Ilmalämpöpumpun kustannustehokas käyttö vesikiertoisen lattialämmityksen kanssa

oilman

The Cable Guy
Kyllä sellaisenkin saa toimimaan portaattomasti toisenlaisella ohjauksella.
Eli toimii portaattomasti 0-230V?
Mutta onko ihan oikea paikka yrittää säätää virtausta toimilaitteella? Kun itse virtauksen säätö on piirin meno puolella.
Matalalämpö pattereita yritin säätää siitä venttiilin karasta, muttei se oikein leiville lyönyt. :D
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Eli toimii portaattomasti 0-230V?
Mutta onko ihan oikea paikka yrittää säätää virtausta toimilaitteella? Kun itse virtauksen säätö on piirin meno puolella.
Matalalämpö pattereita yritin säätää siitä venttiilin karasta, muttei se oikein leiville lyönyt.

Kaipa ne yleensä antavat jonkinlaisena on/off pulssisuhteena ohjausjännitettä - vaha on hidasta. Ei sitä virtausta voi piirikohtaisesti muualtakaan säätää, mutta koko verkoston virtaamaan säätöön toki kannattaa käyttää jotain muuta. Nämä piirikohtaiset säädöt voivatkin olla ongelma jos koko virtaukselle on joku alaraja - kuten vaikka 'VILP paluukierrossa' -kytkentävaihtoehdossa.

Patterin säätö karasta on tarkkaa puuhaa - ja hidasta koska tarvittavat muutokset ovat liikkeenä niin olemattoman pieniä.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Itse laitoin lattialämmityksen minimiin jakotukeilta ILP vaikutusalueelta. Järkeilin sen toimivan parhaiten, asentajalta en kysynyt mielipidettä. Kulutuksen puolesta toimi mutta mukavuus... no villasukkia sai kaupasta.
 

oilman

The Cable Guy
Haastavaa on saada optimaaliseksi lattialämmön kanssa, nyt pitäisi olla lämmittämätä kolmepäivää leivinuunia ja ottaa muutaman päivän säätöoperaatiot :D
Edellisessä talossa oli suora sähkölämmitys (patterit).
ILP + varaavatakka, ha 116m2 lämmitykseen meni n.8000-9000kwh.
Tähän nykyiseen suunnitellut jotain halpis ILPpiä leivinuunin lämpöä levittämään ja kesällä jähyttämään.
 

repomies

Hyperaktiivi
En ole ikinä ymmärtänyt miten ILPin tai takan kanssa pystyisi järkevästi ja mukavuuden kärsimättä laskemaan kiertoveden lämpöä. Aina sieltä kämpästä löytyy joku nurkka johon pistemäisen lisälämmönlähteen lämpö ei yletä, ja siellä on sitten pakkasella kylmä mikäli kiertovesi on liian viileää. Kaksikerroksisessa talossa jonka ILP on yläkerrassa, koko alakerta on tuollaista aluetta johon ILP ei vaikuta.

Siksi ne huonetermostaatit ja vesikierrot sulkevat vahapatruunat ovat mielestäni vähiten epämiellyttävä vaihtoehto. Lattiat vetävät tietenkin kylmiksi siellä missä ILP vaikuttaa, mutta sisäilma on lämmintä kaikkialla. Reinoilla pärjää. Lattia-antureilla voi hakea kompromissia asettamalla lattialle minimilämpötilan, mikäli haluaa, mutta säästöjä se syö.

Vesikiertoiseen taloon mukavuudenhaluinen lämpöpumpulla lämmittäjä laittaakin VILPin tai maalämmön.
 

Mukava

Jäsen
Miten on muuten sellainen tapaus, että kun on vesikiertoiset patterit ja ILP, ja pattereissa kiertää vesi tietysti mahdollisimman viileänä. Nyt kun pattereissa kiertää viileä vesi ja ILP lämmittää huoneilman, niin eikö noissa pattereissa itseasiassa vähän lämpene se vesikin ILPin ansiosta kun se palaa takaisin pannuhuoneeseen.
 

Toozi

Tulokas
Vesikiertoinen lattialämmitys ja ILP on aika hankala yhdistelmä saada säädetyksi niin että asumismukavuus säilyy ja jotain säästöjäkin syntyy. Asiaa vaikeuttaa se että lattia on näissä usein laattaa tai vast. joka tuntuu helposti kylmältä jalalle. Jos vielä on isoja ikkunapintoja, niin koleus on helposti tuloksena. Lattikierto niin pienelle kun mukavuuden kannalta sietää ja loppu lämmitys ilpillä. Säästöt jää omasta sietokyvystä riippumaan.

Sinänsähän vesikiertoinen lattialämmitys sopii lämpöpumpputekniikan kanssa kuin nenä päähän. Niinkuin jo sanottiin huutaa vaan VILP:tä tai maalämpöpumppua. Tiedän yhdenkin tapauksen jossa vuoden päästä todettiin, että ILP:t eivät omalla mukavuus halulla tuo käytännössä juuri mitään säästöjä ja seuraava askel olikin maalämpöpumppun hankinta ja ILP:t jäi vain jäähdytyskäyttöön.
 
Ylös Bottom