VILPin päiväpumppauksen tehostaminen lämpötilamittauksen keskiarvoistuksella

On siinä kuitenkin eroa, pumppaako yöllä sulatuksin vai päivällä ilman sulatuksia. Yöllä COP olisi tämmöisinä ensimmäisinä pakkasöinä vain rapiat kolme, päivällä pääsee kuitenkin 4,5:een. Tuo käyräkin jo perustuu lämpötilansäätimen mittauksen keskiarvoistamiseen ja nyt uskoisin vielä pääsevän enemmän tuon käyrän yläpuolelle. Jos ajattelee, että ilman mitään toimenpiteitä pumppaus olisi tasaista ympäri vuorokauden,
70 kWh lämmöntarpeella
35 kWh @ COP 3,5 = 10 kWh
35 kWh @ COP 4,5 = 7,8 kWh
Yhteensä yhteensä 17,8 kWh
Vastaavasti tuo kaikki 70 kWh @ COP 4,5 => 15,6 kWh eli parannusta 2,1 kWh pumppauksessa + noin 1 kWh kertopumppujen sähkössä. Säästö ei ole suuri, ~ 35 s/vrk, jonka todennäköisesti melkein häviää sähkön hinnassa, kun spot sähkö olisi yöllä halvempaa. Mutta on syytä viritellä valmiiksi sillä ei tuo spot sähkö taida muutenkaan kannattaa.

Etu häviää talven koittaessa. On pakko pumpata ympäri vuorokauden ja toisaalta yö ja päivä lämpötilanvaihtelu häviää keskitalvella. Kuitenkin syksyn kevään tuota voi hyödyntää.


COP kuukausikohtainen.JPG
 
Päiväpumppausta jossakin määrin on suitsinut sähkön hinta. Alla olevassa diagrammissa on laskettuna COP vaatimus sähkön hinnan mukaan, kun vertailukohtana on pumppaus yöllä 2 s/kWh hinnalla @COP3.

Eli jos yöllä energia esim. 2 s/kWh ja käydään pikkuisen pakkasen puolella (antaa ~COP3) niin pumppaus kannattaa siirtää päivälle jos energia on alle 5 s/kWh ja COP odote on 4 tai yli. Tuo COP4 toteutuu jos ollaan yli sulatusalueen, eli lämpötila jossakin +6 °C tai yli.

Useimmilla lienee kiinteä sähkön hinta mutta tämä koskettaa nyt sitten esim. minua.

Ekvivalenttihinta.jpg
 
Ylös Bottom