Tuloilman jäähdytys ja tulokanavien eristys yläpohjassa

Lappanen

Vakionaama
Tähän foorumiin on äärimmäisen vaikea linkata google haun pdf:iä, ainakin mun kännykällä. Kopio codesta linkki selaimeen. Siellä on pdf, jossa paljon selkeämpi kuva ja kolme vaihtoehtoa.

Editoin aiempaan viestiini vastauksen.

Edit. Laitetaan se tähän selvuuden vuoksi:

Linkki ei toimi.
Päivitetystä linkistä pääsin jyvälle, eli kyseessä on sivulla 6 oleva vaihtoehto 2. Sillä erotuksella, että pumppu on eri kohdassa 3-tieventtiiliin nähden. Erona ilmeisesti se, että linkin ohjeen mukaan kun viilennysautomatiikka on käskenyt 3-tieventtiilin kiinni eli litku kulkee reittiä B>AB, kierrättää viilennyspumppu liuosta kaivon läpi ja minun kytkennässä pumppu kierrättää liuosta viilennyspatterin läpi.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Tuossa siis MLP keruupumpun käyttö auttaa patterin kiertoa. Kun keruupumppu ei käy, pitää patterin pumpun hoitaa myös MLP:n ja kaivon virtausvastus. Keruupumpun käydessä riittää hoitaa patteripiirin virtausvastus samaksi kuin takaiskuventtiilin.

Ei tuossa keruupumppu voi haitata kiertoa. MLP:n käynnistyminen lisää patterivirtausta ja kylmentää sitä. Ehkä automatiikka ylikompensoi tuota?
 

Lappanen

Vakionaama
Pitää yrittää kykkiä vehkeitten käyttöpaneelien vieressä kun käyttövettä tehdään niin pääsee vähän enemmän jyvälle mitä siellä tapahtuu. Enerventin nettiliittymä on niinkin hyvä, että anturitietoja päivitetään about tunnin syklillä. Tottunut liian hyvään tuon myupwayn/uplinkin kanssa..
 

jmaja

Hyperaktiivi
Nyt tuohon on käyttöasennoksi valikoitunut muuttuva paine-ero
Tuo on varmaankin huonoin vaihtoehto, mutta mahtaako sillä olla merkitystä.

Keruupumpun käynnistyessä virtaama kasvaa patterin läpi. Tuolla asetuksella nostokorkeus lisääntyy, jolloin virtaama kasvaa entisestään

Vakiokierrosluku lienee paras ajatellen kierrospumpun aiheuttamaa muutosta.
 

Lappanen

Vakionaama
Olen liitteen Pelican eAir CG-W.pdf -mukaisen selostuksen koneen toiminnasta löytänyt.
Viimeinen sivu, kohta Lämmityssäätö -> Poistoilmasäätö.

Mulla käytössä poistoilmasäätö ja tuloilman rajat min 10 - 17 max. Tavoitearvoksi käyttöpaneeliin asetettu 15 astetta.
Jäähdytys sallittu kun ulkona yli 11 lämpöä.

Sitten käyttöohjeesta löytyy myös mainintaa, se on liian iso liitettäväksi tähän, koitan uuteen viestiin lisätä sen.
 

Liitteet

  • Pelican eAir CG-W.pdf
    222,5 KB · Katsottu: 127

Lappanen

Vakionaama
Ei mahdu manuska tähän, leikkaanliimaan siitä tuon viilennyksen osat:

1590402228173.png


1590402253804.png


1590402724467.png


1590403028723.png
 

Lappanen

Vakionaama
Syyllinen saattoi löytyä (peilistä). Keruunestettä sai lisätä muutaman desin, eli ilmeisesti olikin kyse vain ilmavaivoista jotka sattui osumaan sopivasti samaan aikaan käyttöveden lämmityksen kanssa.

Tuo mun kuvissakin näkyvä ilmausjärjestely on sulun takana ja sulku ollut auki jos sieltä ilmoja vielä irtoaisi pois kierrosta. Se toimii hienosti silloin kun 3-tieventtiili on kiinni. Mutta näköjään silloin kun 3-tieventtiili on täysin tai osittain auki, siinä käy niin että viilennyspumppu imee sinne ilmauskellon putkeen jonkinlaisen alipaineen ja päästää sitä kautta ilmaa kiertoon.

No jos ei muuta tästä casesta jäänyt käteen, niin nyt laitoin pumpun vakiokierroksille kakkosteholle ja 40W näyttää tehoksi.

Käyttövettä on kerran lämmitetty ilman ongelmia, ulkona 19 astetta, koneelta lähtee 10,3 asteinen ilma, sisällä on mukavan viileää ja kosteus 30%, kauimmaisesta tuloventtiilistä tulee 16,8 asteista.

Yhden mittarin mukaan kaivolta tulisi 0 asteista liuosta, olisiko käyttöveden teon jälkeen vielä normaalia kylmempää, MLP näyttää lämmönkeruun olevan 6 asteista joka siis palaa viilennyskennolta.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Ajattelinkin, että virtaus siinä vaikuttaisi..

Eli homma rokkaisi kun kääntää 3-tieventtiilin 180 astetta nykyisestä asennostaan...

katso liitettä 64015
... tähän asentoon:

katso liitettä 64016
Belimo sekoitusventiilit on suunniteltu niin että vesi kulkee vain yhteen suuntaan eli AB:hen... tai no on niitä sellaisiakin mitkä toimii kumpaakin suuntaan mutta tämä ei toimi niin. Ensimäinen vaihtoehto on oikein mutta noi itse tehdyt nuolet on osittain väärin mikä hieman viittaa ... hmmm ... väärinymärykseen. Ja nämä ongelmat voisivat johtua väärinymmäryksestä. Sähkökaavio on väärä paikka katsoa LVI kytkentöjä. Belimon sekoitusventiili (yhdistävä) pistetään paluupuolelle niin että A tulee patterilta ja B on ohivirtaus. IMO.
 
Viimeksi muokattu:

Lappanen

Vakionaama
Tyytyväinen pitää olla systeemiin, vaikka aika moni "asiantuntija" ja asiaa tuntematon muuta väittivätkin eli ettei IV:n kautta pysty kämppää viileänä pitämään ja että ILP on ainoa vaihtoehto jos haluaa kämpän pitää viielänä kesällä.

Kosteus pysyy 35-45 % haarukassa, sisällä on mukavan viileää vaikka ulkona olisi koko päivän porottanut aurinko ja yli 20 lämmintä.
Sisälämpö mittarin mukaan ollut suurimmillaan 23,5 astetta, yleensä pysyy 22-23 haarukassa loppupäivästä. Eli sama lämpö kuin talvellakin, juuri sopiva.
Vielä kun vihdoin ollaan päästy siihen pisteeseen, että asennetaan verhot kaikkien kuuden ison olkkarin ikkunan eteen niin aamusta päivään kestävä auringonporotus ikkunoista sisälle vähenee, lämpökuorma vähenee aika paljon.

Kauimmaisesta tuloilmaventtiilistä mitattuna lämpimin lukema ollut 17,5 astetta kun jossain vaiheessa ulkolämpö kipusi yli 25 asteen koko päiväksi.
IV-koneelta tuloilma suurimmillaan mitattu 12,5 astetta.

Ilmanvaihto on äänetön eikä vedontunnetta missään.

MLP näyttää IV-koneelta palaavaksi keruunesteen lämpötilaksi aamulla noin 6,8 astetta ja illalla noin 8 astetta. Käyttöveden lämmitys laskee hetkeksi keruunesteen lämmön 7 asteeseen muutaman kerran päivässä.

Nyt on illan ja alkuyönkin ollut jäähdytys päällä kun ulkolämmöt pysyvät yli 10 asteessa, tuolloin kämpän sisälämmöt laskee alle 22 asteen, keruuneste viilenee ja tuo auttaa taas seuraavan päivän ajan pitämään kämpän sisäilmaston sopivan viileänä.

Eilen käytiin vierailulla tutun kerrostalokämpässä, jossa huonekohtainen koneellinen tulo ja poisto. Ulkona yli 20 lämmintä ja pilvetöntä. Oli aika pätsi. Ikkunatkin auki kun ei kuulemma kiinnikkään niitä pysty pitämään koneellisesta IV:stä huolimatta, mutta läpivetoa ei nimeksikään. Siinä oli ihan hyvä referenssi siihen, että oma IV-viilennyt todellakin toimii vaikka ikkunapinta-alaa meillä varmaan yhtä paljon kuin siinä kerrostalokämpässä ulkoseinäpinta-alaa :D
 

pökö

Hyperaktiivi
MLP näyttää IV-koneelta palaavaksi keruunesteen lämpötilaksi aamulla noin 6,8 astetta ja illalla noin 8 astetta.
Minulla iv-koneelta palaa n 10 asteinen liuos päivällä.
Olen positiivisesti yllättynyt systeemin toimintaan. Venttiileistä tulee sisään 16-17 astetta ja kone käy tehostuksella, tämä estää kyllä selvästi asunnon lämpeämistä ja helpottaa nukkumista kun makuuhuoneissa on vain 21 lämmintä.
Hellettä luvattu, pääsee testaamaan pitääkö ilp käynnistää.
 

Lappanen

Vakionaama
Voisi olla aika tuskaista kotona ilman viilennystä, jos nyt suoraan vertaan IV-koneen mittaamia lämpötiloja.

Eilen klo 18 aikaan näyttää olleen ennen viilennyspatteria mitattu tuloilma 19,1 asteista. Se lämpiäisi kauimmaiselle venttiilille tullessa noin 5 astetta jolloin sisälle puhallettaisiin 24 asteista ilmaa joka kaiken lisäksi olisi kosteaa.

Verrattuna siihen, että oiekasti tuo sama tuloilma viilennettiinkin nyt 12,3 asteiseksi ja se puhallettiin sisälle noin 17 asteisena ja suhteellinen kosteus 35,6%.
 

Lappanen

Vakionaama
Ei se lämmin ilma läheskään yhtä paljon lämpiäisi kanavassa.

Voisihan tuota kokeilla kytkemällä viilennyksen pois. Voi tulla vaan kotijoukoilta sanomista äkkiä... Viilennyshän pitäisi olla pari päivää pois pelistä, että rakenteetkin lämpiäisi siihen lämpötilaan mitä ne olisivat jos viilennystä ei olisi ikinä ollutkaan.

Mikä sitä tuloilmaa muuten estäisi lämpiämästä eniseen malliin, jos viilennys otetaan pois pelistä? Tulokanavat kulkevat sisällä katonrajassa johon se viilentämätön entistä lämpimämpi sisäilma kohoaa lämmittämään sitä tuloilmaa, kun nyt se sisäilma (ja rakenteet) on viilennetty jolloin se kait lämmittää niitä tulokanavia vähemmän?
 
Viimeksi muokattu:

pAy

Vakionaama
Tuloilmaa täytyy viilentää yllättävän vähän, että talo pysyy sopivan lämpöisenä, 30 asteen helteelläkin riittää vähän alle 20 asteinen tuloilma. Tässä tietysti vaikuttaa sekin että ilman viilennystä 30 asteen helteellä tuloilma voi olla yli 35 asteista, riippuen siitä montako metriä ilman oton puolella on varjoa vai tuleeko sisään auringon lämmittämää ilmaa ja lämpiääkö välipohjassa ilma lisää kun lämpöä on helposti 50 astetta.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Mikä sitä tuloilmaa muuten estäisi lämpiämästä eniseen malliin, jos viilennys otetaan pois pelistä?
Nyt raportoit, että tuloilma viilennetään 12 asteiseksi ja tulee huoneeseen 17 C. Rakenteet ja huoneet lienee 20-25 C. Jos samassa tilanteessa tuloilma on 19 C, ei se lämpene läheskään 5 K. Lämpeneminen on suhteessa lämpötilaeroon.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että viilennys ei auttaisi hyvin.

Onko nyt ilma ollut niin kosteaa, että kosteus muuttuisi eli kondensoituuku kennoon? Täällä näyttää kastepiste olevan 12 C eli ei kondensoituisi.
 

pökö

Hyperaktiivi
Onko nyt ilma ollut niin kosteaa, että kosteus muuttuisi eli kondensoituuku kennoon? Täällä näyttää kastepiste olevan 12 C eli ei kondensoituisi.
Minulla ei ainakaan kondensoi. Tai ei ainakaan niin paljoa että tippaputkessa näkyisi
 
Viimeksi muokattu:

Lappanen

Vakionaama
Nyt raportoit, että tuloilma viilennetään 12 asteiseksi ja tulee huoneeseen 17 C. Rakenteet ja huoneet lienee 20-25 C. Jos samassa tilanteessa tuloilma on 19 C, ei se lämpene läheskään 5 K. Lämpeneminen on suhteessa lämpötilaeroon.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että viilennys ei auttaisi hyvin.

Onko nyt ilma ollut niin kosteaa, että kosteus muuttuisi eli kondensoituuku kennoon? Täällä näyttää kastepiste olevan 12 C eli ei kondensoituisi.

Mutta tilannehan ei ole sama jos viilennys on pois päältä. Huonelämpötila nousee ja rakenteet varaavat enemmän lämpöä jolloin tuloilmakanavien ympäristökin on lämpimämpi.
 

jmaja

Hyperaktiivi
Mutta tilannehan ei ole sama jos viilennys on pois päältä. Huonelämpötila nousee ja rakenteet varaavat enemmän lämpöä jolloin tuloilmakanavien ympäristökin on lämpimämpi.
Ei ole sama, mutta ei läheskään yhtä suuri ero kuin tuloilman ero.

Tuo 12 ja vielä 17 on reilusti kylmempää kuin ulkoilma, sisäilma ja kaikki tilat, joissa kanavat menee. Jäähdyttämätön ulkoilma on ulkoilman lämpöistä ja kanaviston ympärillä on joku muu lämpötila.

Sisälämpötila riippuu jonkin verran tuosta jäähdytyksestä, mutta vintin lämpötilaan se tuskin juuri vaikuttaa.
 

Lappanen

Vakionaama
Jahas, kevät on saapunut kun viilennys pamahti 50% teholla päälle joku aika sitten. Nyt toki jo sammui kun aurinko ehtinyt jo vähän laskea.
 

Lappanen

Vakionaama
IV-koneen mittaama raitisilma taisi käydä jossain 10 asteen paikkeilla, se lämpiää jokusen asteen yläpohjassa ja lisää kun IV-kone yläkerrassa lämpimässä tilassa ja alakertaan kulkee välipohjassa.

Mulla on 6x ~4 m^2 ikkunaa rivissä alakerrassa ja aurinko porottaa aamusta iltapäivään niistä, eli kyllä se lämmittää vaikka ulkona olisi vaan +10. Verhot vasta tulossa, sitten jo helpottaa.

Mutta tuon hetken kun se nyt paistaa ja lämmittää kylmälläkin ilmalla, niin viilennys palauttaa sopivan ilmaston sisälle.
 

Lappanen

Vakionaama
Jahas, viilennyskausi pukkaa päälle. Alla tämän hetken tilanne, viilennys oli 40% säädöllä koko yön ja nyt kun ulkolämpö lähentelee 20 astetta alkaa viilennyssäätökin pikkuhiljaa kohota kohti 100% lukemia:

IV-koneen / MLP:n lukemat:
Ulkona +17,4 (raitisilma) / +17,6 C
Sisällä +21,8 (poistoilma) / +22,2 C
LTO-tuloilma (ennen viilennyspatteria) +15,8 / - C
Tuloilma (viilennyspatterin jälkeen) +10,7 / - C
Lämmönkeruu sisään - / +6,6 C (tämä tulee IV-koneen viilennyspatterilta 3-tieventtiilin kautta jos kiertoa säädetty kaivon kautta kulkevaksi)
Ilmankosteus (poistoilmassa) 39% / -
Viilennyssäätö 79% / -
 

Lappanen

Vakionaama
Noloo.. Nyt vasta tuli se lopullinen ahaa-elämys, kun on ollut näitä mukavia 20 asteen helteitä päivällä ja sitten yöllä tippunut 10 asteeseen ja pysynyt siinä pari päivää ja taas hellettä jne.. Kämpässä helteillä todella mukavaa, mutta kylmemmillä ilmoilla tullut jopa ihan kylmä vaikka huonelämpö 21,5C. Viilennys on siis ollut koko ajan jollakin teholla päällä joka aiheuttaa kylmän tuloilman (ei kuitenkaan vedon tunnetta).

Iv-koneen ohjauspaneelissa kun on se lämpötilan asetus pääikkunassa, niin oletin sen olevan viilennyksen joku tavoitearvo ja vähän ihmetellytkin että miten se mahtaa toimia (onko joku keskiarvo esim) kun viilennys vetää tuloilman helposti 10-13 asteeseen. Olin lämpötilan asettanut sitten 17 asteeseen siitä ohjaispaneelista.

Sitä sitten tutkin kylmissäni, niin asentajan ohjetta plärätessä tuli se ahaaaa:
Tuo asetus on viilennystä käytettäessä poistoilman eli huoneilman lämpötila ja iv-kone tavoittelee sitten tuota arvoa. Ilman viilennystä tuo olisi sitten tuloilman tavoitearvo. Nyt se on sitten asetettu 22 asteeseen ja alkuun vuorokauden odottelun jälkeen se aika hyvin pysyy 21,8-22,2 haarukassa kelissä kuin kelissä eli juuri hyvä. 21 astetta on todettu jo turhan viileäksi huonelämpötilaksi.

Onko tämä nyt tässä sitten tämä säätäminen? MLP pitää talvella huonelämmön tasaisena, MLP ja iv-kone syksyllä sekä keväällä yhteispelillä ja kesällä se on myt viimeinkin iv-koneen vastuulla.

Pitääkö keksiä uusi harrastus, juuri kun alkoi tajuamaan melkein kaikesta kaiken :(
 

Lappanen

Vakionaama
Ensimmäiset hellepäivät lusittu ja tuntuu tuloilman ja lattian viilennys pitävän kämpän sisuskalut oikein mukavissa olotiloissa. Talven jäljiltä oli poistoilman pyynti +22C, jolloin viilennys lähti vähän laiskasti mukaan auringon porottaessa ja sisälämpö nousi +23,0 -> +23,7C. Laskin pyyntiä +20C jolloin viilennys tuli paremmin mukaan ja nyt sisällä sopiva ~+23C tasaseen.

IV-koneen lukemia tällä hetkellä:
Raitisilma +20,8C
Tuloilma +10,5C
Poistoilma +23C
Ilmankosteus 26 RH%
Viilennyksen tehonsäätö=3-tieventtiilin asento 82% (IV-koneen kiertopumppu 12W vakioteholla, virtauksesta ei hajua)
Tuloilmamäärä ~75 l/s

MLP:n lukemia:
Ulkolämpö +21,8C
Huonelämpö +22,9C
Lattiapiirin meno lämmönvaihtimelta +22,7C (säädetty +23C)
Lattiapiirin paluu 23,7C
Lattiapiirin virtaus 15,8 l/min
Keruupumpun nopeus 30% (virtauksesta ei hajua)
Lämmönkeruu meno/paluu +8,6C


Lattian lämpötilansäätö taitaa pysyä asetetussa +23C ainakin näin lyhyellä otannalla. Potkua kyllä löytyy palelluttaa varpaat jos tarve vaatii.
 
Back
Ylös Bottom