Coronaviruksen (SARS-CoV-2) ja sen aiheuttaman taudin (COVID-19) seuranta

raksa11

Häirikkö
Joko tauti on paljon vakavampi mitä viranomaiset ja media kertoo, tai sitten media liioittelee rajusti asiaa ja tauti on normiflunssan veroinen ja hommalla on muita tarkoitusperiä. Italian päivälehdissä on mainittu että kuolinsyyksi on otettu korona liian heppoisin perustein, taisi olla luokkaa alle 1% koronaan sairastuneista perusterveitä lopulla 99% on ollut vakava perussairaus pohjilla.
Jotain mätää tässä touhussa on. Epidemian alun toimenpiteitä viivyteltiin Suomessa selvästi tarkoituksellaan. Samanlaista tahallista viivyttelyä on havaittavissa Ruotsissa ja Britaniassa.
Ainakin tämän koronasirkuksen seurauksena tapahtuvat yrittäjien itsemurhat tulevat ylittämään koronavirukseen kuolleiden määrän heittämällä.
 

Liitteet

kotte

Hyperaktiivi
Kovin tuossa kuulutellaan, että hidastamisen sijaan pitäisi keskittyä torjumiseen, mutta tällä hetkellä se ei ole mahdollista (syystä, että tauti on jo levinnyt liian laajalle Suomessakin, lääkitys on kokeiluasteella ja rokotteet vasta kehitettävinä). Jos leviämiskäyrä saadaan tasaantumaan, sitten voidaan alkaa toimia samalla tavalla, mistä Singapore ja Etelä-Korea ovat hyviä esimerkkejä, eli tuoreen tartunnan saaneita aletaan etsiä ja tartuntaketjuja karsia systeemaattisesti. Samalla pakkorajoituksista pitäisi viimeistään luopua ja antaa talouden käynnistyä (entiselleen se ei palaa, koska ihmisten mielikin on muuttunut paljon taloudellisten rasitteiden ohella).

On melko turhaa osoittaa sormella Suomessa kuluvana vuonna tehtyjä virheitä, viiveitä ja epäjohdonmukaisuuksia. Näillä ei loppujen lopuksi ole niinkään suurta merkitystä ja täällä on sitä paitsi laitettu pystyyn rajoituksia nopeammin kuin useimmissa naapurimaissa ja Euroopassa yleensä. Suurimmat virheet on tehty aikaisempien vuosikymmenien aikana, eli valtion kontrollissa aikoinaan ollut epidemianluonteisten kulkutautien viranomaistoimintana hoidettu torjunta on ajettu säästösyistä alas, kun ilmeistä tarvetta ei ollut koettu. Kaukoidän asiassa menetyneissä maissa sen sijaan erityisesti sarsin kohdalla jo parikymmentä vuotta sitten havahduttiin siihen, että kyseinen toimi on luotava uudelleen ja se on välttämätön, jos paha epidemia iskee. Samalla on otettu käyttöön myös uuden teknologian tarjoamat mahdollisuudet, joita on laajan ja nopean diagnostiikan ohella mm. mahdollisuus jäljittää jälkikäteen kansalaisten liikkeet ja reitit, jolloin selviää, missä ja kenen kanssa on oltu tekemisissä. Ilman "isovelitekniikkaa" asiaan ei (valitettavasti) ole tehokasta ratkaisua (ja tämän teknologian yleisen vastustamisen sijaan pitäisi paukut panna siihen, miten mahdollista teknologian väärikäyttöä kyetään estämään ja hallitsemaan).
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Liikkumista koskevat rajoitukset otetaan Uudellamaalla käyttöön – poliisi kehottaa kaikkia tekemään osansa koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi

 
Viimeksi muokattu:

Mikki

Vakionaama
Thaimaassa lomailijat eivät ole suuri riski Suomeen. Täällä paikalliset ovat kulkeneet jo tammikuusta täydessä biosota-varustuksessa ja tosiaan ilman mitään pakottavia määräyksiä on Bangkok kuin tieteiselokuvien dystopia.

Ihmiset oikeasti ymmärtää riskit tartuntataudeista ja vaikka maskit eivät oikeasti kaikkea estä niin kun KAIKILLA on ne, niin vaikka THL mitä sanoisi niin vaikutusta varmasti on.

Lisäksi kun varjossa on +35 niin auringossa on pinnoilla 50-70 astetta helposti, niin mikään pöpö ei kauaa elä.
 

tuna

Aktiivinen jäsen
Thaimaassa lomailijat eivät ole suuri riski Suomeen. Täällä paikalliset ovat kulkeneet jo tammikuusta täydessä biosota-varustuksessa ja tosiaan ilman mitään pakottavia määräyksiä on Bangkok kuin tieteiselokuvien dystopia.
:hmm:

Thaimaassa olen nyt. Ei ole todellakaan mitään näkynyt. Muistakaa että netti jutut täyttä paskaa.

Thaimaalaiset suhteutuu asiaa tosi hyvin. Ei ole mitään paniikkia ja ravintolassa kaikki käyttäytyy hyvin. Pientä välimatkaa pidetään mutta se on aivan ok.

Ainoa ongelma on että miten täältä takaisin, kun Euroopan idioottotit on paniikissa. Pohdin asiaa noin 2 viikon päästä, kun paluulento on.

Siihen asti otetaan aurinkoa ja syödään ja juodaan hyvin.
No, nettijuttujahan nää vaan on...
 

Mikki

Vakionaama
Olen tosiaan Bangkokissa nyt ja kaupunki on aivan uskomattoman hiljainen. Käsittämätöntä on nähdä tuo joki melkein täyson tyhjänä ja isoilla pääkaduilla liikkuu tosi vähän porukkaa.

Koettakaa viestiä kaikille läheisille, että NYT jos muutaman viikon jaksaa pitää eristystä, niin hyvä tulee.
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen

KarHe

Jäsen
Edelleen ihmetyttää se mun aiemmin linkkaama IS juttu, että, jos kerta WHO on varoittanut huomattavasta tartuntatautiriskistä ja että kaikkien pitäisi varautua, niin eikö muka mitää oikeasti ole tehty. Katsottu vaan, että no nää nyt varmaan on tällaisia yleisiä varoituksia. Ymmärrän toki, ettei WHO pystynyt ennustamaan, milloin vaara on todennäköisin, mutta...
 

fraatti

Hyperaktiivi
Ruotsissa nyt turhaan höntyillään.
Odottaisivat nyt vielä pari viikkoa sitä kaipaamaansa tieteellistä näyttöä.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/0bff3d0d-df6a-4b8c-bfc0-cc259032c7cc
Kyllä sielläkin alkaa paine kasvamaan. Näin kävi myös englannissa ennenkuin linja muuttui. Vieläkin muutaman päivän jatkavat tuollaista tai nopeampaa tahtia niin kansa alkaa käymään silmille. Nyt sen ovat aloittaneet tutkijat, näin kävi myös englannissa. Ruotsin liberaali linja on turmiollinen.


Pari tuhatta eri alojen tutkijaa julkaisi Ruotsissa eilen avoimen kirjeen, jossa kansanterveysviranomaiselta vaadittiin sekä koronatestauksen huomattavaa lisäämistä että tiukempia rajoituksia ihmisten kohtaamisen rajoittamiseksi.
https://www.ksml.fi/ulkomaat/Ruotsi...1532915?pwbi=e65434040559c087b45be5e658ccb3aa
 

fraatti

Hyperaktiivi
Norjalaiset ovat jo vaihtaneen tavoitetta. En ihmettalisi että näin tulee tekemään useampikin maa. Tätä olen tuumaillut pitkän aikaa että kummallinen ajatusmalli kun taisteluun lähdetään ajatuksella "me ollaan hävitty tää peli"... 50% kansasta sairastaa...


KESTÄVYYSURHEILUN suurmaa Norja on päättänyt, ettei sille kelpaa hopea tai pronssi myöskään koronaviruksen vastaisessa taistelussa.
Norjan hallitus ilmoitti tiistaina, että se vaihtaa epidemian torjunnan strategiaa. Kuukausia kestävässä urakassa ei ole enää tavoitteena pelkästään viruksen leviämisen jarruttaminen.

Nyt epidemia halutaan tukahduttaa.


Toki taltuttamisesta ei ole mitään iloa jos rajojen yli lampsii suoraan lisää tartunnan saaneita. Kiinakin joutuu laittamaan rajat uudelleen kiinni.
 
Viimeksi muokattu:

repomies

Hyperaktiivi
Ääh, annetaan ruotsalaisten diskuteerata juhannukseen asti. Pitäähän edes yhden länsimaan kyetä erilaiseen ratkaisuun, jotta saadaan kunnon referenssi. Sehän voisi aivan hyvin olla tuo naapurimaamme. Saataisiin kerralla kunnon kirjo: Norja tukahduttaa, Ruotsi diskuteeraa, ja Suomi on todennut että me on hävitty tää peli.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Norja ei kuitenkaan tee mitään lisää käytännössä. Kuhan puhuu
Uhoavat ainakin, aika näyttää. Norja on toki tehnyt jo aikaisemmin melko paljon. Lista löytyy täältä.

Statistiikkaa tuolla tarjoillaan myös hiukan paremmin.

 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Saksassa Boschin kehittämästä pikatestistä juttu josta oli jo aikaisemmin maininta.
Tuo on kiva niille lääkäriasemille, joilla sattuu jo olemaan Boschin Vivalytic, mutta se pikaisuus vähän kärsii kyllä siitä että vehkeellä voi analysoida vain yhden näytteen kerrallaan. Itse sekvenssi kun kestää sen minkä hirmuisen näytemäärän labravehkeilläkin. Tuossa on juttuna sairaahoitajan kyvyillä käsiteltävä kasetti johon nielutikusta laitetaan se näyte, nyt sellainen on saatavilla myös Covid-versiona.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Huomasin tuossa tälläviikolla että suomessakin pizzerioissa on hiukan erilaiset tavat kantaa omat kortensa kekoon asian suhteen. Meillä työpaikkaruokalassa on menty siihen että asiakkaat eivät itse koske mihinkään ylimääräiseen. Ruoka annostellaan henkilökunnan toimesta. Kotipizzasta jäi kyllä paskanmaku suuhun. :hmm:

pizzahut: mausteet, ruokailuvälineet, juomat yms on tiskien takana ja henkilöstä antaa ruokailuvälineet sekä laittaa mausteet. Juoma-automaatit(kosketusnäyttö) ja asiakkaan itse kaatama kahvi poistunut. Käsidesi käytettävissä. Nettisivuilla ei mitään mainintaa asiasta.

kotipizza: mausteet, juoma-automaatit, ruokailuvälineet kaikkien ihmisten kopeloitavana kuten ennenkin. Työntekijä käy nortilla eikä pese käsiään. Asiakas käyttää samaa pizzaleikkuria tiskillä kuin työntekijäkin. Käsidesiä ei näkyvissä missään.
Nettisivuilla:
Ruokaturvallisuudesta huolehtiminen ja huolellinen käsihygienia ovat aina olleet keskeinen osa Kotipizzan toimintaa. Tällä viikolla ketjussa on lisätty hygieniaan ja puhtauteen liittyvää ohjeistusta ravintoloissa. Ravintoloiden kosketuspinnat kuten kassatiski, pöydät, juoma-automaatit ja ovenkahvat desinfioidaan säännöllisesti. Myös asiakkailla on mahdollisuus pestä tai desinfioida kätensä ravintolassa useimmissa ravintoloissa. Kauppakeskuksissa kädet voi pestä keskuksen yleisissä wc-tiloissa.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Suomalaistutkijat tutkivat nyt, miten koronavirus leviää ja selviytyy ilmassa – kyse esimerkiksi ruokakaupan tilanteista
Tutkimushankkeessa on mukana muun muassa virtausfyysikkoja, virologeja ja lääketieteellisen tekniikan asiantuntijoita.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Italialaiskylä testasi kaikki asukkaat, ja tulokset ovat ristiriidassa WHO:n kanssa – ”Sairaaloista voi tulla infektion keskeisiä leviämispaikkoja”
50 KILOMETRIÄ VENETSIAN länsipuolella sijaitseva Vo’Euganeon kylä suljettiin helmikuun puolivälissä, jonka jälkeen viranomaiset aloittivat kylän 3 000-henkisen väestön joukkotestaamisen.

Toscanan alueen viranomaisille kirjoittamassaan kirjeessä Romagnani kirjoitti, että peräti 50–75 prosenttia vahvistetuista tartunnan saaneista oli oireettomia, mutta samaan aikaan ”merkittäviä tartunnan” levittäjiä.

Kaikki positiivisen testituloksen saaneet määrättiin karanteeniin, ja vain kymmenen vuorokauden kuluttua kylän tartuntatapaukset putosivat 88:sta vain 7:ään.

”Tartunnan saaneiden ja etenkin oireettomien sellaisten osuus väestöstä on erittäin suuri. Valtaosa tartunnan saaneista on iältään nuoria. Oireettomien taudinkantajien eristäminen on ensiarvoisen tärkeää viruksen leviämisen estämiseksi ja epidemian vakavuuden lievittämiseksi”, Romagnani kirjoittaa.

”NÄIDEN TULOSTEN valossa viranomaisten päätös olla testaamatta oireettomia lääkäreitä ja hoitajia voi olla vaarallinen. Sairaaloista voi tulla infektion keskeisiä leviämispaikkoja, joissa tartunnan saaneita ei ole eristetty”, hän kommentoi italialaislehti La Repubblicalle.


Italiassa miltei 10% todetuista tartunnoista on terveydenhuollon työntekijöillä


 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Haiskahti kyllä pahasti alkuun mainoskampajanjalta...

Suomalainen älysormus saattaa havaita jopa koronan – Lääketieteellistä käyttöä tutkitaan parhaillaan Yhdysvalloissa
Kaliforniassa on alettu tutkia Oura-sormuksen käyttöä koronaviruksen havaitsemisessa.
Esimerkiksi turkulaisen Lyytin perustaja ja toimitusjohtaja Petri Hollmén on kertonut blogissaan havainneensa oman koronatartuntansa älysormuksen avulla.

 

fraatti

Hyperaktiivi
Lääkkeiden raaka-aineiden alkuperä taitaa usein olla peräisin aasian suunnalta. Nyt Intia on herännyt asiaan ja kieltänyt "lupaavan" malarialääkkeen vaikuttavan aineen viennin. Ihme ellei länsimaat herää nyt jo pikkuhiljaa unestaan millaisen uhkan tälläiset jutut muodostavat lääkkeiden saatavuudelle.

India bans export of malaria drug touted as potential coronavirus treatment
The Indian Government will stockpile the drug for its own citizens after a French study appeared to show it could curb coronavirus
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Haiskahti kyllä pahasti alkuun mainoskampajanjalta...

Suomalainen älysormus saattaa havaita jopa koronan – Lääketieteellistä käyttöä tutkitaan parhaillaan Yhdysvalloissa
Kaliforniassa on alettu tutkia Oura-sormuksen käyttöä koronaviruksen havaitsemisessa.
Esimerkiksi turkulaisen Lyytin perustaja ja toimitusjohtaja Petri Hollmén on kertonut blogissaan havainneensa oman koronatartuntansa älysormuksen avulla.

No minulla on Oura. Veikkaan ettei se välttämättä tuolla tavalla - jakelemme 2000 sormusta - käytettynä heti toimi, vehkeen toiminta perustuu aika paljolti siihen että softa oppii ajan kanssa mikä on tavallista ja mikä ei. Sitten se osaa sanoa että oli vähän lämmöt koholla, pulssi korkealla jne - ja kyllä se ihan oikeasti osaa ihmetellä jo sellaistakin pikkuköhää joka ei menoa vielä haittaa. Se voisi olla toki jännä löydös että korona muuttaisi sormuksen mittaamia arvoja jollain omalla, tunnistettavalla tavallaan. Minulla sormusta harmittaa se, että pulssi painuu tuonne 3x paikkeille yöllä, sitä se ei ole oppinut sietämään.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Lääkkeiden raaka-aineiden alkuperä taitaa usein olla peräisin aasian suunnalta. Nyt Intia on herännyt asiaan ja kieltänyt "lupaavan" malarialääkkeen vaikuttavan aineen viennin. Ihme ellei länsimaat herää nyt jo pikkuhiljaa unestaan millaisen uhkan tälläiset jutut muodostavat lääkkeiden saatavuudelle.

India bans export of malaria drug touted as potential coronavirus treatment
The Indian Government will stockpile the drug for its own citizens after a French study appeared to show it could curb coronavirus
No sitähän on - kuten amerikoista jo opimme - vaikkapa sikäläisessä viemärinputsausaineessa. Itseään lääkinnyt ei oikein hallinnut annostelua...
 

fraatti

Hyperaktiivi
Venäläisten apu Italiaan on saapunut...


Itse venäjään liittyen, siellä rakennetaan sairaaloita pikavauhtia.
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
Tänään kun ajelin töistä kotiin niin kiinnitin huomiota että suksibokseja ja peräkärryjä oli monessa autossa kiinni tässä Tampereen seudulla. Ajattelin mahtaisikon olla vai onko mielikuvitus vain vilkas. Saattoi näköjään olla.

IL-raportti Uudenmaan rajalta: Mökkipakolaisuus eristyksen alta on jo alkanut – monet pitävät rajoituksia ylireagointina
 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Hieman teoriaa ("virusmatikkaa") suomeksi tekstitettynä
 
Viimeksi muokattu:

fraatti

Hyperaktiivi
HUSin toimitusjohtaja väläytti Ylellä: Espanjasta palaavat 2 viikoksi karanteeniin lentokenttähotelliin
– Jos sieltä tulee paljon väkeä, se on selvästi ongelma meille, sanoi HUSin Tuominen.
– En tiedä haluatteko tätä kuulla, mutta oma mielipiteeni on, että meidän pitäisi tehdä valvottu karanteeni tälle porukalle. Vaikka lentokenttähotelliin kahdeksi viikoksi.
 

fraatti

Hyperaktiivi
ArcDia Oy:n mariPOC®-testillä voisi testata kaikki hengitystieinfektio-oireiset suomalaiset jo nyt
Suomen mariPOC®-laitekannalla voisi testata kaikki oireilevat suomalaiset.
Kapasiteettia on jo nyt 5 000 testin tekemiseen vuorokaudessa mitattaessa COVID-19-virusta samanaikaisesti 11 muun hengitysmikrobin kanssa, ja se voidaan nostaa jopa 50 000 testiin tarvittaessa ajamalla jatkuvasti pelkkää COVID-19-testiä. Näin saataisiin tarkkojen diagnoosien lisäksi reaaliaikainen kuva Suomen infektiotilanteesta ja arvokasta tietoa siitä, ovatko laajamittaiset COVID-19 hallintaan tarkoitetut toimenpiteet tehokkaita vai eivät.
ArcDian isojen näytemäärien käsittelyyn soveltuvalla automatisoidulla pikatestillä suurin osa positiivisista tuloksista saadaan 20 minuutissa ja heikot positiiviset kahdessa tunnissa. Näytettä ei tarvitse lähettää keskuslaboratorioon, vaan testit tehdään paikan päällä.
 

jmaja

Vakionaama
Hieman teoriaa ("virusmatikkaa") suomeksi tekstitettynä
Mitenhän tämä matematiikka mahtaa vääristyä testauskapasiteetin ja -politiikan muutoksista ja rajoituksista? Entä eri liikunta ja -tapaamisrajoituksista.

Italiassahan on jonkinlainen taittuma tullut eli uusien havaittujen tartuntojen määrä ei kasva. Suomessakaan ei ole ainakaan yhtenäistä kasvua ollut viime päivinä. Ruotsissa, Espanjassa, USAssa jne. on.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Espanjasta raahataan väkeä ambulanssikoneilla HUSsin teholle kun siellä ei kapa riitä - mutta määriä ei ole missään eritelty.
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Mitenhän tämä matematiikka mahtaa vääristyä testauskapasiteetin ja -politiikan muutoksista ja rajoituksista? Entä eri liikunta ja -tapaamisrajoituksista.
No se vaikuttaa juurikin siihen eksponenttiin - jota noissa logaritmisissa kuvissa yleensä kuvataan eksponentin sijasta %-kasvulla. Suomen käyrä on ollut muita loivempi - ehkä siksi että täällä ollaan vähemmän sosiaalisia. Se tartuttavuusnumero ei tosiaan ole mikään universaali vakio.
 
Ylös Bottom