Keravan Energia jätti pulaan

rawpower

Aktiivinen jäsen
Huh huh. Taitaa olla niin paljon urakkaa, että revitään porukkaa asentamaan noita ilman lupia tai pätevyyksiä. Näihin kannattaa kyllä suhtautua pienellä varauksella. Vakuutusyhtiö ei korvaa virheellisen asennuksen aiheuttamia vahinkoja jos vaikka tulisi iso vesivahinko VILP asennuksissa tai vaikka pahin mahdollinen, että oikosulku ja talo palaisi. Sitten lähetään tappelemaan asennusliikkeen kanssa korvauksista. Nyt ehdottomasti eetuboy kuluttajansuojaan asia vireille. Siellä on varmasti vuoden tai kahden jonot eli asia voi kestää jos vastapuoli ei ala millekään.
 

Mikki

Hyperaktiivi
Kuulostaa kyllä hurjalta tapaukselta. Huh huh.... on se vaikeaa. Ei taida moni kysyä lupia kerran firman äijillä ei sellaisia kaiketi ole.
 

Lappanen

Vakionaama
Ei kyllä itsellänikään tulisi mieleen luoia kysellä vaikkapa sähköriltä joka tulee sähköfirman autolla pihaan. Ehkä pitää kysellä, jos joskus sellaista palvelua tarvitsen.
 

Mislo

Jäsen
Jos ekalla kaverilla ei ollut lupia niin kyllä mieleen juolahtaa mahtaako seuraavallakaan olla. Että eetuboyllä hyvin välähtäny ja huomannut kysyä. Pistäisin Tukesiin samalla viestiä että ottaa syyniin ja kertoo tapauksen heillekin, samalla kun pistää kuluttajasuojaan viestiä.
 

pelzi_

Vakionaama
Kurjaahan tuollainen palvelu on, mutta siinä on perusteet pyytää neuvoa kuluttajaneuvojalta ja yrittää purkaa kauppa viivästyksen vuoksi. Suoritusta, jota ei ole vielä suoritettu, on vaikeampi reklamaatiossa kritisoida.
 

pelzi_

Vakionaama
Kuitenkin tuossa Suomen laki on vähän ikävä, että elinkeinonharjoittajalle pitää antaa mahdollisuus korjata virhe. Mutta jos nyt korjaus kestää ja aiheuttaa murhetta, voisi siis päästä siihen että rahat palautetaan ja vievät väärän laitteensa pois. Jos uusi laitetaan tilalle, on mahdollisuudet reklamaatioon heikot jos ei onnistu dokumentoimaan siinäkin asennuksessa konkreettista virhettä.
 

Mara

Aktiivinen jäsen
Eikös näissä luvissa riitä jos firmassa on yksi jolla on luvat, ainakin ennen riitti. Aikoinaan työpaikallani oli lähes 1000 asentajaa ja yhdellä työnjohtajalla luvat kunnossa, tämä oli riittävä ratkaisu.
 

pelzi_

Vakionaama
Kylmäalalla ei riitä, pitää olla kaikilla henkilöillä pätevyys, sähköissä periaatteessa riittää, nähdäkseni ainakin ilpin liittäminen olemassa olevaan ryhmään tai pistorasiaan onnistuu kunhan sähkötöidenjohtaja varmistuu riittävästä opastuksesta ko. tehtävään.

Sitä voi sitten kysyä, onko se perusteltua muuten kuin lääkärien koulutuspaikkojen pihtaamisen tyylisen kartellin ylläpitämiseksi, että hengenvaaralta suojaava sääntely sähköjen osalta on paljon löperömpää kuin ympäristöhaittojen vähentämiseen pyrkivä sääntely. Esim. Yhdysvalloissa sääntely on järkevää, kylmäalan paperin saa päivässä ja se sisältää ainoastaan ohjeistusta siitä miten ympäristöhaitat vältetään, ja oli paperia tai ei, sanktio on kymmeniä tuhansia jos kylmäainetta päästää taivaalle, Suomessa tiettävästi ketään ei koskaan tuomita ja pätevyys on lupakirja välinpitämättömyyteen.

Tässä se käytännössä sitten näkyy, markkina ylikuumenee tekijöiden puutteessa, kuluttajalla ei ole vaihtoehtoja joita kilpailuttaa ja paska palvelu rehottaa.
 

Jyke

Jäsen
Kylmäalalla jokaisella asentajalla täytyy olla pätevyys ko. työhön sekä yrityksessä jollakin henkilllä riittävä valvontaoikeus.
Sähköpuolella asentajan täytyy olla pätevä itsenäiiin sähkötöihin ja yrityksessä jollakin täytyy olla sähköasennusoikeudet.
 

Sakarikk

Aktiivinen jäsen
Montako % esim. ilppien kaasuista kerätään talteen kun laite on kypsä vai meneekö suurin osa taivalle. Onko se vanhan
laitteen loppu hoidettu paremmin Yhdysvalloissa.
 

pelzi_

Vakionaama
Valtioiden tasolla tilastot on jotain luokkaa reilu 50% tuotetusta kylmäaineesta saadaan takaisin. Ei juhlan arvoisia lukuja. Jenkeissä sanktiot on kyllä niin kovat, että en usko vanhojen laitteiden käsittelyn ihan mahdottoman huonoa olevan. Kylmäaineiden osuus kasvihuonepäästöistä on ihan huomattava.
 

TopiR

Aktiivinen jäsen
Anteeksi että varastan toisen keskustelun...
Tänään tuli asentaja vaihtamaan ilmalämpöpumppua siihen mitä sen piti alkujaankin olla
Kysyin asentajalta onko sulla asennukseen liittyvät luvat kunnossa.... Pakkas kamat takas autoon ja häipyi
Miten voi olla näin vaikeeta saada ILP asennettua
Tukes on varmasti kiinnostunu tietämään että (oliko se Keravan Energia) käyttää (kylmäaine)asennusluvattomia jamppareita.

-Topi (entinen Keravalainen)
 

TopiR

Aktiivinen jäsen
Jos asennuksissa on vikaa, se on toki peruste vaikka kaupan purulle. Mutta se vessapaperivaatimus on ympäristönsuojelullinen säädös.

Sähköasennusoikeuksissa on sitten jo kyse turvallisuudesta. Mutta nekin riittää joidenkin mielestä olla töiden johtajalla.
Uusien pumppujen kylmäaine on heikosti palavaa ainetta, joka asettaa lisävaatimuksia asennuksen tekemiselle. Kyllä se ainakin teoriassa linkkautuu turvallisuuteen.

-Topi
 

pelzi_

Vakionaama
No tuo nyt on taas sitä hysteriaa, ainoa asia mitä asennuksessa siihen liittyen tarvitsee tehdä on lukea asennusohjeesta huoneen minimikoko.
 

siwer

Vakionaama
Kyllä se R32-palamishysteria taitaa olla aika sekopäisellä tasolla. Tietysti jos on mitoitettu niin että ikkunaverhon alla palaa kynttilä juuri niin että kynttilän liekki lähes sytyttää verhon, muttei aivan, niin yhtäkkinen ja nopea R32-vuoto pystyy hetkellisesti suurentamaan liekkiä sen verran että verho syttyy.

Propaani/isobutaanisektorilla ymmärrän paremmin tuon huolen mutta siinäkin suhteellisuudentaju on hyvä säilyttää. Se surkealla muovisella venttiilillä varustettu, vahingossa oven väliin jäädessään itsestään suihkutteleva spray-pullokaan ei yleensä aiheuta mitään ongelmia vaikka niitä on varmaan keskimäärin ainakin 10kpl/talous eikä ketään huoleta.
 

pelzi_

Vakionaama
Niin, palavat on ongelma erityisesti jääkaapin sisällä ja juuri jääkaapeissa niitä silti käytetään.

Ainakin Panan R32-asennusohje muuten kieltää kartiot sisätiloissa, moniko ammattilainen viitsii juottaa? Minua ei onneksi omissa nurkissa kiire eikä tulityökortit rajoita joten R410a-koneetkin on kaikki juotettu.
 

Kellarinlämmittäjä

Oppimiskäyrällä
Se surkealla muovisella venttiilillä varustettu, vahingossa oven väliin jäädessään itsestään suihkutteleva spray-pullokaan ei yleensä aiheuta mitään ongelmia
Minulla jäi kerran butaanin täyttöpullo sillä tavalla pinon pohjimmaiseksi, että päällä laittamani toisen laatikon pohja painoi sitä pystyssä olevan täyttöventtilin päätä. Kesti hetken aikaa ennen kuin tajusi, että sihiniä nyt yleensä voi työkaluista tulla, pannuhuoneesa kuin on vesiputkia joista hiukan sihinää kuuluu varsinkin jos joku vettä laskee.
 

kotte

Hyperaktiivi
Kylmäalalla jokaisella asentajalla täytyy olla pätevyys ko. työhön sekä yrityksessä jollakin henkilllä riittävä valvontaoikeus.
Sähköpuolella asentajan täytyy olla pätevä itsenäiiin sähkötöihin ja yrityksessä jollakin täytyy olla sähköasennusoikeudet.
Oikeastaan kysymys on myös siitä, pitäisikö yritystunnuksen omaavalta yritykseltä asennuksen tilaavan kuluttajan toimia "poliisina", joka vahtii kaikkia mahdollisia lupia, joita tilattujen töiden suorittamiseen mahdollisesti liittyy? Painavan vastuun kyllä omasta mielestäni pitäisi kuulua yritykselle ja se vastaa sekä asiakkaalle, virkakoneistolle että mahdollisille ulkopuolisille aiheutuneista vahingoista.

Eihän mikään kiellä toki olemasta poikkeuksellisen tarkka, mutta onkohan taloyhtiölläkään jälkeen päin nokan koputtamista osakkaalle, jos toimitusehdot on sovittu kirjallisesti? Kyllä yrityksen on vastattava seurauksista, jollei ole noudattanut lakia ja tämä tulee jossakin vaiheessa ilmi, jos on olemassa kirjallinen sopimus asiasta tai toimeksianto muutoin luotettavasti osoitettavissa. Toki on yleisesti hyväksi puhkaista laittomuuksiin syyllistyvän yritystoiminnan kaltaisia mätäpaiseita.
 

TopiR

Aktiivinen jäsen
No tuo nyt on taas sitä hysteriaa, ainoa asia mitä asennuksessa siihen liittyen tarvitsee tehdä on lukea asennusohjeesta huoneen minimikoko.
Epämääräinen asennusjamppari saattaa laittaa kartioliitokset tuulikaappiin - ilman momenttiavainta löysälle.

Jos ei ole päässyt tentistä läpi, on syy ehkä juurikin lukutaidossa (tai -halukkuudessa), siinä ei käyttöohjeet paljoa auta...

-Topi
 

pelzi_

Vakionaama
Kummasti niiden virallisten asentajien jäljiltä löytyy ilman momenttiavainta paperinohuiksi kiristettyjä kartioita, lisäksi ylimielisyyden ja kukkoilun määrä on hellyttävä kun huomauttaa tyhjiömittarista, siitä että sitä luetaan vasta hanan sulkemisen ja tasoittumisen jälkeen, tai momenttiavaimista, suojakaasusta puhumattakaan. Varsinkin nuorempana reaktiot oli ihan priceless, näiden sankarien pomot sitten oli häpeissään kun asiakas oli aiheetta haukuttu ties miksi nulikaksi kun tiesi vaatia asiallisesti tehtyjä, kuivia, juotosliattomia vuotamattomia asennuksia.

Asentajia on monenlaisia ja havaintojeni mukaan sillä lappusella on lopulta hyvin vähän merkitystä. Toki ammatikseen hommaa tekevä ilman lappusia epäilyttää, mutta jos on kyseessä esim. sähköasentajan pätevyyden suorittanut, kyse tuskin on siitä ettei pystyisi sitä tenttiä suorittamaan. Jos ilppejä on tarjolla pari kesäkuukautta ja loppuaika tehdään muita hommia, ei vaan välttämättä kiinnosta istua tuhlaamassa aikaa, jos vaikkapa joku kioskin muista asentajista on käyttänyt sen 1 päivän ilp-asennuksen opastukseen ja ekojen asennusten valvontaan, neuvoo puhelimitse tarvittaessa, ja jos tämä oli jo aikaa sitten ja asennuksia on jo tehnyt, siellä kurssilla ei opi kyllä yhtään mitään.

Itseasentajien kiusaaminen on se suurempi typeryys tässä hommassa, koska useimmat meistä osaa lukea ja noudattaa lukemiaan ohjeita ja itselle myös halutaan tehdä huolellista jälkeä ja kyse ei nyt ole mistään kirurgian harjoittamisesta ilman pätevyyttä, vaan ympäristöhaitasta jonka jokainen saa aiheuttaa halutessaan esim. lentämällä. Onneksi Euro refrigerant auttaa.

Valmistajien pitäisi ottaa tiukempi linja asennusvirheisiin, niin ala vähän siistiytyisi, mutta se vaan pahentaisi tekijäpulaa.
 

Suunnittelija75

Aktiivinen jäsen
Sori vaan, mutta 99% itseasentajista tekee kaiken päin persettä, ei niiden tilalle pysty edes uutta konetta laittamaan vaan reiästä lähtien on tehtävä uusiksi koko juttu. Jos tuntuu siltä että ammattilaisen jäljiltä voi jäädä jotain rempalleen, Gigantista kainaloon koneen nappaava Mehmet osaa tehdä ne + 5 muuta virhettä ja myös hengenvaarallisen sähkökytkennän siihen päälle.

Jos tuntuu että osaa, niin itelleen voi tehdä aina. Raja menee siinä kun teet naapurille ja sen kavereille plus alat ottamaan rahaa siitä vieläpä.

En käsitä mikä siinä lappusessa niin sinua risoo, mutta sillä pidetään urakoitsijoista rekisteriä ja thats it. Jos turhista lappusista haluaa vaahdota niin erilaiset korttikoulutukset on sitä osastoa ja kansantaloudelliselta haitaltaan kertaluokkaa suurempi tappio. Jos 200 tuhatta työntekijää lappaa uusimassa työturvallisuuskorttia 5 vuoden välein vs. 100 sähköurakoitsijaa vuodessa hakeutuu rekisteriin kertaluontoisesti.
 

siwer

Vakionaama
Arvostettava kommentti muuten mutta oikea motiivi paljastui lipsahduksenomaisesti rivien välistä.

Eikö rajan pitäisi mennä siinä että tekee vaarallisia tai viallisia asennuksia naapurilleen tai itselleenkin, eli vaarantaa ihmisiä tai pilaa luontoa, eikä siinä että ottaa rahaa? Jälkimmäinen rajanvetonahan tarkoittaa vain että suojellaan tietyn ryhmän yksinoikeutta tiettyyn työhön. Jos näin on, niin tämänkin voisi suoraan tunnustaa, nythän perustelu juhlapuheissa, laissa ja lain valmistelutöissä on puhtaasti ympäristönsuojelullinen.
 

pelzi_

Vakionaama
En tiedä onko rasismi kovin arvostettavaa, mutta toi 99% kyllä antaa päivän naurut. Niitä liian laadukkaita itseasennuksia ei sitten tietenkään lasketa.
 

siwer

Vakionaama
No se on täysin odotuksenmukainen bias ammattilaiselle joka kutsutaan korjaamaan huonoja itseasennuksia. Hyviä itseasennuksia sitä ei tietenkään koskaan kutsuta korjaamaan joten ne jäävät näkemättä. Ihmiset ovat usein sokeita omille biaksilleen vaikka muilta niitä on helppo huomata.
 

Suunnittelija75

Aktiivinen jäsen
Rahan ottaminen on melko hyvä indikaattori liiketoiminnan ja itselleen asentamisen välillä, siitä se addiktio kullan vuolentaan alkaa. Itseasennukset on onneksi melko harvinaista määräysten vuoksi suomessa. Ei niitä paljon ole enää kytkettynä. Ne tunnistaa heti ja kaukaa, pelkästään siitä että käytettävät tarvikkeet poikkeavat ammattilaisten käyttämistä ja tiettyjä alkeellisia virheitä/vaikeutuksia tekevät. Ammattilainen jos ei muuta opi, niin ainakin asennusta hankaloittavat virheet poistuvat ekalla viikolla.
 

siwer

Vakionaama
Onpas kyllä todella ihmeellinen asenne työntekoon ja liiketoimintaan ikään kuin rahan ottamisessa olisi itsessään jotain väärää. "addiktio kullan vuolentaan" kanssa viikon naurut -osastoa.

Eli ongelma ei siis tosiaan ole niinkään asennusten laadussa vaan siinä että väärä ihminen saa työstään korvausta?
 

repomies

Hyperaktiivi
Kukaan ei tiedä, mutta minä veikkaan, että vähintään 9/10 itseasentajasta ei omista riittävää työkaluarsenaalia, joka hyvään asennukseen tarvitaan.

Teeseitsemiehille vinkki: jakoavaimesta saa välttävän avolenkin momenttiavaimeen hitsaamalla siihen hylsyn lähelle leukoja. Kunnon momenttiavaimen avolenkeillä saa Puolasta noin kuuteen kymppiin. Avaimella väännetty momentti auttaa kummasti liitosten pitävyydessä. Nyloggia saa muistaakseni ebaysta alle kahdella kympillä. Sekin auttaa, etenkin jos laippojen teko on haparoivaa.

Kun vuotavia liitoksia ei tehdä, aika iso osa potentiaalisesta ympäristörikoksesta tulee jo soviteltua. Huolellinen tyhjiöinti tietenkin auttaa myös.
 

pelzi_

Vakionaama
Kullan vuolenta kuvaa hyvin tiettyjen asentajien toimintamallia. Mutta tuohan ei sinänsä pidä lainkaan paikkaansa, itse olen kaikista asennuksista ottanut rahaa ja silti toiminta on täysin tappiollista naapuriapua ja harrastusta, koska niin paljoa en pyydä kuin esim. ne ammattilaiset jotka niitä vehkeitä on jo useita kertaa käyneet täyttämässä korjaamatta vuotoa.

Jos laskisin paljonko rahaa tekemällä jotain oikeasti vaativaa osaamista edellyttävää työtä saman ajan voisi saada, on tappio sitten vielä moninkertainen.

Kun sattuu olemaan tiedetty henkilö joka moralisoinnin sijaan neuvoo, opastaa ja korjaa itseasennuksia ja ammattilaisten asennuksia niin kummasti niitä itseasennuksia alkaa lähistöltä löytyä. Jo R22-ajoilta niitä on ja moni on yllättävän hyvä, toki huonot on jo purettu.
 

siwer

Vakionaama
Mutta tuohon asenteeseenhan tiivistyy se miksi Suomessa meininki ei tule muuttumaan. Ongelma ei ole asennusvirheet, vaan paperin puute eli kateus siitä että joku ulkopuolinen tekee työtä jonka piti olla varattu tietylle klikille. Jos ympäristöä haluttaisiin suojella, tällöin tietysti alaa valvottaisiin ja virheitä sanktioitaisiin.

Samankaltaisia klikkejähän yritetään lobata esim. kiinteistöjen kuntotarkastuksiin. Nythän kuka tahansa voi sanoa olevansa kuntotarkastaja ja ruveta tekemään sitä työtä. Ja totta vie, kun vertaa esim. erään tämäntyyppisen yksinäisen suden raportteja vaikkapa Raksystemsin vastaaviin niin ero on kuin yöllä ja päivällä. Ja siinä kohtaa kyllä ymmärtää Raksystemsin huolen.

Tätä samaa voi soveltaa loputtomiin, ja ympäristöllä voi perustella melkein kaiken tekemisen kunnolla, ja kunnolla tekemistä voi käyttää argumenttina minkä tahansa työn rajaamiseen sertifioiduille ammattilaisille. Onneksi tätä ei sovelleta ihan joka alalla.

Mutta kun kylmäaineet muuttuvat koko ajan ympäristöystävällisemmeksi, sääntelyltä katoaa lopulta sekä moraalinen että myös lakitekninen legitimiteetti. Samaten monoblock-VILPien, MLP:jen ja PILPien kaltaiset kylmälaitteet ovat kauhea uhka alalle.
 

pelzi_

Vakionaama
Juu - työkaluissa on puutteita ammattilaisillakin. Mutta oma tärkein suositukseni on ostaa terävä laadukas suoraan litistämättä leikkaava putkileikkuri, ja epäkesko-kartiotyökalun saa myös muutamaan kymppiin nykyisin. Momenttiavain monelta löytyy jo, ja eBay myy myös niitä avolenkki-hylsyjä varsin edullisesti.

Painekoe ja tyhjiöinti sitten vaatii yhden koneen asentajalle väkisin kalujen pummaamisen ellei halua maksaa harrastuksestaan enemmän kuin ostetusta asennuksesta.
 

pelzi_

Vakionaama
Ei tee, ei. Itseasentajan täytyy tehdä koska vuoto on hankala juttu jos ei ole kylmäainetta eikä talteenottolaitetta ja huoltopulloa. Paras välttää se.
 

siwer

Vakionaama
Mun on kyllä vaikea nähdä miten joku luvaton naapurinpena-kylmäkalle voisi edes teoriassa vuolla kultaa. Lähtökohtaisestihan:
* Itseasennuksia sivutoimisesti tekevä luvaton Pena ei tee niitä niin paljon kuin ammattilainen -> välineiden, huonojenkaan, hinta ei kuoletu niin helposti
* Kukaan ei ole valmis maksamaan täyttä markkinahintaa luvattoman Penan työstä, täydellä hinnallahan saa luvallisenkin; PAITSI jos tietää Penan luvallisia paremmaksi tekijäksi mutta silloin taas Penan arvostelu on tekopyhää
* Jos Penan asennus pettää, Penaa ei kyllä varmuudella ainakaan tuntiveloituksella kutsuta korjaamaan työtään. Penaa vedetään turpaan ja vaaditaan korjaus ilmaiseksi, kuten kuuluukin. Vain ammattilaisella on realistinen mahdollisuus laskuttaa täyttä markkinahintaa omien virheidensä korjaamisesta (en tarkoita että kaikki niin tekevät).

Kyllä näiden pointtien valossa kullanvuolenta on luvallisten ammattilaisten etuoikeus. Itseasentajilla on kyllä jotkut muut motiivit.
 

pelzi_

Vakionaama
Sopimatonta kielenkäyttöä. Korjaathan asian, kiitos.
Niin. Omia motiivejani:

- kaverin auttaminen kun ei kehdannut kutsua nahkakahleiden, piiskojen ym. keskelle ketään tuntematonta korjaajaa

- solidaarisuus naapurin sairaille eläkeläisille

- harrastus

- naapurin lahjonta puutarhanhoitoavuksi

- vitutus kuunnella kun ammattilaiset kusettaa tuttuja ja sukulaisia

- rahan säästö omiin nurkkiin asennetuissa, kun neliöitä on paljon ja koneet romuna ostamalla ja itse korjaamalla on todellakin säästänyt, nähdäkseni myös luontoa.

- monia vehkeitä kuten mm. ilpistä rakennettua mlp:tä ei olisi ikinä edes tehty jos kaikki pitäisi ostaa ammattilaisilta valmiina.

Rahat tehdään sitten ihan muilla hommilla. Kiitos luojan ei tartte näitä työkseen sateessa tehdä.
 

repomies

Hyperaktiivi
Olen muuten eri mieltä siitäkin, että tyhjiöpumpun saisi halvalla. Jos saa, niin se on huono, kokemuksesta tiedän. Eikä pelkkä tyhjiöpumppu riitä. Pitää olla tyhjiömittari. Ei siitä pumpun kyljessä olevasta pikkukellosta saa kuin vihjeen siitä, onko jossain massiivinen vuoto.

Painetestiä en ole nähnyt asentajan tekevän. Sitä ei edellytetä. Painetestiä aletaan tehdä siinä vaiheessa, kun aineet ovat jo karanneet ainakin osittain.
 

siwer

Vakionaama
... eli kun ympäristövahinko on jo tapahtunut.

Tietysti on ihan OK poliittisesti päättää että painekoetta ei tarvita koska ympäristövahinko ei keskimäärin tapahdu liian usein, ja painottaa asennuksen hintaa ja nopeutta suuremmalle tärkeydelle kuin ympäristönsuojelua. Tämä ei kuitenkaan ihan osu yksiin juhlapuheiden ja sääntelyn laillisen tarkoituksen kanssa. Käytännössä tällainen painotus voi olla silti kokonaisuuden kannalta paras, koska parasta ympäristönsuojelua on saada näitä laitteita asennetuksi ja käyttöön vähentämään CO2-päästöjä. Luultavasti ympäristöhaittojen minimipiste löydettäisiin jollain nykyistä kevyemmällä sääntelyllä, jossa paperit olisi mahdollista saada helpommin, halvemmalla ja nopeammin, mutta kuitenkin keskityttäisiin tärkeimpiin asioihin.
 

pelzi_

Vakionaama
Lisäksi ärsyttävän kalliita ovat rosteriset tai muuten tyhjiöintiin tarkoitetut tiiviit letkut, haarat ja hanat (no, ilpin kanssa riittää yksi letku), ja tiivis ja hyvä schraderin poistin tyhjiömittarin liitännällä maksaa n. 50e.

Toki jostain syystä Internet on täynnä pelkillä huoltomittareilla tyhjiöiviä ammattilaisia, on se kumma maailma.

Halvat pumput on hieman onnenkauppaa, kun ottaa kaksivaiheisen ja tiivistelee kierreliimalla hieman ja korvaa muovihatut tiiviillä, saanee kyllä kymmeniä kertoja tyhjiöityä. Ja eBaysta ostamalla rahat takasin jos se on ihan susi.
 

pelzi_

Vakionaama
Vuotojen osalta valmistajien ohje on yleensä tutkia liitokset vuodonetsijällä, koska painekoe vie aikaa, mutta kukapa sitä jaksaa tehdä sisäyksikön liitoksille tyhjiöinnin ja hanojen avauksen jälkeen? Ja kuinka monella on vuodonetsijän kalibrointiin referenssivuoto?

Japanissa on yleensä kaksi äijää asentamassa, ja silloin toinen voi nostaa sisäyksikön seinältä vuodonetsintää varten ennen lopullista teippausta. Suomessa en tätä odottaisi näkeväni, toki täälläkin on tullut vastaan asiantuntevia tekijöitä mutta ne ei koteihin ilppejä laita.

Kuitenkin tulos ratkaisee, meillä on tässä perheessä pääsy myös heliumvuodonetsimelle ja sitäkin ollaan pariin koneeseen käytetty, lähinnä koska voidaan. Mutta kun omiin nurkkiin asentaa, painekoe ei maksa mitään, pitää vaan olla kärsivällisyyttä odottaa koneen käynnistystä. Ja kun koneet on käytettyjä, vuotoja voi olla näkymättömissä eristeiden alla eli painekoe on kuitenkin pakko tehdä jos ei halua itselleen moninkertaista vaivaa myöhemmin.
 

Suunnittelija75

Aktiivinen jäsen
Nyt on Tukes ja asentajat kusseet muroihin vissiin ihan kunnolla? Kunnon asentaja tekee sellasia liitoksia jotka pitää. Japani on vissiin aika kova mesta, vähän epäilen että sielä sandaalit jalassa filippiinopojat lätkii koneita seinälle. Silloin voi olla vaikka 5 ukkoa pyörittämässä sisäyksikköä eri asentoihin, ei se siitä lopputulos parane. Mutta ei se mitään maksakkaan!
 
Ylös Bottom