F750 + SAM41 tuloilman alhainen lämpötila pakkasilla

Have

Jäsen
Nyt pakkasta -8 - 9C ja tuloilman tiedot seuraavat (BT23 näyttää aina pari astetta lämpimämpää):

calc. supply air temp18.0°C
heat medium flow AZ2-BT6831.4°C
heat medium return AZ2-BT6928.2°C
outdoor temp. AZ2-BT23-6.5°C
supply air temp. AZ2-BT2217.3°C

Tuloilmatietojen graafiin vaaditaan ilmeisesti maksullinen lisäpalvelu? Ei ole sitä aktivoituna, niin en saa graafina siitä mitään tietoja. Lattiakierron vedestä saa kuitenkin graafit, joskin yksitellen. Niistä alla nyt käsin tehty yhdistelmä.
nibe-graafiyhdistelmä-2812.png

Vihreänkeltainen BT63 näyttää milloin käyttövettä lämmitetty. Ensimmäinen piikki oli eilen iltapäivällä, jolloin tuloilman lämpötila tippui alle hälytysrajan ja sen jälkeen menikin noin 9 tuntia ennen kuin vekotin seuraavan kerran lämmittelee käyttövettä. Eilen 27. noin klo 18 aikaan tein muutokset lämmityskäyrään ja siitä syntyi tuo noin 34C tienoille nousu sinisessä BT61 arvossa.

Tänään puolenpäivän aikaan laite alkoi tosiaan taas lämmittämään käyttövettä, mutta kuten BT61 käyrästä näkyy, niin kierrossa oleva vesi jäähtyi todella nopeasti noin 18 asteeseen. SAMille menevä vesi on vielä tuota BT61 mittausta asteen pari kylmempää. Tuon seurauksen tuli uusi matalan tuloilmalämpötilan varoitus. Sen jälkeen laitoin käyttöveteen kertanostona luxusmoodin, josta nuo graafissa näkyvät 60 asteen BT63 piikit.

Tällä nykyisellä lämpökäyrällä eilisen -20C ulkolämpötiloilla tavoitelämpötila oli noin 34-35C. SAMille menevä vesi oli asteen tai kaksi viileämpää ja tuloksena oli noin 12-13C tuloilmalämpötila. Huonetermostaatit ohjaavat noilla lämmöillä käytännössä kierrot kiinni ja märkätilojen jakotukista oli ruuvattava kiertoa pienemmälle, jotta se ei kuumene liikaa. Eli noilla säädöillä tuloilma pysyy juuri hälytysrajan yläpuolella jos käyttövettä ei lämmitetä lainkaan. Nyt noin -9C pakkasella tuloilma on lähes tavoitelukemassaan 18C, mutta vieläkään laite ei selviä käyttöveden tekemisestä ilman varoituksia.

Jos nostan lämpökäyrää niin, että tavoitteena olisi yli 40 asteista vettä kiertoon ja avaan kaikki termostaatit maksimille eli täysin auki, niin tällöin laite mahdollisesti selväisi tuloilman lämmityksestä, mutta samalla talon sisälämpötila olisi yli 30 astetta.

Asetuksissa käyttöveden ja lämmityksen aikajako on vakioarvossaan eli 30/30min.
En ole perehtynyt luukkujen taakse enkä ole katsonut mitä kiertovesipumpussa olisi nähtävää. Nibe uplink näyttää "compressor module" osaston alla "speed heat med. pump 1" arvona erilaisia prosentteja välillä 0-100, ovatko ne sitten sama asia kuin kiertovesipumppu.
 

ohjaus

Jäsen
Aika raju pudotus lämmityspiirin lämmöissä, mulla tippuu lonkalta heitettynä max 5 astetta käyttöveden teon aikana (30min) käyrän mukaisesta. Tosin on vaan SAM40. Ja meillä menee jo noin -10C ulkolämpötilassa lattiaan 33-35 asteista vettä. Ja termarit pistää kiertoja kiinni, mutta kyllä ne päivittäin on aukikin. Tuolla käyrällä pesuhuoneessa yms. on mukavan lämmin lattia.

Katso tosiaan mikä asetus kiertovesipumpussa on, F750 luukun alla alareunassa on ihan magneetilla kiinni oleva luukku jonka takaa löytyy, siellä missä on myös painemittari, Niben ohjeen mukaan pitäisi olla I-III, oikean puolimmaiset valot pitäisi olla pois päältä.
 

Mikki

Vakionaama
Joku kyllä nyt mättää... Ei kierrossa oleva vesi voi tippua 18 asteeseen jos se tulee pääosin lattioihin varautuneesta lämmöstä.

Eli epäilen että paluuvirta on isolta osin SAM:sta peräisin ja siksi se viilenee nopeasti.

Olisikohan niin että termarit kuristaa paljon enemmän kuin ajattelet. Ts. riittäisi oikeasti loivempi käyrä jos termarit olisi auki.
 

Seke85

Tulokas
Tippuu kyllä aika paljon lämmitysveden lämpö.

Itselläni siis tuo SAM40 ja se vaatii 40l putkisto tilavuuden (SAM41 95l f750 tilavuuden kanssa, joka on sen 35l) ja putkistossani on tilavuus 90l. Silti kaikki huoneissa olevat termostaatit olen säätänyt maksimiin (30 astetta), jottei ne rajoita lämpimän veden määrää kierrossa. Koneesta "oma käyrä" käytössä, jolla eri ulkolämpötiloille talon lämpö säädetty sopivaksi.

Jos lattialämmitysputkesi ulkohalkaisija on 20mm, niin sisähalkaisija on varmaan 16mm ja jos sinulla on 668m, niin tilavuus 134 litraa. Tuossa linkissäsi "wehopex" putkikoko on ulkohalkaisija. Tilavuudet laskettu 2mm seinämävahvuudella (25mm putken seinämä on 2,3mm). Vai laskenko nyt ihan perseellee....


Vesitilavuus sinulla riittää jos lvi-suunnitelman mukaa on putket laitettu, mutta yritä säätää, ettei mikää huonetermostaatti rajoita kiertoa ja sitten koneen sitten käyriä säätämällä lämpötila kohdilleen.

Nähtävästi kiertovesipumppu vaihtunut erillaiseksi kuin omani. Tarkista mitkä valot palaa
F750 kiertovesipumppu.jpg
 
Meillä tuloilma säädetty 16 asteeseen, nyt ulkona -6 ja käyttää vastusta 1kw. Poisto 19,7/jäte -12.5 ja tulo 15.3. Tulo tosiaan seilaa missä moodissa kone ja samalla tippuu lattiaan menevä vesi. Sulattelee noin tunnin välein. Ei ainakaan vielä herjannut mitään koodeja
 

Mikki

Vakionaama
Tekisi kyllä hyvää jos SAM menolinjassa olisi oma puskurivaraaja. Siinä olisi käyrän mukaista vettä, eikä sulatuksen tai käyttöveden aikana tarvitsisi jakaa sitä lämpöä lattiaan... Kuten sen F750 sisäisen 25l varaajan kanssa käy.
 

ohjaus

Jäsen
Miksi kierrot menee kiinni, sehän voi pilata koko homman. Onko lämpökäyrä tehty vain pesuhuoneen ehdoilla?
Näin se oli kun tänne tultiin ja toiminut hyvin etten ole vielä viitsinyt muuttaa mitään. Vasta nyt alkanut perehtyä enemmän tähän. On siinä siis pesuhuone, sauna, kodinhoitohuone, WC x 2 ja eteiskäytävä samassa vapaassa kierrossa. Termarit sitten makuuhuoneissa ja olohuone/keittiö.
 

Have

Jäsen
Tämä taisi olla anturihäiriö SAMissa.
Asentaja oli vaihtanut tuloilman lämpötila-anturin paikkaa Nibeltä saatujen ohjeiden mukaan. Kuulemma neljässä muussakin SAM yksikössä ollut samanlainen ongelma, että anturi jotenkin saa häiriön ollessaan kiinni metallikuoressa.

Nyt jo parin tunnin jälkeen tuloilman lämpötila näyttää tavoitelukemia vaikka ulkona kevyt pakkanen. Aiemmin tätä ei koskaan tapahtunut.
Samalla ilmeisesti kuristi hieman SAMille menevää vesivirtaa, joka oli ollut liian suuri ja siitä pieni lämpötilaero meno- ja tulovesissä.
 
Ylös Bottom