Puhallusmelun vaimennus

repomies

Hyperaktiivi
Onko sattunut silmiin ratkaisuja sisäyksikön puhallusmelun vaimennukseen vai onko jopa tullut jotain rakenneltua?
Vesikiertoinen lämmitys ja VILP.

Yhden tapauksen tiedän, missä sisäyksikkö oli asennettu seinän sisään talon rakennusvaiheessa. Vaatii paksun seinän, eikä silti välttämättä paranna melun osalta tilannetta merkittävästi. Näyttää ehkä kivemmalta, ja aavistuksen saattaa melua jäädä seinän sisälle, olettaen että sisäyksikön näkyvistä peittävä elementti/ritilä seinän pinnalla ei itsessään aiheuta suhinoita.

Periaatteessa iso osa melusta on ilman kohinaa, jossa taajuudet ovat korkeita. Korkeiden taajuuksien vaimentaminen ei ole mikään ihmetemppu, mutta sisäyksikön kääriminen johonkin huokoiseen äänenvaimennusmateriaaliin toisaalta heikentää ilmavirtaa merkittävästi, mikä sitten taas ei yhtään paranna pumpun toimintaa.

Joku sellainen kotelo, missä sisäyksikön puhallusaukon ja imupuolen välillä olisi tiiviimpi ilman kierron kotelon sisällä estävä laippa, ja sitten huokoinen vaimennusmateriaali erityisesti puhallukselle mutta ehkä myös imulle, voisi jollain tapaa toimia. Tässä pitäisi ilman mutkitella sisäpinnoiltaan äänieristetystä (esim joku pellavaeriste) kotelosta ulos, jolloin kohinasta suurin osa jäisi taatusti matkalle. Tulisi ruma kuin piru, mutta epäilemättä melutaso vähenisi, ja samalla puhalluksen suuntaus menetettäisiin käytännössä kokonaan. Kotelo pitäisi olla seiniltään riittävän tukevaa materiaalia ja se pitäisi saada tiiviisti kiinni seinään sisäyksikön ympärille.
 

lehikjo1

Jäsen
Koteloon (sisäpuolelle) avaruusajan "bitumia" ja ympärille harkiten ääntäimevää matskua, jos yleensä tilaa on. Laitteen ympärille akustiikkalevyä/pehmeitä "juttuja". Paksut verhot, matot, sohvat jne. Desibelit ei pienene mutta lienee miellyttävämpi korville.

Mieti/kokeile vaikuttaako/miten paljon vaikuttaa ilmanohjaus-siivekkeiden asento.

Ja toki, mikä häiritsee, huipputeho? vai itsestään säätyvä pöhinän määrä? Joku kiinteä asetus välimaastosta voisi antaa rauhaa päälle?
 

HotZone

Vakionaama
  • Keskustelun aloittaja
  • #5
Vaan onko kukaan törmännyt kuviin tai kuvauksiin ratkaisuista?

Itelle on äänen vaimentaminen ja aksutiikka kyllä tuttuja asioita mutta mikään ei voita kuvia kokeilluista tekniikoista.
Mietin jo sellaistakine että jos tuon avattavan luukun korvaisi toisenlaisella missä luukku tulisi 5cm kauemmaksi ollen eräänlainen kotelo minkä sisäpuolella olisi 5cm paksu vaimennusaine mikä varmasti vähentäisi puhaltimen melua.
Toinen keino voisi olla koneen alapuoelle eräänlainen hylly vaimennusaineesta. Meillä kone puhaltaa suoraan eteenpäin. Ikävä kyllä tällöin se on meluisampi kuin jos puhaltaisi alaviistoon.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Omasta laitteestani otan etulevyn irralleen, se vaimentaa ja madaltaa ääntä. Toinen mikä vaikuttaa itselläni on pystysuuntaus, vähiten ääntä tulee AUTO-asennossa (eli alaspäin). Sivuttaissuuntauksi en käytä, nekin aiheuttaa ääntelyä.

Jotkut ovat ottaneet pystysuuntaussiivekkeet koonaan irti. Suodattimien irrottaminen ei ole havaittavaa vaikutusta ääntelyyn.
 

Jurtsi

Aktiivinen jäsen
Lähinnä sen käyttäminen uudelleen suunnittelupöydällä puhallusäänen vähentämiseksi, jos se edes on mahdollista?
 

HotZone

Vakionaama
Mitenkäs jos tuohon rakentelisi kiinteän suuntaimen missä ei olisi erillisiä pystysuunnan siivekkeitä. Kaikki epäjatkuvuudethan sitä melua aiheuttaa. Voisi samalla tulla hiukan lisää ilmavirtaa. Alumiinipelti voisi olla helpoin vaihetoehto.
 

kotte

Hyperaktiivi
Niin,että onko noista Temun tuotteista mitään hyötyä puhallusmeluun tai muutenkaan?
Jos sieltä saa halpoja "ryijyjä" seinille ja mattoja lattialle sekä jotakin vastaavaa kattoonkin kiinnitettäväksi, nuo varmaankin imevät ääntä tehokkaammin kuin yritykset tehdä itse ääntä aiheuttavalle laitteelle jotakin muuta kuin vähentää puhallustehoa ronskisti.
 

kotte

Hyperaktiivi
Millä perusteella?
Siis kysytkö, miten puhaltimen melua voi pienentää? Aina helpoiten lisäämällä äänieristystä väliaineeseen, jotka pitkin melua kantautuu. Kun se kantautuu pitkin ilmaa, kanavat on vuorattava mahdollisuuksien mukaan ääntä imevillä materiaaleilla ja kanavien puuttuessa (käytännössä melkein kokonaan) vuoraamalla ympäristöä ääntä imevillä materiaaleilla niin paljolti kuin käytännössä mahdollista ja siedettävää.

Runkoääniinkin tämä auttaa vähän, mutta lisäksi itse meluava laite pitäisi korjata tai korvata pienitehoisemmalla ja/tai paremmin suunnitellulla ja toteutetulla (ellei laitetta itsessään pysty eristämään runkoääntä välittävistä rakenteista).
 
Tein vähän aikaa sitten testin.
ILP alle laitoin 50 mm paksua villaa. Hiljeni selvästi. Mitä kovempaa puhalsi, sen isompi ero.
Ohessa mittaus. Ylin ilman villaa ja kaksi toistoa villalla alla.
Pitää vain kokeilla tarkemmat paikat ja koot sekä keksiä siisti tapa naamioida nämä. Tämä oli vain jämäpala mikä löytyi.
 

Liitteet

  • ILP high.jpg
    ILP high.jpg
    327 KB · Katsottu: 56
  • Villa iso.JPEG
    Villa iso.JPEG
    219,2 KB · Katsottu: 60

Tifo

Vakionaama
Tein vähän aikaa sitten testin.
ILP alle laitoin 50 mm paksua villaa. Hiljeni selvästi. Mitä kovempaa puhalsi, sen isompi ero.
Ohessa mittaus. Ylin ilman villaa ja kaksi toistoa villalla alla.
Pitää vain kokeilla tarkemmat paikat ja koot sekä keksiä siisti tapa naamioida nämä. Tämä oli vain jämäpala mikä löytyi.
Ompas simppeli ratkaisu, oliko ero myös korvakuulolta yhtä selvä?
 
Korkeat taajuudet on niin hiljaiset ettei niihin kannata keskittyä.
Kyllä tuon kuulee ihan selvästi. Mutta tässä tapauksessa sohva on laitteen alla.
Kotona samanlainen laite vastakkaisella seinällä sohvalta. Kunhan löydän vähän villaa testaan täälläkin.
Sulatuksen rutina ja pauke on mielestäni reilusti häiritsevämpi ja sitä ei saa mitattua eikä vaikutus siihen tuntunut suurelta.
 
Back
Ylös Bottom