arinalla 120-130 astetta lämmintä joka olisi jo parempi lihapadan muhimiselle. Joulupukki toi kerman saven padan vetoisuudeltaan 4:sen litraa joka on osoittautunut hemmetin hyväksi karjalanpaisteille sun muulle herkuille.

Talviset sähkökatkot sai testaamaan miten onnistaa kahvin keitto takassa. Litra nuotiopannuun vettä kun en pakkia löytänyt mistään ja takkaan hiilloksen päälle. Menipä noin 1,5 minuuttia ja vesi kiehui. Tuli oikein pika presso sumppia. Voitti kyllä normi keittimen sumpin teko ajassa.


Rahaahan se vie, mutta saako siitä mitään takaisin…

Näin äkkiä laskettuna on investoinnit vieneet uusimalla/hankkimalla uutta ja paranneltu vanhaa noin 10000€ edestä.
Polttopuut, polttopuiden katokset, uuninraudat, tulitiiliä, mitsubishi pumppu, Chunlan pumppu, varaaja, putkiremontti, aurinkolämmitys, savukaasu LTO, asennukset, sekalaista sähkötavaraa (lämmitys sähkökeskus, vikavirtasuoja, stotzeja, kaapelia, kwh- mittareita ym…), säästösuihku, energiansäästölamppuja, led valaisimia ja muuntajia, tiivistys nauhaa, kodinkoneet keittiöön, elektronisia lattialämmitystermostaatteja, kytkimellisiä jatkoroikkia…

Vanhat asukkaat kuluttivat keskiarvona 29850kWh vuodessa. Nyt kulutus pyörii noin 7500kwh vuodessa ja laskee edelleen kun aurinkolämmitys ja savukaasu LTO on otettu käyttöön vasta syksyllä 2012. Rahaksi muutettuna kulutus on yli 2000 euroa vähemmän ostoenergiaa vuositasolla kuin entisillä asukkailla. Kulutushan riippuu täysin omista asumis tottumuksista joten alkuperäistä lähtökohtaa energiansäästölle omista tuhlaavista kulutustottumuksista on mahdoton arvioida.
 

someone

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #2
ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Ohessa käppyrät sähkönkäytöstä viimeisen 2 vuoden ajalta. Pumppujen kulutukset noin vuoden ajalta.

Päivittelen jossain vaiheessa...

Edit: Syyskuu 2010 lisätty
Edit: Lokakuu 2010 lisätty
Edit: Marraskuu 2010 lisätty
Edit: Joulukuu 2010 lisätty ja korjattu lukemia vuoden takaa... ym...
Edit: Tammikuu 2011 lisätty
Edit: Helmikuu 2011 lisätty
Edit: Maaliskuu 2011 lisätty
Edit: Huhtikuu 2011 lisätty
Edit: Toukokuu 2011 lisätty
Edit: Kesäkuu 2011 lisätty
Edit: Heinä ja elokuu 2011 lisätty
Edit: Syys ja lokakuu 2011 lisätty
Edit: Marraskuun 2011 lisäilin
Edit: Joulukuu 2011 ja 10 kerhoon pääsy! Sähkönkäyttö oikeeta kulutus juhlaa!
Edit: Alakuvuosi lisäilty
Edit: Touko kesä heinäkuu lisäilty
Edit: 2013 vuosi lisätty kippuroihin
 

Liitteet

  • Sähkön käyttö Someone.jpg
    Sähkön käyttö Someone.jpg
    94,2 KB · Katsottu: 887

ekomies

Pakkastalvea odotellessa...
Vs: Someonen koko tarina, hurahdus energian säästöön!

Hienosti olet jaksanut touhuta energiansäästön parissa. Omissa kulutuslukemissa on vielä parantamiseen varaa...mutta
tästä jutustasi viriää jotain mitä voisi myös kokeilla itse. :)
 

Samppa

Ylläpitäjä
Ylläpidon jäsen
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

tuhkaimurikeskustelu jatkuu oman aiheen alla:
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=10802.0
 

puuhis

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Äkkiseltään katsottuna sulla menee pumppuihin noin 3700kWh josta copilla 2 tulisi saman verran säästöä eli appropoo 350euroa (marraskuussa 2009 pumppujen kulutus on pieni ei tainnut olla vielä kWh mittareita kiinni). Onko puut ostopuita vai ruisleivän hinnalla hankittuja? Paljonko on pumppujen jyvitetty kulutus - Mitsu xxxx kWh ja Chunlan yyyy kWh?

Edit - lukihan tuolla että puut tulee ihan leivän hinnalla....
 

repomies

Hyperaktiivi
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Oli ostopuita tai ei, arvonsa niillä on, energia-arvo jos ei muuta.. multa on puut loppu, ilmaisia puita saa tarjota YV:nä.. puoli-ilmaisiakin.. ;D
 

someone

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #9
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

puuhis sanoi:
Äkkiseltään katsottuna sulla menee pumppuihin noin 3700kWh josta copilla 2 tulisi saman verran säästöä eli appropoo 350euroa (marraskuussa 2009 pumppujen kulutus on pieni ei tainnut olla vielä kWh mittareita kiinni). Onko puut ostopuita vai ruisleivän hinnalla hankittuja? Paljonko on pumppujen jyvitetty kulutus - Mitsu xxxx kWh ja Chunlan yyyy kWh?

Edit - lukihan tuolla että puut tulee ihan leivän hinnalla....

Marraskuussa 2009 sain juu mittarit pumpuille kiinni. Ei tullut koko kuukautta mitattua. Jos tuossa meikän laskenta exelissä lukuja heittelen about niin noin 4200kwh saan pumppujen viemäksi energiaksi. Chunlan noin 500kwh ja mitsu 3700kwh.
 

ekomies

Pakkastalvea odotellessa...
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Oliko sulla vielä päivä- ja yösähkö käytössä? Jos on niin paljonko niiden suhde on nyt kun lämpöpumput on hankittu?
 

Daiseikai

Jäsen
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Someone: Minkä merkkiset termostaatit laitoit ja mistä ne hankit? Itsellänikin vaihto käynyt mielessä, kun nykyiset eivät oikein pumpun kanssa osaa tasaista lämpöä lattiassa pitää.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

ekomies sanoi:
Oliko sulla vielä päivä- ja yösähkö käytössä? Jos on niin paljonko niiden suhde on nyt kun lämpöpumput on hankittu?

Onhan mulla tuo yö- ja päiväsähkö käytössä edelleen. Joskus miettinyt siitä luopumisesta mutta kannattavuus on siinä ja siinä mitä olen laskeskellut. Viimeisin vuosi:
Päivä: 5330kWh
Yö: 6448kwh
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Daiseikai sanoi:
Someone: Minkä merkkiset termostaatit laitoit ja mistä ne hankit? Itsellänikin vaihto käynyt mielessä, kun nykyiset eivät oikein pumpun kanssa osaa tasaista lämpöä lattiassa pitää.

Ostin onniselta tuollaiset Raychem TA-10 termostaatit. Olen kyllä ollut tyytyväinen kun en oikein noista entolaisista ja articin tuotteista niin perusta. Raychem kun tekee lämmityskamaa teollisuuteen niin toiminta ja laatu on noissa samaa luokkaa.
http://www.slo.fi/www/fi/Tuotteet/Tuoteluettelo/Sivut/tuotetietosivu.aspx?partno=3530201

Ei kovin hinnankirouksessa ainakaan tuolla:
http://www.electratec.net/tuotteet.html?id=379/

Tuossa saa termostaatista valittua ottaako mittauksen lattiasta vai ilmasta. Lisäksi löytyy boost toimintoa ja ym ym ym..
 

Daiseikai

Jäsen
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Kiitos tiedosta Someone. Hinta/ominaisuus-suhde vaikuttaa asianmukaiselta ja ilmeisesti kaupanpäälle vielä laatukin.

Koska meillä on laattalattia, niin mielessä on myös käynyt sellaiset termostaatit, joissa voisi säätää lattian sopivalle mukavuuslämmölle ala/ ylärajojen turvin ja ottaa sit(t)en ilposta ja takasta parhaan hyödyn irti. TA-10:ssä ei tällaista ominaisuutta taida olla, mutta ilmeisesti tuo todelliseen lattianlämpöön perustuva digitaalinäyttö ajaa melko pitkälle saman asian?
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Daiseikai sanoi:
Koska meillä on laattalattia, niin mielessä on myös käynyt sellaiset termostaatit, joissa voisi säätää lattian sopivalle mukavuuslämmölle ala/ ylärajojen turvin ja ottaa sit(t)en ilposta ja takasta parhaan hyödyn irti.

Se mukavuuslämpö kun on kaikkien omista koivista kiinni. Omalla kohalla riittää 17 laattalattiaan jos huoneessa muuten on se 21-22 lämmintä. Näin meillä kun takan piipun muuri lämmittää pesuhuonetilan ja peruslämpö tulee lattiakaapeleilla talvisin. Kesällä nyt ei ole tarvinnutkaan olla lattialämmöt päällä 3:een kuukauteen kun riittäny ihan auringonlämpö ja se miten pumpun lämpö levinny. Eteisessä ja tuolla työhuoneessa kanssa laattalattiat ja ne meinaa olla joa aika viileät mutta mattoja vaan lisää lattialle ja sukat jalkan jos palelee. Niin sitä meillä kotonakin oli ennen vanhaan. Villasukat etittiin heti kun puusta alko tippumaan lehet ja niitä sitten pidettiin suurinpiirtein koko talvi... :) Ja kun on niin nuuka antamaan rahaa tuonne sähköyhtiöiden suuntaan niin katotaan sit niitä lattialämpöjä päälle tuossa jouluksi vaikka. Tai jos vieraita tulee saunomaan...
 

Daiseikai

Jäsen
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Villasukat meilläkin käytössä, mutta ei sitä kovin kylmällä lattialla kärsi lapsia pistää leikkimään, varsinkin kun melko usein löytää itsensäkin sieltä ;D

Viime talvena kun lattian lämpöjä mittailin, niin ne seilasi 18-24 C valillä, jolloin 18 tuntui kylmähköltä ja 24 jo melko kuumalta. Kulutusmittarikin voisi tykätä, jos lämmön saisi pidettyä uusilla termostaateilla koko ajan suunnilleen n 20:ssä :cool:
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Daiseikai sanoi:
Viime talvena kun lattian lämpöjä mittailin, niin ne seilasi 18-24 C valillä, jolloin 18 tuntui kylmähköltä ja 24 jo melko kuumalta. Kulutusmittarikin voisi tykätä, jos lämmön saisi pidettyä uusilla termostaateilla koko ajan suunnilleen n 20:ssä :cool:

Mulla on pesuhuoneessa mittari lattialla ja seinällä niin seinällä oleva seilasi 2 astetta ylös alas miten nyt sattu takkaa lämmittelemään mutta lattia taas pysy kyllä puolen asteen sisällä. Paitsi piipun vieressä jossa lattiakin kipusi 4-5 astetta korkeammalle jos tuli lämmiteltyä ihan urakalla.
 

R-410A

Aktiivinen jäsen
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Daiseikai sanoi:
Someone: Minkä merkkiset termostaatit laitoit ja mistä ne hankit? Itsellänikin vaihto käynyt mielessä, kun nykyiset eivät oikein pumpun kanssa osaa tasaista lämpöä lattiassa pitää.

>Koska meillä on laattalattia, niin mielessä on myös käynyt sellaiset termostaatit, joissa voisi säätää lattian sopivalle mukavuuslämmölle ala/ ylärajojen turvin ja ottaa sit(t)en ilposta ja takasta parhaan hyödyn irti. TA-10:ssä ei tällaista ominaisuutta taida olla, mutta ilmeisesti tuo todelliseen lattianlämpöön perustuva digitaalinäyttö ajaa melko pitkälle saman asian?<

Mitä olisi kalliit ( noin 100 € ) mutta älykkäät DEVI 550 termostaatit, mittaa joko lattia tai huoneilma, mutta myös yhtaikaa molemmista.
Näissä on myös yöpudotus!
Pojalla on näitä 6 kpl vuodesta 2003, jotka on kyllä kertaalleen uusittu takuuna!
Virtaa ei saisi katkaista esim. saunan kiukaan vuorottelulla, vaan pitäisi olla jatkuva virta.
Pojalla on nyt uusissa Deveissä jatkuva virta.
En tiedä
nyt uusien kestävyydestä, koska kuulemma vielä viime talven toimi, ens talvi näyttää pelittääkö!
Mutta säästöä on tullut, ennen perus Estot, nyt Devit ja ILPIT toinen viime talven autotallissa.
1 ½ keroksinen (parvi) 168 m² + autot.43 m² , tilavuus noin 570 m³, ennen 28000 kWh/v nyt noin 20-22000 kWh/v.
Takassa ilmaisia puita noin 1 m3!

Devireg 550
Ota; Tuotteet/Huoneistotermostaatit
http://www.devi.fi/

http://devi.danfoss.com/Finland/Consumer/FloorHeatingForHome/Floor+Heating+Thermostats/
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Syyskuu tuli ja melkeen meni! Kulutus oli viime kuussa 150kwh pienempi kuin edellis vuonna. Erotus tulee varmaankin tuosta lattialämmöstä joka ei ole ollut vieläkään päällä kun hyvin ilmankin tarkenee. Katotaan sitten kun nuo pakkaset tulee. Voi olla jotta pesuhuoneen vetää aika viileäksi kelien kylmetessä. Takkaakin jaksoin 3 kertaa lämmitellä ihan jotta pääsi kyrsän paistoon.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Nuohoojat kun on laiskoja noita takan poskikanavia nuohoilemaan kunnolla niin tuli hankittua tollanen:
http://www.rautanyrkki.fi/in.php?ok=183

Nykäsin ton takan sisään ja eikun harjaamaan... tuli 25 litran vesi/kuiva imurinpussi täyteen mujua takan sisältä mitä nouhooja ei ollu jaksanut hinkkailla irti. Ja kun tulet takkaan tein sain ensikertaa takan niin kuumaksi lämmitettyä ettei kärsinyt enää illalla käsin pintaan koskeakkaan. ...keleen nokisutarit kun eivät hommiaan tee!

Pitänee pari kertaa vuodessa ite harjailla ja imuroida sisukset niin pysyy sisukset siistinä ja hyötysuhde vähän parempana.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Ja vielä sai hiukan nipistettyä alle viime vuoden lukemien. Takkaa on aika laiskasti lämmitellyt kun nuo kelit on vielä aika mukavasti plussalla. Lattialämpäjä en ole pälle laittanut. Testataan jotta tarkeneeko miten pitkään...

Tässähän voisi olla mahollisuudet päästä alle 10MWh jos tehostas takan lämmitystä ja sais tuon veden lämpeemään puilla.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Ol taas niin lämmin kuu jotta sähköö meni sata kilowattituntia vähemmän kuin viime vuonna. Pumppukaan tehny niin paljo töitä tässä kuussa kuin viime vuonna samoihin aikoihin.(lukemat vuoden takaa pielessä :)) 10 kerho täältä tullaan! Tuossa aijemmin arpailin noin 4200kwh kulutusta pumpuille mutta taitaa painua näillä näkymin lähelle 5000kwh/vuosi, pari tonnia jos uppoais lämpimään vetyyn ja loput sitten käyttösähköö eli about 4500kwh. No ens kuun lopussa ollaan viisaampia ja tarkempia arvailuja.

Kuukauden saldo 1074 kwh
Mitsu repi 471 kwh
Chunnu 62 kwh

Tuolla nuo lämmityskäppyrät:
http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=10796.msg128984#msg128984
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Joulukuun lisäilin käppyröihin.
Kokonaiskulutus 1512kwh josta mitsu nyki 703kwh ja chunnu 105kwh.
Oltu matkoilla tässä loppukusta ja lisukkeet ollu päällä sen aikaa ettei pakkanen pannu poissaollessa. Vuosiarvio painui 11300 kwh jotta ei ollenkaan paha. Olis kyllä kova sana jos sais piettyä alle tonnin menekin talvellakin mutta jotenkin sitä vuan hepennoo.

Kiukaankin vaihoin Harvian Kivi PI70 malliin kun sattu olemaan tarjouksessa. Naukin niukan yli 460€ oli hintalapussa.
http://www.talotarvike.com/kauppa/product_details.php?p=4287
100 kiloa kiviä lämmitettävänä (toisin kuin ennen hikiset 20kg) On pehmeet löylyt ja tullu innolla saunottua. Ollu sekin viemässä oman osansa tuosta kuukauden saldosta.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Pikasella laskutoimituksella sain Mitsun pumpusta maksetun hinnan kuoletetuksi tasan vuodessa näillä kulutuksilla.
Chunnukka taas kuolettelee ittsenä noin 3,5 vuodessa.
 

puuhis

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

someone sanoi:
Pikasella laskutoimituksella sain Mitsun pumpusta maksetun hinnan kuoletetuksi tasan vuodessa näillä kulutuksilla.
Chunnukka taas kuolettelee ittsenä noin 3,5 vuodessa.

Tarkoitat varmaan että nyt on Mitsu kuoletettu kun kaikki käyttöaika on huomioitu? Tai sitten Mitsusi on ollut todella halpa. Meillä joulukuussa Mitsu haukkasi 731kWh ja Chunnukka 475 muttei Mitsu kyllä ole lähellekään vielä hoitanut laskuaan. Helmikuun lopulla tulee 2 vuotta täyteen (nyt Mitsun kulutusmittarissa 5064kWh, tosin kulutusmittari on ollut pumpussa 2009 syksystä lähtien). Sulla Chunnukka pääsee näköjään todella pienellä kuormalla, ei vissiin ole kamalasti lämmitettävää tuossa tallissa.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

puuhis sanoi:
Sulla Chunnukka pääsee näköjään todella pienellä kuormalla, ei vissiin ole kamalasti lämmitettävää tuossa tallissa.

Tjoo tallisa ei ole kuin tuo 8-10 astetta lämmintä joten chunnu pääsee aika vähällä. noin 25 neliötä lämmintä alaa tallissa ja talon yhteydessä niin osa hukkalämöistä menee tallin puolelle. Tuolla edellisellä kommentilla tarkoitin sitä että mitä mitsu on kuluttanut/tuottanut nyt vuoden aikana niin sillä olen tienannut suurin piirtein tuon pumpun hinnan takaisin. Maksoi muistaakseni pumppu 970€, asennus 50€, tarvikkeet, teline ym... 100€
 

puuhis

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Oliskos nyt kuitenkin vaikka pari vuotta? 5000kWh:n kulutuksella säästöä kertyy tuo 500 euroa, coppi kakkosella. No niin tai näin niin 5000kWh:n vuosikulutus pumpulle on kyllä ihan parhaasta päästä, Mitsu tekee teillä hommia ihan tosissaan.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Laskeskelin vähän paremmalla vuosicoppuralla tuon kuin 2:lla jos ja kun jää kumminkin alle kolmen niin sehän tekeekin jo tonnin kun sähkön hinta päivä 14,5 ja yö 13 sentin tuntumassa. Ja taisi nyt nousta sentillä vuodenvaihteessa vielä lisää tuo sähkö mutta vanhoilla hinnoilla jos laskee.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Tammikuu olikin sitten ihan super lauhaa! Eipä ole meidän historiassa päästy 1500kwh alle kuukasitasolla näin heti kaamoksen jälkeen.

Kuukauden kulutus 1373kwh ja mitsu nyki 651kwh, kun taas chunnu 87kwh.

Tää meikän periaate huudata pumppua ja nauti lämpimästä taitaa ihan tosissaan toimia. Pyynti ollut 22 astetta koko ajan. Sisälämpö hiihdellyt 21 ja 22,5 asteen välissä. Takka lämmennyt noin 15 kertaa.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILPit Mitsubishi FD25VAH + Chunlan omakotitalo 190m2 Kymenlaakso

Kuukausi meni mukavasti! Pakkasta riitti ja lämmintä piisassi.

Kämpön kokonaiskulutus oli 1449kwh josta mitsu 711kwh ja chunnu 145kwh. Tässä kuussa on tuota poreammettakin tullut käytettyä ahkeraan kun ollu pakkasia ja tehny mieli lillumaan lämpimään. Samoten sauna lämmennyt kun kaiken maailman kipporwaara/partykyntteli kutsuja ollut emännällä ja saunattanut koko kylän.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

Täähän on jännä juttu että saanu viime heinäkuusta asti korjailla noita kulutus lukemia alaspäin... on se jännä...

Kuukauden saldo:
Yö 555
Päivä 570
Autotalli lämpes chunnulla 40kwh ja torppa pysy lämpösenä mitsun haukkaamalla 526kwh. Puita poltettiin 8 kertaa tässä kuussa ihan jotta pääsi makkaraa paistamaan mutta tulhan sieltä vähä lämpöökin. Puita on polteltu tänä talvena huomattavasti vähemmän kuin viime talvena. Olisikko mennyt noin 4,5-5m3.
 

ekomies

Pakkastalvea odotellessa...
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

On kyllä neliöihin nähden pieni kulutus, menis alle kympin että heilahtas, jos olisi hieman pienempi asunto.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

ekomies sanoi:
On kyllä neliöihin nähden pieni kulutus, menis alle kympin että heilahtas, jos olisi hieman pienempi asunto.
Alkanut vahvasti epäilemään jnotta on tuo meitin sähkömittari menny rikki tai jotain... jotenkin vaan sellanen fiilis. Taitaa Valmetin laakeri leikata kiinni ja jaksa enää ottaa niin kierroksia ;D
 

ekomies

Pakkastalvea odotellessa...
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

someone sanoi:
Alkanut vahvasti epäilemään jnotta on tuo meitin sähkömittari menny rikki tai jotain... jotenkin vaan sellanen fiilis. Taitaa Valmetin laakeri leikata kiinni ja jaksa enää ottaa niin kierroksia ;D

Eiköhän sielläkin kohta vaihdeta elektrooninen etäluettava mittari, niin tämäkin epäillys poistuu. :)
Mulla on ollu käytössä parisen viikkoa, en havainnu muutosta kulutuslukemissa.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

Huhtikuussa kokonaiskulutus 820kwh joka on 112kwh vähemmän kuin viime vuonna.

Mitsu repi 347 ja chunnu 8kwh. Pumput ottivat 40kwh enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Korvasivat edelleen tuon lattialämmityksen poissaolon energian tarpeen.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

Vähän turhankin paljon on pidetty tällai keväällä lämpöjä sisällä. Sisälämpö huidellut luokkaa 22-24 njotta hikisiä öitä ollut... Tilannetta korjasin ja taas palattiin 21-22 sisälämpöihin. Ei vaan tunnu kivalta jos on liian lämmintä näin kesäisin siällä.

Sähköä meni 628kwh koko kuussa josta yö 344 ja päivä 284. Mitsu lämmitteli vielä peräti 238kwh edestä... Huhhuh!
 

My.Ai.Hu

Vakionaama
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

Voi JEHNAKE että menee vähän sähköä siellä...

täällä ollaan kateudesta vihreänä... :eek:
Ehkäpä täälläkin joskus päästään samaan......
 

ekomies

Pakkastalvea odotellessa...
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

someone sanoi:
Sähköä meni 628kwh koko kuussa josta yö 344 ja päivä 284. Mitsu lämmitteli vielä peräti 238kwh edestä... Huhhuh!

Omat lukemat 660/192/468/147 kWh. Jotenkin nyt ensimmäisen täyden kuukauden pumppua käyttäneenä päättelisin että muuhun kuin lämmittämiseen kuluvan sähkön määrä on someonella saatu "kuristettua" alas. :)
 

someone

Vakionaama
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

ekomies sanoi:
päättelisin että muuhun kuin lämmittämiseen kuluvan sähkön määrä on someonella saatu "kuristettua" alas. :)

Onhan sitä yritetty monella tapaa kuristaa. Valaisimissa noin 50% energiansäästölamppuja ja 50% ledejä ja yhä enemmän siirryn kyllä ledeihin kun on tuolta ebaysta on löytynyt aika hyviä lamppuja joissa on kyllä valoteho kohallaan. Kuvaputki töllöjen käytöstä luovuttu. Lattialämmöt olleet poissa koko vuoden, poikkeuksena ulko eteinen jossa piti koko talven olla peruslämmöt päällä. Varaajissa pudotettu lämpöä 60 asteen paikkeille. Poistoilmapuhallin säädetty minimi ottoteholle paitsi sitten kun suihkutellaan niin täysillä. Keittiövempeleet ja pyykkärikoneet on noin toista vuotta vanhat A+ energialuokkaa.... Ja kaikkee muuta pientä viritystä mitä tuolla alotusviestissä on mainittu.
 

someone

Vakionaama
Vs: ILP Mitsubishi FD25VAH+Chunlan OK-190m2 Kymenlaakso

Kesäkuun 2010 luvuista pihisteltiin vielä 82kwh poijes! Ei paha. Kaikki kotiin päin!

Yösähkö 263kwh
Päiväsähkö 145kwh
Mitsu otti noista 39kwh

Jäähdytys ollut päällä kolmena yönä ja kesäkuun alkupuolella sai vielä lämmitelläkkin viikon jos toista.
 
Back
Ylös Bottom