F750 + SAM40 + tuloilman esilämmitys takalla

Mikki

Aktiivinen jäsen
Viestejä
313
#41
Lisää hulluja ideoita... tuollainen W10 järjestelmä on turhan kallis ja siinä on kyllä kiehuntariski olemassa. Mutta entäs jos tekisikin niin, että ei keräisi suoraan lämpöä takan sisältä, vaan asentaisi takan taakse rakennusvaiheessa Purmo Vertical lämpöpatterin:

https://www.taloon.com/sisustuspatt...0-mm-valkoinen/LVI-5530022/dp?openGroup=15713

Tuollaisen upottaisi väliseinään takan taakse piiloon ja asentaisi ihan normaalin varaavan takan mahdollisimman kiinni tuohon patteriin. Tuossa Purmossa on yhteet yläpäässäkin patteria. Tämmöisestä sitten käytännössä suoraan tuloilman esilämmityspatteriin putket kiinni ja kiertovesipumppu + pieni paisuntasäiliö väliin.

Tuloilman esilämmitys v3.PNG

Kiertovesipumppua pyörittäisi termostaatin kautta, aina kun patterin ylälämpö olisi >25C. Näin voisi varmistaa, että tuloilmapatteriin ei menisi muuta kuin takan lämpöä. Kun takan lämmittäisi sopivasti, niin kai tuossa patterissa jotain lämmönsiirtymistä veteen tapahtuisi? Ei ainakaan kiehuisi ja lämpöä tuskin ainakaan liikaa siirtyisi.

Parempi vai huonompi idea? :)
 
Viimeksi muokattu:
Viestejä
2 017
#42
Tuon patterin sisällä on jonkinlaiset lämmönsiirtolammellit ja lämmönsiirtopintaa paljon enemmän kuin ulkopintaa. Takasta patteri ottaisi lämmintä vai yhdeltä ulkopinnaltaan. Kyllähän se jotain saisi, mutta tuskin eläissään törkyisen hintansa eli 600 € edestä. Tavallinen yksinkertainen sileä vanha patteri ajaisi saman asian, mahtuisi pienempään tilaan ja maksaisi vain murto-osan tuosta. Käytettynä sellaisen voisi löytää vielä halvemmalla.

Tuohon avarat kierrot ja pakkasneste niin miksi tuo ei voisi toimiakin. Täyttää sen voisi kastelukannulla ja ylös jokin pieni paisuntasysteemi niin mikään ei jäädy. Tiedä vaikka ilman pumppua toimisi. Sitten jos takkaa ei lämmitä, patteri takan takana voisi hiukan kylmentää takan kuvetta.
 

Mikki

Aktiivinen jäsen
Viestejä
313
#43
Tuo Purmo Vertical on kyllä tosi kallis patteri. Teknisempänä erona siinä kuitenkin on, että ne lämmönsiirtolamellit on oikeassa asennossa. Jos tavallisen patterin kääntää pystyyn, niin lamellit ovat suunniteltuun asentoon nähden väärin.

Mitä eroa tuosta käytännössä seuraisi... enpä osaa sanoa.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös Bottom