Coronaviruksen (SARS-CoV-2) ja sen aiheuttaman taudin (COVID-19) seuranta

fraatti

Hyperaktiivi
Onkohan eri maiden välillä jokin noin sama kohta, jossa paniikkinappulaa painetaan?

- Tietty määrä kuolleita
- Tietty prosenttiosuus väestöstä kuolleita
- Muita ehdotuksia?

-Topi
Sitten kun havaitaan että kiville on menossa ja pahasti? Kuten britit?

Ruotsalaiset mainitsivat että kyse ei ole kuolleista vaan hoitokapasiteetista. Nuo vaan taitavat kulkea käsikädessä. :hmm:
 

kotte

Hyperaktiivi
Virheiden myöntäminen reilusti leviää.
Olen kritisoinut täällä viranomaisia ja p****t***k**ja, mutta näille voi nostaa hattua. Viälä kun näiden kansanvalitsemat esimiehet ja naiset tekevät saman, luottamus joiltakin osin voi jopa kasvaa.
THL:n edustajan meneillään oleva haastattelu Yle TV1:ssä on hyvin paljastava: Olen ainakin itse tiennyt, että THL on hampaaton paperinpyöritysorganisaatio. Tuon edeltäjä oli joskus muinoin vielä lääkintöhallitus, jolla oli jonkinlainen valtakunnallinen vastuu laajan epidemian torjunnasta ja pystyi ottamaan ohjat käteensä ja komentamaan tekijät töihin, missä tarvittiin. Nyt homma on hajautettua niin, että kaikki painavat vain omia vakiohommiaan. Niinpä lentokentällä ei vieläkään saapuvia turisteja tarkasteta käytännössä mitenkään (vaikka sentään joku on eilisestä ottanut jo sentään vastaan ja neuvonut ja suositellut sentään jotakin -- tekemättä kuitenkaan mitään). Niinpä turistin ihmettelevätkin lepsua touhua, kun ovat matkalla nähneet, miten muualla toimitaan.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Ruotsista vielä, numeroiden valossa ei näytä hyvälle. Käppyrä ei olut vielä päivittynyt mutta lisäsin siihen viimeisimmän muutoksen itse.
1585166232045.png

 

fraatti

Hyperaktiivi
Ydintutkijoilta Itavallasta tulossa koronatesti joka valmistuisi muutamassa tunnissa ja maksaisi 10 - 15€/kpl

Nuclear scientists in Austria are closing in on new coronavirus testing kits that could dramatically lower the cost and time it takes to diagnose people for the disease.

With Covid-19 tests in short supply in many places, some individuals have turned to private laboratories that can genetically detect the pathogen. That process, called reverse transcription-polymerase chain reaction, or RT-PCR, can cost as much as $400 in some private facilities.

But the International Atomic Energy Agency expects it can produce Covid-19 tests costing as little as 10 euros ($10.83) that yield a diagnosis within hours, according to an spokesperson, who said the IAEA kits are close to being shipped.

 

janti

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Uudellemaalle liikkumisrajoituksia - Hallitus päätti uusista lisätoimista koronaepidemian leviämisen estämiseksi
Työntekijän työvelvollisuutta koskeva valmiuslain käyttöönottoasetus eduskunnalle
 

fraatti

Hyperaktiivi
THL:n edustajan meneillään oleva haastattelu Yle TV1:ssä on hyvin paljastava: Olen ainakin itse tiennyt, että THL on hampaaton paperinpyöritysorganisaatio. Tuon edeltäjä oli joskus muinoin vielä lääkintöhallitus, jolla oli jonkinlainen valtakunnallinen vastuu laajan epidemian torjunnasta ja pystyi ottamaan ohjat käteensä ja komentamaan tekijät töihin, missä tarvittiin.
Jossain osui silmiin että tuolla on kait käyty 2009 vuodesta neljät yyteet. Toki niitä on käyty monessa muussakin paikassa mutta ketä on sitten jäljellä onkin aivan toinen juttu...
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
THL on laitos jonka tehtävä on tuottaa tietoa poliitikoille, varmaan monta vuotta jo lähinnä terveydenhuollon kustannusoptimoitiin. Se tutkii erilaisten toimien vaikuttavuutta suhteessa kustannuksiin ja tilastoi miten eri paikoissa homma sujuu milläkin tavalla. Valta on siirretty poliitikoille - jossain vaiheessa oli aika paljonkin puhetta siitä kuinka asiantuntijat käyttävät liikaa valtaa ottamatta huomioon poliittisia näkökohtia ja tuhlaavat rahoja jotka voisi käyttää poliittisesti tarkoituksenmukaisemminkin.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Tässä yksi juttu THL:n yt-kierroksista(1000 työntekijää v 2016):
2016
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maaliskuussa alkaneet yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet 94 työntekijän irtisanomiseen.
THL:stä vähenee 184 henkilötyövuotta. Irtisanomisten lisäksi loput säästöistä katetaan hyödyntämällä eläköitymisiä ja määräaikaisten palvelussuhteiden päättymisiä. Yhteensä THL:stä lähtee 220 työntekijää.
THL:n mukaan yt-neuvottelut johtuvat budjettirahoitukseen viime vuosina tehdyistä supistuksista. Laitoksen käytettävissä oleva rahoitus supistuu 9,8 miljoonalla eurolla vuosina 2017–2018.
Ennen juuri päättyneitä neuvotteluita THL:ssä on käyty vuosina 2013–2014 kolmet yt:t, joiden yhteydessä THL:stä on vähennetty noin 200–300 työntekijää.

 

kuumitta

Jäsen
Ainakaan kukaan ei ole kuullut eksponenttifunktiosta THL:ssä. Itse en kohtuullisella kaivamisella löytänyt käsittelyä R0:n painamista alle yhden, joka on edellytys epidemian kuihtumiseen. Tai sitten se on vain piilotettu höpinäksi. Toivottavasti hallitus sentään on kuunnellut jotakuta, joka tajuaa tuon.

Olikohan R0:n hallinnasta hyvä kirjoitus jo täällä? https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-the-hammer-and-the-dance-be9337092b56
 

VesA

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Julkisuudessa esiintyneistä tiedoista voisi päätellä että R0:aa ei yritetä painaa alle yhden vaan se yritetään pitää juuri niin pienenä että systeemit kestävät, suunnitelmissa oli 200 tehohoitopotilasta samaan aikaan. Samalla mitataan gammaglobuliineja sen seuraamiseksi miten vastustuskyky leviää, testejä on jo tilattu. Tästä voidaan sitten laskea miten tiukalla rajoituksia pidetään. Nyt tuo 200000 ihmistä Espanjasta jne vähän sotki systeemeitä ja sen takia vedettiin uusimaa kiinni siksi aikaa ( noin kolme syvyinen tartunta ) että ehditään nähdä mihin se johtaa.
 

kotte

Hyperaktiivi
Valta on siirretty poliitikoille
Noin on tehty, mutta kun ei ole työkaluja, niin eipä ole mitään tehtävissä. Jos poliisiinkin jäisi vain johto pöytiensä ääreen, niin kestää aika kauan, ennen kuin jostakin pystytään haalimaan komentoketjuun väkeä. jotka kykenevät poliisioperaatioihin myös käytännössä. Puhe, kirjelmät ja käskyt eivät vielä kauas kanna. Vielä pahempi, jollei olisi edes poliisijohtoa, vaan pelkästään sisäministeriön virkamiehiä jäljellä. Tuollainen kehitysketju kai tässäkin oli aikoinaan takana, eli lääkintöhallitus menetti työkalunsa (ts. käytännön toimivallan) ja sitä rataa merkityksensä ja joutui lopulta fuusioitavaksi muiden supistettujen organisaatioiden kanssa. Taustalla tässä taisi olla, että valtion komennossa oleva sairaanhoito laitettiin kuntien vastuulle ja sitä rataa ... ja isommat sairaalat sitten kuntayhtymille, jotka käytännössä sanelivat kunnille, miten näiden tulee toimia sekä lähettivät laskun perään ja saivat huomattavan osan rahoituksesta valtiolta, jolla ei enää ollut mitään sananvaltaa käytännössä (ainoastaan optio leikata avustuksia).
 

kotte

Hyperaktiivi
Ainakaan kukaan ei ole kuullut eksponenttifunktiosta THL:ssä. Itse en kohtuullisella kaivamisella löytänyt käsittelyä R0:n painamista alle yhden, joka on edellytys epidemian kuihtumiseen. Tai sitten se on vain piilotettu höpinäksi. Toivottavasti hallitus sentään on kuunnellut jotakuta, joka tajuaa tuon.
Kaikki epidemiaa kuvaavat sairastuneiden kumulatiiviset käyrät ovat S-mallisia (ja derivaatta tuollainen kellomainen). Eli osaan ihmisistä sairaus ei jostakin syystä tartu ja muihin tietyllä todennäköisyydellä, joka kuitenkin vaihtelee myös yksilön mukaan. Jos ja kun ihmiset ovat tekemisissä keskenään, tartuttava mikrobi kuten virus vierailee kaikkien vähänkään tartunnalle alttiiden henkilöiden lähistöllä jossakin vaiheessa ja nämä sairastuvat jossakin vaiheessa enemmän, vähemmän tai piilevästi. Kaikkiin henkiin jääviin muodostuu kumminkin jonkinasteinen vastuskyky ja kun vastuskyvyttömät tätä kautta ehtyvät, epidemia ehtyy joka tapauksessa. Influenssat ja jotkin muut kiertävät jopa vuosittain, koska viruskanta on monipuolinen ja muuntautumiskykyinen ja kykenee näin väistelemään syntynyttä immuniteettia. Immuniteettikin "unohtuu" ainakin osittain enemmän tai vähemmän ajan myötä.

Koko väestö siis tavallaan sairastuu joka tapauksessa, mutta (lähes) eksponentiaalisen vaiheen hidastaminen riittävästi voi estää ainakin sairaanhoitojärjestelmän romahtamisen ja vielä hitaampana tarjota sairastuneille parhaan mahdollisen hoidon taudin vakavuusasteesta riippumatta (kysehän ei todellisuudessa ole eksponentiaalisesta funktiosta, vaan sillä on tyyliä N - N * exp( - c(t-t0)) oleva kerroinfunktio, jonka exponentti on aina vaimeneva ja imee tartunnan saaneiden määrän tiettyyn kyllästyspisteeseen vaiheessa, kun tartutettavaa ei enää ole). Uusimaa on jo paikoitellen niin laajasti tartutettu suuren väestöjoukon osalta, että tartuttamispotentiaalia on huimasti muualla Suomeen. Myös muualla Suomessa moni maakuntakeskuskin on riittävän tartutettua niin, että kyllä tartunta lähtee varmasti paikallisesti leviämään monesta kohdasta, mutta tietenkin suurimman tartuttajakohteen sulkeminen pois laventaa sairastumispiikkiä huomattavasti. Valitettavasti kehityskulku on sellainen, että siinä vaiheessa, kun tilanne alkaa jo parantua Uudellamaalla, monen kauempana sijaitsevan vanhemmasta väestöstä koostuvan haja-asutusalueen sairastumisriski vasta saavuttaa huippunsa ja vaativan sairaanhoidon huippukuormitus jatkuu. Mitä pienempi on tuossa vaiheessa toistaiseksi sairaudelta välttyneiden riskiryhmän jäsenten lukumäärä, sitä paremmat mahdollisuudet on minimoida väistämättömät tappiot tuossa joukossa.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Hesarin ansiokas kirjoitus siitä että miten tämä voi päättyä. Jos ei yritä niin ei voi onnistua mutta suomessa on valittu lähinnä tila että me ollaan hävitty tää peli. Se täytyisi kyllä muuttua.

 

kaihakki

Vakionaama
Aasian maissa on tilanne, että heillä on kokemuksia SARSista, MERSistä ja muista viruksista. Ovat kehittäneet valmiin pelisäännöstön, joka otetaan heti käyttöön kaikella voimalla. Kurjuus kestää lyhyen aikaa ja taloutta ei tuhota.
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
USA tulee ottamaan piikkipaikan tartuntojen määrässä aika nopealla aikataululla, veikkaan
Koronavirustartuntojen määrä nousee Yhdysvalloissa
Yhdysvalloissa on todettu tähän mennessä yli 68 000 koronavirustartuntaa. Kuolleita oli keskiviikkoon mennessä 1 031, Johns Hopkinsin yliopiston datasta käy ilmi. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP. Vain muutamassa tunnissa kuolleiden määrä nousi yli kolmellasadalla. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on todettu maailman kolmanneksi eniten tartuntoja. Edellä ovat Kiina ja Italia.
Lähde: hs.fi

Epävirallisten tietojen mukaan USA:n kansalaisille jaetaan 1200EUR verran riihikuivaa rahaa suoraan painokoneista
Yhdysvalloissa syntyi eilen pitkän väännön jälkeen tukipaketti, jolla yritetään lievittää koronaviruksen aiheuttamaa iskua maan taloudelle. Paketin koko on peräti 2 000 miljardia dollaria. Medialle vuotaneiden tietojen mukaan paketista 250 miljardia koostuu suorista maksuista yksittäisille kansalaisille. Monet amerikkalaiset saavat lähiaikoina valtiolta 1 200 dollarin sekin.
Lähde: is.fi

Italissa koronan keskus siirtymässä Etelä-Italiaan?

Italiassa uusien, todettujen koronavirustartuntojen määrän kasvu on hidastunut neljättä kertaa peräkkäin, AFP uutisoi. Uusien tartuntojen määrä kasvoi vain 7,5 prosentilla, mutta lukuja vääristää se, että kaikkia epäilyjä ei testata.

Toiveikkuutta varjosti kuitenkin tartuntojen ja kuolemien määrän kasvu Etelä-Italiassa. Pelkona on, että epidemian keskipisteen siirtyminen etelään päin voisi laittaa koville alueen terveydenhuoltojärjestelmän, joka on jo entuudestaan Pohjois-Italiaa huonommin varustautunut.

Lähde:is.fi
 
Viimeksi muokattu:

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Toivottavasti saavat uudenmaan itsekkäät ihmiset äkkiä sulkujen taa, ja kunnon sanktiot niitä rikkoville.
Pahoin pelkään että kaikenlaisia "rikkureita" tulee vastaan joka tapauksessa kun "mun on ihan pakko..." ja siinähän sitten ollaankin, mikä olisi se sopiva rangaistus näille ja entäs jos näitä tulee liikaa, mennään isolla voimalla moisesta sulutuksesta läpi, tuollainen varusmies jonkin muovipatukan kanssa kun ei juuri mitään voi. Onhan tuota kaikenlaista muutakin minä-minä hihhulia aina silloin tällöin pyörimässä missä milloinkin, ajamassa sitä omaa aatettaan "ja muahan ei..." niin miksei sitten näitäkin kokeilijoita, asian ihan vaan periaatteellisia vastustajiakin liene ihan riittävästi. Pitäisikö näille vartiopisteille asettaa siksi ns. varmasti riittävästi rautaa ja kovat piippuun ison maailman tyyliin? :(
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Lähipiirissä yksi vanha pariskunta livahti mökille. Ovat kyllä omavaraisia, pakastimet pullollaan mm. kalaa että joutuvat liikkumaan mökillä vähemmän ihmisten ilmoilla kuin kaupungissa. Oman järjen käyttö vastaa säännöt, kas siinäpä taas pohdinnan paikka. Perinteisesti jäykkää organisaatiota on kansan parissa vierastettu ja suomalainen korpisoturi soveltaa ja toimii tilanteen mukaan. Kummasakin toimintamalissa on vahvuuksia ja heikkouksia.
 
Viimeksi muokattu:

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
Tuo uudenmaan sulku jäänee teoreettiseksi? Alueelle johtaa liian monta tietä jotta kaikki saataisiin sulkuun. Ja tarvittaessa kiertämään pääsee lukemattomista paikoista vaikka peltoja pitkin. Ei tuota pysty valvomaan. Lisäksi aina löytyy joku työasia jonka verukkeella pääsee liikkumaan. Sulku perustuu voimakkaasti uskoon että nyt ei kuljettaisi.
 

Mikki

Vakionaama
No pioneerit voi suluttaa pikkutietkin. Ottaa oikeasti vähän päähän että porukka ensimmäisenä miettii miten kiertää kieltoja.

Yhden Lappiin suuntaavan Qashqain kun ajattaisi telamiinaan niin alkaa mennä viesti perille.

Täällä Thaimaassa on Bangkok about autio, vaikkea rajuja kieltoja vielä edes ole. Nämä on nähneet ennenkin vaikeuksia, eikä näiden elämässä suurin ongelma ole ollut se että on VAIN miesten ja naisten vessat.

Jopa tuo joki on tyhjä.... Vain oikeastaan rahtia menee. Poissa on kaikki turistiveneet ja vesibussit kulkee ehkä 2h välein..

IMG_20200326_150026972.jpg
 
Viimeksi muokattu:

HiTec

Eipä turhia höttyillä :)
Ottaa oikeasti vähän päähän että porukka ensimmäisenä miettii miten kiertää kieltoja.
No tuo tuossa poliisin tiedotustilausuuden kysely-hetkessäkin kiinnitti huomiota, kuinka kysyjät alkoivat inttämään tukitaanko jokainen polku, millä verukkeella pääsee läpi, entäs jos rynnii läpi... Tuossa jo poliisin vastaajankin hermot taisi mennä ja vedottiin kansalaisten järkeen, jotta jokainen noudattaisi nyt annettuja määräyksiä ihan vapaaehtoisestikin. Kuten sanoin tuossa jo aiemmin, kaikenlainen minä-minä ajattelu on tässä maassa päässyt rehottamaan jo ihan liikaa - ja nyt oli kuitenkin kyse vasta pelkästä tiedotustilaisuudesta :confused:
 

Espejot

Moderaattori
Ylläpidon jäsen
Onkohan wc-paprein hakeminen uudenmaan ulkopuolelta salittua... jos siis varatot vähissä eikä ole kuin 80 rullaa jäljellä... pitää soittaa mökkeilevälle sukulaiselle että kuinka rikolliselta tuntuu :p
 

metsänhoitaja

Aktiivinen jäsen
No tuo tuossa poliisin tiedotustilausuuden kysely-hetkessäkin kiinnitti huomiota, kuinka kysyjät alkoivat inttämään tukitaanko jokainen polku, millä verukkeella pääsee läpi, entäs jos rynnii läpi... Tuossa jo poliisin vastaajankin hermot taisi mennä ja vedottiin kansalaisten järkeen, jotta jokainen noudattaisi nyt annettuja määräyksiä ihan vapaaehtoisestikin.
Pikaisesti kun karttaa vilkaisin niin rajaviiva on hyvin mutkikas, rajaa lienee meren kanssa 500-800km joten kaikki tietävät että kattava valvonta on mahdotonta. Mikäänhän ei estä vaikka kävelemästä metsää pitkin jos haluaa. Kyllä tuo todellakin perustuu uskoon että kansalaisella on järkeä.
 

jmaja

Aktiivinen jäsen
Sehän on selvä, että sulku on enemmän viesti kuin todellinen sulku. Siihenhän jo jätettiin valtavasti reikiä. Varmasti selitykseksi kelpaa vanhemman tai isovanhemman "hoito", jolloin voi sitten mennä mökilleenkin jne.

Toivottavasti nyt kuitenkin ihmiset alkavat ymmärtää toimia vastuullisesti.
 

fraatti

Hyperaktiivi
Taysin erityisvastuualueella tehohoidossa ei yhtään koronaan sairastunutta

Suomi jakautuu yliopistollisten sairaaloiden mukaisiin erityisvastuualueisiin. Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella ei ole yhtään koronaan sairastunutta tehohoidossa. Yhtä hyvä tilanne on Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella. Osastohoidossa Tampereen yliopistollisen sairaalan alueella on seitsemän ja Turun yliopistollisen sairaalan alueella vain kaksi.
Itse asiassa 22 tehohoidossa olevasta 18 on Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella. 82 osastohoidossa olevasta Helsingin yliopistollisen sairaalan alueella on 63.
Kuopion yliopistollisen sairaalan alueella koronaan sairastuneita on tehohoidossa kolme ja Oulun yliopistollisen sairaalan alueella yksi. Sekä Oulun että Kuopion erityisvastuualueilla on kolme potilasta osastohoidossa.
Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen muodostavat Vaasan sairaanhoitopiiri, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri, Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.
https://www.puheenaiheet.fi/uutiset...ehohoidossa-ei-yhtaan-koronaan-sairastunutta/
 

jmaja

Aktiivinen jäsen
Eikös nämä Espanjasta palaavat massat ole paljon suurempi riski kuin uusmaalaiset? Heillä on paljon todennäköisemmin tartunta ja leviävät ympäri maata. Varmasti osa julkisilla kulkuvälineillä ja käyvät kaupoissa sekä apteekeissa. Heitä ei ilmeisesti testata, mitata edes kuumetta eikä valvota miten matkaavat kotiseudulleen ja pysyvät karanteenissaan.
 

tuna

Aktiivinen jäsen
No tuo tuossa poliisin tiedotustilausuuden kysely-hetkessäkin kiinnitti huomiota, kuinka kysyjät alkoivat inttämään tukitaanko jokainen polku, millä verukkeella pääsee läpi, entäs jos rynnii läpi... Tuossa jo poliisin vastaajankin hermot taisi mennä ja vedottiin kansalaisten järkeen, jotta jokainen noudattaisi nyt annettuja määräyksiä ihan vapaaehtoisestikin. Kuten sanoin tuossa jo aiemmin, kaikenlainen minä-minä ajattelu on tässä maassa päässyt rehottamaan jo ihan liikaa - ja nyt oli kuitenkin kyse vasta pelkästä tiedotustilaisuudesta :confused:
Itse pidän isoimpana ongelmana juuri sitä että käytetään hirveästi energiaa sen miettimiseen tekeekö KAIKKI MUUT kuten pitää sen sijaan että jokainen pyrkisi tekemään itse parhaansa mukaan. Sääntöjä ja rajoituksia pystyy aina kiertämään kun tahtoa löytyy.
 
Ylös Bottom